facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές σε όλους

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012

Νέος Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων στον ΟΤΕ

Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος ΑΕ (ΟΤΕ ΑΕ) ανακοινώνει ότι ο κ. Kevin Copp, Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ αποχωρεί από τον ΟΤΕ. Από την 1η Ιουλίου 2012 τη θέση αυτή αναλαμβάνει ο κ. Μπάμπης Μαζαράκης. Ο κ. Μαζαράκης έχει πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον τομέα των Χρηματοοικονομικών Θεμάτων σε ανώτατες Διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, ευχαρίστησε τον κ. Kevin Copp για τη συνεισφορά του στην πορεία της εταιρείας και ευχήθηκε καλή συνέχεια στα επόμενα επαγγελματικά του βήματα.

Βιογραφικό Σημείωμα κ. Μαζαράκη

Ο κ. Μπάμπης Μαζαράκης, 47 ετών, διαθέτει 20ετή επαγγελματική εμπειρία κυρίως σε ανώτατες διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πριν την ένταξή του στον Όμιλο του ΟΤΕ, ο κ. Μαζαράκης διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Οικονομικών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, εταιρεία εισηγμένη στα Χρηματιστήρια Αθηνών και Ν. Υόρκης, ενώ από το 2008 έως το 2010 ήταν Οικονομικός Διευθυντής Ομίλου και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής στον Όμιλο Τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από το 1999 έως το 2008 ο κ. Μαζαράκης εργάστηκε σε επιτελικές θέσεις στον Όμιλο της Vodafone. Αρχικά, διετέλεσε Οικονομικός Διευθυντής Ομίλου και μέλος Δ.Σ. στην Ελλάδα (1999-2006), στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στην Ουγγαρία (2006-2007), ενώ το 2007 επέστρεψε στην Ελλάδα ως Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.

Κατά το διάστημα 1997-1999 ήταν Οικονομικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. στην Georgia Pacific-Delica στην Ελλάδα, ενώ από το 1992 έως το 1997 εργάστηκε στην Procter & Gamble, όπου κατείχε αρχικά τη θέση του Διευθυντή Οικονομικής Ανάλυσης στην Ελλάδα και μετέπειτα του Διευθυντή Οικονομικής Ανάλυσης Ομίλου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μαζαράκης είναι κάτοχος πτυχίου Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Πειραιά (με άριστα) και MBA από το Ohio State University, The Fischer School of Business (υποτροφία Wielder Scholar), όπου και διετέλεσε Βοηθός Διδασκαλίας στη Χρηματοοικονομική. Έχει συμπεριληφθεί ανάμεσα στους 30 πιο διακεκριμένους Οικονομικούς Διευθυντές της Ευρώπης κάτω των 40 ετών (2002, περιοδικό CFO Europe).

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέος Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων στον ΟΤΕ "

Οι Αμερικανοί «καίνε» τον Τσοχατζόπουλο

Το όνομα του προφυλακισμένου στον Κορυδαλλό πρώην υπουργού Αμύνης και πρωτοκλασάτου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Ακη Τσοχατζόπουλου, περιλαμβάνει σε πολλά σημεία η έκθεση του γνωστού αμερικανικού δικηγορικού γραφείου, Debevoice & Plimpton, για το μεγάλο «εξοπλιστικό σκάνδαλο» της αγοράς των προβληματικών γερμανικών υποβρυχίων.

Στην έκθεση, μεταξύ των άλλων, στελέχη της γερμανικής εταιρίας κατασκευής των υποβρυχίων, Ferrostaal AG, «καρφώνουν» στις καταθέσεις τους Ελληνες μεσάζοντες, αλλά και τον κ. Τσοχατζόπουλο, που τους είχε συστήσει. Ανάμεσα στις άλλες καταθέσεις, στέλεχος της εταιρίας θέλοντας να δείξει το μεγάλο ενδιαφέρον της εταιρίας για να πουλήσει τα υποβρύχια στην Ελλάδα, αλλά και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν, πρόσθεσε: «Εμείς ενδιαφερόμασταν σφόδρα για επαφές με συγκεκριμένους ανθρώπους, όπως ήταν ο Μπέλτσιος (σ.σ.: εμπλεκόμενος στην υπόθεση). Μάλιστα, ο υπουργός Αμύνης Τσοχατζόπουλος μάς σύστησε τον κ. Μπέλτσιο σαν κάποιο που γνωρίζει πολύ κόσμο και που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος στα σχέδιά μας». Να σημειωθεί ότι τόσο ο κ. Μπέλτσιος όσο και αρκετά άλλα πρόσωπα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ερευνών της Δικαιοσύνης.

Να σημειωθεί ακόμα πως, σύμφωνα με την Εισαγγελία του Μονάχου, μεταξύ 2000-2007 δόθηκαν πάνω από 62 εκατ. ευρώ για μίζες. Πολλά από αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνονται με τα δεδομένα που παρατίθενται στην έκθεση της Debevoice. Κατά την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, πάντως, «φέρεται να καταβλήθηκε για δωροδοκίες ποσοστό 4,5% επί του κοστολογίου (τζίρου) του έργου, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 72-83 εκατ. ευρώ».

Στη Ferrostaal, όταν ήταν υπουργός Αμύνης ο Ακης Τσοχατζόπουλος, με απευθείας ανάθεση δόθηκε η «δουλειά» για 4 υποβρύχια (τρία και μία option) Τ-214. Η απόφαση ελήφθη αρχικά από το ΚΥΣΕΑ της 24ης/7/1998 και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια στο ΚΥΣΕΑ της 15ης/12/1998. Οριστικοποιήθηκε στις 26/7/1999 στη συνεδρίαση του ίδιου οργάνου, μέλος του οποίου ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο συγκεκριμένος νέος τύπος υποβρυχίου θα κατασκευαζόταν και θα δοκιμαζόταν για πρώτη φορά. Μάλιστα, όπως κατ’ επανάληψη καταγγέλθηκε, το «Παπανικολής» έγερνε (!).

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι πως τον Φεβρουάριο του 2000 για πρώτη φορά καταγγέλθηκε στη Βουλή το σκάνδαλο. Η σκανδαλώδης αγορά συνοδεύτηκε από την απευθείας ανάθεση κατασκευής τους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, σε συνεργασία με τα Ναυπηγεία HDW του Κίελου της Γερμανίας.

Ακρως σημαντικό είναι ότι τότε υπό τον έλεγχο της HDW πέρασε ο Σκαραμαγκάς. Είναι ολοφάνερο ότι η εξέλιξη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Ναυπηγείων και τα υποβρύχια αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία». Παρ’ όλα αυτά, στο τέλος του 2010, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, ο κατόπιν υπουργός Οικονομικών και τότε υπουργός Αμύνης, κ. Βενιζέλος, υπέγραψε την αναθεώρηση της αρχικής σύμβασης του 2000.

Θανάσης Αργυράκης στον Ελεύθερο Τύπο
antinews.gr
Διαβάστε Περισσότερα » " Οι Αμερικανοί «καίνε» τον Τσοχατζόπουλο "

Ποσό 690 χιλιάδων ευρώ υπεξαίρεσαν δύο ιερείς στα Φάρσαλα

Ποσό ύψους 690.000 ευρώ υπεξαίρεσαν δύο ιερείς από τα Φάρσαλα που φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση παραποίησης εγγράφων μισθοδοσίας προκειμένου να εισπράττουν μεγαλύτερα ποσά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

«Συνελήφθησαν μεσημβρινές ώρες στα Φάρσαλα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, δύο ιερείς, ηλικίας 36 και 38 ετών αντίστοιχα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της πλαστογραφίας, της απάτης, της υπεξαίρεσης στην Υπηρεσία και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης.

» Ειδικότερα, καταγγέλθηκε από την Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλίας του Υπουργείου Οικονομικών, στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας, ότι κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε προ δεκαπενθημέρου περίπου στις μισθοδοτικές καταστάσεις της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων που έχουν κοινοποιηθεί στη ΔΟΥ Φαρσάλων, βάσει των οποίων καταβάλλονται οι μισθοί του εφημεριακού κλήρου του Δήμου Φαρσάλων, διαπιστώθηκαν ύποπτες παρεμβάσεις και αλλοιώσεις στα αναγραφόμενα ποσά.

» Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη περίπτωση διαπιστώθηκε ότι την 25-06-2012 οι δύο συλληφθέντες ιερείς, αρμόδιοι σε θέματα διαχείρισης μισθοδοσίας των ιερέων της προαναφερόμενης Ιεράς Μητρόπολης κατέθεσαν στην Δ.Ο.Υ. Φαρσάλων πλαστογραφημένη την από 20-06-2012 εκδοθείσα κατάσταση μισθοδοσίας επιδόματος ιερέων της επαρχίας Φαρσάλων η οποία εμφάνιζε προβλεπόμενη κρατική δαπάνη αξίας 28.864 ευρώ αντί του ορθού 8.864 ευρώ.

» Ως συνέπεια των ανωτέρω, χθες ημέρα κατά την οποία θα εισπράττονταν μέσω καταστήματος τραπέζης στα Φάρσαλα το επίδομα αδείας, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας έθεσαν υπό διακριτική επιτήρηση το εν λόγω κατάστημα και συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τους δύο ιερείς την ώρα που μετέβησαν από κοινού και παρέλαβαν συνολικό χρηματικό ποσό 28.864 ευρώ από το οποίο μόνο 8.864 ευρώ αφορούσε την μισθοδοσία Ιερέων της επαρχίας Φαρσάλων.

» Στην κατοχή των δύο ιερέων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό 20.000 ευρώ, μία προσωπική σφραγίδα του 38χρονου ιερέα και μία σφραγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδας και Φαναριοφαρσάλων, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την είσπραξη των 28.864 ευρώ.

» Σε νομότυπη έρευνα στην οικία του 36χρονου ιερέα βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός πρωτότυπων μισθοδοτικών καταστάσεων.

» Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο συλληφθέντες χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο υπεξαίρεσαν συνολικά χρηματικό ποσό 690.000 ευρώ κατά τις μισθοδοσίες του πρώτου εξαμήνου του 2012 (από Ιανουάριο έως και Ιούνιο).»

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Διαβάστε Περισσότερα » " Ποσό 690 χιλιάδων ευρώ υπεξαίρεσαν δύο ιερείς στα Φάρσαλα "

Ανάκληση άλευρου από τον ΕΦΕΤ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενημερώθηκε για την διακίνηση αλεύρου, ελληνικής προέλευσης, στο
οποίο ανιχνεύτηκε σόγια, αλλεργιογόνο συστατικό, το οποίο δεν αναγραφόταν στην επισήμανση
του προϊόντος, ως όφειλε.

Πρόκειται για μαλακό αλεύρι, με την εμπορική επωνυμία «μαλακό αλεύρι για πολλές χρήσεις», σε
συσκευασία του 1 kg, με αριθμό παρτίδας Lot 1.068.12, ημερομηνία λήξης 08.11.2012 και
γραμμοκώδικα (barcode) 5205943000048. Το συγκεκριμένο προϊόν παράγεται και διακινείται από
την ελληνική επιχείρηση «ΜΥΛΟΙ ΠΑΠΑΦΙΛΗ Α.Ε.», Καλαμάκι Κορινθίας.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της παρτίδας του ανωτέρω
προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές με αλλεργία στη σόγια οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους το
ανωτέρω προϊόν, η απεικόνιση του οποίου φαίνεται κάτωθι, να μην το καταναλώσουν.


Διαβάστε Περισσότερα » " Ανάκληση άλευρου από τον ΕΦΕΤ "

Το ΣτΕ δικαίωσε μερικώς τον Τόλη Βοσκόπουλο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε ακόμη μία απόφασή του που κατά το ένα σκέλος απέρριψε τα επιχειρήματα του γνωστού τραγουδιστή Τόλη Βοσκόπουλου για τα πρόστιμα που του είχαν επιβληθεί λόγω φορολογικών παραβάσεων και κατά το άλλο τον δικαίωσε.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχαν εκδοθεί από το ΣτΕ έξι ακόμα αποφάσεις που και πάλι δικαίωσαν μερικά τον Βοσκόπουλο για φορολογικές του παραβάσεις.

Ειδικότερα, το Β' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δικαίωσε τον τραγουδιστή ως προς τα εισοδήματα το έτος 1995 από τα τρία μικρά διαμερίσματα που είχε σε πολυκατοικία της οδού 3ης Σεπτεμβρίου, τα οποία εισέπραττε η πρώην σύζυγός του Στέλλα Στρατηγού.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι είναι πλημμελώς αιτιολογημένη η απόφαση της εφορίας (ΔΟΥ) και του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, γιατί περιορίστηκε στην ιδιότητα του τραγουδιστή ως ιδιοκτήτη των επίμαχων ακινήτων και παρέλειψε να εξετάσει ποιος είχε πράγματι αποκτήσει τα αντίστοιχα εισοδήματα. Το ζήτημα αυτό ήταν κρίσιμο, τονίζει το ΣτΕ, γιατί αν αλήθευε ο ισχυρισμός του τραγουδιστή ότι η τέως σύζυγός του, Στρατηγού είχε προβεί για λογαριασμό της σε εκμίσθωση των ακινήτων, έχοντας αποκτήσει η ίδια τα μισθώματα, τότε δεν θα ήταν ο ίδιος φορολογικά υπόχρεος για τα ποσά αυτών των μισθωμάτων. Έτσι, κατά το σκέλος αυτό η υπόθεση παραπέμφθηκε και πάλι στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών προς νέα κρίση, καθώς η απόφασή του κρίθηκε πλημμελώς αιτιολογημένη.

Αντίθετα, οι δικαστές δεν δέχθηκαν (απέρριψαν) τους ισχυρισμούς του Βοσκόπουλου για το τεκμήριο διαβίωσης του έτους 1994. Το τεκμήριο αυτό συναρτάται με τα διαμερίσματα που δήλωνε ως κύρια κατοικία και ως εξοχική, αλλά και τη διαμονή (7.7. μέχρι 14.10.1994) του ίδιου, της τότε συζύγου του και συγγενών του σε τέσσερα μπανγκαλόου του συγκροτήματος «Αστήρ» Βουλιαγμένης, όπου πλήρωνε ημερήσιο ενοίκιο 400.000 δραχμές (1.173,8 ευρώ).

Οι δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο τα μισθώματα των διαμερισμάτων των οδών Στησιχόρου και Ηρώδου του Αττικού όσο και η δαπάνη για τη διαμονή του στο ξενοδοχείο «Αστήρ» συνιστούσαν μισθώματα δευτερευουσών κατοικιών και μαζί με άλλες δαπάνες διαβιώσεως υπερέβαιναν τα δηλωθέντα από τον τραγουδιστή εισοδήματα.

Κατόπιν αυτών, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέπεμψε και πάλι την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών για νέα κρίση.

Διαβάστε Περισσότερα » " Το ΣτΕ δικαίωσε μερικώς τον Τόλη Βοσκόπουλο "

Η Αστυνομία για την ένοπλη ληστεία στο σπίτι του Γ. Δώνη στην Κηφισιά

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης δύο (2) αλλοδαποί δράστες ένοπλης ληστείας σε σπίτι στην Κηφισιά.

Ο ένας από τους δράστες για να αποφύγει τη σύλληψη τους πυροβόλησε δυο φορές κατά των αστυνομικών.

Συνελήφθησαν σήμερα (28-6-2012) το απόγευμα στην Κηφισιά κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, δύο (2) αλλοδαποί δράστες ένοπλης ληστείας σε σπίτι στη Κηφισιά.

Ειδικότερα, το μεσημέρι, οι δύο δράστες εισήλθαν σε σπίτι στην Κηφισιά με σκοπό την ληστεία, έχοντας όπλο και μαχαίρι με τα οποία απείλησαν 74χρονο ένοικο ημεδαπό.

Οι αστυνομικές Αρχές ενημερώθηκαν για το συμβάν και στην περιοχή κατέφθασαν άμεσα αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης. Οι δράστες αντιλαμβανόμενοι τους αστυνομικούς και προκειμένου να διαφύγουν χρησιμοποίησαν για σύντομο χρονικό διάστημα ως «προκάλυμμα» τον 74χρονο ημεδαπό, τον οποίο άφησαν σε κοντινό σημείο.

Επιπλέον για να αποφύγουν την σύλληψη πυροβόλησαν κατά των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός στο πόδι. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν και τραυμάτισαν έναν από τους δράστες.

Για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους οργανώθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, ενώ η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις σε δύο (2) περιμετρικές ζώνες ασφάλειας. Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της ΕΚΑΜ, της Άμεσης Δράσης, της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής. Συνέδραμαν επίσης αστυνομικό ελικόπτερο και ομάδα αστυνομικών σκύλων.

Την 15.55΄ ώρα εντοπίστηκαν οι δράστες σε αυλή οικίας στην διασταύρωση των οδών Θεοτοκοπούλου και Χειμάρρας, στην περιοχή της Κηφισιάς και οι αστυνομικοί, μετά από ανταλλαγή πυρών, κατάφεραν να συλλάβουν τον έναν.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών, την 17.55΄ ώρα εντοπίστηκε και ο δεύτερος δράστης, σε αυλή οικίας στην οδό Θεοτοκοπούλου, όπου και συνελήφθη από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στην κατοχή τους βρέθηκε το πιστόλι και το μαχαίρι. Επιπλέον στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν διάφορα τιμαλφή, τα οποία είχαν αφαιρέσει από την οικία .

Την προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε αλλά περιστατικά ένοπλων ληστειών και συναφών αδικημάτων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Διαβάστε Περισσότερα » " Η Αστυνομία για την ένοπλη ληστεία στο σπίτι του Γ. Δώνη στην Κηφισιά "

«Οχι» στην αποδέσμευση λογαριασμών Energa - Hellas power υπέρ του Δημοσίου

Αρνητική απάντηση έδωσε το συμβούλιο Πλημμελειοδικών στην πρόταση της Εισαγγελίας στην αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών υπέρ του Δημοσίου, εμπλεκομένων εταιριών σε ποινική διαδικασία.
«Δεν υπάρχει τέτοια νομική δυνατότητα» απεφάνθη το Συμβούλιο στην πρόταση της Εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, η οποία, επικαλούμενη λόγους δημοσίου συμφέροντος ζήτησε την αποδέσμευση περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ από δεσμευμένους λογαριασμούς των εταιριών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας ENERGA και HELLAS POWER προκειμένου να διατεθούν στο υπουργείο Οικονομικών για πληρωμές προμηθευτών ενέργειας.
Με ένα βούλευμα 52 σελίδων (αρ.2438/12) οι δικαστές έκαναν δεκτή την εισήγηση της Ειρήνης Κατινιώτη να απορριφθεί η πρόταση Παπανδρέου θεωρώντας πώς δεν υπάρχει καμία τέτοια νομική δυνατότητα.
Η εισαγγελική πρόταση, για πρώτη φορά, επιχείρησε να κινήσει διαδικασίες ώστε σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση που βρίσκεται στην ανάκριση να αποδεσμευτούν χρήματα από κατασχεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

Η άποψη των δικαστών είναι σαφής στο ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.
Στο βούλευμα γίνεται λόγος για «νομική κατασκευή» της Εισαγγελέως, που δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη.
Να σημειωθεί ότι οι επίμαχοι λογαριασμοί των εταιρών - παρόχων ρεύματος (ENERGA και Hellas Power) τελούν υπό δέσμευση, μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον των υπευθύνων τους για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος και απιστία με βάσει το νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης.

Η πρόταση της κ. Παπανδρέου υποβλήθηκε προς το Συμβούλιο μετά από αιτήματα του Ελληνικού Δημοσίου, του δήμου Αθηναίων, του ΛΑΓΗΕ και των εταιριών ENERGA και HELLAS POWER για άρση της κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών και τον ορισμό του υπουργού Οικονομικών ως μεσεγγυούχου, ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα να εκδώσει δίγραμμες επιταγές υπέρ του δημοσίου συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο βούλευμα τους οι δικαστές επισημαίνουν πως η «συναίνεση» των δυο εταιρών δεν παίζει κανέναν ρόλο δεδομένου ότι «η συναίνεση αυτή αφορούσε μόνο το δημόσιο και τους ΟΤΑ και ουχί τη βασική παθούσα που φέρεται να είναι η ΛΑΓΗΕ αφενός και αφετέρου από καμία διάταξη του ποινικού νόμου δεν προβλέπεται τέτοιου είδους ευχέρεια».

Τονίζουν επίσης ότι η θετική απόκριση στο αίτημα θα οδηγούσε στο οξύμωρο «να αποδίδονται πρόωρα στους φερόμενους παθόντες προϊόντα εγκλήματος χωρίς καν να έχει κριθεί αν είναι πράγματι παθόντες» καθώς οι κατηγορούμενοι δεν έχουν κριθεί ένοχοι.
Αναφέρουν επίσης ότι το ΣτΕ , έχει δικαιώσει την ENERGA για υπερτιμολογήσεις εκ μέρους της ΔΕΗ και γι αυτό θεωρεί «ανεκκαθάριστες» τις απαιτήσεις της ΛΑΓΗΕ από την εταιρία.

Διαβάστε Περισσότερα » " «Οχι» στην αποδέσμευση λογαριασμών Energa - Hellas power υπέρ του Δημοσίου "

Δωρεάν φάρμακα και πάλι στην Αθήνα!

Απόφαση να εκτελούν κανονικά συνταγές του ΕΟΠΥΥ από 1ης Ιουλίου έλαβε το ΔΣ των Φαρμακοποιών της Αττικής, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να παίρνουν και πάλι δωρεάν φάρμακα.

Για το λόγο αυτό μετέβη στο νέο υπουργός Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).


Ανάσα σε εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥΥ δίνει η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η επανέναρξη της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση από 1ηςΙουλίου.


Αμέσως μετά τη λήξη μιας έντονης συνεδρίασης του ΔΣ, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος αποχώρησε με προορισμό το Υπουργείο Υγείας όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ο κ.Λουράντος ενημέρωσε τον υπουργό ότι ο κλάδος διακόπτει τον αγώνα του αποδεχόμενος τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου για αποπληρωμή των οφειλών.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Υγείας δήλωσε:
«Ευχαριστώ τον κ. Κ. Λουράντο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής για την απόφαση τους. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί, λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας μας. Εμείς συνεχίζουμε τη σκληρή προσπάθεια να εξεύρουμε λύσεις στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ, ώστε να υπάρχει σταθερή ροή πληρωμών.
Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις μας προς κάθε κατεύθυνση, προοδευτικά θα αντιμετωπιστούν.
Ζητώ την κατανόηση και τη συνεργασία όλων των φορέων της Υγείας».

iatropedia.com
Διαβάστε Περισσότερα » " Δωρεάν φάρμακα και πάλι στην Αθήνα! "

Οι τρεις προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνης Ρουπακιώτης, την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι χρειάζεται πολύ δουλειά σε όλους τους τομείς.

«Κατάθεση αγωγής στο ειρηνοδικείο παίρνει δικάσιμο το 2016. Μιλάμε για ειρηνοδικείο, τη χαμηλότερη βαθμίδα, που εκεί είναι και τα πιο λαϊκά δικαστήρια. ... Επίσης μια κατάθεση αγωγής ενός δημοσίου υπαλλήλου στα διοικητικά δικαστήρια εκδικάζεται μετά πενταετίας και πλέον...», ανέφερε, ως παράδειγμα, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ενώ σε ερώτηση για τα αίτια της καθυστέρησης είπε ότι αυτή οφείλεται στην απουσία εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης και σε κενά που υπάρχουν τόσο σε δικαστές όσο και σε δημοσίους υπαλλήλους.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα του υπουργείου είναι οι φυλακές και η συμφόρηση που υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Ρουπακιώτη.

«Ας καταλάβουμε κάποτε ότι οι φυλακές είναι δικές μας. Δεν είναι κάποιου άλλου κόσμου, δεν είναι κάποιου άλλου κράτους, δεν είναι κάποιας άλλης κοινωνίας. Είναι δικές μας. Είναι ενταγμένες στην κοινωνία μας και είμαστε υποχρεωμένοι να τις προσέξουμε ως προς τις συνθήκες διαβίωσης και ως προς την εφαρμογή, επιτέλους, κάποιων κανόνων, έτσι ώστε -εγώ μιλάω για «φυλακιστικό» σύστημα- να μιλήσουμε κάποτε για ένα σωφρονιστικό σύστημα...» είπε χαρακτηριστικά.

Το τρίτο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τη διαφάνεια:

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εκ προορισμού, όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να διαπιστώνει, να καταγράφει και να παρεμβαίνει όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα χειμάζονται, αμφισβητούνται, ή πολύ περισσότερο, καταργούνται», σημείωσε ο κ. Ρουπακιώτης.

Διαβάστε Περισσότερα » " Οι τρεις προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης "

Μαξ Κάιζερ:«Η Ελλάδα έχει δεχτεί εχθρική επίθεση»

Γνωστός οικονομικός αναλυτής, παρουσιαστής, παραγωγός, ακτιβιστής με έντονη δράση κατά των εταιρειών – συμβόλων της παγκοσμιοποίησης, όπως η Goldman Sachs και η JP Morgan, εναντίον της οποίας διεξήγαγε καμπάνια καλώντας τον κόσμο να αγοράσει ασήμι για να ανέβει η τιμή του κι έτσι να χρεοκοπήσει η εταιρεία, η οποία, κατά τον Κάιζερ, είχε «σορτάρει» στο μέταλλο και είχε «γυμνές» θέσεις.

Ο Μαξ Κάιζερ μίλησε στο περιοδικό «Επίκαιρα» και φυσικά δεν άφησε ασχολίαστα τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ιδέα της κατάληψης της Ελλάδας στοχεύει στην αρπαγή της περιουσίας της με όσο το δυνατό λιγότερο κόστος, σχεδόν μηδενικό. Από νομικής πλευράς, θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε ως “εχθρική επιδρομή”. Δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα οικονομικά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, είναι, όμως, μια από τις πιο μικρές και ευάλωτες χώρες, επομένως είναι πιο εύκολο να την καταλάβουν και να τη “γδύσουν” από τα περιουσιακά της στοιχεία», αναφέρει.

Πιστεύει πάντως ότι «η Ευρώπη θα ελέγχεται μέσω του Βερολίνου και των κυβερνήσεων που θα συνεργάζονται με τη Γερμανία, προχωρώντας σε δημοσιονομική ενοποίηση. Θα επέλθει επιβολή περισσότερων φόρων σε όλη την Ευρώπη που θα εισπράττονται από το Βερολίνο, και… αυτός είναι ο στόχος! Η Goldman Sachs έχει ήδη δηλώσει ότι αυτό είναι κάτι που τους ενδιαφέρει, όπως και η Wall Street. Είναι κάτι που έχει πάρει το δρόμο του!».

Φυσικά στο ερώτημα αν η ευρωζώνη τελικά θα καταρρεύσει, θεωρεί ότι «κατά τη δική μου άποψη, η απόφαση αυτή βρίσκεται στα χέρια της Γερμανίας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να ξεφύγει από το ευρώ, η ιρλανδική κυβέρνηση, η πορτογαλική, η ισπανική επίσης δεν έχουν το θάρρος να ξεφύγουν από το ευρώ.

Η Γερμανία λατρεύει το ευρώ επειδή αυτά τα προβλήματα βοηθούν τις εξαγωγές της, γι’ αυτό και χαίρονται που η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Κάθε φορά που πέφτει το ευρώ και υπάρχουν φόβοι για κατάρρευσή του, αυτό λειτουργεί μια χαρά για τη Γερμανία.

Η οικονομία της αναπτύσσεται, η ανεργία έχει πέσει κατακόρυφα, το πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισής της έχει και πλεόνασμα. Οπότε, δεν βλέπω στην παρούσα φάση να επιθυμούν την κατάρρευσή του. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να το επιδιώξει, στο χέρι της Ιρλανδίας και των άλλων να το κάνουν, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει κανείς τη θέληση».

Και πιστεύει, μεταξύ άλλων, ότι: «Υπάρχει πόλεμος αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Κατά τη διάρκεια πολέμων οι άνθρωποι κατακτούν χώρες για τη γη και τους θησαυρούς, χρησιμοποιούν τανκς, όπλα, στρατούς, τώρα, όμως, κατακτούν τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας μέσω του χρέους της, μέσω παραγωγών. Οπότε ένας νομισματικός πόλεμος, ένας χάρτινος πόλεμος, συμβαίνει αυτή τη στιγμή, συμβαίνει τώρα, και η Ελλάδα χάνει».

Διαβάστε Περισσότερα » " Μαξ Κάιζερ:«Η Ελλάδα έχει δεχτεί εχθρική επίθεση» "

Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου οι δηλώσεις για τα αυθαίρετα

Τι αναφέρει η απόφαση του υπουργείου

Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου μπορούν να καταθέτουν δηλώσεις όσοι θέλουν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα. Η υποβολή δηλώσεων, θα διαρκέσει έως τις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ η υποβολή δικαιολογητικών επεκτάθηκε αντιστοίχως έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως στα μέσα Φεβρουαρίου η τότε Κυβέρνηση Παπαδήμου παρέτεινε μέχρι τις 30 Ιουνίου την προθεσμία για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων (η προηγούμενη προθεσμία έληξε στις 28 Φεβρουαρίου). Ωστόσο, εν μέσω πιέσεων εκ μέρους των επαγγελματιών του κατασκευαστικού κλάδου η Κυβέρνηση Πικραμμένου παρέτεινε τη σχετική προθεσμία έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

Βάσει της σχετικής ρυθμίσεως η προθεσμία καταβολής των δικαιολογητικών και της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων παρατάθηκε και αυτή από τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 στις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Η προνομιακή ρύθμιση αφορά σε όλους όσοι, έχουν χτίσει χωρίς άδεια είτε καθ υπέρβαση της οικοδομικής τους άδειας. Όλοι όσοι υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν με όσα η νομοθεσία προβλέπει και να αποπληρώσουν σε 48 δόσεις.

Στην αρχή η ρύθμιση συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες, ατόνησε όμως στην πορεία, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της έλλειψης χρημάτων.

Συγκεκριμένα η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρει:

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 24 του ν. 4014/2011 (Α’ 209) έως και 14‐9‐2012.

2. Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών που προβλέπονται στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 24 του ίδιου ως άνω νόμου έως και 31‐12‐2012.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » " Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου οι δηλώσεις για τα αυθαίρετα "

Σόιμπλε: Μη ρίχνει σε μας την ευθύνη η Ελλάδα

Το ότι οι χώρα πήγε σε εκλογές είναι κακό κατά τον κ. Σόιμπλε, ενώ όπως τονίζει σε νέα του συνέντευξη ενόψει Συνόδου καλό είναι οι Έλληνες να κοιτούν τα λάθη τους και όχι τι κάνει η Γερμανία.

Χωρίς περιστροφές είπε πως δεν πρέπει να περιμένει και πολλά η Ελλάδα σε αυτή τη Σύνοδο, καθώς πρώτα πρέπει να έχουν οι εταίροι την κρίση της τρόικας:

«Καλέσαμε την τρόικα να εξετάσει την κατάσταση της χώρας και όταν θα έχουμε τους αριθμούς θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας» είπε. «Η Ελλάδα βρίσκεται πάντως σε ασυνήθιστα δύσκολη κατάσταση».

Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε και στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα επισημαίνοντας με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα: «Φοβάμαι, χωρίς να το ξέρω, ότι η Ελλάδα έχασε πολύτιμο χρόνο με τους πολύμηνους προεκλογικούς αγώνες της - σε μια εποχή που βρισκόταν ήδη σε δεινή θέση. Το θέμα δεν είναι η μεγαλοθυμία των άλλων, αλλά η φοβερή οικονομική πρόκληση να βρει η ίδια πρόσβαση στις αγορές εντός ενός λογικού χρόνου. Αυτό είναι εξάλλου για το ΔΝΤ μια condition sine qua non (σ.σ.: αναγκαία συνθήκη) για κάθε είδους σταθεροποίηση και εξυγίανση της οικονομίας. Μη ρωτάτε λοιπόν εμένα, τι περιθώρια έχει η Ελλάδα, αλλά τους ίδιους τους Έλληνες. Αυτοί πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποια είναι η κατάστασή τους και τι θα κάνουν, για να την αλλάξουν. Κατά τα άλλα δεν φταίει το γερμανικό κοινοβούλιο για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε τόσο καιρό αποτελεσματική κυβέρνηση».

Τέλος, έστειλε ένα μήνυμα στην Ελλάδα επισημαίνοντας: «Οι υπεύθυνοι της χώρας πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους - να στήσουν μια ανταγωνιστική οικονομία, μια ορθολογική διοίκηση και ένα αποτελεσματικό κράτος δικαίου.... Αυτό που είναι αναγκαίο για την Ελλάδα είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών μηχανισμών. Έχω μεγάλη κατανόηση για τα προβλήματα της Ελλάδας και κάνουμε τα πάντα για την επίλυσή τους, αλλά μην προσπαθείτε να ρίξετε την ευθύνη γι' αυτά στους άλλους».

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » " Σόιμπλε: Μη ρίχνει σε μας την ευθύνη η Ελλάδα "

Αγανακτισμένος συνταξιούχος καταγγέλλει το ΙΚΑ Λιβαδειάς

9 χρόνια παλεύει συνταξιούχος εργάτης από τη Λιβαδειά να διορθωθεί από το ΙΚΑ της περιοχής ο αριθμός των ενσήμων του για να παίρνει τη σωστή σύνταξη.


Αγανακτισμένος ζητά το δίκιο του και καταγγέλλει τις υπηρεσίες του ΙΚΑ για αδιαφορία.lamiastar.gr
Διαβάστε Περισσότερα » " Αγανακτισμένος συνταξιούχος καταγγέλλει το ΙΚΑ Λιβαδειάς "

Το ΙΚΑ εκσυγχρονίζεται μέσω ΕΣΠΑ

Η Διοίκηση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοίνωσε την ένταξη σειράς έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» του ΕΣΠΑ ανακοίνωσε για τη βελτίωση των υπηρεσιών του σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Τα ενταγμένα και υπό ένταξη έργα, συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού 14.738.043,38 ευρώ, στοχεύουν μεταξύ άλλων:

Στον εκσυγχρονισμό του μηχανισμού είσπραξης των τρεχουσών εισφορών, στην εντατικοποίηση των μέτρων κατά της εισφοροδιαφυγής, στην ενδυνάμωση των διοικητικών και τεχνολογιών υποδομών του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, στην μετεξέλιξη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε έναν εθνικό οργανισμό συντάξεων.

Τα ενταγμένα (1-3) και υπό ένταξη έργα (4-5) είναι τα ακόλουθα:

1. Επιχειρησιακός σχεδιασμός και πληροφοριακό σύστημα κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
2. Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
3. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.
4. Έκδοση σύνταξης σε μία μέρα.
5. Διασφάλιση της ασφάλειας των πληροφοριών, του λογισμικού και των υποδομών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την εξασφάλιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, στο στάδιο αξιολόγησης βρίσκονται οι ακόλουθες δράσεις:

- Οργανωτική αναδιάρθρωση και λειτουργικός σχεδιασμός του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ανάπτυξη συστήματος διοικητικής πληροφόρησης.
- Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
- Εμπλουτισμός και επικαιροποίηση του μητρώου άμεσα ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και συμπλήρωσή του με στοιχεία έμμεσων μελών.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » " Το ΙΚΑ εκσυγχρονίζεται μέσω ΕΣΠΑ "

Ευρωκαταδίκη για τις ενισχύσεις στα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα, διότι δεν ανέκτησε εμπρόθεσμα τις κρατικές ενισχύσεις που κατά παράβαση του κοινοτικού Δικαίου, έδωσε το ελληνικό Δημόσιο στα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ). Καταδίκη και για εκπρόθεσμη παροχή των σχετικών με την υπόθεση πληροφοριών στην Κομισιόν

Το Σεπτέμβριο του 1985, η Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης («ΕΤΒΑ»), που ανήκει στο ελληνικό κράτος, αγόρασε τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ). Το 1995, το 49% των μετοχών της ΕΝΑΕ πωλήθηκε στους υπαλλήλους της. Το 2001, το ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει την ΕΝΑΕ μέσω συμφωνίας αγοράς μετοχών με πρόσκληση για υποβολή προσφορών σύμφωνα με την οποία η επιβολή τυχόν οικονομικών κυρώσεων που σχετίζονται με τις παραβιάσεις των διατάξεων της κοινοτικής νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις δεν θα επιβαρύνουν τον πλειοδότη.

Τον Οκτώβριο του 2001, υπεγράφη η συμφωνία για την πώληση μετοχών της ΕΝΑΕ μεταξύ, αφενός, της ΕΤΒΑ και των εργαζομένων της ΕΝΑΕ και, αφετέρου, της κοινοπραξίας Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH (HDW) / Ferrostaal. Η HDW / Ferrostaal, δημιούργησε την Ελληνική Ναυπηγοκατασκευαστική ΑΕ Χαρτοφυλακίου, με σκοπό τη διαχείριση της συμμετοχής της στην ΕΝΑΕ. Το 2005 η ThyssenKrupp AG αγόρασε την HDW.

Με απόφασή της τo 2008 η Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να ανακτήσει πάνω από 230 εκατομμύρια ευρώ παράνομων ενισχύσεων που χορηγήθηκαν στην ΕΝΑΕ μεταξύ 1996 και 2002 υπό μορφή δανείων, εγγυήσεων και εισφορών κεφαλαίου χωρίς προηγουμένως να εγκριθούν από την Επιτροπή. Κατά την Επιτροπή η Ελλάδα και η ΕΝΑΕ δεν τήρησαν τους όρους που συνόδευαν τις ενισχύσεις που είχε εγκρίνει το 1997 και το 2002. Η εγγύηση αποζημίωσης που χορήγησε η ΕΤΒΑ στην αγοράστρια εταιρεία για κάθε κρατική ενίσχυση που θα ανακτούνταν από την ΕΝΑΕ έπρεπε να διακοπεί αμέσως.

Εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση της αποφάσεως, η Ελλάδα έπρεπε να ενημερώνει την Επιτροπή για τα μέτρα που έχει ή προτίθετο να λάβει. Η εκτέλεση της αποφάσεως έπρεπε να εξασφαλιστεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2008 (εντός τεσσάρων μηνών από την κοινοποίησή της) .

Λαμβανομένης υπόψη της οικονομικής καταστάσεως της ΕΝΑΕ, η πλήρης ανάκτηση των ενισχύσεων θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώχευσή της, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της, ικανή να θίξει τα ουσιώδη συμφέροντα ασφάλειας της Ελλάδας. Προς αποφυγή του ενδεχομένου αυτού, η Επιτροπή, οι ελληνικές αρχές και οι εκπρόσωποι της ΕΝΑΕ κατέληξαν σε συμφωνία που προέβλεπε ότι η απόφαση 2009/610 θα θεωρούνταν ως εκτελεσθείσα εφόσον πληρούνταν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. επιστροφή στο Δημόσιο των γεωτεμαχίων που παραχωρήθηκαν στην ΕΝΑΕ για αποκλειστική χρήση και τα οποία δεν σχετίζονται με τις στρατιωτικές δραστηριότητες

2. δεσμευτική δήλωση της ENAE ότι δεν θα αναπτύξει εμπορική δραστηριότητα κατά τα δεκαπέντε επόμενα έτη

3. δεσμευτική δήλωση ότι δεν θα γίνει χρήση της εγγυήσεως αποζημιώσεως.

Οι αποφάσεις για τις ενισχύσεις στα ναυπηγεία της ΕΝΑΕ αποτέλεσαν αντικείμενο διαφόρων προσφυγών ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου και του Δικαστηριου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την παρούσα προσφυγή της επί παραβάσεως κράτους μέλους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από το Δικαστήριο να αναγνωρίσει ότι η Ελληνική Δημοκρατία, μη έχοντας λάβει, εντός των ταχθεισών προθεσμιών, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκτέλεση της αποφάσεως 2009/610/ΕΚ παρέβη τις υποχρεώσεις της.

Με τη σημερινή του απόφαση του Δικαστήριο διαπιστώνει μεν ότι η Ελληνική Δημοκρατία παρέσχε καθ’ όλη τη διάρκεια της αλληλογραφίας που διατήρησε με τις υπηρεσίες της Επιτροπής σημαντικό αριθμό πληροφοριών σχετικά με τα μέτρα που σχεδίαζε να λάβει προς εκτέλεση της αποφάσεως 2009/610, δεν αμφισβητείται, όμως, ότι οι πληροφορίες αυτές δεν ανακοινώθηκαν εντός της προθεσμίας που τάσσει η απόφαση αυτή (13 Δεκεμβρίου 2008).

Με βάση τα ανωτέρω το ΔΕΕ αποφάνθηκε ότι:

Η Ελληνική Δημοκρατία, παραλείποντας να λάβει, εντός της ταχθείσας προθεσμίας, όλα τα αναγκαία μέτρα προς εκτέλεση της αποφάσεως 2009/610/ΕΚ της Επιτροπής, της 2ας Ιουλίου 2008, για τις ενισχύσεις C 16/04 (πρώην NN 29/04, CP 71/02 και CP 133/05) που χορήγησε η Ελλάδα στην επιχείρηση Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ, και παραλείποντας να παράσχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντός της ταχθείσας προθεσμίας, τις πληροφορίες που απαριθμούνται στο άρθρο 19 της αποφάσεως αυτής, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τα άρθρα 2, 3, 5, 6, 8, 9 και 11 έως 19 της εν λόγω αποφάσεως.

naftemporiki.gr
Διαβάστε Περισσότερα » " Ευρωκαταδίκη για τις ενισχύσεις στα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news