facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Βερνίκος

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Γ.Βερνίκος. Η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να υπάρξει αντικαταστάτης του στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Η σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει απλώς ότι «ο κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε δεκτή την παραίτηση του υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Γιώργου Βερνίκου».

Ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε ότι «ο κ. Βερνίκος υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό και αυτή έγινε δεκτή. Πήρε μια πολιτική απόφαση που τιμά τον ίδιο και την ιστορία του. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει και στη συνέχεια τις προσπάθειες και το έργο του νεοσυσταθέντος Υπουργείου Ναυτιλίας».

Ο κ. Βερνίκος είχε επικοινωνήσει νωρίτερα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και όπως έγινε γνωστό από πηγές της Ιπποκράτους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησε με την απόφασή του να παραιτηθεί.

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον υφυπουργό εξηγήσεις για το αν συμμετέχει σε εξωχώριες εταιρείες, καθώς κάτι τέτοιο είναι ασύμβατο με τα πολιτικά πρόσωπα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση για την αγωνιστική στάση του κ. Βερνίκου ενάντια στη χούντα και για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Όμως, προσθέτει, ο νόμος 3849/2010 (άρθρο 6) είναι σαφής. Απαγορεύεται ρητά υπουργοί και εν γένει πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρίες. Προβλέπονται μάλιστα βαρύτατες ποινές και χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης του νόμου αυτού.

Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Υπουργική Απόφαση 3122.1/4566/24886 εγκρίθηκε η εγκατάσταση γραφείου ή υποκαταστήματος στην Ελλάδα της εταιρίας VERNICOS OFFSHORE GROUP S.A. με έδρα τα νησιά Μάρσαλ.

Εάν έχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με αυτή την εταιρία, αυτή η ιδιότητα αποτελεί απόλυτο κώλυμα για την υπουργοποίησή του, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Δεν θα πρέπει άμεσα να δοθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον κ. υφυπουργό;».

Βερνίκος: "Δεν γνώριζα ότι δεν μπορούσα να είμαι υφυπουργός"

Άγνοια επικαλέστηκε ο πρώην πια υφυπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Βερνίκος, για το γεγονός ότι δέχθηκε τη θέση παρά το ότι είχε μετοχές σε εξωχώρια εταιρία.
Ο κ. Βερνίκος τόνισε ότι κανείς δεν τον ενημέρωσε για τα νομικά κωλύματα και πρόσθεσε ότι αν γνώριζε δεν θα είχε δεχθεί να γίνει υφυπουργός.

Ερωτηματικά ωστόσο παραμένουν για την επιλογή της κυβέρνησης, καθώς αν ο κ. Βερνίκος δεν γνώριζε, δεν δικαιολογούνται να επικαλεστούν άγνοια του νόμου και αυτοί που τον επέλεξαν.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Βερνίκου
"Με την ευγενικά διατυπωμένη για το πρόσωπό μου ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, πληροφορήθηκα ότι η πρόσφατη ιδιότητά μου, αυτή του υφυπουργού Ναυτιλίας, είναι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες.
Οι ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα, έχουν νομική μορφή εξωχώριας εταιρίας και αυτό προβλέπεται ρητά από την ελληνική νομοθεσία.
Οποιοσδήποτε δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της Ναυτιλίας, αποκλείεται κάποια στιγμή να γίνει μέλος της κυβέρνησης.
Αν με την ανάληψη των καθηκόντων μου, κάποια νομική υπηρεσία του κράτους ή του υπουργικού συμβουλίου ή της Προεδρίας της Δημοκρατίας, έθετε υπόψη μου τα νομικά κωλύματα που υπάρχουν, θα γνώριζα ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόβλημα και θα ενημέρωνα σχετικά τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που με εμπιστεύθηκαν και στηρίζουν την κυβέρνηση.
Δυστυχώς, τέτοιος μηχανισμός δεν υπάρχει. Αποδέχθηκα την τιμητική πρόσκληση να γίνω υφυπουργός Ναυτιλίας, για να προσφέρω σε ένα αντικείμενο που ξέρω και αγαπώ και όχι προφανώς για κάποιο άλλο λόγο"


Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Βερνίκος"

Τους 40 βαθμούς θα αγγίξει η θερμοκρασία

Υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να σημειωθούν σήμερα Τρίτη, με το θερμόμετρο να «φλερτάρει» με τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αθήνα η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 38 με 39 βαθμούς τοπικά και μέχρι 40 βαθμούς στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν σε νότιες διευθύνσεις, 4 με 5 μποφόρ, ενώ σχετικά αυξημένη θα είναι η υγρασία.

Τοπικές καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, κυρίως στα ορεινά, με το θερμόμετρο να υποχωρεί την Τετάρτη και την Πέμπτη κατά 4 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τους 40 βαθμούς θα αγγίξει η θερμοκρασία"

Υπ. Εργασίας: Μόνιμες ομάδες διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Θα συμμετέχουν και ιδιώτες- κυρίως οικονομολόγοι

Τη συγκρότηση δύο μόνιμων διαπραγματευτικών ομάδων και μιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα έχουν σαν αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αποφασίστηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός Νικόλαος Νικολόπουλος, η Γενική Γραμματέας 'Αννα Στρατινάκη και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στις διαπραγματευτικές ομάδες από τις οποίες η μια θα έχει ως αντικείμενο τις Εργασιακές Σχέσεις και η άλλη το Ασφαλιστικό, θα συμμετέχουν και ιδιώτες, κυρίως οικονομολόγοι υψηλού επιστημονικού κύρους, ώστε να υπάρξει καλύτερη τεκμηρίωση και υποστήριξη των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκτιμά, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις με την τρόικα η κυβέρνηση στηρίχτηκε ως επί το πλείστον σε πολιτικά και νομικά επιχειρήματα και όχι σε οικονομικά στοιχεία και δεδομένα, με αποτέλεσμα να αδυνατίσει τη διαπραγματευτική της θέση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης διευκρίνισε ότι, «η διαπραγμάτευση των όρων της Δανειακής Σύμβασης θα γίνει στη βάση των αποφάσεων του προγραμματικού πλαισίου των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Νωρίτερα το πρωί ο υπουργός Εργασίας και ο υφυπουργός Εργασίας είχαν συνάντηση με τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο για θέματα που αφορούν την πορεία των εσόδων και των δαπανών του ΙΚΑ, ως το τέλος του 2012, και την ταχύτερη απονομή συντάξεων και τη βελτίωση του εισπρακτικού μηχανισμού.

Το υπουργείο Εργασίας στοχεύει στον περιορισμό κάθε ελαστικής δαπάνης και κυρίως ευελπιστεί στην εξεύρεση νέων πόρων με την προώθηση νέων διαρθρωτικών αλλαγών.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Εργασίας: Μόνιμες ομάδες διαπραγμάτευσης με την τρόικα"

Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί

Ξαναρχίζουν πιθανότατα τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί όλης της χωράς από την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Ιουλίου, εάν δεν τους καταβληθούν μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα 120 εκατ. ευρώ που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ και αφορούν και τις συνταγές του περασμένου Απριλίου. Τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να καταβληθούν στους φαρμακοποιούς έως τις 23 Ιουνίου, σύμφωνα με τις υποσχέσεις του προηγούμενου υπηρεσιακού υπουργού Υγείας, κ. Κίττα. Σε συνεδρίαση του απόψε, το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποφάσισε να προτείνει στα μέλη του να διακόψουν την πίστωση σε χιλιάδες ασφαλισμένους, ακολουθώντας τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ) τα μέλη του οποίου συνεχίζει να μην δίνουν φάρμακα με πίστωση.

Ο ΠΦΣ ζήτησε τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με τις νέες ηγεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών. Ήδη, αύριο, Τρίτη, οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας συγκαλούν έκτακτη σύσκεψη, παρουσία και του ΠΦΣ. Εκτός από τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Ανδρ. Λυκουρέντζο και Ι. Βρούτση και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μ. Σαλμά, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γ. Βουδούρης, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος και οι πρόεδροι των άλλων Ταμείων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί"

Η πρωτοβουλία ενός Έλληνα για τη μείωση του κρατικού χρέους

Τη δυνατότητα σε πολίτες και εταιρείες να συμβάλουν αποτελεσματικά στη μείωση του ελληνικού χρέους, δίνει ο μη-κυβερνητικός, και μη κερδοσκοπικός οργανισμός Greece Debt Free (Ελλάδα Χωρίς Χρέος), μέσω της πρωτοβουλίας που ανακοίνωσε.

Μέσω της νέας πρωτοβουλίας που μετρά μόλις λίγες ημέρες, έχουν ήδη συγκεντρωθεί 2.200.000 ευρώ συνολικής αξίας χρέους, μέρος των οποίων έχει συνεισφέρει ο Ολυμπιακός.

To GDF είναι ένας μη-κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που επιτρέπει σε πολίτες και εταιρείες να συμβάλουν αποτελεσματικά στη μείωση του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι αντικείμενο αγοραπωλησίας στις διεθνείς αγορές, σε τιμές χαμηλότερες από ό, τι πραγματικά χρωστάμε. Αυτή τη στιγμή σε κάθε Έλληνα εργαζόμενο αντιστοιχεί εθνικό χρέος αξίας περίπου 24.800, ευρώ ωστόσο αυτό το ποσό μπορεί να εξαγοραστεί με τρέχουσα τιμή περίπου 3.000 ευρώ.

Το GDF δέχεται δωρεές με σκοπό την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που οφείλεται από το ελληνικό κράτος. Το GDF στη συνέχεια βοηθά στη μείωση του χρέους μέσω της ακύρωσης των εν λόγω ομολόγων.

Όπως επισημαίνεται, οι διαδικασίες του GDF είναι απολύτως διαφανείς και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους της Πολιτείας του Delaware. Υπόκειται στη νομοθεσία Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων των ΗΠΑ, που αποκλείουν πολιτική επιρροή. Δεν έχει εργαζόμενους, διοικείται από εθελοντές και ενδιαφερόμενους πατριώτες, ενώ τα έξοδα λειτουργίας του είναι αμελητέα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Peter Nomikos, ιδρυτής και δημιουργός του μη κερδοσκοπικού αμερικανικού οργανισμού Greece Debt Free Inc., είναι επιχειρηματικό στέλεχος και κατάγεται από τη Σαντορίνη, είναι συν-δημιουργός της μπύρας Volkan και αντιπρόεδρος του Thera Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που είναι αφιερωμένος στην προώθηση της ελληνικής αρχαιολογίας, γεωλογίας και ιστορίας της τέχνης. Από την απαρχή της ελληνικής οικονομικής κρίσης, ο Peter Nomikos έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη στρατηγικών που θα βοηθούσαν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Η πρωτοβουλία ενός Έλληνα για τη μείωση του κρατικού χρέους"

Παραιτήθηκε ο Βασίλης Ράπανος

Την παραίτησή του «για λόγους υγείας» υπέβαλε ο νέος υπουργός Οικονομικών Βασίλης Ράπανος, με επιστολή του προς τον Αντώνη Σαμαρά. Ο Πρωθυπουργός έκανε την παραίτηση δεκτή.

Aναμένεται να υπάρξουν επαφές του Αντώνη Σαμαρά με τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να αποφασιστεί το πρόσωπο που θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών.

H επιστολή του  κ.Βασίλη Ράπανου:

«Με την επιστολή μου αυτή επιθυμώ να σας ευχαριστήσω θερμά για την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μου με την εξαιρετικά τιμητική πρότασή σας να αναλάβω τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών, πρόταση που είχε τη συναίνεση και των προέδρων των άλλων κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνησή σας. Στην πρότασή σας απάντησα θετικά, με πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία μας και της ευθύνης που αναλάμβανα.

»Το πρόσφατο συμβάν, που οδήγησε στην εισαγωγή μου σε νοσοκομείο, δείχνει ότι το πρόβλημα της υγείας μου, δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως. Μετά ητήσεις που είχα με τους θεράποντες ιατρούς μου, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση της υγείας μου, προς το παρόν, δεν είναι αυτή που θα μου επέτρεπε να ασκήσω με πληρότητα και επάρκεια τα καθήκοντά μου. Για το λόγο αυτό λυπούμαι πολύ που δεν μπορώ να αποδεχτών τελικά την τιμητική πρότασή σας.

»Κύριε πρωθυπουργέ

»Στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει για υπέρβαση της κρίσης και ανάπτυξη της χώρας μας μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκή οικογένειας, επιτρέψτε μου να σας ευχηθώ ολόψυχα κάθε επιτυχία και να σας διαβεβαιώσω ότι, στο μέτρο των δυνάμεών μου, θα είμαι στη διάθεσή σας και θα συνεχίσω να εργάζομαι για την ευόδωση της εθνικής προσπάθειας».

H απαντητική επιστολή του Πρωθυπουργού προς τον κ. Ράπανο:

Κύριο Βασίλη Ράπανο

Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Θέλω πριν απ’ όλα να σου ευχηθώ περαστικά για το πρόβλημα της υγείας σου. Σε ευχαριστώ για την προθυμία με την οποία αποδέχθηκες το ρόλο που σου ανέθεσα, και εύχομαι να ανακτήσεις σύντομα τις δυνάμεις σου και να προσφέρεις στην εθνική προσπάθεια.

Ξέρω ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στις πολύτιμες υπηρεσίες σου και σε ευχαριστώ που, παρά την περιπέτεια σου, δηλώνεις «παρών».

Και πάλι με τις καλύτερες ευχές μου και τις ευχαριστίες μου.

Ο Πρωθυπουργός

Αντώνης Σαμαράς
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο Βασίλης Ράπανος"

Χαλκιδική:Ανακλήθηκε το τέλος δεύτερης κατοικίας, που είχε επιβληθεί σε ιδιοκτήτες εξοχικών

H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακάλεσε το τέλος δεύτερης κατοικίας, που είχε επιβληθεί σε ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών στη Χαλκιδική, οι οποίοι δεν ήταν μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Συνηγόρου του Πολίτη.

Όπως σημειώνει η ανεξάρτητη αρχή, ήδη από το 2001 είχε επισημάνει ότι η επιβολή του συγκεκριμένου τέλους δεν ήταν σύννομη και είχε ζητήσει την ανάκλησή του από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής.

Όπως αναφέρει η αρχή, μετά την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία επί της ουσίας δικαίωνε τις θέσεις του Συνηγόρου, η ανεξάρτητη αρχή ζήτησε η δικαστική απόφαση να εφαρμοστεί σε όλους τους υπόχρεους καταβολής, ανεξάρτητα από το εάν είχαν προσφύγει δικαστικώς.

Επισήμανε δε ότι σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, η διοίκηση έχει υποχρέωση να ανακαλεί ατομικές διοικητικές πράξεις που είναι όμοιες με αυτές που έχουν ακυρωθεί με δικαστική απόφαση, εάν οι πολίτες υποβάλουν σχετικό αίτημα εντός ευλόγου χρόνου.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ανταποκρίθηκε θετικά και αποφάσισε την ανάκληση όλων των σχετικών πράξεων.
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκιδική:Ανακλήθηκε το τέλος δεύτερης κατοικίας, που είχε επιβληθεί σε ιδιοκτήτες εξοχικών"

Πρόβλημα με το επίδομα ανεργίας; - “Τρύπα” 400 εκ. ευρώ στον ΟΑΕΔ

Προς το παρόν ούτε λόγος δεν μπορεί να γίνει για επέκταση του επιδόματος αδείας στα δύο χρόνια όπως επιθυμούν και τα τρία κόμματα που βρίσκονται στην κυβέρνηση.
Αντίθετα ο οργανισμός χρειάζεται μέχρι το τέλος του χρόνου 400 εκατομμύρια ευρώ τα οποία είναι αμφίβολο αν και από που θα βρεθούν...
Για τα επιδόματα ο ΟΑΕΔ χρειάζεται περίπου 260 εκατομμύρια, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, σύμφωνα με την “Ημερησία” χρειάζονται άλλα 150 εκατομμύρια για τα επιδοτούμενα προγράμματα.
Εφόσον συνεχίσει κανονικά η ροή χρημάτων από τις ασφαλιστικές εισφορές τα έσοδα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 920 εκατομμύρια τη στιγμή που συνολικά οι ανάγκες είναι πάνω από 1 δισεκατομμύριο...

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόβλημα με το επίδομα ανεργίας; - “Τρύπα” 400 εκ. ευρώ στον ΟΑΕΔ"

Από 10 Ιουλίου επαναδρομολογείται το "Νήσος Μύκονος"

Εγκρίθηκε η δρομολόγηση του επιβατηγού πλοίου «Νήσος Μύκονος» στη γραμμή Πειραιάς-Σύρος-Μύκονος-Εύδηλος-Καρλόβασι Σάμου στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι της εταιρείας ζήτησαν τη δρομολόγηση του πλοίου στη συγκεκριμένη γραμμή από 10 Ιουλίου, καθώς το πλοίο αυτή τη στιγμή αντικαθιστά το «Νήσος Χίος», το οποίο υπέστη ζημιές κατά την πρόσφατη πρόσκρουση της πρύμνης του στο λιμάνι της Τήνου, με αποτέλεσμα να βρίσκεται εκτός γραμμής.
Διαβάστε Περισσότερα » "Από 10 Ιουλίου επαναδρομολογείται το "Νήσος Μύκονος""

Κλιμακώνονται οι πιέσεις από το Βερολίνο

Νέα αυστηρά μηνύματα για τήρηση των συμφωνηθέντων με την τρόικα στέλνει το Βερολίνο στην Αθήνα, τη στιγμή που εντείνονται οι διαβουλεύσεις και οι διεργασίες εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλεχρησιμοποίησε για άλλη μια φορά σήμερα σκληρή γλώσσα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και δεν έχει καταβάλει αρκετές προσπάθειες για την καταπολέμηση των αιτιών της κρίσης.
Η κρίση του ευρώ θα ξεπεραστεί μόνο εφόσον αντιμετωπιστούν τα αίτια που την προκάλεσαν, είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Berlin Direkt» του ZDF. «Τα αίτια της κρίσης θα πρέπει να καταπολεμηθούν αξιόπιστα. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία το καταφέρνουν πολύ καλά. Στην Ελλάδα αυτό δεν γίνεται τόσο καλά, αλλά θα πρέπει και εκεί να σημειωθεί επιτυχία, διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει», ανέφερε.
Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να διασφαλιστεί περισσότερος χρόνος στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ο Γερμανός υπουργός είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει προσπαθήσει ακόμη επαρκώς. «Και αυτό θα πρέπει να το δούμε με όλο τον σεβασμό στις εσωτερικο-πολιτικές της δυσκολίες. Κανένας στον κόσμο που ασχολείται με το ζήτημα δεν διανοείται να πει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μέχρι τώρα αυτά που υποσχέθηκε», πρόσθεσε.
Αντίθετα, στην Ιταλία και την Ισπανία οι συνθήκες είναι διαφορετικές, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η Ιταλία καταβάλλει μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες από τότε που πρωθυπουργός είναι ο Μάριο Μόντι. Και η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία πράττει τα αναγκαία.»
Αναφερόμενος, μάλιστα, στα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών, ο κ. Σόιμπλε παρέπεμψε στην Ελλάδα ως αίτιο και ισπανικών δυσκολιών, υποστηρίζοντας ότι «όταν υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως αυτό στην Ελλάδα, υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσής του και αλλού», καθώς «οι κεφαλαιαγορές αμφισβητούν το ευρώ ως επενδυτικό χώρο συνολικά».
Παράλληλα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αντέκρουσε την κριτική που ασκεί ο Αμερικανός πρόεδρος στον τρόπο που το Βερολίνου διαχειρίζεται την κρίση. «Ο κ. Ομπάμα θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τη μείωση του αμερικανικού ελλείμματος, το οποίο είναι υψηλότερο από αυτό που έχουμε στην ευρωζώνη», είπε.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος διεμήνυσε σήμερα πως αυτοί που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
«Ένα πράγμα είναι σαφές: δεν μπορούμε να επιτρέψουμε επαναδιαπραγμάτευση για όλα. Δεν μπορούμε επίσης να επιτρέψουμε να γίνουν εκπτώσεις. Αντίθετα, αυτό που έχει συμφωνηθεί μετράει», είπε ο Βεστερβέλε πριν από την τακτική συνάντηση με τους ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.
«Δεν μπορεί να υπάρξουν παραχωρήσεις», είπε στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας πως είναι απαραίτητο να εκπληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.
Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα κυριαρχήσει στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι πολύ κρίσιμη για την Ευρώπη. «Αντιμετωπίζει ένα μεγάλο τεστ που εμείς οι Ευρωπαίοι θέλουμε και πρέπει να ελέγξουμε», δήλωσε ο Βεστερβέλε. «Αυτό δεν σημαίνει τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από το να υπερβούμε μια κρίση χρέους. Και αυτή η κρίση χρέους απαιτεί αξιοπιστία απ' όλους τους εταίρους.»
Φέκτερ: Διαπραγματεύσιμη η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος
Διαπραγματεύσιμο θεωρεί το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραιχ».
Η κ. Φέκτερ επισημαίνει ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνηθεί προβλέπει μεταρρυθμίσεις με τις οποίες οι Έλληνες θα μπορούν να είναι το 2020 και πάλι σε θέση από μόνοι τους να χρηματοδοτούνται και να συντηρούνται χωρίς βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτός ο στόχος πρέπει να τηρηθεί ως προς το περιεχόμενό του και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Κατά την άποψή της, στόχος είναι επίσης να υπάρξει και πάλι στην Ελλάδα μια ακμάζουσα οικονομία.
Στη συνέντευξη εκφράζει εκ νέου την ικανοποίησή της για την επικράτηση φιλοευρωπαικών δυνάμεων στις πρόσφατες ελληνικές βουλευτικές εκλογές, σημειώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα επικρατούσε χάος και αναρχία. Ωστόσο προσθέτει ότι οι Έλληνες έχασαν πολύτιμο χρόνο για τις μεταρρυθμίσεις εξαιτίας του προεκλογικού αγώνα.
Την περασμένη Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου του Eurogroup, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών είχε εμφανιστεί πεπεισμένη ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που ζητείται από την Ελλάδα δεν θα αποτύχει επειδή εκτιμά πιθανή την παράταση του χρόνου υλοποίησης του κατά ένα ή δύο χρόνια.
Κομισιόν: Το συντομότερο δυνατόν στην Αθήνα η τρόικα
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε σήμερα ότι η τρόικα θα μεταβεί στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν. «Πράγματι, υπάρχουν καθυστερήσεις, όμως οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισκεφθούν την Αθήνα το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σχετικά με την άφιξη της τρόικας στη χώρα μας.
Ερωτηθείς σχετικά με τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, υπενθύμισε ότι το ένα δισ. ευρώ, το οποίο αποδεσμεύθηκε με απόφαση του Eurogroup, θα εκταμιευθεί σε μερικές ημέρες. Από εκεί και πέρα, συνέχισε, όλα είναι θέμα σχεδιασμού, δηλαδή θα πρέπει πρώτα να γίνει η αξιολόγηση, στη συνέχεια να ενημερωθεί το Eurogroup, το οποίο και θα αποφασίσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, βάσει της τριμηνιαίας έκθεσης της τρόικας.
«Είναι σημαντικό να επιτύχουμε μια ξεκάθαρη συμφωνία για το πού βρισκόμαστε αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος», στο οποίο έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αλταφάζ.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα περί 70.000 προσλήψεων στο δημόσιο τομέα το 2010 και το 2011, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτό τον αριθμό και διευκρίνισε ότι το έγγραφο που διέρρευσε στον ελληνικό Τύπο και που αναφέρεται σε αυτές τις προσλήψεις, δεν έχει εκπονηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Προτεραιότητά μας είναι η τρόικα να μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσει αναλυτικά όλους τους τομείς του ελληνικού προγράμματος», σημείωσε ο κ. Αλταφάζ και αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε ότι ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην οργάνωση του δημόσιου τομέα, ο οποίος παρουσιάζει τεράστια μειονεκτήματα.
Σε ό,τι αφορά τον οδικό χάρτη που αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας ενός δικαιότερου και συνεκτικού φορολογικού συστήματος, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters, Deutsche Welle

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλιμακώνονται οι πιέσεις από το Βερολίνο"

Στο μηχανισμό στήριξης προσφεύγει η Λευκωσία

Στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ προσφεύγει η Λευκωσία. «Η Κύπρος σήμερα ενημέρωσε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτημα οικονομικής βοήθειας από EFSF/ESM» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης.

Σε αυτή σημειώνεται ακόμη πως σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, «ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία».

Λίγο αργότερα, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως το αίτημα της Λευκωσίας δεν αφορά μόνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Όπως ανέφερε, το ύψος του δανείου θα είναι «όσο χρειαστεί» τόσο για τη στήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας όσο και για τον προϋπολογισμό. Πρόσθεσε πως το ποσό που θα ζητηθεί θα αποφασιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Τις προηγούμενες ημέρες η Λευκωσία δήλωνε πως παρέμεναν ανοιχτές οι επιλογές της για την εξεύρεση των απαραίτητων κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, ωστόσο είχε αφεθεί ανοιχτό το ενδεχόμενο το αίτημα να είναι ευρύτερο και να μην αφορά μόνο τα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα λάβουμε τη χρηματοδότηση που χρειαζόμαστε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είτε γίνει αυτό μέσω διμερούς συμφωνίας, ή μέσω του μηχανισμού, του EFSF» είχε δηλώσει την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βάσως Σιαρλή. Είχε επισημάνει ειδικότερα πως το αίτημα για διακρατικό δάνειο προχωρά και αφορά περισσότερες από μια χώρες. Το αίτημα σχετίζεται με τις ανάγκες του κράτους, στις οποίες εμπίπτει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τόνιζε και εξέφραζε την αισιοδοξία του ότι αυτό θα επιτευχθεί.

Το πρωί της Δευτέρας, η Fitch Ratings προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησής της για το αξιόχρεο της Κύπρου σε «ΒΒ+» από «ΒΒΒ-», με αρνητική προοπτική. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αποδίδει την υποβάθμιση στη σημαντική αύξηση των κεφαλαίων που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του τον Ιανουάριο.

«Αυτό οφείλεται κυρίως στην έκθεση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών - της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας - στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ελλάδας και σε μικρότερο βαθμό στην αναμενόμενη επιδείνωση των ποιότητας των εγχώριων στοιχείων ενεργητικού τους», επισημαίνει η Fitch στην ανακοίνωσή της.

Πριν την ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης είχε γίνει γνωστό πως την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων για την οικονομία υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο μηχανισμό στήριξης προσφεύγει η Λευκωσία"

ΕΕ: Κανονικά το εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο αποφασίστηκε το εμπάργκο να προχωρήσει κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ενέκριναν τη Δευτέρα και τυπικά την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο από την 1η Ιουλίου, απορρίπτοντας την έκκληση της Ελλάδας για πιθανή καθυστέρηση.

Η Ελλάδα είχε ασκήσει πιέσεις για παράταση στην εφαρμογή της πανευρωπαϊκής απαγόρευσης, υποστηρίζοντας ότι βασίζεται υπερβολικά στην εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της.

"Δεν υπάρχει αλλαγή όσον αφορά τους όρους για το πώς θα προχωρήσουμε την 1η Ιουλίου" ανέφερε στα περιθώρια της συνάντησης η Catherine Ashton, εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

"Οι κυρώσεις που έχουν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν" πρόσθεσε.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Κανονικά το εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου"

Διέρρηξαν το σπίτι του γαμπρού την ώρα που παντρεύονταν…

Διαρρήκτες χτύπησαν μονοκατοικία στη Μυρτιά τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Και η επιλογή του στόχου τους δεν ήταν καθόλου τυχαία.Σύμφωνα με πληροφορίες του agrinionews.gr ήταν η μονοκατοικία της οικογένειας του γαμπρού που παντρεύτηκε λίγες ώρες πριν και την ώρα που αυτοί εκλεβαν, το γαμήλιο γλέντι ήταν στο αποκορύφωμά του. Οι διαρρήκτες πιθανότατα σκαρφάλωσαν από παράθυρο και απέσπασαν από την κατοικία περί τις 10000 ευρώ (που ουσιαστικά ήταν τα δώρα του γάμου) αλλά και χρυσαφικά αξίας 4000 ευρώ.

 Η αστυνομία ερευνά πλέον για τη θρασύτατη διάρρηξη και αναζητά

Διαβάστε Περισσότερα » "Διέρρηξαν το σπίτι του γαμπρού την ώρα που παντρεύονταν…"

Απεργούν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό

Ζητούν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη 27 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς μείωση μισθών και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Οι εργαζόμενοι καλούν σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί της Τετάρτης στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

«Σήμερα επιβεβαιωθήκαμε για την αγωνιστική στάση που κρατήσαμε. Σήμερα δεν προειδοποιούμε για τη νέα αντιλαϊκή θύελλα που έρχεται, γιατί όλοι την έχουμε νιώσει στο πετσί μας και γνωρίζουμε την κλιμάκωσή της. Σήμερα σαλπίζουμε συναγερμό» αναφέρεται στο απεργιακό κάλεσμα.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό"

Προσφυγές στο ΣτΕ για τα περιουσιακά στοιχεία των ΔΕΚΟ

Βροχή από προσφυγές κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνδικαλιστικοί φορείς, εργαζόμενοι στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα και κάτοκοι διαφόρων δήμων της Αττικής, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη, η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, που ελήφθη τον περασμένο Απρίλιο για την μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων των ΔΕΚΟ στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, ο Σύνδεσμος Εποπτών και Αρχιεργατών ΟΛΠ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η ΛΑΡΚΟ, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από την ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, ΟΛΘ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ, Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος, καθώς και κάτοικοι των δήμων Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού, Αργυρούπολης, Παλαιού Φαλήρου και Χαλανδρίου.

Όλοι στρέφονται κατά της υπ' αριθμ. 206/25.4.2012 απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων που αφορά τη μεταφορά στο επίμαχο Ταμείο των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων του ευρύτερου τομέα.

Οι φορείς υποστηρίζουν, ότι σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος (άρθρα 26 και 43) η αξιοποίηση και μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων του ευρύτερου Δημοσίου έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με διυπουργική απόφαση όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται και το άρθρο 106 του Συντάγματος, καθώς οι επίμαχες επιχειρήσεις του ευρύτερου Δημοσίου τομέα, έχουν ζωτική σημασία για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου, όπως επίσης έχουν κύριο σκοπό την παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.
Μάλιστα, υπογραμμίζουν στις προσφυγές τους, ότι οι επίμαχες ΔΕΚΟ, λόγω της στρατηγικής σημασίας τους για την εθνική οικονομία και την γενικότερη λειτουργία της χώρας και της κοινωνίας, δεν είναι δυνατό να αποκρατικοποιηθούν και να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως, σύμφωνα με την συνταγματική επιταγή του άρθρου 106.

Ακόμη, επισημαίνουν, ότι είναι αντισυνταγματικός και ο ιδρυτικός νόμος (Ν. 3986/2011) του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας. Και αυτό γιατί γεννώνται ερωτηματικά ως προς τη νομική φύση του επίμαχου Ταμείου. Δηλαδή εάν αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού ή Δημοσίου Δικαίου. Ερωτηματικά τα οποία ζητούν άμεση νομική λύση, καθώς από τις απαντήσεις καθορίζεται και η δυνατότητα αξιοποίησης των ακινήτων και των μετοχών των ΔΕΚΟ, οι οποίες περιέχονται στο επίμαχο Ταμείο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγές στο ΣτΕ για τα περιουσιακά στοιχεία των ΔΕΚΟ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news