facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Συγκλονιστική επιστολή νομπελίστα Μ.Β. Λιόσα: "Η Ευρώπη γεννήθηκε στους πρόποδες της Ακρόπολης"!

Ο κορυφαίος Περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα, μιλά για την Ελλάδα σε επιστολή του, που δημοσιεύθηκε στην ισπανική εφημερίδα «El Pais».

Με ένα λογοτεχνικό κείμενο που θυμίζει τη γνωριμία του με την «ερωμένη του Θουκυδίδη», όπως έχει χαρακτηριστεί η Ζακλίν ντε Ρομιγί, ο νομπελίστας συγγραφέας αναφέρεται με θαυμασμό και αγάπη στην Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό.

«Η Ευρώπη γεννήθηκε εκεί, στους πρόποδες της Ακρόπολης, είκοσι πέντε αιώνες πριν, και ό,τι καλύτερο έχει, ό,τι αποδέχεται και θαυμάζει περισσότερο έχει τις μακρινές ρίζες του σε αυτή τη μικρή γωνιά της γηραιάς ηπείρου, στις ακτές του Αιγαίου, όπου το φως του ήλιου είναι πιο δυνατό και η θάλασσα πιο γαλάζια» λέει ο βαθύτατα κοινωνικός και πολιτικός συγγραφέας που έχει αναδείξει τις μεγάλες πολιτικές αντιθέσεις της κοινωνίας και της εποχής του.

Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή:

«Γιατί η Ελλάδα;

Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάψει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης, χωρίς η τελευταία να μετατραπεί σε μια γκροτέσκα καρικατούρα του εαυτού της, καταδικασμένη στην πιο παταγώδη αποτυχία. Η Ελλάδα είναι το σύμβολο της Ευρώπης.

Σε εκείνο το δείπνο, πριν από μερικά χρόνια, κάθισα δίπλα σε μια ηλικιωμένη κυρία που κάλυπτε τα μάτια της με μεγάλα σκούρα γυαλιά. Ήταν συμπαθητική, κομψή, μιλούσε εξαίσια γαλλικά και, παρόλο που κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες για να το κρύψει, σε ό,τι έλεγε και σκεφτόταν έλαμπε ένας τεράστιος πολιτισμός. Μόνο στα μισά του δείπνου αντιλήφθηκα, από την ιδιαίτερη προσοχή με την οποία χειριζόταν τα μαχαιροπήρουνα, πως ήταν τυφλή ή, τουλάχιστον, ότι η όρασή της ήταν πολύ περιορισμένη. Μόνο όταν χωρίσαμε μετά το δείπνο, ανακάλυψα ότι η Ζακλίν ντε Ρομιγί ήταν μια μεγάλη ελληνίστρια, καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στην École Normale και στη Σορβόννη, η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια του Κολεγίου της Γαλλίας και μία από τις λίγες εκπροσώπους του γυναικείου φύλου στη Γαλλική Ακαδημία. Το πρώτο βιβλίο της που διάβασα, το Γιατί η Ελλάδα;, με εντυπωσίασε όσο και η ίδια. Παρά το γεγονός ότι αυτά που γράφει έχουν συμβεί πριν από είκοσι πέντε αιώνες, είναι εξαιρετικά επίκαιρα και η ανάγνωσή τους θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική για τους Ευρωπαίους τούτες τις μέρες που, τρομοκρατημένοι από αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, το ιλιγγιώδες χρέος της, την πολιτική αναρχία, τη φοβερή φτώχεια και την άνοδο του φασιστικού και κομμουνιστικού εξτρεμισμού στις τελευταίες εκλογές, πιστεύουν ότι η έξοδος της χώρας από το ενιαίο νόμισμα, και ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αναπόφευκτη έως και αναγκαία.

Το βιβλίο εξηγεί πώς η νεαρή Ζακλίν διάβασε στα σχολικά της χρόνια Θουκυδίδη και πώς η εντύπωση που της προκάλεσε ο ένας από τους δύο πατέρες της Ιστορίας (μαζί με τον Ηρόδοτο) κατεύθυνε την κλίση της στη μελέτη της κλασικής Ελλάδας, στην οποία θα αφιέρωνε τη ζωή της. Το δοκίμιο κάνει έναν απολογισμό, με τρόπο σαφή, ψυχαγωγικό και βαθύ –σπάνιος συνδυασμός για ειδικό– εκείνου του θαυμαστού 5ου αιώνα προ Κοινής Εποχήςστον οποίο ιστορία, φιλοσοφία, τραγωδία, πολιτική, ρητορική, ιατρική, γλυπτική έφτασαν στο απόγειό τους στην Ελλάδα, και έθεσαν τα θεμέλια γι' αυτό που τελικά θα ονομαζόταν δυτικός πολιτισμός. Ο Όμηρος και ο Ησίοδος είναι σημαντικά προγενέστεροι του 5ου αιώνα, φυσικά, ενώ υπάρχουν καλλιτέχνες, διανοητές και κωμωδιογράφοι και μετά την εν λόγω ιστορική περίοδο. Το βιβλίο δεν διστάζει να υποχωρεί ή να προχωρεί στον χρόνο, ώστε να τους εντάξει όλους στην ελληνική κληρονομιά, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος αυτού που αποκαλεί «μια ξενάγηση μέσα από τα κείμενα» επικεντρώνεται σε εκείνο το μικρό χρονικό διάστημα των 100 χρόνων, όπου στον περιορισμένο χώρο του ελληνικού κόσμου υπάρχει μια ορμητική έκρηξη, μια φρενήρης δημιουργικότητα σε όλους τους τομείς του πνεύματος, με ιδέες, αισθητικά πρότυπα, πνευματικά μοντέλα, εφευρέσεις και ανακαλύψεις, χάρη στις οποίες ο πολιτισμός του λόγου θα έπαιρνε μια κρίσιμη απόσταση από όλους τους άλλους πολιτισμούς του παρελθόντος και της εποχής του, και, χωρίς να το επιδιώκει ή να το γνωρίζει, θα άλλαζε για πάντα την παγκόσμια ιστορία.

Η Ζακλίν ντε Ρομιγί καταδεικνύει ότι στην Ελλάδα γεννήθηκαν ή απέκτησαν μια πραγματική υπόσταση και έναν δυναμισμό που ποτέ πριν δεν είχαν υπάρξει στην κοινωνική ζωή κανενός λαού, οι καθοριστικοί παράγοντες της ανθρώπινης προόδου, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, το δίκαιο, η τέχνη και ο λόγος χωρίς τα δεσμά της θρησκείας, οι έννοιες της ισότητας, της υπεροχής του ατόμου, του πολίτη, και ένας μοναδικός, νέος τρόπος σύνδεσης του ανθρώπου με τη μετά θάνατον ζωή και τους θεούς, και, φυσικά, οι ιδέες της ομορφιάς και της ασχήμιας, του καλού και του κακού, της ευτυχίας και της δυστυχίας που, αν και με τις αναπόφευκτες αποχρώσεις και προσαρμογές που έχει επιβάλει η ιστορία, παραμένουν εν ισχύι.

Προκαλεί τον θαυμασμό το ότι ένας λαός τόσο μικρός και τόσο ελάχιστα συνεκτικός πολιτικά, φτιαγμένος από λίγες πόλεις και αποικίες απλωμένες σε όλη την Ευρώπη και τη Μικρά Ασία, οι οποίες διατηρούσαν μεγάλο βαθμό ανεξαρτησίας μεταξύ τους, ένας λαός ενστικτωδώς απρόθυμος να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία, να ασκήσει αυτοκρατορική εξουσία και να υποστεί την κυριαρχία ενός τυράννου (όπως έκαναν όλοι οι άλλοι) ήταν σε θέση να αφήσει στην ιστορία της ανθρωπότητας ένα ίχνος τόσο βαθύ, τόσο παρόν τόσους πολλούς αιώνες αργότερα, όταν σχεδόν όλες οι άλλες μεγάλες αυτοκρατορίες ή πολιτισμοί –οι Πέρσες και οι Αιγύπτιοι, για παράδειγμα– αποτελούν σήμερα ως επί το πλείστον, χωρίς να ξεχνάμε κανένα από τα θαύματά τους, μουσειακά κομμάτια.

Δεν ήταν ατύχημα ούτε έργο της τύχης, υπήρχαν λόγοι γι' αυτό και στο βιβλίο της Ζακλίν ντε Ρομιγί παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας με το ίδιο παράστημα, την ομορφιά και την κομψότητα που με μάγεψαν εκείνο το βράδυ στη συνομιλία μας. Οι σωκρατικοί και πλατωνικοί διάλογοι, εκτός του ότι ήταν ένας τρόπος φιλοσοφικής διδασκαλίας, μας εξηγεί η συγγραφέας, έμαθαν στους ανθρώπους ότι η συνομιλία, η συζήτηση σε ομάδες, είναι ένας πιο πολιτισμένος και ηθικός τρόπος συνύπαρξης απ' ό,τι οι διαταγές ή η υπακοή, είναι μια μορφή επικοινωνίας που αναγνωρίζει ή καθιερώνει εξαρχής μια βασική ισοτιμία, μία αμοιβαιότητα δικαιωμάτων μεταξύ των συνομιλητών. Έτσι αναδύθηκε η ελευθερία, έπαψε ο άνθρωπος να είναι ζώο, γεννήθηκε αληθινά η ανθρωπιά του ανθρώπου.

Αυτή η παρουσίαση στο Γιατί η Ελλάδα; δεν εμφανίζεται ως μια αφηρημένη συζήτηση, αλλά μέσα από σχόλια και λογοτεχνικά αποσπάσματα, γιατί, όπως η συγγραφέας ποτέ δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει, ό,τι αποτελεί έναν πολιτισμό εκπροσωπείται κατ' ουσίαν στα λογοτεχνικά του έργα, και η πραγματική κριτική είναι αυτή που ερευνά την ποίηση, την πεζογραφία, το θέατρο, το δοκίμιο που παράγει μια κοινωνία καθώς αναζητά τις κρυμμένες αλήθειες που τροφοδοτούν τη φαντασία της και διαπερνούν τις περιπέτειες και τους ήρωες στους οποίους οι καλλιτέχνες έδωσαν ζωή για να κατευνάσουν τη δίψα των ανθρώπων της για το απόλυτο, τη δίψα τους να ζήσουν άλλες ζωές.

«Χωρίς να το ξέρουμε, αναπνέουμε τον αέρα της Ελλάδας κάθε στιγμή», γράφει σε μια από τις σελίδες του. Ένα από τα μεγάλα παράδοξα είναι ότι οι Έλληνες, οι οποίοι ποτέ δεν κατέκτησαν κανέναν λαό και πολέμησαν μόνο για την υπεράσπιση της ελευθερίας τους, αργότερα κυριάρχησαν διακριτικά σε όλο τον κόσμο, αρχίζοντας από τη Ρώμη, της οποίας οι λεγεώνες πίστεψαν ότι κατέλαβαν άκοπα την Ελλάδα, όταν στην πραγματικότητα θα ήταν οι ηττημένοι που θα κατόρθωναν να διεισδύσουν στον νου, στο πνεύμα και ακόμη και στη γλώσσα του κατακτητή. (Το δοκίμιο αποκαλύπτει ότι επί πολλά χρόνια εθεωρείτο εκλεπτυσμένο για τις ρωμαϊκές οικογένειες των συγχρόνων του Κικέρωνα και του Βιργιλίου να μιλούν ελληνικά.)

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα του σήμερα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που έκτισε τον Παρθενώνα, από εκείνη στην οποία φιλοτέχνησε τα γλυπτά του ο Φειδίας και αγόρευσε ο Σόλωνας. Στους είκοσι πέντε αιώνες που μεσολάβησαν ο λαός της έχει βιώσει ίσως πιο πολλές συμφορές και καταστροφές από τους περισσότερους άλλους: εξωτερικούς και εμφυλίους πολέμους, κατοχές που επί αιώνες κατέστρεψαν την ελευθερία της, τυραννίες και απομόνωση που αρκετές φορές απείλησαν να τη διαλύσουν. Σήμερα το πρωί διάβασα στην International Herald Tribune μια τρομακτική περιγραφή της κατάστασης της οικονομίας της, για τα τερατώδη προνόμια που απολάμβαναν όλα αυτά τα χρόνια οι εφοπλιστές, ο τραπεζίτες και οι πιο πλούσιοι επιχειρηματίες, απαλλασσόμενοι από την καταβολή φόρων, και για τις περιουσίες που έχουν διαφύγει και εξακολουθούν να διαφεύγουν από τη χώρα προς την Ελβετία και τους ασφαλέστερους φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο, ενώ οι Έλληνες εξακολουθούν να γίνονται φτωχότεροι, να βλέπουν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται ή να περνούν στην ανεργία, στην επαιτεία και την πείνα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές ναζί και εξτρεμιστές της αριστεράς, αλλά το ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί Έλληνες που πιστεύουν στη δημοκρατία, και ότι οι δημοσκοπήσεις για τις επόμενες εκλογές δείχνουν πως τα κόμματα της κεντροδεξιάς, του κέντρου και της κεντροαριστεράς που υπερασπίζονται την ευρωπαϊκή επιλογή και αποδέχονται τους όρους που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες για τη σωτηρία της Ελλάδας, θα μπορούσαν να έχουν την πλειοψηφία και να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η ελπίδα μου είναι ότι αυτό θα συμβεί επειδή, απλά, η Ελλάδα δεν μπορεί να πάψει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης, χωρίς η τελευταία να γίνει μια γκροτέσκα καρικατούρα του εαυτού της, καταδικασμένη στην πιο παταγώδη αποτυχία. Η Ευρώπη γεννήθηκε εκεί, στους πρόποδες της Ακρόπολης, είκοσι πέντε αιώνες πριν, και ό,τι καλύτερο έχει, ό,τι αποδέχεται και θαυμάζει περισσότερο στον εαυτό της, συμπεριλαμβανομένης της χριστιανικής θρησκείας –μία από τις πιο όμορφες σελίδες του δοκιμίου της Ζακλίν ντε Ρομιγί εξηγεί γιατί τα περισσότερα Ευαγγέλια γράφτηκαν στα ελληνικά– καθώς και των δημοκρατικών θεσμών, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει τις μακρινές ρίζες του σε αυτή τη μικρή γωνιά της γηραιάς ηπείρου, στις ακτές του Αιγαίου, όπου το φως του ήλιου είναι πιο δυνατό και η θάλασσα πιο γαλάζια. Η Ελλάδα είναι το σύμβολο της Ευρώπης και τα σύμβολα δεν μπορούν να καταλυθούν χωρίς αυτό που ενσαρκώνουν να καταρρεύσει και να αποσυντεθεί σε εκείνη τη βάρβαρη σύγχυση του παραλογισμού και της βίας από την οποία μας έβγαλε ο ελληνικός πολιτισμός».


Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκλονιστική επιστολή νομπελίστα Μ.Β. Λιόσα: "Η Ευρώπη γεννήθηκε στους πρόποδες της Ακρόπολης"!"

Διακόπτονται τα χειρουργεία στο Παναρκαδικό

Λόγω εργασιών ανακατασκευής στο νοσοκομείο Τρίπολης

Από αύριο και μέχρι τις 27 Ιουνίου δε θα πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις στο γενικό περιφερειακό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, καθώς ολοκληρώνονται οι εργασίες ανακατασκευής των χειρουργείων και πρέπει να μεταφερθούν τα μηχανήματα και να απολυμανθούν οι νέοι χειρουργικοί θάλαμοι στον τρίτο όροφο του κεντρικού κτιρίου.

Για το χρονικό αυτό διάστημα τα προγραμματισμένα χειρουργεία, αλλά και τα έκτακτα, θα μεταφερθούν στα όμορα νοσοκομεία της Πελοποννήσου ή ακόμα και σε νοσοκομεία της Αθήνας, ανάλογα με το περαστικό.

Στην περίπτωση που υπάρξει σοβαρό έκτακτο περιστατικό και απαιτείται άμεση επέμβαση, τότε θα λειτουργεί χειρουργείο στα εξωτερικά ιατρεία του Παναρκαδικού Νοσοκομείου.
Αυτό όμως θα συμβαίνει σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις.

Από τη διοίκηση του νοσοκομείου εκτιμάται, ότι οι νέοι χειρουργικοί θάλαμοι θα λειτουργήσουν κανονικά μετά τις 27 Ιουνίου.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Διακόπτονται τα χειρουργεία στο Παναρκαδικό"

Κύκλωμα με λαθρομετανάστες και στο Ελευθέριος Βενιζέλος!

Κύκλωμα με πρωταγωνιστές υπαλλήλους της διαχειρίστριας εταιρείας του «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε θέματα ασφάλειας διακινούσε λαθρομετανάστες μέσω του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών.

Τα δύο στελέχη της συγκεκριμένης εταιρείας, χρησιμοποιώντας τις πόρτες ασφαλείας και τις προσωπικές τους μαγνητικές κάρτες, περνούσαν κρυφά τους παράνομους μετανάστες και τους έβγαζαν σχεδόν στην πίστα του αεροδρομίου, έτοιμους για επιβίβαση.

Η Αστυνομία του αεροδρομίου ύστερα από έρευνες πολλών ημερών κατάφερε να βρει την άκρη του νήματος και να εξαρθρώσει το κύκλωμα πραγματοποιώντας καίριο χτύπημα στις συμμορίες που διακινούν παράνομα μετανάστες.

Συνελήφθησαν οι δύο Ελληνες υπάλληλοι, ο Ιρανός μεσάζοντας και πέντε Αφγανοί λαθρομετανάστες λίγο πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για το Μόναχο. Στους συλληφθέντες βρέθηκαν 3.340 ευρώ, δύο μαγνητικές κάρτες, εννέα κινητά τηλέφωνα και πέντε πλαστά διαβατήρια Βουλγαρίας. Οι πληροφορίες λένε πως το συγκεκριμένο κύκλωμα τους τελευταίους επτά μήνες διακίνησε μεγάλο αριθμό μεταναστών αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά καθώς για κάθε λαθρομετανάστη που περνούσε στην πίστα έπαιρνε 500 ευρώ.

Καίριο χτύπημα στα κυκλώματα

Ολα ξεκίνησαν πριν από μερικές εβδομάδες όταν στα γραφεία της Ελληνικής Αστυνομίας έφτασε μια πληροφορία που έλεγε πως υπάλληλοι της διαχειρίστριας εταιρείας του αερολιμένα Αθηνών κάνουν βρόμικες δουλειές με λαθρομετανάστες. Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σήμανε συναγερμός και στήθηκε μια ολόκληρη επιχείρηση από την Αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των διεφθαρμένων υπαλλήλων.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής συνελήφθησαν οι δύο υπάλληλοι -ο ένας μάλιστα κατέχει σημαντική θέση στην εταιρεία- την ώρα που πέρναγαν μέσα από θήρες ασφαλείας δύο Αφγανούς για να τους βγάλουν στην πίστα παρακάμπτοντας τους αστυνομικούς ελέγχους.

Οι δύο συλληφθέντες δέχτηκαν να συνεργαστούν με τις Αρχές και έτσι την άλλη μέρα τα ξημερώματα έπεσαν στα δίχτυα της ΕΛ.ΑΣ. και ο Ιρανός διακινητής κάτοικος Παλλήνης που είχε φέρει άλλους δύο Αφγανούς για να τους μπάσει λάθρα στο αεροπλάνο.

Ο συνδικαλιστής και μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής κ. Γεώργιος Καλιακμάνης, μιλώντας στο protothema.gr για την υπόθεση, τόνισε: «Ο ταξίαρχος του αερολιμένα, σε συνεργασία με τον τμηματάρχη του Τμήματος Ασφαλείας, από την ημέρα που ανέλαβαν τη νευραλγική διεύθυνση θεώρησαν στοίχημα και υπόθεση τιμής την εξάρθρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης αλλοδαπών που τόσα χρόνια δρούσαν ανενόχλητα. Ως εκπρόσωπος των εργαζομένων αστυνομικών θα ήθελα να συγχαρώ όλο το προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας του Αερολιμένα για τη συμβολή τους στην προσπάθεια αυτή».

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύκλωμα με λαθρομετανάστες και στο Ελευθέριος Βενιζέλος!"

Στον ΟΤΕ το πάρτι συνεχίζεται !!!

ΟMΟΣΠΟΝΔIΑ ΕΡΓΑΖΟΜEΝΩΝ OTE (ΟΜΕ-ΟΤΕ)
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Την ώρα που η Ελληνική Κοινωνία ασφυκτιά, την ώρα που 2.000.000 ΄Ελληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, την ώρα που υποθηκεύεται η Ελληνική γη, την ώρα που..
χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, την ώρα που δημόσιες επενδύσεις δεν γίνονται, την ώρα που η ανεργία εκτινάσσεται, την ώρα που υπάρχει παντελής έλλειψη στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης της Ελλάδας, την ώρα που η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης είναι ανύπαρκτη, την ίδια ώρα στον ΟΤΕ έχουμε:
• Εργαζόμενους με 150 – 200 ευρώ το μήνα
• Καθημερινή καταστρατήγηση ωραρίου
• Κλείσιμο επιχειρησιακών μονάδων (καταστημάτων, γκαράζ)
• Μηδενικές επενδύσεις
• Εκποίηση περιουσιακών στοιχείων
• Υποθήκευση του ΟΤΕ,
• ΄Ελλειψη στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης του ΟΤΕ,
• Ανυπαρξία λειτουργίας διοίκησης της επιχείρησης
• Αδιαφορία της Διοίκησης για τον κοινωνικό της ρόλο και την εταιρική κοινωνική ευθύνη.
• Καταπάτηση κάθε έννοιας αξιοπρέπειας των εργαζομένων.
Με την εξής διαφορά, η Ελλάδα χρεοκόπησε, ο ΟΤΕ όχι ακόμα, οσωνούπω.
Οι διοικούντες με πράξεις ανευθυνότητας και μη έχοντας συναίσθηση του που βρισκόμαστε, προκαλούν όπως και οι πολιτικοί το δημόσιο αίσθημα και τους εργαζόμενους, που μετά από μια πράξη ευθύνης και εταιρικής υπευθυνότητας, υπέγραψαν μια σ.σ.ε. σταθμό που αντί να την τιμήσουν και μαζί με τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες συνθήκες, αποφάσισαν να μοιράσουν – λεηλατήσουν τα όποια διαθέσιμα της επιχείρησης, δίνοντας bonus (τη μερίδα του λέοντος στους εαυτούς τους και «κοκαλάκι» στους απλούς εργαζόμενους) γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους ακόμα και τους μετόχους που εναπόθεσαν τις οικονομίες τους στην επιχείρησή μας και βλέπουν τη μετοχή να κατρακυλάει .
Δεν μας ξαφνιάζει όμως το γεγονός αυτό γιατί όλη τους η τακτική μέχρι σήμερα έχει δείξει, ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κρατάνε δύο ή περισσότερες θέσεις ευθύνης και να τακτοποιούν τους ημετέρους τους χωρίς καμία αρχή και κανένα κανόνα, αδιαφορώντας για τη ζημιά που γίνεται στην επιχείρηση και στην αξιοπρέπεια των εργαζόμενων.
Βέβαια, μόνιμη επωδός κάθε φορά είναι η συνεχής μετάθεση ευθυνών στην ΕΕΤΤ και στο «κακό» προσωπικό και στους προηγούμενους διοικούντες.

Η αλαζονική, νεοφιλελεύθερη πρακτική των «golden boys» φανερώνει ότι γι΄αυτούς, το πάρτι δεν έχει ακόμη τελειώσει, το ίδιο νόμιζαν και οι πολιτικοί!!!
Εμείς απαιτούμε να δοθεί ως επιστροφή σ΄αυτούς που βάλανε πλάτη και μόνο σ΄αυτούς το όποιο ποσό αναλογεί.
Η διαπλοκή εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί με κινήσεις όπως αυτές της μεταφοράς προσωπικού σε ενοικιαζόμενα κτίρια ενώ υπάρχουν διαθέσιμα κτίρια της Επιχείρησης. Τελικά ο ΟΤΕ «μετασχηματίζεται» μετακομίζοντας από την Κηφισίας του Ομίλου Βωβού στα περίχωρα του Ομίλου ΄Ακτορα.
Η πολλά υποσχόμενη θυγατρική ΟΤΕ ESTATE μήπως !!! θα έπρεπε να αξιοποιήσει τους κενούς χώρους, τα «κουφάρια» που έχουν αφήσει, με βάση την αναγκαιότητα των υπηρεσιών και όχι των κατασκευαστικών οίκων; Αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Μέχρι τότε η θέση μας είναι, να μη γίνει καμία μεταφορά προσωπικού και οι εργαζόμενοι να στεγαστούν στα κενά ιδιόκτητα κτίριά μας.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Σ΄έναν ΟΤΕ χωρίς πυξίδα, με το θρυλούμενο μετασχηματισμό της εταιρείας να είναι σε εξέλιξη, με το ανθρώπινο δυναμικό να επαιτεί τη θέση και το ρόλο που του αξίζει, με κινήσεις πώλησης θυγατρικών για δήθεν εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων, με συμβάσεις δανεισμού για μεταβολή των όρων των σ.σ.ε., με την εκχώρηση ζωτικών λειτουργιών στην D.T. και τη συνεχή και όλο μεγαλύτερη εξάρτηση από outsourcing , με τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας που έχει η χώρα μας και τον μισθοφορικό στρατό που μας διοικεί, το μέλλον μας διαγράφεται ζοφερό .
Σ΄αυτή την κρίσιμη περίοδο, πρέπει το μοναδικό αποκούμπι να είναι το Συνδικάτο, στήριξτέ το με τη συμμετοχή σας και τη δράση σας όπου κληθείτε, τώρα που γίνεται περισσότερο αντιληπτό από ποτέ, ότι ο μοναχικός δρόμος δεν οδηγεί πουθενά.
Σας καλούμε να είστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για να δοθεί άμεσα και αποτελεσματικά το επόμενο διάστημα, η απάντηση που αξίζει σ΄αυτούς που κλέβουν το μέλλον της επιχείρησης και το δικό μας.



ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΕ – ΟΤΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παναγιώτης Κούτρας Αντώνης Μπιρμπιλής

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον ΟΤΕ το πάρτι συνεχίζεται !!!"

Επιμένει στις κινητοποιήσεις η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Αποφασισμένη να προασπίσει «την αξιοπρέπεια των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και να μην δεχθεί «τον ευτελισμό του ρόλου και της προσφοράς του κλάδου στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας», δηλώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε συνέχεια της απόφασής της για αποχή από κάθε εκλογική εργασία μέχρι την Παρασκευή και 48ωρη απεργία το Σαββατοκύριακο των εκλογών.

Διεκδικώντας τον καθορισμό «αξιοπρεπούς ειδικής εκλογικής αποζημίωσης» για όσους απασχοληθούν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, η ΠΟΕ-ΟΤΑ επισημαίνει πως για ακόμη μία φορά, επιχειρείται οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να καταστούν «όμηροι» μιας πολιτικής μεθόδευσης και καταδικαστέας τακτικής εκ μέρους της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Και αυτό όπως σημειώνει, ότι η Ομοσπονδία «έδειξε καλή διάθεση και έγκαιρα έθεσε στον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Αντ. Μανιτάκη το θέμα της ειδικής εκλογικής αποζημίωσης, καταθέτοντας του συγκεκριμένη πρόταση, να καθοριστεί δηλ. αξιοπρεπής αμοιβή για όσους συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία της 17ης Ιουνίου 2012, «αντί της κοροϊδίας -όπως χαρακτηρίζεται- των 97,00 ευρώ μεικτά που δόθηκαν για τρεις ημέρες εργασίας στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012».

Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατός ο καθορισμός μιας αξιοπρεπούς εκλογικής αποζημίωσης, η Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ πρότεινε να εργασθούν αφιλοκερδώς οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, με την προϋπόθεση όμως ότι και οι άλλοι εμπλεκόμενοι κλάδοι θα εργασθούν αφιλοκερδώς και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να μπουν στο Δημόσιο Ταμείο .

«Παρά την παρέλευση 15ημέρου από τη συνάντηση και την υποβολή της πρότασης στον κ. Μανιτάκη, και ενώ πλησιάζουν οι εκλογές, κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αδιαφορούν, εμπαίζουν, χρονοτριβούν και κινούνται στα χνάρια της απαράδεκτης τακτικής που ακολουθήθηκε παραμονές των εκλογών της 6ης Μαΐου 2012, κρατώντας "ομήρους" χιλιάδες εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», αλλά «αυτή την φορά δεν θα τους περάσει», καταλήγει η ανακοίνωσή της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει στις κινητοποιήσεις η ΠΟΕ-ΟΤΑ"

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στην De Morgen

Στις μακρόχρονες προσπάθειες που καταβάλλουν οι απόγονοι των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα να εξασφαλίσουν αποζημιώσεις από τη Γερμανία, αναφέρεται σε σημερινή ανταπόκρισή της από την Αθήνα, υπό τον τίτλο "Δίστομο", η ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Morgen.

Όπως σημειώνεται, αν και η Ελλάδα υπέφερε τα πάνδεινα από τους ναζιστές κατά τη διάρκεια της κατοχής, οι διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις δεν θέλησαν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το γερμανικό κράτος, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να θεωρούν το ζήτημα λήξαν.

Ωστόσο, συνεχίζει ο συντάκτης, οι συγγενείς των θυμάτων δεν εγκατέλειψαν τις προσπάθειες και έφτασαν μέχρι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα, 68 χρόνια μετά από τα δραματικά εκείνα γεγονότα, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων επανέρχεται με ένταση στο προσκήνιο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η οφειλή των Γερμανών προς την Ελλάδα, για το Δίστομο, ανέρχεται σε 168 εκατομμύρια χωρίς τους τόκους.

Κατά την εφημερίδα, εξίσου δυναμικοί στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων εμφανίζονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος και έχουν αναγάγει το όλο θέμα των αποζημιώσεων σε κεντρικό σημείο του πολιτικού τους προγράμματος.

Καταλήγοντας, η εφημερίδα εκφράζει την άποψη ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα στους δοκιμαζόμενους Έλληνες, εντούτοις εκτιμά ότι οι ελληνικές διεκδικήσεις δεν πρόκειται να καρποφορήσουν.

nooz.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στην De Morgen"

Ο Τόλης θα πληρώσει μέρος των χρεών του αλλά το δημόσιο δεν εισπράττει ακόμα τίποτα

Tελικά φαίνεται πως το κράτος είναι αποφασισμένο τα όποια έσοδα να τα έχει μόνο από τις αιματηρές περικοπές σε μισθωτούς και συνταξιούχους, στους νόμιμους πολίτες που δηλώνουν τα πάντα στην εφορία και δεν κρύβουν τίποτα.


Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, ο γνωστός τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος χάνει κάποιες δικαστικές μάχες για τις φορολογικές παραβάσεις και τα πρόστιμα που του είχαν επιβληθεί για τις "κρυφές" ακριβοπληρωμένες εμφανίσεις του, αλλά σίγουρα κερδίζει κάποια από τα χρέη του και φυσικά νέο επιπλέον χρόνο για να συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα.

Έτσι μετά από τόσα χρόνια, ο Τόλης Βοσκόπουλος εξακολουθεί να δίνει τη μάχη του με το κράτος και έτσι το κράτος χάνει γιατί στην ουσία δεν μπορεί να εισπράξει τίποτα από τα περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ που χρωστάει ο τραγουδιστής σε φόρους και πρόστιμα.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Δημοσιεύθηκαν από το Β' Τμήμα του Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έξι αποφάσεις (2131-6/2012) σχετικά με τις φορολογικές εκκρεμότητες του τραγουδιστή Τόλη Βοσκόπουλου και τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί για φορολογικές παραβάσεις.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ αναίρεσε, εν μέρει, απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που είχε επικυρώσει φορολογική παράβαση σε βάρος του τραγουδιστή επειδή δεν είχε δηλώσει καθαρό εισόδημα 1,5 εκατ. δρχ. (4.402 ευρώ) για το οικονομικό έτος 1996. Το εισόδημα είχε προέλθει από την ενοικίαση δύο διαμερισμάτων στην οδό Γ' Σεπτεμβρίου.

Το ΣτΕ έκρινε πλημμελώς αιτιολογημένη την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, κρίνοντας ότι περιορίστηκε στην ιδιότητα του τραγουδιστή ως ιδιοκτήτη των ακινήτων και παρέλειψε να εξετάσει ποιος είχε πράγματι αποκτήσει τα αντίστοιχα εισοδήματα.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, το θέμα αυτό ήταν κρίσιμο διότι αν αλήθευε ο ισχυρισμός του τραγουδιστή ότι η τέως σύζυγός του Στ. Στρατήγη είχε προβεί για λογαριασμό της σε εκμίσθωση των ακινήτων, έχοντας αποκτήσει η ίδια τα μισθώματα, τότε δεν θα ήταν ο ίδιος φορολογικά υπόχρεος να δηλώσει τα ποσά αυτών των μισθωμάτων. Έτσι, κατά το σκέλος αυτό η υπόθεση παραπέμφθηκε από το ΣτΕ στο Διοικητικό Εφετείο για νέα κρίση.

Ακόμη, το ΣτΕ αναίρεσε εν μέρει άλλη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που αφορά παραβάσεις που αποδόθηκαν στον τραγουδιστή για αμοιβές 17,5 εκατ. δρχ. (51.357 ευρώ). Τα χρήματα αυτά ο καλλιτέχνης φέρεται να τα εισέπραξε χωρίς αποδείξεις για συγκεκριμένες εμφανίσεις του στη Γερμανία το 1995.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η σχετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου επικαλείται συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο με το οποίο η τέως σύζυγος του τραγουδιστή, Τζούλια Παπαδημητρίου, διαχειριζόταν τότε τις υποθέσεις του και υπαινίσσεται ότι είναι ενδεχόμενο να υπέγραψε τη συμφωνία των εμφανίσεων που έγιναν καθ' υπέρβαση της πληρεξουσιότητας που της είχε δοθεί.

Αν και το Διοικητικό Εφετείο θεώρησε αδιάφορα τα θέματα αυτά από φορολογικής άποψης για τη στοιχειοθέτηση παραβάσεων, το ΣτΕ έκρινε ότι το ζήτημα της εξουσιοδότησης δεν είναι αδιάφορο και η τυχόν έλλειψη εντολής κατάρτισης της ένδικης συμφωνίας και η ενδεχόμενη άγνοια καταβολής των σχετικών ποσών μπορεί να επηρεάσει τη στοιχειοθέτηση των παραβάσεων.

Για το λόγο αυτό παρέπεμψε την υπόθεση για διευκρίνιση στο Διοικητικό Εφετείο. Επί του ζητήματος αυτού μειοψήφησε ένας δικαστής που έκρινε ότι ο τραγουδιστής όφειλε ο ίδιος να είχε εκδώσει αποδείξεις για την αμοιβή.

Αντίθετα, το ΣτΕ απέρριψε αιτήσεις αναίρεσης του Τόλη Βοσκόπουλου σχετικά με φορολογικές παραβάσεις και πρόστιμα που του καταλογίστηκαν επειδή δεν είχε εκδώσει αποδείξεις για εμφανίσεις του το 1995 σε νυκτερινά κέντρα. Οι αμοιβές για τις εμφανίσεις του αυτές ανέρχονταν στα 74,8 εκατ. δρχ. (219. 515 ευρώ) και 15,6 εκατ. δρχ. (45.781 ευρώ).

Ακόμη, το Β' Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις αναιρέσεως για τις παραβάσεις και πρόστιμα που αποδόθηκαν στον Τόλη Βοσκόπουλο και αφορούν επίσης στη μη έκδοση αποδείξεων σχετικά με άλλες εμφανίσεις από τις οποίες φέρεται σύμφωνα με τεκμαρτό υπολογισμό που έκανε η Εφορία να εισέπραξε 64 εκατ. δρχ. (187.820 ευρώ). Επίσης, παραβάσεις και πρόστιμα αποδόθηκαν στον τραγουδιστή για προκαταβολή 40 εκατ. δρχ. (112.388 ευρώ) που φέρεται να εισέπραξε το 1995 για μελλοντικές δισκογραφικές συνεργασίες.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι δεν έχουν κριθεί ακόμα άλλα ζητήματα τεκμαρτού υπολογισμού εισοδήματος με βάση δαπάνες που είχε γίνει γνωστό ότι πραγματοποίησε ο τραγουδιστής. Οι δαπάνες αφορούν στην ενοικίαση ακριβών διαμερισμάτων στην Ηρώδου Αττικού και μπανγκαλόους στον Αστέρα της Βουλιαγμένης για θερινές διακοπές.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τόλης θα πληρώσει μέρος των χρεών του αλλά το δημόσιο δεν εισπράττει ακόμα τίποτα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news