facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

"Μαγειρεύονται" οι μελέτες

Σοβαρότατες ευθύνες προσάπτουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στις ηγεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και ΥΠΕΧΩΔΕ των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών, για τη μη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Επιρρίπτουν δε ευθύνες στους υπουργούς για συμμετοχή στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος της χώρας.

Οι Επιθεωρητές ξεκινώντας από το ΧΥΤΑ του Γραμματικού, χαρακτηρίζουν «κάλπικη» τη μελέτη επισημαίνοντας ότι πρώτα αποφασίστηκε που θα γίνει το έργο και στη συνέχεια προσπάθησαν να "χτίσουν" τις μελέτες, οι οποίες εξαφάνισαν τα τέσσερα ρέματα που υπάρχουν στην περιοχή. Επίσης, η αδειοδότηση έγινε το 2003 σε λιγότερο από 3 μήνες. Τέλος, ισχυρίζονται ότι δέχτηκαν πιέσεις από υπουργό "υπεράνω υποψίας" να μην δημοσιοποιήσουν την έκθεση αυτοψίας.

Από την έκθεση προέκυπτε ότι οι μπουλντόζες εξαφάνισαν τα ρέματα του Γραμματικού ώστε να εμφανιστεί η περιοχή ως η καταλληλότερη για την χωροθέτηση του ΧΥΤΑ. Με τη σειρά τους, οι Επιθεωρητές είναι διατεθειμένοι να ζητήσουν επανεξέταση της χωροθέτησης.

Κατήγγειλαν, επίσης, ότι το"μαγείρεμα" των μελετών επαναλαμβάνεται σε πολλά μεγάλα έργα και πως οι πολιτικές πιέσεις και τα συμφέροντα δημιουργούν μεγάλο έλλειμμα στην περιβαλλοντική νομοθεσία, ενώ χαρακτήρισαν τη διαβούλευση που προηγείται της ψήφισης νομών «μίζερη και προσχηματική».

Παράλληλα, πολυάριθμες τροπολογίες που κατατέθηκαν εκ των υστέρων αλλοίωσαν την ουσία πολλών περιβαλλοντικών νομών και οι Επιθεωρητές επιφυλάσσονται να τις προσβάλλουν στο ΣτΕ.

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος αποκάλυψαν ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, απέφυγε να υπογράψει 10 μεγάλα πρόστιμα που εισηγήθηκαν οι Επιθεωρητές κατόπιν αυτοψίας, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν το ύψος των προστίμων, ούτε τις επιχειρήσεις που αφορούν.

Σημειώνεται ότι με ειδική τροπολογία που κατατέθηκε από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, από τις 21/10, όλα τα πρόστιμα, υποχρεωτικά, έπρεπε να περνούν από το γραφείο του υπουργού, καταργώντας τη δυνατότητα να υπογράφονται τα πρόστιμα χαμηλού ύψους από τους περιφερειάρχες.

Μέχρι σήμερα έχουν υπογράφει 60 πρόστιμα από Περιφερειάρχες και 31 από τα 41 από τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Το σύνολο των προστίμων που έχουν εισηγηθεί οι επιθεωρητές ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ.

Όσο αφορά τις χωματερές οι περιβαλλοντικοί επιθεωρητές ισχυρίζονται πως η «πραγματική εικόνα των χωματερών είναι πολύ χειρότερη από αυτό που δηλώνουμε στις εκθέσεις που αποστέλλουμε στην Ευρώπη».

Υπάρχει μεγάλη απόκλιση στα στοιχεία, ενώ σύμφωνα με τους επιθεωρητές «σε πολλές περιπτώσεις χωματερές μετονομάστηκαν και αδειοδοτήθηκαν ως ΧΥΤΑ χωρίς να έχει γίνει κανένα πρόσθετο έργο».

Τέλος, την τιμητική τους έχουν τα αυθαίρετα στην καταγγελία των επιθεωρητών, καθώς όπως ισχυρίζονται τους τελευταίους μήνες ,με συνεχείς αυτοψίες, «εντόπισαν μόνο στη Μύκονο 55 αυθαίρετα κτίσματα που θεμελιώθηκαν, μετά τον Ιούλιο του 2011 και κατά παράβαση του νόμου υπέβαλλαν αίτημα τακτοποίησης μέσω του σχετικού νόμου, αλλά και 50 αυθαίρετα που δεν είχαν καν δηλωθεί»

enikos.gr
Διαβάστε Περισσότερα » ""Μαγειρεύονται" οι μελέτες"

Μέτρα σοκ για όσους χρωστάνε στο Δημόσιο


Σε ποινικές διώξεις για όλους τους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 5.000 ευρώ και σε κατασχέσεις ακόμα και σε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό καταφεύγει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατό περισσότερα ληξιπρόθεσμα χρέη από τη δεξαμενή των 45 δισ. ευρώ.
Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που εστάλη σήμερα στις εφορίες, είναι η πιο σκληρή που έχει σταλεί ποτέ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα μέσα που υπάρχουν προς διάθεση για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς εδώ και χρόνια επιστρατεύονται για πρώτη φορά με τέτοια σαφήνεια και μάλιστα από μία υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπράξει ληξιπρόθεσμα χρέη 400 εκατ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου και άνω των 2 δισ. ευρώ συνολικά έως το τέλος του έτους. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο εξέδωσε επείγουσα εγκύκλιο με εντολές προς τους εφόρους να προχωρήσουν άμεσα σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι δεν ρύθμισαν τα χρέη τους.
Σκληρό κυνήγι
Βάσει των αναλυτικών οδηγιών που δίδονται με την εγκύκλιο, οι Εφορίες θα πρέπει να "κυνηγήσουν" κατά προτεραιότητα όσους οφειλέτες εισπράττουν ενοίκια ή κατέχουν πολυτελή αυτοκίνητα ή είναι δικαιούχοι απαιτήσεων από άλλα πρόσωπα, καθώς και όσους οφείλουν πάνω από 3.000 ευρώ και κατέχουν ακίνητη περιουσία.
Με λίγα λόγια, πρώτοι στόχοι στο φοροκυνηγητό για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων θα είναι οφειλέτες με εισοδήματα από ενοίκια, κάτοχοι πολυτελών αυτοκινήτων, και έχοντες απαιτήσεις από αμοιβές τρίτων.
Το υπουργείο ζητεί ακόμη και την άμεση κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών του Δημοσίου, τη διενέργεια αυτεπάγγελτων συμψηφισμών απαιτήσεων των οφειλετών κατά του Δημοσίου με τα υφιστάμενα βεβαιωμένα χρέη τους (έστω και εάν αυτά τελούν υπό αναστολή), καθώς και την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος οφειλετών με χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Μαζί με τους οφειλέτες, οι Εφορίες θα πρέπει να ελέγξουν και την περιουσιακή κατάσταση των συνυπόχρεων (συγγενικά πρόσωπα, συνεργάτες κ.α.)
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών δίνει εντολή στις εφορίες να συμψηφίζουν αυτόματα (χωρίς δηλαδή να ειδοποιηθεί ο οφειλέτης) βεβαιωμένους φόρους (ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κλπ.) με ποσά που δικαιούται να εισπράξει ο φορολογούμενος από το δημόσιο (επιστροφή φόρου, ΦΠΑ κ.α.).
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αρχικά οι εφορίες θα πρέπει να ειδοποιούν τους οφειλέτες (τηλεφωνικά, με email κ.α.) για τα χρέη και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Εάν οι φορολογούμενοι επιλέξουν να μην ρυθμίσουν τα χρέη τους τότε οι εφορίες θα πρέπει να προχωρήσουν στα εξής μέτρα:
- Κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για όσους χρωστούν από 3.000 ευρώ και άνω. Οι κατασχέσεις πρέπει να γίνονται με στόχο την άμεση είσπραξη της οφειλής και όχι απλώς μόνο για διακοπή της παραγραφής της παράβασης.
- Πλειστηριασμούς σπιτιών και οικοπέδων που έχουν ήδη κατασχεθεί
- Ποινικές διώξεις για όλους όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ
- Οι Εφορίες θα πρέπει πρώτα να δεσμεύουν ποσά που τυχόν εισπράττουν οι μικροοφειλέτες και μετά να προχωρούν, εάν χρειάζεται, σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Στα ποσά που μπορούν να κατάσχονται περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης του Δημοσίου από τρίτους. Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις, ο νόμος προβλέπει την κατάσχεσή τους έως ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.
- Για μισθωτές ακινήτων, προβλέπονται κατασχέσεις ενοικίων και απόδοσή τους από τον ενοικιαστή απευθείας στο Δημόσιο.
- Για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν πληρώνουν στο Δημόσιο, δίδονται εντολές για κατασχέσεις αμοιβών από τους πελάτες τους, πριν ακόμα τις πάρει ο οφειλέτης στα χέρια του.
- Παρέμβαση του Δημοσίου σε πλειστηριασμούς που πρόλαβαν να διενεργήσουν τρίτοι για να εισπράξει το δικό του μερίδιο.
- Μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη σε τρίτους (π.χ. γονείς προς παιδιά) εάν υποκρύπτεται δόλος
Τέλος οι εφορίες μπορούν να προχωρούν σε συμψηφισμούς ληξιπρόθεσμων οφειλών με τυχόν απαιτήσεις των οφειλετών κατά του Δημοσίου και να κατάσχουν, ως τελική λύση, απ' ευθείας από τραπεζικούς λογαριασμούς ποσά που αντιστοιχούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη των οφειλετών του Δημοσίου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα σοκ για όσους χρωστάνε στο Δημόσιο"

Διευκρινίσεις για την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης

Δύο εγκυκλίους με οδηγίες για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτές διευκρινίζονται θέματα που αφορούν τις εξαιρέσεις για ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων εισοδήματος, την απαλλαγή ανέργων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και την περίπτωση ανείσπρακτων δεδουλευμένων αποδοχών και παρακρατηθέντων από αυτές φορών.

Ειδικότερα, στις εγκυκλίους διευκρινίζονται ότι:

Εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέσω διαδικτύου, όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2011 εισοδήματα από συντάξεις, ανεξαρτήτως ποσού, εκτός και εάν απέκτησαν παράλληλα και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση (εμπορική ή γεωργική), από ελευθέριο επάγγελμα ή μετείχαν σε Ομόρρυθμες ή Ετερόρρυθμες Εταιρείες ή Κοινωνίες ή Κοινοπραξίες ή Αστικές Εταιρείες. Σε περίπτωση συζύγων, όταν ένας εκ των δύο είναι συνταξιούχος, η κοινή φορολογική τους δήλωση μπορεί να υποβληθεί σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ. Η μόνη περίπτωση κοινής δήλωσης συζύγων που υποχρεωτικά υποβάλλεται ηλεκτρονικά, είναι όταν ένας εκ των δύο απέκτησε το 2011 εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή από αγροτική εκμετάλλευση (αγρότης κανονικού καθεστώτος) ή από ελευθέριο επάγγελμα ή μετείχε σε ΟΕ, ΕΕ, κοινοπραξία, κοινωνία, αστική εταιρία.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται αθροιστικά, προκειμένου να απαλλαγεί ένας άνεργος από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, για το οικονομικό έτος 2012, είναι:

α) Να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ή να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των ανέργων του ΟΑΕΔ για τουλάχιστον 12 συνεχόμενους μήνες, ούτως ώστε να χαρακτηρίζεται μακροχρόνια άνεργος. Οι προϋποθέσεις αυτές πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο του ανέργου την 30η-4-2012.

β) Να μην έχει φέτος πραγματικά εισοδήματα άλλης πηγής, εκτός από μισθωτές υπηρεσίες, γεγονός που το δηλώνει υπεύθυνα ο φορολογούμενος, μαζί με την αίτηση απαλλαγής του από την εισφορά, που θα υποβάλλει στη ΔΟΥ (μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος). Στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Οι μισθωτοί οι οποίοι δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2011 λόγω αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και εάν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση και εφόσον η χορηγούμενη σε αυτούς ετήσια βεβαίωση αποδοχών της ίδιας χρήσης αναγράφει τις ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές σε διακεκριμένη σειρά, δεν θα αναγράψουν στη δήλωση φόρου εισοδήματος που θα υποβάλουν εφέτος τις μη εισπραχθείσες αυτές αποδοχές, καθώς ο χρόνος απόκτησης αυτών είναι ο χρόνος στον οποίο εισπράττονται.

Στην περίπτωση κατά την οποία έχει παρακρατηθεί (αποδοθεί) φόρος και επί των μη καταβληθέντων αποδοχών, τότε ο αναλογών και παρακρατηθείς φόρος που αντιστοιχεί στο σύνολο των αποδοχών τής διαχειριστικής χρήσης του 2011 (εισπραχθείσες και ανείσπρακτες) θα πρέπει προηγουμένως να επιμεριστεί αναλόγως και να αναγραφεί αντίστοιχα στις δύο ξεχωριστές σειρές της χορηγηθείσας ετήσιας βεβαίωσης αποδοχών. Βάσει της βεβαίωσης αυτής ο εργαζόμενος θα δηλώσει στους αντίστοιχους κωδικούς μόνο τις εισπραχθείσες αποδοχές του 2011, καθώς και τον αναλογούντα και παρακρατηθέντα φόρο που αντιστοιχεί σε αυτές.

Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις για την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης"

«Δεν υπάρχει κίνδυνος διακοπών ρεύματος»

Μέτρα για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, τόσο στην ηπειρωτική χώρα (διασυνδεδεμένο σύστημα) όσο και στα νησιά λαμβάνει η ΔΕΗ, κορυφαίοι παράγοντες της οποίας δηλώνουν στο ΑΠΕ ότι «αναφορές που κάνουν λόγο για άμεσο κίνδυνο διακοπών ρεύματος δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Ειδικά για τα νησιά, όπου οι ανάγκες κατά την τουριστική περίοδο είναι αυξημένες, υπάρχουν ήδη αποθέματα καυσίμων που επαρκούν για τουλάχιστον δύο μήνες και ο εφοδιασμός τους συνεχίζεται κανονικά.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξουν διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κύκλοι της διοίκησης της ΔΕΗ ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι η επιχείρηση, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και στο βαθμό που της αναλογεί, έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του Ηλεκτρικού Συστήματος της χώρας -συμπεριλαμβανομένου του νησιωτικού χώρου- κατά τη διάρκεια της θερινής και τουριστικής περιόδου.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι:

- Τα αποθέματα λιγνίτη είναι αυξημένα κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, που σημαίνει ότι μεσοπρόθεσμα οι παραγωγικές δυνατότητες των λιγνιτικών σταθμών είναι σημαντικά ενισχυμένες.

- Έχουν μεγιστοποιηθεί τα υδατικά αποθέματα για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ.

- Τα υπάρχοντα αποθέματα υγρών καυσίμων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους για τους επόμενους τουλάχιστον δύο μήνες, ενώ παράλληλα συνεχίζονται κανονικά οι εισροές νέων καυσίμων.

Όπως είναι γνωστό, τα νησιά που δεν είναι συνδεδεμένα με το ηπειρωτικό δίκτυο μέσω υποβρύχιων καλωδίων ηλεκτροδοτούνται από αυτόνομους σταθμούς παραγωγής που λειτουργούν με πετρέλαιο.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεν υπάρχει κίνδυνος διακοπών ρεύματος»"

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ ο επιχειρηματίας με την... οικιακή βοηθό

Πρόκειται για την υπόθεση της Γεωργιανής οικιακής βοηθού που συνελήφθη με την κατηγορία ότι έκλεψε από το σπίτι του επιχειρηματία στη Βούλα, όπου απασχολείτο, ένα εκατ. ευρώ (τα 573.800 ευρώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε κρύπτη πλυντηρίου αυτοκινήτων στον Κολωνό).

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, με έγγραφο που έστειλε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όπου παραδόθηκαν και φυλάσσονται τα κλοπιμαία, με εντολή εισαγγελέα ζητεί να πληροφορηθεί περισσότερα στοιχεία για επιχειρηματία και τα τιμαλφή που κατασχέθηκαν, προκειμένου να διαπιστώσει αν τα χρήματα αυτά έχουν προέλθει από νόμιμες δραστηριότητες και αν έχουν φορολογηθεί όπως προβλέπεται.

Όπως εξηγούσαν πηγές του ΣΔΟΕ, στις περιπτώσεις αυτές τα χρήματα που κατάσχονται από την ΕΛΑΣ κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να διακριβωθεί ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους και εν συνεχεία να του παραδοθούν.

Το ΣΔΟΕ ζητά τώρα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη για να διερευνηθεί, με βάση την εισαγγελική παραγγελία, αν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που ετησίως δήλωνε στην εφορία (πόθεν έσχες), και να σχετιστεί με έρευνες για το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», για το οποίο η νομοθεσία προβλέπει πολύ βαριές ποινές που φτάνουν στην κατάσχεση περιουσίας ή και την κάθειρξη του εμπλεκομένου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ ο επιχειρηματίας με την... οικιακή βοηθό"

BBC: Τι θα έκαναν οι αρχαίοι Ελληνες για την κρίση;

Τι συμβουλές θα έδιναν οι αρχαίοι Έλληνες στους σύγχρονους, που ταλανίζονται από την οικονομική και πολιτική κρίση; αναρωτιέται το BBC, προβάλλοντας τις ρήσεις και τις διδαχές φιλοσόφων όπως ο Σωκράτης, αλλά και τις αποφάσεις του Σόλωνα και του Κλεισθένη, ως ιδιαίτερα χρήσιμα παραδείγματα για όποιον αναζητά την «φώτιση» του αρχαίου πνεύματος.

Το άρθρο υπογράφει ο λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Armand D' Angour ο οποίος είναι και συγγραφέας του βιβλίου «Οι Έλληνες και το Νέο: η καινοτομία στην αρχαία ελληνική φαντασία και εμπειρία».
Χρέος, διχασμός και εξέγερση. Αυτή ήταν η Αθήνα του 6ου αιώνα π.Χ.
Αρχικά ο καθηγητής αναφέρεται στον 6ο αιώνα π.Χ. και τον Σόλωνα. «Στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. οι πολίτες της Αθήνας βαρύνονταν από χρέη, κοινωνικό διχασμό και ανισότητες, με τους φτωχούς αγρότες έτοιμους να πουληθούν ως σκλάβοι, απλώς και μόνο για να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Η εξέγερση ήταν επικείμενη, ωστόσο ο αριστοκρατικής καταγωγής Σόλων, αναδείχθηκε ως δίκαιος μεσολαβητής μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Κατήργησε τα δεσμά του χρέους, περιόρισε την ιδιοκτησία γης, ενώ δημιούργησε τάξεις πολιτών με διαφορετικά επίπεδα πλούτου και συνεπώς αντίστοιχες οικονομικές υποχρεώσεις.

Τα μέτρα του, παρότι δέχθηκαν επιθέσεις από όλες τις πλευρές, υιοθετήθηκαν και άνοιξαν τον δρόμο για την δημιουργία της δημοκρατίας», γράφει ο D' Angour. Συμπεραίνει μάλιστα ότι η επιτυχία του Σόλωνα δείχνει ότι οι μεγάλοι ηγέτες πρέπει να έχουν το κουράγιο υλοποιήσουν μη δημοφιλή, συμβιβαστικά μέτρα, για το καλό της δικαιοσύνης και της σταθερότητας.
Τι θα συμβεί μετά; Ο Δελφικός χρησμός 
Αναφερόμενος στους ακατάληπτους χρησμούς του μαντείου των Δελφών, ο καθηγητής εικάζει ότι στην ερώτηση: «Πρέπει η Ελλάδα να αφήσει το ευρώ;» η απάντηση πιθανώς να ήταν: «Η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, αν το ευρώ έχει εγκαταλείψει την Ελλάδα» αφήνοντας όσους τάσσονται υπέρ και όσους τάσσονται κατά μιας εξόδου, να ερίζουν για το ποια ακριβώς είναι η σημασία του χρησμού.
Σημειώνει ωστόσο ότι η πιο σοφή συμβουλή είναι τα περίφημα Δελφικά παραγγέλματα: «Γνώθι σαυτόν» και «Μηδέν άγαν».
Ο μύστης Πυθαγόρας
Αν οι σύγχρονοι Έλληνες νιώθουν να λυγίζουν από την οικονομική κρίση, μπορεί να βρουν παρηγοριά λέει ο Armand D' Angour στην ρήση του προγόνου τους, Πυθαγόρα που υπόστήριζε ότι όλα επανέρχονται, συνεπώς τίποτα δεν είναι τελείως καινούργιο.
Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, ήταν φιλόσοφος, μαθηματικός, ένας μύστης του 6ουαιώνα που πίστευε ότι οι αριθμοί κρύβονται πίσω από καθετί στο σύμπαν και ότι τα κοσμικά γεγονότα επαναλαμβάνονται σε ένα κύκλο 10800 ετών.
Πρόσεχε, υπάρχουν και χειρότερα…Ο Οδυσσέας και η αντοχή
«Βάστα καρδιά, χειρότερα δεινά βαστούσες τότες που μού 'τρωγε ο αδάμαστος ο Κύκλωπας γενναίους 20 συντρόφους»* λέει ο Οδυσσέας κατά το ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη, προσπαθώντας να πείσει τον εαυτό του να μην λυγίσει λίγο πριν το τέλος, μετά από τόσες περιπέτειες.
Το μήνυμα, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, είναι ότι στο παρελθόν μπορεί να υπήρξαν ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες ωστόσο ξεπεράστηκαν με ευφυΐα και κουράγιο.
* (μτφ. Αργύρη Εφταλιώτη)
Είσαι βέβαιος ότι είναι σωστό αυτό; Η ακούραστη αναζήτηση του Σωκράτη
«Είναι πολύ μεγάλο αγαθό για τον άνθρωπο το μιλάει κάθε μέρα για την αρετή και για τα άλλα για τα οποία με ακούτε να συζητάω εξετάζοντας τον εαυτό μου και τους άλλους. Γιατί η ζωή, χωρίς να τα εξετάζει κανείς αυτά, είναι ζωή που δεν αξίζει να τη ζει ο άνθρωπος» έλεγε ο Σωκράτης, ο οποίος δεν σταμάτησε ποτέ να αναζητά απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «Τι είναι δικαιοσύνη;» και «πως πρέπει να ζούμε;».

Η κληρονομιά του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου, είναι το καθήκον να συνεχίζουμε την ακούραστη αναζήτηση ακόμη και όταν- ή μάλλον ειδικά όταν- δεν είναι πιθανό να βρούμε σαφείς, οριστικές απαντήσεις.

Η πολιτική σάτιρα του Αριστοφάνη
Η κωμωδία του Αριστοφάνη «Βάτραχοι» του 405 π.Χ. περιέχει ειλικρινείς και ξεκάθαρες συμβουλές για τους «πολιτικά ασταθείς» συμπατριώτες του: διαλέξτε καλούς ηγέτες, αλλιώς θα ξεμείνετε με τους κακούς.
«Να κάνουμε ότι και την τελευταία φορά;» Ηράκλειτος ο στοχαστής
«Δεν μπορείς να μπεις δυο φορές στο ίδιο ποτάμι» έλεγε ο Ηράκλειτος, τον 5ο π.Χ. αιώνα. Ενώ η αλλαγή είναι συνεχής, διαφορετικά πράγματα αλλάζουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Σε ένα περιβάλλον μόνιμης ροής, είναι σημαντικό να ορίσει κανείς κάποια σταθερά σημεία και να πιαστεί γερά από αυτά. Οι αγορές ομολόγων, το χρέος και τα πακέτα διάσωσης μπορεί να αποτελούν μια τέτοια πρόκληση.
Ο Ιπποκράτης αντιμέτωπος με την πραγματικότητα
Η δυτική ιατρική έχει τις ρίζες της στον Ιπποκράτη, στα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα. Αυτό που είναι εξαιρετικό στην αρχαία σκέψη περί υγείας και ασθενειών, είναι η ξεκάθαρη παραδοχή ότι οι γιατροί πρέπει να παρατηρούν με ακρίβεια και να καταγράφουν με ειλικρίνεια, ακόμη και όταν οι ασθενείς φεύγουν από την ζωή. Η μαγεία ή τα ευχολόγια δεν μπορούν να θεραπεύσουν. Μόνο η τίμια, εξαντλητική, εμπειρική παρατήρηση μπορεί να αποκαλύψει τι αποδίδει και τι όχι.
Αρπάζοντας την ευκαιρία: Ο Κλεισθένης και η δημοκρατία
Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν πολύ καλά την δύναμη της ευκαιρίας. Το να εκμεταλλεύεται κανείς μια δεδομένη στιγμή, μια ευκαιρία- στην δημόσια αγόρευση, στον αθλητισμό, στην μάχη- ήταν αξιοθαύμαστο και θεωρούνταν ένδειξη ικανότητας.
Μετά το τέλος της τυραννίας του Πεισίστρατου, ο Κλεισθένης έπρεπε να δημιουργήσει ένα σύνταγμα πιο δημοκρατικό. Επινόησε λοιπόν με θαυμαστή ταχύτητα, ένα σύστημα αιρετής κυβέρνησης στην οποία όλοι οι πολίτες είχαν δικαίωμα ψήφου. Έτσι γεννήθηκε η πρώτη δημοκρατία στον κόσμο (δήμος=λαός εξηγεί ο καθηγητής).
Αρχιμήδης, ο εφευρέτης
Τέλος ο Armand D' Angour αναφέρεται στον Αρχιμήδη και το περίφημο «Εύρηκα!» που αναφώνησε βγαίνοντας ενθουσιασμένος από το λουτρό, όπου ανακάλυψε το νόμο του ειδικού βάρους.

Το να βρει κάποιος την λύση σε ένα ακανθώδες πρόβλημα απαιτεί μεγάλη νοητική προσπάθεια, αλλά η απάντηση έρχεται συχνά όταν ρίχνεις τους ρυθμούς, όταν κλείνεις τον διακόπτη και απολαμβάνεις…το μπάνιο σου, καταλήγει ο καθηγητής.
ethnos.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "BBC: Τι θα έκαναν οι αρχαίοι Ελληνες για την κρίση;"

«Ανοιχτό ενδεχόμενο για νέα προσφυγή στη Χάγη κατά της Ελλάδας»

Με νέα δικαστική διαμάχη απειλεί ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα του εκ νέου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) κατά της Ελλάδας.

«Στην παρούσα φάση δεν θα απέκλεια αυτό το ενδεχόμενο, ούτε και κανένα άλλο. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Η απόφαση της Χάγης είναι σημαντική, διότι περιέχει ένα σαφή ορισμό σχετικά με το ποιος είναι ο παραβάτης και τι αναμένεται από αυτόν στο μέλλον. Η χώρα που είναι μέλος του ΟΗΕ (σ.σ εννοεί την Ελλάδα) δεν πρέπει να επαναλάβει την ίδια πράξη που έχει κριθεί ως παράνομη. Είναι απολύτως σαφές. Η απόφαση της Χάγης δείχνει ποιος παραβίασε κάτι και ποιος όχι. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε όλες τις επιλογές, χωρίς να αποκλείουμε το ενδεχόμενο νέας προσφυγής» ανέφερε ο κ. Πόποσκι σε σημερινή του συνέντευξή στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Alfa», σχετικά με το ενδεχόμενο να προσφύγει εκ νέου η χώρα του στο ΔΔΧ κατά της Ελλάδας.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο που πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Μαΐου, στην οποία η ΠΓΔΜ δεν έλαβε πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία, κάτι που ήταν αναμενόμενο καθώς η Σύνοδος δεν ασχολήθηκε με θέματα διεύρυνσης, υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα στον Τύπο των Σκοπίων, σχετικά με το εάν η ΠΓΔΜ πρέπει να προσφύγει εκ νέου στο ΔΔΧ.

Μάλιστα τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, όσο και ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ, ισχυρίστηκαν ότι η ΠΓΔΜ δεν έλαβε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο Σικάγο εξαιτίας της στάσης της Ελλάδας.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να προσφύγει η ΠΓΔΜ εκ νέου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Ιβάνοφ, σε πρόσφατη συνέντευξη του, δήλωσε ότι η νομική ομάδα της ΠΓΔΜ εξετάζει όλες τις πτυχές και θα κάνει αυτό που είναι το πλέον συμφέρον για τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο επαναλήφθηκαν τα συμπεράσματα της Συνόδου του Βουκουρεστίου από το 2008, ότι η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία αφού προηγουμένως επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

Η ΠΓΔΜ είχε προσφύγει στο ΔΔΧ κατά της Ελλάδας το Νοέμβριο του 2008 κατηγορώντας την για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, ισχυριζόμενη ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να παρεμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.

Το ΔΔΧ γνωστοποίησε τον Δεκέμβριο του 2011 την απόφαση του για την προσφυγή εκείνη της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ανοιχτό ενδεχόμενο για νέα προσφυγή στη Χάγη κατά της Ελλάδας»"

Έκκληση στους φαρμακοποιούς απηύθυνε ο υπουργός Υγείας

Τις επόμενες ημέρες θα εξομαλυνθεί η κατάσταση με τη χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Χρ. Κίττας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση για τη χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους σε βαριά πάσχοντες.

Ο υπηρεσιακός υπουργός διαβεβαιώνοντας ότι σήμερα κορυφώνονται οι παραδόσεις στα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ενώ έχει ξεκινήσει και ο εφοδιασμός των δημόσιων νοσοκομείων, τα φαρμακεία των οποίων θα λειτουργούν πρωί και απόγευμα.

Ο κ. Κίττας παραδέχτηκε ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπου ασθενείς σχηματίζουν ουρές, προκειμένου να πάρουν τα φάρμακά τους, λέγοντας ότι η στάση τους είναι δικαιολογημένη λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, ωστόσο, είπε, «εμείς πρέπει να τους καθησυχάσουμε, ότι και από αύριο θα μπορούν να βρουν το φάρμακό τους ώστε να μην τρέχουν σήμερα όλοι μαζί στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για θεραπείες που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες».

Παράλληλα ο υπουργός, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, απηύθυνε για άλλη μια φορά έκκληση στους φαρμακοποιούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να αρχίσουν να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς, όπως είπε, έχουν ήδη καταβληθεί 200 εκατ. ευρώ (το 70% των οφειλών του Μαρτίου), και τις επόμενες ημέρες θα εκταμιευθούν άλλα 70 εκατ. ευρώ, που βρίσκονται ήδη στο Ταμείο του ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Κίττας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ετέθη ποτέ ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των 70 εκατ., να σταματήσουν οι φαρμακοποιοί τις κινητοποιήσεις τους. Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να αντιληφθούν και οι ίδιοι τις προσπάθειες που καταβάλλονται και να λάβουν αποφάσεις για το καλό των ασφαλισμένων.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι γίνονται προσπάθειες να εξευρεθούν ιδιωτικά φαρμακεία που θα δίνουν τα ακριβά φάρμακα. Μάλιστα ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Γεράσιμος Βουδούρης πρότεινε στον πρόεδρο των φαρμακοποιών Θεόδωρο Αμπατζόγλου, να υποδείξει 50 ιδιωτικά φαρμακεία στην Αθήνα και 50 στην περιφέρεια που θα χορηγούν ακριβά φάρμακα με έξοδα του Οργανισμού.

Η απάντηση του κ. Αμπατζόγλου ήταν «ή όλα ή κανένα» και αυτό είναι και ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί μεταξύ φαρμακοποιών και ΕΟΠΥΥ, με τους πρώτους να επιμένουν στη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

«Κανένα σύστημα Υγείας όσο καλό κι αν είναι, δεν θα μπορέσει να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, εάν δεν έχει πόρους να τα υποστηρίξει», είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι σε τέτοιες καταστάσεις οι Τομείς που πάσχουν είναι της Υγείας και της Παιδείας, ενώ δεν θα έπρεπε.

«Απευθύνω την ίδια έκκληση που είχα απευθύνει πριν από τρία χρόνια ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών -τα θέματα αυτά χρειάζονται τη συναίνεση όλων», είπε ο υπουργός.

Όσον αφορά την αποπληρωμή των οφειλών των νοσοκομείων ο κ. Κίττας ανέφερε ότι ήδη έχουν δοθεί 110 εκατ. από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να χορηγηθούν άλλα 90 εκατ. ευρώ για ανάγκες των νοσοκομείων, ενώ, τέλος, θα εκταμιευθούν κι άλλα 40 εκατ. για να πληρωθούν εφημερίες γιατρών και υπερωρίες του προσωπικού.

Σχετικά με τους προμηθευτές ο υπουργός επεσήμανε ότι τα χρήματα υπάρχουν στα νοσοκομεία, αλλά υπάρχει και ένα κώλυμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο που εμποδίζει την εκταμίευσή τους.

Ο κ. Κίττας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει και ο πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να «βρεθεί λύση τις αμέσως επόμενες ημέρες ώστε οι δοκιμαζόμενοι προμηθευτές να μπορέσουν να αντλήσουν τα χρήματα και να τροφοδοτήσουν τα νοσοκομεία άμεσα».

Επίσης ανακοίνωσε ότι 310 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τον ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές κλινικές, γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, φυσιοθεραπευτές, μονάδες αιμοκάθαρσης και διαγνωστικά κέντρα.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκκληση στους φαρμακοποιούς απηύθυνε ο υπουργός Υγείας"

Εκτός ΕΟΠΥΥ μένει ο κλάδος Υγείας του Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ)

Την εξαίρεση του τομέα Υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ, δικηγόροι, μηχανικοί, κ.ά.) από τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποφάσισε με την υπ' αρ. Φ.80000/οικ. 12517/1483/1-6-2012 απόφασή του, ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Ο κ. Ρουπακιώτης έκανε δεκτή την απόφαση από τις 26/4/2012 του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΑ να μην ενταχθεί ο τομέας Υγείας του στον ΕΟΠΥΥ.

Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία ο Κλάδος Υγείας του ΕΤΑΑ είχε τη δυνατότητα να αποφασίσει τη μη ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ, ενώ σχετικό αίτημα προς την υπηρεσιακή κυβέρνηση είχαν διατυπώσει και οι πρόεδροι του ΕΤΑΑ Αργύρης Ζαφειρόπουλος και του ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ, Ιωάννης Γαμβρίλης.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Γιάννης Αδαμόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με την απόφαση αυτή «διασφαλίζονται τόσο τα δικαιώματα των συναδέλφων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσο και τα αποθεματικά του ΕΤΑΑ από την επιχειρούμενη λεηλασία χάριν της στήριξης άλλων προβληματικών ταμείων, τομέων και κλάδων υγείας».

Η ένταξη του κλάδου υγείας του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ επρόκειτο να γίνει από την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου του δεύτερου μνημονίου για τον τομέα της Υγείας (ν.4052/1-3-2012).

Με τις ίδιες διατάξεις εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, την 1/4/2012, οι κλάδοι υγείας του Οίκου Ναύτου, και την 1.5.2012 του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός ΕΟΠΥΥ μένει ο κλάδος Υγείας του Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ)"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λ. Αλεξάνδρας στις 7-8 Ιουνίου

Τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας στη δεξιά λωρίδα της Λ. Αλεξάνδρας, μεταξύ των οδών Αγίων Πάντων και Βουρνάζου, στο ρεύμα προς Λ. Β. Σοφίας, θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουνίου από τις 24.00 έως τις 05.00, λόγω εργασιών εγκατάστασης δικτύου οπτικών ινών.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των έργων και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λ. Αλεξάνδρας στις 7-8 Ιουνίου"

Χωρίς προνοιακά επιδόματα 9 μεγάλοι Δήμοι της χώρας! Που και γιατί δε θα πάρουν χρήματα

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου τελικά όλα μπορούν να συμβούν και πολλοί Δήμοι της χώρας δεν ξεκαθάρισαν τα μητρώα με το ποιος δικαιούται και ποιος όχι τα προνοιακά επιδόματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δοθούν στους πραγματικούς δικαιούχους τα χρήματα. Ποιοι Δήμοι παίρνουν «κόκκινη κάρτα» και αφήνουν δικαιούχους χωρίς επιδόματα;


Όπως αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Μπαλασόπουλος, πολλοί Δήμοι βρίσκονταν μέχρι χθες το μεσημέρι στο 0% της επεξεργασίας των στοιχείων για να αφαιρέσουν από τις λίστες τους «μαϊμού» αναπήρους.


Έτσι το πιο πιθανό είναι να μην μπορέσουν ούτε οι πραγματικοί ανάπηροι να πάρουν τα επιδόματά τους καθώς μαζί με τα …ξερά καίγονται και τα χλωρά.
Βέβαια όπως υπογράμμισε ο κ.Μπαλασόπουλος θα υπάρξουν ειδικές διαδικασίες ώστε να μπορέσουν οι πραγματικοί δικαιούχοι να πάρουν τα χρήματά τους. Αν αυτό θα γίνει μέχρι τις 15 Ιουνίου οπότε και πρέπει να καταβληθούν τα επιδόματα, είναι άγνωστο.

iatropedia.com
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς προνοιακά επιδόματα 9 μεγάλοι Δήμοι της χώρας! Που και γιατί δε θα πάρουν χρήματα"

Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οι ηλεκτροπαραγωγοί από φωτοβολταϊκά

Έχουν να πληρωθούν από τον Ιανουάριο

Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν μέσα στις επόμενες μέρες οι ηλεκτροπαραγωγοί από φωτοβολταϊκά κατά ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ). Τα μεγάλα προβλήματα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά έχουν προκληθεί λόγω των μεγάλων χρεών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας Φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ) ηλεκτροπαραγωγοί από φωτοβολταϊκά, κάνοντας χρήση των διατάξεων του ν. 4001 και των ειδικών αρμοδιοτήτων «διαιτησίας» της ΡΑΕ στα πλαίσια επίσημων προσφυγών που κατατίθενται ενώπιον της, θα προχωρήσουν στην κατάθεση καταγγελιών κατά του ΛΑΓΗΕ λόγω της στάσης πληρωμών που έχει μονομερώς επιβάλλει και φθάνει πλέον σε υπερημερία τους τρεις μήνες, ενώ θα ζητήσουν και την λήψη προσωρινών (ασφαλιστικών μέτρων) κατά του Λειτουργού με στόχο την άμεση εκταμίευση μέρους των υπερήμερων οφειλών αυτών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «επανειλημμένα ο ΣΠΕΦ έχει επισημάνει, οι ηλεκτροπαραγωγοί από Φ/Β του διασυνδεδεμένου συστήματος που υπάγονται στον ΛΑΓΗΕ για την αποπληρωμή της παραγωγής τους, βιώνουν μια άνευ προηγουμένου άνιση και άδικη μεταχείριση η οποία και τους οδηγεί στην οικονομική εξόντωση.

Ο ΛΑΓΗΕ επιτρέποντας ή εφαρμόζοντας μια σειρά από εσφαλμένες ρυθμίσεις, όπως ο οικονομικός αυτό-συμψηφισμός της ΔΕΗ ως Προμηθευτή και Παραγωγού από τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά και η καθυστέρηση είσπραξης ροών από τον ΑΔΜΗΕ που αποκλειστικά αφορούν τις ΑΠΕ (π.χ. τέλος ΕΤΜΕΑΡ), «κατάφερε» το σύνολο των προβλημάτων ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ακόμη και τα «φέσια» από Energa και Hellaspower) να τα επιφορτίζονται οι ΑΠΕ του ηπειρωτικού συστήματος. Σε αυτήν ακριβώς την αιτία οφείλεται το γεγονός ότι οι ΑΠΕ αυτές έχουν να πληρωθούν από τον Ιανουάριο την στιγμή που στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (υπάγονται στον ΔΕΔΔΗΕ) οι αντίστοιχοι παραγωγοί έχουν εξοφληθεί και για τον Μάρτιο».

Σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ οι ηλεκτροπαραγωγοί από φωτοβολταίκά μη διαθέτοντας απολύτως κανένα άλλο έσοδο από άλλη πηγή για την κάλυψη των υποχρεώσεων τους, σε αντίθεση με την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (από φυσικό αέριο) που αν και υπάγεται επίσης στον προβληματικό ΛΑΓΗΕ εισπράττει ωστόσο και από τον ΑΔΜΗΕ εγκαίρως χρήματα που αφορούν τις αποκλίσεις του ΗΕΠ (Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού), τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) αλλά και τον ΜΜΚ (Μηχανισμό Μεταβλητού Κόστους) καλύπτοντας έτσι σημαντικό μέρος των εξόδων τους, θα προβούν σε ότι απαιτείται για την διασφάλιση και είσπραξη των οφειλόμενων.

«Ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα, είναι απολύτως ανεξήγητο να στραγγαλίζεται η εγχώρια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ η οποία και προσφέρει πολύτιμο «πράσινο» προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας μη εξάγοντας παράλληλα ούτε ένα ευρώ στο εξωτερικό για την λειτουργία της σε αγορές καύσιμων πρώτων υλών αδυνατίζοντας έτσι εν τέλει την εθνική οικονομία» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οι ηλεκτροπαραγωγοί από φωτοβολταϊκά"

Τα εκκαθαριστικά και στις τράπεζες

Να δηλώνουν τα εισοδήματά τους και στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται είναι πλέον υποχρεωμένοι όλοι ανεξαιρέτως οι πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων. Και θα πρέπει να προσκομίζουν το πρωτότυπο του εκκαθαριστικού της Εφορίας. Ο στόχος είναι ένας, να «μπλοκάρονται» εκείνοι που φοροδιαφεύγουν.

Μάλιστα, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, που δέχεται καθημερινά πλήθος ερωτημάτων από πελάτες των τραπεζών-μελών της, ενημερώνει ότι από τον Μάρτιο 2012, σύμφωνα με ρητή διάταξη της Τράπεζας Ελλάδος (2652/2012 Πράξη Διοικητή) θα πρέπει:

Τα εισοδήματα του πελάτη-φυσικού προσώπου να δηλώνονται στην τράπεζα με την επίδειξη του εκκαθαριστικού σημειώματος φορολογίας εισοδήματος (πρέπει να προσκομιστεί το πρωτότυπο).

Τα εισοδήματα του πελάτη-νομικού προσώπου/επιτηδευματία, με την επίδειξη του πρωτοτύπου της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, με επιβεβαιωμένη την υποβολή της και το σημείωμα πληρωμής φόρου. Οσοι τώρα δεν είναι υπόχρεοι από τον νόμο να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, θα πρέπει να συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 στην αρμόδια ΔΟΥ και να λαμβάνουν υπογεγραμμένο αντίγραφο προκειμένου να το προσκομίζουν στην τράπεζα.

Η δήλωση του εισοδήματος αφορά όλους ανεξαιρέτως τους πελάτες των τραπεζών, είτε δηλαδή έχουν από το παρελθόν σχέση με την τράπεζα είτε είναι νέοι πελάτες, ακόμα και εκείνους που θα χρειασθεί να κάνουν έστω μία και μοναδική συναλλαγή μέσω τράπεζας.

Παράλληλα, οι τράπεζες θα πρέπει να επαληθεύουν τα εισοδήματα των φυσικών ή νομικών προσώπων, να τα αντιπαραβάλλουν με τις φορολογικές δηλώσεις και να κρατούν αρχείο. Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ΤτΕ, στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου» για να φοροδιαφύγουν περιλαμβάνονται:

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που διατηρούν ή είναι πραγματικοί δικαιούχοι λογαριασμών στους οποίους πιστώθηκαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ποσά άνω των 200.000 ευρώ και
Τα νομικά πρόσωπα στους λογαριασμούς των οποίων οι συνολικές καταθέσεις ή αναλήψεις μετρητών κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος υπερέβησαν τις 300.000 ευρώ.

Οπως ρητά αναφέρει η Πράξη Διοικητή, οι τράπεζες θα πρέπει να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές κάθε «ασυνήθη ή ύποπτη συναλλαγή που παρέχει ενδείξεις ή υπόνοιες διάπραξης φοροδιαφυγής ή νομιμοποίησης του εξ αυτής περιουσιακού οφέλους».

ethnos.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα εκκαθαριστικά και στις τράπεζες"

Γαλλικό ενδιαφέρον για τις δυνατότητες της Δυτικής Ελλάδας

Ο Γάλλος Πρέσβης επισκέφθηκε την Περιφέρεια

Το ενδιαφέρον του για την παραγωγική φυσιογνωμία και τις δυνατότητες της Δυτικής Ελλάδας, εξέφρασε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα, Ζαν Λουπ Κουν-Ντελφόρζ, ο οποίος επισκέφθηκε τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Απόστολο Κατσιφάρα. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης έθεσε στον Ζαν Λουπ Κουν-Ντελφόρζ το έργο της Ολυμπίας οδού, τονίζοντας ότι «είναι κεντρικός ο ρόλος της γαλλικής κατασκευαστικής εταιρείας Vinci, η οποία έχει κατασκευάσει και τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου».

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Απόστολος Κατσιφάρας, «το έργο της Ολυμπίας οδού σήμερα είναι στάσιμο λόγω προβλημάτων που υπάρχουν στη ροή των χρηματοδοτήσεων», και πρόσθεσε ότι «η γαλλική κυβέρνηση θα μπορούσε να ενισχύσει την ελληνική διεκδίκηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για άμεση απόδοση πόρων με στόχο την επανεκκίνηση του έργου».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών, ο Γάλλος πρέσβης ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη για τις επενδυτικές ευκαιρίες που έχουν καταγραφεί στην περιοχή. Ακόμη, η συζήτηση περιεστράφη γύρω από κοινές πρωτοβουλίες που μπορούν ν' αναληφθούν σε τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και ο πρωτογενής τομέας.
Σε διαμόρφωση του θερινού ωραρίου μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού σε συνεννόηση με την ΠΟΣΥΠΠΟ και την ΠΕΥΦΑ, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης και κατανομής του εποχικού προσωπικού, για την ομαλότερη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλικό ενδιαφέρον για τις δυνατότητες της Δυτικής Ελλάδας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news