facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Aλέκος Αλαβάνος -Για τις εκλογές, το μνημόνιο και το ευρώ

«15 Σημειώσεις στο Πρόχειρο»
για τις Εκλογές, για το Μνημόνιο και κυρίως για το Ευρώ

1.Εκτελεστικό απόσπασμα για τον δικομματισμό στις εκλογές υπήρξε η ίδια η Ευρωζώνη (δεν έχει δοθεί ακόμα η χαριστική βολή). Στις αρχές του χειμώνα, κάτω από τις πιέσεις των αγορών προς το ευρώ και τα ομόλογα ισχυρών πια χωρών του η Γερμανία αποφάσισε και επέβαλε την είσοδο της ΝΔ στην κυβέρνηση της δεύτερης άγριας δανειακής σύμβασης. Ο για δύο χρόνια αντιμνημονιακός ιεροκήρυκας Σαμαράς μέσα σε μια νύκτα κατάντησε μνημονιακός ψάλτης. Η Ευρωζώνη έτσι ναρκοθέτησε το σύστημα του δικομματισμού που, και στην Ελλάδα, εξασφαλίζει την διαιώνιση και την αποσόβηση ακραίων κρίσεων για το σύστημα. Έκαψε την ευκαιρία για ένα δεξιό Ολάντ στη χώρα μας. Αν δεν είχε λειτουργήσει έτσι, το «μόνο νεκρός θα συνεργαστώ με τους μνημονιακούς» θα το είχε προεκλογικά πει, με τον Καμμένο υπασπιστή του, ο Σαμαράς, αυτοδύναμος πια πρωθυπουργός.


2.Ό,τι έκανε σταθερά μέχρι πριν κάποια χρόνια η αμερικάνικη πρεσβεία (που δεν αποκλείεται να ξαναεμφανιστεί σύντομα), δεν μπόρεσαν να το κάνουν οι δεκαπέντε τόσες πρεσβείες της Ευρωζώνης. Είτε, λοιπόν, η Ευρωζώνη αποδεικνύεται, μέσα στις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις της, ανίκανη να επεξεργασθεί μια μακροπρόθεσμη πολιτική διασφάλισης της ίδιας της κυριαρχίας της. Είτε η Γερμανία, ως ηγέτιδα του χώρου του ευρώ, με πλήρη επίγνωση των συνεπειών, θυσιάζει την ίδια την άμεση επιρροή της στην Ελλάδα προκειμένου να κερδίσει κρίσιμο χρόνο για την υπεράσπιση της κεντρικής ζώνης του ευρώ. Συμβαίνει μάλλον το δεύτερο, μαζί ενδεχομένως με το πρώτο, και αυτό είναι μια προειδοποίηση για όσους ονειρεύονται ελιγμούς της Γερμανίας σε περίπτωση που ακυρώσουμε τις δανειακές συμβάσεις.



3.Ένας κόσμος μέσα στις φλόγες μιας πόλης που καίγεται «συνωστίζεται» στις παραλίες για να σωθεί. Έτσι ήταν αυτές οι εκλογές, σα σε μια μεγάλη καταστροφή. Η διαφορά είναι τώρα ο καθένας είχε τον χρόνο να σκεφτεί ποιο καράβι θα επιλέξει. Σε αυτό το πλαίσιο ήρθε ο εκλογικός θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ που η πολιτική του συνήχησε με την ανάγκη της κοινωνίας να γίνει κάτι «τώρα». Εδώ ακριβώς ήρθε και ο δεύτερος θρίαμβος, της αντιμνημονιακής ακροδεξιάς, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την αποκρουστική ναζιστική εκλογική παρουσία. Στους ταξιδιώτες αυτό που κυριάρχησε την Κυριακή 6 Μαΐου είναι : «να φύγουμε από το καταραμένο λιμάνι (του δικομματισμού και του μνημονίου)». Αυτό που λογικά αρχίζουν και σκέφτονται πια είναι : «σε τι είδους άραγε λιμάνι θα αγκυροβολήσουμε».



4. Θεωρείται το αποτέλεσμα των εκλογών κατακρήμνιση του πολιτικού συστήματος. Χωρίς αμφιβολία οι εκλογές είναι ένα βήμα μπροστά. Για να αρχίσει όμως να κλονίζεται το πολιτικό σύστημα (και δεν μιλάμε καν για το σύστημα εξουσίας οικονομικής, επιβολής «νόμιμης» βίας και πληροφόρησης) απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κλονισθούν οι κυρίαρχες απόψεις του μέσα στον λαό. Σκληρός πυρήνας τους σε όλη την μεταπολιτευτική διαδρομή είναι η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την τελευταία δωδεκαετία, και ιδιαίτερα αυτή τη διετία της κρίσης, είναι το ευρώ. Το ευρώ, με αυτή τη λειτουργία του, αμφισβητείται από τον λαό, αλλά ακόμα από μια μειοψηφία όχι μεγάλη. Όταν η αμφισβήτηση γίνει καθολική σχεδόν, τότε στον ορίζοντα θα εμφανισθούν τα πρώτα νέφη της ανατροπής.


5.«Μέσω της αριστεράς κατασκευάζεται η νέα σοσιαλδημοκρατία»: το έλεγαν για τη ΔΗΜΑΡ, τώρα το λένε και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κεντρικό χαρακτηριστικό της σοσιαλδημοκρατίας ιστορικά υπήρξε η αποδοχή του καπιταλισμού σε συνδυασμό όμως με το κοινωνικό κράτος. Ένας κόσμος της εργασίας και της ανεργίας, στα έσχατα όρια της επιβίωσης, θα καλωσόριζε της σοσιαλδημοκρατία και το κράτος πρόνοιας. Μέσα στα πλαίσια όμως της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης που εξισώνει όλες τις κατακτήσεις προς τα κάτω, μέσα στο χώρο της Ευρωζώνης που βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση, εντός της περιφέρειάς της που γονατίζει κάτω από τη δημοσιονομική πειθαρχία, σε μια χώρα δεμένη με δουλικές δανειακές συμβάσεις δεν υπάρχει κανένα, απολύτως κανένα, περιθώριο σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής. Είτε με την Μέρκελ είτε με τον Ολάντ. Για τα απλά, αλλά πρωταρχικά πράγματα – να έχουν οι νέοι δουλειά, να μη πεινάν οι συνταξιούχοι – χρειάζονται επαναστατικές αλλαγές.


6.Στις δυνάμεις που κινούνται ή θα κινηθούν εντός του μνημονίου και της Ευρωζώνης υπάρχουν κάποιες διαφορές. Ανάμεσα σε αυτούς που είναι ικανοί να επιβάλλουν τις υπαγορευόμενες από την τρόικα «μεταρρυθμίσεις» και σε αυτούς που είναι ανίκανοι. Ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να κάμψουν τη λαϊκή αντίδραση με την πειθώ και σε εκείνους με τα ΜΑΤ κι αργότερα με τον στρατό. Ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούν αυτό που γίνεται «καλό» και σε αυτούς που το θεωρούν επιβεβλημένο αλλά μοιραίο «κακό» (κι έτσι αφήνουν μια υπόσχεση για τις μέλλουσες γενιές). Ανάμεσα σε αυτούς που προέρχονται από τη δεξιά κι αυτούς από το κέντρο ή την αριστερά. Καμία όμως από αυτές τις παραλλαγές δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα σε ορίζοντα μιας τουλάχιστον γενιάς.


7.Η «νίκη» του ηττημένου είναι πάντα ένα εντυπωσιακό φαινόμενο στην ιστορία. Σήμερα η δεξιά φαίνεται καταρρακωμένη, η αριστερά με αέρα στα πανιά της. Ο κίνδυνος είναι όμως παρών. Ακόμα κι αν μια δύναμη είναι ηττημένη, ακόμα κι αν τα ελατήρια της είναι τα πιο ταπεινά (να διασωθεί ο αρχηγός της), ακόμα κι αν λειτουργεί επικοινωνιακά και φτηνά, ενδέχεται αυτή να αναδείξει τη βασική σύγκρουση της στιγμής, το γήπεδο όπου κρίνονται όλα (συμμετοχή στην Ευρωζώνη). Αν ο αντίπαλος νικητής, δεν αποδεχθεί τη σύγκρουση, τον οδηγεί σε συνεχείς διαβεβαιώσεις για τις καλές του προθέσεις, σε απανωτές λεκτικές μετατοπίσεις και κυρίως σε δημόσιες δεσμεύσεις για το μέλλον. Ο ηττημένος τότε αποκτά την υπεροχή («ηγεμονία») στις εξελίξεις. Ο λόγος είναι απλός: εδώ (στο ευρώ) κρίνονται τα πάντα και ο λόγος της δεξιάς είναι σαφής: «ναι». Αυτό δεν σημαίνει ότι η δεξιά θα διασωθεί εκλογικά ούτε ότι η αριστερά θα χάσει την εκλογική της ορμή. Είναι δύσκολο το ποτάμι να ξαναγυρίσει πίσω. Σημαίνει απλά ότι ο ηττημένος μπορεί να επιβάλλει την πολιτική, τις αντιλήψεις τις δεσμεύσεις του στον νικητή.


8.«Τα πράγματα γίνονται, δεν λέγονται» ή «λέγονται με δόσεις». Υπάρχει η άποψη ότι αν η αριστερά πει στον κόσμο όλη την αλήθεια (ότι η έξοδος από το μνημόνιο οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ) θα χάσει την επαφή της με την κοινωνία. Εδώ όμως διαχωρίζεται η αριστερά από τις άλλες δυνάμεις. Εκείνες παρασκήνια και κόλπα, αυτή αλήθεια και όλη την αλήθεια. Η αριστερά προειδοποιεί με ευθύνη τον λαό. Δεν του λέει μόνο ότι ο δρόμος έξω από το μνημόνιο είναι και δρόμος έξω από το ευρώ, αλλά ότι είναι και ιδιαίτερα επώδυνος, όμως με προοπτική. Του δίνει τη δυνατότητα να επεξεργασθεί την ανησυχία του, που δεν είναι αβάσιμη. Δεν τον αφήνει να βρεθεί σε άγνωστο λιμάνι, να αιφνιδιασθεί, να στραφεί τελικά με μένος ενάντια στους υπαιτίους.


9.Όταν ένα παιδί τρομοκρατείται από τους σκύλους, δεν θα του πούμε ότι δεν υπάρχουν σκύλοι. Θα του πούμε ότι είναι φιλικά ζώα και πολλές φορές σώζουν ανθρώπινες ζωές. Τις περισσότερες φορές ο φόβος που υπάρχει μέσα μας έχει λιγότερη σχέση με την εξωτερική αιτία και πολύ περισσότερη με την εσωτερική μας ανασφάλεια. Όταν το πολιτικό κατεστημένο ξεκινά μια από τις σκληρότερες εκστρατείες φόβου για το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ευρώ, η αριστερά δεν θα διαβεβαιώσει ότι δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος (ούτως ή άλλως υφίσταται εκ των πραγμάτων). Η διαβεβαίωση ή η ταλάντευση θα κάνει ακόμα πιο σκληρή την επίθεση. Με σταθερότητα θα απαντήσει ότι σε σχέση με τη σημερινή ερήμωση της κοινωνίας η έξοδος είναι δυνατότητα και μπορεί να μας σώσει. Και με το πρόγραμμά της θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τη δικαιολογημένη ανασφάλεια του κόσμου της εργασίας.



10.Ό,τι καλό φανταζόμαστε, δεν σημαίνει ότι θα γίνει. Αλλά για να γίνει ένα καλό, πρέπει να το φαντασθούμε πρώτα. Αυτό ακριβώς δεν κάνει όλη η αριστερά για το ευρώ. Δεν το κάνει πρώτα από όλους το ΚΚΕ, που παραδοσιακά έχει ταχθεί κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας βοηθήσουμε την κοινωνία να φαντασθεί ότι μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια και ευημερία εκτός Ευρωζώνης. Όχι ρομαντικά και με υπερβολές, αλλά με πλήρη συναίσθηση των δυσχερειών. Ας μιλήσουμε για τις πρωτοβουλίες που είχαν άλλες χώρες σε αντίστοιχη κατάσταση άγριας ύφεσης σαν τη δική μας, πώς αποκόπηκαν από σκληρά νομίσματα, ακολούθησαν πολιτική ενίσχυσης της ζήτησης. Ας πούμε πώς χιλιάδες σημερινοί νέοι άνεργοι – πτυχιούχοι, καλλιτέχνες, ειδικευμένοι, ανειδίκευτοι – μπορούν να βρουν γρήγορα εργασία με καλά μελετημένες πρωτοβουλίες ενός νέου δημοσίου. Ας μιλήσουμε για την ακατανίκητη δύναμη της συλλογικότητας που απαιτείται, όπως παλιά όταν η φωτιά έφτανε στην εκκλησία του χωριού


11.Σε κάποια αμερικάνικα δικαστικά θρίλερ ο κακός δικηγόρος κάνει τον πελάτη του να πάρει πολύ βαρύτερη ποινή παρά αν δεν είχε καθόλου δικηγόρο. Το ίδιο έχει συμβεί στην Ελλάδα με απόψεις που τάσσονται υπέρ της εξόδου από το ευρώ. Ο βασικός συνήγορος δεν πατάει καν στην αίθουσα του δικαστηρίου – το ΚΚΕ, που θεωρεί το θέμα «αποπροσανατολιστικό». ‘Άλλες φορές προσλαμβάνεται η αποχώρηση από το ευρώ ως ένα κομμουνιστικό σχέδιο δεκαετιών που βρήκαμε τώρα την χρυσή ευκαιρία να το επιβάλλουμε. Έτσι το ζήτημα μένει έξω από την κοινωνία, ξένο, δεν συνηχεί με τις μεγάλες ανάγκες της. Η αποχώρηση από το ευρώ σε συνδυασμό με την κατάργηση της δανειακής σύμβασης θα νοηματοδοτηθεί θετικά από τον απλό κόσμο με ένα βασικό όρο: αν γίνει πειστική ως η μόνη απάντηση στον συνταξιούχο που το μηνιάτικο του φτάνει για μια βδομάδα, στο νέο άνεργο που περιφέρεται χωρίς σκοπό, στο μικροκαταστηματάρχη που δεν περνάει πια από τον δρόμο που ήταν το μαγαζάκι του γιατί δεν αντέχει τον πόνο.


12.Η Ελλάδα ήταν στους νικητές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου γιατί ο Βενιζέλος διείδε την επιτυχία της Αγγλογαλλικής Συμμαχίας, έφτασε μετά λίγα μόλις χρόνια στη Μικρασιατική Καταστροφή γιατί έσφαλε ότι η στήριξή της θα συνεχίζονταν. Σε μια χώρα εξαρτημένη η σωστή ή λαθεμένη εκτίμηση για τις κατευθύνσεις και τα όρια των Μεγάλων Δυνάμεων (από τη δεξιά για να ευθυγραμμιστεί, την αριστερά για να εναντιωθεί) οδηγεί από τον θρίαμβο μέχρι την πανωλεθρία. Αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο σήμερα. Και με τον Ολάντ και τις προθέσεις του για ανάπτυξη και με ένα «όχι» των Ιρλανδών στο ευρωσύμφωνο, τα όρια τροποποίησης των όρων των δανείων είναι ελάχιστα και σε δευτερεύοντα σημεία, που δεν μπορούν να απαντήσουν στις άμεσες ανάγκες και στην κλιμακούμενη οργή του λαού. Δυνατότητα κατάργησης του μνημονίου δεν υπάρχει παρά μόνο εκτός Ευρωζώνης. Μια λάθος εκτίμηση εδώ για τα περιθώρια ευλυγισίας της Γαλλίας ή της Γερμανίας μπορεί να αποβεί μοιραία.


13.Μια χώρα είτε θα έχει χαμηλούς φόρους είτε θα έχει γενναίες δαπάνες για Παιδεία και Υγεία. Η οικονομία και η ιστορία θέτει τα δικά της διλήμματα, κάθε εποχή, εκεί που πολλοί θα ήθελαν οι δύο πόλοι να συμβιώνουν. Έτσι ακριβώς τίθεται το θέμα «ακύρωση του μνημονίου» και «παραμονή στην ευρωζώνη». Ή το ένα ή το άλλο (κι εδώ περιπλέκεται σε βάθος το πρόβλημα γιατί στην Ελλάδα ένα πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ του ευρώ ακυρώνει ένα ακόμη ισχυρότερο πλειοψηφικό ρεύμα απελευθέρωσης από το μνημόνιο). Στο δίλημμα αυτό παρά τους κανόνες της λογικής πέρα από τις δύο μπορεί να εμφανισθεί και τρίτη απάντηση. Η μία είναι η επιλογή της «παραμονής στο ευρώ» με επιβίωση του μνημονίου - τις άγριες επιπτώσεις τις βιώνουμε. Η δεύτερη είναι η «ακύρωση του μνημονίου» με οργανωμένη, προετοιμασμένη και προγραμματισμένη έξοδο από την Ευρωζώνη – πολύ σύντομα θα έρθει η άνοιξη. Η τρίτη είναι η «ακύρωση του μνημονίου» με ανοργάνωτη, απροετοίμαστη και απρογραμμάτιστη έξοδο από το ευρώ, με επιβολή απέξω, με πανικό του λαού, με χάος, με ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, με άγνωστη έκβαση – επιλογή χειρότερη και από την πρώτη.


14.«Ήρεμα, ήρεμα κι απλά» γράφει ο Γιάννης Ρίτσος. Αυτό χρειάζεται να κάνει σήμερα η αριστερά. Να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της και «ήρεμα και απλά» να πει στον κόσμο: «Εμείς θέλουμε την άμεση και πλήρη κατάργηση των δανειακών συμβάσεων και των νόμων τους. Ήδη ακούμε την Ευρώπη να μας απειλεί με έξοδοι από το ευρώ. Για να μη βρεθούμε στο χάος έχουμε ετοιμάσει το σχέδιό μας για την έξοδο» Πάνω σε μια τέτοια βάση θα μπορούσαν να συνυπάρξουν και οι δυνάμεις που την αποχώρηση από το ευρώ θα την έχουν ως εφεδρικό Σχέδιο Β΄ και οι δυνάμεις που την έχουν κιόλας ως Σχέδιο Α΄ (όπως το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής). Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο υπάρχει μια ευρεία βάση συνεργασίας, αλλά κυρίως οι εργαζόμενοι γνωρίζουν, ούτε θα απογοητευθούν ούτε θα αιφνιδιασθούν και συμμετέχουν ως συμπρωταγωνιστές.


15.Η αριστερά μπορεί ταυτόχρονα να υψώνεται και να χαμηλώνει. Να ανεβαίνει καλπάζοντας εκλογικά και να αποδομείται ο ριζοσπαστικός πυρήνας των ιδεών και αξιών της, οι διαχωρισμοί «αριστερά», «κέντρο», «δεξιά» να χάνουν τη σημασία τους. Το έχουμε δει στην Ιταλία, το βλέπουμε τώρα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Στην Ελλάδα σήμερα οι «απελπισμένοι» αναζητούν αγωνιωδώς ελπίδα από όπου κι αν αυτή προέρχεται. Δεν αξίζει η αριστερά να αφήσει τα πράγματα στο «κορώνα – γράμματα» κι ας φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή έρχονται «γράμματα» (κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ). Η ριζοσπαστική αριστερά μπορεί να αμυνθεί απέναντι στην ευκολία της ίδιας της εκλογικής επιτυχίας. Να μη φοβηθεί το συγκρουσιακό και μετασχηματιστικό της χαρακτήρα. Να κρατήσει τα κοινωνικά της οράματα. Να εντάξει τη θετική συμβολή που μπορεί πια να έχει στα δραματικά προβλήματα του λαού σε μια καινοτόμα αφήγηση ανατρεπτικών αλλαγών σε μια χώρα όχι της Λατινικής Αμερικής, όπου η αλυσίδα ήδη έχει σπάσει από «αδύναμους κρίκους», αλλά της ευρωπαϊκής ηπείρου.

tometopo.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Aλέκος Αλαβάνος -Για τις εκλογές, το μνημόνιο και το ευρώ"

Αδιέξοδο στην πρώτη σύσκεψη στο Προεδρικό, σε εξέλιξη ο νέος γύρος επαφών Παπούλια

Άκαρπος υπήρξε ο πρώτος γύρος των συσκέψεων του Προέδρου της Δημοκρατίας για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς κατήγγειλαν άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχει ή να δώσει ψήφο ανοχής σε μία κυβέρνηση που ενδεχομένως να σχηματιστεί, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «δεν ζητούν συμμετοχή, ούτε καν ανοχή, ζητούν συνενοχή» την οποία δεν μπορεί να δώσει.

Στο δεύτερο γύρο των επαφών του, ο Κάρολος Παπούλιας είχε 20λεπτη συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο, στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έθεσε 7 όρους για τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση εθνικού σκοπού.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση περίπου μισής ώρας με την Αλέκα Παπαρήγα. Μετά τη συνάντηση, η γγ του ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση και πως θα φέρει στη Βουλή νόμο για την κατάργηση του μνημονίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε για περίπου ένα τέταρτο με τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει ούτε να δώσει την ανοχή του σε κυβέρνηση που θα συνεχίσει να εφαρμόζει το μνημόνιο.

Οι επαφές του Κάρολου Παπούλια ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής, μετά από συνάντηση μισής ώρας με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Ο κ. Κουβέλης δεν έκανε δηλώσεις εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ωστόσο αναμένεται να κάνει δήλωση από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ.

Νέος κύκλος διαβουλεύσεων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόκειται να διεξαχθεί τη Δευτέρα.

Ακαρπος ο πρώτος γύρος των επαφών Παπούλια

Τα πρακτικά του πρώτου γύρου επαφών του προέδρου, με τους ηγέτες των κομμάτων που έλαβαν διερευνητική εντολή (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) θα δημοσιοποιηθούν, κατόπιν αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα.

Μετά την πρώτη συνάντηση, διάρκειας μιάμισης ώρας, δεν έγιναν δηλώσεις από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Εντούτοις, λίγο μετά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε κομματικά στελέχη, είπε ότι υπήρξε αδιέξοδο, αλλά διατηρεί κάποια «περιορισμένη αλλά υπαρκτή αισιοδοξία». Προχώρησε δε σε σκληρή επίθεση στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για προκλητική αλαζονεία.

Λίγο μετά και ο Αντώνης Σαμαράς, μίλησε για αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων, λόγω της άρνησης συμμετοχής ή ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν δέχεται όχι μόνο το σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης, αλλά ούτε καν την ανοχή σε μια κυβέρνηση, η οποία, μάλιστα, θα αναλάμβανε και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Ειλικρινά, δεν ξέρω πού το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Απαντώντας, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «μετά τη σημερινή συνάντηση είναι σαφές ότι δεν ζητούν συμμετοχή, ούτε καν ανοχή. Ζητούν συνενοχή. Στο όνομα της πατριωτικής ευθύνης, δεν μπορούμε να την δώσουμε». «Τα τρία κόμματα έχουν 168 βουλευτές. Ας προχωρήσουν. Η πίεσή τους να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παράλογη και πρωτοφανής. Ζητούν να δώσουμε ψευδή αίσθηση νομιμοποίησης» συμπλήρωσε.

Επιστολή Παπαδήμου

Στην αρχή της σύσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς επιστολή του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, στην οποία αναφέρεται ότι η κατάσταση για τη χώρα είναι κρίσιμη, ότι ο χρόνος πιέζει και ότι όλοι πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους και να βρεθεί λύση για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση αυτή και στην επιστολή του κ. Παπαδήμου αντέδρασε έντονα ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή του στην ενέργεια του πρωθυπουργού, τη στιγμή που οι πολιτικοί αρχηγοί συσκέπτονται και σημειώνοντας ότι ο κ. Παπαδήμος ηγείται της κυβέρνησης και έχει ευθύνη για την πορεία της χώρας.

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την ανοχή των άλλων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας, είπε ότι είναι φανερό ότι υπάρχει συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε ότι αφού υπάρχει η αριθμητική δυνατότητα, μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Αντίστοιχη ήταν και η θέση του κ. Βενιζέλου.

«Ζητάτε από εμάς συμφωνία στο λάθος», είπε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, και στη συνέχεια κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις του κόμματός του, ενώ σημείωσε ότι το κόμμα του ανέδειξε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα λόγω της πολιτικής των Μνημονίων, επισημαίνοντας την ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ο κ. Τσίπρας, σε άλλες παρεμβάσεις του, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ζητούν αδιανόητα πράγματα, τονίζοντας ότι με τη στάση τους ζητούν ουσιαστικά να καταργηθεί η αντιπολίτευση. «Θέλετε μια νομιμοποίηση που δεν έχετε και δεν θα σας την δώσουμε», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε επίσης τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ότι επιδιώκουν μια εκβιασμένη συναίνεση.

«Δώσε ψήφο ανοχής»

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ζητήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ψήφος ανοχής σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, ή συμμετοχή του σε κυβέρνηση που θα διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και θα επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, έγινε ο ακόλουθος διάλογος:

Σαμαράς: Μπορείς να δώσεις ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί με το να μην συμμετέχεις στην ψηφοφορία.
Τσίπρας: Κάτι τέτοιο είναι αμφίβολης νομιμότητας, δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα
Βενιζέλος: Προβλέπεται από το άρθρο 84 του Συντάγματος που προβλέπει ακόμη και σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας εφόσον έχει το ελάχιστο των 120 βουλευτών στην συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο κ. Σαμαράς του είπε ακόμη ότι πέρα από το καθαρά τυπικό υπάρχει το συμβολικό στην διαδικασία αυτή, ότι χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα έχει και ψήφο εμπιστοσύνης αλλά σε κάθε περίπτωση ουσιαστική συναίνεση από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου για να αποσπάσει ό,τι καλύτερο για την χώρα στην αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Καθώς ο κ. Τσίπρας τηρούσε άκαμπτη στάση, ο κ. Σαμαράς του είπε: «Στην αρχή ζητούσες το ανέφικτο, δηλαδή να σχηματίσεις κυβέρνηση με το ΚΚΕ και τώρα κλωτσάς το εφικτό, μία κυβέρνηση με ευρύτερη στήριξη και ανοχή».

Σκληρή δήλωση της ΔΗΜΑΡ

Μετά τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, η ΔΗΜΑΡ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση, με την οποία τον κατηγορεί για «πολιτική ανηθικότητα».

«Ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας. Έως χθες μας καλούσε να μείνουμε σταθεροί στη γνωστή μας θέση να μην μετέχουμε σε κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι έχουμε συμφωνήσει με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε κυβέρνηση στήριξης του μνημονίου. Είναι ντροπή. Η προφανής αδυναμία να δικαιολογήσει τη στάση του δεν επιτρέπεται να τον οδηγεί στη συκοφαντία και στο ψεύδος. Αυτό είναι πολιτική ανηθικότητα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πηγές της Κουμουνδούρου απαντούν ότι ελπίζουν πως ο Φ.Κουβέλης δεν θα συμπράξει με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ σημειώνουν πως οι τόνοι της ΔΗΜΑΡ δεν συνάδουν με τις περιστάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει ανοιχτή συνέλευση στη Νίκαια το απόγευμα της Κυριακής για την αποτίμηση του αποτελέσματος και τη συζήτηση των εξελίξεων. Ανάλογες ανοιχτές συνελεύσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες περιοχές.

ΣΣ:Νέα σύσκεψη ύπο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με την συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών (πλήν του γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου) θα πραγματοποιηθεί  στις 19:30

in.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αδιέξοδο στην πρώτη σύσκεψη στο Προεδρικό, σε εξέλιξη ο νέος γύρος επαφών Παπούλια"

Πρόταση επτά σημείων από τον Π.Καμμένο για συμμετοχή σε κυβέρνηση εθνικού σκοπού

Τους επτά όρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, προκειμένου να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση εθνικού σκοπού, παρέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος στη συνάντησή του το απόγευμα της Κυριακής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Κ.Παπούλια πως υπάρχει ανάγκη διακυβέρνησης της χώρας, και τόνισε ότι αν οι επτά θέσεις γίνουν δεκτές, και ενημερωθεί επισήμως για την κατάσταση της οικονομίας, θα μπορούσε να συμμετέχει σε κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, υπάρχει μόνο κατάργηση ή αποδοχή του».

Οι 7 όροι που έθεσε ο κ. Καμμένος:

Άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ για όλη την ελληνική επικράτεια
Άμεση ανάληψη καταστατικού ελέγχου Τράπεζας της Ελλάδος
Συγκρότηση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους από το 1974, του PSI και της πρώτης δανειακής σύμβασης.
Καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων, για τα οποία «υπάρχει θέμα νομιμότητας»
Ομόφωνη απόφαση για αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών. Πόθεν έσχες για τους πολιτικούς από το 1974 ως σήμερα.
Ενημέρωση της Βουλής για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων από το 2009 και δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων. Ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για έγγραφα που υπογράφηκαν από την κυβέρνηση χωρίς να έχει το δικαίωμα.
Εξάντληση των νομικών μέσων για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τα κατοχικά δάνεια.
Ακόμα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε ότι ζήτησε από τον κ.Παπούλια να δημοσιοποιήσει την «ανυπόγραφη» επιστολή του Λουκά Παπαδήμου για την οικονομία. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό, οπότε το κόμμα δεν λαμβάνει υπόψη το κείμενο.

«Είπα ότι εμείς δεν διαβάζουμε κείμενα ανυπόγραφα και ανεπίσημα, και ζητούμε επίσημη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για την πραγματική κατάσταση στη χώρα, στην οικονομία, στα εξωτερικά θέματα, και στην κατάσταση που διαμορφώνεται με εταίρους μας» είπε ο κ. Καμμένος.

Επίσης ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είπε ότι ζήτησε την παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, ο οποίος «επιμένει να αρνείται να ενημερώσει για την έκθεση του ιδιωτικού φορέα για τις ελληνικές τράπεζες».

Ζήτησε ακόμη, ενημέρωση από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών, καθώς και από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για την πραγματική κατάσταση της χώρας, και είπε ότι είναι αδιανόητο να μην έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί σαφή εικόνα. Υποστήριξε, δε ότι χρησιμοποιήθηκε η ψευδής πληροφόρηση για να εκβιαστεί ο ελληνικός λαός, προκειμένου να εκτελεστούν οι επιθυμίες των δανειστών.

Ακόμα, ο κ. Καμμένος ζήτησε και πρακτικά από την μεσημεριανή σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς και ανέφερε ότι ο Πρόεδρος έκανε δεκτό το αίτημα.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, ο κ.Καμμένος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση, υπάρχει μόνο κατάργηση ή αποδοχή».

Πριν ο Πάνος Καμμένος μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο έστειλε μήνυμα μέσω twitter, σημειώνοντας: «Πριν μπω στον Πρόεδρο σας ξαναλέω: Ότι λέμε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ισχύει για πάντα. Μην ακούτε τίποτα».

Το σχόλιο του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων αφορά σενάρια περί συμμετοχής του κόμματός του σε κυβέρνηση συνεργασίας ή σε παροχή στήριξης σε μια τέτοια κυβέρνηση.

in.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόταση επτά σημείων από τον Π.Καμμένο για συμμετοχή σε κυβέρνηση εθνικού σκοπού"

«Όχι σε κυβέρνηση Μνημονίου» είπε ο Ν.Μιχαλολιάκος μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό

Αρκετοί από τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν
 στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχτηκαν 
τον κ. Μιχαλολιάκο καθισμένοι στο πάτωμα
Η Χρυσή Αυγή δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το Μνημόνιο, δήλωσε ο Νίκος Μιχαλολιάκος μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το βράδυ της Κυριακής.

Η συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια διήρκεσε περίπου 15 λεπτά. Αρκετοί από τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχτηκαν τον κ. Μιχαλολιάκο καθισμένοι στο πάτωμα, διαμαρτυρόμενοι για το διαβόητο «εγέρθητι».

Ο επικεφαλής του κόμματος χαρακτήρισε «τοκογλυφική επίθεση» το Μνημόνιο και δήλωσε ότι μόνη λύση είναι να αναλάβει πρωθυπουργός «μια προσωπικότητα διεθνούς κύρους που θα χειριζόταν το Μνημόνιο από τη βάση του».

«Αν είναι να κυβερνηθεί η χώρα όπως τα δύο τελευταία χρόνια [...] δεν δίνουμε τη στήριξή μας» σε κυβέρνηση συνεργασίας, είπε.

Ακόμα, ο κ. Μιχαλολιάκος ζήτησε λογιστικό έλεγχο του χρέους «για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης γιατί εκχωρήθηκε η εθνική κυριαρχία».

Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Μιχαλολιάκος κάλεσε τα κόμματα να πάρουν θέση για την ΠΓΔΜ. Είπε ακόμα ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα έπρεπε να ασκήσει βέτο για το θέμα.

Επίσης, ζήτησε την άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ και κάλεσε από τον ΟΗΕ και την ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη λαθρομετανάστευση,

Δήλωσε, τέλος, ότι το Μνημόνιο «έπρεπε να είναι ήδη παρελθόν» μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου.

in.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι σε κυβέρνηση Μνημονίου» είπε ο Ν.Μιχαλολιάκος μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό"

Σκληρή απάντηση της ΔΗΜΑΡ στον Αλέξη Τσίπρα, μιλά για «πολιτική ανηθικότητα»

Με μία ασυνήθιστα σκληρή φρασεολογία απάντησε η Δημοκρατική Αριστερά στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ότι έχει υπάρξει προγραμματική συμφωνία της ΔΗΜΑΡ με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για σχηματισμό κυβέρνησης.

Η ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για «πολιτική αθλιότητα» και «πολιτική ανηθικότητα» του κ. Τσίπρα και τον κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί τη «συκοφαντία και το ψεύδος» λόγω της αδυναμίας, όπως αναφέρει, να δικαιολογήσει τη στάση του.

Όλη η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ έχει ως εξής:

«Ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας. Έως χθες μας καλούσε να μείνουμε σταθεροί στη γνωστή μας θέση να μην μετέχουμε σε κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι έχουμε συμφωνήσει με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε κυβέρνηση στήριξης του μνημονίου. Είναι ντροπή. Η προφανής αδυναμία να δικαιολογήσει τη στάση του δεν επιτρέπεται να τον οδηγεί στη συκοφαντία και στο ψεύδος. Αυτό είναι πολιτική ανηθικότητα»

in.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρή απάντηση της ΔΗΜΑΡ στον Αλέξη Τσίπρα, μιλά για «πολιτική ανηθικότητα»"

«Έχετε 168 βουλευτές, γιατί δεν προχωράτε;» λέει ο Αλέξης Τσίπρας

«Παράλογο και πρωτοφανές» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το αίτημα του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ή να δώσει ψήφο ανοχής, σε μία ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας.

«Μετά τη σημερινή συνάντηση είναι σαφές δεν ζητούν συμμετοχή, ούτε καν ανοχή. Ζητούν συνενοχή. Στο όνομα της πατριωτικής ευθύνης, δεν μπορούμε να την παρέχουμε» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα τρία κόμματα έχουν 168 βουλευτές. Ας προχωρήσουν. Η πίεσή τους να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παράλογη και πρωτοφανής. Ζητούν να δώσουμε ψευδή αίσθηση νομιμοποίησης» συμπλήρωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι ζήτησε τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνάντησης «ώστε να γνωρίζει ο ελληνικός λαός την αλήθεια». Το αίτημά του έγινε δεκτό.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

«Ζήτησα από την αρχή της σημερινής συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της συζήτησης. Αίτημα που έγινε δεκτό. Έτσι όλοι, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα έχουν την δυνατότητα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

»Αυτοί που μας κυβέρνησαν δυο χρόνια τώρα, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα διάλυσης της οικονομίας και της κοινωνίας όχι μόνο δεν έχουν λάβει το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας αλλά παριστάνουν και τους τιμητές.

»Συνεχίζουν να κάνουν και τώρα αυτό που έκαναν δυο χρόνια τώρα: να εκβιάζουν και να τρομοκρατούν. Λαός όμως που τόσο σκληρά δοκιμάζεται δεν μπορεί πια να εκβιάζεται.

»Τα τρία κόμματα που έχουν συμφωνήσει σε προγραμματικό πλαίσιο κυβέρνησης διετούς διάρκειας, με στόχο την εφαρμογή του προγράμματος του μνημονίου, έχουν 168 βουλευτές στη νέα βουλή. Έχουν την πλειοψηφία, ας προχωρήσουν.

»Η απαίτησή τους να συμμετάσχει σώνει και καλά και ο ΣΥΡΙΖΑ στη δική τους προγραμματική συμφωνία, είναι παράλογη και πρωτοφανής.

»Δεν μας ζητάνε όμως να συμβάλλουμε ώστε να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτήν την έχουν εξασφαλίσει. Μας ζητάνε να αγνοήσουμε όσα λέγαμε προεκλογικά, να αγνοήσουμε τη λαϊκή ετυμηγορία και να δώσουμε ψευδή αίσθηση κοινωνικής συναίνεσης και νομιμοποίησης στο λάθος. Νομιμοποίηση δηλαδή στη συνέχεια της διάλυσης της οικονομίας και της κοινωνίας.

»Τους επεσήμανα για άλλη μια φορά: Εμείς δεν λέμε άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά. Εμείς δεσμευόμαστε απέναντι στον ελληνικό λαό και στην εντολή που μας έδωσε πάνω σε συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τους εξήγησα ότι το πρόβλημα της χώρας ήταν και παραμένει η δυσαρμονία της ασκούμενης πολιτικής με τη λαϊκή βούληση.

»Όσο λοιπόν επιμένουν στο μνημόνιο, όσο επιμένουν σε μια πολιτική που έχει απορρίψει ο λαός μας, δεν πρόκειται να διασφαλίσουν την κοινωνική σταθερότητα.

»Μετά τη σημερινή συνάντηση είναι πια σαφές: Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητούν συμφωνία, ούτε καν ανοχή, ζητούν συνενοχή στο έγκλημα. Στο όνομα της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, στο όνομα της πατριωτικής μας ευθύνης, δεν μπορούμε να παρέχουμε αυτή τη συνενοχή.

»Καλούμε όχι μόνο τους αριστερούς και τις αριστερές, καλούμε όλες τις ελληνίδες και όλους τους έλληνες να καταδικάσουν μια για πάντα στη συνείδησή τους, τις δυνάμεις του χθες. Και να συνειδητοποιήσουν ότι μια μόνο ελπίδα έχει απομείνει ζωντανή στον τόπο μας , η ελπίδα της ενότητας του λαού μας απέναντι στους εκβιασμούς, ώστε να αποτραπεί η συνέχιση της βαρβαρότητας.

»Ελληνίδες και Έλληνες, εμείς ένα πράγμα μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε: Δεν θα σας προδώσουμε. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, από όποια θέση και αν τελικά βρεθούμε, ώστε σε αυτόν τον τόπο να παραμείνει ζωντανή η ελπίδα».

in.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Έχετε 168 βουλευτές, γιατί δεν προχωράτε;» λέει ο Αλέξης Τσίπρας"

Βαριά ήττα για Μέρκελ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Βουτιά σε ποσοστά πρωτόγνωρα από το τέλος του πολέμου κάνουν οι Χριστιανοδημοκράτες στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας

Το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, η Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, έστειλε σημαντικό μήνυμα στην Αγκελα Μέρκελ και τους Χριστιανοδημοκράτες, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα exit-poll των τηλεοπτικών δικτύων ARD και ZDF για το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών.
Το κόμμα της καγκελαρίου, οι Χριστιανοδημοκράτες, κερδίζει μόλις το 26%, που είναι το χειρότερο ποσοστό που έλαβε ποτέ η παράταξη μετά την ήττα της Γερμανίας στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πριν από μόλις 2 χρόνια είχαν πάρει σχεδόν 35%.
Οι Φιλελεύθεροι, που συνεργάζονται στην κυβέρνηση με την κ.Μέρκελ, φαίνεται απλώς να επιτυγχάνουν την είσοδό τους στη Βουλή.
Αντίθετα, οι Σοσιαλδημοκράτες ενισχύθηκαν στο 38-39% και οι Πράσινοι διασφαλίζουν το 12%, παρά το γεγονός ότι ήδη ήταν μαζί κυβέρνηση μειοψηφίας στο κρατίδιο. Πλέον, θα έχουν τον έλεγχο της περιφερειακής βουλής.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), το CDU έχασε περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2010 και φαίνεται να κερδίζει το 26,3% των ψήφων.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), υπό την ηγεσία της περιφερειακής πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χανελόρε Κραφτ, κέρδισε το 39% των ψήφων, σημειώνοντας αύξηση 4,5 μονάδων στα ποσοστά του σε σχέση με το 2010.
Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, κέρδισαν το 8,4% των ψήφων, ενώ το Κόμμα των Πειρατών κατάφερε να εισέλθει στην περιφερειακή βουλή με ποσοστό 7,7%.

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής
Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και φερόμενος διάδοχος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος, παραιτήθηκε σήμερα από τη θέση του έπειτα από την ήττα που υπέστη το CDU στις περιφερειακές εκλογές.
Λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Ρέτγκεν, που διεκδίκησε ανεπιτυχώς την πρωθυπουργία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, αποδέχθηκε την προσωπική του ήττα, όπως την αποκάλεσε ο ίδιος, και ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος.
«Είναι πικρό, είναι ξεκάθαρο και πραγματικά οδυνηρό», δήλωσε ο 46χρονος στους υποστηρικτές του στο Ντίσελντορφ μετά την ήττα του CDU στις περιφερειακές εκλογές.
Πάντως ο Ρέτγκεν δεν διευκρίνισε αν θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος που κατέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Μέρκελ.

ethnos.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαριά ήττα για Μέρκελ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία"

«Αντίο Ακρόπολη» από το Spiegel

Με πρωτοσέλιδο την Ελλάδα κυκλοφορεί το τεύχος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel με τίτλο «Αντίο Ακρόπολη» και υπότιτλο «γιατί η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη».

Το ρευστό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και η εμφανής αδυναμία και απροθυμία εφαρμογής των σκληρών μέτρων λιτότητας το γερμανικό περιοδικό προβάλει την εθελούσια έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

Σε συνέχεια των δηλώσεων Σόιμπλε και Βεστερβέλε οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως επιθυμούν την Ελλάδα την ευρωζώνη, αλλά πως το μέλλον της χώρας μας εξαρτάται από του ίδιους τους Έλληνες, το γνωστό περιοδικό θεωρεί δεδομένη την έξοδό μας από την Νομισματική (τουλάχιστον) Ένωση.

Πανέτοιμη η Γερμανία για την έξοδό μας


Την ίδια στιγμή το γερμανικό περιοδικό στην online έκδοσή του υποστηρίζει πως σύμφωνα με επίσημες πηγές από το Ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών η Γερμανία θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο ακόμα και μετά την έξοδό μας από το ευρώ με σκοπό να μετριάσει τις συνέπειες που θα έχει η έξοδός μας από το κοινό νόμισμα σε άλλες χώρες.

Ο κύριος Χόρστ Ζεεχόφερ του κόμματος CSU υποστηρίζει μάλιστα πως η «έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση το τέλος της ευρωζώνης¨.

Δραματικό σενάριο από τον Guardian

Την ίδια στιγμή η εφημερίδα Guardian δημοσιεύει μια λεπτομερή και οδυνηρή περιγραφή του τρόπου με τον οποίο η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη. Σύμφωνα με την ανάλυση το πολιτικό χάος δεν θα είναι η κύρια αιτία κατάρρευσης, καθώς το Βέλγιο κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ακυβερνησίας με 541 ημέρες χωρίς κυβέρνηση, αλλά αντίθετα το χάος θα έρθει όταν η ΕΚΤ σταματήσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες και όταν η Ε.Ε σταματήσει να δανείζει την Ελλάδα.

Οι σκηνές της Αργεντινής με τους ανθρώπους να κοιμούνται έξω από τις τράπεζες για να προλάβουν να κάνουν ανάληψη λίγων χρημάτων ενδέχεται, σύμφωνα με την εφημερίδα να επαναληφθούν στην Ελλάδα. Όλες οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν και θα παγώσουν οι αναλήψεις.

Το νέο νόμισμα θα πρέπει να τεθεί σε κυκλοφορία άμεσα. Η εφημερίδα αναφέρεται στο παράδειγμα της Σλοβακίας η οποία τύπωνε χρήμα 6 μήνες πριν αποσχιστεί από την Τσεχοσλοβακία. Η εγχώρια κατανάλωση θα συρρικνωθεί και ενδέχεται να υπάρξει κύμα μαζικής μετανάστευσης σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Ίσως ακόμα ο ελληνικός στρατός να αναγκαστεί να κλείσει τα σύνορα και να περιπολεί ακόμα και στους δρόμους…

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και η αξιοπιστία του ευρώ θα καταρρεύσει.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αντίο Ακρόπολη» από το Spiegel"

Γιούνκερ: «Κάντε υπομονή με την Ελλάδα»

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του eurogroup κύριος Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ συνέστησε «υπομονή» από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για τις εξελίξεις στην Αθήνα.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν «είναι λύση» αλλά υπογράμμισε πως οι Έλληνες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Ο πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου εμφανίζεται ανοιχτός σε πιθανή χαλάρωση του αυστηρού χρονοδιαγράμματος που επιβάλλει η τρόικα στην Αθήνα για την εφαρμογή των μέτρων σταθερότητας.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: «Κάντε υπομονή με την Ελλάδα»"

Προς ρήξη οι σχέσεις Αγίου Όρους και Πολιτείας

Για τη φορολόγηση των ακινήτων

Την προσεχή Δευτέρα 14 Μαΐου 2012 συνεδριάζει για ακόμη μία φορά η Διπλή Σύναξη του Αγίου Όρους, για να συζητήσουν το μείζον θέμα της φορολόγησης των εκτός της χερσονήσου ακινήτων των Ιερών Μονών.
Κατά την πρώτη και έντονα φορτισμένη συνεδρίαση που είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου, η Διπλή Σύναξη της Ιεράς Κοινότητος, στην οποία συμμετέχουν οι εκπρόσωποι αλλά και οι ηγούμενοι των είκοσι μονών, είχε αποφασιστεί να δοθεί στην ελληνική Πολιτεία διορία μέχρι τις 15 Μαϊου για να δουν εάν θα υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματά τους να μην υπάρχουν τόσο μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Πληροφορίες του εκκλησιαστικού site Romfea.gr αναφέρουν ότι το ανώτατο διοικητικό όργανο της μοναστικής κοινότητας, ωστόσο είναι αποφασισμένο να φτάσει την υπόθεση "στα άκρα".
Πολλοί είναι εκείνοι που τονίζουν πως η φορολόγηση της περιουσίας αντίκειται σε μία σειρά συμφωνιών που προβλέπονται ειδικά για την Αθωνική Πολιτεία και κυρίως προσκρούουν στο άρθρο 105 του Συντάγματος που αναφέρει ρητά τα φορολογικά και τελωνειακά πλεονεκτήματα που απολαμβάνει το Άγιον Όρος.

proinoslogos.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς ρήξη οι σχέσεις Αγίου Όρους και Πολιτείας"

Με διαδικασίες εξπρές στο ΣτΕ οι πρώτες προσφυγές κατά του ενιαίου μισθολογίου

Με διαδικασίες εξπρές (πρότυπη δίκη) θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι πρώτες προσφυγές εργαζομένων στον Δημόσιο τομέα οι οποίες στρέφονται κατά του νέου ενιαίου μισθολογίου (Ν. 4024/2011).

Ειδικότερα, 87 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά των εκκαθαριστικών φύλλων μισθοδοσίας τους, καθώς από τον Ιανουάριο του 2012 μειώθηκαν οι μηνιαίες αποδοχές τους, μαζί με τα πάσης φύσεως επιδόματα που ελάμβαναν, σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο.

Οι 87 υποστηρίζουν ότι το νέο μισθολόγιο είναι αντισυνταγματικό (αντίθετο στα άρθρα 2,4,5,17, 25, 103 κ.λπ.), αντίθετο στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα, στο Χάρτη των θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως, οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών έκαναν ένα ακόμη βήμα. Κατέθεσαν στο ΣτΕ νέα αίτηση με την οποία, αυτή τη φορά, ζήτησαν η υπόθεσή τους να εκδικαστεί ως πρότυπη δίκη (διαδικασία εξπρές), καθώς η μείωση στις αποδοχές τους, που θίγουν τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, είναι της τάξεως του 60%, ενώ η μείωση των αποδοχών -σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο- αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Παράλληλα, όμως επισημαίνουν ότι με το νέο μισθολόγιο τίθενται θεμελιώδη ζητήματα συνταγματικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος που πρέπει να επιλυθούν από την Ολομέλεια του ΣτΕ, προκειμένου να αποτελέσουν «πυξίδα» για τα άλλα Διοικητικά Δικαστήρια.

Η αίτηση των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών έγινε δεκτή και αναμένεται να οριστεί από τον πρόεδρο του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμμένο η ημερομηνία συζήτησης στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Την ίδια στιγμή έγινε δεκτή και θα συζητηθεί και αυτή ως πρότυπη δίκη στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η αίτηση υπαλλήλου του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος στρέφεται κατά του ενιαίου μισθολογίου, ως προς το σκέλος αυτό που αφορά τις νέες κατατάξεις που έγιναν με το Ν. 4024/2011.

Ο υπάλληλος αυτός στις 25 Ιανουαρίου 2012 είχε καταθέσει σχετική αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και τώρα ζήτησε η υπόθεσή του να εκδικαστεί, σύμφωνα με το Ν. 3900/2010, ως πρότυπη δίκη από το ΣτΕ. Το αίτημά του έγινε δεκτό.

Στην αίτησή του ενώπιον του ΣτΕ ο υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών υπογραμμίζει ότι «ανακύπτει ζήτημα συνταγματικότητας των ρυθμίσεων του άρθρου 28 του Ν. 4024/2011, οι οποίες αφορούν την κατάταξη του ήδη υπηρετούντος προσωπικού του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων του ευρύτερου Δημοσίου τομέα στους βαθμούς του ενιαίου βαθμολογίου, κατά τρόπο δυσμενέστερο σε σχέση με το νέο κοινό καθεστώς του άρθρου 7 του ιδίου νόμου που αφορά στην κατάταξη και βαθμολογική εξέλιξη των νεοπροσλαμβανομένων υπαλλήλων».

Είναι προφανές, σημειώνει, ότι «η κρίση περί συνταγματικότητας των μεταβατικών ρυθμίσεων του άρθρου 28 του Ν. 4024/2011 αφορά το σύνολο των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, ήτοι συνιστά αναντίρρητα ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος που θα έχει συνέπειες για την βαθμολογική κατάταξη του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με το νέο βαθμολόγιο».

Πέρα από την αντισυνταγματικότητα του νέου ενιαίου μισθολογίου, προσθέτει ο υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών, επέρχονται και σημαντικές μισθολογικές επιπτώσεις για το σύνολο των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, δεδομένου ότι ο επίμαχος νόμος συνδέει πλέον στενά τη βαθμολογική με τη μισθολογική εξέλιξή τους.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Με διαδικασίες εξπρές στο ΣτΕ οι πρώτες προσφυγές κατά του ενιαίου μισθολογίου"

"Πρωταθλητής" στο μπιλιάρδο... με επίδομα τυφλότητας

Ακούγεται απίστευτο, κι όμως όχι απλά είναι αληθινό αλλά έχει γίνει αντικείμενο ευρείας συζήτησης μεταξύ συναδέλφων του! Δημόσιος υπάλληλος που εργάζεται σε υπηρεσία της Πάτρας και λαμβάνει επίδομα τυφλότητας («ακούγεται» πως του αντιστοιχούν πάνω από 600 ευρώ μηνιαίως)... είναι «πρωταθλητής» στο μπιλιάρδο!

Πρόκειται για γνωστό υπάλληλο ο οποίος «κυκλοφορεί» σε διάφορα στέκια της πόλης, έχει όμως μανία... με το μπιλιάρδο! Φαίνεται πως η στέκα λειτουργεί ως.... «μαγικό ραβδί» και η πάθησή του θεραπεύεται όταν βάζει «φάλτσα» στη λευκή μπάλα για να χτυπήσει με ακρίβεια τις υπόλοιπες.

Συνάδελφοί του λένε πως είναι τόσο καλός παίχτης που με δυσκολία μπορεί κάποιος να τον κερδίσει. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν είναι «μαϊμού» τυφλός, έχει όντως πρόβλημα στα μάτια, όμως αυτό φαίνεται πως δεν τον εμποδίζει να είναι μανιώδης και καλός παίκτης στην πράσινη τσόχα του μπιλιάρδου. Και βέβαια να χειρίζεται με μαεστρία, ευθύτητα, σταθερότητα και ακρίβεια την στέκα.

dete.gr
Διαβάστε Περισσότερα » ""Πρωταθλητής" στο μπιλιάρδο... με επίδομα τυφλότητας"

Ντόλτσε βίτα ενώ κατηγορείται για υπεξαίρεση

Ζωή κροίσου στις Μπαχάμες για τον πρώην εκπρόσωπο της Hellas Power

Την ώρα που εκκρεμεί ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα που αφορούν υπεξαίρεση, απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατά του πρώην εκπροσώπου της Hellas Power, Βασίλη Μηλιώνη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Real News ο ίδιος προετοιμάζει την υπεράσπισή του παρέα με την αγαπημένη του Playmate 2008 Σύλβια Παπαδάκη, ταξιδεύοντας με lear jet στις εξωτικές Μπαχάμες, απολαμβάνοντας τη θέα του Ατλαντικού ωκεανού από τη βίλα του στο κοσμοπολίτικο Μαϊάμι, αλλά και τα αγαπημένα του πούρα στα καλοκαιρινά εγκαίνια γνωστού club της Βουλιαγμένης.

Από το Σίτι του Λονδίνου προσγειώθηκε στην ελληνική αγορά ενέργειας και πριν στεγνώσει το μελάνι για το σκάνδαλο «υψηλής τάσης» με το «φέσι» στη ΔΕΗ, το Δημόσιο και τον ΔΕΣΜΗΕ, ο πρώην εκπρόσωπος της Hellas Power, Βασίλης Μηλιώνης προσγειώθηκε με ιδιωτικό αεροσκάφος στις Μπαχάμες για τις… καλοκαιρινές διακοπές του!

Στα 31 του χρόνια, ο επιχειρηματίας που ξεκίνησε την καριέρα του από επιτελικές θέσεις σε εταιρείας της βρετανικής πρωτεύουσας έχει ήδη εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη, αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να ζει σαν κροίσος εντός και εκτός Ελλάδας. Την περίοδο που το σκάνδαλο βρισκόταν στην ελληνική Δικαιοσύνη, ο Β. Μηλιώνης είχε πετάξει για Μαϊάμι και Μπαχάμες με πολυπληθή συντροφιά και την αγαπημένη του, Σύλβια Παπαδάκη.

Οι δύο ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτικού ρεύματος Energa και Hellas Power, που έχουν πλέον μεταβιβαστεί στον ρωσικοαραβικό όμιλο Worldwide Energy, εμφανίζονται να «φέσωσαν» το Δημόσιο με πάνω από 300 εκατ. ευρώ, αφού φέρονται να μην απέδωσαν ποσό 120 εκατ. ευρώ στον ΔΕΣΜΗΕ, καθώς επίσης και 70 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, που αντιστοιχούσαν στο κόστος χρήσης του δικτύου.

Δεν απέδωσαν, όμως, στο Δημόσιο ούτε τα 120 εκατ. ευρώ που είχαν εισπράξει μέσω των λογαριασμών ρεύματος ως ειδικό τέλος ακινήτων από τα ελληνικά νοικοκυριά. Η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα εναντίον πέντε στελεχών των εταιρειών, μεταξύ των οποίων ο εκπρόσωπος της Ηellas Power Βασίλης Μηλιώνης. Ο ίδιος όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, είχε σπεύσει να διαχωρίσει τη θέση του, υποστηρίζοντας ότι δεν φέρει καμία ευθύνη, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο μεταβίβασε την εταιρεία του στη Worldwide Energy.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντόλτσε βίτα ενώ κατηγορείται για υπεξαίρεση"

Το μεγάλο ψέμα της Google

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκάλεσαν οι νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση παραβίασης προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων πολιτών από την Google, οι οποίες εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικότητας στο Ιντερνετ.

Τον Μάιο του 2010 είχε ξεσπάσει παγκόσμιος σάλος όταν αποκαλύφθηκε ότι τα οχήματα της υπηρεσίας Street View της Google - η λειτουργία της οποίας απαγορεύτηκε στην Ελλάδα το 2009 - υπέκλεπταν δεδομένα ανυποψίαστων χρηστών του Διαδικτύου από όλον τον κόσμο.

Κατά τις έρευνες που ακολούθησαν σε διάφορες χώρες, η εταιρεία δεν αρνήθηκε την υποκλοπή, υποστήριξε όμως ότι η συλλογή των δεδομένων έγινε «κατά λάθος» από έναν υπάλληλό της ο οποίος «ενήργησε μόνος του».

Ωστόσο, μια έκθεση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ, που διέρρευσε στον αμερικανικό Τύπο πριν από λίγες ημέρες, αποκαλύπτει ότι ο εν λόγω υπάλληλος είχε κατασκευάσει επί τούτου το λογισμικό υποκλοπής, το οποίο ήταν σε γνώση των προϊσταμένων του.

Η αποκάλυψη προκάλεσε την άμεση αντίδραση των ευρωπαϊκών Αρχών Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο επανέναρξης των ερευνών για την υπόθεση. «Είναι ντροπή», δήλωσε οργισμένα ο εκπρόσωπός τους.

Σε δηλώσεις της στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βίβιαν Ρέντινγκ χαρακτήρισε την Google «οργουελική συσκευή παρακολούθησης», προσθέτοντας ότι η εταιρεία «έχει τσαλαπατήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Το χρονικό.
Το Street View της Google είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία φωτογραφικής απεικόνισης που προβάλλει πανοραμικές φωτογραφίες δρόμων, δημόσιων χώρων και κτιρίων. Εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2007 στις Ηνωμένες Πολιτείες και έκτοτε η λειτουργία του επεκτάθηκε σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τον Μάιο του 2010 η γερμανική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων διαπίστωσε ότι τα δεδομένα εκατομμυρίων ανυποψίαστων πολιτών, συνολικού μεγέθους 600 Gigabyte, είχαν υποκλαπεί από τα οχήματα της Google που κυκλοφορούσαν στους δρόμους και τραβούσαν φωτογραφίες για το Street View.

Επρόκειτο για email, φωτογραφίες, διαδικτυακές αναζητήσεις και κωδικούς πρόσβασης που είχαν υποκλαπεί από οικιακά ασύρματα δίκτυα.

Η εταιρεία παραδέχθηκε - εκ των υστέρων - ότι είχε συλλέξει «κατά λάθος» τα δεδομένα πολιτών σε περισσότερες από 30 χώρες, αποκτώντας πρόσβαση σε ξεκλείδωτες συνδέσεις Wi-Fi, γεγονός που αποτέλεσε αφορμή για την έναρξη πολυάριθμων ερευνών σε όλο τον κόσμο από δικαστικές και άλλες Αρχές.

Οι έρευνες σε όλες τις χώρες - πλην της Γερμανίας - τέθηκαν στο αρχείο, μετά τη «συγγνώμη» της Google και τη διαβεβαίωση ότι η υποκλοπή οφειλόταν σε «λάθος» ενός τεχνικού της εταιρείας.

Ωστόσο, η έκθεση της FCC υποστηρίζει ότι τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. Ο τεχνικός της Google ο οποίος φέρεται να κατασκεύασε το επίμαχο λογισμικό υποκλοπής ανέφερε ότι δεν έδρασε μόνος, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία. Από τα στοιχεία που συνελέγησαν προκύπτει ότι είχε ενημερώσει επανειλημμένα - προφορικά και γραπτά - τους συναδέλφους του για τη λειτουργία του λογισμικού.

Ειδικότερα, στην έκθεση αναφέρεται ότι το 2007 και το 2008 ο προγραμματιστής της Google ενημέρωσε τους εργαζομένους στο τμήμα του και έναν προϊστάμενό του ότι το πρόγραμμα λογισμικού που είχε κατασκευάσει προορίζεται για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων από ξεκλείδωτα ασύρματα δίκτυα.

Επιπλέον, ανέλυσε το σχέδιό του με κάθε λεπτομέρεια σε έκθεση που απέστειλε προς όλα τα μέλη της ομάδας εργασίας του Street View.

Οι εργαζόμενοι που ρωτήθηκαν από την FCC αρνήθηκαν ότι οι υποκλοπές των προσωπικών δεδομένων ήταν σε γνώση τους.

Ωστόσο, στελέχη της τεχνολογικής αγοράς απέκλεισαν το ενδεχόμενο ο υπάλληλος να έδρασε μόνος του, κατασκευάζοντας ένα τόσο περίπλοκο σύστημα υποκλοπής δεδομένων το οποίο είχε εγκατασταθεί σε εκατοντάδες οχήματα της εταιρείας.

«Είναι σχεδόν αδύνατον να δημιουργήσει κάποιος ένα τέτοιο σύστημα μόνος του, χωρίς κανείς άλλος να μάθει γι’ αυτό», δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα «Los Angeles Times» ο Τεντ Μόργκαν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ασύρματων δικτύων Skyhook.

Οι αντιδράσεις.
«Πολλές ευρωπαϊκές Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αισθάνονται ότι παραπλανήθηκαν από την Google», δήλωσε ο Γιάκομπ Κόνσταμν, πρόεδρος της αποκαλούμενης «Ομάδας Εργασίας του Άρθρου 29», του οργάνου που εκπροσωπεί τις Αρχές Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ.

«Είναι καιρός να συνεργαστούμε προκειμένου η Google να καταστεί υπόλογη για τις πράξεις της», είπε στην αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», συμπληρώνοντας οργισμένα: «είναι ντροπή».

Στην Ελλάδα, η κυκλοφορία των φωτογραφικών οχημάτων της Google την άνοιξη του 2009 είχε προκαλέσει την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία τον Μάιο του ίδιου έτους απαγόρευσε τη λήψη φωτογραφιών για το Street View.

«Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη στην Ελλάδα, αλλά οι χρήστες της μπορούν να βλέπουν μόνο φωτογραφίες από χώρες του εξωτερικού», δήλωσε στα «ΝΕΑ» στέλεχος της Google Ελλάς.

tanea.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Το μεγάλο ψέμα της Google"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news