facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Οι τράπεζες ετοιμάζονται για δραχμή; Οι ειδικοί "πανικού" βγάζουν τα "βαρέα όπλα"...

Για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και πραγματοποίηση συναλλαγών στο νέο νόμισμα της χώρας, προετοιμάζονται διεθνείς τράπεζες, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Reuters.

«Ορισμένες τράπεζες δεν διέγραψαν ποτέ τη δραχμή από τα συστήματά τους, αφότου η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ και θα είναι έτοιμες να κάνουν την αλλαγή στην περίπτωση που τα προβλήματα χρέους αναγκάσουν τη χώρα να επαναφέρει το παλιό της νόμισμα», σημειώνει το Reuters.

Οι παρασκηνιακές προετοιμασίες γίνονται από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα το 2009, ανέφερε ο Hartmut Grossman της ICS Risk Advisors.

«Πολλές εταιρείες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, το εξετάζουν εδώ και πολύ καιρό», τονίζει ο Grossman, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη πολιτική κρίση στην Ελλάδα έχει επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο. «Ωστόσο υπάρχει σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο… το να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη δεν είναι κάτι καινούριο».

Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργούσε νομικά και πρακτικά προβλήματα για τις τράπεζες τα οποία θα επισκίαζαν τα σχετικά προφανή τεχνικά ζητήματα για την αντιμετώπιση του νέου νομίσματος, υπογραμμίζει το Reuters.

Εξάλλου, από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία «γέννησε» νομίσματα όπως της Εσθονίας και του Καζακστάν, έως την δημιουργία του ευρώ, οι τράπεζες έχουν εξασκηθεί αρκετά στο να προετοιμάζουν τα συστήματά τους για να αντιμετωπίσουν την αλλαγή.

capital.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι τράπεζες ετοιμάζονται για δραχμή; Οι ειδικοί "πανικού" βγάζουν τα "βαρέα όπλα"..."

Fitch: Προειδοποίηση σε ευρωζώνη για αποχώρηση της Ελλάδας

Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είτε λόγω της πολιτικής κρίσης είτε σε μετέπειτα φάση, η Fitch θα θέσει πιθανότατα ολόκληρη την ευρωζώνη σε Rating Watch Negative, σημειώνει ο οίκος σε έκθεσή του.

Όπως αναφέρει, οι επιπτώσεις από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν μπορούν να προσδιοριστούν και θα εξαρτηθούν από το πώς θα συμβεί και πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, ο οίκος θα θέσει τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ευρωζώνης στον προθάλαμο υποβάθμισης καθώς θα επανεκτιμά τις συστημικές αλλά και τις ειδικότερες επιπτώσεις για κάθε χώρα από την ελληνική έξοδο.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι οι χώρες, οι αξιολογήσεις των οποίων βρίσκονται ήδη σε RWN, όπως η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σλοβενία και το Βέλγιο, θα κινδυνεύσουν με άμεση υποβάθμιση.

Μια ελληνική έξοδος θα διασπάσει το θεμελιώδες αξίωμα που διέπει το ευρώ - ότι η συμμετοχή στην ένωση δεν αντιστρέφεται.

Σε ένα ήπιο σενάριο, το φαινόμενο διάχυσης της κρίσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη είναι ηπιότερο των προβλέψεων και πιθανόν να αποτελέσει καταλύτη για μεγαλύτερη δημοσιονομική και πολιτική σύγκλιση που θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα της νομισματικής ένωσης.
Διαβάστε Περισσότερα » "Fitch: Προειδοποίηση σε ευρωζώνη για αποχώρηση της Ελλάδας"

Αυστρία: Δεν είναι δυνατή μια αποπομπή της Ελλάδας

Προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και αν οι Ελληνες πάρουν οι ίδιοι την απόφαση να αποχωρήσουν, θα πρέπει οι χώρες της να την αποδεχθούν, μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα διακοπεί και η βοήθεια προς την Αθήνα, διευκρίνισε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε σημερινές δηλώσεις της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Σχολιάζοντας εικασίες, που διατυπώνουν διάφοροι αυτοπροβαλλόμενοι ως "ειδικοί" ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει πάρει και πως η Αυστρία χάνει τα 1,56 δισεκατομμύρια που έχει δανείσει, στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας, η κ. Φέκτερ επισήμανε πως είναι άλλης άποψης και «αγωνίζεται για να δοθεί στους Ελληνες ο χρόνος για να ορθοποδήσουν οικονομικά».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα και τις θέσεις των ελληνικών κομμάτων απέναντι στο μνημόνιο και το Ευρώ, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών απέρριψε τα σενάρια «αποκάλυψης» και τις συνεχείς εικοτολογίες, σημειώνοντας πως θα πρέπει κανείς να περιμένει πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Αθήνα.

Παρέπεμψε συγχρόνως στο μεγάλο χρονικό διάστημα (σ.σ. πάνω από δύο μήνες) που απαιτήθηκε για τον σχηματισμό της σημερινής αυστριακής κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και στο δικό της, συντηρητικό Λαικό Κόμμα, το φθινόπωρο του 2008.

Αναφερόμενη στην κριτική τής μέχρι τώρα αντιπολίτευσης στην Ελλάδα για τη δανειακή σύμβαση, η κ. Φέκτερ παραδέχτηκε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι πολύ επώδυνα για τους Ελληνες και στοίχισαν πολλά χρήματα στην Ευρωζώνη, όμως δεν υπήρχαν και άλλες δυνατότητες.

Σε σχέση με τις επιπτώσεις μιας εξόδου από την Ευρωζώνη, η ίδια θεωρεί πως ο κίνδυνος μετάδοσης έχει σήμερα περιοριστεί και το τραπεζικό τοπίο στην Ευρώπη είναι εξοπλισμένο, ωστόσο μεγάλες ζημίες θα επέφερε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στις χώρες που συμμετέχουν στο δάνειο.

Στις δηλώσεις της στην Αυστριακή Ραδιοφωνία, η κ. Φέκερ επανέλαβε τη θέση της πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα, από εκείνο των διαρθρωτικών αλλαγών.

Υπενθυμίζεται, πως χθες η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις της στην Αυστριακή Τηλεόραση είχε προειδοποιήσει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε περισσότερες δυσκολίες, καθώς, όπως είπε, η πρακτική εφαρμογή μιας αποχώρησης είναι πολύ περίπλοκη και δαπανηρή.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστρία: Δεν είναι δυνατή μια αποπομπή της Ελλάδας"

«Η Ελλάδα να βγει από το ευρώ αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της»

Η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη αν δεν καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε αντάλλαγμα για το σχέδιο διάσωσής της που ενέκριναν οι 17 χώρες-μέλη της νομισματικής ένωσης, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. "Εάν οι συμφωνίες δεν τηρηθούν, αυτό σημαίνει ότι δεν πληρούνται οι όροι για να συνεχίσουμε με μια χώρα που δεν σέβεται τις δεσμεύσεις της", είπε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη που έδωσε στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι SkyTG24 και η οποία μεταδόθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του. Ο Μπαρόζο υπογράμμισε ότι "σέβεται την ελληνική δημοκρατία και το ελληνικό κοινοβούλιο".

Όμως "θα πρέπει επίσης να σεβαστώ και τα άλλα 16 εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης που ενέκριναν το σχέδιο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα", συνέχισε. "Όλοι θα πρέπει να σεβαστούν τις συμφωνίες", τόνισε, σημειώνοντας: "Δεν θέλω να μιλήσω για μια συγκεκριμένη χώρα αλλά αν μια χώρα δεν σέβεται τους κανόνες, θα ήταν προτιμότερο να φύγει".

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Η Ελλάδα να βγει από το ευρώ αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της»"

Το Spiegel αναλύει το «τρομακτικό σενάριο» για την Ελλάδα

Το «χειρότερο πολιτικό σενάριο σε πέντε σημεία» για την Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα το περιοδικό Der Spiegel σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του. Η αρθρογράφος αναλύει τις πιθανές εξελίξεις μετά το αδιέξοδο που προέκυψε την περασμένη Κυριακή, από την επανάληψη των εκλογών έως ακόμη και την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας.

Συγκεκριμένα τα ερωτήματα που θέτει και οι απαντήσεις που δίνει, έχουν ως εξής:

«Τι συμβαίνει εάν δεν υπάρχει κυβέρνηση»;
«Θα γίνουν εκλογές, με πιθανότερες ημερομηνίες την 10η και την 17η Ιουνίου. Εάν και πάλι δεν προκύψει καθαρή πλειοψηφία για μια συμμαχία, ξεκινάει εκ νέου ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων. Πιθανό θα ήταν επίσης η οργή των ψηφοφόρων να έχει καταλαγιάσει και να ενισχυθούν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Και πάλι όμως, ο χρόνος για να σχηματιστεί συμμαχία είναι πολύ περιορισμένος, καθώς στο τέλος Ιουνίου πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για νέα μέτρα».

«Μπορεί η Ελλάδα χωρίς κυβέρνηση να συνεχίσει να λαμβάνει την βοήθεια δισεκατομμυρίων»;
«Όχι. Η τρόικα απαιτεί από τη νέα κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι οι δεσμεύσεις λιτότητας, οι οποίες απορρέουν από το πακέτο στήριξης, θα υλοποιηθούν. Χωρίς αυτή την δήλωση, οι πιστωτές δεν θα δώσουν την επόμενη δόση, ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για την Ελλάδα αυτό θα σήμαινε χρεοκοπία και το αργότερο το φθινόπωρο η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και λογαριασμούς, ενώ θα έπεφτε η αξία του ευρώ, όπως και οι τιμές των μετοχών».

«Λιτότητα ή έξω»;
«Κορυφαίοι πολιτικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Ζαν 'Ασελμπορν απειλούν τους Έλληνες. Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι πρόκειται για μπλόφα και δεν πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι θα σταματούσαν την χρηματοδότηση, επειδή ο φόβος τους για κατάρρευση του ευρώ είναι πολύ μεγάλος».

«Ποιες είναι οι συνέπειες μιας εξόδου από το ευρώ»;
«Η κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί δραματικά. Η Αθήνα θα έπρεπε να επαναφέρει την δραχμή, οι Έλληνες θα ένιωθαν άμεσα πόσο μικρή αξία θα είχε αυτό το νόμισμα, μισθοί και συντάξεις θα συρρικνώνονταν δραματικά, τρόφιμα, βενζίνη και ηλεκτρικό ρεύμα θα ακρίβαιναν κατά πολύ. Οι Έλληνες θα πτώχευαν, οι ουρές μπροστά από τα συσσίτια θα γίνονταν όλο και πιο μεγάλες, οι άνθρωποι θα προσπαθούσαν να εισβάλουν στις τράπεζες για να αποσύρουν όσα χρήματα δεν είναι ήδη στο εξωτερικό, οι ήδη τραυματισμένες ελληνικές τράπεζες θα βρίσκονταν ενώπιον του κινδύνου κατάρρευσης, θα έπρεπε να κλείσουν ή να μπλοκάρουν τα τραπεζικά κεφάλαια και τελικά η ελευθερία της ροής κεφαλαίου θα ακυρωνόταν. Η σημαντική υποτίμηση της δραχμής ωστόσο θα έκανε τα ελληνικά προϊόντα φθηνότερα για το εξωτερικό και η ελληνική οικονομία θα ανακτούσε σχετικά γρήγορα αυτό το οποίο τώρα της λείπει περισσότερο, την διεθνή ανταγωνιστικότητα».

«Θα υπάρξουν ταραχές»;
«Ο πανικός και η σύγχυση των ανθρώπων θα έβρισκαν μέσω της βίας. Ήδη τώρα η δυσαρέσκεια των Ελλήνων είναι μεγάλη και η ανεργία έχει φθάσει στο 21,7%. Άλλωστε, τον Οκτώβριο του 2011 έγινε στην Αθήνα μεγάλη διαδήλωση, στην διάρκεια της οποίας υπήρξαν και επεισόδια. Οι άνθρωποι της περιφρούρησης του ΠΑΜΕ συγκρούστηκαν με ομάδες αναρχικών, οι οποίοι φορούσαν κράνη και κρατούσαν ρόπαλα και βόμβες μολότοφ και η Αστυνομία επέτρεψε να διεξαχθεί αυτός ο “ιδιωτικός πόλεμος”. Το εξτρεμιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής συμμετέχει σε ομάδες “πολιτοφυλάκων” που έχουν αναλάβει την προστασία υποβαθμισμένων περιοχών στο κέντρο της Αθήνας. Κυνηγούν αλλοδαπούς και τους τελευταίους μήνες υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες για επιθέσεις και τραυματισμούς. Αν το πολιτικό κλίμα και η οικονομική κατάσταση οξυνθούν περαιτέρω, υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι η ακροδεξιά θα δημιουργήσει παραστρατιωτικές ομάδες».

«Μπορεί να υπάρξει στρατιωτικό πραξικόπημα»;
«Ο Χέριμπερτ Ντίτερ, ερευνητής του Ιδρύματος Οικονομίας και Πολιτικής, προειδοποιεί ότι, εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, μπορούν όλα να προκύψουν, μέχρι και στρατιωτική δικτατορία, αλλά επισημαίνει ότι ο ελληνικός στρατός, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την δικτατορία του 1967, δείχνει αυτή τη στιγμή αδύναμος. Μόλις στις αρχές του 2011, ο σοσιαλιστής υπουργός Άμυνας άλλαξε αιφνιδιαστικά το σύνολο της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. Η ηγεσία είχε τότε εκφράσει δυσφορία για τις ριζικές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες. Θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί πάντως τον στρατό να παρεμβαίνει σε σοβαρότερες ταραχές. Και τότε, θα γινόταν πάλι παράγοντας εξουσίας».

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Spiegel αναλύει το «τρομακτικό σενάριο» για την Ελλάδα"

“Χαράτσι” στην κατ΄ οίκον πληρωμή της σύνταξης

Διακόπτεται μετά τις 12 Ιουλίου του 2012 η κατ' οίκον πληρωμή (με δαπάνη του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ) των συνταξιούχων που ανήκουν σε ειδικές ομάδες ή μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Διοίκησης Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ, από τη σύνταξη του Αυγούστου και μετά η καταβολή της σύνταξης κατ' οίκον για τις κατηγορίες αυτές θα γίνεται με δαπάνη των συνταξιούχων και προϋποθέτει το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε πιστωτικά ιδρύματα που εξυπηρετούν την πληρωμή κατ' οίκον (Τράπεζες, ΕΛΤΑ).

Έτσι, οι συνταξιούχοι που επιθυμούν τη συνέχιση της πληρωμής κατ' οίκον θα πρέπει μέχρι τις 12.6.2012 να ανοίξουν λογαριασμό στις Τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την ταχυδρομική δαπάνη.

Όσοι δεν προβούν στις σχετικές ενέργειες έως αυτή την ημερομηνία θα εισπράττουν τη σύνταξή τους από τον λογαριασμό που έχουν ήδη ανοίξει για τον σκοπό αυτό στην Αγροτική Τράπεζα.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "“Χαράτσι” στην κατ΄ οίκον πληρωμή της σύνταξης"

Πέθανε και ακόμα να εγκρίνουν τα φάρμακά του

Απίστευτη αναλγησία απέναντι σε καρκινοπαθή

Μία απίστευτη ιστορία που καταδεικνύει την αναλγησία των μηχανισμών υγείας και περίθαλψης απέναντι σε ασθενείς που χρήζουν άμεσης βοήθειας, είναι αυτή ενός 60χρονου καρκινοπαθή από την ευρύτερη περιοχή του Πύργου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από 40 ημέρες και ακόμα ο ΕΟΠΥΥ δεν τον είχε ενημερώσει σχετικά με την έγκριση των φαρμάκων του.

Όπως αναφέρει το thebest.gr, η περιπέτεια για τον 60χρονο άρχισε με την ενοποίηση των ταμείων όταν το ΤΕΒΕ που ήταν ασφαλισμένος εντάχθηκε στο ΕΟΠΥΥ.

Όσο ήταν στο Ταμείο Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος έπαιρνε κανονικά τα πανάκριβα φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου με το βιβλιάριο του.

Μόλις λοιπόν ενοποιήθηκαν τα ταμεία για να του τα δώσουν του ζήτησαν την πρώτη και την τελευταία βιοψία. Ο 60χρονος τα προσκόμισε άμεσα. Τότε οι υπεύθυνοι του ΕΟΠΥΥ του είπαν πως για να τα πάρει θα πρέπει να περάσει επιτροπή συνταγογράφησης.

Ο άνθρωπος χωρίς δεύτερη κουβέντα είπε θα περιμένω.

Η αρρώστια όμως τον λύγισε και πριν από 40 μέρες έφυγε από την ζωή χωρίς ακόμα να τον έχουν ενημερώσει για το πότε θα περάσει από την επιτροπή αυτή για να μπορέσει να πάρει τα φάρμακα που ήταν ακριβά και δεν μπορούσε να τα πληρώσει.

Το διάστημα το οποίο έμεινε χωρίς φάρμακα για κάποιους ειδικούς που ξέρουν την περίπτωση θεωρούν πως ήταν καθοριστικό για την ζωή του.

Βέβαια λόγω της ασθένειας κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γινόταν ακόμα και αν τα είχε πάρει, όμως το ανάλγητο σκληρό γραφειοκρατικό κράτος στέρησε σε ένα άνθρωπο το δικαίωμα της ελπίδας να παλέψει με την αρρώστια του και να επιμηκύνει το χρόνο της ζωής του.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε και ακόμα να εγκρίνουν τα φάρμακά του"

Δεν θεωρούνται πλέον αναπηρία οι... παιδοφιλία, ηδονοβλεψία, επιδειξιομανία, σαδομαζοχισμός

Με πείσμα, συνέργεια, επιμονή και αγωνιστικότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία διεκδίκησε την αναμόρφωση του νέου Πίνακα Προσδιορισμού Αναπηρίας όπως αυτός είχε δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 2611/ΤΒ΄τον Νοέμβριο του έτους 2011. Ο νέος Πίνακας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1506/ΤΒ΄/4-5-2012 εμπεριέχει σημαντικές θετικές αλλαγές σε ποσοστά αναπηρίας σοβαρών μόνιμων κατηγοριών αναπηρίας.
Οι συνεχείς πιέσεις προς το υπουργείο Εργασίας και τη Διεύθυνση Αναπηρίας του ΙΚΑ έφεραν σημαντικά αποτελέσματα. Βελτιώθηκαν τα ποσοστά αναπηρίας σοβαρών και μόνιμων κατηγοριών αναπηρίας όπως η θαλασσαιμία, αιμορροφιλία-συγγενής αιμορραγική διάθεση, πολλαπλούν μυέλωμα, μεταμόσχευση νεφρού, νόσος του Crown, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, Σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας. Διορθώθηκαν κραυγαλέες αδικίες όπως αυτή που υπέστησαν οι μεταμοσχευμένοι ήπατος στους οποίους το ποσοστό αναπηρίας προσδιορίζεται στο 80% επ' αόριστον και όχι στο 10%.
Το ποσοστό αναπηρίας για τους ινσουλινοεξαρτώμενους διαβητικούς τύπου 1 με τη βεβαίωση της πάθησης προσδιορίζεται στο 50% και αυξάνει ανάλογα με την επιδείνωση επιπλοκών βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και όχι απροσδιόριστων αντιεπιστημονικών αναφορών όπως συνέβαινε με τον αναθεωρημένο πίνακα αλλά και με τον ΚΕΒΑ του έτους 1993. Διορθώθηκαν τα ποσοστά αναπηρίας για μία από τις βαρύτερες κατηγορίες αναπηρίας όπως είναι η Κυστική ίνωση της οποίας το ποσοστό προσδιορίζεται από 67-80% αναλόγως της βαρύτητας της πάθησης.
Βελτιώνονται τα ποσοστά αναπηρίας για την νοητική αναπηρία και αναφέρεται διακριτά ο Δείκτης Νοημοσύνης ώστε να μην δίνονται περιθώρια υποκειμενικών εκτιμήσεων. Ο νέος Πίνακας εμπεριέχει παθήσεις όπως το Σύνδρομο Down στο οποίο προσδιορίζεται ποσοστό αναπηρίας 67%-80% αναλόγως της συνύπαρξης νοητικής αναπηρίας. Η αναφορά στον αντιεπιστημονικό όρος αλαλία εκ κωφώσεως αφαιρέθηκε μετά τις έντονες πιέσεις που άσκησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ). Αναφέρεται στον ΚΕΒΑ ο όρος ολικά τυφλός και υπάρχει σαφής οδηγία να αναγράφεται στο πιστοποιητικό αναπηρίας όταν το ποσοστό προσδιορίζεται από 95-100%.
Προστίθενται παθήσεις που δεν είχαν αναφερθεί όπως η νόσος Gaucher, ομόζυγος κληρονομική υπερχολησταιριναιμία, νόσος klinefelter.
Η παιδοφιλία, πυρομανία, ηδονοβλεψία, επιδειξιομανία, σαδομαζοχισμός, μετά και την τεράστια αναστάτωση που επήλθε σε όλη την ελληνική κοινωνία αφαιρέθηκαν από το νέο Πίνακα Προσδιορισμού Αναπηρίας.
Οι ενέργειες του αναπηρικού κινήματος για τη βελτίωση του Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας δεν τελειώνουν εδώ. Ιδιαίτερα σημαντική είναι διάταξη που ήδη έχει θεσπιστεί και προβλέπει την επικαιροποίηση του ΚΕΒΑ σε τακτά χρονικά διάστημα μετά από πρόταση της Διεύθυνσης Αναπηρίας του ΙΚΑ προς τον υπουργό Εργασίας.
Υπάρχουν ακόμα παθήσεις οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η ένταξη του καταλόγου σπανίων παθήσεων και ο προσδιορισμός του ποσοστού αναπηρίας 160 καταγεγραμμένων σπανίων παθήσεων στη χώρα μας.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. αναμένει τη συνεργασία όλων των φορέων, προκειμένου να συμπληρωθούν παθήσεις οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί ακόμη και να διορθωθούν ποσοστά τα οποία δεν στηρίζονται σε επαρκή επιστημονικά και ιατρικά στοιχεία.
Επιπροσθέτως αναγνωρίζει ότι ο υπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης τήρησε τη δέσμευση που είχε δώσει σε ευρεία σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου 2011 με τους φορείς μέλη του αναπηρικού κινήματος.

imerisia.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν θεωρούνται πλέον αναπηρία οι... παιδοφιλία, ηδονοβλεψία, επιδειξιομανία, σαδομαζοχισμός"

Όλοι οι μέτοχοι καναλιών με ποσοστό άνω του 2,5% θα πληρώνουν πρόστιμα

Νόμιμη και σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο είναι η διάταξη του Ν. 2328/1995 που καθιστά υπόχρεους για πληρωμή προστίμων όλους τους μετόχους των τηλεοπτικών σταθμών με ποσοστό μετοχών άνω του 2,5%.

Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η οποία μάλιστα, το 2008, είχε αποστείλει και προδικαστικό ερώτημα για την υπόθεση στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Η «απάντηση» του ΔΕΕ ήταν ότι διάταξη του Ν. 2328/1995 δεν προσκρούει στο άρθρο 1 της οδηγίας 68/151/ΕΟΚ.

Η υπόθεση απασχόλησε την Ολομέλεια του ΣτΕ με αφορμή αίτηση που είχε καταθέσει ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός ζητώντας την ακύρωση προστίμου που του είχε επιβληθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το 2001, ύψους 29.347 ευρώ.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό, επειδή, τον Φεβρουάριο του 2000 στο δελτίο ειδήσεων με «εμφανώς θεαματικό και δραματοποιημένο τρόπο» παρουσιάστηκε είδηση που αφορούσε την ποινική δίωξη δύο τραγουδιστών και ενός σχεδιαστού μόδας για ασέλγεια, κατοχή, χρήση και διάθεση ναρκωτικών.

Ο τηλεοπτικός σταθμός προσέφυγε στη συνέχεια για την ακύρωση του προστίμου, ωστόσο, η αίτησή του απορρίφθηκε, καθώς από την Ολομέλεια του ΣτΕ κρίθηκε ότι «υπήρξε παραβίαση της υποχρέωσης σεβασμού της προσωπικότητας, της τιμής, της υπόληψης και του οικογενειακού βίου, καθώς και του τεκμηρίου αθωότητας» των εμπλεκομένων στην υπόθεση.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Όλοι οι μέτοχοι καναλιών με ποσοστό άνω του 2,5% θα πληρώνουν πρόστιμα"

Δρομολογούνται προσλήψεις μέσω ΜΚΟ

Χιλιάδες προσλήψεις, μέσω "ΜΚΟ" (Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων) και πολιτιστικών συλλόγων με κατεπείγουσες διαδικασίες έχει ήδη δρομολογήσει από την περασμένη εβδομάδα η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους που κάνουν λόγο για χιλιάδες προσλήψεις "κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης εργασίας με καθαρό μισθό 411 ευρώ".

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει με ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, "ποικιλώνυμοι πολιτιστικοί σύλλογοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), σωματεία, άλλα περισσότερο γνωστά και άλλα άγνωστα, ετοιμάζονται να απορροφήσουν έναν πακτωλό χρημάτων από την Ε.Ε. και το ελληνικό Δημόσιο, κάνοντας τον... ενδιάμεσο για να προμηθεύσουν τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ με το αναγκαίο προσωπικό, που θα εργάζεται εναλλάξ για 7 μήνες το πολύ, με μηνιάτικο 411 ευρώ καθαρά! Ήδη, οι ενδιαφερόμενοι ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν τις υπηρεσίες με ενημερωτικές εγκυκλίους για τις υπηρεσίες που μπορούν να καλύψουν, προκειμένου να επιλεγούν, σε ένα αγώνα δρόμου ευγενούς άμιλλας...".

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Δρομολογούνται προσλήψεις μέσω ΜΚΟ"

Οι δικαιούχοι του προγράμματος «κατ’ οίκον φροντίδας Συνταξιούχων»

Ποια είναι τα κριτήρια

Τα κριτήρια και τη διαδικασία υπαγωγής ωφελουμένων στο πρόγραμμα «κατ’ οίκον φροντίδας Συνταξιούχων» ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η κατοχύρωση συνθηκών αξιοπρεπούς και αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των αναπήρων συνταξιούχων στην κατοικία τους, ώστε να προληφθούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού και να αποφευχθεί η παραπομπή τους σε δομές κλειστής φροντίδας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, δικαιούχοι είναι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου φορέων κυρίας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του ΝΑΤ, του Δημόσιου καθώς και συνταξιούχοι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας ή αναπηρίας και πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια επιλογής:

α) Να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 78ο έτος της ηλικίας τους ή να έχουν κριθεί ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας,

β) Να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα,

γ) Το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας που προβλέπεται, κάθε φόρα, για την παροχή του ΕΚΑΣ,

δ) Η κατάσταση της υγείας τους, λόγω ασθένειας (χρόνιας ή πρόσκαιρης), να καθιστά αδύνατη την αυτοεξυπηρέτηση τους ή δυσχερή την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών,

ε) Να μη λαμβάνουν επίδομα απολυτού αναπηρίας, ή εξωϊδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα συμπαράστασης από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

στ) Να μην εντάσσονται στο πρόγραμμα συνταξιούχοι, που πληρούν τα κριτήρια επιλογής, αλλά διαβιούν σε μονάδες κλειστής φροντίδας του δημοσίου, ιδιωτικού ή εθελοντικού τομέα ή νοσηλεύονται σε νοσηλευτικές μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή του ιδιωτικού τομέα.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δικαιούχοι του προγράμματος «κατ’ οίκον φροντίδας Συνταξιούχων»"

Φ. Κουβέλης: «Όχι» σε κυβέρνηση με τη συμμετοχή μόνο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση δεν μπορεί να σχηματιστεί, επανέλαβε την Παρασκευή ο Φώτης Κουβέλης στην πρώτη του ομιλία ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Επίσης, είπε κατηγορηματικό «όχι» στο ενδεχόμενο συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ σε μια κυβέρνηση μόνο με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κουβέλης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, επειδή εξ αρχής θέλει να οδηγηθούμε σε επαναληπτικές εκλογές. Ωστόσο, πρόσθεσε, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση με τα χαρακτηριστικά που έχει περιγράψει η ΔΗΜΑΡ.

Ακολούθως σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την ψήφο του λαού στο όνομα της Αριστεράς και την μετέτρεψε σε προεκλογικό του διήμερο. «Επείγονται για εκλογές, απλώς δεν το λένε, αλλά όλοι τώρα το καταλαβαίνουμε» είπε ο κ. Κουβέλης.

«Αν δεν αλλάξει στάση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πάμε για εκλογές. Δεν τις θέλαμε, κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας -και ακόμα περισσότερα- για να μην γίνουν, αλλά εφόσον γίνουν, είμαστε έτοιμοι. Σε θέση μάχης» ανέφερε.

Στην αρχή της ομιλίας του παρουσίασε για μια ακόμη φορά την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με δύο όρους: την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τη σταδιακή αποδέσμευση από το μνημόνιο.

«Προτείναμε την συγκρότηση Οικουμενικής Κυβέρνησης, με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα, που θα ενσωματώνει και θα σέβεται το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας. Η αποστολή αυτής της κυβέρνησης, που θα έχει συγκεκριμένο δεσμευτικό πρόγραμμα και χρονικό ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014, θα είναι διπλή: Πρώτον, να κρατήσει την χώρα μέσα στην ΕΕ και το ευρώ και δεύτερον, να ξεκινήσει την σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο».

Τόνισε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η ΔΗΜΑΡ διεκδικούν κάτι περισσότερο από την ικανοποίηση «ότι συμβάλλαμε στην εξεύρεση λύσης σε μια δύσκολη στιγμή. Και αυτό για να τελειώνουμε με παραμύθια και με όλους εκείνους που νομίζουν ότι η πολιτική είναι συνώνυμη της προσωπικής φιλοδοξίας».


Για συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς σε οικουμενική κυβέρνηση και όχι σε μια κυβέρνηση όπου θα συμμετέχουν μόνο το ΠαΣοΚ και η Νέα Δημοκρατία, έκανε, εξ'αλλου, λόγο ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης μιλώντας την Παρασκευή το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

«Εξακολουθώ να λέω το ίδιο που έλεγα προεκλογικά, δε θα πάρω μέρος σε μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, η οικουμενική κυβέρνηση πρέπει να έχει εκείνες τις δυνάμεις που επέλεξε ο λαός με την ψήφο του», σημείωσε χαρακτηριστικά

Παράλληλα τόνισε ότι δεν θα συμπράξει προεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος της οικουμενικής κυβέρνησης είναι η σκληρή και άμεση διαπραγμάτευση του μνημονίου, επισήμανε και παρατήρησε ότι βάσει της επιστολής Τσίπρα προς τους Μπαρόζο, Ρομπάι και Ντράγκι υπάρχει μετατόπιση από τις αρχικές τοποθετήσεις για το θέμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

tovima.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Φ. Κουβέλης: «Όχι» σε κυβέρνηση με τη συμμετοχή μόνο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ"

Το 2015 η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων

Μέσα στους επέομενους 18 μηνες θα συνταχθεί υπόδειγμα της εγκυκλίου

Το 2015 θα προχωρήσει η πλήρης κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προκήρυξε διαγωνισμό για την πρόσληψη νομικού με εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία στο Κοινοτικό Δίκαιο ο οποίος έναντι αμοιβής 15.000 ευρώ (!) θα παρέχει τεχνική βοήθεια ελέγχοντας τη συμβατότητα της δευτερεύουσας νομοθεσίας που διέπει τα κλειστά επαγγέλματα με το Ν.3919/2011 για την «Κατάργηση περιορισμών στην άσκηση επαγγελμάτων».

Αυτός ο ειδικός επιστήμονας θα υποβοηθήσει τα αρμοδία υπουργεία στην επεξεργασία των εφαρμοστικών εγκυκλίων του Ν.3919/2011 και λοιπών κανονιστικών πράξεων και στην προώθηση νέων νομοθετικών ρυθμίσεων, όπου αυτές απαιτούνται, για την ασφάλεια δικαίου και την έγκαιρη εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων θα πρέπει μέσα στους επόμενους 18 μήνες να συντάξει υπόδειγμα εγκυκλίου με βάση την οποία θα συνταχθούν οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι του Ν.3919/2011 από τα καθ' ύλην αρμόδια υπουργεία, γνωμοδοτικά σημειώματα προς τον Γενικό Γραμματέα, τον Γενικό Διευθυντή και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την συμβατότητα της δευτερεύουσας νομοθεσίας με τον Ν. 3919/2011 ανά επάγγελμα, αναθεωρημένα σχέδια των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών πράξεων της δευτερεύουσας νομοθεσίας ανά επάγγελμα, αλλά και αναθεωρημένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει εξαιρέσεις στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων και θα διατηρεί για κάποια εξ αυτών περιορισμούς.

Με το νόμο 3919/2011 η κυβέρνηση προχώρησε στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Με τον νόμο εξασφαλίζεται η επαγγελματική ελευθερία και η προστασία του ανταγωνισμού, με την άρση περιορισμών και φραγμών στην οικονομική ελευθερία και την συνακόλουθη ελεύθερη λειτουργία των αγορών. Ωστόσο, η ολοκληρωμένη εφαρμογή του Ν.3919/2011 προϋποθέτει τον έλεγχο και την τροποποίηση της δευτερεύουσας νομοθεσίας που διέπει τα επαγγέλματα.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Το 2015 η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων"

Με καθυστέρηση ένα μήνα τα προνοιακά επιδόματα

Με ένα μήνα καθυστέρηση θα καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα στους δικαιούχους.
Αυτό σημαίνει πως αντί για τις 15 Μαίου τα χρήματα θα μπουν στους λογαριασμούς στις 15 Ιουνίου , σύμφωνα με τον γ.γ του υπουργείου Υγείας Δημήτρη Μπαλασόπουλο.
Η εμπλοκή ξεκινά από το γεγονός ότι ανετέθη σε ιδιωτική εταιρεία το «ξεκαθάρισμα» των καταλόγων όσων έχουν δηλώσει ότι δικαιούνται το επίδομα. Η εταιρεία ωστόσο με βάση και τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με το υπουργείο Υγείας, χρειάζεται 5 μήνες για να ολοκληρώσει τις όποιες ενέργειες. Γεγονός που σημαίνει βέβαια ότι μέχρι τότε οι καθυστερήσεις θα είναι σύνηθες φαινόμενο.

«Είναι θέμα πληρωμής των κονδυλίων από το υπουργείο Οικονομικών όλα τα επιδόματα δίνονται μετά το πέρας ενός μήνα» σημειώνει ο κ.Μπαλασόπουλος. Είναι ενδεικτικό ότι τα επιδόματα του πρώτου διμήνου του 2012 δόθηκαν στις 15 Απριλίου.

Μετά την απογραφή στους καταλόγους των αναπήρων είναι εγγεγραμμένοι 203.000 δικαιούχοι καθώς αφαιρέθηκαν 40.000 που δεν πήγαν να απογραφούν.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. και οι φορείς μέλη της εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή τη στήριξή τους στη διαδικασία της απογραφής. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η διαδικασία απογραφής ως «άλλοθι», προκειμένου να μην καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα του Μαΐου στους δικαιούχους. Τέτοιου είδους ενέργειες δεν επιτρέπονται εάν αναλογιστεί κανείς ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης στην πλειονότητα των δικαιούχων. Οι πολίτες με αναπηρία διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα δεχθούν για άλλη μια φορά να πληρώσουν την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού.

Περαιτέρω καθυστέρηση της καταβολής των προνοιακών επιδομάτων του μηνός Μαΐου θα οδηγήσει τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες καταβολής των προνοιακών επιδομάτων όλης τη χώρας.

ygeianews.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Με καθυστέρηση ένα μήνα τα προνοιακά επιδόματα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news