facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Στο φως νέα υπόθεση παράνομων συνταγογραφήσεων

Το δρόμο της Δικαιοσύνης έχει πάρει μία ακόμη υπόθεση παράνομων συνταγογραφήσεων που αποκαλύφθηκε σε έλεγχο των επιθεωρητών Υγείας στη Θεσσαλονίκη και στην οποία εμπλέκονται μία φαρμακοποιός και τέσσερις γιατροί του ΙΚΑ

Η φαρμακοποιός φέρεται να λάμβανε χρήματα από συνταγές που υπέγραφαν οι γιατροί σε βιβλιάρια ηλικιωμένων - ασφαλισμένων στο Ίδρυμα. Οι συνταγές αφορούσαν ψυχοτρόπα φάρμακα, μέρος των οποίων η φαρμακοποιός χορηγούσε κανονικά στους ασφαλισμένους που αντιμετώπιζαν σχετικές παθήσεις, κι επομένως απαιτείτο η λήψη τους, ενώ τα υπόλοιπα σκευάσματα τα τοποθετούσε στα ράφια της επιχείρησής της και τα διέθετε προς πώληση.

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς, η ζημιά στα ταμεία του ΙΚΑ, για τη διετία 2009 και 2010, διάστημα κατά το οποίο διαπιστώθηκε η δράση τους, αγγίζει τις 180.000 ευρώ.

Το επόμενο διάστημα ο γ' ειδικός ανακριτής Θεσσαλονίκης θα αποστείλει κλήσεις στους κατηγορουμένους προκειμένου να απολογηθούν.

newscode.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο φως νέα υπόθεση παράνομων συνταγογραφήσεων"

Ξεκινούν οι απολογίες των δέκα συγκατηγορουμένων του Ακη Τσοχατζόπουλου

Eνώπιον του ανακριτή της δικογραφίας Τσοχατζόπουλου ξεκινούν την Τετάρτη και ολοκληρώνονται την Παρασκευή οι απολογίες των υπολοίπων δέκα κατηγορουμένων στην υπόθεση, για την οποία έχουν ήδη κριθεί προφυλακιστέοι τόσο ο πρώην υπουργός, όσο και τέσσερις φερόμενοι ως συνεργάτες του.

Η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, και η κόρη του, Αρετή Τσοχατζοπούλου, έχουν κληθεί να απολογηθούν την Παρασκευή, η πρώτη για το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η δεύτερη για το ακίνητο στο Κολωνάκι, που εμφανίζεται να αγοράζει το 2006 από εμπλεκόμενη στην υπόθεση εταιρεία, η οποία φαίνεται να το αγόρασε από εξωχώρια, που η ιδιοκτησία της αποδίδεται στον πρώην υπουργό.

Ενώπιον του ανακριτή έχουν κληθεί να βρεθούν και δύο ακόμη πρόσωπα του οικογενειακού κύκλου του πρώην υπουργού.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συνήγοροι του κ. Τσοχατζόπουλου επιμένουν, με αφορμή την προσφυγή που κατέθεσαν κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης του εντολέα τους, ότι η προφυλάκισή του είναι πλήρως αδικαιολόγητη.

tanea.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν οι απολογίες των δέκα συγκατηγορουμένων του Ακη Τσοχατζόπουλου"

Διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό την Πέμπτη 26-04-2012

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό στα τμήματα «Α/Κ Μετσόβου - Α/Κ Παναγιάς» και στον Α/Κ Βενέτικου προς Ιωάννινα για τη διενέργεια ελέγχων και δοκιμών για θέματα ασφαλείας σηράγγων
Από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» ανακοινώνεται ότι για τη διενέργεια απαιτούμενων ελέγχων και δοκιμών για θέματα ασφάλειας σηράγγων θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας, κατόπιν απόφασης ... της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, και στους δύο κλάδους της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα «Α/Κ Μετσόβου - Α/Κ Παναγιάς », την Πέμπτη 26-04-2012 και ώρα 00:15 έως 02:45.
Κατά το ίδιο διάστημα θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας, κατόπιν απόφασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Γρεβενών, στον Α/Κ Βενέτικου με κατεύθυνση από Γρεβενά προς Ιωάννινα.

Κατά το ανωτέρω διάστημα η μετακίνηση μεταξύ του Α/Κ Μετσόβου και Α/Κ Βενέτικου, όπου θα υπάρχει προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, θα διεξάγεται μέσω της παλαιάς Ε.Ο. Γρεβενών – Κρανιάς – Μηλιάς.

Ζητούμε την κατανόηση των οδηγών και συστήνουμε την ιδιαίτερη προσοχή τους, στο να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμοδίων οργάνων και να τηρούν τα όρια ταχύτητας.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον ΤΟΜΕΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
Περιφερειακή Υπηρεσία Ιωαννίνων ΤΗΛ. 26510-91900

greveniotis.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό την Πέμπτη 26-04-2012"

Νέες καταθέσεις στη δίκη για τις πυρκαγιές στην Ηλεία

Άκρως αποκαλυπτική για τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού που οδήγησαν στο θάνατο 43 ανθρώπους στις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας, τον Αύγουστο του 2007, ήταν η χθεσινή ακροαματική διαδικασία της δίκης, που συνεχίστηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας.

Όπως αναφέρει το patrisnews.com, ύστερα από την κατάθεση που είχε προηγηθεί στην προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, του τραγικού πατέρα που έχασε την οικογένειά του στις πυρκαγιές του 2007, πρώτη μάρτυρας που κλήθηκε να καταθέσει χθες ήταν η μικρότερη αδελφή του άτυχου εποχικού πυροσβέστη, Γιάννη Δρακόπουλου, Ρίκα, η οποία απάντησε στις ερωτήσεις του δικαστηρίου μιλώντας για την έλλειψη συντονισμού του κρατικού μηχανισμού.

Η Ρίκα Δρακοπούλου, φέρνοντας τις εικόνες του χαμένου αδελφού της στο μυαλό της, δεν μπόρεσε να κρατήσει τα δάκρυά της και λίγο αφού ολοκληρώθηκε η κατάθεσή της αποχώρησε από την αίθουσα του δικαστηρίου εμφανώς συγκινημένη.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες καταθέσεις στη δίκη για τις πυρκαγιές στην Ηλεία"

Τι αναφέρουν οι δικηγόροι του Άκη στην προσφυγή κατά του εντάλματος κράτησης

Με ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι του Άκη Τσοχατζόπουλου αναφέρουν αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους ο πρώην υπουργός έκανε αίτηση κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Χθες, 23.4.2012, κατετέθη προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης του πρ. Υπουργού κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών. Με την προσφυγή αυτή εκτίθεται διεξοδικά με πλήρη νομική τεκμηρίωση και εκτενή αναφορά στη νομολογία και τη θεωρία το μη βάσιμο του ως άνω εντάλματος.

Συγκεκριμένα, οι σωρευτικά αξιούμενες από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (άρθρ. 282) προϋποθέσεις για την επιβολή του έσχατου αυτού μέτρου δικονομικού εξαναγκασμού, που σύμφωνα με τον Κ.Ποιν.Δικ. επιβάλλεται όταν τούτο είναι «απολύτως αναγκαίο», στο πρόσωπο του κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλου δεν υφίστανται :

- Η «βαρύτητα του εγκλήματος» είναι υπό ανακριτική διερεύνηση. Ο κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλος έχει, όπως άλλωστε και κάθε πολίτης, υπέρ αυτού –στην παρούσα φάση- το τεκμήριο αθωότητας, η δε «βαρύτητα του εγκλήματος» καθ’ εαυτή δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση να «σηκώσει» το βάρος της επιβολής του εξαιρετικού αυτού μέτρου που η Ποινική μας Δικονομία επιφυλάσσει για απολύτως ακραίες περιπτώσεις, φυσικά στη νομική τους διάσταση.

- Η «υπόνοια φυγής» απλά δεν υπάρχει. Λεπτομερειακή αιτιολόγηση αυτής της διαπίστωσης υπάρχει στην κατατεθείσα προσφυγή. Σημειώνεται ότι ο κ. Α-Α. Τσοχατζόπουλος συνελήφθη αιφνιδιαστικά στο σπίτι του την πρωΐα της 14.4.2012 κατόπιν του γνωστού εντάλματος, χωρίς να διαπιστωθεί η παραμικρή προετοιμασία φυγής, εξαφανίσεως κ.λ.π.

- Ωσαύτως, «υπόνοια τέλεσης άλλων (παρόμοιων) πράξεων» δεν υφίσταται. Με ακρίβεια εκτίθεται στην προσφυγή η παντελής έλλειψη δυνατοτήτων ή υποδομών για τέλεση άλλων (παρόμοιων) πράξεων. Εξάλλου ο κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλος δεν έχει από εξαετίας καμία επίσημη ιδιότητα (βουλευτή, υπουργού κ.λ.π.), έτσι ώστε η προβαλλόμενη από το ένταλμα προσωρινής κράτησης «υπόνοια τέλεσης άλλων (παρόμοιων) πράξεων» να καθίσταται αντικειμενικά αδύνατη.

Επισημαίνεται τέλος, ότι η επιβολή του εσχάτου αυτού δικονομικού μέτρου μετά από ομόφωνη γνώμη του κ. Ανακριτή και του κ. Εισαγγελέα είναι –κατά την άποψή μας- πλήρως αδικαιολόγητη, χωρίς καμία αιτιολόγηση, προσβάλλουσα ευθέως την αρχή της αναλογικότητας (άρθρ. 25 του Συντάγματος).

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αναφέρουν οι δικηγόροι του Άκη στην προσφυγή κατά του εντάλματος κράτησης"

Αλλάζει ξανά το βιβλίο ιστορίας της έκτης Δημοτικού

Νέο βιβλίο ιστορίας θα διδάσκονται οι μαθητές της έκτης Δημοτικού, στη θέση του γνωστού βιβλίου της Μ. Ρεπούση, που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις όταν ήταν υπουργός Παιδείας η Μ. Γιαννάκου και που τελικά είχε αποσυρθεί.

Έτσι με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτη και της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου από την ερχόμενη σχολική χρονιά θα διδαχθεί στη ΣΤ’ Δημοτικού το νέο βιβλίο με τίτλο «Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου» των καθηγητών Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ι. Κολιόπουλου, Ιάκ. Μηχαηλίδη και των εκπαιδευτικών Χαρ. Μηνάογλου και Αθ. Καλιανιώτη.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής και την επιτυχή πιλοτική εφαρμογή του σε σχολεία, το νέο βιβλίο ιστορίας της Στ' Δημοτικού πήρε την έγκριση από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο -πριν αυτό καταργηθεί- το οποίο εισηγήθηκε την εκτύπωση και την αποστολή του στα δημοτικά σχολεία.

Με δεδομένο ότι έχουν δημοσιευθεί τα προγράμματα σπουδών για όλα τα γνωστικά αντικείμενα δημοτικού και γυμνασίου, εκτός από αυτό της ιστορίας, ο υπουργός και η υφυπουργός Παιδείας αποφάσισαν από κοινού την εκτύπωση και τη διανομή του νέου βιβλίου προκειμένου να βρίσκεται εγκαίρως στα σχολεία μαζί με όλα τα υπόλοιπα βιβλία ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζει ξανά το βιβλίο ιστορίας της έκτης Δημοτικού"

Γεγονός το χαμηλό κόστος εργασίας στην Ελλάδα

Το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα το 2010, ανήλθε σε 17,5 ευρώ, έναντι 26,9 ευρώ στην ευρωζώνη και 22,5 ευρώ στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στον πίνακα κατάταξης των χωρών - μελών της ΕΕ, με βάση το ωριαίο κόστος εργασίας, αμέσως πάνω από την Ελλάδα κατατάσσονται η Μ. Βρετανία (20 ευρώ) και η Ισπανία (20,2 ευρώ) και χαμηλότερα η Κύπρος (16,2 ευρώ), η Σλοβενία (14,1 ευρώ) και η Πορτογαλία (12 ευρώ).

Σε ό,τι αφορά το 2011 (δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα) το ωριαίο κόστος εργασίας στην ΕΕ κυμάνθηκε από 3,5 ευρώ στη Βουλγαρία ως 39,3 ευρώ στο Βέλγιο.

Το 2011, το υψηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας στην ΕΕ, μετά το Βέλγιο (39,3 ευρώ) καταγράφηκε στη Σουηδία (39,1 ευρώ), στη Δανία (38,6 ευρώ), στη Γαλλία (34,2 ευρώ), στο Λουξεμβούργο (33, 7 ευρώ), στην Ολλανδία (31,1 ευρώ) και στη Γερμανία (30,1 ευρώ), ενώ τα χαμηλότερα διαμορφώθηκαν στη Βουλγαρία (3,5 ευρώ), στη Ρουμανία (4,2 ευρώ), στη Λιθουανία (5,5 ευρώ), στη Λετονία (5,9 ευρώ), στην Πολωνία (7,1 ευρώ) και στην Ουγγαρία (7,6 ευρώ).

http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεγονός το χαμηλό κόστος εργασίας στην Ελλάδα"

Αποζημίωση 3.000 ευρώ σε υπάλληλο της ΔΕΗ

Για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση που είχε επιδικάσει σε υπάλληλο της ΔΕΗ το ποσό των 3.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που δέχθηκε από παράνομη επεξεργασία προσωπικών του δεδομένων, που έγινε κατά την αξιολόγησή του το διάστημα των προαγωγών.

Ειδικότερα, κατά τις προαγωγές του έτους 2000 ο επόπτης κρίσεων της ΔΕΗ επεξεργάστηκε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, χωρίς τη συγκατάθεση του μισθωτού και τα συνέκρινε με στοιχεία άλλου υπαλλήλου.

Συγκεκριμένα, ο κριτής της ΔΕΗ καταχώρησε σε φύλλο αξιολόγησης άλλου μισθωτού και ανακοίνωσε σε αυτόν προσωπικά στοιχεία από τα απόρρητα φύλλα αξιολόγησης άλλου υπαλλήλου, που αφορούσαν τη βαθμολογία και την υπηρεσιακή του επίδοση, χωρίς τη συγκατάθεσή του και χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η ΔΕΗ υποστήριξε ότι η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων χωρίς τη συγκατάθεση του ενδιαφερομένου είναι νόμιμη, καθώς ο Ειδικός Κανονισμός Φύλλων Αξιολόγησης του προσωπικού της (ΕΚΦΑ/ΔΕΗ) παρέχει στους κριτές την δυνατότητα να χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα άλλων μισθωτών της, προκειμένου να δικαιολογήσουν την κρίση τους και ότι σε κάθε περίπτωση αυτό επιβάλλεται και από τη γενική αρχή της καλόπιστης εκτέλεσης της συμβάσεως εργασίας.

Όμως, οι αρεοπαγίτες συνταυτιζόμενοι με τους συναδέλφους τους εφέτες, έκριναν ότι δεν ήταν νόμιμη η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων, και η καταχώρηση και η ανακοίνωση στοιχείων της υπηρεσιακής κατάστασης του υπαλλήλου της ΔΕΗ είχε ως αποτέλεσμα την προσβολή της προσωπικότητάς του, προκαλώντας αμφισβήτηση της υπηρεσιακής του επάρκειας.

Όλα αυτά όμως, σύμφωνα με τους δικαστές, επέφεραν διαταραχές της ψυχικής ηρεμίας του υπαλλήλου, αλλά και υπηρεσιακή μείωση στο επαγγελματικό του περιβάλλον.
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποζημίωση 3.000 ευρώ σε υπάλληλο της ΔΕΗ"

«Σπάνε» τα ασφαλιστικά συμβόλαια οι Έλληνες

Η κρίση χτύπησε τις ασφάλειες ζωής


Τουλάχιστον σε 70.000 υπολογίζονται τα συμβόλαια ζωής που σπάνε Έλληνες πολίτες με τις ασφαλιστικές τους εταιρείες, από το 2008 και μετά και λόγω οικονομικής κρίσης, σε σύνολο 200.000 συμβολαίων που λύνονται, όπως εκτίμησε ο γενικός διευθυντής Ζωής και Γενικών Κλάδων, της Ευρωπαϊκής Πίστης, Νίκος Χαλκιόπουλος, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας για την Ευρωπαϊκή Πίστη τόνισε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ότι το λύσιμο συμβολαίων στην εταιρεία διαχρονικά εκτιμάται στο 10% και λόγω της οικονομικής κρίσης προστέθηκε άλλο ένα 5%, ποσοστό που όπως υπογράμμισε είναι χαμηλότερο του μέσου όρου στην υπόλοιπη ασφαλιστική αγορά της χώρας.

Αναφερόμενος σε θέματα της Ευρωπαϊκής Πίστης, ο κ. Χαλκιόπουλος επεσήμανε ότι το 2012 ο αρχικός στόχος που τέθηκε είναι τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας να φθάσουν στα 7 εκατ. ευρώ, στόχος που όπως ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει, σήμερα θεωρείται συντηρητικός. Το 2011 η εταιρεία έγραψε κέρδη προ φόρων 4 εκατ. ευρώ, τα οποία ωστόσο καταγράφηκαν λιγότερα κατά 9,8 εκατ. ευρώ λόγω psi, που στέρησε από την Ευρωπαϊκή πίστη τη δυνατότητα να γράψει στον ισολογισμό της το ποσό των 14 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, με μερίδιο αγοράς 3,5% το 2011 παρουσίασε περισσότερη παραγωγή ασφαλίστρων και δικαιωμάτων κατά 16,5%, έναντι του 2010, ενώ για το 2012 εκτιμάται μια περαιτέρω αύξησή της κατά 9,1%, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιόπουλο.

Συνολικά η παραγωγή στην ασφαλιστική αγορά, παρουσίασε μείωση κατά 7,1% το 2011 συγκριτικά με το 2010 και διαμορφώθηκε στα 4,7 δισ. ευρώ, από 5,3 δισ. ευρώ πρόπερσι. Όπως διευκρίνισε, κατά 7,9% έχασε ο κλάδος Ζωής στην ασφαλιστική αγορά της χώρα μας και κατά 6,5% οι γενικοί λοιποί κλάδοι, ποσοστό που θα έφθανε στο 20%, εάν δεν συμπεριλαμβανόταν σε αυτόν το αυτοκίνητο. Για το 2012 όπως εκτίμησε, αναμένεται να συνεχιστεί η πτωτική τάση.Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Πίστης, τόνισε ότι το 25% των συμβολαίων αφορά τον κλάδο Ζωής, το 15% τους γενικούς λοιπούς κλάδους και το 60% το αυτοκίνητο. Γνωστοποίησε ότι φέτος η τιμή στα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου είναι μειωμένη κατά 7% μόνο όμως για τα αστικά κέντρα Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αφού διαπιστώνονται μόνο υλικές ζημιές, έναντι σωματικών βλαβών στην υπόλοιπη περιφέρεια. Υπογράμμισε ότι τα ατυχήματα καταγράφονται λιγότερα κατά 3%, αφού όπως επεσήμανε «με τη βενζίνη κοντά στα 2 ευρώ, οι Έλληνες κυκλοφορούν λιγότερο».

Πάντως, όπως επεσήμανε, το χορό στις ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας, σέρνει ο κλάδος του αυτοκινήτου, παρόλο που υπάρχουν 1 εκατ. ανασφάλιστα ελληνικά οχήματα, και όπως εκτίμησε αντίστοιχη θα είναι και φέτος η τάση, με τα περισσότερα συμβόλαια στις ασφαλιστικές να είναι αυτά του αυτοκινήτου.

Στους στόχους της βρίσκεται και η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού των συνεργατών της κατά 700 άτομα, από 3.000 που είναι σήμερα, ενώ η πολιτική της εταιρείας εστιάζει δίνοντας βαρύτητα κατά σειρά στους τομείς: συνταξιοδοτικό, κλάδος πυρός, υγεία και αυτοκίνητο, παρόλο που σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Ζωής και Γενικών Κλάδων της Ευρωπαϊκής Πίστης, καταγράφεται αντίστροφη η δυσκολία πώλησης των προϊόντων της.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Σπάνε» τα ασφαλιστικά συμβόλαια οι Έλληνες"

Συνελήφθη ο εκδότης Γ. Κουρής

Συνελήφθη το πρωί της Τρίτης στο σπίτι του στο Ψυχικό

Προθεσμία μέχρι τις 30 Απριλίου προκειμένου να προχωρήσει στην εξόφληση της οφειλής του ύψους 307.000 ευρώ για τα οποία έχει ήδη υποβάλλει σχετική αίτηση, ζήτησε και έλαβε από το αυτόφωρο δικαστήριο ο εκδότης Γιώργος Κουρής, τον οποίο συνέλαβαν νωρίς το πρωί της Τρίτης στο σπίτι του στο Ψυχικό άνδρες της ασφάλειας.

Μετά τη σύλληψή του ο Γ. Κουρής οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος. Στη συνέχεια παραπέμφθηκε να δικαστεί από το αυτόφωρο δικαστήριο από το οποίο έλαβε τελικώς προθεσμία.

Στα δικαστήρια ο Γ. Κουρής αποδοκιμάστηκε από απλήρωτους εργαζόμενους στο ALTER αλλά και από πολίτες που τον αντιλήφθηκαν την ώρα που οδηγούνταν στο κτίριο της εισαγγελίας.

Η σύλληψη

Ο εκδότης των εφημερίδων «Αυριανή», «Φίλαθλος» και μεγαλομέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού ALTER αρχικά οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Βορειοανατολικής Αττικής.

Αστυνομικοί της Ασφάλειας εντόπισαν τον εκδότη έξω από το σπίτι του και τον προσήγαγαν στα γραφεία της Ασφάλειας Παλαιού Ψυχικού.

Εκεί ο Γιώργος Κουρής κρατήθηκε για αρκετή ώρα προκειμένου να εξεταστούν τα οικονομικά στοιχεία και να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ενεργές οφειλές. Στο πλαίσιο αυτό, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, αναμένονται από την Εφορία τα επικαιροποιημένα στοιχεία προκειμένου είτε να συλληφθεί είτε να αφεθεί ελεύθερος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γ. Κουρής προσπάθησε να κάνει κάποιες ρυθμίσεις, δεν τα κατάφερε όμως κι έτσι η προσαγωγή του μετατράπηκε σε σύλληψη. Η συγκεκριμένη διαδικασία ακολουθείται κατόπιν προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ο εκδότης Γ. Κουρής"

Εκδίδεται στην Ελλάδα στις 30 Απριλίου ο Μ. Ψωμιάδης

Στις 2 το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας ο πρώην μεγαλοπαράγοντας του ελληνικού ποδοσφαίρου θα παραδοθεί στα σύνορα των Ευζώνων από το κλιμάκιο της Interpol στην ΠΓΔΜ στο ελληνικό κλιμάκιο της Interpol.

Το αίτημα είχε υποβάλλει προς τον ομόλογό του στην ΠΓΔΜ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, επικαλούμενος την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την έκδοση εγκληματιών και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μ. Ψωμιάδης συνελήφθη από την αστυνομία της ΠΓΔΜ στις 9 Νοεμβρίου 2011, ενώ βρισκόταν σε καφετέρια κοντά στο κέντρο των Σκοπίων. Στη συνέχεια, ο ανακριτής του Πρωτοδικείου των Σκοπίων είχε διατάξει την προφυλάκισή του.

Από τότε εκκρεμούσε η έκδοση του πρώην μεγαλοπαράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ όλο αυτό το διάστημα οι αρμόδιες αρχές της ΠΓΔΜ προέβαλαν γραφειοκρατικά προβλήματα, τα οποία, όμως, τελικά ξεπεράστηκαν και αναμένεται η έκδοσή του.

Σε βάρος του Μ. Ψωμιάδη εκκρεμούσε το διάστημα εκείνο, το, από 27.9.2011, ένταλμα σύλληψης, του 9ου τακτικού ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ από 27.9.2011 εκκρεμούσε ένταλμα προσωρινής κράτησης από τον ίδιο ανακριτή, το οποίο εκδόθηκε κατόπιν βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (βούλευμα 3150/2011).

Ο Μάκης Ψωμιάδης, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε "στημένα" παιχνίδια του ελληνικού ποδοσφαίρου αντιμετωπίζει τις κατηγορίες: «1) της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωση, 2) της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, 3) της εκβίασης με απειλή βλάβης του επαγγέλματος του εξαναγκαζομένου κατ' επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ' εξακολούθηση και 4) της ηθικής αυτουργίας σε απάτη κατ' επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ' εξακολούθηση».
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκδίδεται στην Ελλάδα στις 30 Απριλίου ο Μ. Ψωμιάδης"

Θα διώκονται ποινικά ιδιοκτήτες ακινήτων με παράνομους μετανάστες

Την ποινική δίωξη ιδιοκτητών ακινήτων στα οποία διαμένουν παράνομοι μετανάστες, προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε νέες του δηλώσεις για το ζήτημα των λαθρομεταναστών.

«Η Αθήνα θα καθαρίσει σε λίγες ημέρες, σήμερα ή αύριο θα ανακοινωθεί ότι τα διαμερίσματα στα οποία υπάρχουν μαζικά λαθρομετανάστες θα αδειάζουν και θα διώκονται ποινικά οι ιδιοκτήτες», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης στο Radio 9.

Πρέπει να ανακαταλάβουμε το δημόσιο χώρο και να μην υποταχθούμε σε αυτούς που θέλουν τους πολίτες υποταγμένους στο φόβο, διεμήνυσε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Όπως εξάλλου είπε, μέχρι το τέλος Μαΐου, τις πύλες του πρώτου κέντρου κλειστής φιλοξενίας στην Αμυγδαλέζα θα περάσουν χίλιοι παράνομοι μετανάστες, ενώ τον Ιούνιο θα λειτουργήσει και δεύτερο κέντρο κράτησης στην Αττική.

Εν τω μεταξύ, «ναι» στο κέντρο μεταναστών -σε αντίθεση με άλλους δήμους και περιοχές όπου είναι έντονη η αντίδραση κατοίκων και τοπικών αρχών- λέει η Δεσκάτη Γρεβενών.

Σε δηλώσεις του στον Bήμα FM, ο δήμαρχος Δεσκάτης, Νίκος Μίγκος, αφού σημείωσε πως η ίδρυση κέντρου κράτησης στην περιοχή ήταν αίτημα του ίδιου του δημοτικού συμβουλίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «ο υπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα» και εκτίμησε πως εφόσον κατασκευαστεί με τις σωστές προδιαγραφές, θα είναι ένα έργο που θα αποφέρει οικονομικά οφέλη για την περιοχή.

Γ. Καρατζαφέρης: Να τους διώξουμε
«Οι αστεϊσμοί της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης με αυτά τα στρατόπεδα πρέπει να τελειώσει. Είναι αστεία υπόθεση. Βλάπτουν σοβαρά τις τοπικές κοινωνίες και δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα», σχολίασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης. «Θα βάλουν μέσα δύο χιλιάδες ανθρώπους, έναντι δύο εκατομμυρίων που καταδυναστεύουν την περιουσία, την τιμή, τη ζωή των Ελλήνων. Η λύση είναι μία. Να τους διώξουμε», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ..

naftemporiki.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Θα διώκονται ποινικά ιδιοκτήτες ακινήτων με παράνομους μετανάστες"

Καταδίκη της Ελλάδας για τη μεταχείριση Ιρακινού υπηκόου που επρόκειτο να απελαθεί

Και βίασε και τον πληρώνουμε 

 Τι κι αν ήρθε στη χώρα μας παράνομα, τι κι αν κακοποίησε σεξουαλικά Ελληνίδα πολίτη. Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη χώρα μας και πλέον το ελληνικό κράτος, δηλαδή οι Έλληνες πολίτες, υποχρεούμαστε να του καταβάλλουμε το ποσό των 16.000 ευρώ.

 Επικρίνοντας το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει ανώτατο όριο κράτησης για αλλοδαπούς που πρόκειται να απελαθούν, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με απόφασή του, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, στην περίπτωση του Ιρακινού υπηκόου Καρίμ Μαθλούμ, ο οποίος ενόψει της απέλασής του από τη χώρα παρέμεινε για δύο χρόνια και τρεις μήνες υπό κράτηση.

Ο Καρίμ είχε καταδικασθεί από τα ελληνικά δικαστήρια σε φυλάκιση 15 ετών και 6 μηνών για σεξουαλική κακοποίηση, εξέτισε τα 2/3 της ποινής του αλλά παρέμεινε, για περίπου δυόμισι χρόνια ακόμη υπό κράτηση, μέχρις ότου απελαθεί από την Ελλάδα, με βάση διάταγμα που εκδόθηκε από τα δικαστήρια.

Προσέφυγε σε όλες τις βαθμίδες της ελληνικής δικαιοσύνης, διαμαρτυρόμενος για το παράνομο της υπερβολικά μεγάλης κράτησής του, αλλά όλες του οι προσφυγές απορρίφθηκαν. Γι' αυτό, στις 27 Απριλίου 2007, κατέφυγε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που σήμερα τον δικαίωσε, καταδικάζοντας την Ελλάδα και υποχρεώνοντάς την να του καταβάλει 16.000 ευρώ για ηθική και υλική βλάβη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταδίκη της Ελλάδας για τη μεταχείριση Ιρακινού υπηκόου που επρόκειτο να απελαθεί"

Δίωξη για πορνογραφία ανηλίκων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών!

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι άγνωστος (ή άγνωστοι), προφανώς υπάλληλοι, επισκέπτονταν σελίδες παιδικής πορνογραφίας από ηλεκτρονικό υπολογιστή Τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Μάλιστα, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος σχηματίσθηκε δικογραφία για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου! Σύμφωνα με την Αστυνομία ο δράστης ή οι δράστες επισκέπτονταν σελίδες παιδικής πορνογραφίας. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών βρίσκονται σε εξέλιξη. Όλα ξεκίνησαν έπειτα από καταγγελία για την ανεύρεση κακόβουλου λογισμικού σε ηλεκτρονικό υπολογιστή Τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κλιμάκιο εξειδικευμένων αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησε έρευνα στα γραφεία του Τμήματος αυτού, παρουσία δικαστικού λειτουργού. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής είχε μπλοκάρει από κακόβουλο λογισμικό, λόγω επίσκεψης σε σελίδες παιδικής πορνογραφίας. Ο εσωτερικός σκληρός δίσκος του συγκεκριμένου ηλεκτρονικού υπολογιστή κατασχέθηκε και θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να εξεταστεί. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του προσώπου βρίσκονται σε εξέλιξη. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίωξη για πορνογραφία ανηλίκων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών!"

Αυξήσεις - σοκ 25% στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ

Παραμονές εκλογών οι διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων επισφραγίζουν τα σχέδια εξυγίανσης που αποστέλλουν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου, τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν αυξήσεις-σοκ κατά τουλάχιστον 25% στις τιμές των εισιτηρίων σε αστικές συγκοινωνίες και τρένα, αλλά και νέες μειώσεις μισθών και λειτουργικών δαπανών στις ΔΕΚΟ.

Μέσα στην επόμενη τριετία θα πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα των ΔΕΚΟ (κυρίως από αυξήσεις εισιτηρίων και κομίστρων) κατά 240 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξοικονομηθούν επιπλέον 362 μέσα από μισθολογικές περικοπές, περιορισμό των λειτουργικών δαπανών κλπ.

Οι αυξήσεις στα εισιτήρια των συγκοινωνιακών φορέων θα πρέπει να γίνουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο το 2013. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ΟΑΣΑ θα αυξήσει την τιμή του εισιτηρίων των 1,40 ευρώ (για όλα τα μέσα) σε 1,75 ευρώ τουλάχιστον και το αντίστοιχο εισιτήριο για λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ στο 1,50 ευρώ από 1,20 ευρώ που είναι σήμερα.

Αντίστοιχες αυξήσεις αναμένεται να επιβληθούν και στα μειωμένα εισιτήρια τα οποία πρόκειται να διαμορφωθούν στα 0,90 ευρώ και 0,75 ευρώ αντίστοιχα.

Ακριβότερα κατά 25% θα κοστίζει αντίστοιχα κάθε επιβίβαση στον προαστιακό σιδηρόδρομο και τα τρένα του ΟΣΕ. Στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πρέπει επίσης να προβλέπεται επιτάχυνση της αποκρατικοποίησης της εταιρείας έως το τέλος του χρόνου, παρά το γεγονός ότι αρχικώς αυτή είχε οριστεί για το 2013.

Και στα τιμολόγια ρεύματος σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει το αργότερο μέχρι και το 2013, να προσεγγίσουν το επίπεδο των (υψηλότερων κατά περίπου 65%) τιμολογίων της χονδρικής, με εξαίρεση μόνο τα τιμολόγια των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Επίσης, το μνημόνιο απαιτεί και αυξήσεις των τιμολογίων για τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, οι οποίες αναμένεται να αποκρατικοποιηθούν περαιτέρω μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

Τα τριετή επιχειρησιακά πλάνα που θα καταθέσουν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ θεωρούνται δεσμευτικά για την επόμενη κυβέρνηση.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξήσεις - σοκ 25% στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ"

Από τους 600 οίκους ανοχής μόνο οι 7 έχουν άδεια

Από τους εξακόσιους οίκους ανοχής που υπάρχουν σήμερα στην Αθήνα μόνο οι επτά είναι νόμιμοι, οι υπόλοιποι πεντακόσιοι ενενήντα τρεις είναι παράνομοι, τόνισε ο υπουργός Υγείας προσθέτoντας πως η σύφιλη, η φυματίωση, η ηπατίτιδα Β και τα κρούσματα του ιού του αίηντς σαρώνουν, λόγω της αθρόας προσέλευσης μεταναστών.
«Το αίηντς παρουσιάζει αύξηση μοναδική στα ευρωπαϊκά χρονικά αφού αυξήθηκαν τα κρούσματα κατά 1000% . Αν κοιτάγαμε μόνο τις δυνάμεις μας, οι δυνατότητες μας είναι περιορισμένες ως Υπουργείο Υγείας. Τώρα, όμως, πια που και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει πάρει και αυτό παράλληλες πρωτοβουλίες και είμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Έχω εκδώσει μία Υγειονομική Διάταξη που δίνει το δικαίωμα στις δυνάμεις του Υπουργείου Υγείας να κάνουν υποχρεωτικό έλεγχο οπουδήποτε, σε οίκους ανοχής, σε χώρους όπου στεγάζονται χωρίς να τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής μετανάστες, κάνουμε λοιπόν έρευνες και τις έχουμε ήδη αρχίσει», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.


Ο υπουργός Υγείας βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο στις Βρυξέλλες και στην Δανία, όπου εκτός από το συμβούλιο των Υπουργών Υγείας, σκοπός του ταξιδιού ήταν η ενημέρωση των εταίρων για το θέμα της λαθρομετανάστευσης , τους κινδύνους και τα μέτρα θωράκισης που πρέπει να ληφθούν.

ygeianews.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Από τους 600 οίκους ανοχής μόνο οι 7 έχουν άδεια"

Σχέδιο για εθελούσια έξοδο έως 2.000 εργαζομένων στον ΟΤΕ

Την υπουργική απόφαση του επόμενου, όπως φαίνεται, υπουργού Εργασίας, που θα εξειδικεύσει το πρόσφατο «πολυνομοσχέδιο Κουτρουμάνη» για το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αναμένει πλέον η διοίκηση του ΟΤΕ, προκειμένου να χαράξει την στρατηγική της για την σχεδιαζόμενη από καιρό εθελούσια έξοδο μεγάλου αριθμού υπαλλήλων του ομίλου, που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, με στόχο τη μείωση του εργασιακού κόστους.

Όπως είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ο επικεφαλής του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ, η διοίκηση του οργανισμού μετά από συνεννόηση με την ΟΜΕ-ΟΤΕ ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας ειδική ρύθμιση, προκειμένου να μην φορολογηθούν με υψηλό συντελεστή οι αποζημιώσεις των εργαζομένων που θα έφευγαν με εθελουσία.

Η ρύθμιση του κ. Κουτρουμάνη άνοιξε τον δρόμο για να προχωρήσει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και πλέον το επιτελείο του κ. Τσαμάζ κάνει υπολογισμούς, προκειμένου να καταλήξει σε κάποια αρχικά νούμερα.

Πηγές του ΟΤΕ αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων της επιχείρησης, που είτε έχει πιάσει τα όρια της συνταξιοδότησης είτε βρίσκεται κοντά σε αυτήν, αντιμετωπίζει με ιδιαίτερα θετικά το ενδεχόμενο εθελουσίας. Παλαιότερες εκτιμήσεις όριζαν τον αριθμό των «υποψηφίων» προς εθελουσία έως και τους 2.000 εργαζομένους.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, αν και ακόμη δεν μπορεί να διευκρινιστεί ο αριθμός των ενδιαφερομένων, ο ΟΤΕ προθυμοποιείται να πληρώσει την αυτασφάλισή τους, έως ότου συμπληρώσουν τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης για να μπορέσουν, στη συνέχεια, να βγουν στη σύνταξη. Όπως επισημαίνουν, το δημόσιο δεν επιβαρυνθεί καθόλου από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Στόχος του ΟΤΕ είναι η μείωση του μισθολογικού κόστους από το 35% επί του κύκλου εργασιών στο 22%, όπως γίνεται στα πρώην κρατικά μονοπώλια της Ευρώπης, αφού ο όμιλος καλείται να εξυπηρετήσει ένα μεγάλο δανεισμό στην επόμενη διετία.

tanea.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο για εθελούσια έξοδο έως 2.000 εργαζομένων στον ΟΤΕ"

Στο φως έρχεται μυκηναϊκός οικισμός στη Μαγνησία

Ανασκαφή με ιδιωτική χρηματοδότηση

Μυκηναϊκός οικισμός που χρονολογείται στα τέλη του 13ου αι. π.Χ. ήρθε στο φως κοντά στο λιμάνι της αρχαίας Ιωλκού, στα Πευκάκια Μαγνησίας, μαζί με πλήθος αγγείων, ενώ η διάταξή του χαρακτηρίζεται μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα. Οι ανασκαφές βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2006, ενώ όλα τα στοιχεία που βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα είναι υπό διερεύνηση, για την ασφαλέστερη διεξαγωγή αποτελεσμάτων σχετικά με τον οικισμό.

Όλο το υλικό της ανασκαφής ανήκει στη φάση ακμής του ανακτορικού, μυκηναϊκού πολιτισμού, ενώ τα ευρήματα χαρακτηρίζονται ως πολύ σημαντικά. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται καμένα οστά ζώων, αγγεία μέτρησης και μεταφοράς υγρών, πολλές οινοχόες, κύλικες, λεκανίδια, πολλά μαγειρικά σκεύη, αποθηκευτικοί πίθοι. Βρέθηκαν επίσης πήλινοι λουτήρες, ψευδόστομοι αμφορείς που συνδέονται με τον εξαγνισμό και τον καθαρισμό του σώματος με αρωματικά έλαια, σκυφοειδείς κρατήρες αλλά και πύραυνα, που εκτός από τη μεταφορά κάρβουνου μπορεί να χρησιμοποιούνταν για καύση θυμιάματος ή αρωμάτων. Όλα αυτά πιθανόν υποστηρίζουν την τέλεση συμποσίων, ενώ στο τέλος του 13ου, αρχές του 12ου π.Χ. αιώνα ο οικισμός εγκαταλείφθηκε απότομα, βίαια και δεν κατοικήθηκε ποτέ ξανά, όπως συνέβη με όλα τα ανακτορικά κέντρα της μυκηναϊκής περιόδου.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της ΙΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής, κ. Ανθή Μπάτζιου-Ευσταθίου, «ο οικισμός παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες, με αυτόν που υπάρχει στο Διμήνι. Αυτό αποδεικνύει πως οι δύο οικισμοί εξαρτιόνταν άμεσα μεταξύ τους, μαζί αναπτύχθηκαν και μαζί εγκαταλείφθηκαν. Δείχνει πως συνδέονταν μεταξύ τους οι οικισμοί της Ιωλκού, του Διμηνίου αλλά και των Παλαιών και πως λειτουργούσαν ως αλληλεξαρτώμενοι. Υπήρχε συνεργασία μεταξύ τους. Ακόμη, ο οικισμός της Ιωλκού δείχνει πολλές ομοιότητες με άλλους παράλληλους μυκηναϊκούς οικισμούς της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου».

Η τελική φάση της κατοίκησης και καταστροφής του οικισμού στα Πευκάκια συμπίπτει με την καταστροφή του μυκηναϊκού κέντρου στο Διμήνι, που από την αρχαιολόγο κ. Αδρύμη, ταυτίζεται με τη μυκηναϊκή Ιωλκό. «Υπάρχουν βάσιμα στοιχεία, ότι στα Πευκάκια βρισκόταν το λιμάνι της Ιωλκού, όπου και ναυπηγήθηκε η μυθική Αργώ», τονίζει η κ. Μπάτζιου-Ευσταθίου.

Η αρχαιολογική σκαπάνη στον παραθαλάσσιο οικισμό Πευκάκια, κοντά στο λιμάνι της αρχαίας Ιωλκού, αποκάλυψε έναν οικισμό, στον οποίο υπάρχει -πιθανόν- ένας μεγάλος βωμός, με τετράγωνη εστία και δύο ορθογώνιες θήκες μπροστά, σε διάταξη μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα, που χρονολογείται στο τέλος της μυκηναϊκής περιόδου, τον 13ο π.Χ. αιώνα. «Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως πρόκειται για βωμό, όπως έτρεξαν να υποστηρίξουν κάποιοι, που δεν γνωρίζουν το θέμα αρκετά. Υπάρχει ένας χώρος, που θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ως βωμός, αλλά για την ώρα υποστηρίζουμε πως πρόκειται για εστία. Βρέθηκαν καύσεις οστών, πράγμα που δείχνει πως έχει να κάνει με θυσίες, υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν στο γεγονός πως ήταν βωμός, όμως διατηρούμε ακόμη επιφυλάξεις», υπογραμμίζει η κ. Μπάτζιου-Ευσταθίου.

Σύμφωνα με την κ. Μπάτζιου, τα κτίρια του οικισμού που αρχίζουν να διαφαίνονται, είναι πολύ σημαντικά, καθώς δεν είναι απλά μυκηναϊκές οικίες, αλλά διαπιστώνεται η ύπαρξη πρακτικών, που εφαρμόζονται σε ανακτορικά κέντρα ή σε οικισμούς, που εξαρτώνται από ανακτορικά κέντρα. Τα κινητά ευρήματα εντοπίστηκαν σε βάθος 1,50 έως 3 μέτρα και μαρτυρούν την ύπαρξη χώρου αποθήκευσης μαγειρικών σκευών, ενώ τα σκεύη αυτά, όπως χύτρες, χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή των φαγητών κατά την τελετή των συμποσίων.

Η ίδια σημειώνει πως είναι αρκετά λυπηρό το γεγονός, πως «ο Βόλος διαθέτει μια μοναδική πολιτιστική κληρονομιά και δεν την εκμεταλλεύεται. Αργώ και Ιωλκό δεν έχουν οπουδήποτε. Καλό θα ήταν να προβληθεί ο μύθος με κάποιον τρόπο».

Η ανασκαφή διενεργείται με ιδιωτική χρηματοδότηση εκ μέρους του Ιδρύματος Ψύχα και του ΙΝΤΑΠ (Ινστιτούτου για την Προϊστορική Έρευνα στο Αιγαίο) και αναμένεται να συνεχιστεί ολόκληρο το 2012.

Στις 14 Ιουνίου η κ. Μπάτζιου-Ευσταθίου θα παρουσιάσει την έρευνα και τα αποτελέσματά της, σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο φως έρχεται μυκηναϊκός οικισμός στη Μαγνησία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news