facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Coca-Cola με ζιζανιοκτόνο

Ακόμη δεν έχουν παρέμβει οι εισαγγελικές αρχές


Αυτή η χημική ουσία, η οποία, σύμφωνα με ειδικούς, εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια πολλών οργάνων του ανθρώπινου σώματος καθώς είναι τοξική -και μάλιστα χρησιμοποιείται στα ζιζανιοκτόνα-, είναι άγνωστο πώς αναμίχθηκε με το παραγόμενο προϊόν της εταιρείας στο εργοστάσιο του Ηρακλείου Κρήτης.

Οπως αποδεικνύεται από επίσημο δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ, τα εν λόγω κουτιά εντοπίστηκαν έπειτα από αναφορές παραπόνων καταναλωτών, καθώς διαπίστωσαν δυσάρεστη οσμή και γεύση.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους έδειξαν ότι η εμφάνιση της συγκεκριμένης δυσάρεστης οσμής και γεύσης οφείλεται στην παρουσία των χημικών ουσιών 2,4 διχλωροφαινόλης και 2,6 διχλωροφαινόλης.

Ελεγχοι που έγιναν και από την ίδια την εταιρεία έδειξαν ακριβώς το ίδιο. Αν και αμέσως ξεκίνησε από τον ΕΦΕΤ αγώνας δρόμου προκειμένου να αποσυρθούν τα κουτιά Coca-Cola classic (όχι light και Zero) και Sprite, φαίνεται ότι καταναλώθηκαν περίπου 100.000 μονάδες.

Παρά το γεγονός ότι έως σήμερα έχουν περάσει 50 ολόκληρες ημέρες από την 21η Φεβρουαρίου, όταν ο ΕΦΕΤ ανακάλυψε επικίνδυνα αναψυκτικά της Coca-Cola και της Sprite σε όλη τη χώρα, η εταιρεία εμφιάλωσης Coca-Cola 3E δεν έχει στείλει ακόμα τα τελικά στοιχεία των αποσύρσεων αυτών των προϊόντων. Οπως μάλιστα καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Γιάννης Μίχας, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει στείλει τελεσίγραφο στη διοίκηση της πολυεθνικής, επισημαίνοντας πως κάθε αργοπορία είναι πλέον ανεπίτρεπτη.

Επίσης, και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο εν τούτοις δεν έχουν ακόμα επέμβει οι εισαγγελικές αρχές. Πληροφορίες του Θέματος αναφέρουν πάντως ότι εντός των επόμενων ωρών θα υπάρξει αντίδραση από ανώτατο δικαστικό παράγοντα.

Από την πλευρά της η εταιρία όχι μόνο δεν έχει ακόμα απαντήσει στα ερωτήματα του Ενιαίου Φορέα Έλεγχου Τροφίμων (για παράδειγμα εάν πράγματι καταναλώθηκαν τα 100.000 κουτιά , σε ποιες περιοχές καταναλώθηκαν κλπ) άλλα σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά , έδωσε στις Σαββατιάτικες και κυριακάτικες εφημερίδες εταιρικές καταχωρήσεις χωρίς όμως να λέει τίποτε για το επίμαχο ζήτημα.

Ο κ. Μίχας ξεκαθαρίζει στο «ΘΕΜΑ» ότι «η κατάσταση με την αργοπορία τους δεν πήγαινε άλλο και τους έθεσα όριο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Το πρόστιμο όμως εις βάρος τους ούτως ή άλλως θα πρέπει να είναι βαρύ». Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να δικαιολογήσει πού καταναλώθηκε το 12% της συνολικής ποσότητας που αντιστοιχείσε περίπου 100.000 κουτιά πανελληνίως.

Ενδέχεται λοιπόν, σε ανάλογο αριθμό, πολίτες να έχουν εν αγνοία τους πιει επικίνδυνα αναψυκτικά με συνέπειες που άπτονται πλέον της επιστημονικής εξακρίβωσης. Μόλις δέκα ημέρες μετά το ελληνικό «ατύχημα», η Πολιτεία της Καλιφόρνιας ταρακούνησε για τα καλά τον διεθνή όμιλο, κάνοντας αναφορές σε «καρκινογόνες ουσίες που η εταιρεία συμπεριλαμβάνει στα προϊόντα της», με αποτέλεσμα να απαιτηθεί η αλλαγή της σύστασης του διάσημου αναψυκτικού, αλλιώς θα υπήρχε ειδική σήμανση σε όλες τις φιάλες της εταιρείας.

Σε ό,τι, αφορά τη χώρα μας, η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη καθώς η εταιρεία, σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΕΦΕΤ, δεν έχει δικαιολογήσει ακόμα πού πήγε ένα σημαντικό μέρος των αλλοιωμένων αυτών ποτών. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ είναι ακόμα πιο σκληρός κατά της εταιρείας του ομίλου Δαυίδ. «Από τις πολυεθνικές είναι λογικό να έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις. Δεν μπορεί ένας όμιλος σαν την Coca-Cola 3E να μην έχει συστήματα προληπτικού ελέγχου. Και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως, καθώς τη συγκεκριμένη παρτίδα των ακατάλληλων προϊόντων δεν την ανακάλυψε η εταιρεία, αλλά ο ΕΦΕΤ μέσω καταγγελιών πολιτών»!

Ηδη πάντως ο ΕΦΕΤ έχει δεσμεύσει και απαιτεί την καταστροφή 150 τόνων ζάχαρης από το Βέλγιο και τη Βουλγαρία, τους οποίους η εταιρεία χρησιμοποίησε στα αναψυκτικά της. Κι αυτό παρά την αρχική απροθυμία της εταιρείας να πράξει κάτι τέτοιο, λόγω της μεγάλης αξίας της ποσότητας.



Τι είναι η 2,4 διχλωροφαινόλη

Επικίνδυνο χημικό πουπροκαλεί σοβαρές βλάβες

Πρόκειται για ένα χλωριωμένο παράγωγο της φαινόλης με μοριακό τύπο C6H4Cl2O. Η 2,4-DCP χρησιμοποιείται κυρίως ως ενδιάμεσο για την παρασκευή του ζιζανιοκτόνου 2,4 διχλωροφαινοξυοξεϊκού οξέος (2,4-D). Εάν είναι υγρό (λιωμένο) το 2,4-DCP απορροφάται εύκολα από το δέρμα και η επαφή με μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποβεί μοιραία. Εάν είναι στερεό, το 2,4-DCP δεν απορροφάται εύκολα μέσω του δέρματος και έχει ένα χαμηλότερο NFPA Υ=3. Προκαλεί κυρίως στιγμιαία νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική βλάβη και ανεπάρκεια άλλων οργάνων.


Βαφτίζουν ελληνική τη βουλγάρικη Coca-Cola

Μετά το κλείσιμο των μονάδων σε Πάτρα - Θεσσαλονίκη το αναψυκτικό, χαρακτηρίζεται υποδεέστερης ποιότητας και γεύσης σε σχέση με το ελληνικό.

Ο λαός μας λέει ότι «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος». Σύμφωνα λοιπόν, με καταγγελίες εργαζόμενων της πολυεθνικής εταιρείας που περιήλθαν σε γνώση μας, φαίνεται, πως η Coca-Cola 3E έχει προχωρήσει σε μεγάλες εκπτώσεις σε ό,τι αφορά το θέμα της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων της. Αιτία; Το χαμηλό κόστος που η κρίση επιτάσσει και η μετακόμιση πολλών δραστηριοτήτων της στη γειτονική Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι λένε ότι στη χώρα μας διακινούνται χιλιάδες αναψυκτικά προερχόμενα από τη Βουλγαρία, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των μονάδων της 3Ε σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη. «Εξωτερικά, τα δύο μπουκάλια είναι ίδια, αλλά η διαφορά τους βρίσκεται στο πλαστικό καπάκι. Στο μεν βουλγάρικο απεικονίζεται το “Ε.Ε.”, ενώ στο πώμα του ελληνικού μπουκαλιού αναγράφεται ότι το προϊόν παράγεται στην Ελλάδα και την Κύπρο», μας λένε εκπρόσωποι του συνδικάτου της εταιρείας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, υπάρχει διαφορά στο περιεχόμενο των δύο μπουκαλιών: αυτό που συσκευάζεται στη γειτονική χώρα χαρακτηρίζεται υποδεέστερης ποιότητας και γεύσης σε σχέση με το ελληνικό. Την ίδια ώρα όμως εκατοντάδες είναι και τα παράπονα που εκφράζουν πολίτες στις γραμμές καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικά με τη χαμηλή ποιότητα των αναψυκτικών Coca-Cola, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν διαφορετική γεύση ή δεν έχουν το απαραίτητο ανθρακικό. Να είναι μήπως οι εκπτώσεις στην ποιότητα που κάνουν τέτοια ζημιά;


Γιώργος Δαυίδ

Λουκέτα στην Ελλάδα, επενδύσεις στην Τουρκία

Δεν είναι εφοπλιστής, αλλά γνωρίζει άριστα από θάλασσες. Και δεν αναφερόμαστε φυσικά στο αρχοντικό που έχει στο νησί των Σπετσών, όπου θα τον βρει κανείς να απολαμβάνει τις ανέμελες καλοκαιρινές του διακοπές, ούτε στο σκάφος που διαθέτει και με το οποίο ο ίδιος και οι γιοι του γυρίζουν τη Μεσόγειο. Μιλάμε για τις φουρτούνες που εσχάτως έχουν βρει τον Ελληνοκύπριο businessman, όσο κι αν οι «φουρτούνες» είναι σχετικές για έναν άνθρωπο που διοικεί έναν όμιλο με 330 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη (!) και πάνω από 6,8 δισ. ευρώ πωλήσεις.



Ωστόσο, ο Γιώργος Δαυίδ είναι από εκείνους τους πλούσιους που δεν τους αρέσει να χάνουν ούτε ένα ευρώ. Κάπως έτσι, ενώ η εταιρεία εδρεύει στην Ελλάδα, ο ίδιος και το δεξί του χέρι, ο γιος του Χάρης, αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τη χώρα μας ως μια απλή θυγατρική, επιπέδου Ρουμανίας ή Ουγγαρίας. Αντί δηλαδή να στηρίξουν στα δύσκολα τη μητέρα πατρίδα, κι ενώ παράλληλα επενδύουν στη γειτονική Τουρκία ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας, επέλεξαν να οδηγήσουν 140 άτομα στην ανεργία κλείνοντας μια σειρά από δραστηριότητές τους στην Ελλάδα και γκρινιάζοντας διαρκώς για τη φορολόγηση στα αναψυκτικά. Χαρακτηριστικές ήταν μάλιστα οι απειλές που εκτοξεύονταν πέρυσι πως θα πάρουν την έδρα της Coca-Cola 3E και θα την πάνε (πού άλλου;) στην αγαπημένη τους Βουλγαρία ή ακόμα και στα Σκόπια. Σαν να μην έφταναν αυτά, αντί να στηρίξουν την παραπαίουσα Ελλάδα με τις εκατόμβες ανέργων, πριν από έναν μήνα (σχεδόν λίγες ημέρες μετά το κάζο των 816.138 φιαλών που βρέθηκαν ακατάλληλες), ο όμιλος ανακοίνωσε το κλείσιμο δύο μονάδων σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα και λίγο αργότερα, όπως το protothema.gr αποκάλυψε, ανακοινώθηκε και η επιβολή εκ περιτροπής εργασίας και μείωσης κατά 40% στις αποδοχές των εργαζομένων της θυγατρικής Frigoglass στην Πάτρα.

Πηγές του ομίλου, πάντως, αναφέρουν ότι πιθανόν να μην είναι μακριά η στιγμή που ο όμιλος θα αποχωρήσει. Το κέντρο ανθρώπινου δυναμικού του έχει ήδη μεταφερθεί στη Σόφια, ενώ έμφαση δίνεται σε όλες τις άλλες χώρες, εκτός της Ελλάδας, την οποία η διοίκηση φαίνεται πως θεωρεί χαμένη υπόθεση. Οι παροικούντες βέβαια τα γραφεία του γκρουπ στον Παράδεισο Αμαρουσίου γνωρίζουν πως υπάρχει κι ένα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα κι αυτό έχει να κάνει με τη διοίκηση του υιού του Γιώργου Δαυίδ, Χάρη. Καταλογίζουν στον νεαρό Δαυίδ πως, σε ό,τι κι αν έχει εμπλακεί, δεν έχει το άστρο του πατέρα του, αναφερόμενοι σε διάφορες προβληματικές επιχειρήσεις, όπως οι Nutriart (βρίσκεται στο όριο της χρεοκοπίας), Πίτα Παν, Frigoglass κ.ά.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Coca-Cola με ζιζανιοκτόνο"

Περισσότεροι κλάδοι στον ΕΟΠΠΥ

Mε 47 αλλαγές που κατέθεσε στο νομοσχέδιο σκούπα του Υπουργείου Εργασίας, ο κ Κουτρουμάνης εντάσσει άμεσα περισσότερους κλάδους υγείας στον ΕΟΠΠΥ, μεταθέτει την έναρξη εφαρμογής ορισμένων μέτρων ενώ αφήνει στην επόμενη κυβέρνηση την νομοθετική ρύθμιση για τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα στον ΕΟΠΠΥ εντάσσονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες ως προς την παροχή υπηρεσιών υγείας σε είδος:

α) την 1/4/2012 του Οίκου Ναύτου β) την 1/5/2012 του Κλάδου Υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ και του Κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ και γ) την 1/6/2012 του ΕΤΑΑ, καθώς και οι κάθε μορφής μονάδες παροχής υγείας με το σύνολο του εξοπλισμού τους».

2. Παρατείνεται η προθεσμία ένταξης σε ρύθμισης χρεών για τους οφειλέτες των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης έως τις 30.04.2012 και έως τις 31.05.2012 για την εφάπαξ καταβολή και την καταβολή πρώτης δόσης

- Μετατίθεται για ένα μήνα , την 1η Ιουνίου αντί της 1ης Μαΐου η υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταβάλουν συγχρόνως μέσω τραπεζών τη μισθοδοσία, τις εισφορές υπέρ ΙΚΑ και το ΦΜΥ μετά την έντονη διαμαρτυρία της ΓΣΕΒΕΕ.

- Υπό την ....άπιαστη προϋπόθεση της αύξησης των εσόδων θα χορηγείται έκπτωση στις εισφορές ως μπόνους στους συνεπείς επιχειρηματίες.

- Όπως διευκρινίζεται μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την πρώτη εφαρμογή της διάταξης τ, ανά τέσσερις μήνες θα συντάσσεται έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων από τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

- Στην περίπτωση αύξησης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με τις προϋπολογιζόμενες, δύναται να παρέχεται έκπτωση στις αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές για τους επόμενους τέσσερις μήνες. Η έκπτωση παρέχεται στις Κοινές Επιχειρήσεις πλην Δημοσίου, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλουν ανελλιπώς τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και είναι ασφαλιστικά ενήμερες για την ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του προσωπικού που απασχολούν.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Περισσότεροι κλάδοι στον ΕΟΠΠΥ"

Ρύθμιση για τις υπερωρίες εργαζομένων του ΙΚΑ που ασχολούνται με το εργοδωρόσημο ζητεί ο Ρ. Σπυρόπουλος

Νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα διασφαλίζεται η καταβολή της υπερωριακής απασχόλησης και των εξόδων κίνησης των εργαζομένων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ που εργάζονται για την καταβολή του εργοδωρόσημου στους οικοδόμους, ζητά με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τους αρχηγούς των κομμάτων, ο διοικητής του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί και προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη και Επικρατείας Παντελή Καψή, ο κ. Σπυρόπουλος επισημαίνει ότι το ποσό που καταβάλλεται για την υπερωριακή απασχόληση στους υπαλλήλους του Ιδρύματος κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων, του Πάσχα και των θερινών διακοπών, προκειμένου να καταβληθεί το δωρόσημο στους οικοδόμους, προέρχεται από τις κρατήσεις του Ειδικού Λογαριασμού (ΕΛΔΕΟ), που καταβάλουν οι εργοδότες οικοδομοτεχνικών έργων και ουσιαστικά, μέσω του ΙΚΑ, αποδίδονται στους οικοδόμους τα επιδόματα εορτών και αδείας για λογαριασμό των εργοδοτών.

Αυτό γίνεται, τονίζει ο κ. Σπυρόπουλος, λόγω της φύσεως του επαγγέλματος των οικοδόμων, οι οποίοι απασχολούνται σε πολλούς εργοδότες κατά τη διάρκεια της περιόδου που υπολογίζονται τα δώρα.

Ο διοικητής του ΙΚΑ επισημαίνει, ότι παρ' ότι οι υπερωρίες στους υπαλλήλους του ΙΚΑ που αφορούν την καταβολή του δωρόσημου, καταβάλλονται από το 1963, οπότε και συστάθηκε ο Ειδικός Λογαριασμός, μετά την καταβολή του προηγούμενου αδειοδωρόσημου ορισμένοι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν ενέκριναν τις σχετικές δαπάνες, με αποτέλεσμα άλλοι υπάλληλοι να πληρωθούν τις υπερωρίες και άλλοι όχι.

Ο κ. Σπυρόπουλος θέτει και το θέμα της απόρριψης από επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των εξόδων κίνησης, των υπαλλήλων του ιδρύματος που ασχολούνται με την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και σημειώνει, ότι «οι δαπάνες συνδέονται με τις άοκνες και σταθερές προσπάθειες για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και αφορούν πραγματικά έξοδα όπως έξοδα κίνησης και καύσιμα κατά τις μετακινήσεις των υπαλλήλων από την υπηρεσία προς την έδρα των επιχειρήσεων».

Η ρύθμιση, είναι αναγκαία προκειμένου να συνεχιστεί η καταβολή του αδειοδωρόσημου στους οικοδόμους που εφαρμόζεται χωρίς προβλήματα τα τελευταία 50 χρόνια, καταλήγει ο διοικητής του ΙΚΑ.

naftemporiki.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρύθμιση για τις υπερωρίες εργαζομένων του ΙΚΑ που ασχολούνται με το εργοδωρόσημο ζητεί ο Ρ. Σπυρόπουλος"

Εντατικοί έλεγχοι για αυθαίρετα σε όλη τη χώρα

Μετά τα κρούσματα σε Μύκονο και Σαντορίνη


Βαρύς αναμένεται ο «πέλεκυς» για όσους προσκόμισαν πλαστά έγγραφα προσπαθώντας να επωφεληθούν από τον νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αφού όπως τόνισε ο υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, «οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τον απολογισμό των δράσεων του υπουργείου, έγινε σαφές ότι το ΥΠΕΚΑ θα είναι αμείλικτο απέναντί στους παραβάτες.

Όπως τόνισε για το θέμα ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η ανταπόκριση για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων είναι πολύ ικανοποιητική, αφού τα έσοδα από το μέτρο στα ταμεία του κράτους υπολογίζονται σε δύο δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2012, ενώ τα ήδη καταβληθέντα ποσά ανέρχονται σε 160 εκατομμύρια ευρώ. Επισήμανε δε, τη δημιουργία νέων μηχανισμών ελέγχου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θα συνεχίσουμε με όλες τις περιοχές της χώρας ειδικά σχέδια δράσης και ειδικότερα σε περιοχές υψηλής οικιστικής πίεσης, όπως έγινε στη Σαντορίνη και τη Μύκονο», όπου όπως αποκάλυψε η Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη, ο επικεφαλής της πολεοδομίας του νησιού διώκεται με εισαγγελική εντολή για παράνομη τακτοποίηση αυθαιρέτων της ιδιοκτησίας του.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, εν αναμονή των διαβουλεύσεων επί της απόφασης της επιτροπής αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία έχουν «παγώσει» οι αιτήσεις τακτοποίησης με ιδιωτικά έγγραφα, αν και έχουν εγκριθεί και έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των αυθαιρέτων από πλευράς υπουργείου, πρόθεση της ηγεσίας είναι η απόφαση να εφαρμοστεί «από τούδε και στο εξής» όπως τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ν. Σηφουνάκης.

Αναφερόμενος στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, ο κ. Σηφουνάκης δήλωσε ότι πρόκειται να ενταχθούν σε αυτό και να υλοποιηθούν επεκτάσεις αυτοκινητοδρόμων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα «είχαν παγώσει», όπως η σύνδεση του αεροδρομίου με το Ελληνικό, μέσω της γέφυρας της Αργυρούπολης.

Αναλυτικότερα, σε σχέση με τον απολογισμό του ΥΠΕΚΑ για δράσεις που αφορούν το περιβάλλον, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για περιβαλλοντική αδειοδότηση, στην επίσπευση αδειοδότησης επενδυτικών σχεδίων στη λογική της βιώσιμης ανάπτυξης και έκανε λόγο για διπλασιασμό του ρυθμού των αποφάσεων από τον Ιούνιο 2011.

Μίλησε επίσης για «ποινική προστασία του περιβάλλοντος» ειδικότερα σε περιοχές όπως ο Ασωπός και το Θριάσιο.

Σε σχέση με τη διαχείριση αποβλήτων, έχουν ήδη γίνει 114 έλεγχοι ΧΑΔΑ, και έχουν αποκατασταθεί οι 72 από τους 90 ενεργούς, ενώ μετά την ψήφιση του νόμου για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας αποβλήτων, υλοποιούνται έργα ΠΕΣΔΑ με προκήρυξη έργων σύγχρονων δομών.

Σχετικά με την ανακύκλωση, σε εξέλιξη βρίσκεται ανοιχτός διάλογος με αρμόδιους φορείς, ενώ σε εξέλιξη είναι και σχέδιο ΚΥΑ για τα νοσοκομειακά απόβλητα, απόφαση η οποία όπως εκτίμησε ο κ. Παπακωνσταντίνου «την επόμενη εβδομάδα θα έχει υπογραφεί».

Επίσης αναφορά έγινε και στην αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού θορύβου «ζήτημα σημαντικό για πυκνοκατοικημένες περιοχές και νησιά» όπως το χαρακτήρισε.

Σε σχέση με τη βιοποικιλότητα, ο υπουργός μίλησε για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία της και στην αντιμετώπιση προβλημάτων στη λειτουργία των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.

Αριθμώντας δράσεις για τα δάση, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στους δασικούς χάρτες, στον εκσυγχρονισμό και την κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας, αλλά και στην αντιπυρική προστασία.

Για τους υδατικούς πόρους, μίλησε για ένταξη ΕΠΠΕΡΑΑ έργων αποχέτευσης, επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης λυμάτων, ύδρευσης και εξοικονόμησης υδάτων, όπως επίσης και για τη δημιουργία εθνικού δικτύου παρακολούθησης υδάτων από τον Μάρτιο 2012 και την εφαρμογή θαλάσσιας στρατηγικής.

Σε σχέση με το κτηματολόγιο, ο υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για «έργο για το οποίο η χώρα είναι έκθετη για τις καθυστερήσεις δεκαετιών» και ανέφερε την προκήρυξη διαγωνισμών κτηματογράφησης 7 εκ δικαιωμάτων, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 35 εκ. στρέμματα, σε συνεργασία με το Ολλανδικό Κτηματολόγιο.

Τέλος, μιλώντας για την αναβάθμιση της λειτουργίας και των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι ο στόχος είναι η μεταστέγασή του από 20 κτίρια σε ένα με εξοικονόμηση της τάξης του 70%, όπως επίσης και η συγχώνευση εποπτευόμενων φορέων.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντατικοί έλεγχοι για αυθαίρετα σε όλη τη χώρα"

Δικογραφία σε βάρος διαχειριστή Blog για δυσφήμηση και εκβίαση σε βάρος του Bουλευτή Αθ. Οικονόμου

Σχηματίσθηκε δικογραφία από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε βάρος ενός 40χρονου διαχειριστή του ιστολογίου «epirusgate.blogspot.com», στο πλαίσιο διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης, για κατ’ επανάληψη δημοσίευση αναρτήσεων με εκβιαστικό και δυσφημιστικό περιεχόμενο, σε βάρος του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο Θανάση Οικονόμου.

Επιπλέον, στη δικογραφία συμπεριλαμβάνεται και ένας 43χρονος, του οποίου ερευνάται η σχέση συνεργασίας με το συγκεκριμένο ιστολόγιο. Ειδικότερα, ο Βουλευτής κατήγγειλε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ότι στον συγκεκριμένο ιστότοπο και για το χρονικό διάστημα από αρχές του 2009 έως και πριν από ένα μήνα περίπου, δημοσιεύονται αναρτήσεις με υβριστικό και συκοφαντικό περιεχόμενο σε βάρος του.

Επιπλέον, κατήγγειλε, ότι τον τελευταίο καιρό, δεχόταν τηλεφωνήματα από τους διαχειριστές του ιστολογίου, που εκβιαστικά του ζητούσαν χρήματα για να σταματήσουν την ανάρτηση συκοφαντικών δημοσιευμάτων σε βάρος του.

Μετά από κατάλληλη ψηφιακή έρευνα από στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταυτοποιήθηκε ο 40χρονος ως διαχειριστής του ιστολογίου, ενώ ερευνάται η σχέση συνεργασίας του 43χρονου με το ιστολόγιο και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια τους στα Ιωάννινα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους και αφορά τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης κατ’ εξακολούθηση και της απόπειρας εκβίασης, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

prionokordela.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικογραφία σε βάρος διαχειριστή Blog για δυσφήμηση και εκβίαση σε βάρος του Bουλευτή Αθ. Οικονόμου"

Η φτώχεια και η ανεργία μαστίζουν το Πέραμα!

Μέχρι και 90% φτάνει η ανεργία - Οδοιπορικό του newsbeast.gr

Το Πέραμα μαράζωσε, υποβαθμίστηκε με την πάροδο των ετών και σήμερα υποφέρει. Καθημερινά από τις 7 το πρωί, εργαζόμενοι που δούλευαν μέχρι πριν τρία ή τέσσερα χρόνια στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, σήμερα είναι άνεργοι. Όμως, πηγαίνουν εκεί μήπως γίνει το θαύμα και βρουν – έστω κι ένα μεροκάματο- κάτι, πολύ σπάνιο στις μέρες μας, όπως λένε. 

Με τα πάγια έξοδα να… τρέχουν, οι περισσότεροι άνεργοι εργάτες ευελπιστούν στη βοήθεια συναδέλφων τους ή βασίζονται κατά κάποιο τρόπο στη σύνταξη των γονιών τους όχι για να ζήσουν αξιοπρεπώς αλλά για να μην τους κοπούν βασικές ανάγκες. «Αφήστε το αυτό… Ξέρετε πόσοι συνάδελφοι δεν έχουν ρεύμα και νερό στο σπίτι τους;», αναφέρει στο newsbeast.gr ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος που είναι πρόεδρος των ηλεκτρολόγων. Και συνεχίζει: «Αυτή τη στιγμή εγώ είμαι δέκα μήνες άνεργος. Υπάρχουν όμως και άλλοι συνάδελφοι που δεν έχουν δουλειά εδώ και δύο χρόνια. Εγώ έχω δύο παιδιά, ευτυχώς το ένα εργάζεται». 



Όπως βλέπετε, αυτοί οι άνθρωποι πηγαίνουν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη μήπως βρουν κάποιο μεροκάματο


Στην ίδια κατάσταση, ίσως και χειρότερη, είναι και ο ελασματουργός, Βασίλης Κάπαρης. «Το 2012 δεν έχω κάνει κανένα μεροκάματο ενώ το 2011 έκανα μόλις 33 μεροκάματα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει: «Μέχρι πέρυσι ίσχυε το ταμείο ανεργίας και έπαιρνα λίγα χρήματα από αυτό. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο, μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα. Τώρα, όμως, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει καθώς δεν εργάζεται κανένας στην οικογένειά μου». 



Και βέβαια ο ελασματουργός δεν ψάχνει, όπως προσθέτει, μόνο δουλειές στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Κοιτά παντού. «Ψάχνω αλλά δε βρίσκω πουθενά έτσι τα πάγια έξοδα μένουν πίσω και μας πιέζουν αλλά εμείς δεν έχουμε χρήματα για να τα διεκπεραιώσουμε», σημειώνει. 

Όταν υπήρχαν δουλειές…

Η αλήθεια είναι, όπως περιγράφουν οι άνθρωποι που δουλεύουν στο Πέραμα, ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2008 υπήρχαν αρκετές θέσεις εργασίας. «Τουλάχιστον 6.000 με 7.000 άτομα απασχολούνταν στη Ζώνη Περάματος έστω και σταδιακά», λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος. 



Σήμερα στο Πέραμα υπάρχει παντού ερημιά

Και καταλήγει: «Αυτή τη στιγμή εργάζονται περίπου 500 με 700 άτομα και όχι σε μόνιμη βάση. Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν περίπου δέκα ημερομίσθια το μήνα. Και γι’ αυτό η ανεργία φτάνει περίπου το 90% χωρίς κανείς να ξέρει τι μέλλει γενέσθαι στον κλάδο μας».
Διαβάστε Περισσότερα » "Η φτώχεια και η ανεργία μαστίζουν το Πέραμα!"

Καλπάζει ακόμα η μαύρη εργασία - Βιοτεχνίες ακόμα και δημόσια νοσοκομεία με ανασφάλιστους

«Ακλόνητη» παραμένει η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), ενώ σημαντική «συμβολή» στο πρόβλημα φαίνεται να έχουν συγκεκριμένα κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης παράνομων μεταναστών που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το παραεμπόριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, στην έκθεση πεπραγμένων της ΕΥΠΕΑ για το 2011, από τις 21.063 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από την υπηρεσία και που απασχολούσαν συνολικά 69.345 εργαζομένους, οι 1.313 ήσαν «αναπόγραφες», δεν υπήρχαν δηλαδή για το ΙΚΑ ούτε για τις άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Στις επιχειρήσεις αυτές εντοπίσθηκαν 20.567 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, 12.342 Έλληνες και 8.225 αλλοδαποί.

Η ΕΥΠΕΑ βεβαίωσε 9.216 παραβάσεις και επέβαλε περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ ως πρόστιμα, χωρίς να υπολογίζεται ο καταλογισμός των εισφορών που δεν πληρώθηκαν και ο οποίος έπεται.

Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων του ΣΕΠΕ για το 2011, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, από τους 31.515 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από το ΣΕΠΕ, βρέθηκαν να απασχολούνται συνολικά 268.729 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 2.015 ανασφάλιστοι, (ποσοστό 0,75%).

Τα περιστατικά αδήλωτης εργασίας καταγράφονται κυρίως στους κλάδους της μαζικής εστίασης (32,3%) και του λιανικού εμπορίου (16,4%), όμως, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, η εικόνα δεν είναι αντιπροσωπευτική, εφόσον στους παραπάνω κλάδους «έχουν διενεργηθεί οι περισσότεροι έλεγχοι οπότε, είναι λογικό να εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό ανασφαλίστων εργαζομένων».

Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ δεν πραγματοποιούν ελέγχους αποκλειστικά για την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας, αφού από τις αρχές του 2010, οι έλεγχοι αυτοί διενεργούνται από μικτά κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της ΕΥΠΕΑ, του ΣΕΠΕ και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επεξεργάζονται ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας που έχει διαπιστωθεί ότι συνδέεται άμεσα με τη φοροδιαφυγή, το παραεμπόριο, τη διακίνηση και εκμετάλλευση αλλοδαπών, που βρίσκονται παράνομα στη χώρα, καθώς και άλλα αδικήματα.

Τους τελευταίους μήνες, οι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων πραγματοποιούνται αιφνιδιαστικά παρουσία εισαγγελέα, ενώ, όπου κριθεί αναγκαίο, χρησιμοποιείται και κλειδαράς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις περιοχές των Πατησίων, του Περιστερίου και του Γαλατσίου λειτουργούν παράνομα δεκάδες βιοτεχνίες φασόν, που παράγουν και διακινούν μεγάλες ποσότητες έτοιμων ενδυμάτων που διοχετεύονται στην αγορά σαν να ήταν επώνυμα.

Οι επιχειρήσεις αυτές είναι πτωχευμένες και δεν διαθέτουν παραστατικά έγγραφα. Ασφαλίζουν 2 ή 3 εργαζόμενους που εργάζονται ως σχεδιαστές ή υπεύθυνοι της βάρδιας, για τους οποίους σπάνια καταβάλλουν εν συνεχεία τις εισφορές, ενώ χρησιμοποιούν δεκάδες ανασφάλιστους μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Οι περισσότερες, λειτουργούν σε υπόγειους χώρους χωρίς παράθυρα και με κλειδωμένες πόρτες.

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και το φαινόμενο, παράνομων μεταναστών, συνήθως γυναικών, που εργάζονται σαν «αποκλειστικές» νοσοκόμες στα δημόσια νοσοκομεία. Οι «αποκλειστικές» αυτές νοσοκόμες δεν είναι καταχωρισμένες στις λίστες των νοσοκομείων. Εργάζονται ανασφάλιστες με χαμηλότερες αμοιβές, και πολλές φορές εξυπηρετούν περισσότερους από έναν ασθενείς του ίδιου θαλάμου. Δεν διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και δεν έχουν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, κάτι που συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Μόνο το τελευταίο διήμερο, οι επιθεωρητές της ΕΥΠΕΑ, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, σε 116 επιχειρήσεις φασόν, σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, και σε ταξί, εντόπισαν 256 ανασφάλιστους εργαζόμενους εκ των οποίων οι 194 ήταν μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα.

Συγκεκριμένα, σε 10 επιχειρήσεις φασόν που ελέγχθηκαν, βρέθηκαν να απασχολούνται 130 ανασφάλιστοι αλλοδαποί, οι οποίοι και συνελήφθησαν γιατί δεν διέθεταν νομιμοποιητικά έγγραφα.

Ακόμη, σε 6 δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, διαπιστώθηκε απασχόληση 64 αλλοδαπών γυναικών, οι οποίες απασχολούνταν ως αποκλειστικές νοσοκόμες, χωρίς να διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα ούτε σχετική άδεια.

Παράλληλα, ελέγχθηκαν με τη συνεργασία της Τροχαίας Αθηνών, 100 ταξί στο κέντρο της Αθήνας, όπου διαπιστώθηκαν 62 παραβάσεις με ανασφάλιστους οδηγούς. Επίσης, κατασχέθηκε ταξί «μαϊμού» με πλαστές πινακίδες και συνελήφθη ο οδηγός του.

Η επιχείρηση έγινε από μεικτά κλιμάκια του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΣΔΟΕ, και του ΣΕΠΕ, παρουσία εισαγγελέα, και επιβλήθηκαν, αρχικά, πρόστιμα άνω των 95.000 ευρώ.

Σε ανάλογη επιχείρηση της ΕΥΠΕΑ, τον περασμένο Μάρτιο είχαν εντοπισθεί σε 2 μόνο επιχειρήσεις φασόν, στα Κάτω Πατήσια και τη Νέα Ιωνία 82 συνολικά ανασφάλιστοι μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλπάζει ακόμα η μαύρη εργασία - Βιοτεχνίες ακόμα και δημόσια νοσοκομεία με ανασφάλιστους"

Στη Βουλή η τροπολογία για την Αμυγδαλέζα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι στόχος είναι το πρώτο κέντρο φιλοξενίας παράνομων μεταναστών να λειτουργήσει αμέσως μετά το Πάσχα σε ειδικούς χώρους της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα.

Διαβεβαίωσε επίσης τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι η χρήση των εγκαταστάσεων της Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα θα είναι πιλοτική, μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία και άλλων τέτοιων χώρων στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Υπόσχεση τέλος του υπουργού ήταν ότι η δημιουργία του κέντρου θα συνοδευτεί από ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας για την ενίσχυση της αστυνόμευσης και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στο δήμο Αχαρνών.

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετέφεραν στον υπουργό τους προβληματισμούς τους σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα επικρατούν στους χώρους αυτούς, εκφράζοντας φόβους για υποβάθμιση της περιοχής γύρω από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή η τροπολογία για την Αμυγδαλέζα"

Αγρότες στο χωράφι και αγρότες στα… χαρτιά

Τι δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου


Πολύ διαφωτιστικά είναι τα επίσημα στοιχεία του υπ. Οικονομικών για την κατάσταση στη γεωργία απ όπου προκύπτει ότι το εισόδημα των αγροτών είναι περιορισμένο ενώ η μερίδα του λέοντος από την αξία του αγροτικού προϊόντος καταλήγει σε «αγρότες» που δηλώνουν άλλα επαγγέλματα.

Το θέμα είναι επίκαιρο καθώς αυτή την περίοδο, λόγω κρίσης, σημειώνεται κύμα επιστροφής στην επαρχία και στη γεωργία και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, όσοι δηλώνουν κύριο επάγγελμα αγρότες στην Ελλάδα δεν υπερβαίνουν συνολικά τις 300.000. Αν συνυπολογιστεί ότι η αξία της γεωργικής παραγωγής (φυτικής και ζωικής) ανέρχεται σε 9,7 δισ. ευρώ, θα έλεγε κανείς ότι αυτοί οι επαγγελματίες είναι προνομιούχοι καθώς στον καθένα αντιστοιχεί ένα σεβαστό και μεγάλο ετήσιο εισόδημα.

Οι αγρότες των χωραφιών όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν μάλλον φτωχό εισόδημα που σε λίγες περιπτώσεις υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ και αθροιστικά δεν υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.

Υπάρχουν όμως και οι αγρότες στα χαρτιά, δηλαδή εκείνοι που δηλώνουν (και ασκούν) άλλο επάγγελμα, διαθέτουν όμως αγροτική περιουσία την οποία εκμεταλλεύονται, ίσως εργάζονται περιστασιακά στον τομέα, εισπράττουν επιδοτήσεις και έσοδα από την πώληση των αγροτικών προϊόντων.

Είναι οι ετεροαπασχολούμενοι που εισπράττουν τα υπόλοιπα 7,7 δισ. ευρώ καθώς δηλώνουν εισόδημα και από τη γεωργία.

Ανέρχονται περίπου σε 2,5 εκατ. και, όπως συνηθίζουν να λένε οι γνωρίζοντες, αυτοί είναι «οι καλύτεροι του χωριού». Σε αυτούς συγκαταλέγονται δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες, ιδιοκτήτες καταστημάτων κλπ.

Σε κάθε περίπτωση είναι κατά κανόνα σε καλύτερη κατάσταση από τους «καθαρούς» αγρότες και έχουν εναλλακτικές εισοδηματικές πηγές. Η επιστροφή στο χωράφι για τους κατοίκους των πόλεων φαίνεται ότι τελικά δεν θα είναι απλός περίπατος…

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες στο χωράφι και αγρότες στα… χαρτιά"

Ανοικτά ΟΛΑ τα μαγαζιά και τις Κυριακές; - Τι προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ

Όσες φορές τίθεται θέμα λειτουργίας των εμπορικών καστημάτων τις Κυριακές, οι αντιδράσεις είναι πάντα πολλές και μετά από συζητήσεις και αντιπαραθέσεις παραπέμπεται στις καλένδες.

Σήμερα όμως, η υπουργός Ανάπτυξης, άφησε ανοικτό να λειτουργούν τα καταστήματα και τις Κυριακές.

Από τους πρώτους που είχαν θέσει το θέμα αυτό ήταν τα πολυκαταστήματα The Mall, τα εκπτωτικά χωριά αλλά και μεγάλες αλυσίδες τροφίμων.

Αρνητικός υπο τις παρούσες συνθήκες είναι ο εμπορικός σύλλογος της Αθήνας.


Όπως δήλωσε στο Newsit, το μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Νίκος Γιαννέτος, στην σημερινή παρουσίαση η κα Διαμαντοπούλου, έθεσε το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, στο πλαίσιο ενός προγράμματος με ισχυρή χρηματοδότηση. Πρόσθεσε ότι, ο Εμπορικός Σύλλογος θα εξετάσει την πρόταση και θα τοποθετηθεί.

Εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ, ο αντιπρόεδρος, Γιώργος Καβαθάς, είπε στο Newsit ότι η ΓΣΕΒΕΕ είναι αντίθετη στο να είναι ανοικτά τα καταστήματα ανοικτά την Κυριακή, κυρίως τα μεγάλα εμπορικά τύπου Mall και το μόνο που μπορούν να εξετάσουν είναι να είναι ανοικτά ΜΟΝΟ τα μικρά καταστήματα.

Επανεκκίνηση της Αθήνας


Η νύξη για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων έγινε στην παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος για την Επανεκκίνηση της Αθήνας.

Αναφορικά με την προγραμματική συμφωνία «Αθήνα Ξανά» μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας και του Δήμου Αθηναίων - έχει λάβει το «πράσινο φως» από την Task Force - προβλέπεται η παρέμβαση σε πέντε άξονες που εξασφαλίζει στην Αθήνα 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 100 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης και 20 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας μέσω ΕΣΠΑ.

Ολα τα έργα θα δημοπρατηθούν τους επόμενους 6 - 9 μήνες και θα έχουν ολοκληρωθεί στα επόμενα 2,5 χρόνια, ως το 2015.

Το πρόγραμμα Αθήνα Ξανά αποτελείται από πέντε άξονες:


- Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας
- Η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης
- Η αναζωογόνηση του αστικού ιστού
- Η αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης
- Η διασφάλιση της υλοποίησης και βιωσιμότητας του Προγράμματος

Για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα της πόλης, ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει, την μετατροπή τριών εγκαταλειμμένων ξενοδοχείων στην περιοχή της Ομόνοιας σε κέντρα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας (επιδότηση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, κίνητρα για ανάπτυξη για strart up επιχειρήσεις).

Ο Δήμος θα προχωρήσει και στη δημιουργία δικτύου κοινωνικής στέγασης κέντρου διαμονής για ηλικιωμένους άστεγους και κέντρου δημιουργικής απασχόλησης και παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Επίσης για την αναζωογόνηση του αστικού ιστού προβλέπεται η ανάπλαση και δημιουργία πράσινου σε 11 πλατείες του κέντρου της πόλης, η βελτίωση του αστικού τοπίου, η ανάκτηση δημόσιου χώρου, η βελτίωση πεζοδρομίων και του ηλεκτροφωτισμού.

Αναφορικά με τους χώρους φιλοξενίας μεταναστών ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι ο πρόβλημα δεν είναι μόνο της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι οι χώροι φιλοξενίας πρέπει να δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα. Από την πλευρά της η υπουργός σημείωσε ότι συμφωνεί με τα μέτρα που προωθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης «ούτε μια μέρα δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση ανεξαρτήτως των εκλογών».

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοικτά ΟΛΑ τα μαγαζιά και τις Κυριακές; - Τι προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ"

Ένοχο έκρινε το Εφετείο τον Παν. Ψωμιάδη

Ένοχο έκρινε το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τον εν αργία περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, για την υπόθεση μείωσης προστίμων σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων, κατά τη νομαρχιακή του θητεία.
Ήταν η τρίτη φορά που ο Π. Ψωμιάδης δικάστηκε γι' αυτή την υπόθεση.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για παράβαση καθήκοντος και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με τριετή αναστολή.

Είχαν προηγηθεί δύο καταδικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με αναστολή, αλλά κατόπιν προσφυγής του στον Αρειο Πάγο το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης της απόφασης, με αποτέλεσμα η υπόθεση να επιστρέψει στο Πενταμελές Εφετείο. Βάσει της προηγούμενης καταδικαστικής απόφασης, είχε τεθεί τον περασμένο χρόνο σε αργία από τα καθήκοντα του περιφερειάρχη.

Στην αθωότητά του επιμένει ο Π. Ψωμιάδης και προαναγγέλλει την προσφυγή του στον Άρειο Πάγο.

"Όποιος παρακολούθησε τη δίκη, έβγαλε τα συμπεράσματά του. Συνεχίζουμε στον Άρειο Πάγο μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι να λάμψει η αλήθεια. Καμιά άδικη απόφαση δεν πρόκειται να με κάμψει, να με φιμώσει, να με γονατίσει. Από σήμερα ξεκινάει να γεννιέται το καινούργιο".

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένοχο έκρινε το Εφετείο τον Παν. Ψωμιάδη"

«Ποιοι πλήρωσαν το μάρμαρο» στην διετία 2010- 2011

Κατά 35% μειώθηκαν οι μισθοί στις ΔΕΚΟ, στο στόχαστρο ο ιδιωτικός τομέας

Απώλειες εισοδήματος που κατά μέσο όρο φθάνουν το 35% έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι οποίοι αποτελούν και τα μεγαλύτερα «θύματα» του μνημονίου.

Στην αμέσως κατώτερη θέση βρίσκονται οι υπάλληλοι των υπουργείων με τις μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους να αγγίζουν σε μέσα επίπεδα το 30% και να ακολουθούν οι συνταξιούχοι με 15,7% και τα ειδικά μισθολόγια (δικαστές, διπλωμάτες, γιατροί, καθηγητές πανεπιστημίων, αστυνομικοί κλπ.) με 15%.

Στον πίνακα της τρόικας για το «ποιοι πλήρωσαν το μάρμαρο» στην διετία 2010-2011 δείχνει ότι οι μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους κυμαίνονται στο 30% κατά μέσο όρο.

Το ευχάριστο είναι ότι η τρόικα δεν θα απαιτήσει άλλα μέτρα με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα 2012-2015, εκτιμώντας ότι είναι ήδη αρκετά αυτά που ήδη θεσπίστηκαν και εφαρμόζονται.

Αντιθέτως, το ενδιαφέρον των ελεγκτών τώρα μετατοπίζεται στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, όπου το μέσο εισόδημα των εργαζομένων φαίνεται να μειώθηκε μόλις 6,6%.

Μεγάλα περιθώρια για νέες εξοικονομήσεις δαπανών διαπιστώνει η τρόικα ότι υπάρχουν στα ειδικά μισθολόγια , δικαστές, διπλωμάτες, γιατρούς, καθηγητές πανεπιστημίων, αστυνομικούς και Ένοπλες Δυνάμεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν από τον Ιούνιο σε μία μεσοσταθμική μείωση κατά 12%, η οποία όμως σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων θα είναι μεγαλύτερες.

Στο στόχαστρο μπαίνουν τώρα όμως και οι παχυλές συντάξεις, επικουρικές και μη. Η τρόικα «βλέπει» μέση μείωση συντάξεων στη διετία 2010-2011 της τάξεως του 15,7% και στο κείμενο που συνοδεύει τον πίνακα διαπιστώνει πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια για μεγαλύτερες μειώσεις.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ποιοι πλήρωσαν το μάρμαρο» στην διετία 2010- 2011"

«Stop» στο ρουκετοπόλεμο της Χίου από την ΕΛ. ΑΣ.

Κινδυνεύει να ματαιωθεί το πιο φαντασμαγορικό Πασχαλινό έθιμο, αυτό του ρουκετοπόλεμου μεταξύ δυο ενοριών στο Βροντάδο της Χίου; Αυτό δείχνει η στάση της τοπικής υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, που επί δυο 24ωρα κατάσχει τις ρουκέτες τις οποίες ετοιμάζουν τα πληρώματα!

Οι αστυνομικοί έχουν εντείνει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά τις έρευνες στα εγκαταλελειμμένα κτίρια της περιοχής, τα οποία χρησιμοποιούνται ως αποθήκες από όσους συμμετέχουν στον ρουκετοπόλεμο και τους προκαλούν αρκετά μεγάλες απώλειες σε… πυρομαχικά!

Σε ένα από τα κτίρια κατασχέθηκαν 448 ρουκέτες έτοιμες για ρίψη, δέκα ξύλινα ρουκετόξυλα, επτά ξύλινα σφυριά, δύο σακουλάκια που περιείχαν ένα κιλό και 700 γραμμάρια εκρηκτικού μίγματος για την γόμωση των ρουκετών, 406 καλούπια ρουκετών έτοιμα για γέμισμα και οκτώ ξύλινες κατασκευές οι οποίες χρησιμοποιούνται ως εκτοξευτήρες! Ένα 24ωρο νωρίτερα, αστυνομικοί της ΟΠΚΕ είχαν κατάσχει άλλες 24 ρουκέτες, 62 κενά καλούπια για την εκτόξευση των πύρινων σαϊτών, δυο σφυριά και μια ξύλινη βάση για ρουκέτες σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη στην περιοχή του Αγίου Μάρκου.

*** Καβάλα: Πάνω από 4.000 βεγγαλικά διέθετε για πώληση στο κατάστημά του στην Ελευθερούπολη ένας 34χρονος έμπορος! Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν 3.840 παιδικά αθύρματα και 396 βεγγαλικά διαφόρων διαστάσεων και τον οδήγησαν στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καβάλας που του άσκησε δίωξη για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και διέταξε να αφεθεί ελεύθερος.

*** Τρίπολη: Συνολικά 2.500 τυποποιημένες κροτίδες κατασχέθηκαν στο κατάστημα ενός 49χρονου που θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης.

*** Μυτιλήνη: «Βαποράκι»… κροτίδων ήταν ένας 19χρονος Έλληνας που συνελήφθη έχοντας μαζί του 254 κροτίδες διαφόρων ειδών! Ο νεαρός αποκάλυψε ότι τις προμηθεύτηκε από έναν 26χρονο Έλληνα για να τις πουλήσει μαζί με άλλες 97 κροτίδες που κατασχέθηκαν στο σπίτι του.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Stop» στο ρουκετοπόλεμο της Χίου από την ΕΛ. ΑΣ."

«Καλπάζουν» οι τιμές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών

Ποια βασικά αγαθά αυξήθηκαν περισσότερο από το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή

Λένε ότι οι αριθμοί δεν αντικατοπτρίζουν πάντα την πραγματικότητα και αυτό το βιώνουν καθημερινά οι καταναλωτές, όταν αγοράζουν είδη πρώτης ανάγκης.

Την ώρα, λοιπόν, που τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί διαρκώς, φτάνοντας το 1,7% το Μάρτιο, η ανάλυση των δεδομένων ανά κατηγορία προϊόντων δείχνει πως η ακρίβεια ζει και βασιλεύει.

Πέραν των τιμών των καυσίμων, που παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση λόγω της υψηλότερης φορολογικής επιβάρυνσης, μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν (και μάλιστα υψηλότερα του πληθωρισμού):

- Ηλεκτρισμός 13,9%
- Φρούτα 11,8%
- Τέλη κυκλοφορίας 9,7%
- Χυμοί φρούτων 9,3%
- Αναψυκτικά 8,4%
- Καφές 7,1%
- Νοσοκομεία-κλινικές 4,7%
- Ζάχαρη-γλυκά/παγωτά 3,9%
- Εστιατόρια-Καφενεία 3,3%
- Νωπά λαχανικά 3%
- Ψάρια 2,9%
- Γαλακτοκομικά-αυγά 2,7%
- Δημητριακά 2,6%
- Ασφάλιστρα 1,9%
- Είδη ατομικής φροντίδας 1,8%
- Βιβλία-εφημερίδες 1,7%

Από την άλλη πλευρά, ευχάριστη έκπληξη είναι η κατακόρυφη πτώση της τιμής της πατάτας (24,6%), μετά την ενεργοποίηση του γνωστού κινήματος και των φαρμάκων κατά 5,1%.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καλπάζουν» οι τιμές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών"

Κανονικά οι συνταγές του ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία

Χωρίς προβλήματα θα μπορούν από αύριο, Μεγάλη Τρίτη, να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία της Αττικής και του Πειραιά, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι δύο Φαρμακευτικοί Σύλλογοι αποφάσισαν να εκτελούν κανονικά τις συνταγές των ασφαλισμένων του Οργανισμού, παρότι συνεχίζουν να διεκδικούν την εξόφληση των χρημάτων που τους οφείλονται.

Το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κατέληξε στην απόφαση αυτή καθώς, αφενός μεν έχει ξεκινήσει σταδιακά η αποπληρωμή μέρους των οφειλομένων χρημάτων και αφετέρου ως ένδειξη ευαισθησίας του κλάδου, λόγω εορτών του Πάσχα απέναντι στους ασφαλισμένους.

«Ευελπιστούμε να δείξει αντίστοιχη ευαισθησία απέναντι στον κλάδο και η πολιτική ηγεσία του τόπου, εξοφλώντας όλες τις οφειλές των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων, για τα οποία εξακολουθούμε την άρση της πίστωσης (ΟΤΕ, ΗΣΑΠ, ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΔΕΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ)» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται εάν η συγκεκριμένη απόφαση ισχύει μόνο για την περίοδο του Πάσχα ή και μετά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κανονικά οι συνταγές του ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news