facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Τι ισχύει για όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο

Τα συνήθη θύματα πληρώνουν για ακόμη μια φορά τη νύφη της έλλειψης πολιτικής βούλησης για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.

Σε αυτό το πλαίσιο, την ώρα που πολλοί μεγαλοοφειλέτες ζουν και βασιλεύουν και άλλοι συλλαμβάνονται για τα μάτια του κόσμου και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι, χωρίς να τακτοποιούν τα χρέη τους, φορολογούμενοι, οι οποίοι μπορεί να χρωστούν ακόμα και… 300 ευρώ, κινδυνεύουν με κατάσχεση ακόμη και των μισθών και των τραπεζικών τους καταθέσεων.

Ποια είναι, όμως, η διαδικασία που ακολουθείται; Πώς ενεργοποιείται το συγκεκριμένο μέτρο; Ποια άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδυνεύουν και πότε;

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε οδηγό, όπου απαντά σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις, που συχνά υποβάλλουν οι πολίτες σχετικά και με τα δικαιώματά τους ως οφειλέτες:

1) Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο ληξιπρόθεσμο χρέος;

Για την είσπραξη ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., τα εξής μέτρα:

α) Κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων που δικαιούται να εισπράξει από τρίτους.

β) Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, που είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε σε χέρια τρίτων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατή και η κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών.

γ) Κατάσχεση ακινήτων.

2) Πότε και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά οφειλέτη του Δημοσίου;

Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ και εφόσον η καθυστέρηση καταβολής υπερβαίνει τους 4 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής.

3) Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, προς νομικά πρόσωπα και προς τρίτους, για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών;

Δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων ύψους μέχρι 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων.
Η πιο πάνω ρύθμιση δεν ισχύει για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και για οφειλές υπέρ Ο.Τ.Α.

4) Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό, για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου;

Δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων, που καταβάλλονται περιοδικά σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι των 1.000 ευρώ, μηνιαίως.

Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

5) Η έκθεση κατάσχεσης σημαίνει και πλειστηριασμό;

Όχι. Μετά την επιβολή της κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, στο οποίο ορίζεται η ημερομηνία διενέργειάς του, εντός συγκεκριμένης συντόμου προθεσμίας.
Εν τω μεταξύ ο οφειλέτης του Δημοσίου μπορεί, μετά από αίτησή του, να υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των χρεών ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, επιτυγχάνοντας και την αναστολή εκτέλεσης του σχετικού προγράμματος.

Η κυριότητα πλειστηριασθέντος ακινήτου μεταβιβάζεται στον υπερθεματιστή μετά τη μεταγραφή της περίληψης της έκθεσης κατακύρωσης στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο όπου υφίσταται. Μέχρι τότε, η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στον έως τότε κύριο του ακινήτου.

6) Μετά την επιβολή από το Δημόσιο ή από οποιονδήποτε τρίτο κατάσχεσης σε ακίνητο, μπορεί να επιβληθεί άλλη κατάσχεση για οφειλές προς το Δημόσιο στο ίδιο ακίνητο;

Ναι.

7) Είναι δυνατή η άρση κατάσχεσης και η εξάλειψη υποθήκης επί ακινήτου για χρέη προς το Δημόσιο;

Ναι, μετά την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε το μέτρο ή μετά την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο με συγκεκριμένους, κατά περίπτωση, όρους αποδέσμευσης.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι ισχύει για όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο"

Εξώσεις με διαδικασία-εξπρές σε κακοπληρωτές ενοικιαστές

Και το κυριότερο... χωρίς τη διεξαγωγή δίκης


Διαδικασίες-εξπρές για την είσπραξη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από χιλιάδες ενοικιαστές-«φεσατζήδες» προβλέπει ο νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «δίκαιη δίκη». Έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ενσωματώθηκαν σημαντικές διατάξεις-ανάσα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιμετωπίζουν κακοπληρωτές ενοικιαστές.

Με τα «φέσια» στον τομέα της ενοικίασης να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ για φέτος, οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε απόγνωση και για τον λόγο αυτό εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα μισθώματα προκειμένου να μη φορολογηθούν για έσοδα που ποτέ δεν πήραν στα χέρια τους. Ωστόσο, οι νέες διατάξεις των άρθρων 15 και 19 του νόμου 4055/12 επιχειρούν να «μπλοκάρουν» τους κατ' επάγγελμα «φεσατζήδες» και να προστατέψουν τους ιδιοκτήτες.

Η πιο σημαντική πρόβλεψη, που ισχύει από την προηγούμενη Δευτέρα, προβλέπει ότι η αποβολή του μισθωτή που αρνείται να καταβάλει τα μισθώματα επιτυγχάνεται χωρίς τη διεξαγωγή δίκης, αναβολών, μαρτύρων κ.λπ., αλλά και χωρίς να χάνει και ο ενοικιαστής το δικαίωμα υπεράσπισής του με την ταχύτερη διαδικασία της έκδοσης διαταγής απόδοσης του ενοικίου.

Πλέον με την ίδια διαταγή ο δύστροπος νοικάρης που βάζει «φέσι» στον ιδιοκτήτη καταδικάζεται και στην πληρωμή όχι μόνο των ενοικίων αλλά και των κοινοχρήστων και λογαριασμών κοινής ωφελείας που τον βαρύνουν.

Δηλαδή, χωρίς να γίνονται μακροχρόνια δικαστήρια, μπορεί να εκδοθεί απόφαση ?εφόσον ο ιδιοκτήτης προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά- η οποία θα υποχρεώνει τον ενοικιαστή στην άμεση καταβολή των ποσών που τον βαρύνουν.

Όπως αναφέρει το Έθνος, η διαδικασία για την αποβολή του δύστροπου μισθωτή γίνεται:

1. Με καταγγελία της μίσθωσης είτε με εξώδικο είτε με το δικόγραφο της αγωγής. Ο μισθωτής έχει δικαίωμα 30 ημερών να πληρώσει όσα χρωστά, διαφορετικά την 30ή ημέρα λύνεται αυτοδίκαια η μίσθωση και προσδιορίζεται δικάσιμος. Η υπόθεση συζητείται με μάρτυρες και μετά 3-4 μήνες εκδίδεται απόφαση.

2. Αγωγή για δυστροπία. Με αυτό τον τρόπο δεν καταγγέλλεται η μίσθωση, αλλά ζητείται να διαταχθεί η απόδοση του ακινήτου. Ο ενοικιαστής έχει προθεσμία μέχρι τη συζήτηση της αγωγής να πληρώσει τα ενοίκια. Αν αυτό γίνει, η δίκη καταργείται, αν αυτό όμως έχει ξανασυμβεί (επανειλημμένη δυστροπία), τότε ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να ζητήσει να συνεχιστεί η δίκη και να εκδοθεί απόφαση έξωσης.

3. Εκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου χωρίς δίκη. Είναι ο νέος τρόπος όπου με διαδικασίες?εξπρές μπορούν να εισπραχθούν όλα τα οφειλόμενα ποσά. Για να εκδοθεί μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση καταβολής του μισθώματος, να κοινοποιηθεί εξώδικο στον ενοικιαστή μέσα σε 15 ημέρες και να κατατεθούν στο δικαστήριο τα απαραίτητα έγγραφα. Συνολικά, η διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να κρατήσει μόλις 50 ημέρες.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξώσεις με διαδικασία-εξπρές σε κακοπληρωτές ενοικιαστές"

Στην Κέρκυρα για Πάσχα ο Ιταλός δήμαρχος στηρίζει και πάλι την Ελλάδα

Ο Mario Galdi, δήμαρχος της μικρής ιταλικής πόλης Cava De Tirreni, που με τη συμβολική του πραξη να προσφέρει τον μισθό του στο ελληνικό κράτος έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στους Ελληνες πέρασε το καθολικό Πάσχα στην Κέρκυρα.

«Σαν καθηγητής Πανεπιστημίου είχα πολλούς Έλληνες φοιτητές και πάντα είχα μία ιδιαίτερη σχέση μαζί τους. Αποφάσισα να κάνω αυτήν τη συμβολική χειρονομία γιατί έβλεπα ότι όλη η Ευρώπη δεν συμπεριφερόταν σωστά στη χώρα σας αν και θα έπρεπε να προσφέρει κάτι παραπάνω στην Ελλάδα» τόνισε μιλώντας για την πρωτοβουλία του.

Ο κ. Galdi ήταν προσκεκλημένος του δήμαρχου Κέρκυρας και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κρίκετ. Είχε, μάλιστα, την ευκαιρία να συναντηθεί με τους τοπικούς παράγοντες της Αυτοδιοίκησης και συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αδελφοποίηση των δύο περιοχών και να ενδυναμώσουν έτσι ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των κατοίκων των δύο πόλεων. Όπως είπε ο Ιταλός δήμαρχος, θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες και άλλες ελληνικές πόλεις, όπως το Μαρούσι, τον Βόλο και την Καρδίτσα.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Κέρκυρα για Πάσχα ο Ιταλός δήμαρχος στηρίζει και πάλι την Ελλάδα"

«Κανονικά» τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ, παρά την απεργία

Δεν αναμένεται να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση των επιβατών με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, παρά την 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει για τη Μεγάλη Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ, Σοφοκλής Φάτσιος, διαβεβαίωσε το επιβατικό κοινό ότι τα λεωφορεία θα κινηθούν όπως έχει προγραμματιστεί, δεδομένου ότι το 90% των ιδιοκτητών είναι και οδηγοί. Ο κ. Φάτσιος διευκρίνισε ότι η απεργία αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που οι εργαζόμενοι καταφεύγουν σε κινητοποιήσεις, ζητώντας, όπως αναφέρουν, την υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας και να σταματήσουν οι απολύσεις, οι οποίες, όπως διατείνονται, έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται.

Από την πλευρά της η διοίκηση των ΚΤΕΛ αντιτείνει ότι οι εργαζόμενοι ζητούν νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, με αυξήσεις μισθών, τη στιγμή που σε όλους τους χώρους εργασίας γίνονται μειώσεις αποδοχών. Αφορμή για την εξαγγελθείσα απεργία αποτέλεσε η κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, οι οποίοι προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τα δρομολόγια των λεωφορείων, διαμαρτυρόμενοι για απολύσεις συναδέλφων τους. Δ. Καμπάσης

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κανονικά» τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ, παρά την απεργία"

Μεγάλη κοροϊδία τα μέτρα για τους λαθρομετανάστες

Ερχονται ακόμα καραβάνια


Την ώρα που εξαγγέλλονται σαρωτικές επιχειρήσεις-σκούπα με σκοπό να καθαρίσει το κέντρο από τους παράνομους μετανάστες, ενώ πολίτες και Αστυνομία συγκρούονται για τα κέντρα κράτησης που πρόκειται να δημιουργηθούν, με τους αρμόδιους υπουργούς να προειδοποιούν για τις μολυσματικές ασθένειες που έρχονται στη χώρα από τους ανεμβολίαστους αλλοδαπούς, χιλιάδες παράνομοι μετανάστες εξακολουθούν να εισέρχονται στη χώρα κάθε μήνα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά φτάνουν καθημερινά στην Αθήνα κατά δεκάδες εφοδιασμένοι με επίσημο έγγραφο της ελληνικής κυβέρνησης ότι κανείς δεν μπορεί να τους συλλάβει ή να τους απομακρύνει για τουλάχιστον έναν μήνα!

Μια πρωινή καθημερινή αυτοψία στον Σταθμό Λαρίσης, όπου φτάνει το τρένο από την Αλεξανδρούπολη, είναι αρκετή για να κατανοήσει κανείς ότι τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει στο θέμα της μετανάστευσης, παρά τις υπουργικές δηλώσεις. Δεκάδες παράνομοι μετανάστες αποβιβάζονται καθημερινά από το τρένο και με τα λιγοστά υπάρχοντά τους στην πλάτη κατευθύνονται προς το κέντρο της Αθήνας για να προστεθούν στους εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν κάνει ήδη το ίδιο ταξίδι. Κανείς δεν τους ελέγχει, κανείς δεν επιχειρεί να τους συλλάβει και να τους απομακρύνει. Και να ήθελε, δεν θα μπορούσε άλλωστε, αφού όλοι τους είναι εφοδιασμένοι με έγγραφο της Πολιτείας που τους επιτρέπει να κυκλοφορούν ανενόχλητοι στους δρόμους για τουλάχιστον έναν μήνα. Με το συγκεκριμένο χαρτί στο χέρι φτάνουν στην Ομόνοια κι εκεί χάνονται ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους, χωρίς βεβαίως να επιστρέφουν στην πατρίδα τους όταν η ισχύς του εγγράφου λήξει. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Πάνω από 35.000 λαθρομετανάστες συνελήφθησαν το 2011 στην περιοχή του Εβρου. Στους συνοριακούς σταθμούς Φερρών, Τυχερού, Σουφλίου, Χειμωνίου, Διδυμοτείχου και Μεταξάδων, που υπάγονται στην Αλεξανδρούπολη, γίνονται καθημερινά πάνω από 50 συλλήψεις. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και στους σταθμούς της Ορεστιάδας. Ολοι αυτοί λαμβάνουν βάσει νόμου το ειδικό έγγραφο που τους επιτρέπει τη μηνιαία παραμονή στη χώρα μας. Συνολικά περισσότεροι από 500 μετανάστες με προσωρινή άδεια παραμονής μετακινούνται προς την πρωτεύουσα κάθε εβδομάδα.

Η εισροή των λαθρομεταναστών στη χώρα μας συνεχίζεται με την ίδια μαζικότητα που παρατηρούνταν και πριν από έξι μήνες, όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ» με σχετικό ρεπορτάζ. Οι επιβάτες-λαθρομετανάστες μπαίνουν στις συγκοινωνίες και νομιμότατα φτάνουν στην Αθήνα για να αρχίσουν την περιπλάνησή τους στους δρόμους της πόλης.

Το εντυπωσιακό είναι ότι όλοι αυτοί, προτού φτάσουν στην πρωτεύουσα, έχουν ήδη συλληφθεί από την Αστυνομία. Συλλαμβάνονται στον Εβρο, όταν πλέον έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα, και εκμεταλλευόμενοι τη διάταξη περί ασύλου καταθέτουν μια αίτηση, παίρνουν άδεια παραμονής για 30 ημέρες και έρχονται στην πρωτεύουσα για να χαθούν μέσα στο πλήθος.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη κοροϊδία τα μέτρα για τους λαθρομετανάστες"

H Kως εισάγει το δικό της νόμισμα

Και το όνομα αυτού... «μαϊδί»


Η Κως αντιστέκεται στην κρίση εισάγοντας το δικό της νόμισμα! Το όνομά του είναι «μαϊδί» και οι εμπνευστές του ευελπιστούν να βοηθήσει τους κατοίκους του νησιού να αντιμετωπίσουν, ως ένα βαθμό τα οικονομικά προβλήματα.
Ένα φυσικό πρόσωπο ή μία επιχείρηση θα μπορούν να προσφέρουν εργασία, προϊόντα ή υπηρεσίες, για τα οποία θα αμειφθούν με μαϊδί, πιστώνοντας έτσι το λογαριασμό τους.

Τα μέλη του δικτύου του τοπικού νομίσματος θα μπορούν να βλέπουν online υπηρεσίες ή προϊόντα που υπάρχουν διαθέσιμα από άλλα μέλη του δικτύου και να τους πληρώσουν με μαϊδί.

Ανά πάσα στιγμή κάθε μέλος του δικτύου να μπορεί να έχει μια πλήρη εικόνα για το τι μπορεί να «πουλήσει» ή να «αγοράσει».

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "H Kως εισάγει το δικό της νόμισμα"

Νοικιάζουν την ΕΛ.ΑΣ. σε ιδιώτες!

Για λόγους "οικονομίας" στην εποχή της τρόικας

Ενοικιαστήριο στην Ελληνική Αστυνομία βάζει η κυβέρνηση τη στιγμή που η εγκληματικότητα είναι εκτός ορίων και οι πολίτες νιώθουν τρόμο ακόμη και μέσα στα σπίτια τους. Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», η ΕΛ.ΑΣ. πλέον «ενοικιάζεται» επίσημα και με τον νόμο στους έχοντες τη δυνατότητα να πληρώσουν.

Με απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας, όλα τα οχήματα και οι μοτοσικλέτες της, ακόμη και τα ελικόπτερα που έχει στην κατοχή της η ΕΛ.ΑΣ., μπορούν πλέον να ενοικιάζονται από ιδιώτες που θέλουν να κοιμούνται ασφαλείς και ήσυχοι τα βράδια. Ο,τι και όσοι. ενοικιάζονται από εκείνους που μπορούν να πληρώσουν θα αφαιρούνται βέβαια από τις δυνάμεις που προστατεύουν τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς. Και όποιος νομίζει ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν, δεν έχει παρά να προστρέξει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπου δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες ακόμη και ο. τιμοκατάλογος των ενοικιάσεων της ΕΛ.ΑΣ. Οι τιμές ξεκινούν από 30 ευρώ την ώρα για την ενοικίαση ενός απλού αστυνομικού μέχρι και 1.500 ευρώ αν θέλετε να νοικιάσετε το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. Και αν είστε και καλός πελάτης, η Ελληνική Αστυνομία σάς κάνει και έκπτωση...

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, από δω και στο εξής οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο μπορεί να έχει τον προσωπικό του κρατικό αστυνομικό αντί του ποσού των 30 ευρώ την ώρα. Πληρώνοντας δε 20 ευρώ επιπλέον την ώρα, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ μοτοσικλετιστή αστυνομικού ή αστυνομικού με εκπαιδευμένο σκύλο!


Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είχε άγνοια για την απόφαση που έλαβε ο προκάτοχός του Χρήστος Παπουτσής μαζί με τον υφυπουργό Μανόλη Όθωνα και τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοϊδης φέρεται έντονα ενοχλημένος και διαφωνών με το σχέδιο "ενοικίασης" μέσων και προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά του.

Ανακοίνωση που εκδόθηκε από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ επιβεβαιώνει την αποκάλυψη που έγινε από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
Από την αστυνομία διευκρινίζεται ότι οι υπηρεσίες "με καταβολή ανταλλάγματος" αφορούν "συνοδεία εκρηκτικών ή/και επικινδύνων υλών, ιδιωτικών αγαθών μεγάλης αξίας, καλλιτεχνικών έργων και χρηματαποστολών, συνοδευτικές υπηρεσίες ασφάλειας σε πρόσωπα και υπηρεσίες εκπαίδευσης σε ιδιώτες, διάθεση πόρων και εγκαταστάσεων σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές".
Όπως επισημαίνεται, "το αντάλλαγμα που θα καταβληθεί, εφόσον εγκριθεί συγκεκριμένο αίτημα, περιέρχεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό ως δημόσιο έσοδο, με σκοπό την απόσβεση του κόστους χρήσης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των υποδομών της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και στην αναβάθμισή τους, προκειμένου να μην επηρεάζεται το κύριο έργο και οι υπηρεσίες προς τους πολίτες".
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ επιχειρηματολογούν ότι "εδώ και χρόνια οι συγκεκριμένες υπηρεσίες προσφέρονταν δωρεάν χωρίς την οποιεσδήποτε καταβολή αποζημίωσης προς το Ελληνικό Δημόσιο με βάση την εμπειρία και την τεχνογνωσία των Αστυνομικών Αρχών", ενώ τονίζουν ότι "αντίστοιχες υπηρεσίες προσφέρονται σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και διαδικασία έγκρισης και καταβολή ανταλλάγματος".

Η ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ είναι η εξής:

"Με αφορμή άρθρο που δημοσιεύθηκε στο σημερινό φύλλο της κυριακάτικης εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», το οποίο τιτλοφορείται «Νοικιάζουν την ΕΛ.ΑΣ. σε ιδιώτες» ανακοινώνονται - διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

H αναφερόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (8004/21/2/12 - ΦΕΚ 888 Β/21.03.2012) εκδόθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 22 του ν. 3938/2011, ο οποίος κυρώθηκε ομόφωνα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, και αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας προς τρίτους που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις που αφορούν στη δημόσια τάξη και ασφάλεια, με καταβολή ανταλλάγματος.

Το αντάλλαγμα που θα καταβληθεί, εφόσον εγκριθεί συγκεκριμένο αίτημα, περιέρχεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό ως δημόσιο έσοδο, με σκοπό την απόσβεση του κόστους χρήσης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των υποδομών της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και στην αναβάθμισή τους, προκειμένου να μην επηρεάζεται το κύριο έργο και οι υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Οι υπηρεσίες αυτές, που είναι δυνατόν να προσφερθούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εφόσον υπάρχει αντικειμενική υπηρεσιακή ευχέρεια - δυνατότητα και ύστερα από συγκεκριμένο τοπικά και χρονικά προσδιορισμένο αίτημα, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου αλλά και σε τρίτους, αφορούν έργα, όπως, συνοδεία εκρηκτικών ή/και επικινδύνων υλών, ιδιωτικών αγαθών μεγάλης αξίας, καλλιτεχνικών έργων και χρηματαποστολών, συνοδευτικές υπηρεσίες ασφάλειας σε πρόσωπα και υπηρεσίες εκπαίδευσης σε ιδιώτες, διάθεση πόρων και εγκαταστάσεων σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές κλπ.

Εδώ και χρόνια οι συγκεκριμένες υπηρεσίες προσφέρονταν δωρεάν χωρίς την οποιεσδήποτε καταβολή αποζημίωσης προς το Ελληνικό Δημόσιο με βάση την εμπειρία και την τεχνογνωσία των Αστυνομικών Αρχών. Με το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, όσοι αιτούνται αυτές οι υπηρεσίες θα υποχρεούνται να καταβάλλουν, ως αντίτιμο, το κόστος χρήσης των διατιθέμενων πόρων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αντίστοιχες υπηρεσίες προσφέρονται σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και διαδικασία έγκρισης και καταβολή ανταλλάγματος".

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Νοικιάζουν την ΕΛ.ΑΣ. σε ιδιώτες!"

«H κυβέρνηση θα προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον»

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την προγραμματιζόμενη απεργία της ΠΝΟ. Στη σύσκεψη μετείχαν οι Υπουργοί Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος, Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παντελής Καψής.

Μετά τη σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η πραγματοποίηση της απεργίας των ναυτεργατών, ιδιαίτερα μετά τις σημερινές γραπτές δεσμεύσεις του Υπουργείου, είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου με την συνδικαλιστική τους ηγεσία και έχει αντιμετωπίσει με τον πιο πρόσφορο τρόπο τα προβλήματα που έχουν τεθεί.

Καλούμε την ΠΝΟ να αναλάβει τις ευθύνες της αναλογιζόμενη το δημόσιο συμφέρον, το βαρύ πλήγμα στον τουρισμό ενόψει μάλιστα του Πάσχα, τους κινδύνους που δημιουργούνται για την δημόσια υγεία, τις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και την αναστάτωση της οικονομικής ζωής των νησιών σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, καθώς και την αρνητική εικόνα για τη χώρα που προβάλλεται διεθνώς.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίσει την ομαλή εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών και την απρόσκοπτη διακίνηση των προϊόντων».

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«H κυβέρνηση θα προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον»"

Απεργία σε πλοία και ΚΤΕΛ – Στρέφουν εναντίον τους την κοινωνία

Αμετακίνητοι στην απόφασή τους να απεργήσουν Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη παραμένουν οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ, ενώ απεργία εξήγγειλαν για τη Μεγάλη Πέμπτη και οι οδηγοί των ΚΤΕΛ.

Οι συνδικαλιστές της ακτοπλοΐας συναντήθηκαν με την Άννα Διαμαντοπούλου, άκουσαν τις προτάσεις της, αλλά επέμειναν στην αρνητική στάση τους. Γεγονός που έκανε την υπουργό Ανάπτυξης να προχωρήσει σε κατά μέτωπον επίθεση στο ΚΚΕ, το οποίο κατηγόρησε ότι κρύβεται πίσω απι’ τις κινητοποιήσεις.

Στη συνάντηση οι τόνοι υψώθηκαν τόσο πολύ, ώστε οι δημοσιογράφοι που περίμεναν απ’ έξω άκουγαν καθαρά τις φωνές!

Το ερώτημα είναι απλό: δεν θα μπορούσαν οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ και των ΚΤΕΛ να κηρύξουν απεργία την εβδομάδα μετά το Πάσχα;

Γιατί πρέπει να τιμωρήσουν τους καταταλαιπωρημένους Έλληνες, που θέλουν να πάνε στο νησί τους ή στο χωριό τους, για να περάσουν λίγες μέρες ξεκούρασης;

Γιατί πρέπει να τιμωρήσουν τους ξενοδόχους και τους εμπόρους, που περιμένουν αυτές τις μέρες για να μειώσουν κάπως τις ζημιές τους;
Δεν καταλαβαίνουν, άραγε, ότι το μόνο που θα καταφέρουν είναι να στρέψουν απέναντί τους το σύνολο της κοινωνίας;


aixmi.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία σε πλοία και ΚΤΕΛ – Στρέφουν εναντίον τους την κοινωνία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news