facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Διευκρινήσεις για τη φορολόγηση του γεωργικού εισοδήματος

Οριστικοποιήθηκαν οι πίνακες με τα ποσά του καθαρού γεωργικού εισοδήματος

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, οριστικοποιήθηκαν οι πίνακες με τα ποσά του καθαρού γεωργικού εισοδήματος όλων των αγροτικών προϊόντων της χώρας ανά περιφερειακή ενότητα των νομών παραγωγής τους, καθώς και οι πίνακες με τα ποσά των αντιπροσωπευτικών ενοικίων ανά στρέμμα ενοικιαζόμενης γεωργικής γης για το οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011).

Τα ποσά αυτά εμφανίζονται για τις ημιορεινές και ορεινές ζώνες, μειωμένα κατά ποσοστό 20% και 40% αντίστοιχα, σε
σχέση με τα ποσά των πεδινών ζωνών.

Σε όποια περιφερειακή ενότητα του νομού δεν έχει προσδιορισθεί ποσό καθαρού εισοδήματος για κάποιο γεωργικό προϊόν, αυτό θα προκύπτει από τη μέση τιμή του καθαρού γεωργικού εισοδήματος του εν λόγω προϊόντος που ισχύει για όλη την επικράτεια, όπως αποφασίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή.

Τέλος, σε περιπτώσεις που λόγω ζημιών από γεγονότα απρόβλεπτα ή οφειλόμενα σε ανωτέρα βία, δεν αποκτήθηκε εισόδημα ή αυτό που αποκτήθηκε είναι κατώτερο του προσδιοριζόμενου με την αντικειμενική μέθοδο, ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού με βάση το ποσοστό μείωσης που προκύπτει από το σχετικό «Ειδοποιητήριο» του ΕΛ.Γ.Α το οποίο πρέπει να προσκομίζεται στον αρμόδιο Προϊστάμενο της ΔΟΥ.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινήσεις για τη φορολόγηση του γεωργικού εισοδήματος"

Σε νέο και ολοκαίνουριο κτίριο θα "μετακομίσει" το Πρωτοδικείο Αθηνών

Την ανέγερση νέου κτιρίου, εμβαδού 5.000 τμ στον χώρο της πρώην Σχολής Ευελπίδων, μελετά το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Για τον σκοπό αυτόν πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εθνικής 'Αμυνας, κατά την οποία συζητήθηκε η δημιουργία πρόσθετων κτιριακών χώρων στο Πρωτοδικείο Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων), με σκοπό την εξασφάλιση των αναγκαίων κτιριακών υποδομών για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

Οι σχεδιαζόμενοι πρόσθετοι κτιριακοί χώροι θα περιλαμβάνουν νέο τετραώροφο κτίριο δυναμικότητας 20 ακροατηρίων (εκ των οποίων τα 14 θα είναι περίπου 60 μ2, τα τέσσερα θα είναι περίπου 85 μ2 και τα δύο θα είναι περίπου 170 μ2), ενώ προβλέπονται υποστηρικτικοί χώροι διάσκεψης των δικαστών.

Επίσης θα προβλεφθούν χώροι αναμονής για το κοινό, χώροι υγιεινής κοινού και δικαστών, χώρος αναψυκτηρίου για τις ανάγκες των δικαστηρίων και ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης δικών για την εξυπηρέτηση δικηγόρων και κοινού.

Η αρχιτεκτονική του νέου κτιρίου θα είναι φιλική προς τα υφιστάμενα κτίρια και θα διέπεται από κλασσικές αρχές και συμμετρίες στους όγκους και στα ανοίγματα, έτσι ώστε να ενταχθεί αρμονικά στο σύνολο του συγκροτήματος των κτιρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί τις διαδικασίες για την άμεση αποπεράτωση των ημιτελών κτιρίων που βρίσκονται πίσω από τον 'Αρειο Πάγο και το Εφετείο Αθηνών προκειμένου να επεκταθούν οι δικαστικές υπηρεσίες.

Ήδη με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου ανατέθηκε στη "Θέμις Κατασκευαστική" ΑΕ η υλοποίηση του έργου: Μελέτη, δημοπράτηση, επίβλεψη και παραλαβή του έργου "Διαμόρφωση και αποπεράτωση του ημιτελούς κτιρίου στο οικόπεδο του Δικαστικού Μεγάρου Αθηνών σε χώρους ακροατηρίων και γραφείων με σκοπό την υποστήριξη των Δικαστικών Υπηρεσιών στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης".

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε νέο και ολοκαίνουριο κτίριο θα "μετακομίσει" το Πρωτοδικείο Αθηνών"

Αποφυλακίζονται άμεσα όσοι έχουν ποινή μέχρι 5 έτη

Τι αναφέρεται σε γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

Σε γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος αναφέρει ότι όσοι έχουν καταδικαστεί με ποινή άνω των 5 ετών (κάθειρξη) δεν αποφυλακίζονται, ενώ αντίθετα αποφυλακίζονται όσοι έχουν ποινή μικρότερη των 5 ετών.

Ειδικότερα, κατόπιν σχετικού ερωτήματος του προϊσταμένου των Φυλακών Χαλκίδας, ο κ. Κανελλόπουλος στην υπ' αριθμ. 3/2012 γνωμοδότησή του επισημαίνει ότι οι κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή που δεν υπερβαίνει τα 5 χρόνια απολύονται άμεσα σε εφαρμογή του Ν. 4043/2012, με διάταξη των κατά τόπους εισαγγελέων πλημμελειοδικών, εάν:

1) Η ποινή τους είναι μέχρι τρία χρόνια και έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/10 αυτής, 2) εάν η ποινή τους είναι από 3 έως 5 έτη (συμπεριλαμβανομένης και της κάθειρξης) εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/5 της ποινής τους.

Τέλος, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι από την επίμαχη διάταξη του άρθρου 1 παράγραφος 1 του Ν. 4043/2012, «ανενδοιάστως προκύπτει ότι η εφαρμογή αυτής αφορά αποκλειστικώς καταδίκους, οι οποίοι εκτίουν στερητική της ελευθερίας ποινή μέχρι πέντε ετών». Και προσθέτει: «Πάσα περαιτέρω στερητική της ελευθερίας ποινή, απλή ή συγχωνευτική, που υπερβαίνει τα 5 έτη, δεν εμπίπτει στην προαναφερθείσα διάταξη».

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφυλακίζονται άμεσα όσοι έχουν ποινή μέχρι 5 έτη"

ΟΤΟΕ: 24ωρη απεργία στις 4 Απριλίου

Κινητοποιήσεις σε τοπικό αλλά και σε γενικότερο επίπεδο στις Τράπεζες, με 24ωρη απεργία την προσεχή Τετάρτη 4 Απριλίου για όλες τις Τράπεζες στη Φθιώτιδα, τη Λέσβο και την Αχαΐα ανακοίνωσε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ με αφορμή τη διακοπή λειτουργίας των συνεταιριστικών τραπεζών Λαμίας, Λέσβου- Λήμνου και Αχαϊκής, με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επίσης η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ αποφάσισε:

- Παρέμβαση στην Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ) ώστε να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να εξετάσει τρόπους για την προστασία των εργαζόμενων και την αντιμετώπιση της κατάστασης για τις συνεταιριστικές τράπεζες.

- Διάβημα στα κόμματα να αναλάβουν τις δικές τους πολιτικές ευθύνες και να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση με όλα τα νόμιμα μέσα των θέσεων εργασίας.

- Τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ κυβέρνησης, ΟΤΟΕ και εκπροσώπων των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών.

- Αξιοποίηση όλων των ενδεδειγμένων νομικών ενεργειών για την απόκρουση της απόφασης διακοπής της λειτουργίας των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών που πήρε η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

real.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΤΟΕ: 24ωρη απεργία στις 4 Απριλίου"

Διαχρονικό σκάνδαλο με τις άδειες των ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης



Έναν ιδιαίτερα ογκώδη φάκελο ο οποίος –περιέργως- όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει ανοίξει από κανέναν και αφορά τις άδειες των ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης που μισθώνονται την αντιπυρική περίοδο από το ελληνικό Δημόσιο, ανοίγει σήμερα η zougla.gr.
Εντύπωση παράλληλα προκαλεί ότι εδώ και εννέα χρόνια ελικόπτερα δασοπυρόσβεσης τα οποία φέρνει στη χώρα μας συγκεκριμένη εταιρεία (σ.σ. η Scorpion) δεν φέρουν το απαραίτητο πιστοποιητικό τύπου.
Αντίθετα με τα αμερικάνικα τύπου ERICKSON, για τα βαρέως και μεσαίου τύπου ελικόπτερα της συγκεκριμένης εταιρείας αναφέρεται ότι αρκεί να διαθέτουν ένα έγγραφο ισοδύναμο του πιστοποιητικού τύπου το οποίο «θα αναγνωρίζει και θα αποδέχεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας».
Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η αντιμετώπιση που είχαν οι επικεφαλής της Υ.Π.Α. όταν από το 2003 ενημέρωναν τα αρμόδια υπουργεία ότι είναι άκρως επικίνδυνο να εκμισθωθούν ελικόπτερα τα οποία δεν διαθέτουν πιστοποιητικό τύπου. Λίγο καιρό αργότερα συγκεκριμένοι υπάλληλοι «καρατομήθηκαν» και στην θέση τους τοποθετήθηκαν πιο «επιεική» στελέχη τα οποία έκαναν τα «στραβά μάτια» στην –καταγγελλόμενη- παρανομία.
Τι είναι το πιστοποιητικό Tύπου
Ένα από τα πλέον απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να μισθωθούν ελικόπτερα (βαρέως και μεσαίου τύπου) για δασοπυρόσβεση από το Πυροσβεστικό Σώμα κατά την αντιπυρική περίοδο από το 1999 μέχρι και σήμερα  είναι, μεταξύ άλλων πιστοποιητικών, και το πιστοποιητικό τύπου. Είναι εκείνο που προδιαγράφει τις κατασκευαστικές παραμέτρους και παραλλαγές ενός πτητικού μέσου και αποδεικνύει εάν μπορεί -εν προκειμένω- να επιχειρήσει για αεροπυρόσβεση.
Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας και της πάγιας πρακτικής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) αλλά και διεθνών κανονισμών (I.C.A.O.) για να δοθεί έγκριση χρησιμοποίησης Ε/Π σε πτήσεις δασοπυρόσβεσης θα πρέπει να προσκομισθεί πιστοποιητικό τύπου από της αρμόδια αεροπορική αρχή του κράτους κατασκευής χάριν του συγκεκριμένου πτητικού μέσου.
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, η έλλειψή του προκαλεί θέματα νομιμότητας της ανάθεσης παροχής υπηρεσιών δασοπυρόσβεσης με ελικόπτερα στη συγκεκριμένη εταιρεία αλλά θέτει σε κίνδυνο και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά το ζήτημα για το πιστοποιητικού τύπου ανέκυψε το 2003, καθώς μέχρι τότε στις τεχνικές προδιαγραφές δεν αναφερόταν το παραμικρό. Ας δούμε, όμως, τι συνέβη από τότε…
«Αποφύγετε τα Ρώσικα»
Στις 2 Μαΐου 2003 το με αριθμό πρωτοκόλλου 4054 ενημερωτικό σημείωμα του Διοικητή της ΥΠΑ  προς τον τότε Υπουργό Μεταφορών κ. Χρίστο Βερελή, ανέφερε ότι τα ελικόπτερα MI-8MTV, που σχεδίαζε να μισθώσει το Π.Σ δεν διέθεταν πιστοποιητικό τύπου. Μάλιστα συνιστούσε να αποφευχθεί η «αποδοχή των εν λόγω πτητικών μέσων».
Δείτε το έγγραφο

Είχε προηγηθεί το από 9 Απριλίου 2003 έγγραφό της προς  το Αρχηγείο Π.Σ. το οποίο ανέφερε ότι « η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ρωσίας έχει εκδώσει έγγραφο το οποίο μας κοινοποιήθηκε και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι Ε/Π στερούμενα πιστοποιητικό τύπου της ΥΠΑ της Κοινοπολιτείας απαιτούν πρόσθετες εργασίες για να αποκτηθεί το προβλεπόμενο πιστοποιητικό τύπου».
Στη συνέχεια, όμως, παρατηρήθηκε αιφνίδια αλλαγή στην πολιτική της Υ.Π.Α. που πιθανότατα είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο μέχρι τότε αρμόδιος Διευθυντής της Διεύθυνσης Πτητικών Προτύπων / Υ.Π.Α Ελλάδας καρατομήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.
Στη θέση του ανέλαβε ο κ. Α. Κουτσουδάκης ο οποίος σε νεότερη επικοινωνία που είχε με το υπουργείο Μεταφορών (στις 20 Οκτωβρίου 2003) ενημέρωσε ότι «δεν απαιτείται η ύπαρξη πιστοποιητικού Τύπου για να επιτραπεί στα ελικόπτερά σας να διενεργούν πτήσεις δασοπυρόσβεσης»!
Δείτε το έγγραφο

«Η συγκεκριμένη διαπίστωση εξέπληξε πολλούς και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ουσιαστικά η συγκεκριμένη θέση δεν εξυπηρετούσε την ασφάλεια των πτήσεων», επισημαίνει ανώτατο στέλεχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει, όμως, το αποτέλεσμα της διχογνωμίας που παρουσιάστηκε. Πρόσωπα-κλειδιά εκείνης της εποχής αναφέρουν ότι μέχρι το 2003 η Υ.Π.Α. ακολούθησε μια πάγια και νόμιμη θέση. Δηλαδή, όπως λένε, ενέκρινε πτήσεις σε πτητικά μέσα που διέθεταν πιστοποιητικό τύπου.
Υπέρ της θέσης αυτής, που ήταν καρπός της κείμενης νομοθεσίας όσο και της νομοθεσίας τόσο του I.C.A.O   όσο και J.A.A, ήταν η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων του υπουργείου Μεταφορών, ο τότε Διοικητής της Υ.Π.Α κ. Κωνσταντινίδης και οι τότε αρμόδιοι Διευθυντές της Υ.Π.Α κ. Τσιφτής και κυρία Πασιαλή. Υπέρ της άλλης θέσης κατά την οποία δεν χρειαζόταν καν πιστοποιητικό είχε ταχθεί, μόνο ο τότε Διευθυντής της Δ2/ΥΠΑ κ. Κουτσουδάκης.
Στη συνέχεια βέβαια συνέβη το εξής καταπληκτικό, καθώς μέσω ενός δυσεξήγητου τρόπου τα στελέχη της Πυροσβεστικής αλλά και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης (όπως ονομαζόταν τότε) κατόρθωσαν να τους αφήσουν όλους ικανοποιημένους. Ποιους; Τις εταιρείες.
Από το 2004 (επί εποχής Μιχάλη Χρυσοχοϊδης) και εντεύθεν στις τεχνικές προδιαγραφές (Κεφάλαιο Α΄ παράγραφος 2) των Διακηρύξεων των διαγωνισμών για μίσθωση υπηρεσιών δασοπυρόσβεσης με ελικόπτερα αναφερόταν ότι:
α) Για μεν τα Ε/Π βαρέως τύπου της ERICKSON, που έτσι κι αλλιώς, ως αμερικάνικα Ε/Π, έχουν πάντοτε το Πιστοποιητικό Τύπου : «Τα υπό μίσθωση ελικόπτερα..θα έχουν πιστοποιητικό τύπου (type certificate) κατά J.A.A ή F.A.A και κατηγορία Δημόσιες Μεταφορές…» ενώ,
β) Για δε τα Ε/Π βαρέως και μεσαίου τύπου της SCORPION που δεν είχαν πιστοποιητικό τύπου προέβλεπαν ότι: «… θα διαθέτουν πιστοποιητικό τύπου ή άλλο ισοδύναμο αυτού τα οποία θα αναγνωρίζει και θα αποδέχεται η Υ.Π.Α.».
«Και με τον παπά και με το ζευγά δηλαδή», σχολιάζει πρώην αξιωματικός του Σώματος.  
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι το διαχρονικό «σκάνδαλο» με το πιστοποιητικό Τύπου συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, παρά το γεγονός ότι με το σκεπτικό η φετινή διαδικασία εκμίσθωσης ελικοπτέρων να γίνει όσο πιο αδιάβλητη μπορεί ανατέθηκε στο νατοϊκό οργανισμό της NAMSA. Παραδόξως στο κεφάλαιο των τεχνικών προδιαγραφών αναφέρεται ότι τα υπό μίσθωση ελικόπτερα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό τύπου ή «άλλο ισοδύναμο αυτού...».


Διαβάστε Περισσότερα » "Διαχρονικό σκάνδαλο με τις άδειες των ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης"

Τα κριτήρια αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και υπηρεσιακών μονάδων

Πώς λειτουργεί το νέο σύστημα

Ένα πρωτόγνωρο για την ελληνική δημόσια διοίκηση, σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων και των υπηρεσιακών μονάδων, που θα έχει άμεση επίπτωση στην εξέλιξη της καριέρας των εργαζομένων στο δημόσιο, την ιεραρχία και τη μισθολογική τους προαγωγή, με βασικό στοιχείο και τη συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ των υπαλλήλων, περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα που παρουσίασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.

Το Προεδρικό Διάταγμα περιλαμβάνει και μία σειρά από καινοτομίες, όπως:

Το «συμβόλαιο απόδοσης» που θα υπογράφει ο κάθε εργαζόμενος με τον προϊστάμενο του. Στο συμβόλαιο αυτό «θα αναφέρονται λεπτομερώς, σαν να πρόκειται για κάποιο πρωτόκολλο, οι στόχοι που τίθενται, το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο πρέπει να υλοποιηθούν, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οι δείκτες μέτρησης βάσει των οποίων μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για το αν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί».
Τριμηνιαίο έλεγχο σε υπηρεσίες και άτομα για την πορεία υλοποίησης των στόχων. Κάθε στόχος θα έχει συγκεκριμένο δείκτη απόδοσης. Τον κάθε υπάλληλο δεν θα τον αξιολογεί ο άμεσος προϊστάμενος του, αλλά ο προϊστάμενος της αμέσως υπερκείμενης οργανικής μονάδας, στην οποία υπηρετεί ο αξιολογούμενος υπάλληλος.
Ο υπάλληλος θα έχει δικαίωμα ένστασης στην τελική αξιολόγηση, ενώ τη διαδικασία θα την εποπτεύει το νεοσυσταθέν επταμελές Συμβούλιο Εποπτείας Αξιολόγησης.
Στο Διάταγμα προβλέπεται, επίσης, η χορήγηση επιδομάτων που συνδέονται με τη διαδικασία αξιολόγησης: επίδομα κινήτρου επίτευξης στόχων και επίδομα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων (τις υπηρεσιακές μονάδες που θα το λαμβάνουν θα τις καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών).

Βασικοί στόχοι

Η αποτίμηση και η συγκριτική εξέταση των προσόντων των υπαλλήλων για τη βαθμολογική και τη μισθολογική τους εξέλιξη.
Η παροχή κινήτρων σε κάθε αξιολογούμενο υπάλληλο για τη βελτίωση των ικανοτήτων και της υπηρεσιακής του απόδοσης.
Η ορθή διαχείριση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε μια υπηρεσία για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του.
Η ορθολογική και αποτελεσματική οργάνωση και στελέχωση των οργανικών μονάδων του δημόσιου και των λοιπών φορέων του δημόσιου.
Σημειώνεται ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης θα τεθεί σε ισχύ από το 2013, αλλά οι πρώτες κρίσεις αναμένεται να γίνουν το 2014, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τότε δεν προβλέπεται να δοθούν προαγωγές και πριμ παραγωγικότητας, όπως προβλέπονται στο νέο μισθολόγιο.

Κριτήρια αξιολόγησης

Για την αξιολόγηση των διοικητικών ικανοτήτων των προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων και των προϊσταμένων διευθύνσεων, τμημάτων κλπ, λαμβάνονται υπόψη, ανάλογα με τη θέση ευθύνης την οποία κατέχουν και τα καθήκοντα που ασκούν, τα ακόλουθα στοιχεία:

Ικανότητα στρατηγικού σχεδιασμού
Ηγετική ικανότητα
Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού
Ικανότητα εκπροσώπησης της υπηρεσίας
Γνώση Αντικειμένου
Πρωτοβουλία
Ικανότητα λήψης αποφάσεων
Διαχείριση Προβλημάτων
Επικοινωνία
Για την αξιολόγηση των διοικητικών ικανοτήτων των υπαλλήλων ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ, λαμβάνονται υπόψη η γνώση του αντικειμένου, η διάθεση για ανάπτυξη - επιμόρφωση, η ικανότητα προσαρμογής, η οργανωτικότητα, η πρωτοβουλία, η αντιμετώπιση προβλημάτων και η επικοινωνία.

Για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς των υπαλλήλων στην υπηρεσία λαμβάνονται υπόψη, ανάλογα με τα καθήκοντα που ασκούν, τα ακόλουθα στοιχεία: Η ικανότητα συνεργασίας με τους συναδέλφους τους, η ευπρεπής συμπεριφορά προς τους πολίτες και η έγκαιρη και με πληρότητα εξυπηρέτηση αυτών κατά τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Για την αξιολόγηση της απόδοσης των υπαλλήλων λαμβάνονται υπόψη, ανάλογα με τα καθήκοντα που ασκούν, τα ακόλουθα στοιχεία, τα οποία στο εξής καλούνται «δείκτες»:

Ο βαθμός επίτευξης των στόχων
Ο χρόνος εκτέλεσης
Η κανονικότητα του ρυθμού εκτέλεσης των καθηκόντων
Η ορθολογική διαχείριση των παρεχόμενων από την υπηρεσία πόρων
Οι ειδικοί δείκτες μέτρησης του παραγόμενου έργου.
Τέλος, διευκρινίζεται ότι για να λάβει κάποιος το πριμ παραγωγικότητας πρέπει να επιτύχει τους στόχους των υπηρεσιακών μονάδων. Δηλαδή, αν μία υπηρεσιακή μονάδα πετύχει τους στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί, τότε οι υπάλληλοι θα λάβουν το επίδομα, ανεξαρτήτως του αν έχουν πετύχει τους ατομικούς στόχους.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η τελική βαθμολόγηση της απόδοσης του υπαλλήλου, εξαρτάται από το περιβάλλον το οποίο κινείται. Αν ένας υπάλληλος πετύχει το 90% των στόχων του και η υπηρεσιακή μονάδα πετύχει το 70% τότε ο υπάλληλος αυτός σημαίνει ότι εργάστηκε σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι ιδανικό, με αποτέλεσμα να μπορεί να διορθώσει τη βαθμολογία του προς τα πάνω.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα κριτήρια αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και υπηρεσιακών μονάδων"

Στις 6.000 ο μέγιστος αριθμός προσλήψεων συμβασιούχων στους δήμους

Σε 6.000 άτομα ορίστηκε ο μέγιστος αριθμός των προσλήψεων με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στους δήμους, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

Όπως προβλέπεη η απόφαση, οι προσλήψεις θα γίνουν για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα (υπάλληλοι καθαριότητας κ.λπ.), κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας Επιτροπής.

Η πλήρωση των 6.000 θέσεων θα γίνεται σταδιακά και σε συνάρτηση με τις διαθέσιμες πιστώσεις των ΟΤΑ, λαμβάνοντας υπόψη τεκμηριωμένες ανάγκες.

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 6.000 ο μέγιστος αριθμός προσλήψεων συμβασιούχων στους δήμους"

Αντί να ελέγχουν τις δαπάνες...Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου διάλεξαν να βάζουν φόρους!

Εξηγήσεις ενώπιον των μελών των επιτροπών οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα κλήθηκαν να δώσουν την Τρίτη οι εκπρόσωποι της Τρόικας Ολι Ρεν, Γιόργκ Άσμουσεν και Πολ Τόμσεν.

Εξηγώντας τους λόγους αποτυχίας του πρώτου προγράμματος αναφέρθηκαν στη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Ωστόσο, και οι τρεις έθεσαν ως προτεραιότητα την ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης, ενώ επέμειναν στην ανάγκη εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα, δηλαδή στην ανάγκη μείωσης των μισθών ώστε να ανακτηθούν οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Την αδυναμία της ελληνικής διοίκησης και την έλλειψη ευρείας πολιτικής συναίνεσης ανέφερε ως τη διπλή «αχίλλειο πτέρνα» της εφαρμογής του πρώτου μνημονίου για την Ελλάδα ο Όλι Ρεν, κάτι που όπως τόνισε, μόνο η κοινωνία μπορεί να διορθώσει.

“Πολιτική ενότητα και κοινωνία θα δώσουν λύση”


«Είναι γεγονός ότι οι προβολές ανάπτυξης της τρόικας του Μαΐου ήταν υπερβολικά αισιόδοξες. Πολλοί παράγοντες συντέλεσαν σε αυτό, στο να είναι το αποτέλεσμα χειρότερο από ότι είχαμε  προβλέψει», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν.

Ο κ. Ρεν είπε ότι ένας παράγοντας σε αυτή την εξέλιξη ήταν η συζήτηση εμπλοκής του δημοσίου τομέα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, γεγονός ενίσχυσε την οικονομική αβεβαιότητα.

«Αυτό ενισχύθηκε από την έλλειψη ευρείας συναίνεσης για πολλές μεταρρυθμίσεις-κλειδιά που ήταν στο πρώτο πρόγραμμα»,είπε προσθέτοντας ότι  αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα.

«Ως αποτέλεσμα, δεν σημειώθηκε επαρκής πρόοδος σε πολλές μεταρρυθμίσεις».

«Απαιτείται στήριξη και δεύτερον πρέπει να δούμε την ασθενή διοικητική ικανότητα της Ελλάδας κάτι που κάνουμε με την ομάδα δράσης», πρόσθεσε.

Πάντως, ο κύριος Ρεν τόνισε ότι το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα  έχει πολύ μεγάλους κινδύνους ως προς την εφαρμογή του, κάτι που όπως είπε μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενισχυμένη πολιτική ενότητα και με συνεχή αποφασιστικότητα για να βελτιωθεί η ικανότητα της χωράς.

«Απαιτείτει ακόμη πιο έντονη εσωτερική υποτίμηση για να ολοκληρωθεί εντός της Ευρωζώνης το οικονομικό πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος. «Πολιτική ενότητα και αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας στη χώρα είναι απαραίτητα για να μεταρρυθμιστεί η Ελλάδα και να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης», κατέληξε...

“Εσωτερική υποτίμηση, η μόνη λύση”

Από την πλευρά του ο Γκέοργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε ότι το πρώτο  πρόγραμμα δεν είχε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα γιατί υπήρχε ελλειμματική εφαρμογή.

Το στέλεχος της ΕΚΤ είπε ότι «το πρόγραμμα δεν είναι δημοφιλές αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική», ενώ υποστήριξε ότι εφόσον στην Ευρωζώνη δεν υπάρχει νομισματική ευελιξία, θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε «εσωτερική υποτίμηση».

«Οι στόχοι ανάπτυξης του πρώτου προγράμματος δεν επιτεύχθηκαν  λόγω έλλειψης εφαρμογής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Άσμουσεν, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ήταν ένα μοναδικό πείραμα, το οποίο δεν σκοπεύουν να επαναλάβουν.

«Έχουμε σκοπό να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός ευρώ» είπε τονίζοντας, ωστόσο,  ότι αυτό υπόκειται στις ελληνικές αρχές και λαό. Η εσωτερική υποτίμηση είναι μονόδρομος για αυτό, ανέφερε ο κ. Άσμουσεν.

«Θέλουμε μια λύση εντός της ευρωζώνης, αν φύγει μια χώρα από την ευρωζώνη αυτό θα είχε  άπειρους κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης συνολικά», ανέφερε

“Οι Έλληνες επέλεξαν να βάζουν φόρους”

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Τρόικας στο ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκσυγχρονιστεί για να μπορέσει να ανταγωνιστεί στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

«Πιστεύαμε ότι θα υπήρχε βελτίωση, αύξηση των επενδύσεων, όμως αντίθετα υπήρχε μια φθίνουσα πορεία», είπε ο κ. Τόμσεν αναφερόμενος στο πρώτο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

«Με το νέο πρόγραμμα θα αναχαιτίσουμε αυτή την εξέλιξη», πρόσθεσε.

Ο κ. Τόμσεν τόνισε ακόμη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει πιο παραγωγική και εξήγησε ότι το δεύτερο πρόγραμμα στοχεύει στο να δημιουργηθούν, έστω και με καθυστέρηση, μετρά που θα υλοποιηθούν για να υπάρξει ανάπτυξη όσον αφορά στις επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Απαντώντας, δε, σε άλλες ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι οι Έλληνες ήταν αυτοί που επέλεξαν να βάζουν φόρους αντί να κόβουν δαπάνες...



protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντί να ελέγχουν τις δαπάνες...Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου διάλεξαν να βάζουν φόρους!"

ΕΕΤΤ: Eπιβολή νέων υποχρεώσεων στους παρόχους για τις Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης

Σε νέα τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας για τις Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) προχώρησε η ΕΕΤΤ. Παραδείγματα τέτοιων υπηρεσιών είναι η συμμετοχή σε διαγωνισμούς και η αγορά (downloading) ringtones, logos, videos και παιχνιδιών. Η τροποποίηση έλαβε υπ’ όψιν τις πολλές καταγγελίες καταναλωτών που κατατέθηκαν στην ΕΕΤΤ κατά το τελευταίο εξάμηνο και επιβάλλει ειδικές υποχρεώσεις στους παρόχους ΥΠΠ. Στόχοι της ΕΕΤΤ είναι

- η προστασία ανηλίκων
- ο περιορισμός των υπερβολικών χρεώσεων
- η ορθή και πλήρης ενημέρωση καταναλωτών-διαφάνεια των χρεώσεων
Οι σημαντικότερες νέες υποχρεώσεις που επιβάλλονται στους παρόχους είναι οι ακόλουθες:

Προστασία ανηλίκων

Ο καταναλωτής μπορεί να ζητήσει από τον πάροχο του δικτύου στο οποίο είναι συνδρομητής τη φραγή της πρόσβασής του σε όλες τις ΥΠΠ ή σε συγκεκριμένες αριθμοδοτικές σειρές και ο πάροχος υποχρεούται να ικανοποιήσει το αίτημα. Με αυτό τον τρόπο οι γονείς μπορούν να θέσουν φραγή στις ΥΠΠ των κινητών των παιδιών τους που λόγω απειρίας και άγνοιας είναι τα κύρια θύματα τέτοιων υπηρεσιών. Φυσικά η προστασία δεν περιορίζεται μόνον στους ανηλίκους. Επεκτείνεται και σε όσους δεν επιθυμούν να λαμβάνουν ΥΠΠ.

Περιορισμός υπερβολικών χρεώσεων

Ο κώδικας θέτει πλέον «οροφή» στις χρεώσεις. Το μηνιαίο κόστος μίας συγκεκριμένης ΥΠΠ με συνδρομή για έναν καταναλωτή δεν μπορεί να ξεπερνά τα 20 ευρώ.
Σε περίπτωση που με την εγγραφή του καταναλωτή σε μία νέα ΥΠΠ με συνδρομή, η συνολική μηνιαία αξία των συνδρομών του στον Πάροχο ΥΠΠ πρόκειται να υπερβεί τα 20 ευρώ, θα αποστέλλεται ατελές ενημερωτικό μήνυμα και θα ζητείται η ρητή συγκατάθεσή του.
Στην περίπτωση που ο πάροχος PSMS αποστέλλει ανεπιτυχώς επί 15 ημέρες σύντομα μηνύματα (δεν τερματίζουν τα μηνύματα) σε έναν εγγεγραμμένο καταναλωτή, ή δεν λαμβάνει σύντομα μηνύματα από έναν καταναλωτή για διάστημα 15 ημερών, ενώ η ΥΠΠ προβλέπει την αποστολή σύντομων μηνυμάτων από τον καταναλωτή, τότε ο πάροχος οφείλει να τον διαγράψει από τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Ορθή και πλήρης ενημέρωση καταναλωτών- Διαφάνεια των χρεώσεων

Ο καταναλωτής ενημερώνεται σαφώς κατά την υπογραφή της σύμβασης με τον πάροχο του δικτύου σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας, για τη δυνατότητα χρέωσής του μέσω του λογαριασμού του για χρήση υπηρεσιών τρίτων, καθώς επίσης και για τη δυνατότητα χρέωσής του μέσω της λήψης σύντομων μηνυμάτων, όπου αυτό ισχύει.
Στην περίπτωση που ο καταναλωτής λαμβάνει PSMS, στην τερματική συσκευή του θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ο σύντομος κωδικός του αποστολέα.
Η ιστοσελίδα, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η εγγραφή του χρήστη σε υπηρεσία με συνδρομή, πρέπει να περιέχει τη δυνατότητα επιλογής (κενό tick box), δίπλα στην οποία θα αναγράφεται «Έχω λάβει γνώση των όρων χρήσης και αποδέχομαι να ενεργοποιήσω τη συνδρομητική υπηρεσία , όνομα υπηρεσίας , χρέωση ανά μονάδα χρόνου» και την οποία υποχρεωτικά ο Τελικός Χρήστης θα πρέπει να επιλέγει πριν του επιτραπεί να προχωρήσει στην εγγραφή.
Ο καταναλωτής πρέπει να έχει πρόσβαση σε πίνακα που περιέχει όλες τις ΥΠΠ του παρόχου με πληροφορίες χρέωσης, καθώς και στα στοιχεία επικοινωνίας του Παρόχου ΥΠΠ, μέσω του διαδικτυακού του τόπου και με τρόπο ώστε να φτάνει στην πληροφορία αυτή από την αρχική ιστοσελίδα εύκολα και άμεσα.
Στο αρχικό ηχογραφημένο μήνυμα κατά την έναρξη της κλήσης προς ΥΠΠ ηχητικής πληροφόρησης, παρέχεται, πέραν της περιγραφής της χρέωσης, και πληροφορία για το βήμα χρέωσης.

Η νέα έκδοση του Κώδικα Δεοντολογίας για τις ΥΠΠ είναι  διαθέσιμη στο δικτυακό τόπο της ΕΕΤΤ: www.eett.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕΤΤ: Eπιβολή νέων υποχρεώσεων στους παρόχους για τις Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης"

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες στον Συνήγορο του Καταναλωτή

Οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες αναδείχτηκαν σε "πρωταθλητές" των καταγγελιών που δέχτηκε ο Συνήγορος του Καταναλωτή το 2011 ενώ στην Αρχή υποβλήθηκαν, συνολικά, κατά τον προηγούμενο χρόνο 3.845 έγγραφες αναφορές.
Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 4% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ποσοστό 82% εξ αυτών καταλήγουν σε φιλική διευθέτηση εντός χρονικού διαστήματος, που δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο τις 88 ημέρες και σε περισσότερες από τρεις στις τέσσερις υποθέσεις υπάρχει θετική έκβαση υπέρ καταναλωτή.
Αυτά προκύπτουν από την Ετήσια Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής "Συνήγορος του Καταναλωτή", για το 2011, την οποία παρέδωσε σήμερα ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Ευάγγελος Ζερβέας, στον πρόεδρο της Βουλής και στον πρωθυπουργό.
Λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και της μείωσης των εισοδημάτων, όπως αναφέρεται στην έκθεση, παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση οι αναφορές των πολιτών σχετικά με την αδυναμία τους να ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
"Η αδυναμία αυτή παρατηρείται σχεδόν σε όλους τους τομείς που υπάρχουν χρεώσεις πάγιας μορφής, όπως για παράδειγμα σε δόσεις τραπεζικών δανείων και πιστωτικών καρτών, σε λογαριασμούς τηλεφώνου-ρεύματος, κ.λπ.'', σημειώνεται.
Ειδικότερα σημειώνεται ότι ο Συνήγορος του Καταναλωτή πραγματοποίησε μέσα στο 2011 μεγάλο αριθμό δημόσιων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση αθέμιτων επιχειρηματικών πρακτικών σε βάρος των καταναλωτών, ''αποφέροντας τεράστιο οικονομικό όφελος γι' αυτούς''.
Σημαντικότερες ήταν οι παρεμβάσεις της Αρχής στους κλάδους των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών, των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, των υποδομών ενέργειας και νερού και των μεταφορών.
Υπογραμμίζεται ότι ιδιαιτέρως αυξημένα κατά 36% ήταν και τα παράπονα καταναλωτών που δέχτηκε τηλεφωνικά ο Συνήγορος του Καταναλωτή, στον οποίο επιπλέον υποβλήθηκαν και 3.420 αιτήσεις οφειλετών για εξωδικαστική ρύθμιση χρεών.
Πρώτος καταγγελλόμενος εμπορικός κλάδος ήταν οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες και οι Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, που δέχτηκαν περίπου το 1/3 του συνόλου των αναφορών (30,1%).
Ακολούθησε ο κλάδος των Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, που δέχτηκε το 25,8% του συνόλου των αναφορών, και ο κλάδος των Γενικών Καταναλωτικών Αγαθών, που δέχτηκε το 21,5% του συνόλου των αναφορών.
Τα περισσότερα παράπονα που διατύπωσαν οι καταναλωτές αφορούν ζητήματα ορθής τιμολόγησης και ποιότητας αγαθών, καθώς και αθέτησης συμβατικών όρων.
Στην Έκθεση, μεταξύ άλλων, επισημαίνονται:
* Η αποτυχία της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών φυσικών προσώπων, που προβλέπεται από τον ν. 3869/2010. Συγκεκριμένα, από την έναρξη της εφαρμογής του νόμου (Σεπτέμβριος 2010) μέχρι το τέλος του 2011 εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν έχει επιτευχθεί σε καμία από τις 2.456 αιτήσεις οφειλετών που έχει επεξεργαστεί η Αρχή. Το γεγονός αυτό υποχρέωσε τον Συνήγορο του Καταναλωτή να εισηγηθεί προς την Πολιτεία τη διακοπή τουλάχιστον της χρηματοδότησης και την εφεξής δωρεάν παροχή συνδρομής σε υπερχρεωμένους πολίτες από Ενώσεις Καταναλωτών, Δικηγορικούς Συλλόγους και, βεβαίως, τον Συνήγορο του Καταναλωτή.
* Η προγραμματισμένη έκδοση Ευρωπαϊκής Οδηγίας μέσα στο 2012, η οποία θα υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να διαθέτουν αξιόπιστους φορείς εναλλακτικής επίλυσης των καταναλωτικών διαφορών. Η Ελλάδα είναι ήδη συμμορφωμένη με τις γενικές διατάξεις της μελλοντικής Οδηγίας, αφού στον συγκεκριμένο τομέα διακρίνεται και πρωτοπορεί εδώ και χρόνια σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με τη λειτουργία και το έργο του Συνηγόρου του Καταναλωτή.
* Η εμπιστοσύνη της Ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο έργο του Συνηγόρου του Καταναλωτή, στον οποίο ανέθεσαν την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή της Ελλάδας, ενός σημαντικού θεσμού με εδραιωμένη την παρουσία του σε όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Το Κέντρο τέθηκε εκ νέου σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ύστερα από μια μακρά περίοδο παύσης και στη σημερινή δυσάρεστη για τη χώρα οικονομική συγκυρία λειτουργεί χωρίς την πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού, αλλά χάρη στην απολύτως εθελοντική συνεισφορά των υπαλλήλων του Συνηγόρου του Καταναλωτή.
* Η πρωτοβουλία του Συνηγόρου του Καταναλωτή να προχωρήσει αυτοβούλως σε περικοπή των ετήσιων δαπανών λειτουργίας του μέσα στο 2011 κατά περίπου 120.000 ευρώ, ποσόν που ισοδυναμεί με το 8,5% της δημόσιας χρηματοδότησης που έλαβε και δαπάνησε πέρυσι η Αρχή.

news247.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξήθηκαν οι καταγγελίες στον Συνήγορο του Καταναλωτή"

Διεκόπη η δίκη για την πλαστή εγγυητική επιστολή του Παύλου Ψωμιάδη

Για τις 5 Απριλίου διεκόπη από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων η δική του Παύλου Ψωμιάδη για την υπόθεση της πλαστής εγγυητικής επιστολής που είχε προσκομίσει στην επιτροπή εποπτείας ιδιωτικής ασφάλισης ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Παύλος Ψωμιάδης, όπως επίσης η σύζυγος και η κόρη του, δικάζονται και για την εξαπάτηση επενδυτών της Aspis Capital.

Για αυτό το σκέλος της υπόθεσης η δίκη διεκόπη για τις 10 Απριλίου. Στο δικαστήριο δεν βρισκόταν ο προφυλακισμένος Παύλος Ψωμιάδης αλλά ούτε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για την υπόθεση της Aspis.

Αντίθετα στη δικαστική αίθουσα το παρών έδωσαν εξαπατημένοι επενδυτές της Aspis που έχασαν οικονομίες μιας ζωής. Η υπεράσπιση του Παύλου Ψωμιάδη και της οικογένειας του ζήτησε από το δικαστήριο να αναβάλλει τη δίκη υποστηρίζοντας ότι ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας φοβάται για τη ζωή του και τη σωματική του ακεραιότητ

Στο επιχείρημα αυτό αντέδρασαν έντονα τα θύματα της Aspis Capital επισημαίνοντας τον κίνδυνο να αφεθεί ελεύθερος ο Παύλος Ψωμιάδης λόγω λήξης του 18μηνου που είναι το ανώτατο όριο της προφυλάκισης.

Το δικαστήριο δεν έδωσε αναβολή αλλά αποφάσισε την διακοπή της δίκης για τις 5 και 10 Απριλίου.

apospasma.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεκόπη η δίκη για την πλαστή εγγυητική επιστολή του Παύλου Ψωμιάδη"

Με ετήσια ατομικά συμβόλαια αυξήσεις & προαγωγές στο δημόσιο

Με ατομικό συμβόλαιο θα γίνονται από εδώ και στο εξής οι προαγωγές και οι ετήσιες μισθολογικές αυξήσεις στο δημόσιο, ενώ οι υπάλληλοι θα αξιολογούνται με βάση τη διοικητική τους ικανότητα, τη συμπεριφορά τους και την απόδοσή τους. Ολα αυτά προβλέπονται στο νέο προεδρικό διάταγμα που κατέθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας.

Το ατομικά συμβόλαια θα υπογράφονται στο τέλος κάθε χρόνου και θα καθορίζουν συγκεκριμένους στόχους τους οποίους και θα πρέπει να «πιάσουν» οι υπάλληλοι και για τους οποίους θα βαθμολογούνται. Μάλιστα, όσοι υπάλληλοι «πιάνουν» τους στόχους σε ποσοστό άνω του 80%, θα λαμβάνουν και το κίνητρο επίτευξης στόχου που προβλέπεται από το νέο μισθολόγιο. Το ποιες οργανικές μονάδες θα λάβουν το πριμ απόδοσης δημοσιονομικών στόχων (εφορίες κλπ), θα καθοριστεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι υπάλληλοι θα αξιολογούνται βάσει των διοικητικών τους ικανοτήτων, της συμπεριφορά τους και της απόδοσή τους στην υπηρεσία. Εισηγητής θα είναι ο άμεσος προϊστάμενός τους, ενώ η τελική κρίση θα γίνεται από τον προϊστάμενο της ανώτερης διοικητικής βαθμίδας.

Το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας το επόμενο τρίμηνο, ενώ η εφαρμογή του, σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, είναι δυνατό να ξεκινήσει από το 2013.

Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση του προεδρικού διατάγματος, ο κ. Ρέππας τόνισε πως το εν λόγω διάταγμα δεν σχετίζεται με τις απολύσεις στο δημόσιο, καθώς και ότι πρόκειται για «κεντρική πολιτική επιλογή, που γίνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κράτος και θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναμόρφωσή του».

Ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι τις ανώτερες θέσεις θα τις καταλαμβάνουν με το νέο σύστημα αξιολόγησης μόνο οι «άριστοι», καθώς τελειώνει το ισχύον σύστημα που βασιζόταν μόνο στα χρόνια προϋπηρεσίας. Πρόσθεσε δε ότι η αξιολόγηση έχει και το υποκειμενικό στοιχείο, αλλά από μόνο του ένα σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων δεν είναι απαραίτητα αξιοκρατικό, κάτι που - όπως άφησε να εννοηθεί - φάνηκε και στην εφεδρεία.

Αναφερόμενος στο «πάγωμα» του σχεδίου νόμου για τη μείωση κατά 30% των οργανωτικών δομών των υπουργείων, μετά από αντίδραση της Ν.Δ. ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο, που συντάχθηκε σε συνεργασία με 10 υπουργεία, παραμένει στη Βουλή, πρόσθεσε πως υπάρχει χρόνος για διαβούλευση και απέρριψε τις αιτιάσεις της Ν.Δ. ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο κατά την προεκλογική περίοδο. Πρόσθεσε δε ότι μπορεί να ψηφιστεί και αν χρειάζονται αλλαγές ή βελτιώσεις, αυτές μπορούν να γίνουν από την επόμενη Βουλή, καθώς το νομοσχέδιο αποτελεί μία σημαντική βάση για την επόμενη κυβέρνηση.

Τέλος, απέρριψε τις προτάσεις της τρόικας για περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς, σημειώνοντας ότι με το νέο μισθολόγιο έχουν μειωθεί κατά πολύ οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, με ωφέλεια για το δημόσιο πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, και σημείωσε ότι ο καθοριστικός παράγοντας για ανταγωνιστικότητα δεν είναι το κόστος εργασίας, αλλά η βούληση να παράγουμε περισσότερο και ποιοτικότερα προϊόντα και υπηρεσίες.

iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Με ετήσια ατομικά συμβόλαια αυξήσεις & προαγωγές στο δημόσιο"

Στάση εργασίας στις 29 Μαρτίου κήρυξε η ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Τετράωρη στάση εργασίας για σήμερα Πέμπτη 29 Μαρτίου κήρυξε η ΑΔΕΔΥ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διαμαρτυρόμενη για τα προβλήματα στον χώρο της υγείας. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Μαβίλη στις 12 το μεσημέρι. Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, διεκδικώντας ένα δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό σύστημα υγείας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι «κυρίαρχα στοιχεία της πολιτικής που ακολουθείται είναι η διαρκής υποβάθμιση και απαξίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, μέσω είτε της υποχρηματοδότησης του συστήματος υγείας και πρόνοιας, είτε της υποστελέχωσης των νοσοκομείων και των μονάδων του ΕΟΠΥΥ, είτε της κατάργησης και συγχώνευσης νοσοκομείων, αλλά κυρίως μέσω της μείωσης των παροχών υγείας προς τους ασφαλισμένους και της μετακύλισης του κόστους στους χρήστες των υπηρεσιών αυτών, όπως άλλωστε προκύπτει σαφώς από τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υγείας».

Στάση εργασίας και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Σε στάση εργασίας προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, συμμετέχοντας στη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ από τις 11.30 έως το τέλος του ωραρίου.

Αιτία αποτελούν, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι συνεχείς περικοπές και οι περιορισμοί σε φάρμακα και παροχές, οι μειώσεις στη χρηματοδότηση και η συμπίεση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που δημιουργούν ασύλληπτες και τραγικές συνέπειες για τους ίδιους τους πολίτες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας στις 29 Μαρτίου κήρυξε η ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ"

Τρελά κέρδη για τους Γερμανούς από την ελληνική κρίση!

Μας σώζουν με το αζημίωτο...


Κυνικά αρχίζουν να ομολογούν τώρα οι Γερμανοί, ότι η χώρα τους όχι μόνο δεν έχει ζημιωθεί από την ελληνική κρίση χρέους, αλλά, αντίθετα έχει καταγράψει σημαντικά κέρδη! Και αποδίδουν τα κέρδη αυτά κυρίως στο γεγονός ότι η Γερμανία δανείζει τη χώρα μας – μέσω των μηχανισμών «στήριξης» ή «σωτηρίας» - με επιτόκιο μεγαλύτερο από εκείνο, που δανείζεται η ίδια, άρα λειτουργεί με τοκογλυφικούς όρους.

Ο Γερμανός επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Focus ότι με τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας έχουν εισρεύσει στα ταμεία της χώρας τους 15 δις ευρώ επιπλέον και μάλιστα στο μέλλον το ποσόν αυτό αναμένεται να αυξηθεί.

Επί λέξει ο κ. Ρέγκλινγκ παραδέχθηκε ότι «οι επιχειρήσεις διάσωσης δεν έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των Γερμανού φορολογούμενου. Στη Γερμανία έχει επικρατήσει η πεποίθηση ότι κάθε μεμονωμένη μεταφορά χρημάτων προς την Ελλάδα βαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας και χρηματοδοτείται από τα χρήματα φορολογουμένων. Η άποψη ότι τα χρήματα δόθηκαν και δεν θα επιστραφούν ποτέ είναι λάθος. Πρόκειται για δάνεια – τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν. Απελευθερωθείτε από την εικόνα της Ελλάδας ως βαρελιού χωρίς πάτο. Δεν υπάρχουν δώρα ούτε μόνιμες μεταφορές χρημάτων. Κάθε άλλο:

Η Γερμανία έχει ωφεληθεί από την κρίση, επειδή στη χώρα διοχετεύεται πολύ κεφάλαιο. Το γεγονός αυτό πιέζει τα επιτόκια δανεισμού προς τα κάτω. Σύμφωνα με ινστιτούτα ερευνών, η Γερμανία πληρώνει εξαιτίας της κρίσης 15 δισ. ευρώ λιγότερα σε τόκους. Οι ευνοϊκοί όροι δανεισμού της Γερμανίας λειτουργούν και επ’ ωφελεία των πολιτών, οι οποίοι χρηματοδοτούν την αγορά ακινήτου».

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρελά κέρδη για τους Γερμανούς από την ελληνική κρίση!"

Αποζημιώσεις για δασικές εκτάσεις σε συνεταιρισμούς

Υποχρεωμένο να αποζημιώσει με πολλά εκατομμύρια ευρώ εκατοντάδες επαγγελματικούς συνεταιρισμούς ανά τη χώρα που είχαν αγοράσει δασικές εκτάσεις για να φτιάξουν οικισμούς, αλλά μετά το Σύνταγμα του 1975 «μπλοκαρίστηκαν», είναι πλέον το ελληνικό Δημόσιο.

Το... δρόμο της αποζημίωσης είτε με εκατομμύρια ευρώ, είτε με ανταλλαγές δημοσίων εκτάσεων άνοιξε η επταμελής σύνθεση του Συμβουλίου της Επικρατείας (απόφαση 1058/12) κάνοντας εν μέρει δεκτή την προσφυγή του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών Νομού Αττικής. Σημειώνεται ότι αντίστοιχους συνεταιρισμούς έχουν δικαστικοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και εκατοντάδες άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας για πρώτη φορά στα νομικά χρονικά αποδέχθηκαν ότι «με τις ενέργειές της η Διοίκηση πριν την ισχύ του νόμου 998/79 δημιούργησε την εύλογη προσδοκία στον αιτούντα Συνεταιρισμό ότι η επίδικη έκταση θα ήταν οικιστικά αξιοποιήσιμη. Κατόπιν τούτων όφειλε η Διοίκηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την απαλλοτρίωση ή ανταλλαγή της δασικής εκτάσεως του αιτούντος Συνεταιρισμού κατ' εφαρμογή της διατάξεως της §3 του άρθρου 50 του νόμου 998/79 υπολογιζόμενης αξίας της έκτασης αυτής ως δασικής...».

Για το λόγο αυτό μάλιστα «αναπέμπει την υπόθεση στη Διοίκηση για να προβεί στις απαιτούμενες νόμιμες ενέργειες σύμφωνα με το σκεπτικό παρούσας». Άλλωστε και η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ είχε αποδεχτεί τον ισχυρισμό, ότι η διοίκηση με τις ενέργειές της δημιούργησε την εύλογη προσδοκία στα μέλη του συνεταιρισμού ότι η επίδικη έκταση 621 στρεμμάτων που είχαν αγοράσει στο Πόρτο Γερμενό θα ήταν οικιστικά αξιοποιήσιμη. Όφειλε, επομένως, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες είτε για την απαλλοτρίωση είτε για την ανταλλαγή της.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τη δικηγόρο Ευαγγελία (Κέλλυ) Σταμούλη που χειρίστηκε την υπόθεση δημιουργεί ελπίδες αξιοποίησης ή αποζημίωσης, δεδομένου ότι τα μέλη του συνεταιρισμού από το 1999 με αγωγή τους διεκδικούν από το ελληνικό Δημόσιο συνολική αποζημίωση 25,2 δισ. δρχ. (περίπου 74 εκατ. ευρώ), ενώ η σημερινή τιμή ανά στρέμμα υπολογίζεται σε 117.388 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πριν από λίγο καιρό δικαίωσε τα μέλη του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Αττικής στα οποία το Δημόσιο δεν κατέβαλε αποζημίωση, αν και τους στέρησε το δικαίωμα να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. «Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την τελική άρνηση του κράτους να απαλλοτριώσει την περιουσία τους ή να την ανταλλάξει με άλλη ίσης αξίας, επιδείνωσε σημαντικά τις δυσμενείς επιπτώσεις στην κατάστασή τους και δημιούργησε ένα δυσανάλογο βάρος γι' αυτούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου του Στρασβούργου.

newsbomb.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποζημιώσεις για δασικές εκτάσεις σε συνεταιρισμούς"

Ξεκινούν επιχειρήσεις - σκούπα στο κέντρο της Αθήνας

Επιχειρήσεις για τη σύλληψη μεταναστών που δεν διαθέτουν έγγραφα εισόδου και παραμονής στη χώρα αρχίζει από σήμερα η ΕΛΑΣ, ενώ, από τη Δευτέρα η ομάδα ΔΙΑΣ της Άμεσης Δράστης ενισχύεται με χίλιους νέους αστυνομικούς.
Η απόφαση για την επιχείρηση σύλληψης των παράνομων μεταναστών ελήφθη σε σημερινή σύσκεψη που έγινε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και στην οποία πήραν μέρος η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛΑΣ.
Όπως έγινε γνωστό οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν τα χαρακτηριστικά όσων οργανώθηκαν κατά το παρελθόν για το ίδιο πρόβλημα («σκούπα»), αλλά θα εστιαστούν σε περιοχές στις οποίες ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ενοικάσει διαμερίσματα για να διαμένουν μαζί δεκάδες λαθρομετανάστες.
Επίσης, οι επιχειρήσεις αυτές θα γίνονται το πρωί και το απόγευμα, με τη συμμετοχή αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες.
Οι αλλοδαποί που θα συλληφθούν για παράνομη είσοδο στη χώρα, λόγω της μη λειτουργίας ακόμη των κέντρων φιλοξενίας, θα οδηγούνται στα κρατητήρια της ΕΛΑΣ.
Ξεκινούν επιχειρήσεις - σκούπα στο κέντρο της Αθήνας
Σε ελέγχους που έγιναν σήμερα στη Νομική και έξως από την ΑΣΟΕΕ συνελήφθησαν 29 αλλοδαποί, κυρίως για παραεμπόριο. Σε άλλους ελέγχους στην οδό Μάρνη, όπου διέμεναν παράνομα 26 μετανάστες συνελήφθη ένας αλλοδαπός που ενοικίαζε διαμερίσματα σε πολύ χαμηλές τιμές.
Στις επιχειρήσεις θα πάρουν μέρος περισσότεροι 600 αστυνομικοί, οι 450 από διάφορες υπηρεσίες και οι 150 από τα ΜΑΤ.
Όσον αφά στην ομάδα ΔΙΑΣ, αρχικά θα ενισχυθεί με 687 αστυνομικούς που θα βγούν από τη σχολή το Σάββατο, ενώ από τη Δευτέρα θα μετατεθούν και άλλοι από άλλες υπηρεσίες, ώστε ο αριθμός τους να φτάσει του 1.000.
Ξεκινούν επιχειρήσεις - σκούπα στο κέντρο της Αθήνας
Όθωνας: Σε ένα μήνα με 45 ημέρες το 1ο κέντρο κράτησης 
Σε ένα μήνα με 45 ημέρες θα είναι σε θέση να λειτουργήσει το πρώτο κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών, όπως ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανόλης Οθωνας, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega».

«Εφόσον οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, το πρώτο κέντρο θα είναι σε θέση να λειτουργήσει σε 30 έως 45 ημέρες», δήλωσε ο κ.Οθωνας.

«Το έργο της αναμόρφωσης των εγκαταστάσεων που υπάρχουν σε κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών θα αναλάβει το ίδιο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», τόνισε ο υφυπουργός.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι κάθε κέντρο λαθρομεταναστών θα είναι κλειστό και θα φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ τόνισε θα προσφέρει 1.000 θέσεις εργασίας.

Ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, μιλώντας στην ίδια εκπομπή υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι ότι εξακολουθούν να μπαίνουν στη χώρα οι λαθρομετανάστες, και πρόσθεσε ότι έπρεπε να διαχυθούν εδώ και χρόνια σε όλη την χώρα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις από περιφερειακά συμβούλια της χώρας που αρνούνται τη δημιουργία κέντρων υποδοχής στις περιοχές τους.

Έκρηξη μισαλλοδοξίας από τη «Χρυσή Αυγή»
Έκρηξη μισαλλοδοξίας από τη «Χρυσή Αυγή», με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η ακροδεξιά οργάνωση ζητεί νάρκες και ειδικές δυνάμεις στον Εβρο αντί για κέντρα υποδοχής, χρησιμοποιώντας το σοβαρό θέμα της μετανάστευσης ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης εν όψει εκλογών.

Με μια ανακοίνωση που βρίθει από ακροδεξιές κορώνες, η οργάνωση έφτασε χθες στο σημείο να προτείνει «καταγγελία της συνθήκης της Οτάβα και εκ νέου διασπορά των ελληνικών ναρκοπεδίων κατά προσωπικού», όπως επίσης και «άμεσα κατασταλτικά μέτρα για τη διαφύλαξη των χερσαίων συνόρων στον Εβρο και μεταφορά Ειδικών Μονάδων του Ελληνικού Στρατού στην περιοχή», ως λύση στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης...

Ζητεί επίσης την άμεση απέλαση όλων των λαθρομεταναστών, καθώς, όπως ισχυρίζεται, «κανένα κέντρο υποδοχής δεν πρόκειται να περιορίσει ούτε στο ελάχιστο το πρόβλημα».

Οι εθνικιστές της «Χρυσής Αυγής» ζητούν «άμεσες και ριζικές ενέργειες», όπως να χαρακτηρίζεται «ιδιώνυμο όποιο έγκλημα τελεί παράνομος αλλοδαπός και οι ποινές να μην εκτίονται σε φυλακές, αλλά σε ειδικούς χώρους κράτησης, όπου θα παράγεται έργο υπέρ του Δημοσίου» και να υπάρξει «ειδικός σχεδιασμός αστυνομικών επιχειρήσεων για τη σύλληψη και την επαναπροώθηση όσων ξένων έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα».

Εμμένει το υπουργείο
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικαλείται ως βασικό λόγο επίσπευσης της χωροθέτησης των κέντρων κλειστής φιλοξενίας την απειλή εξόδου της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν. Παρά το γεγονός ότι το πολιτικό προσωπικό της Κατεχάκη αναγνωρίζει ότι η χρονική στιγμή «δεν είναι ό,τι καλύτερο» εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου, επιμένει στην απόφαση που έχει λάβει για τρία κέντρα σε κάθε περιφέρεια της ηπειρωτικής Ελλάδας.

«Για να παραμείνουμε στη Σένγκεν αναμένεται να κριθούμε και μάλιστα με αυστηρότητα. Αυτά τα κέντρα προβλέπονται στο πλάνο που καταθέσαμε το 2009. Είναι απαραίτητο να δρομολογηθούν», ενημερώνουν από το υπουργείο.

Εκτός από τις αντιρρήσεις των περιφερειαρχών και τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής και της Αριστεράς που τον κατηγορεί για δημιουργία «στρατοπέδων συγκέντρωσης».

Στις διαβεβαιώσεις που έδωσε κατά τη συνάντηση με τους τοπικούς άρχοντες, τόνισε ότι στα κέντρα θα πληρούνται όλοι οι απαραίτητοι όροι υγιεινής και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μέχρι να λήξει η διορία προς στους περιφερειάρχες το υπουργείο κρατά τους τόνους χαμηλά. Σε περίπτωση που το «τελεσίγραφο» λήξει χωρίς αποτέλεσμα, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης έχει προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αποφασίζοντας μονομερώς.

Συμφωνία στην Αττική για τα 3 κέντρα
Υπέρ της κατασκευής των τριών κλειστών χώρων φιλοξενίας μεταναστών στο Λεκανοπέδιο τάχθηκε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφώνησαν στη δημιουργία των κέντρων, με την προϋπόθεση «να τηρηθούν οι συνθήκες ασφαλείας και ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Οι περιοχές στις οποίες θα κατασκευαστούν θα υποδειχθούν από την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής. Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που χαιρέτισε την απόφαση.


Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν επιχειρήσεις - σκούπα στο κέντρο της Αθήνας"

VIDEO: To ντοκουμέντο και οι συνομιλίες που «καίνε» τον παρουσιαστή


Το δελτίο ειδήσεων του STAR παρουσίασε το ντοκουμέντο το οποίο δείχνει την εμπλοκή και τις συνομιλίες του παρουσιαστή με το κύκλωμα ναρκωτικών που εξάρθρωσε η αστυνομία στην Αττική.
Στο έγγραφο, με τα ονόματα σβησμένα φυσικά για ευνόητους λόγους, αναφέρονται οι συνομιλίες που ''καίνε'' τον πασίγνωστο παρουσιαστή, ο οποίος έχει περάσει από διάφορες τηλεοπτικές ζώνες και είναι υπεράνω υποψίας.
Ο παρουσιαστής φέρεται μάλιστα να είχε επικοινωνία με τον ίδιο τον αρχηγό της σπείρας που διακινούσε τις ναρκωτικές ουσίες.
Πάνω από 20 συνομιλίες ατόμων έχουν καταγραφεί, οι οποίοι ζητούσαν με το συνθηματικό "εισιτήρια" την ποσότητα των ναρκωτικών ουσιών, όρο τον οποίο χρησιμοποίησε και ο παρουσιαστής όταν πραγματοποίησε την τηλεφωνική παραγγελία.
Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του STAR:




Διαβάστε Περισσότερα » "VIDEO: To ντοκουμέντο και οι συνομιλίες που «καίνε» τον παρουσιαστή"

Στη Βουλή το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Υπολογίζονται στα 165 δισ. ευρώ


Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, ύψους περίπου 165 δισ. ευρώ, εξετάζεται σήμερα σε κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Τις κοινοβουλευτικές επιτροπές θα ενημερώσουν ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, οι οποίοι θα αναφερθούν στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και το καταναγκαστικό δάνειο.

Σημειώνεται πως οι διεκδικούμενες οφειλές είναι δύο κατηγοριών:

Το κατοχικό δάνειο, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων του 1938 που σήμερα ανέρχεται σε 54 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους.
Οι επανορθώσεις για τις καταστροφές στις υποδομές κατά τη διάρκεια της κατοχής, ύψους 7,1 δισ. δολαρίων, αγοραστικής αξίας 1938 που υπολογίζονται σε 108,43 δισ. ευρώ χωρίς τους νόμιμους τόκους.
Οι ανωτέρω υπολογισμοί έχουν γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Μπορεί η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τους Γερμανούς για τις θηριωδίες που διέπραξαν στην Ελλάδα, την περίοδο της κατοχής να είναι πάγιο αίτημα του ελληνικού λαού, ωστόσο φαίνεται ότι οι εκπρόσωποί του δεν έχουν τον ίδιο... ζήλο.

Κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, διαπιστώθηκε ότι ο σχετικός φάκελος που υπήρχε πριν από δεκαετίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναζητείται, η δε Τράπεζα της Ελλάδος παραπέμπει για το κατοχικό δάνειο στο υπουργείο Οικονομικών κι αυτό με τη σειρά του στην ΤτΕ.

Σημειώνεται ότι ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Παπαδάκης είχε δηλώσει προσφάτως στην Βουλή ότι η ΤτΕ "δεν διαθέτει τα πρωτότυπα στοιχεία για το δάνειο, τα οποία προφανώς βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών", όπως είχε πει.
Κανείς δεν ασχολήθηκε...

Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, δήλωσε πως αναζητεί το αρχείο που υπήρχε πριν από δεκαετίες στην Διεύθυνση 25 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και που αφορούσε ζητήματα πολεμικών αποζημιώσεων:
"Το αναζητώ - και θα θέσω στην διάθεση της Επιτροπής, οποιοδήποτε στοιχείο υπάρξει. Οι υπηρεσίες με ενημέρωσαν πως κανείς την τελευταία 20ετία δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό" ανέφερε ο υπουργός.

Συμμεριζόμενος την ανάγκη επαναθέρμανσης του ζητήματος των ελληνικών αξιώσεων, και με το οικογενειακό του σπίτι στα Καλάβρυτα καμένο, όπως ανέφερε, απ' τα στρατεύματα κατοχής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, συνέστησε προσοχή και νηφαλιότητα, όχι για να παραπεμφθεί το ζήτημα εκ νέου στις ελληνικές καλένδες, αλλά για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατή τεκμηρίωσή του.
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε πως "θα είναι λάθος να συνδεθεί με τη συγκυρία".

Η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης που αναγνώρισε το δικαίωμα ετεροδικίας της Γερμανίας, δεν είναι μεν ευνοϊκή για ιδιωτικές αποζημιώσεις, αλλά σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, "αφήνει ανοιχτά σε επίπεδο Πολιτείας, τα ζητήματα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων για καταστροφές και κλοπή αρχαιολογικών θησαυρών".

"Αυτά όμως είναι κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να εξετάσουμε σε επίπεδο διεθνούς δικαίου, καθώς η εξωτερική μας πολιτική, βασίζεται πρωτίστως στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Δυστυχώς, το διεθνές δίκαιο είναι εθιμικό - και ως τέτοιο, δίκαιο των ισχυρών. Όταν λοιπόν διεκδικείς, πρέπει να πηγαίνεις με όλα σου τα επιχειρήματα και πρέπει να ξέρεις και το επόμενο βήμα σου. Το πολιτικό ερώτημα, είναι το πώς θα καθίσει η Γερμανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πότε" πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Οργή βουλευτών για την αδράνεια δεκαετιών
Στις τοποθετήσεις των βουλευτών, κοινή υπήρξε η καταδίκη της αμέλειας που επέδειξε επί δεκαετίες το ελληνικό Δημόσιο.

Ομόφωνη υπήρξε η υιοθέτηση της πρότασης του Π. Κουρουμπλή και άλλων 37 βουλευτών, να συσταθεί ειδική κοινοβουλευτική Επιτροπή για την τεκμηρίωση και προώθηση των ελληνικών αξιώσεων, να ζητηθεί από τη γερμανική Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, η άδεια να εκθέσει δημόσια ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τα επιχειρήματα της χώρας και να υπάρξει ειδική ημερίδα της Ελληνικής Βουλής, με τη συμμετοχή των απανταχού ελληνικής καταγωγής βουλευτών, με θέμα "την κοινή στρατηγική παγκόσμιας προβολής αυτού του κρίσιμου εθνικού ζητήματος». Καταγράφεται επίσης και η πρόταση του Κυριάκου Βελόπουλου (ΛΑΟΣ), «να επανασυσταθεί το γραφείο Εγκληματιών Πολέμου, που έκλεισε το 1952".

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής και άλλοι βουλευτές είχαν ζητήσει να προσέλθουν στη συνεδρίαση τόσο οι πολιτικοί αρχηγοί όσο και ο Πρωθυπουργός.
Δήμας: "Θα διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις"
"Οι σημερινές σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας πρέπει να διέπονται από αλληλοσεβασμό, φιλία και εμπιστοσύνη. Σε αυτό το πνεύμα μπορεί και πρέπει να συζητηθεί ξανά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, με τη δέουσα τεκμηρίωση που θα ενισχύσει την ισχύ των επιχειρημάτων μας" υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, κατά την παρέμβασή του στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Αφού υπενθύμισε ότι κανένας δεν μπορεί να διαγράψει το δράμα που έζησε η πατρίδα μας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σημείωσε ότι στα χρόνια που πέρασαν από τον πόλεμο, Ελλάδα και Γερμανία έγιναν συνοδοιπόροι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Συνεχίζοντας, έθιξε και ένα άλλο θέμα σχετικά με τις ελληνογερμανικές σχέσεις, τονίζοντας ότι "ενοχλούνται οι Γερμανοί όταν βλέπουν να καίγεται η γερμανική σημαία. Τόσο όσο ενοχλούνται οι Έλληνες όταν βλέπουν να καίγεται η ελληνική".

Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΞ "είναι προσβλητικό να συγκρίνεται η σημερινή Γερμανία με τη ναζιστική Γερμανία. Τόσο προσβλητικό όσο οι προτάσεις να πουλήσουμε τα νησιά μας ή την Ακρόπολη. Ο λαϊκισμός τρέφει το λαϊκισμό και δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Αυτές είναι πρακτικές που δεν αρμόζουν στον πολιτισμό μας".

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την υπόθεση των αποζημιώσεων για τα θύματα του Διστόμου, στάθηκε σε δύο βασικά σημεία, υπογραμμίζοντας πρώτον ότι η απόφαση επιβεβαίωσε τον εθιμικό χαρακτήρα και την ισχύ του κανόνα της ετεροδικίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση και δεύτερον ότι το Δικαστήριο τόνισε πως το προνόμιο της ετεροδικίας δεν επηρεάζει το ζήτημα της διεθνούς ευθύνης του ξένου κράτους σε περίπτωση που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Τέλος, παρατήρησε ότι θα πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια συγκέντρωσης όλων αυτών των στοιχείων που τεκμηριώνουν τα ελληνικά δικαιώματα, είτε αφορούν το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, είτε αφορούν τις επανορθώσεις, είτε αφορούν τις αποζημιώσεις και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών.
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news