facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Στάση εργασίας σε Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ - Από τις 11:00 έως τις 15:00

Σε προειδοποιητική τετράωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς -μετρό, ΗΣΑΠ Τραμ- ζητώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Όπως καταγγέλλουν, η διοίκηση επιχειρεί να καταργήσει όλο το θεσμικό πλαίσιο που περιβάλλει τους εργαζόμενους στην Αστική Σταθερή Τροχιά, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να απαξιώσει και να υποβαθμίσει εκτός από τους υπαλλήλους και το παραγόμενο συγκοινωνιακό προϊόν.

«Η επαναφορά των εργασιακών σχέσεων στο καθεστώς Μαντέλη, δείχνει τη νοοτροπία με την οποία αντιλαμβάνονται τον εκσυγχρονισμό των Φορέων, γεγονός το οποίο μας βρίσκει αντίθετους», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους και προσθέτουν ότι «η μείωση του μεταφορικού έργου, η αύξηση του εισιτηρίου, η εισιτηριοδιαφυγή, οι μετατάξεις, οι απολύσεις, δεν παραπέμπουν σε αναδιάρθρωση των Εταιρειών προς όφελος του πολίτη».

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας σε Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ - Από τις 11:00 έως τις 15:00"

Καλπάζει η μαύρη εργασία με τα ταμεία να χάνουν 6 δισ. ευρώ - Αύξηση 149% των "ευέλικτων" προσλήψεων και 150.000 επιχειρήσεις δεν πληρώνουν

- Το 1/5 των επιχειρήσεων έχει ήδη κάνει μειώσεις μισθών
- 400.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι έως και πέντε μήνες
- 11 δισ ευρώ τα χρέη στα ταμεία με τους οφειλέτες να ανέρχονται σε 800.000
- 34.746 προσλήψεις με ευέλικτες μορφές εργασίας μονο το πρώτο δίμηνο του 2012

Σημαντικά προβλήματα προκαλούν στα οικονομικά των ασφαλιστικών Ταμείων η εκτεταμένη εισφορδιαφυγή, η αύξηση της ανεργίας και η μείωση του μισθολογικού κόστους. Ήδη, στο πρώτο δίμηνο του έτους το ΙΚΑ έχει ήδη απορροφήσει το 65% των ετήσιων πιστώσεων, ενώ δεν μπορεί να αποκλεισθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσθετη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό ως το τέλος του χρόνου.

Ο ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, και οι απώλειες από την εισφορορδιαφυγή ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ. Ακόμη 6 δισ. αναμένεται να προστεθούν στις απώλειες από την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των μισθών.

Το ένα πέμπτο των επιχειρήσεων έχει ήδη προχωρήσει σε ελαστικοποίηση του ωραρίου και μειώσεις αμοιβών, μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, έως 20%.

«Πρωταθλητές», σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) στις ευέλικτες σχέσεις εργασίας αλλά και στην ανασφάλιστη εργασία είναι οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και της μαζικής εστίασης.

Οι συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής εργασίας εμφανίζουν αύξηση πάνω από 149% σε σχέση με τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το στοιχείο αυτό δόθηκε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. Η τάση αυτή είναι σταθερή κατά τα τελευταία χρόνια.

Το 2009, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης έφθαναν το 79%, το 2010 μειώθηκαν στο 66,9% και το 2011 στο 60,40%.

Αντίστροφα, οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης που το 2009, αντιπροσώπευαν το 16,7% ανέβηκαν στο 30,65% το 2011, και αντίστοιχα τα ποσοστά των συμβάσεων εκ περιτροπής εργασίας αυξήθηκαν από το 4,3% το 2009, στο 8,95% το 2011.

Ήδη, το πρώτο δίμηνο του έτους έγιναν 34.746 προσλήψεις με ευέλικτες μορφές εργασίας, εκ των οποίων 26.076 προσλήψεις με μερική απασχόληση και 8.670 προσλήψεις με εκ περιτροπής εργασία.

Παρά την κατάρρευση των αμοιβών όμως, πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να πληρώσουν τόσο τις εισφορές όσο και τους μισθούς.

Οι συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ, με τους οφειλέτες να ανέρχονται συνολικά σε 800.000. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης έχει αναγνωρίσει, ότι περίπου 150.000 επιχειρήσεις καθυστερούν τη μισθοδοσία και περίπου 400.000 εργαζόμενοι περιμένουν έως και 5 μήνες για να πληρωθούν.

Στις απώλειες των Ταμείων, θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα 4 δις ευρώ που έχει χάσει συνολικά το σύστημα από παράνομες συντάξεις επιδόματα- «μαϊμού» και από τις σπατάλες στον χώρο του φαρμάκου, και τα 500 εκατ. ευρώ που θα χάσουν φέτος οι ασφαλιστικοί φορείς, από την αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας ο ετήσιος προϋπολογισμός της κοινωνικής ασφάλισης είναι 45 δισ. ευρώ και η επιδότηση του συστήματος από τον από τον κρατικό προϋπολογισμό, κινείται, κατά τα τελευταία χρόνια, μεταξύ 12-15 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν τα ελλείμματα των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης βασικό εμπόδιο στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην αποτελεσματική διαχείριση του δημόσιου χρέους. Ο δραστικός περιορισμός της κρατικής επιδότησης του ασφαλιστικού συστήματος. παραμένει ψηλά στην ατζέντα της τρόικας.

Οι ειδικοί του ΔΝΤ ζητούν εξοικονόμηση 2- 4 δισ. ευρώ (1%-2% του ΑΕΠ) από την αναθεώρηση των προγραμμάτων κοινωνικών παροχών. Εκτιμούν ότι το 60% των οικογενειακών επιδομάτων κατευθύνεται στο 40% των υψηλότερων εισοδημάτων και εισηγούνται την αντικατάσταση των πολυάριθμων επιδομάτων από ένα, που θα απευθύνεται αποκλειστικά στο φτωχότερο 20% του πληθυσμού. Ασκούν επίσης πίεση για πρόσθετες μειώσεις 2-4 δισ. ευρώ από το κούρεμα των συντάξεων, ιδιαίτερα των υψηλών.

Στο κείμενο του δεύτερου Μνημονίου περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για επανεξέταση του ασφαλιστικού σε σχέση με την γενικότερη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Οι επικουρικές συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται κατ' έτος με απόφαση του υπουργού Εργασίας, ενώ ελέγχονται περιοδικά ανά τρίμηνο με γνώμονα τις μελέτες για την βιωσιμότητα των ταμείων!

Έως τον Ιούνιο, αναμένονται νέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που χορηγούν εφάπαξ, και εξετάζονται διάφορα σενάρια όπως η αύξηση εισφορών μείωση των παροχών και συμψηφισμός με τραπεζικά δάνεια των δικαιούχων ή κάποιος συνδυασμός.

Μέτρα θα υπάρξουν και στο πεδίο των κοινωνικών δαπανών, καθώς τρόικα έχει ήδη θέσει το θέμα του περιορισμού των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων, και στόχο τη μείωση της σχετικής δαπάνης κατά 2 -4 δις ευρώ (το 1% έως 2% του ΑΕΠ)σε βάθος τετραετίας.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας προωθεί μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και την είσπραξη των καθυστερούμενων οφειλών.

Από την 1η Απριλίου, η καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω τραπέζης και ταυτόχρονα με την πληρωμή των αποδοχών, έτσι ώστε να ελέγχεται αν αποδίδονται οι εισφορές, οι οποίες αντιστοιχούν στους καταβαλλόμενους μισθούς.

Προβλέπεται μείωση κατά 5% των ασφαλιστικών εισφορών για τις συνεπείς επιχειρήσεις, και παρέχονται ευνοϊκοί όροι για ρύθμιση οφειλών, ενώ ασκούνται ποινικές διώξεις και εφαρμόζονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές προς τα Ταμεία που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλπάζει η μαύρη εργασία με τα ταμεία να χάνουν 6 δισ. ευρώ - Αύξηση 149% των "ευέλικτων" προσλήψεων και 150.000 επιχειρήσεις δεν πληρώνουν"

Ξάνθη: 50.000 ευρώ για τις στολές δέκα Δημοτικών αστυνομικών

Την ώρα που ψαλιδίζονται, μισθοί και επιδόματα...

Ούτε οι μόδιστροι του οίκου Georgio Armani να έραβαν τις στολές της δημοτικής αστυνομίας της Ξάνθης, που αποτελείται μόλις από δέκα άτομα, αφού ο κάθε αστυνομικός θα χρεώσει το δήμο από 5.000 ευρώ.

Την ώρα που ψαλιδίζονται, μισθοί, επιδόματα ανέργων και αναπήρων, η υπηρεσία διεύθυνσης της δημοτικής αστυνομίας Ξάνθης, αποφάσισε ομόφωνα να καλοπληρώνει εκείνον τον έμπορο ο οποίος θα κάνει την καλύτερη προσφορά στον επόμενο μειοδοτικό διαγωνισμό.

Τα μέλη του δημαρχιακού συμβουλίου είχαν αποφασίσει αρχικά το ποσό των 70.000 ευρώ.

Μετά το σάλο όμως που ξέσπασε στην τοπική κοινωνία για το ύψος του ποσού, οι στολές των δημοτικών υπαλλήλων τελικά θα στοιχίσουν 50.000 ευρώ.

Ο δήμαρχος της περιοχής κ. Μιχάλης Στυλιανίδης μιλώντας στο protothema.gr προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «το ποσό δεν είναι μεγάλο αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για τέσσερις στολές ανά άτομο. Δηλαδή, δυο καλοκαιρινές και άλλες δυο χειμερινές. Με δική μου πρωτοβουλία μειώθηκε το ποσό κατά 20.000 ευρώ. Και θα δούμε αν τελικά θα στοιχίσει τόσο πολύ. Αυτό θα το μάθουμε στον μειοδοτικό διαγωνισμό που θα γίνει το επόμενο διάστημα».

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξάνθη: 50.000 ευρώ για τις στολές δέκα Δημοτικών αστυνομικών"

«Ο στόχος για 150.000 λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους θα επιτευχθεί»

Βέβαιος για την επίτευξη του στόχου και τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, εμφανίστηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Αθήνα 9.84».

Κάνοντας αυτοκριτική για την πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και την πτώση του κυβερνώντος κόμματος, τουλάχιστον δημοσκοπικά, ο κ. Ρέππας σημείωσε: «Μιλήσαμε για τη χώρα και αφήσαμε κατά μέρος τον ελληνικό λαό. Εάν δεν σώσεις το λαό, δεν σώζεις τη χώρα σου. Χώρα και λαός είναι δύο πράγματα τα οποία είναι αδιαχώρητα».

Για τη μείωση του κράτους, ανέφερε ότι έχει προχωρήσει η αξιολόγηση των δομών, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του προσωπικού, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ, επισήμανε. Επανέλαβε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι σήμερα ανέρχονται περίπου στις 720.000, συμπεριλαμβανομένων των συμβασιούχων (ανάμεσά τους 165.000 ένστολοι και 190.000 εκπαιδευτικοί) και σημείωσε: «Πολλές φορές προκαλείται μία σύγχυση στον κόσμο όταν αναφέρονται νούμερα για υπαλλήλους άνω του εκατομμυρίου», ενώ με βεβαιότητα δήλωσε ότι ο στόχος, για τη μείωση των υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, θα επιτευχθεί.

Για τους 15.000 υπαλλήλους που πρέπει να αποχωρήσουν εντός του 2012, τόνισε ότι «αυτό θα γίνει ως απόρροια μίας διαδικασίας η οποία τεκμηριώνει αυτή την ανάγκη». Συμπλήρωσε ότι η αξιολόγηση «θα μας οδηγήσει στο τελικό συμπέρασμα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ανθρώπινο δυναμικό στο ελληνικό κράτος, είτε μετακινώντας υπαλλήλους σε θέσεις που πρέπει να καλυφθούν και σήμερα παραμένουν κενές, είτε αξιοποιώντας τους με ένα καλύτερο τρόπο σε άλλες υπηρεσίες, είτε σε τελευταία ανάλυση αξιολογώντας τους αρνητικά, αν προκύψει κάτι τέτοιο, ώστε να δούμε πώς οι υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας θα οδηγηθούν σε ένα καθεστώς εφεδρείας, όπως ακριβώς προβλέπεται στη σχετική συμφωνία».

Σε ερώτηση για το πού θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Ρέππας απάντησε: «Όπου επιλέξει το κόμμα μου. Εάν με θεωρεί κατάλληλο και χρήσιμο να δώσω τη μάχη - επειδή δεν θέλω να είμαι λιποτάκτης σε αυτή τη δύσκολη ώρα - αυτό θα μου πει που πρέπει να δώσω τη μάχη». Μάλιστα, άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος, τονίζοντας «εκτός πια εάν το κόμμα κρίνει ότι η απουσία μας μπορεί να είναι πιο χρήσιμη από την παρουσία μας. Και σε αυτό θα είμαι απολύτως σύμφωνος».

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ο στόχος για 150.000 λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους θα επιτευχθεί»"

Συνελήφθησαν 185 άτομα για χρέη στο Δημόσιο τον τελευταίο χρόνο

Συνολικά 185 άτομα συνελήφθησαν για χρέη στο Δημόσιο από τις αρχές του 2011, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Αστυνομίας που διαβιβάστηκαν στη Βουλή. Το συνολικό ποσό οφειλής φτάνει τα 649,6 εκατ. ευρώ.

Στις αρχές του Μαρτίου, όταν οι συλλήψεις βρίσκονταν στις 69, ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος είχε αναφέρει στη Βουλή πως οφειλέτες σε 29 περιπτώσεις, για να αποφύγουν τη σύλληψη, είχαν καταβάλει 8,46 εκατ. ευρώ.

Την Τρίτη διαβιβάστηκε στη Βουλή έγγραφο που υπογράφει ο υφυπουργός Προστασίας Μανώλης Όθωνας, στο οποίο αναφέρεται πως η ΕΛΑΣ συνέλαβε μεταξύ 1.1.2011 έως και 15.03.2012, συνολικά 185 άτομα για οφειλές στο Δημόσιο. «Το συνολικό ποσό της οφειλής τους προς το Δημόσιο ανέρχεται στα 694.602.909,58 ευρώ» αναφέρει το έγγραφο.

Από αυτούς, οι 70 συνελήφθησαν στην περιφέρεια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) και είχαν συνολικό ποσό οφειλής 533.315.429,84 ευρώ. Στην περιφέρεια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ), συνελήφθησαν 45 άτομα και είχαν συνολικό ποσό οφειλής 97.524.004,97 ευρώ ενώ στην υπόλοιπη Επικράτεια, συνελήφθησαν συνολικά 70 άτομα και είχαν συνολικό ποσό οφειλής 63.763.474,77 ευρώ.

Τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαβιβάστηκαν στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Μαρίας Σκραφνάκη, η οποία είχε ζητήσει να ενημερωθεί και από το υπουργείο Οικονομικών και από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το πόσοι μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου έχουν συλληφθεί, καθώς και το πόσοι από αυτούς έχουν αποδώσει στο κράτος τα χρήματα που χρωστούν.

Στις 2 Μαρτίου, είχε διαβιβαστεί στη Βουλή και η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, με υπογραφή του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, από την οποία προέκυπτε ότι με την αυτόφωρη διαδικασία προσαγωγής των οφειλετών του δημοσίου και κατ΄εντολή του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, είχαν έως τότε συλληφθεί 69 άτομα για χρέη στο ελληνικό δημόσιο. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωνε, επίσης, ότι σε 29 περιπτώσεις και προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη, οι οφειλέτες (κυρίως, ΦΠΑ) του δημοσίου κατέβαλαν το ποσό των 8.446.000 ευρώ.

Στην έγγραφη απάντησή του, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωνε επίσης ότι «η επιλογή των προς έλεγχο υποθέσεων θα γίνεται πλέον με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, οι οποίες βασίζονται σε ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως π.χ. κλάδος ή τομέας δραστηριότητας, ανάλογα με την επικινδυνότητα και παραβατικότητα αυτού, την ύπαρξη στοιχείων από διασταυρώσεις του πληροφοριακού συστήματος ή από ελέγχους από τρίτους ή τρίτες πηγές για απόκρυψη φορολογητέας ύλης ή διάπραξης φορολογικών αδικημάτων, σε οικονομικά δεδομένα όπως π.χ. δεδομένα δηλώσεων και διαθέσιμα στοιχεία από βάσεις δεδομένων και άλλες πηγές πληροφοριών και σε χωροταξικά και χρονικά δεδομένα, με την υποστήριξη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ελέγχων (ELENXIS)».

tanea.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθησαν 185 άτομα για χρέη στο Δημόσιο τον τελευταίο χρόνο"

Μίζα 60 εκατ. ευρώ ψάχνουν οι εισαγγελείς για τα Leopard

Ανοίγει και πάλι από τη δικαιοσύνη το «καυτό» θέμα της προμήθειας των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ήδη, δυο εισαγγελείς η κ. Πόπη Παπανδρέου και ο κ. Αντώνης Ελευθεριάνος βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα …ίχνη μίζας ύψους 60 εκατ. ευρώ που φέρεται να κατέληξε σε μη πολιτικά πρόσωπα κατά την προμήθεια αρμάτων μάχης τύπου Leopard -2 την περίοδο 1999-2009!

Η δικογραφία για την προμήθεια των Leopard ανοίγει εκ νέου έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία, ύστερα παραγγελίας της προϊσταμένης της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ελένης Ράκου και του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών κ. Ιωάννη Σακελάκου. Αφορμή για την εισαγγελική παραγγελία, που αφορά στη διερεύνηση του συνόλου των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αποτέλεσαν οι καταγγελίες που είχε κάνει στο παρελθόν ο πρώην γενικός διευθυντής αμυντικών εξοπλισμών και επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βασιλάκος. Όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει κάποιοι πλούτισαν από τους εξοπλισμούς ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενά του κάποιοι κατασκεύασαν αμυντικές ανάγκες για να φτιάξουν περιουσίες!

Οι δυο εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση των Leopard – 2 ήδη έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν μαρτυρικές καταθέσεις ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έστειλαν ήδη αιτήματα δικαστικής συνδρομής στο Μονακό και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχει στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της δωροδοκίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκονται κοντά στα ίχνη μίζας που εκτιμάται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αγγίζει τα 60 εκατομμύρια ευρώ!

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Μίζα 60 εκατ. ευρώ ψάχνουν οι εισαγγελείς για τα Leopard"

Υπάλληλος άρπαξε το φάκελο του διαγωνισμού στο δήμο Χανίων

Ούτε και σήμερα πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για την ανάθεση σε ανάδοχο της εργολαβίας για την καθαριότητα στο δήμου Χανίων.

Η προγραμματισμένη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής για το θέμα αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ καθώς εργαζόμενος στην καθαριότητα άρπαξε το φάκελο με την πρόταση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κομφούζιο.

Υπενθυμίζεται ότι ούτε και ο πρώτος διαγωνισμός δεν είχε πραγματοποιηθεί μετά από κινητοποίηση των εργαζομένων, ενώ για σήμερα είχε προγραμματισθεί στάση εργασίας των εργαζόμενων.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Κώστας Πρωτοπαπαδάκης και πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής του δήμου, "ο φάκελος εκλάπη από συγκεκριμένο εργαζόμενο πάνω από το γραφείο της επιτροπής και ο δήμος επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του μετά από αυτό το περιστατικό."

Επίσης ο κ. Πρωτοπαπαδάκης έκανε γνωστό ότι το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο γραφείο του δημάρχου με τη συμμετοχή και του συλλόγου των εργαζομένων προκειμένου να κλείσει αυτό το ζήτημα.

Να σημειωθεί πως αν δεν πραγματοποιηθεί έγκαιρα ο διαγωνισμό τότε είναι δεδομένο ότι ο δήμος Χανίων θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα καθαριότητας.

flashnews.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπάλληλος άρπαξε το φάκελο του διαγωνισμού στο δήμο Χανίων"

Οι τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ

Μέχρι και μαξιλάρια φέρνουν συγγενείς ασθενών...

Απουσιάζουν από τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας φάρμακα. Ασθενείς που πηγαίνουν εκεί, ειδικά στις εφημερίες, για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, μένουν με… ανοιχτό το στόμα στο άκουσμα ότι μπορεί κάποιο από τα φάρμακα που χρειάζονται, να μην υπάρχει λόγω σοβαρών ελλείψεων.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, σε πολύ γνωστό κεντρικό νοσοκομείο που απειλείται με συγχώνευση, παρατηρήθηκε ότι δεν υπάρχουν ούτε μαξιλάρια για τους αρρώστους. Ναι, καλά διαβάζετε: ούτε μαξιλάρια! Βέβαια, αυτό συνέβη το περασμένο σαββατοκύριακο, αφού το νοσοκομείο μία ημέρα πριν είχε γενική εφημερία με αποτέλεσμα να έχουν γίνει πολλές εισαγωγές ασθενών.

Ακόμη πιο ντροπιαστικό εκτός φυσικά από την έλλειψη φαρμάκων, είναι το γεγονός ότι νοσηλευτές αλλά και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας πληρώνουν πολλές φορές από την τσέπη τους για την αγορά αυτοκόλλητων ταινιών και άλλων υλικών ώστε να μπορούν να τοποθετούν στους ασθενείς καθετήρες και άλλα υλικά που απαιτούνται για την θεραπεία τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εν λόγω νοσοκομείο, το οποίο δεν είναι άλλο από το «Σωτηρία», που θα συγχωνευθεί με το Γεννηματά, η κατάσταση έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με την κυβέρνηση να κωφεύει μπροστά στα εκατοντάδες προβλήματα των ασθενών και του προσωπικού.

Όπως αναφέρει μάλιστα στο newsbeast.gr άνθρωπος που εργάζεται σε αυτό, είναι κοινό μυστικό ότι δεν είναι λίγα τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί. Και αυτό το βεβαιώνει και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Βασίλης Κονιαδίτης.

«Υπάρχουν εκατοντάδες προβλήματα στο νοσοκομείο και γι’ αυτό ευθύνεται και το υπουργείο Υγείας. Ναι, αληθεύει ότι δεν υπάρχουν όλα τα φάρμακα εδώ, κάτι που συμβαίνει και σε πολλά ακόμη νοσοκομεία της χώρας. Όμως, αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο», επισημαίνει ο κ. Κονιαδίτης, «είναι να μην συγχωνευθεί το νοσοκομείο με το Γεννηματά. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το ξεπούλημά του».

Και γι’ αυτό οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο διαμαρτύρονται και πραγματοποιούν μια σειρά συγκεντρώσεων τόσο έξω από την κεντρική είσοδο στη λεωφόρο Μεσογείων όσο και μπροστά από το υπουργείο Υγείας.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ"

Αλμούνια:Τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας «ήταν προβληματικά και πριν το 2009»

Τα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας ήταν προβληματικά πολύ πριν από το 2009 και παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση από το 2010, η οποία επιδέχεται περαιτέρω επέκταση, αναφέρουν στις έγγραφες απαντήσεις τους προς την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ράντεμαχερ και ο πρώην επίτροπος Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια.

Ο κ. Αλμούνια - σημερινός Επίτροπος Ανταγωνισμού - σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην απάντησή του πως όλοι οι υπουργοί Οικονομικών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είχαν επίγνωση των κινδύνων από μια ενδεχόμενη κρίση το 2009, αν και είναι γενικά «εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να προβλεφθεί ανά πάσα στιγμή πόσο γρήγορα θα εκδηλωθεί μια κρίση σε κάθε χώρα».

Με βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση της ΝΔ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει από τον Ιούλιο του 2009 ότι το έλλειμμα της Ελλάδας ήταν ενδεχόμενο να υπερβεί το 10% του ΑΕΠ, παρά τον επίσημο ετήσιο στόχο του 5%, ενώ οι ανησυχίες της Επιτροπής για τα «ασθενή βασικά οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας που υφίστανται επί πολλά έτη», αποτυπώνονταν στις εκθέσεις της.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε εξαγγείλει επανειλημμένα πως σκόπευε να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας, αλλά «σε πολλές περιπτώσεις τα μέτρα είχαν περιορισμένο πεδίο εφαρμογής και μικρό βαθμό εκτέλεσης», ενώ το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, «παρείχε πληροφορίες για ένα μεγάλο φάσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προς δρομολόγηση εντός του 2010».

Στο ερώτημα, γιατί το πρόγραμμα αυτό δεν στάθηκε τελικά αρκετό (ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το είχε αποδεχθεί με θετική αξιολόγηση), ο κ. Αλμούνια απαντά πως η Επιτροπή «το θεώρησε εφικτό, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει έγκαιρη και επιτυχής υλοποίηση όλων των εξαγγελθέντων μέτρων, θεωρώντας αισιόδοξες τις επίσημες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και προειδοποιώντας για τους κινδύνους δημοσιονομικών αποκλίσεων, οφειλόμενους κυρίως στις ευνοϊκές μακροοικονομικές παραδοχές του προγράμματος».

Ο κ. Ράντεμαχερ στηρίζει, με το υπόμνημά του, τις προσεγγίσεις τού επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, περί υποχρεωτικότητας εφαρμογής του εγχειριδίου ESA 95 της Eurostat, βάσει του οποίου αναθεωρήθηκε το έλλειμμα του 2009 στο 15,8%.

Από την άλλη, ωστόσο, ο κ. Αλμούνια, δικαιώνοντας εν μέρει τις προσεγγίσεις των πρώην μελών της ΕΛΣΤΑΤ που ήλθαν σε σύγκρουση με τον πρόεδρό της (Ζ.Γεωργαντά και Ν.Λογοθέτης), αναφέρει πως ο κώδικας ορθής πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, που δίνει στον επικεφαλής τής κάθε εθνικής Στατιστικής Αρχής «αποκλειστική αρμοδιότητα» για τα θέματα που καλύπτει, «δεν αποτελεί νομικά δεσμευτική πράξη».

Σε κάθε περίπτωση, κατά τον κ. Ράντεμαχερ, «η μεθοδολογία που εφαρμόζεται για τις στατιστικές της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος, δημιουργείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ τα τεχνικά ζητήματα κατάρτισης που συνδέονται με την εφαρμογή αυτής της μεθοδολογίας, δεν προβλέπεται να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και απόφασης στο ΔΣ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας».

Αναφορικά με την ένταξη των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, ο κ. Ράντεμαχερ αναφέρει πως η ταξινόμηση των ΔΕΚΟ είχε ζητηθεί απ' την Ελλάδα ήδη από το 2002.

Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ «ταξινομούν ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις στον τομέα της γενικής κυβέρνησης: άλλες έχουν ταξινομηθεί για πολλά χρόνια και σε άλλες υπήρξαν αλλαγές στην ταξινόμηση τα τελευταία χρόνια» πάντα υπό τον επιτόπιο έλεγχο της Eurostat, διευκρίνισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Στο ερώτημα για το πώς ενημερώθηκε η υπηρεσία του για την ύπαρξη δύο διαφορετικών εκτιμήσεων των χρεών των νοσοκομείων (εκείνη των βεβαιωμένων χρεών 2,2 δισ. που ανακοίνωνε επίσημα η στατιστική υπηρεσία και η αναφορά του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Βουλή για χρέη 5,5 δισ.), ο κ. Ράντεμαχερ απαντά πως «η απάντηση του υπουργού στη Βουλή ήταν ένα δημόσιο έγγραφο διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο του ελληνικού Κοινοβουλίου».

«Η Eurostat δημοσίευσε τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος για τρεις συνεχόμενες φορές από τον Νοέμβριο του 2010 χωρίς επιφυλάξεις - και αυτό αντανακλά τον βαθμό της σημαντικής βελτίωσης που σημειώθηκε στα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία.

»Εκείνο που απασχολεί την Eurostat, είναι οι βελτιώσεις αυτές να εδραιωθούν και να επεκταθούν σε ένα ευρύτερο φάσμα στατιστικής πληροφόρησης, γεγονός που θα είναι μια σημαντική πρόκληση, με δεδομένο τις πολλές πιέσεις που αντιμετωπίζει η ΕΛΣΤΑΤ» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ράντεμαχερ.

tanea.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλμούνια:Τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας «ήταν προβληματικά και πριν το 2009»"

Με 7,7 εκατ. ευρώ ενισχύονται τα πολιτικά κόμματα

Με 7.720.000 ευρώ ενισχύει το υπουργείο Εσωτερικών τα πολιτικά κόμματα, στο πλαίσιο της τακτικής χρηματοδότησης και της οικονομικής ενίσχυσής τους. Το ποσό αντιστοιχεί, σύμφωνα με την απόφαση, στο ένα τέταρτο αυτών που καλύπτει το α' τρίμηνο του 2012.

Το ποσό κατανέμεται ως εξής:

ΠΑΣΟΚ 3.107.705 ευρώ
ΝΔ 2.429.469 ευρώ
ΚΚΕ 746.737 ευρώ
ΛΑΟΣ 622.748 ευρώ
ΣΥΡΙΖΑ 556.005 ευρώ
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 257.333 ευρώ

in.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Με 7,7 εκατ. ευρώ ενισχύονται τα πολιτικά κόμματα"

Οριστική παύση του γιατρού που είχε κατηγορηθεί για παθητική δωροδοκία

Την οριστική παύση του γιατρού του Ασκληπιείου Βούλας που είχε κατηγορηθεί για παθητική δωροδοκία κατ' εξακολούθηση, από τα καθήκοντά του, αποφάσισε ομόφωνα κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών του ΕΣΥ.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου είχε ξεκινήσει την περασμένη Πέμπτη, κατόπιν εντολής του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί, καθώς έξι από τα μέλη του συμβουλίου είχαν ζητήσει επιπλέον στοιχεία για την υπόθεση.

Ο χειρουργός του Ασκληπιείου Βούλας που πριν από δύο χρόνια είχε συλληφθεί να παίρνει φακελάκι από συγγενή ασθενούς, τον Μάρτιο του 2010 είχε τεθεί σε αργία με μείωση των αποδοχών του, η υπόθεσή του όμως δεν είχε εξεταστεί από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, καθώς την πρώτη φορά είχε επικαλεστεί κώλυμα ο δικηγόρος του και τη δεύτερη είχε επικαλεστεί σοβαρό πρόβλημα υγείας ο ίδιος.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το υπηρεσιακό συμβούλιο των γιατρών του ΕΣΥ αποφάσισε την άρση της αργίας του γιατρού και την επιστροφή στα καθήκοντά του. Ο υπουργός Υγείας, ωστόσο, έδωσε εντολή να παραπεμφθεί και πάλι ο γιατρός στο κεντρικό πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης.

real.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστική παύση του γιατρού που είχε κατηγορηθεί για παθητική δωροδοκία"

Κτίριο του ΙΚΑ νοικιάζεται 15,20 ευρώ το μήνα!

Το μισθωτήριο παραμένει ίδιο εδώ και 34 χρόνια

Στην Ελλάδα της χρεοκοπίας και των μισθών πείνας, το ΙΚΑ νοικιάζει κτίριο με 15,20 ευρώ το μήνα! Πρόκειται για μία ακόμα κραυγαλέα περίπτωση κακοδιαχείρισης. 

Το εντυπωσιακό ακίνητο, η αντικειμενική αξία του οποίου προσεγγίζει τις 685.000 ευρώ, βρίσκεται στην οδό Φράγκων, στην «καρδιά» της συμπρωτεύουσας και στεγάζει το Κρατικό Ωδείο Βορείου Ελλάδας. 

Σύμφωνα με την υποδιοικητή του ΙΚΑ, Βασιλική Τριανταφυλλίδη, η ιστορία ξεκινά από το 1978 όταν η διοίκηση του Ιδρύματος νοίκιασε το κτίριο στο Ωδείο έναντι 5.000 δραχμών το μήνα. 

Το συμβόλαιο είχε 15ετη διάρκεια και έληξε το 1993. Το μισθωτήριο ωστόσο δεν ανανεώθηκε ποτέ με αποτέλεσμα να παραμένει ίδιο εδώ και 34 χρόνια!

Όπως είπε η κυρία Τριανταφυλλίδη στο πρωινό του ΑΝΤ1, το Ίδρυμα έχει κάνει αγωγή έξωσης στο Ωδείο και βρίσκεται στα δικαστήρια με το υπουργείο Πολιτισμού. 



newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Κτίριο του ΙΚΑ νοικιάζεται 15,20 ευρώ το μήνα!"

Στη Βουλή οι "χρυσές" παραγωγές της ΕΡΤ

Στοιχεία που αποκαλύπτουν υπέρογκα κόστη

Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης με ερώτησή του, στοιχεία που αποκαλύπτουν υπέρογκα κόστη σε εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ εμφανίζονται να «αναπτύσσουν» κόστη και να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ από 600 έως 12.000 ευρώ ανά επεισόδιο, παρ’ ότι αυτό αντιβαίνει στην ιδιότητα των «εσωτερικών» παραγωγών, δηλαδή παραγωγών που καλύπτονται από τις τεχνικές υποδομές της ΕΡΤ (στούντιο, συνεργεία, μοντάζ κ.λπ.) και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, μόνιμους ή συμβασιούχους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επτά μόνο «εσωτερικές» παραγωγές κοστίζουν στην ΕΡΤ πάνω από 700.000 ευρώ τον χρόνο.

Ο Δ. Παπαδημούλης ρωτά την κυβέρνηση αν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι δεν γίνεται διασπάθιση του δημόσιου χρήματος μέσω της αύξησης του κόστους των παραγωγών της ΕΡΤ. Επίσης ρωτά, πόσες είναι οι εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ για το 2012, για πόσες από αυτές υπάρχει επιπλέον κόστος, πώς επιμερίζεται και πώς δικαιολογεί το ΔΣ της ΕΡΤ που εγκρίνει τα κονδύλια των δαπανών την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και μάλιστα χωρίς παραστατικά για κάποιες εκπομπές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» (25-3-2012), παρότι η νέα διοίκηση της ΕΡΤ εξήγγειλε επανειλημμένα τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας της ΕΡΤ στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών που επιτάσσει ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, τα κόστη παραγωγής προγράμματος παραμένουν αδικαιολόγητα υψηλά.

Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, οι περικοπές αφορούν αποκλειστικά στις εξωτερικές παραγωγές σε ποσοστό που αγγίζει το 30%. Αντιθέτως αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι έχουν αρχίσει να "αναπτύσσουν" κόστος οι «εσωτερικές» παραγωγές της ΕΡΤ. Γεγονός ασύμβατο με τον χαρακτήρα των συγκεκριμένων παραγωγών ως «εσωτερικές». Ως εσωτερικές παραγωγές λογίζονται οι παραγωγές που καλύπτονται από τις τεχνικές υποδομές της ΕΡΤ (στούντιο, συνεργεία, μοντάζ κ.λπ.) και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, μόνιμους ή συμβασιούχους και συμφέρουν οικονομικά σε σχέση με τις εξωτερικές ή τις μεικτές παραγωγές που επιβάρυναν υπέρογκα τα ταμεία της ΕΡΤ.

Πάντα σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι εσωτερικές παραγωγές εμφανίζονται να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ από 600 έως 12.000 ευρώ ανά επεισόδιο, παρ' ότι «εσωτερικές». Χαρακτηριστικό είναι ότι επτά μόνο «εσωτερικές παραγωγές» κοστίζουν στην ΕΡΤ πάνω από 700.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ υπάρχει εβδομαδιαία "εσωτερική παραγωγή" σε στούντιο της ΕΡΤ, με δημοσιογράφους της ΕΡΤ, να κοστίζει από 9.700 ευρώ τον μήνα ως και 17.300 ευρώ τον μήνα.

Μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται αυτές οι δαπάνες δεν αποτυπώνεται πουθενά. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στην "Διαύγεια" εμφανίζεται το συνολικό κόστος της κάθε εσωτερικής παραγωγής, όχι όμως και το αναλυτικό κοστολόγιο με βάση συγκεκριμένα παραστατικά, ώστε να γίνεται εμφανές σε τι είδους δραστηριότητες διοχετεύονται τα χρήματα.

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος και για το παράδοξο φαινόμενο η ΕΡΤ να έχει υπογράψει συμβάσεις με εξωτερικά συνεργεία και να πληρώνει η ΕΡΤ σε τέσσερις τουλάχιστον εταιρείες τηλεοπτικών συνεργείων ανέρχεται σε 600.000 τον χρόνο την στιγμή που το υπάρχον τεχνικό προσωπικό επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των παραγωγών της ΕΡΤ.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή οι "χρυσές" παραγωγές της ΕΡΤ"

Νέες κινητοποιήσεις την Πέμπτη στο χώρο της υγείας

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Πέμπτη 29 Μαρτίου, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, προνοιακές δομές και το ΕΚΑΒ, καθώς γιατροί και νοσηλευτές συμμετέχουν στην 4ωρη στάση εργασίας (11:30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου) που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

«Η πολιτική που ακολουθεί η συγκυβέρνηση στα θέματα Δημόσιας Υγείας, οδηγεί στην υποβάθμιση και διάλυση τόσο των Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όσο και των Νοσοκομείων, με καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες», αναφέρει η ΑΔΕΔΥ.

Στην 4ωρη στάση εργασίας συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας -Πειραιά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ).

Με απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕΔΗΝ) οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και τις προνοιακές μονάδες, θα πραγματοποιήσουν πεντάωρη στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι.

Γιατροί και εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Μαβίλη και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τα συναρμόδια υπουργεία.

real.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες κινητοποιήσεις την Πέμπτη στο χώρο της υγείας"

Εξαγορά χρόνων εργασίας από όσους βρέθηκαν εκτός βαρέων και ανθυγιεινών

Τι προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αναγνώριση χρόνου συνταξιοδότησης εμπεριέχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και κοινωνικής Ασφάλισης «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και λοιπές διατάξεις».

Σύμφωνα με το άρθρο 31 του σχεδίου νόμου οι εξαιρεθέντες από τον νέο πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων μπορούν να εξαγοράσουν το χρόνο πραγματικής απασχόλησής τους κατά το διάστημα από 1-1-2012 έως 31-12-2015, προκειμένου να συμπληρώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις χρόνου ασφάλισης.

Ο εν λόγω εργαζόμενος πρέπει να έχει 3.600 ημέρες ασφάλισης στα ΒΑΕ εκ των οποίων οι 1.000 την τελευταία 13ετία πριν από την συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τους υπαχθέντες για πρώτη φορά σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης έως 31.12.1992 ή 3.375 για τους ασφαλισμένους από 1.1.1993 και εφεξής.

Η εξαγορά του παραπάνω χρόνου που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 1.200 ημέρες ασφάλισης , γίνεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για κάθε μήνα με ποσοστό εισφοράς 3,60% στους δε φορείς επικουρικής ασφάλισης με ποσοστό εισφοράς 2% επί του 25πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη όπως αυτό ίσχυε την 31.12.2011.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαγορά χρόνων εργασίας από όσους βρέθηκαν εκτός βαρέων και ανθυγιεινών"

Σε διαθεσιμότητα οι γιατροί που έγραφαν αναρρωτικές

Εκτός υπηρεσίας για ένα μήνα έχουν τεθεί, από χθες, οι δύο γιατροί του ΙΚΑ Ηρακλείου που εμπλέκονται στην υπόθεση με τις παράνομες αναρρωτικές άδειες. Όπως είχε αποκαλύψει το Cretalive αντί να απομακρυνθούν εξαρχής από το ΙΚΑ έως ότου διερευνηθεί η υπόθεση, επρόκειτο να μετακινηθούν στο ΚΕΠΑ, όπου θα απασχολούνταν μέχρι να αποφανθούν τα αρμόδια όργανα. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις - μέχρι και τη υποβολή της παραίτησης του διευθυντή του ΕΟΠΥΥ στο Ηράκλειο, Δ.Φραγκουλάκη.

Τελικά, έστω και με καθυστέρηση ακολουθήθηκε ... η λογική διαδικασία. Οι γιατροί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, όπως ενημερώθηκαν και εγγράφως από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ θα παραμείνουν εκτός υπηρεσίας για ένα μήνα, έως ότου διερευνηθεί η υπόθεση, αρμοδίως.

Εν τω μεταξύ στη θέση του παραμένει ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ στο Ηράκλειο, Δημήτρης Φραγκουλάκης, ο οποίος και αποκάλυψε με τους ελέγχους του τα όσα συνέβαιναν στο ΙΚΑ.


cretalive.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε διαθεσιμότητα οι γιατροί που έγραφαν αναρρωτικές"

Ζητούν να επιστρέψουν τα παράνομα προνοιακά επιδόματα

Να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν εισπράξει παράνομα από προνοιακά επιδόματα τα οποία δεν δικαιούνταν, ζητούν δεκάδες πολίτες από το δήμο Αθηναίων.


Αυτό δήλωσε στον BHMA 99,5 σήμερα το πρωί η αρμόδια αντιδήμαρχος Καλλιόπη Γιαννοπούλου.
Οπως είπε η κ. Γιαννοπούλου, δεκάδες πολίτες έχουν ήδη ζητήσει από τον Δήμο Αθηναίων να προχωρήσουν σε οικονομικό διακανονισμό για τα χρήματα που εισέπραξαν αν και δεν τα δικαιούνταν.

Η αντιδήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι ο Δήμος δεν έχει προχωρήσει σε κάποια ενέργεια, αναμένοντας να διευκρινιστεί το ζήτημα από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών.

Ο υπουργός Υγείας έχει τονίσει ότι μετά την απογραφή αρχίζει η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων από όσους δεν δικαιούνταν τα επιδόματα και της απόδοσης ευθυνών σε όσους πιστοποίησαν αναπηρίες που δεν υπήρχαν.

Υπενθυμίζεται ότι 36.294 δικαιούχοι, οι οποίοι στην πλειονότητά τους έπαιρναν επιδόματα τυφλότητας ή απροστάτευτων ανηλίκων, δεν προσήλθαν να απογραφούν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί ποιοι ελάμβαναν επιδόματα δίχως να τα δικαιούνται. Οι φάκελοι με όσους παράνομα ελάμβαναν προνοιακό επίδομα θα σταλούν στον εισαγγελέα και, σε επόμενη φάση, θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που εισέπραξαν παράνομα.

Από τη μη καταβολή των επιδομάτων σε μη δικαιούχους, για το Δημόσιο προκύπτει εξοικονόμηση 111 εκατ. ευρώ για το 2012.

tanea.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζητούν να επιστρέψουν τα παράνομα προνοιακά επιδόματα"

Αυτοματοποιημένη διαδικασία για την επιστροφή του ΦΠΑ

Mε διαδικασίες fast track θα επιστρέφεται στις επιχειρήσεις

Mε αυτοματοποιημένη διαδικασία θα επιστρέφεται ο ΦΠΑ στις επιχειρήσεις. Εντός της εβδομάδος το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει την σχετική απόφαση στην οποία θα προβλέπεται ο νέος τρόπος άμεσης επιστροφής του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες, με βάση την ημερομηνία της αίτησης αλλά και το αν είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Σημειώνεται ότι το δημόσιο οφείλει ήδη επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες ύψους 3 δισ. ευρώ ενώ μόνο στις εξαγωγικές επιχειρήσεις το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι ο νέος τρόπος επιστροφής του ΦΠΑ να ξεκινήσει από τον προσεχή Ιούνιο.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοματοποιημένη διαδικασία για την επιστροφή του ΦΠΑ"

Πού θα γίνουν οι νέες φυλακές στην Αττική

Στη Δυτική και τη Βόρεια Αττική θα αναζητηθεί η κατάλληλη έκταση δημόσιας γης για τη χωροθέτηση νέας Δικαστικής Φυλακής Αθηνών και,όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «διερευνάται η ευρύτερη περιοχή της Μαλακάσας, της Ελευσίνας και των Μεγάρων». 

Το έγγραφο του κ. Πεταλωτή διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Αναστάσιου Νεράντζη, για τη χωροθέτηση νέων φυλακών Αττικής.

Όπως αναφέρει ειδικότερα στην απάντησή του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας συμπεριέλαβε στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο την χωροθέτηση νέας Δικαστικής Φυλακής Αθηνών. Στο απόσπασμα όμως του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας που αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα δεν καθορίζεται επακριβώς ο χώρος, δίνεται όμως το περίγραμμα των εναλλακτικών λύσεων χωροθέτησης. «Θα γίνει διερεύνηση στις περιοχές (Βόρεια Αττική -ευρύτερη περιοχή Μαλακάσας και Δυτική Αττική - ευρύτερη περιοχή Ελευσίνας - Μεγάρων), για να εξευρεθεί κατάλληλη έκταση δημόσιας γης από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», διευκρινίζει ο κ. Πεταλωτής. 

Προς απάντηση της ερώτησης του βουλευτή διαβιβάστηκε στη Βουλή και έγγραφο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της Αθήνας με το οποίο ενημερώνεται η Βουλή ότι «στο Ρυθμιστικό Σχέδιο έχει προστεθεί πρόβλεψη για την απομάκρυνση του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού και χωροθετείται νέο ολοκληρωμένο συγκρότημα δικαστικής φυλακής Αθηνών, με μονάδες θηλέων/αρρένων, νοσοκομείο και ψυχιατρείο κρατουμένων». Αναφέρεται δε ότι «αναζητείται εναλλακτικά στη Δυτική ή Βόρεια Αττική η ακριβής περιοχή χωροθέτησης, με βάση τα κριτήρια που προβλέπονται στο Ειδικό Πλαίσιο Χωρικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τα καταστήματα κράτησης».

«Όχι» από Αβραμόπουλο για τη Μαλακάσα
Την ίδια ώρα ωστόσο και σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο χωροθέτησης νέων φυλακών στη Μαλακάσα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αποστέλλει στη Βουλή έγγραφο με το οποίο ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ίδρυση καταστημάτων κράτησης σε έκταση 200 στρεμμάτων του Στρατοπέδου «Γερακίνη» στη Μαλακάσα. Ο κ. Αβραμόπουλος διευκρινίζει ότι το στρατόπεδο «Γερακίνη» είναι ενεργό και χρησιμοποιείται για το στρατωνισμό Μονάδων Διοικητικής Μέριμνας και ότι προγραμματίζεται εκεί η μετεγκατάσταση και άλλων Στρατιωτικών Μονάδων-Υπηρεσιών του Λεκανοπεδίου Αττικής. Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας απαντά επίσης ότι «η γειτνίαση καταστημάτων κράτησης-φυλακών με υφιστάμενες ενεργές στρατιωτικές εγκαταστάσεις δεν κρίνεται σκόπιμη για λόγους ασφαλείας». 



real.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Πού θα γίνουν οι νέες φυλακές στην Αττική"

«Πόρτα ορθάνοιχτη» τα ελληνικά σύνορα

Ενόχληση εταίρων από την ελληνική διαχείριση της λαθρομετανάστευσης

Στη διαχείριση της λαθρομετανάστευσης από την Ελλάδα αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης euobserver.com, που έχει τίτλο «Οι αιτούντες άσυλο συρρέουν στο ευρωπαϊκό καταφύγιο».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πάνω από 300.000 αιτήσεις ασύλου καταγράφηκαν πέρυσι στην Ευρώπη, σε σύγκριση με 259.000 που είχαν καταγραφεί το 2010. Η μεγάλη πλειοψηφία υπέβαλε αίτηση παροχής ασύλου στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Οι περισσότεροι από τους αιτούντες προέρχονταν από το Αφγανιστάν και τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι, το 2010, οι αιτήσεις παροχής ασύλου ήταν λιγότερες από δέκα χιλιάδες, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η διαχείριση από την Ελλάδα της κατάστασης στα σύνορά της με την Τουρκία έχει προκαλέσει την ενόχληση των μεγάλων κρατών μελών της ΕΕ.

«Τόσο η Γερμανία, όσο και η Αυστρία ασκούν πιέσεις στην Αθήνα για να φυλάσσει καλύτερα τα σύνορά της με την Τουρκία, μήκους 180 χλμ.» αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σαν ορθάνοιχτη πόρτα. Η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα πρέπει να αυξηθεί. Δεν μπορεί ένα κράτος μέλος, που δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, να ξεφεύγει χωρίς συνέπειες» είχε δηλώσει, στις αρχές του μήνα, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ- Λάιτνερ.

Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα, σημειώνει ότι τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία φυλάσσονται, στο μεγαλύτερο τμήμα τους, από τις ελληνικές δυνάμεις, με πρόσθετη βοήθεια από τη Frontex. «Το περασμένο καλοκαίρι, περίπου 6.000 άτομα διέσχιζαν, κάθε μήνα, τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ωστόσο, τον Ιανουάριο, ο αριθμός μειώθηκε στα 2.800 άτομα, σύμφωνα με την Frontex. Οι ελληνικές αρχές έχουν τεράστιες δυσκολίες να ανταποκριθούν στην υποδοχή των αιτούντων άσυλο, λόγω των σοβαρών ελλείψεων που έχουν σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χανς Πέτερ Φρίντριχ είχε ασκήσει δριμεία κριτική για το θέμα αυτό, λέγοντας: «Το ερώτημα είναι ακόμα ανοιχτό: τι γίνεται όταν μια χώρα δεν είναι σε θέση να φυλάξει ικανοποιητικά τα σύνορά της; Αυτή την κατάσταση αντιμετωπίζουμε, τώρα, στην Ελλάδα».

Κάθε Σάββατο πρωί, σχολιάζει το δημοσίευμα, ουρές από περίπου 100 άτομα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, συνωστίζονται έξω από την αρμόδια Διεύθυνση της Αστυνομίας της Αθήνας. «Για λόγους κατανοητούς, η Ελληνική Αστυνομία είναι σε θέση να καταγράψει μόνον είκοσι από αυτούς κάθε φορά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο να επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει να θέσει σε εφαρμογή ένα νέο Κοινό Σύστημα Παροχής Ασύλου (CEAS), πριν τα τέλη του χρόνου. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρεμ είχε δηλώσει ότι η επίδειξη αλληλεγγύης αποτελεί στοιχείο- κλειδί για την επιτυχία του νέου κοινού συστήματος ασύλου. Η κατάσταση όμως, στην Ελλάδα, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχία του εγχειρήματος, σχολιάζει το δημοσίευμα.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πόρτα ορθάνοιχτη» τα ελληνικά σύνορα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news