facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Γνωρίζετε την αξία της Ελλάδας;

Το mail που κάνει το γύρο του διαδικτύου

"Εσείς γνωρίζετε την αξία της Ελλάδας;" Αυτός είναι ο τίτλος του mail που κυκλοφορεί από λογαριασμό σε λογαριασμό και αποτελεί μια προσπάθεια να διαδοθεί πόση δύναμη και πόσα αγαθά παράγει η χώρα μας.
Διαβάστε το:

Για όσους δεν γνωρίζουν τι θα πει Έλληνας και Ελλάδα που "τάχα" πάει για φούντο....
1. Είμαστε μια χώρα που ελέγχει μια χερσαία και θαλάσσια έκταση όση είναι η Γερμανία και η Αυστρία μαζί (450.000 τετρ. χιλιόμετρα), αφού εκτεινόμαστε από την Αδριατική ως τις ακτές του Λιβάνου (περιλαμβανομένης της Κύπρου μας) και από το τριεθνές στον Έβρο ως ανοιχτά της Λιβύης. Θέλεις ΔΥO ώρες ταξίδι με το αεροπλάνο για να πας από το πιο δυτικό (Κέρκυρα) στο πιο ανατολικό άκρο του Ελλαδικού χώρου (Λάρνακα). Σαν να πετάς δηλαδή από τις Βρυξέλλες προς τη Μασσαλία.
2. Στον κόσμο ζουν συνολικά 17.000.000 Ελλαδίτες, Κύπριοι, Βορειοηπειρώτες, Κωνσταντινουπολίτες, Ίμβριοι, Τενέδιοι κλπ.
3. Είμαστε 2οι στον κόσμο σε καταθέσεις στην Ελβετία.
4. Δεχόμαστε 16.000.000 τουρίστες τον χρόνο και διαθέτουμε μια σημαντική τουριστική βιομηχανία.
5. Έχουμε τρία πολύ μεγάλα ναυπηγεία που κατασκευάζουν κάθε είδος πλοίου.
6. Έχουμε βιομηχανίες αμαξωμάτων που κατασκευάζουν βαρέα φορτηγά, λεωφορεία, τρόλεϊ, βαγόνια τραίνων, επικαθήμενα, μπετονιέρες, βυτία κλπ.
7. Διαθέτουμε 2.400 υπερδεξαμενόπλοια και μεγάλα φορτηγά πλοία είμαστε έτσι 1οι στον κόσμο στην εμπορική ναυτιλία, ενώ άλλα 1.500 τεράστια τάνκερ και φορτηγά έχουν οι Κύπριοι πλοιοκτήτες -5οι στον κόσμο.
8. Είμαστε 2οι παγκοσμίως στο πρόβειο γάλα, 3οι στις ελιές, 3οι παγκοσμίως στον κρόκο, στα ακτινίδια, στα ροδάκινα.
9. Είμαστε 1οι στον κόσμο σε νικέλιο, 1οι σε λευκόλιθο, 1οι στον κόσμο σε υδρομαγνησίτη, 1οι στον κόσμο σε περλίτη, (1.600.000 τόννοι), 2οι παγκοσμίως σε μπετονίτη (1.500.000 τόννοι), 1οι στην ΕΕ σε βωξίτη (2.174.000 τόννοι), 1οι και σε χρωμίτη, 1οι και σε ψευδάργυρο, 1οι και σε αλουμίνα.
10. Έχουμε την 2η καλύτερη Πολεμική Αεροπορία στο ΝΑΤΟ (μετά τις ΗΠΑ, ενώ οι Τούρκοι είναι προτελευταίοι), ενώ έχουμε και το 2ο καλύτερο Πολεμικό Ναυτικό στο ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να είναι ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ!
11. Έχουμε νοτίως της Κρήτης 175 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, το 3ο μεγαλύτερο κοίτασμα παγκοσμίως. Εντωμεταξύ ο χρυσός που υπάρχει στην Θράκη μας αξίζει 38 δις ευρώ. Έχουμε εκεί, στην Μακεδονία και την Θράκη , τα 3 μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού της Ευρώπης. Η αξία του πετρελαίου και του αερίου μας είναι - κρατηθείτε - 10 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ !όπως αναφέρει το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το ΥΣΓΣ.
Αυτή τη χώρα πάνε να ξεπουλήσουν για 340 δις;


mediagate.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Γνωρίζετε την αξία της Ελλάδας;"

Λιποθύμησε από την κούραση νοσηλεύτρια στη Ρόδο

Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνουν οι ελλείψεις προσωπικού

Λόγω υπερκόπωσης λιποθύμησε νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Ρόδου, όπως τονίζει σε αναφορά της η προϊσταμένη της νεφρολογικής κλινικής, καταγγέλλοντας ότι οι ελλείψεις προσωπικού έχουν πάρει επικίνδυνες διαστάσεις τόσο για τους ασθενείς όσο και το ίδιο το προσωπικό.

Η νοσηλεύτρια που λιποθύμησε, μεταφέρθηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών όπου παρέμεινε για μέρες αφήνοντας μόνη της στην κλινική νοσηλεύτρια, η οποία δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει αν συνέβαινε κάποιο περιστατικό.

Επίσης, σύμφωνα με την αναφορά, στις 20 Φεβρουαρίου, στην ίδια κλινική υπήρχε περιστατικό το οποίο εξελίχθηκε σε περιτονίτιδα που δεν μεταφέρθηκε στην αρμόδια κλινική, όπως έπρεπε και μετά το χειρουργείο επέστρεψε η ασθενής διασωληνωμένη στην ίδια κλινική, στην οποία παρέμεινε μέχρι την επομένη μέρα όπου και κατέληξε.

Την ημέρα εκείνη του περιστατικού σε βάρδια ήταν μία νοσηλεύτρια και δύο μαθήτριες που δεν μπορούσαν να βοηθήσουν στην ετοιμασία για το χειρουργείο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε τετράκλινους θαλάμους της κλινικής αυτής νοσηλεύονται νεφρολογικοί ασθενείς και στον ίδιο θάλαμο υπάρχουν εμπύρετα περιστατικά.

Η προϊσταμένη της κλινικής υποστηρίζει στην αναφορά της ότι το νοσηλευτικό προσωπικό απαιτείται να είναι σταθερό και μόνιμο σε κάθε κλινική για την προάσπιση της υγείας των ασθενών, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν νοσηλευτές «τουρί- στες» και ότι το νοσοκομείο δεν είναι σούπερ μάρκετ, αλλά αφορά ανθρώπινες ζωές.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιποθύμησε από την κούραση νοσηλεύτρια στη Ρόδο"

Στα ύψη οι τιμές παρά τις μειώσεις μισθών

Οι προσφορές στα σουπερμάρκετ δεν αρκούν για να ανακόψουν την ακρίβεια και οι καταναλωτές σφίγγουν το ζωνάρι

Τη στιγμή που η χώρα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην ύφεση, η ανεργία καλπάζει, οι μισθοί μειώνονται και η καταναλωτική δύναμη συρρικνώνεται, η ακρίβεια στο καλάθι της νοικοκυράς, παρά τις προσφορές στα τρόφιμα και στα προϊόντα σουπερμάρκετ, καλά κρατεί. Σύμφωνα τόσο με τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου όσο και με αυτά του ΚΕΠΚΑ (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή), την τελευταία διετία της κρίσης καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις τιμών σε πολλά βασικά είδη διατροφής, όπως λαχανικά, γάλα, ζάχαρη, αλεύρι, ενώ οι μειώσεις είναι ελάχιστες και μικρές.
«Στην Ελλάδα δεν έχουμε παραγωγή, ο ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι υψηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ η ελληνική αγορά σουπερμάρκετ είναι πολύ μικρή σε σχέση με άλλες αλυσίδες μεγάλων χωρών, οπότε οι πολυεθνικές έχουν διαφορετικές τιμές» αναφέρει ο κ. Γ. Δουκίδης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε θέματα Μάνατζμεντ και Ηλεκτρονικού Εμπορίου, προσπαθώντας να εξηγήσει την ακρίβεια που έχουν να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά στην κρίση, και προσθέτει πως «αξίζει να σημειωθεί ότι η προμήθεια στην Ελλάδα, η οποία επηρεάζει σημαντικά την τελική τιμή του προϊόντος, φθάνει το 70%, ο ΦΠΑ το 15% και το υπόλοιπο 15% αφορά τα έξοδα του λιανεμπορίου».
Οσον αφορά την προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα τρόφιμα που γίνεται τελευταία, αναφέρει ότι «οι μειώσεις είναι μικρές γιατί ανέβηκαν οι πρώτες ύλες παγκοσμίως κατά 20%-80% το 2011, το κόστος των logistics στην Ελλάδα αγγίζει το 20% και επιβαρύνει τα προϊόντα, ενώ είναι υψηλό το κόστος μεταφοράς των προϊόντων».
Για τις τιμές στα τρόφιμα ο κ. Ν. Τσεμπερλίδης, πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ, αναφέρει ότι στην Ελλάδα λίγες πολυεθνικές ελέγχουν το λιανεμπόριο και επιβάλλουν τις πολιτικές που θέλουν, ενώ πωλούν τα ίδια προϊόντα φθηνότερα σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Προσθέτει ακόμη ότι «τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ακολουθούν το παιχνίδι των τιμών του ηγέτη, με αποτέλεσμα ακόμη και αυτά να είναι ακριβά. Η μάχη με τα επώνυμα προϊόντα και την ακρίβεια πρέπει να κερδηθεί για να επωφεληθούν οι καταναλωτές και να ενισχυθεί η ελληνική ανταγωνιστικότητα».
Ενα άλλο σημείο που χρήζει προσοχής, σύμφωνα με τον κ. Τσεμπερλίδη, είναι το γεγονός ότι «τα σουπερμάρκετ προχωρούν σε προσφορές προϊόντων και όχι σε πραγματικές μειώσεις τιμών, διότι οι προσφορές διαρκούν ένα χρονικό διάστημα και μετά επανέρχονται οι κανονικές τιμές. Παρ' όλο που υπάρχει μια τάση για μικρές μειώσεις στα τρόφιμα, στην ουσία οι τιμές δεν έχουν εκλογικευθεί, διότι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι πολύ ακριβά και γιατί το πολιτικό σύστημα δεν συγκρούεται με τα οικονομικά συμφέροντα».
Η συμπεριφορά των καταναλωτών συμβάλλει, σύμφωνα με την ψυχολόγο-σύμβουλο καριέρας κυρία Ελισάβετ Γεωργίου, στη διαμόρφωση των τιμών. Οσο οι καταναλωτές μαζεύονται εκτιμά ότι οι τιμές θα συγκρατηθούν και ενδέχεται να υποχωρήσουν. «Οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας και η ραγδαία αύξηση της ανεργίας έχουν επηρεάσει σε όλα τα επίπεδα τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Η ανασφάλεια για το μέλλον και τη διατήρηση του εισοδήματος έχει άμεσο αντίκτυπο στην καταναλωτική συμπεριφορά. Είτε λόγω πραγματικής ανάγκης είτε για προληπτικούς λόγους οι καταναλωτές θέτουν προτεραιότητες στις αγορές τους και τις περιορίζουν στις απολύτως απαραίτητες» καταλήγει.

tovima.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα ύψη οι τιμές παρά τις μειώσεις μισθών"

Έως τις 15 Ιουνίου οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Τις προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2012 ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας περιθώριο μέχρι τις 15 Ιουνίου σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και επιτηδευματίες για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 λήγει στις 31 Ιουλίου.

Αναλυτικά, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, στο πλαίσιο της απλοποίησης των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων και της διευκόλυνσης των φορολογουμένων, ομαδοποιούνται και καθορίζονται οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ως εξής:

Μέχρι και τις 30 Απριλίου η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 των ΟΕ, ΕΕ, κοινωνιών, κοινοπραξιών κλπ, καθώς και όλων των Νομικών Προσώπων Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανεξάρτητα της κατηγορίας βιβλίων του ΚΒΣ που τηρούν.
Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 των ΑΕ, ΕΠΕ κλπ, δεν μεταβάλλεται και θα υποβληθούν κανονικά στις 10 Μαΐου. Ειδικά για τις ΑΕ η ημερομηνία υποβολής κλιμακώνεται, ως γνωστόν, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.
Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 όλων των υπόλοιπων υπόχρεων φυσικών προσώπων (ατομικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, γεωργικών εισοδημάτων, μισθωτών κλπ), ορίζεται μέχρι και τις 15 Ιουνίου.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής με ηλεκτρονικό τρόπο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012 (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων ορίζεται η 31η Ιουλίου.
Τέλος, διευκρινίζεται ότι η εκτύπωση των εντύπων, οι οδηγίες προς τις ΔΟΥ και η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων μέσω του TAXISnet εξελίσσονται στους προβλεπόμενους χρόνους σε σχέση με τις οριζόμενες προθεσμίες και σημειώνεται ότι αντίστοιχα είχαν εξελιχθεί και τον προηγούμενο χρόνο.

tanea.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Έως τις 15 Ιουνίου οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων"

«Μας αποκαλούν τεμπέληδες, μας χλευάζουν στα εστιατόρια»

Ιστορίες ανθελληνικού ρατσισμού

Πληθαίνουν οι αναφορές από το Μόναχο και τη Βιέννη έως τη Στοκχόλμη και το Λονδίνο για φραστικές επιθέσεις που δέχονται Ελληνες μετανάστες, καθώς αναπτύσσεται μια τάση περιφρονητικής συμπεριφοράς προς εκείνους «τους τεμπέληδες, που δεν δουλεύουν ή δεν πληρώνουν φόρους»...

Το φαινόμενο απαντάται κυρίως στη Γερμανία και απασχολεί πολύ σοβαρά τις τοπικές κοινότητες των ομογενών, που σχεδιάζουν δράσεις για να αντιστρέψουν το κλίμα το οποίο επιδεινώνεται τους τελευταίους μήνες.

Παράλληλα, αλλά σε αντίθετη φορά με το φιλελληνικό ρεύμα, το συρτάκι στο Παρίσι και την καμπάνια «Είμαστε όλοι Ελληνες», ένα είδος ρατσισμού που μέχρι σήμερα εκφραζόταν από μεμονωμένες ακραίες ομάδες, διαχέεται πλέον σε ευρύτερα στρώματα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα περιστατικά χλευασμού των Ελλήνων.

Ορισμένες φορές η παρουσία και μόνο των συμπατριωτών μας προκαλεί αθώα -πλην ενοχλητικά- πειράγματα από συναδέλφους στο γραφείο. Συχνά Ελληνες υποχρεώνονται σε απολογία για τις πράξεις των πολιτικών μας. Δεν λείπουν και τα περιστατικά «ωμής πρόκλησης», όπου σερβιτόροι διερωτώνται φωναχτά εάν έχουν να πληρώσουν οι 'Ελληνες πελάτες τους. Και η λίστα δεν εξαντλείται εδώ...


«Αντιμετωπίζουμε πλέον προβλήματα στην καθημερινότητά μας, τα οποία έως τώρα δεν είχαμε. Πλέον μας βλέπουν διαφορετικά απ' ό,τι στο παρελθόν. Ακούω, για παράδειγμα, ότι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν ανανεώνουν τις συνεργασίες τους με ελληνικά μαγαζιά ή ότι πολλοί Γερμανοί αποφεύγουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, π.χ. καταστήματα με ρούχα ή παπούτσια, ακόμα και εστιατόρια.

Ο χλευασμός είναι καθημερινός» λέει ο κ. Θανάσης Κρίκης από το Μόναχο, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων στη Βαυαρία, στέλεχος αλλά και συνδικαλιστής σε μεγάλη βιομηχανία της περιοχής, όπου ανάμεσα σε 8.000 εργαζόμενους υπάρχουν και 500 Ελληνες. «Το πρωί πηγαίνω στο γραφείο και συνάδελφοι διαβάζουν την "Bild". Μια ημέρα είχε φωτογραφία από την Αθήνα όπου έκαιγαν τη γερμανική σημαία. «Δεν έχετε να φάτε, σας πληρώνουμε και μας λέτε "ναζί"... Είστε αχάριστοι» γύρισαν και μου είπαν.

Ακόμη και στο Λονδίνο όμως, όπου πολλοί 'Ελληνες διακρίνονται τόσο στον επιχειρηματικό όσο και στον επιστημονικό στίβο, καταγράφονται τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότερα περιστατικά ρατσιστικής αντιμετώπισης των συμπατριωτών μας.

Όπωςδιευκρινίζει βέβαια στο «Εθνος της Κυριακής» η 24χρονη Ειρήνη Παπαδάκη, η οποία σπουδάζει Νευροεπιστήμη τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία, «είναι σπάνιο να ακούσεις κάτι κακό από τους νέους ή τους συμφοιτητές σου, οι οποίοι στην πλειονότητά τους σε αντιμετωπίζουν με συμπάθεια».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η νεαρή φοιτήτρια, το γενικότερο κλίμα αλληλεγγύης μέσα στο Πανεπιστήμιο δεν εμπόδισε έναν από τους καθηγητές της να την επιπλήξει προτάσσοντας την? καταγωγή της ως κύρια αιτία για το αποτέλεσμα μιας εργασίας της. «Δεν κατάλαβα, βαριέσαι να δουλέψεις όπως και οι υπόλοιποι Ελληνες;», της είπε αφήνοντας άφωνους τόσο την ίδια όσο και τoυς συμφοιτητές της.

Η Ειρήνη τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που τελικά θα προβούν σε κάποιο ρατσιστικό σχόλιο και οι περισσότεροι περιορίζονται σε «αθώες πλάκες», η ίδια αισθάνεται πως βρίσκεται μονίμως σε άμυνα και ότι η πίεση για τους Ελληνες στο εξωτερικό έχει αυξηθεί. Γι' αυτό και, επισημαίνει, νιώθει ότι πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες ώστε να είναι «άψογη σε όλα» για να μη δώσει καμία αφορμή.

Αλλά και στη Σουηδία, υπάρχει πλέον μια δαιμονοποίηση του Ελληνα ως του ανθρώπου που δεν πληρώνει φόρους, του διεφθαρμένου... «Προχθές μου τηλεφώνησε ένας μάγειρας που ήρθε πρόσφατα από την Ελλάδα και είπε ότι του δίνουν τα μισά χρήματα απ' ό,τι δίνουν σε έναν Σουηδό» λέει η κ. Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, δημοσιογράφος και συγγραφέας, που ζει μονίμως στη Στοκχόλμη.

Σε εκπομπή που έκανα στο ραδιόφωνο μεταξύ των θεμάτων μου ήταν και η κρίση στην Ελλάδα, όπου προσπαθούσα να παρουσιάσω και την άλλη άποψη. Τα e-mails που έλαβα ήταν απογοητευτικά, στο μοτίβο «καλά να πάθετε», δηλώνει η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μας αποκαλούν τεμπέληδες, μας χλευάζουν στα εστιατόρια»"

Ανυπολόγιστης αξίας τα αντικείμενα του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας

Ο «εγκέφαλος» προωθούσε τα αντικείμενα για πώληση στο εξωτερικό

Σε 13 νομούς της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας δρούσε το πολυμελές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, που εξαρθρώθηκε μετά από γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομικής διεύθυνσης Χαλκιδικής.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν ένας 66χρονος, που φέρεται και ως «εγκέφαλος» της οργάνωσης και άλλα 43 άτομα, ηλικίας από 25 έως 74 ετών, μεταξύ των οποίων συνταξιούχοι, δημοτικοί υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο 66χρονος είχε συστήσει την εγκληματική οργάνωση με σκοπό την εμπορία αρχαίων αντικειμένων σε χώρες του εξωτερικού. Τα αντικείμενα προέρχονταν από παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές.

Ο 66χρονος αφού παραλάμβανε τα αρχαία, τα αξιολογούσε και στη συνέχεια τα προωθούσε για πώληση σε χώρες του εξωτερικού, μέσω δικτύου που είχε αναπτύξει. Για τον σκοπό αυτό, είτε μετέβαινε ο ίδιος στο εξωτερικό, είτε τα έστελνε μέσω εταιριών σε ειδικούς φακέλους και σε μικρό αριθμό για να μην κινήσουν υποψίες, λόγω του βάρους τους.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως συχνά μετέβαινε σε Βουλγαρία, Γερμανία, Ελβετία και Αγγλία και έχουν εντοπιστεί χρηματικά εμβάσματα από το εξωτερικό, με παραλήπτη τον ίδιο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το κύκλωμα δρούσε κυρίως σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα και Φθιώτιδα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, κατασχέθηκαν χιλιάδες νομίσματα και αρχαία αντικείμενα ανυπολόγιστης αξίας, όπλα, μεγάλος αριθμός ανιχνευτών μετάλλων και έντυπα- βιβλία για το χαρακτηρισμό των αρχαίων αντικειμένων.

Μεταξύ των νομισμάτων και των αρχαίων αντικειμένων περιλαμβάνονται και αντικείμενα ανυπολόγιστης ιστορικής- αρχαιολογικής αξίας, τα οποία χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα πΧ έως τα βυζαντινά χρόνια.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανυπολόγιστης αξίας τα αντικείμενα του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας"

Ο Έφορος θα αποφασίζει για το χαράτσι στα ακίνητα

Απόλυτη εξουσία επί του ...χαρατσιού δίνει στον Έφορο το υπουργείο Οικονομικών, με εγκύκλιο που υπέγραψε στις 2 Μαρτίου ο αναπληρωτής υπουργός Παντελής Οικονόμου.

Συγκεκριμένα, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., αν διαπιστώνεται ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της περ. β΄ του τελευταίου εδαφίου της παρ. 11, μπορεί να αποφασίσει είτε την καταβολή
του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις είτε και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά.

Σημειώνεται ότι οι δόσεις καταβολής, από τη στιγμή που το χαράτσι απεμπλάκη από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, έχουν οριστεί σε τρεις.

Επιπλέον, όσον αφορά την τακτοποίηση θεμάτων επιβολής Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. σε πρόσωπα που διαβιούν υπό μειονεκτικά κοινωνικές συνθήκες , επισημαίνεται ότι ο προϊστάμενος της αρμόδιας
Δ.Ο.Υ. είναι αποκλειστικά αρμόδιος – ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου – για τη διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων των περ. α΄ και β΄ του τελευταίου εδαφίου της παρ. 11 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011

Διαβάστε εδώ όλη την εγκύκλιο

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Έφορος θα αποφασίζει για το χαράτσι στα ακίνητα"

Η ελληνική κρίση απειλεί μια αγορά αξίας 32 τρισ. δολαρίων

Η προχθεσινή απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγών Παραγώγων (ISDA) ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός έγινε διεθνώς δεκτή με ανακούφιση. Τα πιο αυθόρμητα επιφωνήματα όμως δεν ακούστηκαν στην Αθήνα, αλλά στο Βερολίνο, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, όπου κυβερνητικά στελέχη, τραπεζίτες, χρηματιστές και λοιποί παράγοντες των αγορών είχαν χάσει τον ύπνο τους μπροστά στο ενδεχόμενο ενεργοποίησης των συμβολαίων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (credit default swaps ή CDS) για το ελληνικό χρέος.
Ωστόσο, η αγωνία τους μετριάστηκε προσωρινά μόνο. Διότι μπορεί να αποφεύχθηκαν οι συνέπειες ενός άμεσου χαρακτηρισμού του ελληνικού PSI ως πιστωτικό γεγονός, όμως, πλέον καλούνται να αναμετρηθούν με το ενδεχόμενο απαξίωσης ολόκληρης της αγοράς CDS για την ασφάλιση κρατικού (κι όχι μόνο) χρέους, η νοητή αξία της οποίας εκτιμάται σε 32 τρισ. δολάρια.

Τα CDS είναι ένα είδος παραγώγων που διατίθενται ως ασφάλεια των επενδυτών έναντι πιθανής αθέτησης πληρωμών του οφειλέτη τους. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, σχεδόν το 95% της έκθεσης του διεθνούς τραπεζικού κλάδου στην εν λόγω αγορά αντιστοιχεί σε 5 χρηματο-οικονομικούς κολοσσούς: τις αμερικανικές JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America και Goldman Sachs, καθώς και τη βρετανική HSBC.
Η αγορά των CDS είναι πλήρως απελευθερωμένη, ως εκ τούτου δεν προαπαιτείται ο εκδότης ενός τέτοιου παραγώγου να διαθέτει τα κεφάλαια για να το πληρώσει.
Τα CDS μοιάζουν περισσότερο με στοιχήματα ωσάν αυτά που γίνονται σε ένα καζίνο. Μόνο που στο καζίνο όταν κερδίσουν όσοι ποντάρουν και ζητήσουν τα λεφτά τους, τότε τινάζεται η μπάνκα στον αέρα.
Το επίκεντρο
Κάτι αντίστοιχο παραλίγο να συμβεί στην αγορά των CDS με επίκεντρο την Ελλάδα. Η τελευταία ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων της με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI). Ως συνέπεια υποβαθμίστηκε σε αξιολόγηση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από τον οίκο Standard & Poor's.
Το τι συνιστά ένα «πιστωτικό γεγονός» κι αν αυτό με τη σειρά του συνιστά «στάση πληρωμών» πυροδοτώντας την εξόφληση των CDS καθορίζεται από την ISDA. Ωστόσο, η αρμόδια αυτή αρχή ελέγχεται από τις μεγαλύτερες τράπεζες και hedge funds του πλανήτη. Αυτό με όρους καζίνου, σημαίνει ότι η μπάνκα αποφασίζει για το αν αυτή οφείλει να πληρώσει.
Κάτι που διαπίστωσε με τρόμο η MF Global, ένας μείζον παίκτης στην παγκόσμια αγορά παραγώγων μέχρι τη στιγμή της χρεοκοπίας της στις 30 Οκτωβρίου του 2011.
Η τελευταία έκανε το «λάθος» να επενδύσει σε ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.
Όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 50%, η MF Global βρέθηκε εκτεθειμένη. Κανονικά θα έπρεπε να είχε προστατευτεί μέσω των CDS που κατείχε, αλλά εφόσον η ISDA δεν αναγνωρίζει «πιστωτικό γεγονός» στην Ελλάδα, δεν μπόρεσε να καλύψει τις ζημιές της. Η μπάνκα κέρδισε, διότι ήταν σε θέση να καθορίσει τι συνιστά «κέρδος». Τι θα συμβεί, ωστόσο, αν η Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα επιλέξει το δρόμο της εξόδου από το ευρώ και αρνηθεί να πληρώσει τα χρέη της; Η ISDA πολύ δύσκολα θα αποφύγει να κηρύξει «στάση πληρωμών».
Εστία μόλυνσης
Υπάρχουν πολλές Κασσάνδρες που θεωρούν ότι παρά το νέο σχέδιο διάσωσης, η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την κανονική χρεοκοπία. Ορισμένοι δε εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και μέσα στο Μάρτιο. Άλλοι, όπως ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, καλούν την Αθήνα να βγει από το ευρώ όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μάλιστα, κάποιοι παράγοντες της αγοράς ισχυρίζονται ότι μια ελληνική πτώχευση δεν θα είχε τόσο τρομακτικό αντίκτυπο. Δεδομένου ότι η συνολική νοητή αξία των ελληνικών CDS εκτιμάται γύρω στα 54 δισ. ευρώ, ο έγκυρος οίκος Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC), ο οποίος πραγματοποιεί σχετικές αναλύσεις, εκτιμά πως το καθαρό ποσό που θα έπρεπε να μετακινηθεί από τράπεζα σε τράπεζα ως συνέπεια εξόφλησης απαιτήσεων CDS από μια στάση πληρωμών της Ελλάδας, περιορίζεται σε μόλις 2,68 δισ. ευρώ,. Αν οι υπολογισμοί της DTCC είναι σωστοί, η αγορά CDS για το ελληνικό χρέος δεν θα επιδεινώσει ιδιαίτερα τις συνέπειες από μια στάση πληρωμών της Ελλάδας.
Εκτός εάν αποτελέσει εστία? μολύνσεως. Τι σημαίνει αυτό;
Οι παίκτες στην αγορά παραγώγων που έχουν επιλέξει να ασφαλίσουν τα στοιχήματά τους ποντάροντας και στο «άσπρο» και στο «μαύρο» δεν θα μπορούν να εξαργυρώσουν τα κερδισμένα στοιχήματα. Κι αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να βρουν χρήματα για να εξοφλήσουν τα αποτυχημένα στοιχήματά τους, εξωθώντας και τους υπόλοιπους παίκτες να κάνουν στάση πληρωμών επί των αποτυχημένων τους στοιχημάτων. Η «μόλυνση» αυτή μπορεί να εξαπλωθεί τάχιστα στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και να απειλήσει με κατάρρευση την πυραμίδα των 32 τρισ. δολαρίων.
Αυτή ακριβώς η απειλητική δυναμική έκανε τον δισεκατομμυριούχο μεγαλοεπενδυτή, Ουόρεν Μπάφετ, να χαρακτηρίσει τα παράγωγα «όπλα μαζικής οικονομικής καταστροφής».
Μόνο που ακόμα κι αν οι Κασσάνδρες δεν επαληθευτούν, η Ελλάδα δεν χρεοκοπήσει και τα CDS δεν ενεργοποιηθούν, το ελληνικό PSI επέφερε πολύ μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία των CDS ως εργαλείο ασφάλισης ομολογιούχων.
Στημένο παιχνίδι
Με την προχθεσινή της απόφαση η ISDA έσωσε μεν την μπάνκα, όμως, κατ' ουσίαν ακύρωσε την αξιοπιστία μιας τεράστιας αγοράς με μέγεθος όσο το μισό παγκόσμιο ΑΕΠ!
Όταν το παιχνίδι των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων που κρύβονται πίσω από την ISDA αποδεικνύεται τόσο στημένο, τότε αμφισβητείται η νομιμότητα ολόκληρης της αγοράς. Ποιος θα αγοράσει στο μέλλον CDS; Ποιος θα πληρώσει αν η ISDA αποφασίσει να ενεργοποιηθούν τα CDS που κατέχει; Οι απαντήσεις είναι εύλογες.
Το ίδιο και οι αναταράξεις που αναμένεται να προκαλέσει στην παγκόσμια αγορά παραγώγων και μέσω αυτής στο διεθνές τραπεζικό σύστημα (φανερό ή σκιώδες) η πιστωτική περιπέτεια της Ελλάδας.

imerisia.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ελληνική κρίση απειλεί μια αγορά αξίας 32 τρισ. δολαρίων"

Σε συμμετοχή στο «κούρεμα» παροτρύνει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο

Το PSI «θα απελευθερώσει την ελληνική οικονομία»

Την άποψη πως η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων θα συμβάλει ουσιαστικά στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον επίσημο τομέα και θα βοηθήσει τη χώρα να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να θέσει τις βάσεις για την οικονομική της ανάκαμψη εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτο (IIF).

Το ΙΙF υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του την «σθεναρή υποστήριξή» του στις συμφωνίες που έχουν γίνει, σημειώνοντας πως η τελική απόφαση για συμμετοχή στο «κούρεμα» βαρύνει τον κάθε επενδυτή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) συνεδρίασε το Σάββατο στη Ζυρίχη και συζήτησε τη προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης για την ανταλλαγή χρέους που υπεβλήθη στις 24 Φεβρουαρίου.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως υποστηρίζει σθεναρά τις πρόσφατες συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα, τις αρχές της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ για το νέο πρόγραμμα προσαρμογής και χρηματοδότησης για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των όρων της εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν οι ιδιώτες.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η απόφαση να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή χρέους βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τους ιδιώτες επενδυτές. Το Διοικητικό Συμβούλιο του IIF σημειώνει πως έχει την άποψη ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των ανταλλαγών, θα συμβάλει ουσιαστικά στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον επίσημο τομέα και θα βοηθήσει την Ελλάδα να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να θέσει τις βάσεις για την οικονομική της ανάκαμψη.

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, αυτά είναι σημαντικά βήματα για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους, την αντιμετώπιση των συνολικών δημοσιονομικών προβλημάτων, αλλά και των προβλημάτων χρέους στη ζώνη του ευρώ, και την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η οποία είναι απαραίτητη για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

in.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε συμμετοχή στο «κούρεμα» παροτρύνει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο"

Δύο εκατ. ευρώ κόστισαν οι φωτοτυπίες της Διαμαντοπούλου

Συνολικά 2 εκατ. ευρώ κόστισε η ανικανότητα του υπουργείου Παιδείας να έχει έτοιμα τα σχολικά βιβλία καθώς αυτό είναι το ποσό που δαπανήθηκε προκειμένου μαθητές και καθηγητές να μπορέσουν να βγάλουν την σχολική χρονιά με φωτοτυπίες.



Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου, όταν διαπιστώθηκε η αδυναμία της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου να προμηθεύσει τα σχολεία με βιβλία, υπήρξε επικοινωνία του υπ. Εσωτερικών με όλους τους Δήμους προκειμένου να συνεργαστούν με τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης ώστε να καταγραφούν και να αποτιμηθούν οι ανάγκες.
«Μετά την αποστολή των απαιτούμενων οικονομικών στοιχειών από τους Περιφερειακούς Διευθυντές εκπαίδευσης» συνεχίζει ο κ. Γιαννίτσης «το υπουργείο μας προέβη στη εφάπαξ καταβολή ποσού 2.000.000 ευρώ στους δικαιούχους Δήμους . Το συγκεκριμένο πόσο, εξασφαλίστηκε από μεταφορά πίστωσης στον προϋπολογισμό του υπουργείου μας από το Υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Οικονομικών».
paideia_egggrafo
Πέραν τούτου όμως, είναι απογοητευτικό το γεγονός πως το τύπωμα των σχολικών βιβλίων και η διανομής, αν και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τελικά ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απάντηση της κυρίας Διαμαντοπούλου με ημερομηνία 20.02.2012, στην ίδια ερώτηση , ο Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων ενημερωσε τα υπουργείο ότι «έχει ολοκληρωθεί η εκτύπωση του συνόλου των βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων και ενός μικρού τίτλων που καθυστέρησαν λόγω του ανάδοχου που αθέτησε τις υποχρεώσεις του... Ομοίως έχει ολοκληρωθεί η διανομή των βιβλίων».
Μάλιστα, η κυρία Διαμαντοπούλου επιχειρεί να δικαιολογήσει την τραγική καθυστέρηση των σχεδόν 7 μηνών να δώσει βιβλία στα ελληνόπουλα στην «οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα».
paideia_eggrafo_1

newsbomb.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο εκατ. ευρώ κόστισαν οι φωτοτυπίες της Διαμαντοπούλου"

Βατερλό με μισθούς κι επιδόματα


Με αναδρομική ισχύ από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 τίθενται σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά και τις περικοπές των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Με τα νέα μέτρα οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι χάνουν τρεις μισθούς ετησίως, ενώ εφεξής οι νέοι μέχρι 25 ετών θα αμείβονται με 510 ευρώ μικτά!
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, η νέα μείωση μισθών μαζί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την έκρηξη της ανεργίας θα επιφέρουν για το 2012 απώλειες- σοκ στο ασφαλιστικό σύστημα ύψους 9 δισ. ευρώ σε σημείο -όπως τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ, καθηγητής Σάββας Ρομπόλης- «να χρειάζεται νέα ασφαλιστική παρέμβαση το ερχόμενο φθινόπωρο! Το ασφαλιστικό από μια βραδυφλεγή βόμβα γίνεται.. πυρηνική», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρομπόλης.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, ο χρόνος της μετενέργειας -δηλαδή το διάστημα που παραμένει σε ισχύ μια σύμβαση μετά τη λήξη της- πέφτει από τους έξι στους τρεις μήνες. Ουσιαστικά δίνεται ένα τρίμηνο περιθώριο στους εργοδότες και στα συνδικάτα να συμφωνήσουν στην υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Η περίοδος «χάριτος» λήγει στις 14 Μαΐου. Μετά τη λήξη της μετενέργειας -και αν δεν υπογραφεί νέα σύμβαση- διασώζονται μόνον ο βασικός μισθός της κλαδικής σύμβασης και τέσσερα επιδόματα. Τα επιδόματα αυτά είναι: παιδιών (αλλά όχι γάμου), θέσης, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας. Εκτιμάται πως σε αυτήν την περίπτωση ο μισθός εξαιτίας της απώλειας μιας σειράς επιδομάτων θα μειωθεί από 15% έως 20%. Τονίζεται ότι ο εργοδότης μπορεί με επιχειρησιακές συμβάσεις ή ακόμα και με ατομικές να ρίξει το μισθό στα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης (η οποία μάλιστα είναι μειωμένη κατά 22%). Εδώ μπορεί να ξεπεράσει το 40% η μείωση αν ανήκει σε κλάδο με πολλά επιδόματα ή έχει υψηλό κλαδικό μισθό σε σχέση με τα νέα κατώτατα της ΕΓΣΣΕ (Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας).
Το νέο πακέτο

Το πακέτο των 7 μέτρων (όπως προβλέπεται στην πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου) προβλέπει τα εξής:

1. Από 14-2-2012 και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, τα κατώτατα διαμορφωμένα όρια μισθών και ημερομισθίων της ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μειώνονται κατά 22%. Από την ίδια ημερομηνία και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (σ.σ. δηλαδή μέχρις ότου... μειωθούν το έλλειμμα και το χρέος και η ελληνική οικονομία περάσει στην ανάκαμψη) μειώνονται κατά 32% και τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για νέους, ηλικίας κάτω των 25 ετών. Τα μειωμένα κατά 32% κατώτατα όρια μισθών ισχύουν και για τους μαθητευόμενους. Κάθε άλλη ρύθμιση που είναι αντίθετη με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής, καταργείται.
Χωρίς συμφωνία...
Στην απόφαση ορίζεται ρητά πως η άμεση προσαρμογή στα νέα μειωμένα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων δεν προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Προβλέπεται δε, ότι, συμφωνίες των μερών που υπολείπονται των νέων μειωμένων μισθών, είναι άκυρες ως προς τον όρο αυτό. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί οτι ο βασικός μισθός που προβλέπεται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σήμερα, καθορίζεται στα 751,39 ευρώ για έναν άγαμο υπάλληλο χωρίς τέκνα και χωρίς προϋπηρεσία. Με τη μείωση κατά 22% που αναμένεται να επέλθει, ο ίδιος μισθός θα διαμορφωθει στα 586,08 ευρώ. Φυσικά οι παραπάνω αποδοχές είναι μικτές, κάτι που σημαίνει ότι, αν αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές και φορολογικές κρατήσεις, θα έχουμε το ακόλουθο αποτέλεσμα: 586,08 ευρώ - 96,70 ευρώ (ασφαλιστικές εισφορές) - 13,03 ευρώ (Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών) = 476,35 ευρώ. Ο δε βασικός μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για εργαζόμενο κάτω των 25 ετών, μετά τη μείωση του 32% διαμορφώνεται ως εξής: 510,95 ευρώ - 84,31 ευρώ (ασφαλιστικές εισφορές) = 426,64 ευρώ.

Οι συμβάσεις
2. Για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα συναφθούν στο μέλλον ορίζεται διάρκεια από ένα έτος έως, το πολύ, τρία. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ ήδη 24 μήνες μέχρι την 14-2-2012 ή και περισσότερο λήγουν στις 14-2-2013. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που την 14-2-2012 βρίσκονταν σε ισχύ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 24 μηνών, λήγουν με τη συμπλήρωση 3 ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος τους, εκτός και αν καταγγελθούν νωρίτερα.

3. Οι κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα λήξει ή θα καταγγελθεί, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία τους. Κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης που έχει ήδη λήξει ή καταγγελθεί ισχύουν έως τις 14 Μαΐου του 2012 (ένα τρίμηνο από την ισχύ του ν. 4046/2012). Με την πάροδο του τριμήνου και εφόσον στο μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν από τους κανονιστικούς αυτούς όρους αποκλειστικώς οι όροι εκείνοι που αφορούν: α) το βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή καταγγέλθηκαν. Κάθε άλλο προβλεπόμενο σ' αυτές επίδομα παύει αμέσως να ισχύει.
Τι χάνεται

Τα επιδόματα που «χάνονται», αν δε συμφωνηθεί η συνέχιση της καταβολής τους, είναι του γάμου (10% επί του μισθού για όλους τους εργαζομένους), ευθύνης, ειδικών συνθηκών κ.ά. που προβλέπονταν σε κλαδικές συμβάσεις και έχουν ως εξής: αερολιμένα, ακτινοβολίας, αναρρίχησης, ανυψωτικών μηχανημάτων, αρθρωτών λεωφορείων, άφιξης - αναχώρησης πλοίου, σκυροδέματος, βιβλιοθήκης, βρεφονηπιακού σταθμού, στοάς, εποχικής απασχόλησης, εργοδηγού, εργοταξίου, εφημερίας, ζεύξεων - αποζεύξεων, θυρωρών, ισολογισμού, κλειστών χώρων, διανομής μικροδεμάτων, διδακτορικού, δικύκλου, ειδικό επίδομα (βαφεία - καθαριστήρια και κλινικές), ειδικότητας, ειδικών συνθηκών, εκτός έδρας - διανυκτέρευσης, ελλιμενισμού πλοίων, εμπορικού, εναέριων εργασιών, ενοικίου, εξομάλυνσης, τυποποίησης, επίβλεψης, επικίνδυνης εργασίας, μεταφοράς κοντέινερ, μετακίνησης - εισιτηρίων, μηχανογράφησης, νοσοκομειακό, νυχτερινής εργασίας, ξένης γλώσσας, οδήγησης βαρέων οχημάτων, οθόνης H/Y, οικογενειακό (γάμου), οπλοφορίας, μεταφοράς χρημάτων, παραμεθόριων περιοχών, πίστας (για χειριστές μηχανημάτων σε βιομηχανίες), προϊσταμένου πωλήσεων, διευθύνοντος - διευθύνουσας, πρόσθετης απασχόλησης, ρυμουλκών, σκηνής (τεχνικοί θεάτρου), στολής (ξενοδοχεία), σχολικών μεταφορών, ταμειακών λαθών, τεχνικό, τεχνικού ασφαλείας, τηλεφωνικού κέντρου - τηλεφωνητή, τοκετού, τουριστικής εκπαίδευσης, τροφής, τροφοκατοικίας, υπεργοδηγού, υπευθυνότητας, ύπνου - διαμονής, υπό τη γη, ύψους (ηλεκτροτεχνίτες - οικοδόμοι), φορτοεκφόρτωσης οχημάτων, φύλακα, χρηματαποστολών (οδηγοί), χωρίς εισπράκτορα (KTEΛ). Eπίσης παροχές που δίνουν έμμεσα αυξήσεις εισοδήματος και παύουν να ισχύουν μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας είναι, ακόμη, οι ειδικές άδειες στη διάρκεια του χρόνου, παροχές σε είδος (βενζίνη, γάλα, είδη ένδυσης - υπόδησης) πρόσθετες αργίες, αποζημιώσεις κ.ά.

Παρελθόν η διαιτησία
4. Από 14-2-2012 η προσφυγή στη διαιτησία γίνεται αποκλειστικά με κοινή συμφωνία εργοδοτών - εργαζομένων. Μάλιστα, η προσφυγή στη διαιτησία περιορίζεται αποκλειστικά στον καθορισμό βασικού μισθού ή/και βασικού ημερομισθίου και δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνεται σε αυτήν κανένα άλλο ζήτημα αλλά ούτε και ρήτρες που διατηρούν κανονιστικούς όρους προηγούμενων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ή Διαιτητικών Αποφάσεων. Προσφυγές που έχουν κατατεθεί στον ΟΜΕΔ και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί διαιτητική απόφαση, αν μεν έχουν κατατεθεί μονομερώς δε συζητιούνται. Αν έχουν κατατεθεί με κοινή συμφωνία των μερών, θα συζητηθούν με βάση την παρούσα απόφαση.
Αναστολή ωριμάνσεων

5. Από 14-2-2012 και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% (σ.σ. σήμερα κινείται στην περιοχή του 21% επισήμως) αναστέλλεται η ισχύς όλων των αυξήσεων που προβλέπονται από διατάξεις νόμων, κανονιστικές πράξεις, συλλογικές συμβάσεις ή διαιτητικές αποφάσεις. Παράλληλα, αναστέλλονται και οι ωριμάνσεις, όπως ενδεικτικά το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας.

Κατάργηση μονιμότητας
6. Καταργείται και η μονιμότητα των υπαλλήλων σε ΔΕΚΟ και κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι από 14-2-2012 συμβάσεις εργασίας εργαζομένων που προβλέπεται να λήγουν με τη συμπλήρωση ορίου ηλικίας ή με τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, νοούνται ως συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και σε περίπτωση λύσης αυτών εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2112/1920, όπως ισχύει. Οι διατάξεις εφαρμόζονται και σε επιχειρήσεις, εταιρίες ή οργανισμούς που υπάγονται ή είχαν υπαχθεί οποτεδήποτε κατά το παρελθόν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

7. Από την 14-2-2012 διατάξεις νόμων ή κανονιστικών αποφάσεων, καθώς και όροι Συλλογικών Συμβάσεων και Διαιτητικών Αποφάσεων, Κανονισμών Εργασίας, Οργανισμών Προσωπικού και αποφάσεων Διοίκησης επιχειρήσεων, που θεσπίζουν όρους που υποκρύπτουν μονιμότητα ή ρήτρες μονιμότητας παρεκκλίνοντας από τους γενικούς κανόνες της εργατικής νομοθεσίας ή/και προβλέπουν την εφαρμογή, αναλογική ή ευθεία, διατάξεων του Κώδικα περί Δημοσίων Υπαλλήλων, καταργούνται.


Διαβάστε Περισσότερα » "Βατερλό με μισθούς κι επιδόματα"

Guardian: «Οι Γερμανοί τουρίστες είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα»

Εκτενές ρεπορτάζ για τον ελληνικό τουρισμό και συγκεκριμένα τη Ρόδο φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Με το σχόλιο ότι οι Έλληνες προσπαθούν να διατηρήσουν την ειρήνη με τους Γερμανούς τουρίστες που λιγοστεύουν, το αρθρογράφος Rupert Neate μιλά με κατοίκους της Ρόδου και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων.
«Αυτό που απασχολεί τους ξενοδόχους και του ιδιοκτήτες εστιατορίων είναι εάν θα υπάρξει πτώση στις κρατήσεις των Γερμανών τουριστών από φόβο για διαδηλώσεις στην Ελλάδα», αναφέρει το ρεπορτάζ.
«Στη Ρόδο, όμως, οι ξενοδόχοι επιμένουν ότι οι Γερμανοί τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι, ακόμη κι αν το χαμόγελό τους συνοδεύεται από τρίξιμο των δοντιών», σχολιάζει.
Η Αλεξάνδρεια Χατζημιχάλη, μιλώντας στην Guardian τονίζει ότι πολλοί από τους Γερμανούς φοβούνται ότι θα τους διώξουν. Ίσως στην Αθήνα υπάρχει μίσος για τους Γερμανούς, όμως δεν έχει φτάσει ακόμη στη Ρόδο».
Το ίδιο τονίζει και ο 31χρονος Άλεξ Ιατρίδης, ο οποίος σχολιάζει πως το νησί παίρνει χρήματα από τους Γερμανούς τουρίστες κατά τη διάρκεια των διακοπών οπότε δεν υπάρχει εχθρότητα απέναντί τους.
Τονίζει όμως ότι υπάρχει ένα χάσμα γενεών στη νοοτροπία λέγοντας «Κάποιοι είμαστε θυμωμένοι με τους Γερμανούς. Κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Οι νεότεροι καταλαβαίνουν ότι δεν φταίει ο γερμανικός λαός. Οι περισσότεροι κατανοούν ότι πρόκειται για δικό μας πρόβλημα. Θέλουν οι πολιτικοί που έφεραν το χάος να δώσουν πίσω τα λεφτά ή να μπουν στη φυλακή».
Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Rupert Neate πολλοί από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων ή εστιατορίων λένε πως όταν έρχονται Γερμανοί τουρίστες θα ήθελαν να τους πιάσουν κουβέντα για τον πόλεμο, αλλά δεν το κάνουν.
Οι Έλληνες αναρωτιούνται «γιατί πρέπει να πληρώνουμε και να πληρώνουμε ενώ ή Γερμανία δεν μας έχει ξεπληρώσει;».
«Παρά τα σκληρά τους λόγια, όμως, οι περισσότεροι ξενοδόχοι της Ρόδου ισχυρίζονται ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη συμπεριφορά τους απέναντι στους τουρίστες», καταλήγει το δημοσίευμα.

mediagate.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Guardian: «Οι Γερμανοί τουρίστες είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news