facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη στο Σύνταγμα

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις νέες περικοπές

«Η συγκυβέρνηση μετά την ψήφιση του νέου βάρβαρου μνημονίου που θα οδηγήσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, προωθεί με τη διαδικασία του “κατεπείγοντος” τους νέους αντιλαϊκούς, εφαρμοστικούς νόμους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, καλώντας σε νέο συλλαλητήριο την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 4 το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Το συλλαλητήριο διοργανώνεται ενόψει της ψήφισης του εφαρμοστικού νόμου, για τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που απαιτήθηκαν, προκειμένου να εξευρεθούν τα ποσά που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση.

«Η κατεδάφιση του εργασιακού θεσμικού πλαισίου, οι νέες περικοπές στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, η κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας, η κατάργηση Δημοσίων Υπηρεσιών όπως ο ΟΕΚ, η Εργατική Εστία, οι νέες απολύσεις εργαζόμενων από το Δημόσιο αποτελούν τα νέα βάρβαρα μέτρα τα οποία βιάζεται να ψηφίσει η Συγκυβέρνηση προκειμένου να γίνει αρεστή στην Τρόικα και στους δανειστές. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε τον αγώνα με απεργίες, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, θα βρισκόμαστε κάθε μέρα στους δρόμους για να εμποδίσουμε το νέο έγκλημα σε βάρος των εργαζόμενων, της κοινωνίας και της χώρας μας» προσθέτει η ανακοίνωση.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη στο Σύνταγμα"

Απογραφή σε οποιοδήποτε Κ.Ε.Π. για τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων

Σε οποιοδήποτε Κ.Ε.Π. χωρίς την αναγνωριστική απόφαση ή αντίγραφο ή βεβαίωση αυτής μπορούν από 22 Φεβρουαρίου να απογραφούν πλέον οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων.

Η Υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου, μετά το πέρας της απογραφής, θα προβεί σε αυστηρό έλεγχο των αναγνωριστικών αποφάσεων των απογεγραμμένων δικαιούχων της.
Διαβάστε Περισσότερα » "Απογραφή σε οποιοδήποτε Κ.Ε.Π. για τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων"

Γάλλος καθηγητής ζήτησε την ελληνική υπηκοότητα

Είναι ο εμπνευστής του κινήματος «Είμαστε όλοι Έλληνες»

Τη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό θέλησε να δείξει ο γάλλος καθηγήτης Ιστορίας Λικ Ντουιγιάρ, ο οποίος ζήτησε να πάρει την ελληνική υπηκοότητα. Πρόκειται για μια συμβολική κίνησή του, θέλοντας να δείξει με αυτό τον τρόπο ότι πρέπει όλοι να αναλάβουμε δράση και να μην μένουμε αδιάφοροι σε όσα έρχονται.

Μάλιστα, ο Λικ Ντουιγιάρ είναι ο εμπνευστής του κινήματος «Είμαστε όλοι Έλληνες».

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Γάλλος καθηγητής ζήτησε την ελληνική υπηκοότητα"

Δικαίωση εργαζομένων για την εργασιακή εφεδρεία

Με προσωρινές διαταγές δικαίωσε δέκα εργαζόμενους του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), οι οποίοι είχαν τεθεί πρόσφατα σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Το Πρωτοδικείο διατάσσει την παραμονή τους στην υπηρεσία τους αλλά και την καταβολή των κανονικών αποδοχών τους, έως ότου συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει.

Οι δέκα εργαζόμενοι μπήκαν σε καθεστώς εφεδρείας, λόγω συγχώνευσης του ΟΣΚ με τη «Θέμις Κατασκευαστική» και τη ΔΕΠΑΝΟΠ.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο υιοθέτησε πλήρως τις αιτιάσεις των εργαζομένων, τονίζοντας ότι το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας αντίκειται στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραβιάζοντας την Οδηγία 77/187, που απαγορεύει τις απολύσεις λόγω μεταβίβασης-συγχώνευσης της επιχείρησης, αλλά και την Οδηγία 98/59, που ρυθμίζει τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων, θέτοντας ως όριο το 5% του προσωπικού και μέχρι 30 άτομα κατ' ανώτατο όριο.

Στις προσφυγές τους οι εργαζόμενοι, κυρίως νεαρής ηλικίας, επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως «στην πραγματικότητα η διαδικασία της εργασιακής εφεδρείας, η οποία δεν έχει σκοπό την απασχόληση του εργαζομένου μετά την λήξη της αλλά την απόλυσή του, αποτελεί μια ενιαία διαδικασία απολύσεως, η οποία μάλιστα διαμορφώνεται με πολύ δυσμενέστερους όρους από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας στο κοινό εργατικό δίκαιο».

Παρόλο που η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει συνταγματικό το μέτρο της εφεδρείας οπότε δεν αφήνει πολλά περιθώρια, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι προσωρινές αυτές διαταγές υπέρ των εργαζομένων, όπως και το σκεπτικό του προέδρου Πρωτοδικών που τις εξέδωσε.

newsbomb.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαίωση εργαζομένων για την εργασιακή εφεδρεία"

Την ώρα που πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις, δίνουν 1 εκατ.ευρώ σε ΜΚΟ...

Με ένα ποσό που ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ (1.013.582 ευρώ, για την ακρίβεια) χρηματοδοτεί το υπουργείο Εσωτερικών 15 γυναικείες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο την ελληνική κοινωνία, η οποία μαστίζεται από την οικονομική κρίση!

Μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα προκύπτει από τη σημερινή αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για τον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση, ο οποίος υπογράφει τη συγκεκριμένη απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου 401 και ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου 2012, μοιράζοντας αφειδώς χιλιάδες ευρώ και δείχνοντας ότι
δεν αντιλαμβάνεται τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της χώρας μας.

Την ώρα δηλαδή που κόβονται οι συντάξεις σε χιλιάδες συνταξιούχους, που μειώνονται δραματικά οι μισθοί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, που οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, που περικόπτονται δαπάνες από κρίσιμους τομείς, όπως η Υγεία και η Εθνική Αμυνα, που η ανεργία καλπάζει με ποσοστά που ξεπερνούν το 21%, επέλεξε ο υπουργός Εσωτερικών και στενός συνεργάτης και φίλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη να δαπανήσει 1.000.000 και πλέον ευρώ για να χρηματοδοτήσει ΜΚΟ για αμφιβόλου σημασίας κοινωνικό έργο. Ωστόσο επιλέγει, επικαλούμενος την αξιολόγηση ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, να αποκλείσει από τη χρηματοδότηση το Κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου!

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, η οποία έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιαννίτσης εγκρίνει τα αποτελέσματα της Φάσης ΙΙ, «Αξιολόγηση περιεχομένου Σχεδίων Δράσης» που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της με αριθμό 1225/22-7-2011 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της κατηγορίας Πράξης 3.2.4. «Υποστήριξη των ΜΚΟ (γυναικείων οργανώσεων), του Επιχειρησιακού Προγράμματος Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 – 2013», της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

Σε αυτές τις ΜΚΟ περιλαμβάνονται: η Home Start Νέας Ιωνίας Βόλου, η οποία θα λάβει 61.500 ευρώ, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (79.970 ευρώ), το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών (64.000 ευρώ), το Κέντρο Γυναικείων Μελετών Ερευνών - ΔΙΟΤΙΜΑ (72.300 ευρώ), το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας (79.000 ευρώ), η ΕΡΓΑΝΗ - Κέντρο Στήριξης της Απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των γυναικών (72.600 ευρώ), το Κέντρο Παιδαγωγικής και καλλιτεχνικής επιμόρφωσης - ΣΧΕΔΙΑ (80.000 ευρώ), το Κέντρο UNESCO για τις γυναίκες και την ειρήνη στα Βαλκάνια (61.812 ευρώ), η Ενωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών - ΕΔΕΜ (57.000 ευρώ), η Κοινωνική Ενδυνάμωση ΑΜΚΕ (69.000 ευρώ), η Εύξεινη Πόλη - Δίκτυο Τοπικών Αυτοδιοικήσεων για Κοινωνική Πολιτιστική Περιβαλλοντική ή Τουριστική και Αγροτική Ανάπτυξη (70.100 ευρώ), η Αρωγή ΑΜΚΕ (55.400 ευρώ), η ΑΘΗΝΑ (65.000 ευρώ), η Επιστημονική Εταιρία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη (52.500 ευρώ) και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού - Πλάτων Ναυπάκτου (73.400 ευρώ).
Μακάριος Β. Λαζαρίδης
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

exomatiakaivlepo.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα » "Την ώρα που πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις, δίνουν 1 εκατ.ευρώ σε ΜΚΟ..."

BBC: Πότε περπατήσατε τελευταία στην Αθήνα, κ. Γιούνκερ;

Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία αναφέρεται το BBC.

Με τίτλο «Ο ελληνικός τζόγος: Νέα διάσωση σημαίνει νέους ευρωπαϊκούς κινδύνους», το BBC αναφέρει: «Θα άξιζε να ρωτήσουμε τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πότε περπάτησε στους δρόμους της Αθήνας για τελευταία φορά. Η ίδια ερώτηση θα μπορούσε να τεθεί τόσο στον Όλι Ρεν όσο και στους άλλους υπουργούς Οικονομικών».

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών βρίσκονται στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν τη μοίρα της Ελλάδος. Η γνώση που έχουν για την Ελλάδα μετρά, καθώς είναι έτοιμοι να παίξουν έναν άνευ προηγουμένου τζόγο.

Οικονομία σε ελεύθερη πτώση

Η ύφεση στην Ελλάδα έφθασε στο 7%, η ανεργία στο 21%, ενώ περίπου 150.000 επιχειρήσεις έκλεισαν, όταν η μετανάστευση βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών.

Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας αποκαλύπτει εκατοντάδες που κοιμούνται στους δρόμους και ουρές στα κέντρα σίτισης από ανθρώπους που μέχρι πρότινος είχαν καλές δουλειές.

Ο τζόγος

Σύμφωνα με το BBC ο τζόγος είναι ο εξής: οι Ευρωπαίοι αγνοούν την πραγματικότητα και ζητούν περισσότερη λιτότητα. Ο δημόσιος τομέας πρέπει να μειωθεί κατά 150.000 υπαλλήλους μέχρι το 2015, ενώ ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22%. Οι συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ περικόπτονται κατά 12%.

Είναι δύσκολο να θυμηθεί κανείς τέτοιες περικοπές να έχουν ζητηθεί από άλλη χώρα που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η πρόκληση της Ευρώπης είναι μεγάλη και οι αποφάσεις θα καθορίσουν τη φήμη της για τα επόμενα χρόνια. Θα σώσουν τη χώρα ή θα την αφήσουν να καταρρεύσει;

Οι Έλληνες υπουργοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πλην της χρεοκοπίας, που θα σημάνει τη μη καταβολή μισθών και συντάξεων.

Ταπεινωτική συμφωνία

Με αναφορά στα προβλήματα που οδήγησαν στην άκρη του γκρεμού, ο συντάκτης του δημοσιεύματος επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ζητούν από την Ελλάδα μια συμφωνία εξευτελισμού και ταπείνωσης, ενώ προτείνουν το διορισμό Επιτρόπου. Οι πολιτικοί αρχηγοί υποχρεώθηκαν σε έγγραφες εγγυήσεις ενώ ορισμένοι ζητούν αναβολή των εκλογών.

Το μεγάλο ερώτημα αφορά το εάν η Ελλάδα με αυτά τα μέτρα μπορεί να μειώσει το χρέος της στο 120% μέχρι το 2020. Πιθανόν θα χρειαστεί μια νέα βοήθεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Παρότι ορισμένοι Ευρωπαίοι μιλούν για ανάπτυξη, η υποψία ότι η συμφωνία αφορά λιγότερο την Ελλάδα και περισσότερο την ευρωζώνη, που θέλει να εξαγοράσει χρόνο, παραμένει.

Όποια απόφαση κι αν πάρουν οι Ευρωπαίοι, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τζόγο στο μέλλον της Ελλάδος, καταλήγει το δημοσίευμα.

newsbomb.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "BBC: Πότε περπατήσατε τελευταία στην Αθήνα, κ. Γιούνκερ;"

Σκληρή ανακοίνωση πρυτάνεων για το υπουργείο Παιδείας

Σκληρή ανακοίνωση, προς την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου εξέδωσαν οι πρυτάνεις, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου τους στο Λαύριο, κάνοντας λόγο για ποινικοποίηση της πανεπιστημιακής ζωής.

Οι πρυτάνεις εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τις δηλώσεις της υπουργού σε σχέση με το θέμα της ανάδειξης συμβουλίων στα Πανεπιστήμια αλλά θεωρούν ότι τα Πανεπιστήμια συκοφαντούνται. Θυμίζουμε την έντονη αντιπαράθεση που είχε την περασμένη εβδομάδα η υπουργός με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη.Συγκεκριμένα το ανακοινωθέν της Συνόδου των πρυτάνεων αναφέρει:»Στη δραματική για τη χώρα μας περίοδο οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, τα μέλη Δ.Ε.Π., οι εργαζόμενοι και οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων, παρά την εφεδρεία, τις απολύσεις, τις περικοπές των εξευτελιστικών μισθών, την εκβιαστική πολιτική διακοπής της χρηματοδότησης, καταφέρνουν με τον αγώνα τους και την αυτοθυσία τους και κρατούν όρθια τα Πανεπιστήμια. Ο οικονομικός στραγγαλισμός των Πανεπιστημίων, δεν στρέφεται κατά των εκλεγμένων διοικήσεων των Πανεπιστημίων τους, αλλά στρέφεται κατά της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα κατά του πιο ευαίσθητου και ελπιδοφόρου μέρους της, που είναι η σπουδάζουσα νεολαία.

Μολονότι, οι αρμοδιότητες για την εκλογή των συμβουλίων Ιδρυμάτων έχουν με τον Νόμο ανατεθεί από το Υπουργείο σε διορισμένες Οργανωτικές Επιτροπές, η αποτυχία τους αποδίδεται παραπειστικά στις Πρυτανικές Αρχές.»
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα εκστρατεία του Υπουργείου Παιδείας και μέρους των Μ.Μ.Ε. στοχοποίησης και ποινικοποίησης της πανεπιστημιακής ζωής, με πρωτοφανείς, αδιανόητες και αήθεις κατηγορίες, κατά των εκλεγμένων πρυτανικών αρχών των δύο μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας, Ε.Κ.Π.Α. και Α.Π.Θ.. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν η αυθαίρετη και παράνομη παύση των Πρυτανικών Αρχών της Α.Σ.Κ.Τ., καθώς και η κατασυκοφάντηση άλλων Πανεπιστημίων. Ας γίνει σαφές ότι η φροντίδα για το σύνολο των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και το Πανεπιστημιακό Άσυλο αποτελούν στοιχεία της ακαδημαϊκής παράδοσης.

Οι υπεύθυνοι της κρίσης επιχειρούν να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες για το θεσμικό και οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν τα Πανεπιστήμια, με επιτηδευμένη επίδειξη ισχύος σε αιρετά θεσμικά όργανα, όπως οι Πρυτανικές Αρχές. Μια πρακτική που αποτελεί συνεπή συνέχεια της εμπαθούς και συκοφαντικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας».

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρή ανακοίνωση πρυτάνεων για το υπουργείο Παιδείας"

Αρχιεπίσκοπος: "Όπως κόβονται οι μισθοί, να κουρέψουν και οι τράπεζες τα χρέη των Ελλήνων"

Έκκληση στον Γ. Προβόπουλο να παρέμβει όσο είναι δυνατόν προς τις ελληνικές τράπεζες, με την ιδιότητά του ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, για να διευκολύνει τους χιλιάδες Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι με υπέρογκα -με δεδομένη τη σημερινή οικονομική τους κατάσταση - δάνεια έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο κ. Ιερώνυμος σε εκδήλωση το βράδυ της Δευτέρας στην Αρχαιολογική Εταιρεία ζήτησε από τον κ. Προβόπουλο να κάνει ότι περνά από το χέρι του για να επιμηκυνθούν και να αποπληρωθούν τα δάνεια του κόσμου, χωρίς να υπάρξουν και άλλες επιβαρύνσεις στον κόσμο "που δεν αντέχει άλλο", όπως είπε χαρακτηριστικά.

"Ας γίνει ότι είναι δυνατόν για να επιμηκυνθούν αυτά τα δάνεια και να μπορεί ο κόσμος να τα αποπληρώσει" τόνισε, ζητώντας από τις τράπεζες "να μην πάρουν τα σπίτια του κόσμου".

"Όπως κόβονται οι μισθοί και περικόπτονται τα εισοδήματα των ανθρώπων να κουρέψουν και οι τράπεζες τα χρέη των Ελλήνων" είπε ο Αρχιεπίσκοπος ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Αιμίλιος Πολυγένης romfea.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχιεπίσκοπος: "Όπως κόβονται οι μισθοί, να κουρέψουν και οι τράπεζες τα χρέη των Ελλήνων""

«Άδειασαν» οι τσέπες των Ελλήνων

Τρια απλά παραδείγματα - Δείτε πώς ζούσαμε το 1999 και πώς ζούμε το 2012

Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τη ζωή μας με τους μισθούς να παίρνουν την κατιούσα και τα έξοδα να διογκώνονται.

Ενδεικτικά, μία σύγκριση στους μισθούς και στις τιμές της βενζίνης ή του πετρελαίου θέρμανσης το 1999 με αυτές του σήμερα δείχνει μεγάλες αποκλίσεις κι έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.


newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Άδειασαν» οι τσέπες των Ελλήνων"

Ο Πάνος Καμμένος ξεγυμνώνει τον Παπαδήμο και τον ρόλο του - Κύριε Παπαδήμο, τι είναι τα σχέδια “Αριάδνη”, “Αίολος”, “Άτλας” και “Τίτλος”;


Ο Πάνος Καμμένος έφερε στη δημοσιότητα τα σχέδια ΑΡΙΑΔΝΗ, ΑΙΟΛΟΣ, ΑΤΛΑΣ και ΤΙΤΛΟΣ, που απο εποχής διακυβέρνησης της χώρας απο τον...

Κώστα Σημίτη (και Λουκά Παπαδήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος), αποτελούσαν τον “κρυφό” τρόπο απόκρυψης και μετακύλισης των χρεών σε συνεργασία με την Goldman Sachs…Οσα ακολουθούν είναι άκρως αποκαλυπτικά και στιγματίζουν την “πλαστή” ανάπτυξη που βιώναμε σαν έθνος τα προηγούμενα 14 χρόνια…


Από το 2009 μια σειρά από δημοσιεύματα σε ελληνικά και ξένα Μ.Μ.Ε ασχολήθηκαν, όχι με ιδιαίτερη έκταση, με το ζήτημα του «μαγειρέματος» των στατιστικών της ελληνικής οικονομίας από τις ελληνικές κυβερνήσεις και κατ’ επέκταση με τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που πρωταγωνίστησαν στις υποθέσεις αυτές.
Η αξία τέτοιων αποκαλύψεων δεν εξαντλείται στο να δείξει μόνο λάθη και παραλείψεις των πολιτικών και κυβερνώντων. Πολύ περισσότερο δείχνει πως τα διαπλεκόμενα συμφέροντα είναι κανόνας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και πως το αλισβερίσι κυβερνήσεων-κρατών και της αγοράς έχει τεράστιες επιπτώσεις στο οικονομικό και πολιτικό μέλλον μιας χώρας, που όταν αποκαλυφθούν είναι πλέον αργά.
Αυτό το άρθρο αποτελεί συμπλήρωμα στο εξαιρετικό κείμενο του Ιουλιανού για τους κερδοσκόπους «συνεργάτες» των ελληνικών κυβερνήσεων. Το θέμα του σχετίζεται με την ανάμειξη της Goldman Sachs στη διαμόρφωση του ελληνικού χρέους και ελλείμματος. Προσπάθησα να συνθέσω ένα παζλ γεγονότων, δημοσιεύσεων και αριθμών που κυριολεκτικά ζαλίζει το μυαλό λόγω πολυπλοκότητας, γι’ αυτό και απλοποίησα όσο γινόταν την επεξήγηση των οικονομικών στοιχείων.
Τον καιρό λοιπόν που η Ελλάδα επρόκειτο να περάσει στην ευρωζώνη όλοι γνωρίζουμε ότι υποχρεούταν να παρουσιάζει συγκεκριμένα όρια ελλείμματος (έως 3%) και χρέους (έως 60% του ΑΕΠ), βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και των λεγόμενων κριτηρίων Σύγκλισης που καθορίστηκαν στο Μάαστριχτ. Επίσης γνωρίζουμε από σχετικά πρόσφατα δημοσιεύματα ότι «μαγειρεύτηκαν» τα στατιστικά αυτά, ακόμα και εν γνώσει των Ευρωπαίων, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία εισόδου της Ελλάδας στην ΟΝΕ-(σχετικός σύνδεσμος-1.)
Το 2000 και το 2001 λοιπόν η Ελλάδα επί πρωθυπουργού Σημίτη και η Goldman Sachs, συμφώνησαν το περίφημο “currency swap”. Ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας καταμετρούταν σε δολλάρια και γιεν Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα η είσοδος στην ΟΝΕ να καθιστούσε απαραίτητη τη μετατροπή τους σε ευρώ. Η συμφωνία με τη Goldman επέτρεψε να γίνει η μετατροπή με παλαιότερη και όχι τρέχουσα ισοτιμία και να αφαιρεθεί από το ονομαστικό χρέος της χώρας ένα σεβαστό ποσό. Η ίδια η εταιρεία δήλωσε πως το συνολικό ποσό που απέφεραν οι «ανταλλαγές νομίσματος» ανέρχεται στα 2,3 δις ευρώ (σχετικός σύνδεσμος-2.). Ενώ στην Ελλάδα οι συμφωνίες αυτές πέρασαν στα ψιλά γράμματα, ακόμα και με τις αποκαλύψεις της τελευταίας διετίας, στον Αμερικάνικο Τύπο έχουν όνομα: Αριάδνη, Αίολος και Άτλας3, τρεις εταιρείες-οχήματα ειδικού σκοπού.
Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, των Financial Times, του Euroweek και άλλων δημοσιογραφικών portals, η «Αριάδνη» ήταν η πρώτη συμφωνία Goldman-Ελλάδας το 2000 και σύμφωνα με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύει για λογαριασμό της Goldman μέρος των μελλοντικών εσόδων του Ο.Π.Α.Π. Ο «Αίολος», ιδρυθείς το 2001, επέτρεψε τη δέσμευση εσόδων από τα τέλη του «Ελευθέριος Βενιζέλος»(σχετικός σύνδεσμος-4.) και ο «Άτλας», την ίδια χρονιά, τη δέσμευση εσόδων από τα τέλη διοδίων(σχετικός σύνδεσμος-5.) Στη διαχείριση και εποπτεία των επιχειρήσεων αυτών και των συναλλαγών τους φέρονται να εμπλέκονται επίσης οι Morgan Stanley και UBS και οι ελληνικές Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank.
To 2002 η αγαστή συνεργασία ελληνικής κυβέρνησης και Goldman όμως συνεχίστηκε: νέο swap αυτή τη φορά από γιεν και δολλάρια πάλι σε ευρώ αποδίδει 1 δις ευρώ «απαλλαγή» για το ελληνικό χρέος. Αυτή ήταν η «ζαβολιά» για την οποία η καγκελάριος Μέρκελ ορυόταν το 2006και οι Έλληνες κατηγορούνταν για εξαπάτηση της Ευρώπης. Ήταν ακόμα μια «καινοτομία» και «κατόρθωμα» της ομάδας τεχνοκρατών της Goldman, διότι πέτυχαν μια ακόμα πολύ επικερδή συμφωνία: η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογα αξίας 10 δις δολλαρίων και μέσω της Goldman τα αντάλλαξε σε 8,4 δις ευρώ χρησιμοποιώντας παλαιότερη ισοτιμία (και όχι την τρέχουσα, βάσει της οποίας θα έπρεπε η μετατροπή να της δώσει 7,4 δις ευρώ).
Τα swaps του 2000, 2001 και 2002 ήταν επί της ουσίας «δομημένα» προϊόντα που σκαρφίστηκε η Goldman, τα οποία «εξασφάλισαν» αρκετά δις ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και του επέτρεψαν να παρουσιάσει μικρότερο έλλειμμα στη Eurostat.
Η Goldman από τη μεριά της κέρδισε 300 εκατομμύρια δολάρια μόνο από την τελευταία συναλλαγή ως αμοιβή για την «εξυπηρέτηση» και περίπου 5 δις σε βάθος χρόνου από τόκους 260 εκατομμυρίων το χρόνο με λήξη αποπληρωμής της συμφωνίας το 2019. Με απλά λόγια μαγείρεψε το χρέος της Ελλάδας με αντάλλαγμα μια αδρή μελλοντική πληρωμή. Επιπλέον «ασφάλισε» την έκθεση της έναντι του ελληνικού χρέους και «στοιχημάτισε» ουσιαστικά εναντίον της Ελλάδας αγοράζοντας ασφάλιστρα κινδύνου (CDS)(σχετικός σύνδεσμος-7.) μέσω της γερμανικής τράπεζας Depfa (σχετικός σύνδεσμος-8.).
Για το «διπλό ταμπλό» που έπαιξε η Goldman δανείζοντας από τη μια την Ελλάδα και στοιχηματίζοντας εναντίον της από την άλλη (σχετικός σύνδεσμος-9.), κατηγορήθηκε από τον Αμερικάνικο Τύπο και ευθαρσώς δήλωσε πως είναι πάγια πρακτική ένα επενδυτικό και πιστωτικό ίδρυμα να προχωρεί στην εξασφάλιση του ρίσκου από τις συναλλαγές του και ότι αυτό είναι γνωστό στους πελάτες του, όπως και στην ελληνική κυβέρνηση (σχετικός σύνδεσμος-10.)
Μάλιστα για του λόγου το αληθές η Goldman με μια σειρά ακόμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Markit Group, στην οποία η Goldman και η JP Morgan είναι μέτοχοι (σχετικός σύνδεσμος-11.), δημιούργησαν ένα χρηματιστηριακό δείκτη προκειμένου να εμπορεύονται οι επενδυτές τα ασφάλιστρακινδύνου που αφορούν ακριβώς στο χρέος χωρών της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Ο δείκτης ονομάζεται iTraxx SovX και πολλοί επενδυτές τονίζουν ότι οι συναλλαγές που αφορά ο δείκτης επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την επιδείνωση του χρέους μιας χώρας (σχετικός σύνδεσμος-12.). Ανάμεσα στους αγοραστές CDS συγκαταλέγονται η Deutsche Bank, UBS, Credit Suisse, Societe Generale και ΒΝΡ Paribas.
Ας επιστρέψουμε όμως στις ανταλλαγές νομίσματος μεταξύ Ελλάδας και Goldman. To γεγονός ότι επέλεξαν όποια ισοτιμία ευρω-δολαρίου-γιεν ήθελαν για να πετύχουν τη διαφορά στο τελικό συνάλλαγμα αφαιρεί από την «αγορά» αυτήν την αξία και με έναν ιδιόρρυθμο διμερή διακανονισμό, η Ελλάδα πρακτικά δανειζόταν ρευστό προκαταβολικά με αντάλλαγμα μελλοντικές αποδόσεις των Δημοσίων εσόδων προς τους δανειστές. Το Ελληνικό Κράτος όμως δεν «κατέγραψε» αυτές τις συμφωνίες ως δάνεια αλλά ως αγοραπωλησίες και έτσι δεν εμφανίζονταν οι διαφορές αξίας συναλλάγματος στον κρατικό ισολογισμό.
Άλλωστε ο κανονισμός της Eurostat δεν αναγνωρίζει μια τέτοια συμφωνία ως «δάνειο» και δενυπολογίζει στο έλλειμμα τα ποσά που χάνονται από τέτοιες συναλλαγές τύπου swap, με αποτέλεσμα αυτό να φανεί χαμηλότερο (1.2% το 2002, κατώ από 3% δηλαδή που προϋποθέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας) (σχετικός σύνδεσμος-13.).
Το εργαλείο πάντως της ανταλλαγής νομίσματος υπάρχει από το 1985 και δεν είναι άγνωστο στα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ε Ε και της ευρωζώνης. Μάλιστα οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών το κατέστησαν καθόλα νόμιμο προς τους κανονισμούς της ευρωζώνης, γι’ αυτό και δεν έχει ακόμα αμφισβητηθεί σοβαρά η νομιμότητα τους, παρά μόνο βλέπουμε «γκρίνιες» ότι δήθεν τέτοιες πρακτικές ξεγελούν τους επενδυτές (σχετικός σύνδεσμος-14.)
Παρόμοιες αλχημείες είχε κάνει και το ιταλικό Δημόσιο το 1997 όταν αντάλλαξε ομόλογα σε γιεν αξίας 200 δις σε ισοτιμία 1995, λαμβάνοντας έτσι από τη συναλλαγή περισσότερες λιρέτες απ’ ότι αν γινόταν η μετατροπή στην τρέχουσα ισοτιμία του 1997 (είχε ήδη υποτιμηθεί το γιεν) (σχετικός σύνδεσμος-15.)
Ακόμα και μετά την εισδοχή στην ευρωζώνη η Ελλάδα συνέχισε αυτού του είδους τις συναλλαγές με τη Goldman Sachs συμβάλλοντας έτσι στην εμφάνιση χαμηλού χρέους (σχετικός σύνδεσμος-16.). To Bloomberg μάλιστα μεταδίδει την αναφορά της Eurostat βάσει της οποίας η Ελλάδα προχώρησε σε 13 συναλλαγές τύπου swap συνολικά από το 2001 και όλες με τη Goldman Sachs (σχετικός σύνδεσμος-17.), συνολικού ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (σχετικός σύνδεσμος-18.).
Είναι προφανές ότι η πρακτική των ανταλλαγών νομίσματος, αν και δε συνιστά ευθεύως δανειακή σύμβαση μεταξή της Ελλάδας και των όποιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, χρεώνει το ελληνικό Δημόσιο με τόκους και αποζημιώσεις ρίσκου τεράστιων ποσών σε βάθος χρόνου, χωρίς να υπολογίσουμε βεβαίως και τις όποιες εμπράγματες εγγυήσεις που δεσμεύει στις συμφωνίες.
Η ειρωνεία στην όλη υπόθεση είναι ότι το 2000 οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνηςείχαν συμφωνήσει κατηγορηματικά να μην δηλώνονται και να μη λαμβάνονται υπόψη τα «παράγωγα» και άλλα προϊόντα «δημιουργικής» λογιστικής στους λογαριασμούς των συναλλαγών των κρατών-μελών (σχετικός σύνδεσμος-19.)
Ας επιστρέψουμε όμως – πάλι – στις συμφωνίες Ελλάδας – Goldman, που ξεκινούν από το 1998 (σχετικός σύνδεσμος-20.). Θα σταθούμε λίγο εδώ για να εξηγήσουμε όσο γίνεται απλά την εξέλιξη τους: Τις ανταλλαγές νομίσματος (currency swaps) μέχρι το 2005 συνόδευσε μια σειρά από ανταλλαγές επιτοκίου (interest-rate swaps). Οι δεσμεύσεις δηλαδή της Ελλάδας να αποδώσει έσοδα από τον ΟΠΑΠ, τα αεροδρόμια και τα διόδια στη Goldman, όπως αναφέραμε παραπάνω, συνοψίσανε ένα «πακέτο» ανταλλαγής επιτοκίου, σύμφωνα με το οποίο:
Η Goldman Sachs θα απέδιδε στο ελληνικό κράτος το συμφωνηθέν ποσό με σταθερό επιτόκιο 4% (το «δάνειο» δηλαδή καταβαλλόταν στην Ελλάδα σε τοκιζόμενες δόσεις).
Η Ελλάδα θα επέστρεφε στη Goldman το συμφωνηθέν ποσό (εκτός της αρχικής αμοιβής) με κυμαινόμενο επιτόκιο 6,6%+ (είναι το λεγόμενο Libor που σε αυτού του είδους τις συναλλαγές μπορεί να αυξηθεί αλλά να μην πέσει ποτέ κάτω από 6,6%)
Αυτό ήταν βέβαια και το συμφωνηθέν ποσό που ήδη αναφέραμε των 260 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνομέχρι το 2019. Το κομβικό λοιπόν 2005 οι συμφωνίες κλιμακώνονται: η Goldman πουλάει μαζεμένες τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι της (5,1 δις ευρώ) στην Εθνική Τράπεζα. Πλέον δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο χρωστάει στην Εθνική Τράπεζα και όχι στη Goldman για τις «εξυπηρετήσεις» της τελευταίας. Ωστόσο με την έλλειψη ρευστότητας που ξεκίνησε το 2008 και την εκτόξευση του Δημοσίου χρέους, η Εθνική δεν μπορούσε να απαιτήσει τις πληρωμές αυτές από το Δημόσιο. Την ίδια περίοδο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώνει την αγορά τίτλων και άλλων εγγυήσεων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες με σταθερό χαμηλό επιτόκιο προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα στις ευρωπαϊκές αγορές. Ήταν μια ευκαιρία που η Εθνική δεν μπορούσε να χάσει.
Για άλλη μια φορά η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα του ελλείμματος της και κάθεται στο τραπέζι με την Εθνική, στην οποία χρωστά ακόμα τα προσαυξημένα με τόκους χρεωστούμενα για τις ανταλλαγές νομίσματος που πούλησε στην Εθνική η Goldman.
Το 2009 λοιπόν, λίγους μήνες πριν το διορισμό του κ. Πέτρου Χριστοδούλου (σχετικός σύνδεσμος-21.)ως επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ο οποίος ας σημειώσουμε ότι είναι πρώην στέλεχος σε Goldman Sachs, JP Morgan και Credit Suisse), η Goldman μεθοδεύει το εξής εγχείρημα: Με τη μεσολάβηση της ιδρύεται στο Λονδίνο μια εταιρεία φάντασμα (διότι η συναλλαγή έγινε στη δευτερογενή αγορά, θα δείτε ποια συναλλαγή) ονόματι Titlos. Η εταιρεία αυτή, άλλη μια «εταιρεία ειδικού σκοπού» (SPV- Special Purpose Vehicle), δηλαδή μια εταιρεία που δημιουργήθηκε για να διενεργηθεί μια οικονομική συναλλαγή, εκδίδει γραμμάτια ύψους 5 δις περίπου ευρώ, όσα ακριβώς δηλαδή χρωστούσε το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα. Η Titlos λοιπόν «αγοράζει» με αυτά τα γραμμάτια από την Εθνική τα δικαιώματα που αυτή είχε στα χρωστούμενα του Δημοσίου αλλάζοντας το επιτόκιο. Η νέα σύμβαση έχει ημερομηνία λήξης το φθινόπωρο του 2039. Πιο αναλυτικά το πακέτο έχει ως εξής και είναι δημόσια διαθέσιμο εδώ.
Η Ελλάδα χρωστά στην Εθνική τις αποδόσεις των συμφωνιών με τη Goldman ύψους 5,1 δις ευρώ. Η εταιρεία «Titlos» εκδίδει γραμμάτια ύψους 5,1 δις ευρώ και τα εμπορεύεται με την Εθνική με αντάλλαγμα τις αποδόσεις που χρωστά η Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας παρόμοιες τιμές στα επιτόκια των πρώτων swaps, η Titlos αποδίδει στην Ελλάδα το συμφωνηθέν ποσό με επιτόκιο σταθερό 4,5% και η Ελλάδα αποδίδει στην Titlos το συμφωνηθέν ποσό με επιτόκιο 6,6% κυμαινόμενο.Με την επιμήκυνση του αρχικού χρέους από το 2019 στο 2039 η Ελλάδα χρεώνεται με τουλάχιστον επιπλέον 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Εθνική Τράπεζα είχε πλέον στη διάθεση της τα γραμμάτια της Titlos τα οποία παρείχε ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ για να δανειστεί φθηνό χρήμα (σχετικός σύνδεσμος-22.), το οποίο με τη σειρά της δάνειζε με το ακριβό επιτόκιο της αγοράς στους πελάτες της. Η Goldman για άλλη μια φορά λοιπόν δημιούργησε χρήμα αέρα μέσα από τη διαφορά των επιτοκίων που αντάλλαξε η Εθνική με το Ελληνικό Δημόσιο (σχετικός σύνδεσμος-23.).
Στη συμφωνία της Titlos όμως υπάρχει ρήτρα που προϋποθέτει υψηλή αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody’s. Προβλέπεται μάλιστα ότι αν υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ή της Εθνικής Τράπεζας, τότε ακυρώνεται επί της ουσίας η υποχρέωση καταβολής των τόκων από την Titlos στο Δημόσιο και αμφότερες οι πλευρές έχουν σοβαρό πρόβλημα πιστωτικής έκθεσης (σχετικός σύνδεσμος-24).Υπεραναλυτική περιγραφή των όρων της έκδοσης των γραμματίων βρίσκεται εδώ, μαζί με το πρωτότυπο κείμενο.
Από τον Απρίλιο του 2009 η ΕΚΤ ερευνά τις υποθέσεις swaps στις οποίες προχώρησε η Ελλάδα (σχετικός σύνδεσμος-25.)και με τις διορθώσεις και αναθεωρήσεις των ελληνικών στατιστικών (σχετικός σύνδεσμος-26.), το 2010 και το 2011 η οικονομία της Ελλάδας παρουσιάζει την άθλια εικόνα που σήμερα γνωρίζουμε. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι η Le Monde έκανε αναφορές για την εμπλοκή του Πέτρου Χριστοδούλου του ΟΔΔΗΧ στην υπόθεση ίδρυσης της εταιρείας Titlos (σχετικός σύνδεσμος-27.).
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω βλέπουμε ότι η αγαστή συνεργασία κυβερνήσεων και επενδυτών του χρηματοπιστωτικού τομέα τραβάει πριν την καθιέρωση του ευρώ και έχει άμεση σχέση με την άυξηση του Δημοσίου χρέους και του ελλείμματος. Διότι ηπρακτική των ανταλλαγών νομίσματος και ισοτιμίας μοιάζει ως επί το πλείστον με τη χρήση πιστωτικής κάρτας: ένας τρίτος φοράς μας προσφέρει προκαταβολικά ρευστό χρήμα δεσμεύοντας μας να του επιστρέψουμε πολύ περισσότερα στο μέλλον.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο η εμπλοκή των κυβερνητικών αξιωματούχων σε αυτές τις συναλλαγές και η ηθική και πραγματική νομιμότητα των πράξεων τους. Το ζήτημα είναι ότι ποτέ ξανά τόσο λίγοι άνθρωποι δεν έβγαλαν τόσα πολλά χρήματα σε τόσο ελάχιστο χρονικό διάστημα, χωρίς μάλιστα να έχουν παράξει τίποτα, χωρίς να έχουν προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες στην κοινωνία και χωρίς να έχουν ενδιαφερθεί για τις συνέπειες των πράξεων τους.
Η δυνατότητα που δίνεται στους παράγοντες αυτούς να ποντάρουν σήμερα και να κερδίζουν δισεκατομμύρια εκμεταλλευόμενοι δημόσιο χρήμα είναι μια μοναδική «καινοτομία» του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος και ωχριά μπροστά στις«τρύπες εναντίον των οποίων οι σημερινές κυβερνήσεις διενεργούν ολόκληρη σταυροφορία. Συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, άνεργοι και κάθε λογής επαγγελματικοί κλάδοι δαιμονοποιούνται και κατακρεουργούνται καθημερινά από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Χιλιάδες άνθρωποι βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να κατακρημνίζεται, στιγματίζονται ως εγκληματίες για παρατυπίες μερικών εκατοντάδων ευρώ.
Ταυτόχρονα, πενήντα-εξήντα γνωστοί και άγνωστοι «επενδυτές» ή «κερδοσκόποι»κερδίζουν εκατομμύρια από τη μια μέρα στην άλλη, εις βάρος αυτών των ανθρώπων.
ΥΓ. Συγχωρέστε με για τα όποια λάθη σε νούμερα ή οικονομική ορολογία, ειλικρινά ήταν μεγάλος πονοκέφαλος η κατανόηση της υπόθεσης Hellenic Swap. Κάθε διόρθωση και πρόταση για ορθότερη διατύπωση είναι καλοδεχούμενη.
ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:
13 Ο.π


Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Πάνος Καμμένος ξεγυμνώνει τον Παπαδήμο και τον ρόλο του - Κύριε Παπαδήμο, τι είναι τα σχέδια “Αριάδνη”, “Αίολος”, “Άτλας” και “Τίτλος”;"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news