facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Χωρίς λεωφορεία αύριο για έξι ώρες

Ταλαιπωρία περιμένει αύριο τους οδηγούς και το επιβατικό κοινό, καθώς οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας για έξι ώρες.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ θα τραβήξουν χειρόφρενο από 11:00 έως τις 17:00, προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν οι στη εκλογοαπολογιστική συνέλευση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα λεωφορεία θα αρχίσουν να αποσύρονται από τους δρόμους στις 10:30, ενώ η αποκατάσταση των δρομολογίων αναμένεται μετά τις 18:00.
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς λεωφορεία αύριο για έξι ώρες"

Παραίτηση Παναγιωτακόπουλου από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος έκανε γνωστή την απόφασή του να παραιτηθεί από το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Αφήνει αιχμές κατά επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου, σημειώνοντας πως εκείνοι που επελέγησαν να κυβερνήσουν τη χώρα και σήμερα κρατάνε αποστάσεις από τις ίδιες τους τις πράξεις, θεώρησαν το Μνημόνιο κάτι σαν ευαγγέλιο.

Μιλάει για «λανθασμένες πολιτικές», για μετατροπή των ιδεών και αρχών του ΠΑΣΟΚ σε «κουρελόχαρτα της ιστορίας» και των οργάνων του κόμματος σε «διακοσμητικά στοιχεία ενός ανύπαρκτου πολιτικού υποκειμένου»

Αναφερόμενος στην παραίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την πρωθυπουργία, σημειώνει πως η ακυβερνησία απέκτησε ονοματεπώνυμο (κυβέρνηση Παπαδήμου), καθώς οι αγορές είχαν πλέον τον εκπρόσωπο τους στη θέση ευθύνης του πρωθυπουργού.

Ολόκληρη η επιστολή

Προς: Πρόεδρο ΠΑ.ΣΟ.Κ
κ. Γ. Παπανδρέου
Κοινοποίηση: Γραμματέα Ε.Σ. ΠΑ.ΣΟ.Κ.
κ. Μ. Καρχιμάκη
Αγαπητέ πρόεδρε,
Εδώ και δύο χρόνια επισημαίνω το αδιέξοδο της ακολουθούμενης πολιτικής.
Εδώ και δύο χρόνια με επανειλημμένες τοποθετήσεις μου στα κορυφαία όργανα του κινήματος, επισημαίνω το λάθος δρόμο που ακολουθούμε.
Στις τελευταίες εκλογές μια μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού ανέδειξε το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση και εσένα Πρωθυπουργό. Ήταν η δικαίωση της προσπάθειας που έκανες και κάναμε όλοι μαζί από το 2004. Ήταν ταυτόχρονα η καταγραφή της ελπίδας ενός λεηλατημένου λαού, από την πολιτική της ΝΔ, να αλλάξει η χώρα πορεία. Και μπορούσε να το κάνει. Αρκεί να προσαρμόζαμε τις πολιτικές μας στις αρχές μας, αρκεί να προετοιμαζόμασταν κατάλληλα, αρκεί να εμπιστευόμασταν τη δύναμη και τις ικανότητες του στελεχιακού μας δυναμικού.
Δυστυχώς γρήγορα διαψεύστηκαν οι ελπίδες. Γρήγορα αποδείχθηκαν ανεφάρμοστες οι πολιτικές μας εξαγγελίες, γρήγορα επιστρέψαμε στα γνώριμα από τα προηγούμενα χρόνια πρόσωπα. Δυστυχώς λανθασμένες επιλογές, φοβικά σύνδρομα και η επιλογή ενός αδύναμου και ανίκανου πολιτικού προσωπικού οδήγησε τη χώρα σε αδιέξοδα.
Προειδοποίησα για τα αποτελέσματα του πρώτου μνημονίου. Δεν ακούστηκα. Οι άνθρωποι που επέλεξες να κυβερνήσουν τη χώρα και που σήμερα κρατάνε αποστάσεις από τις ίδιες τους τις πράξεις, θεώρησαν το μνημόνιο κάτι σαν το ευαγγέλιο! Κόψιμο μισθών, οριζόντιες περικοπές συντάξεων, διάλυση εργατικής νομοθεσίας, ακρίβεια, εκτίναξη της ανεργίας, ύφεση και μια χώρα όχι στην άκρη του γκρεμού αλλά σε ελεύθερη πτώση.
Και όμως κανένας δε το έβλεπε. Αντίθετα με περίσσεια κομπορρημοσύνη οι Υπουργοί όχι απλά υπερασπίστηκαν αυτές τις πολιτικές αλλά μας οδήγησαν σε πλήρη σύγκρουση με την κοινωνία. Οι κοινωνικές μας συμμαχίες διαλύθηκαν, οδηγηθήκαμε σε πλήρη απομόνωση και το κίνημα πέρασε στην απαξία. Η οργάνωσή μας μπήκε στην «κατάψυξη», τα στελέχη μας απογοητευμένα και προδομένα αδρανοποιήθηκαν. Καμία διαδικασία, καμία προοπτική.
Η Κυβέρνηση μετατράπηκε σε μια πολιτική Βαβέλ χωρίς συνοχή, χωρίς συναντίληψη, χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική. Ταυτόχρονα και μέσα σε αυτό το κλίμα της αναποτελεσματικότητας, της κομματικής διάλυσης και της επικράτησης προσωπικών στρατηγικών ήρθαν τα γεγονότα του Ιουνίου, που σηματοδότησαν την οριστική απαξίωση του ΠΑΣΟΚ.
Η επιλογή της παραίτησης κάτω από τον ωμό εκβιασμό μερίδας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας οδήγησαν, παραβιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας, στην Κυβέρνηση Παπαδήμου με τη συμμετοχή της ακροδεξιάς. Η ακυβερνησία απέκτησε ονοματεπώνυμο. Οι αγορές είχαν πλέον τον εκπρόσωπο τους στη θέση ευθύνης του Πρωθυπουργού στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας.
Η νέα δανειακή σύμβαση αποτελεί την ταφόπλακα κάθε ελπίδας του ελληνικού λαού καθώς πέρα και έξω από τα εκβιαστικά διλήμματα που τέθηκαν αυτές τις ημέρες, είναι σίγουρο ότι αυτές οι πολιτικές δεν μπορούν να δώσουν καμία λύση απλά να παρατείνουν το μαρτύριο των πολιτών αυτής της χώρας.
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Νιώθω απογοητευμένος, νιώθω και προδομένος.
Απογοητευμένος γιατί ειδικά το τελευταίο διάστημα διαπίστωσα ότι κάθε έννοια συντροφικότητας έχει χαθεί. Το μόνο που υπάρχει είναι οι προσωπικοί υπολογισμοί πολλών στελεχών για την «επόμενη ημέρα». Λες και ο λαός ενδιαφέρεται γι' αυτό!
Προδομένος γιατί με τις λανθασμένες πολιτικές καταφέρατε να μετατρέψετε την ελπίδα σε οργή, το δυνατό ΠΑΣΟΚ σε ένα συνασπισμό απαξιωμένων στελεχών, τις ιδέες μας και τις αρχές σε κουρελόχαρτα της ιστορίας, τα όργανα μας σε διακοσμητικά στοιχεία ενός ανύπαρκτου πολιτικού υποκειμένου. Κάτω από αυτές τις συνθήκες μου είναι αδύνατο να συνεχίσω να συμμετάσχω στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Σας υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του.
Θα συνεχίσω σαν απλό μέλος του κινήματος να δίνω τον αγώνα μου, μαζί με όσους συντρόφους και συντρόφισσες έχουν ακόμη κουράγιο και υπομονή, για να ανατρέψουμε αυτή την πορεία προς το χάος. Η χώρα υποφέρει και απαιτεί δημοκρατική και προοδευτική διέξοδο, που αυτό το ΠΑΣΟΚ, με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορεί να δώσει. Πρέπει να το αλλάξουμε.
Πρέπει να συναντήσουμε και πάλι τις ρίζες μας, ειδικά σήμερα που οι έννοιες της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρες. Θα σταθώ απέναντι στην προσπάθεια συντηρητικής μετάλλαξης του κινήματος αλλά και στις προσωπικές στρατηγικές ανθρώπων που χωρίς να έχουν συνείδηση της παράταξης αναζητούν καταφύγιο από τη λαϊκή και κομματική οργή.
Συντροφικά
Γιώργος Παναγιωτακόπουλος»
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραίτηση Παναγιωτακόπουλου από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ"

Λεφτά για διαφημίσεις ακόμα υπάρχουν. Άλλο 1 εκατομμύριο ευρώ για διαφήμιση της Γ.Γ Ισότητας των φύλων!!!...

Κάνουν διαπραγματεύσεις ωρών, αλλεπάλληλα υπουργικά συμβούλια, δηλώσεις για το πόσο αναγκαίες είναι οι νέες μειώσεις,τελικά κόβουν κύριες και επικουρικές συντάξεις , με "όφελος" 45 εκ.
Δεν διστάζουν όμως με δύο υπογραφές να μοιράσουν 2 εκατομμύρια για ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ της ...Γενικής Γραμματείας ισότητας των φύλων.

Απίστευτο;;; Δείτε:







kolotoubes.blogspot.com
dexiextrem.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα » "Λεφτά για διαφημίσεις ακόμα υπάρχουν. Άλλο 1 εκατομμύριο ευρώ για διαφήμιση της Γ.Γ Ισότητας των φύλων!!!..."

Η Task Force του Ράιχενμπαχ εναντίον ακρίβειας και φοροδιαφυγής των πολυεθνικών

Επιστρατεύεται η Task Force (Ομάδα Κρούσης) για τον έλεγχο της ακρίβειας και της φοροδιαφυγής και συγκεκριμένα για τη δράση των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης Στέφανος Κομνηνός ζήτησε την περασμένη εβδομάδα τη συνδρομή της Ομάδας Κρούσης στους ελέγχους που διενεργεί η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς (ΥΠΕΑ) στις ενδοομιλικές συναλλαγές των ξένων επιχειρήσεων στους κλάδους προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.
Πηγές αναφέρουν, ότι η ΥΠΕΑ πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο έρευνες σε 10 πολυεθνικές. Οι έλεγχοι όμως εντείνονται σε τέσσερις. Δύο από αυτές δραστηριοποιούνται στο χώρο των σούπερ μάρκετ, μία είναι μεγάλη ξένη προμηθευτική επιχείρηση ειδών μαζικής κατανάλωσης (απορρυπαντικά, προϊόντα προσωπικής υγιεινής κλπ.) και η τέταρτη είναι στον κλάδο των δομικών υλικών. Έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπερτιμολογήσεις προϊόντων και εικονικές ζημιές από τις θυγατρικές προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολόγηση στην ελληνική αγορά και να μεταφέρουν έτσι τα κέρδη στις μητρικές τους εταιρίες.
Η Task Force θα παράσχει τεχνική βοήθεια και συγκεκριμένα εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στους υπαλλήλους της ΥΠΕΑ καθώς το αντικείμενο των ελέγχων στις ενδοομιλικές συναλλαγές (γνωστό διεθνώς κι ως transfer pricing) είναι πολύ εξειδικευμένο. Ταυτόχρονα, αξιόπιστες πηγές, σημειώνουν ότι εκτός από την Ομάδα Κρούσης της Ευρ. Επιτροπής στους ελέγχους ρίχνονται και υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Μικτά κλιμάκια της ΥΠΕΑ και της "Καραγεώργης Σερβίας" ερευνούν από κοινού πια τα κόλπα των πολυεθνικών.
Εξάλλου, αυτήν την εβδομάδα στη γενική γραμματεία Εμπορίου εγκαθίσταται και ειδικό πρόγραμμα το "Amadeus", το οποίο χρησιμοποιούν και χώρες του ΟΟΣΑ για τις έρευνες στις ενδοομιλικές συναλλαγές των πολυεθνικών.
Στα πρώτα ευρήματα των ελέγχων της ΥΠΕΑ έχουν καταγραφεί τα ακόλουθα κόλπα των πολυεθνικών για να αποφεύγουν τη φορολόγηση:
1. Οι μητρικές εταιρίες χρεώνουν υψηλά royalties (δικαιώματα χρήσης σημάτων) στις θυγατρικές. Οι χρεώσεις είναι υψηλές προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολόγηση στην Ελλάδα, εμφανίζοντας υψηλό κόστος.
2. Θυγατρικές αγοράζουν από τις μητρικές τους σε υψηλές τιμές προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Οι τιμές είναι «φουσκωμένες» για να παρουσιάζουν μεγάλο κόστος και να γλιτώνουν τη φορολόγηση κερδών στη χώρα μας.
3. Οι μητρικές δανείζουν με υψηλό κόστος τις θυγατρικές τους. Έτσι δικαιολογούν αφενός αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα και αφετέρου τις αυξημένες τιμές των προϊόντών τους.

4. Μία θυγατρική λιανικής κάνει ειδική συμφωνία αγοράς προϊόντων από θυγατρική προμηθευτικής. Ταυτόχρονα σε παγκόσμιο επίπεδο συμφωνία κάνουν και οι μητρικές. Ωστόσο, το όφελος για τη θυγατρική λιανικής δεν της αποδίδεται αλλά πάει στη μητρική της εταιρία.

5. Εταιρίες εμφανίζουν επί σειρά ετών ζημιές και πρόβλημα ρευστότητας. Με τον τρόπο αυτό κέρδη τους μεταφέρονται σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούνται με χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης.

imerisia.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Task Force του Ράιχενμπαχ εναντίον ακρίβειας και φοροδιαφυγής των πολυεθνικών"

Απολύσεις 3% από κάθε υπουργείο

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Με την κατάργηση Οργανισμών και την αξιολόγηση προσωπικού θα υλοποιηθεί το σχέδιο για την απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων. Τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη εξαιρούνται από το μέτρο, όχι όμως οι απασχολούμενοι σε Παιδεία και Υγεία

Ο σχεδιασμός των δράσεων ξεκινά από τις επιτροπές Αναδιάρθρωσης που έχουν συσταθεί σε κάθε υπουργείο, οι οποίες θα εισηγηθούν άμεσα στους υπουργούς την κατάργηση εποπτευόμενων νομικών προσώπων ή και α
Ο σχεδιασμός των δράσεων ξεκινά από τις επιτροπές Αναδιάρθρωσης που έχουν συσταθεί σε κάθε υπουργείο, οι οποίες θα εισηγηθούν άμεσα στους υπουργούς την κατάργηση εποπτευόμενων νομικών προσώπων ή και αυτοτελών υπηρεσιών
Με απολύσεις προσωπικού έπειτα από άμεση κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς και αυτοτελών υπηρεσιών, αλλά και με αποχωρήσεις ύστερα από αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από ιδιωτικές εταιρείες θα προκύψει -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ο αριθμός των 15.000 υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν υποχρεωτικά από το Δημόσιο μέχρι τα τέλη του 2012, όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο.
Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις 15.000 απολύσεις εντός του έτους περιλαμβάνει την «οριζόντια περικοπή» του 3% -κατά μέσον όρο- των μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων που απασχολούνται σε κάθε υπουργείο, καθώς και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύει.
Η συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με την τρόικα τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνει το σύνολο των υπουργείων, με εξαίρεση μόνο τα υπ. Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη κυρίως για το ένστολο προσωπικό, ενώ δεν θα εξαιρεθούν οι υπάλληλοι στην Υγεία και την Παιδεία. Ετσι από το σύνολο των 650.000 δημοσίων υπαλλήλων, εάν αφαιρεθούν οι 150.000 ένστολοι, υπολείπονται περίπου 500.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο (πλέον των περίπου 100.000 υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ και στα ΝΠΙΔ), από τους οποίους θα επιλεγούν οι 15.000 (το 3% κατά μέσον όρο επί του συνόλου των υπαλλήλων) που θα απολυθούν μέχρι το τέλος του 2012.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας


Την περασμένη Παρασκευή συζητήθηκε το θέμα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρουσία του γγ του υπ. Οικονομικών Η. Πλασκοβίτη.
Τα ποσοστά συμμετοχής κάθε υπουργείου στις απολύσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι τα τέλη του 2012 θα κυμαίνονται ανάλογα με το πλεονάζον προσωπικό που διαθέτουν οι υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μεγαλύτερη συμμετοχή του 3% αναμένεται να έχει το υπ. Εργασίας λόγω της αναδιάρθρωσης του ΟΑΕΔ, καθώς και το υπ. Οικονομικών από το προσωπικό των ΔΕΚΟ.
Οι αξιολογητές των εταιρειών θα εισηγούνται ποιοι υπάλληλοι πρέπει να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους και ποιοι «κόβονται» μετά τη βαθμολόγηση του συνόλου των κριτηρίων που θα αποφασιστούν
Οι αξιολογητές των εταιρειών θα εισηγούνται ποιοι υπάλληλοι πρέπει να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους και ποιοι «κόβονται» μετά τη βαθμολόγηση του συνόλου των κριτηρίων που θα αποφασιστούν
Ο σχεδιασμός των δράσεων που περιλαμβάνονται στο βασικό σενάριο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκινά από τις επιτροπές Αναδιάρθρωσης που έχουν συσταθεί σε κάθε υπουργείο, οι οποίες θα εισηγηθούν άμεσα στους υπουργούς την κατάργηση εποπτευόμενων νομικών προσώπων ή και αυτοτελών υπηρεσιών, αξιολογώντας δύο βασικά κριτήρια: τη χρησιμότητα των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων στη νέα αρχιτεκτονική του Επιτελικού Κράτους και τον προϋπολογισμό που διαθέτουν σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους.
Κάθε υπουργός θα αποφασίσει εντός του επόμενου διμήνου ποιες υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα, τα οποία ανήκουν στο εύρος των αρμοδιοτήτων του, θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.
Με βάση τις εισηγήσεις θα διαμορφωθεί επιχειρησιακό σχέδιο από την Ομάδα Υποστήριξης και τους Γάλλους εμπειρογνώμονες, το οποίο θα παραδοθεί άμεσα στο νεοσυσταθέν Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, όπου συμμετέχουν οι υπουργοί που συνθέτουν την Κυβερνητική Επιτροπή και προεδρεύει ο πρωθυπουργός.
ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Και «κρυφές» απολύσεις
Εκτός των προγραμματισμένων 15.000 απολύσεων για το 2012 το νέο Μνημόνιο «κρύβει» και κρυφές απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το 2015, εντασσόμενες στον προγραμματισμό των 150.000 αποχωρήσεων.
Oπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η επόμενη μέρα που φέρνει η νέα μνημονιακή σύμβαση θα υποχρεώσει υπουργεία και φορείς να λειτουργήσουν με βάση τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί για το τρέχον έτος.
Ετσι, εάν οι δαπάνες τους είναι αυξημένες, τότε οι πολιτικές ηγεσίες και οι διοικήσεις των οργανισμών θα πρέπει -εάν δεν «βγαίνουν» οικονομικά- να προχωρήσουν ακόμα και σε απολύσεις προσωπικού προκειμένου να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΚΚΙΝΗ ΖΩΝΗ»
Στην πρώτη γραμμή των απολύσεων οι 1.400 υπάλληλοι σε ΟΕΕ - ΟΕΚ
Οι 1.400 εργαζόμενοι των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, που καταργούνται ύστερα από απαίτηση της τρόικας, αναμένεται να αποτελέσουν την πρώτη «θυσία» στον «βωμό» των 15.000 απολύσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2012.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου να συσταθεί νέος οργανισμός, όπου θα περιλαμβάνει τις αρμοδιότητες των 2 καταργούμενων φορέων, ο οποίος θα διαχειρίζεται τα κονδύλια που προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων. Και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να διατηρηθούν μόνο 400 θέσεις εργασίας και να απολυθούν 1.000 εργαζόμενοι.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στην πρώτη γραμμή των καταργήσεων θα τεθούν τα 59 δημόσια ΚΤΕΟ όπου απασχολούνται περίπου 1.180 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα απολυθούν άμεσα, πιθανότατα μέχρι τον Ιούνιο. Στη νέα μνημονιακή σύμβαση αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί ήδη στη Βουλή προβλέπεται η κατάργηση των πολεοδομιών και η ιδιωτικοποίηση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας που θα οδηγήσει εκτός Δημοσίου χιλιάδες εργαζομένους.
Στην «κόκκινη ζώνη» των απολύσεων θα τεθούν οι εργαζόμενοι σε παραρτήματα του ΟΑΕΔ που θα κλείσουν εν όψει της ανασυγκρότησης του Οργανισμού. Για τον ΟΑΕΔ συζητείται ακόμα και η συνεργασία του Οργανισμού με ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες του καθώς και το μισθολογικό κόστος με την απόλυση εργαζομένων.
Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να ανακοινωθεί με το δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το κλείσιμο μικρών περιφερειακών ΤΕΙ που δεν συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των σπουδαστών, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην «έξοδο» διοικητικούς υπαλλήλους, ακόμα και εκπαιδευτικό προσωπικό.
ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ
Σε 12μηνη εφεδρεία, με το 60% των αποδοχών
Σε καθεστώς «εφεδρείας» για 12 μήνες θα εντάσσονται οι εργαζόμενοι των καταργούμενων φορέων και υπηρεσιών, μόνο που αυτήν τη φορά, μετά τη λήξη του 12μηνου, όπου θα λαμβάνουν αποζημίωση το 60% του βασικού μισθού τους, θα απολύονται.
Μετά το φιάσκο της εφαρμογής της εφεδρείας, οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν επιφυλακτικοί με τη διατήρηση του καθεστώτος. Υστερα από πιέσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δέχτηκαν να διατηρηθεί το μέτρο, προκειμένου να μην οδηγηθούν αμέσως στην ανεργία όσοι απολυθούν από το Δημόσιο.
Οσοι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου υπάλληλοι θέλουν μέχρι και 2 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν, θα εντάσσονται στο καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας, δηλαδή θα αποζημιώνονται μέχρι να συνταξιοδοτηθούν με το 60% του βασικού μισθού που ελάμβαναν. Παράλληλα θα συντάσσονται από το ΑΣΕΠ οι πίνακες κατάταξης των «εφέδρων» με βάση τα κριτήρια που έχουν προσδιοριστεί.
Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να μετατάσσονται «έφεδροι» σε μόνιμες θέσεις του Δημοσίου, αφού αυτομάτως θα θεωρούνται ως νέα πρόσληψη, ενώ από την άλλη πλευρά έχουν καταργηθεί όλες οι κενές οργανικές θέσεις που θα μπορούσαν να τους υποδεχτούν.
Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι πιθανότητα μετάταξης θα υπάρχει μόνο για εξειδικευμένα στελέχη που έχουν τεθεί σε εφεδρεία, ενώ θεωρείται αδύνατη η μετάταξη «εφέδρων» Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στον βαθμό που τελικά πραγματοποιηθούν μετακινήσεις εφέδρων στο Δημόσιο οι μετατάξεις θα πραγματοποιούνται ανά την επικράτεια, όπου υπάρχουν ανάγκες προσωπικού.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο της εφεδρείας, μόνο το 10% των προσλήψεων κάθε έτους μπορεί να καλυφθεί με μετατάξεις εφέδρων. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν, όμως, ότι για το 2012 υπάρχει πιθανότητα να αποφασιστεί πάγωμα των προσλήψεων.
Δημόσιοι υπάλληλοι
Αξιολόγηση από ιδιώτες με συνεντεύξεις και γραπτές εξετάσεις
Από ιδιωτικές εταιρείες θα γίνεται τελικά η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων κριτηρίων, και συνέντευξη μαζί με γραπτό τεστ, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι αξιολογητές των εταιρειών θα εισηγούνται ποιοι υπάλληλοι βαθμολογούνται θετικά και πρέπει να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους και ποιοι «κόβονται» μετά τη βαθμολόγηση του συνόλου των κριτηρίων που θα αποφασιστούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού αξιολόγησης ο οποίος δεν θα δημιουργεί αμφισβητήσεις και δεν θα αφήνει υπόνοιες ότι θα γίνουν «κομματικές» επιλογές, όπως επανειλημμένως έχει υπογραμμίσει ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι, εάν προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός προκειμένου να αναλάβει το έργο της αξιολόγησης των υπαλλήλων μία εταιρεία, τότε υπάρχει περίπτωση να οριστεί ο ανάδοχος ακόμα και μετά έναν χρόνο.
Με στόχο να επισπευσθούν οι διαδικασίες, χωρίς όμως να γίνουν «εκπτώσεις» στην εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων από ανεξάρτητους αξιολογητές, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχεδιάζει να αναθέσει το έργο της αξιολόγησης σε διεθνή αναγνωρισμένο οργανισμό (γαλλικό κράτος ή στον ΟΟΣΑ). Με τη σειρά του, ο ανάδοχος του έργου θα αναθέσει την αξιολόγηση σε ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
Μεταξύ των κριτηρίων αξιολόγησης του προσωπικού που επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα οποία θα οριστικοποιηθούν με τη συμμετοχή των Γάλλων εμπειρογνωμόνων, είναι η «ζωντανή αξιολόγηση» που περιλαμβάνει συνέντευξη με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών εταιρειών καθώς και τη συμπλήρωση ενός τεστ γνώσεων.
Οι αξιολογητές μετά την εκτίμηση του συνόλου των κριτηρίων θα παραδίδουν την εισήγησή τους για το μέλλον του εργαζομένου. Οπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τη διαδικασία της αξιολόγησης των υπαλλήλων δεν θα μπορούσαν να την «τρέξουν» οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές του Δημοσίου, αφού θα δημιουργούσε σημαντικές αντιδράσεις η διεξαγωγή των συνεντεύξεων από τα ίδια τα στελέχη του Δημόσιου.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Οριστικοποιούνται τα κριτήρια
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες τα κριτήρια αξιολόγησης υπηρεσιακών δομών και υπαλλήλων, που θα εφαρμοστούν άμεσα.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ  ethnos.gr

Διαβάστε Περισσότερα » "Απολύσεις 3% από κάθε υπουργείο"

Ελληνικές εξαγωγές σε ύψος - ρεκόρ δεκαετίας, συρρίκνωση εισαγωγών

Εντυπωσιακή δυναμική του κινήματος Αγοράζουμε Ελληνικά! μέσα κι έξω από την Ελλάδα


Μέσα στο οδυνηρό οικονομικό τοπίο που βιώνει η Ελλάδα, περικυκλωμένη από τους πιο εκπαιδευμένους και αδίστακτους οικονομικούς δολοφόνους του πλανήτη μας και άλλους επικίνδυνους «δανειστές» (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Οίκοι Κατευθυνόμενης Αξιολόγησης, Golden Boys κ.α.) αντιδρά με το αλάθητο αισθητήριο του λαού της όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα αλλά και έξω από αυτήν, αφ’ ενός μεν με την δραστηριοποίηση του απανταχού Απόδημου Ελληνισμού, αφ’ ετέρου δε με την...δραστηριοποίηση των εκατομμυρίων ανά τον κόσμο Φιλελλήνων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:

Οι Ελληνικές Εξαγωγές το 2011, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, έσπασαν το φράγμα των 20 δισ. Ευρώ και μάλιστα πριν καν συμπληρωθεί ο χρόνος, δηλαδή με στοιχεία ενδεκαμήνου!

Η «επίδοση» αυτή υπογραμμίζει τις τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες της Ελλάδος που βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω: Η «φτωχή», σε σχέση με εμάς, Πορτογαλία πραγματοποιεί εξαγωγές της τάξεως των 50 δισ. Ευρώ, ενώ η «καθυστερημένη» Τουρκία το 2011 ξεπέρασε τα 100 δισ. Ευρώ!

Όπως αναφέρει σε σχετική δήλωση της η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδου, μια δραστήρια γυναίκα με συμπυκνωμένη εμπειρία ολόκληρων δεκαετιών στο εξαγωγικό εμπόριο της χώρας μας, «τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών επιβεβαιώνουν δύο αντίρροπες εικόνες στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας. Αφενός την κατάκτηση του ιστορικού ρεκόρ εξωστρέφειας άνω των 20 δισ. ευρώ, που ήρθε νωρίτερα από τη συμπλήρωση του 12μήνου και αφετέρου την εξασθένιση των ρυθμών ανόδου των εξαγωγών, ενόψει και της νέας χρονιάς. Οι έντονες διακυμάνσεις στο εμπόριο με Τρίτες Χώρες και η σταθεροποίηση των μεριδίων στις ευρωπαϊκές αγορές, δείχνουν το δρόμο και για τα επόμενα χρόνια: Η Ελλάδα στον πυρήνα του Ευρώ, με μία συνεπή και επιθετική Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές, που να εξασφαλίζει διείσδυση σε νέες και δυναμικές αγορές».

Σύμφωνα λοιπόν με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οι Ελληνικές εξαγωγές, μαζί με τα πετρελαιοειδή, την περίοδο 1/1 - 30/11/2011 έφθασαν τα 20,448 δισ. Ευρώ, έναντι 14,5 δισ. Ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, ήταν δηλαδή αυξημένες κατά40% περίπου. Η μεγάλη αυτή αύξηση των Ελληνικών εξαγωγών στηρίχτηκε στις εξαγωγές (κυρίως πετρελαιοειδών) προς τις τρίτες χώρες με ποσοστό αύξησης 87% περίπου, ενώ οι εξαγωγές μας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν κατά 12,1%.

Παρ’ όλα αυτά, ένα κόκκινο σήμα που εξέπεμψαν οι εκτός πετρελαιοειδών εξαγωγές μας τον μήνα Οκτώβριο του 2011 δεν έσβησε ούτε τον Νοέμβριο 2011 αφού οι συνολικές, εκτός πετρελαιοειδών, εξαγωγές μας μειώθηκαν κατά τον μήνα Νοέμβριο κατά 3,8%. Εν τούτοις όλοι ελπίζουν ότι η αρνητική αυτή τάση θα αναστραφεί το επόμενο διάστημα αφού καταφθάνουν θετικές ειδήσεις από το μέτωπο των (εκτός πετρελαιοειδών) εξαγωγών μας σε σημαντικές αγορές, όπως η Ρωσία και η Κίνα (ρεκόρ εξαγωγών ελαιόλαδου, κρασιών κ.α.) καθώς και οι εξαιρετικές επιδόσεις των ελληνικών εσπεριδοειδών τις χρήσεις 2010/2011 και 2011/2012.

Οι συνολικές εισαγωγές συνέχισαν την πτωτική τους πορεία: Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οι συνολικές εισαγωγές της χώρας μας, μαζί με τα πετρελαιοειδή, την περίοδο 1/1 - 30/11/2011 έφθασαν τα 40,3 δισ. Ευρώ, έναντι 43,9 δισ. Ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, ήταν δηλαδή μειωμένες κατά 8,2%. Η μείωση των εισαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή ήταν μεγαλύτερη και διαμορφώθηκε στο 12,6%.

Συνέπεια της αύξησης των εξαγωγών και της συρρίκνωσης των συνολικών εισαγωγών ήταν η μείωση του ελλείματος του εμπορικού μας ισοζυγίου στα 19,9 δισ. Ευρώ το ενδεκάμηνο 2011 (15 δισ. Ευρώ χωρίς τα πετρελαιοειδή). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο παρακάτω πίνακας ο οποίος απεικονίζει το συρρικνούμενο έλλειμα του εμπορικού μας ισοζυγίου από το 2008 έως σήμερα, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της τελευταίας αναθεώρησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής:

ΠΙΝΑΚΑΣ: ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ (όλα τα ποσά σε δισεκατομμύρια Ευρώ)

ΕΤΟΣΣύνολο εισαγωγώνΣύνολο εξαγωγώνΕμπορικό ισοζύγιο
200862,65817,931-44,729
200949,76714,684-35,083
201048,10716,392-31,715
Ενδεκάμηνο 201140,38220,448-19,934
Πίνακας: 02/2012 – Πηγή: Επικαιροποιημένα στοιχεία Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Η θετική αυτή τάση είναι απόλυτα αναγκαίο όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να ενταθεί αφού, ακόμα και με την βελτίωση που παρατηρείται, οι εισαγωγές παραμένουν διπλάσιες από τις εξαγωγές μας. Συνεπώς οι εισαγωγές πρέπει να περιορίζονται συνεχώς και ταυτόχρονα, να αυξάνονται σημαντικά οι εξαγωγές με την ελπίδα να καταφέρουμε, και μάλιστα σύντομα, να εξισορροπήσουμε το έλλειμα του εμπορικού μας ισοζυγίου το οποίο «χρηματοδοτούμε» συνεχώς με δάνεια από επικίνδυνους τοκογλύφους και οικονομικούς δολοφόνους εδώ και δεκαετίες!

Ο περιορισμός των εισαγωγών και η επίμονη αναζήτηση εξωστρέφειας, δεν είναι μόνο συνέπειες της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα. Το κίνημα «Αγοράζουμε Ελληνικά!» αποκτά συνεχώς ολοένα και πιο ισχυρή δυναμική – μέσα και έξω από την Ελλάδα βοηθώντας αποφασιστικά στην εξισορρόπηση του εμπορικού μας ισοζυγίου.

Μέσα στην Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται συνεχώς οι φωνές που μας καλούν να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα τα οποία γίνονται ολοένα και πιο ανταγωνιστικά από τα αντίστοιχα εισαγόμενα – πολλές φορές μάλιστα είναι και φθηνότερα. Η σπίθα που μπορεί να θεωρηθεί σαν «εναρκτήριο λάκτισμα» του κινήματος «Αγοράζουμε Ελληνικά!» ήταν ένα άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.casss.gr στις 8 Μαρτίου 2010 με τίτλο "Προτιμάτε με επιμονή προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα: Η πιο απλή και πρακτική λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας!" (ήταν το πρώτο άρθρο της σειράς, έκτοτε ακολούθησαν πολλά άλλα). Σήμερα, δύο χρόνια μετά, δεκάδες φορείς και ευρύτατα στρώματα της κοινωνίας μας έχουν «προσχωρήσει» στο κίνημα θεωρώντας (και πολύ ορθά) πως αποτελεί μια πρακτική και αποτελεσματική λύση που εξαρτάται μόνο από εμάς και από κανένα άλλον!

Πρόσφατα (Γενάρης 2012) στον ιστότοπο protagon.gr ο γνωστός δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης έγραφε: «Αν κάθε Έλληνας καταφέρει μέσα στο 2012 να αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ στη θέση ξένων προϊόντων που αγόρασε πέρυσι, τότε θα προστεθεί στην προβληματική ελληνική οικονομία το αστρονομικό ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ολόκληρο το περιβόητο ΕΣΠΑ που υποτίθεται ότι θα αναζωογονούσε τη χώρα, είναι 18 δισεκατομμύρια για τέσσερα χρόνια. Αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει η είσοδος 12 δις ευρώ τον χρόνο στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα; Τι σημαίνει σε επενδύσεις, σε νέες θέσεις εργασίας; Σε πολύπλοκα προβλήματα λοιπόν, χρειάζονται απλές λύσεις.

Στροφή στο ελληνικό τρόφιμο, στο ελληνικό ποτό, στροφή στον Έλληνα παραγωγό. Και σιγά-σιγά, στροφή στο ελληνικό ρούχο και το ελληνικό παπούτσι. Μην ψαρώνετε από τα πολυδιαφημισμένα ξένα προϊόντα, μη θεωρείτε μόδα την κατανάλωση τους. Οι πολυεθνικές του τροφίμου, του ποτού, του ρούχου, της συσκευής, μας έκαναν να τρώμε πλαστικά σαν Αμερικάνοι, να ντυνόμαστε σαν Βρετανοί ή Ιταλοί, να πίνουμε σαν Γάλλοι, να γίνουμε γκατζετάκηδες σαν Γιαπωνέζοι. Η ματιά μας πρέπει να είναι ανοικτή στον κόσμο, αλλά όχι ως το σημείο να περιφρονήσουμε τους εαυτούς μας και να υιοθετήσουμε συμπεριφορές συλλογικής καταστροφής μας. Ως εδώ. Αξίζουμε πολύ περισσότερα και ως παραγωγοί και ως καταναλωτές και ως αυτεξούσιοι πολίτες». 

Έξω από την Ελλάδα, ο απόδημος Ελληνισμός εντείνει τις προσπάθειες υποστήριξης της γενέτειράς του αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα όπου αυτά είναι διαθέσιμα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στον Καναδά, στην Αυστραλία, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με προεξάρχουσα την Γερμανία, ο απόδημος ελληνισμός δίνει την δική του μάχη για να βοηθήσει την Ελλάδα αγοράζοντας όποιο προϊόν έχει την μαγική ένδειξη «Produce of Greece». Η παρατηρούμενη αύξηση των (εκτός πετρελαιοειδών) ελληνικών εξαγωγών, σίγουρα οφείλεται και στην μεγάλη κινητοποίηση του απόδημου ελληνισμού που ψάχνει, εντοπίζει και αγοράζει ελληνικά προϊόντα για να βοηθήσει την Ελλάδα να βγάλει τη θηλιά που της έβαλαν στο λαιμό οι ξένοι «δανειστές» της.

Δεν είναι όμως μόνο ο απόδημος ελληνισμός που αγοράζει ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό. Είναι και οι Φιλέλληνες, οι οποίοι κάνουν πλέον αισθητή την παρουσία τους σε ολόκληρο τον κόσμο με ολοένα και πιο δυνατή φωνή υποστήριξης της Ελλάδος. Πρόσφατα, δημιουργήθηκε ένα κίνημα φιλελληνισμού στην Ευρώπη, με έδρα την Νάντ της Γαλλίας, απ΄όπου ξεκίνησε, με το σύνθημα je suis Grec aussi! (Είμαι και εγώ Έλληνας). Στην σχετική διακήρυξη αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Είμαστε εξαγριωμένοι από την ταπείνωση στην οποία υπόκειται ο ελληνικός λαός κατηγορούμενος αδιάντροπα για ασωτία και απάτη, συλλογικά υποδεικνυόμενος ως ένοχος χωρίς να μπορέσει να αυτοϋπερασπιστεί, καταδικασμένος σε μία ατελείωτη λιτότητα ... Αγανακτισμένοι από τη δειλία και την έλλειψη οράματος των δυτικών κυβερνήσεων ενάντια στη δικτατορία των χρηματαγορών ... Δεν αντέχουμε πια να βλέπουμε τους νεόπλουτους (1% του πληθυσμού παγκοσμίως) να θριαμβεύουν, αγνοώντας το αληθινό ηθικό χρέος που η Ανθρωπότητα οφείλει στο ελληνικό έθνος, διότι έδωσε στη Ευρώπη τον πρώτο σπόρο μιας άμεσης δημοκρατίας βασισμένης ακριβώς στην κατάργηση των χρεών και στη χειραφέτηση των πολιτών από τη δουλεία τους, πριν από 2.500 χρόνια».

Σαν ένδειξη συμπαράστασης στις κακουχίες και τα δεινά που υπέστη η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, πλήθος ευρωπαίων πολιτών σπεύδουν στις ελληνικές πρεσβείες ζητώντας να τους δοθεί συμβολικά η ελληνική υπηκοότητα. Στην ιστοσελίδα του κινήματος jesuisgrec.blogspot.com(σε οκτώ γλώσσες) υπάρχει και υπόδειγμα της σχετικής αίτησης που αναφέρει τα εξής: «Αλληλέγγυος προς τη χώρα σας, ζητώ προσωπικά να καταμετρηθώ ως Έλληνας/ίδα από καρδιάς και να αποκτήσω τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όσων έχουν διπλή υπηκοότητα, για να ασκήσω αυτή τη διεθνική εθνικότητα με σκοπό να εγκαθιδρύσουμε μία παγκόσμια δημοκρατία ελευθερίας και ισότητας, 25 αιώνες μετά τον Σόλωνα, τον Κλεισθένη και τον Περικλή».

Στην τεράστια σημασία που έχει σήμερα για την λαβωμένη Ελλάδα η αποφασιστική συμπαράσταση του απόδημου Ελληνισμού και των απανταχού Φιλελλήνων, με την επίμονη αγορά ελληνικών προϊόντων στις αγορές του κόσμου, αναφέρεται το άρθρο μας 6ης Μαίου 2011 με τίτλο «Απόδημος Ελληνισμός και φιλέλληνες: Οι καταλυτικές δυνάμεις που μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση, εύκολα και αποτελεσματικά» (Στα Ελληνικά και στα Αγγλικά).

Συμπέρασμα: Η πολύ σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και το 2012 με την πολύτιμη βοήθεια του Απόδημου Ελληνισμού και των ανά τον κόσμο Φιλελλήνων, η επιμονή των Ελλήνων μέσα στην χώρα μας να ψάχνουμε επίμονα και να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα καθώς και ο μεγαλύτερος δυνατός περιορισμός των εισαγωγών με την αποχή των καταναλωτών από την αγορά εισαγόμενων προϊόντων, αποτελείμια πολύ αποτελεσματική συνταγή που μπορεί να ανατρέψει άρδην την κατάσταση χωρίς τα θανατηφόρα «παυσίπονα» που απλόχερα μας χορηγούν οι απολυταρχικοί δανειστές μας. Και το σπουδαιότερο: Η διέξοδος αυτή είναι μόνο στο δικό μας χέρι!

Σαν επίλογο, ας θυμηθούμε τους στίχους του πολυβραβευμένου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου(1909-1990) τους οποίους μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης και τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας:


Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις, εκεί που πάει να σκύψει
με το σουγιά στο κόκαλο, με το λουρί στο σβέρκο,
Να τη, πετιέται αποξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου.


Λεωνίδας Κουμάκης
www.x-hellenica.gr

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικές εξαγωγές σε ύψος - ρεκόρ δεκαετίας, συρρίκνωση εισαγωγών"

11 ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΖΩΡΤΖΑΚΗ

Την ώρα που οι αποτυχημένη κυβέρνηση Παπαδήμ-ι-ου καλεί τον ελληνικό λαό να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι οι σφουγγωκολάριοι υπουργοί του Λουκά φτιάχνουν κομματικό στρατό με δικά μας χρήματα...

Λεφτά υπάρχουν βροντοφώναζε ο ανίκανος Τζέφρι και μάλλον δίκιο είχε... λεφτά υπάρχουν αλλά για λίγους...αλλιώς πως να εξηγήσει κανείς τους 11 συμβουλους που έχει στο γραφείο του ο εξαφανισμένος και ανύπαρκτος υφυπουργός ηλεκτρονικής διακυβέρνησης- ναι υπάρχει και τέτοιο υπουργείο- Παντελής Τζωρτζάκης...


Βεβαίως δεν φτάνουν στην υφυπουργάρα- εμας πάντως τουλάχιστον στην όψη μας θυμίζει χασαποταβερνιάρη- οι επτά μετακλητοί χρειάζεται και ειδικούς συμβουλους... ολόκληρος υφυπουργούς να μην έχει και τέσσερις ειδικούς συμβούλους;


Για όσους δεν θυμούνται καλά ο Τζωρτζάκης είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος εταιρείας πληροφορικής ο οποίος παραιτήθηκε για να γίνει σύμβουλος του Τζέφρι και επειδή... συμβούλευε καλά τον GAP τον προήγαγε ο τζέφρι και τον έκανε υφυπουργό και επειδή έιναι... πολύ καλός τον κράτησε και ο Λουκάς... Ε ρε αξιοκρατία!!!

makeleio.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "11 ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΖΩΡΤΖΑΚΗ"

ΚΙΣ:Επιστολή-προειδοποίηση σε Α.Σαμαρά!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΒΟΡΙΔΗ - ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΗ "ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει την ανησυχία και έκπληξη του Ελληνικού Εβραϊσμού από την ένταξη των κ. Βορίδη και Γεωργιάδη στο κόμμα της “Νέας Δημοκρατίας”, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν εκφράσει ή ταυτιστεί με προσβλητικές για τους Εβραίους απόψεις.

Ελπίζουμε ότι η ηγεσία της “Νέας Δημοκρατίας”, ενός μεγάλου δημοκρατικού κόμματος εξουσίας, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου τέτοιου είδους απόψεις να παραμείνουν στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας που διακρίνεται από τις αρχές της Δημοκρατίας, και θα προστατεύσει την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα ισονομία των πολιτών χωρίς διάκριση φυλής ή θρησκείας.

Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα η πολιτική κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού που υιοθετούν όλα τα δημοκρατικά κόμματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΙΣ:Επιστολή-προειδοποίηση σε Α.Σαμαρά!"

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Δαπάνη 100.000 ευρώ για ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες

Την ώρα που όλοι οι μισθοί ψαλιδίζονται αδιακρίτως ένα έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, από το δήμο Αρχαίας Ολυμπίας προκαλεί αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια. Πρόκειται για την
απόφαση με την οποία εγκρίνεται η δαπάνη ύψους 100.000 ευρώ για το έτος 2012, προκειμένου να πληρωθούν ο ειδικός συνεργάτης και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας.

Το ποσό που ακούγεται υπερβολικό (και είναι σε χαλεπούς καιρούς) διαμορφώνεται ως εξής: 80.000 ευρώ για τις τακτικές αποδοχές με βασικό μισθό, δώρα εορτών γενικά και τακτικά επιδόματα και 20.000 ευρώ για εργοδοτικές εισφορές των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό ποσό δεν αφορά μόνο για τους δύο συμβούλους που εργάζονται σήμερα στο δήμο, αλλά και έναν τρίτο που πρόκειται να προσληφθεί. Ακόμα και έτσι να είναι με μια απλή διαίρεση του ποσού δια του τρία και επί μέρους για 14 μισθούς (που έχουν χαθεί στο δημόσιο τομέα τα δώρα και έχουν περικοπεί οι μισθοί), ο μέσος μηνιαίος μισθός ξεπερνά τα 1.900 ευρώ.

Την ίδια ώρα μην ξεχνάμε πως ο βασικός μισθός με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας πέφτει κάτω από τα πεντακόσια ευρώ. Δεν θα κρίνουμε το νόμιμο της υπόθεσης, δεν είμαστε οι αρμόδιοι, αλλά θα σταθούμε στο ηθικό. Και σίγουρα πέρα από υπερβολικό ακούγεται και προκλητικό την ώρα που όλοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα, τέτοιες δαπάνες να φτάνουν τόσο ψηλά.

Τα παραπάνω κάνουν το γύρω της Ελλάδας που γενικότερα σχολιάζουν ότι στην Αρχαία Ολυμπία (ως προς τον τόπο) δεν υπήρχαν χρήματα για πρόσληψη προσωπικού ασφαλείας στο μουσείο αλλά υπάρχουν για ειδικούς συμβούλους.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο (pdf) 

ilialive.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Δαπάνη 100.000 ευρώ για ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες"

Ο Ν.Κωνσταντόπουλος έχει ακόμη γραφείο στη Βουλή και διορίζει και υπαλλήλους!!!

Μας δουλεύουν χοντρά κι εμείς τους ψηφίζουμε!!!!!!

1. Υπάρχει και λειτουργεί στη Βουλή ακόμα ''Γραφείο του πρώην Προέδρου της Κ.Ο. του «Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων
και της Οικολογίας», Νίκου Κωνσταντόπουλου΄΄, με κάμποσες (πόσες ???) οργανικές θέσεις, που κάποια είναι τώρα κενή

2. Ο πάλαι ποτέ Πρόεδρος της Κ.Ο. του ...........
Συνασπισμού (Ν. Κωνσταντόπουλος, έχει κατά νόμο (άρθρο 41 παρ. 1Θ΄ του
Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Β΄, ΦΕΚ 51/Α΄/97) δικαίωμα να προτείνει, και πρότεινε, την κάλυψη αυτής της κενής θέσης
με κάποιον δικό του

3. Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε ασμένως δεκτή την πρόταση του πρώην προέδρου μιας πρώην Κ.Ο. και διόρισε τον προστατευόμενο
του ''Προέδρου''

4. Ερώτηση(μία από τις πολλές) : Πόσα ακόμα γραφεία πρώην προέδρων κοινοβουλευτικών ομάδων υπάρχουν???

5. Ο Πρόεδρος της Βουλής αλλά και ο πρώην Προεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων
και της Οικολογίας, προφανώς ενστερνίζονται, τη Βουλγαράκειον απόφανση ''Το νόμιμον έιναι και ηθικόν''.
ακόμα και τούτες τις μαύρες ώρες !!!

Τα υπόλοιπα, σχόλια ή ερωτήματα, προσθέστε τα εσείς.
Εγώ αρχίζω να κουράζομαι, παρ' 'ολο που δεν πρέπει...


ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ Αρ. Φύλλου 48
2 Φεβρουαρίου 2012

BOYΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
(2)
Με την υπ’ αριθμ. 728/526/25−1−2012 απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων διορίζεται, από 1η Ιανουαρίου 2012, στο Γραφείο του πρώην Προέδρου της Κ.Ο. του «Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας», Νίκου Κωνσταντόπουλου, μετά την κατά νόμο πρόταση του, σε υπάρχουσα κενή οργανική θέση μετακλητού υπαλλήλου, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 41 παρ. 1Θ΄ του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Β΄, ΦΕΚ 51/Α΄/97), όπως ισχύει, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 41 και 42 του προαναφερόμενου Κανονισμού, ο Θεόδωρος Μαρκούρης του Ιακώβου (Α.Δ.Τ. Σ 641787), με Γ΄ βαθμό και το βασικό μισθό του βαθμού αυτού, όπως τούτο ισχύει
για τους υπαλλήλους της Βουλής, της ΔΕ κατηγορίας του Ν. 4024/11 (ΦΕΚ 226/Α΄/2011), όπως ισχύει.
(Αριθμ. εγκρίσεως δαπάνης Δ/νσεως Οικον. Υπηρεσιών
της Βουλής 733/530/25−1−2012).
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

ksipnistere.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ν.Κωνσταντόπουλος έχει ακόμη γραφείο στη Βουλή και διορίζει και υπαλλήλους!!!"

17 ΦΡΟΥΡΟΙ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΙΣΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΜΜΕΝΗ

Ο κύριος(αμφιλεγόμενος ο χαρακτηρισμός)Παπουτσής, ο καλύτερος υπηρέτης του συστήματος(όλη η αστυνομία μπροστά στη Βουλή, κανένας στα μαγαζιά του κόσμου), μπορεί να μας απαντήσει για ποιο λόγο το αδερφάκι του Γιώργου Παπανδρέου, ο κύριος Νίκος μας, έχει ζητήσει και έχει λάβει 17 αστυνομικούς για να προστατεύουν τον μαντρότοιχο της βίλας του στην Εκάλη;

Κινδυνεύει από κάποιον ο μπίζνεσμαν της οικογένειας;

Είστε απαράδεκτος κύριε Παπουτσή. Την ώρα που έχουν καεί 170 επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης εξαιτίας σας, συνεχίζετε να προκαλείτε. Δεν θα βγει σε καλό σας. Να μας το θυμηθείτε...

makeleio.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "17 ΦΡΟΥΡΟΙ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΙΣΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΜΜΕΝΗ"

Η ενδιάμεση συμφωνία Ελλάδας-FYROM πρέπει να καταγγελθεί !

Δεκάδες επιφανείς Έλληνες επιστήμονες, που γνωρίζουν άριστα τις παραμέτρους του "Σκοπιανού προβλήματος", ζητούν με ανοιχτή επιστολή τους την καταγγελία της ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και FYROM, θέση που βρίσκει απολύτως σύμφωνο το taxalia, που προσυπογράφει τις απόψεις των συντακτών της επιστολής. Διαβάστε για ποιούς λόγους πρέπει να καταργηθεί η ενδιάμεση συμφωνία (που θυμίζουμε φέρει την υπογραφή του σημερινού ΠτΔ Κάρολου Παπούλια):


Αξιότιμα Μέλη της Ελληνικής Βουλής,

Ανοικτή επιστολή για Ενδιάμεση Συμφωνία

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στις 5 Δεκεμβρίου 2011 επί της προσφυγής της πΓΔΜ κατά της χώρας μας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, απέδειξε, πέραν πάσης αμφισβήτησης, ότι η διμερής αυτή συμφωνία είναι ετεροβαρής εις βάρος της Ελλάδος.

Οι εισηγήσεις που ζητούσαν προ πολλού από τις πολιτικές ηγεσίες την καταγγελία της συμφωνίας μετά το 2002, πού έληγε ο χρόνος εφαρμογής της και οι οποίες δεν εύρισκαν ανταπόκριση, δικαιώθηκαν.

Η Ενδιάμεση Συμφωνία όχι μόνον δεν προφύλαξε τα συμφέροντα μας αλλά τουναντίον εκχώρησε στην Σλαβική πλευρά της πΓΔΜ το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα ιστορικά και πολιτιστικά σύμβολα μας ως δικά της.

Η πρόβλεψη που ο τότε Υπουργός Εξωτερικών περιέλαβε στην συμφωνία, δεν αφορά την απαγόρευση χρήσης των συμβόλων αυτών αλλά απλώς την διαδικασία υποβολής παραπόνων της μίας πλευράς προς την άλλη.

Ενώ η πΓΔΜ χρησιμοποιούσε κατά κόρον το αποκαλούμενο συνταγματικό της όνομα που εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, η Ενδιάμεση Συμφωνία όχι μόνο δεν αρνήθηκε την χρήση του αλλά ούτε καν αναφέρθηκε στο θέμα, επιτρέποντας στους Σλάβους των Σκοπίων να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες.

Η δέσμευση της χώρας μας να υποστηρίζει χωρίς απολύτως καμία διάκριση την υποψηφιότητα της πΓΔΜ σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό, αποτέλεσε εκχώρηση, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, κυριαρχικού μας δικαιώματος.

Η Ενδιάμεση Συμφωνία συνομολογήθηκε για την αποκατάσταση των διπλωματικών, οικονομικών, εμπορικών κλπ, σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Οι σχέσεις αυτές έχουν αποκατασταθεί και η περίοδος εφαρμογής της συμφωνίας έχει λήξει εδώ και εννέα χρόνια.

Δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης και πρέπει να καταγγελθεί αφού προηγουμένως ενημερωθεί κατάλληλα η διεθνής κοινότητα περί της απόφασης αυτής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος υπέγραψε ως Υπουργός επί των Εξωτερικών την συμφωνία αυτή έχει το ηθικό τουλάχιστον δικαίωμα να ζητήσει από την σημερινή Κυβέρνηση την καταγγελία της.



Αγάπης Αναστάσιος, καθηγητής
Αγγελίδης Δημοσθένης, καθηγητής ΑΠΘ
Αναγνωστόπουλος Χρήστος, καθηγητής ΑΠΘ
Αποστολίδης Αλέξανδρος, βιομήχανος
Βαλαλά- Πεντζοπούλου Τερέζα, ομ. καθηγήτρια ΑΠΘ (Ακαδημαϊκός ΑΜ)
Βασιλειάδης Βασίλειος, π. διευθυντής Ε.Κ.Τ.Ε.
Γάκης Δημήτριος, χειρούργος μεταμοσχεύσεων (π. διοικητής ΑΧΕΠΑ)
Γαρούφας Δημήτριος, δικηγόρος (π. πρόεδρος ΔΣΘ)
Δαρδαβέσης Θεόδωρος, αν. καθηγητής ΑΠΘ (πρόεδρος Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης)
Δασκόπουλος Αντώνιος, επιχειρηματίας
Εξαδάκτυλος Αθανάσιος, ιατρός (πρόεδρος ΙΣΘ)
Ζάννας Δημήτριος, δικηγόρος (π. πρόεδρος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα)
Καϊκλής Μιχαήλ, δικηγόρος
Καραγιάννης Ελευθέριος, Πρέσβυς ε.τ
Καραθανάσης Αθανάσιος, καθηγητής Α.Π.Θ (αντιπρόεδρος ΕΜΣ)
Καρακωστάνογλου Βενιαμίν, διεθνολόγος (π. αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης)
Καραντζίκος Αθανάσιος, αντιστράτηγος ε.α.(επίτιμος ΑΥ/ΓΕΣ)
Καράσης Μαριάνος, ομ. καθηγητής ΑΠΘ (Ακαδημαϊκός ΑΜ)
Καπετανόπουλος Σωτήριος, δικηγόρος (π. πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης)
Κοεμτζόπουλος Λάζαρος, δικαστής (επίτιμος πρόεδρος Εφετών)
Κουτίτας Χριστόφορος, καθηγητής Α.Π.Θ (π. αντιπρόεδρος Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος)
Κριεζής Επαμεινώνδας, ομ. καθηγητής ΑΠΘ
Λεοντιάδης Ιωάννης, επ. καθηγητής ΑΠΘ
Μαυρίδης Παναγιώτης, Πολιτικός Μηχανικός, λογοτέχνης
Μαυρουδής Ελευθέριος, υποστράτηγος ε.α. (πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων)
Μεγαλοκονόμος Εμμανουήλ, Πρέσβυς ε.τ
Μενεξόπουλος Παναγιώτης, επιχειρηματίας
Μουτσόπουλος Νικόλαος, ομ. καθηγητής ΑΠΘ (Ακαδημαϊκός ΑΜ)
Μουσιόπουλος Νικόλαος, καθηγητής ΑΠΘ (αντιπρόεδρος Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος)
Οικονόμου Παναγιώτης, Πρέσβυς ε.τ
Παπασλιώτης Απόστολος,Πρέσβυς ε.τ
Πολίτης Κωνσταντίνος,Πρέσβυς ε.τ
Σιμώνης Ορέστης, Αρχιτέκτων Μηχανικός
Σκαρβέλης Δημήτριος, στρατηγός ε.α. (επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ακαδημαϊκός)
Στοφορόπουλος Θέμος, Πρέσβυς ε.τ
Σφέτας Σπυρίδων, αν. καθηγητής ΑΠΘ
Τουρκαντώνης Αχιλλέας, ομ. καθηγητής ΑΠΘ (Ακαδημαϊκός ΑΜ)
Τσαμούλης Περικλής, Πρέσβυς ε.τ.
Τσίρκας Ευάγγελος, αντιστράτηγος ε.α. (επίτιμος διοικητής Γ΄ ΣΣ)
Τσιτσιμπίκος Χαράλαμπος, αντιστράτηγος ε.α.
Τσολάκης Χρίστος, ομ. καθηγητής ΑΠΘ (π. αντιπρόεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου)
Χασιώτης Ιωάννης, ομ. καθηγητής ΑΠΘ (πρόεδρος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα)
Χατζόπουλος Ελευθέριος, βιομήχανος
Χεκίμογλου Ευάγγελος, συγγραφέας

taxalia.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ενδιάμεση συμφωνία Ελλάδας-FYROM πρέπει να καταγγελθεί !"

Και τον αριθμό σύνδεσης της ΔΕΗ θα γράφουμε στη δήλωση!

Οι 20 αλλαγές στο Ε1 που θα συμπληρώσουμε φέτος

Μαζικές διασταυρώσεις για "κρυφά" εισοδήματα και ...τετραγωνικά, σχεδιάζει η εφορία και ζητά από φέτος να συμπληρώνουμε στο Ε1 όχι μόνο το ονοματεπώνυμο ή το εισόδημα, αλλά ακόμα και τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού μας. Το νέο έντυπο δήλωσης φόρου εισοδήματος 2012 που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο φόρο Ακινήτων για το 2012, θα αρχίσει να αποστέλλεται άμεσα, ίσως και από αυτήν την εβδομάδα.

Το protothema.gr παρουσιάζει σήμερα το νέο έντυπο και όλες τις αλλαγές που θα συναντήσουμε σε αυτό -που στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνουν και ακόμα μεγαλύτερους φόρους σε σχέση με πέρυσι.

Προσωπικά στοιχεία (1η σελίδα, πίνακας 2)
1. Ζητείται πλέον να δηλώσουμε αν έχουμε περιουσία (ακίνητα, καταθέσεις κλπ) στο εξωτερικό. Αν «ξεχάσει» κάποιος να συμπληρώσει τους νέους αυτούς κωδικούς (029-030), τότε θα μπορεί το κράτος να κατάσχει ό,τι βρει πως έμεινε αδήλωτο, μετά από διασταυρώσεις με ξένες χώρες (πχ Ελβετία).

2. Για τους φορολογούμενους που έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1981 και μετά, ισχύει ειδικό αφορολόγητο 9.000 ευρώ (αντί 5.000) εφόσον τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν το όριο αυτό. Θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 017- 018 αλλά αν το ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά τις 9.000 ευρώ, τότε θα ισχύσει και για αυτούς το πολύ χαμηλό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και θα πληρώσουν αυτομάτως 400 ευρώ περισσότερο φόρο.

3. Καταργήθηκε ο κωδικός (027-028) που συμπλήρωναν οι δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

4. Καταργήθηκε η φοροαπαλλαγή που ίσχυε από το 2010 για νέους επιτηδευματίες ηλικίας κάτω των 35 και για κέρδη έως 30.000 ευρώ ετησίως. Απαλείφθηκε έτσι και η σχετική ένδειξη (019-020) στο Ε1 του 2012.

Τι φορολογείται (πίνακας 3, σελίδα 1-2)
5. Ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ δηλώνουν ξεχωριστά αν είχαν ζημία από ατομικό επάγγελμα την προηγούμενη χρήση (κωδ. 415-416 και 515-516).

6. Το εισόδημα από αλιευτικές δραστηριότητες δηλώνεται πλέον ξεχωριστά από τα γεωργικά (κωδ. 921-922). Συμπληρώνεται επιπλέον και ειδικός κωδικός (923-924) για το εισόδημα με βάση το αντικειμενικό σύστημα.

7. Δηλώνονται τα καθαρά κέρδη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ισχύος όμως μέχρι 100 kw (κωδ. 479-480)

8. Δηλώνονται τα καθαρά κέρδη από αγροτουριστική μονάδα, εφόσον η δυναμικότητά της δεν ξεπερνά τα 10 δωμάτια (κωδ. 481-482)

Πώς θα μας πιάσει το τεκμήριο (πίνακας 5, σελίδα 3)
9. Το σπίτι που μένει ο καθένας, ακόμα και αν φιλοξενείται δωρεάν, θεωρείται τεκμηριο εισοδήματος, εφόσον βρίσκεται σε τιμή ζώνης από 2.800 ευρώ ανά τμ και άνω. Από φέτος όμως η εφορία ζητάει να αναγράφεται στο Ε1 και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ (κωδ. 205) για την κύρια κατοικία κάθε φορολογουμένου, ασχέτως τιμής ζώνης.

10. Απαλείφθηκαν τελικώς οι κωδικοί 206-208-210 στους οποίους οι φορολογούμενοι σχεδιαζόταν να δηλώνουν τους χώρους που έχουν «τακτοποιήσει» ως ημιυπαίθριους ή αυθαίρετους χώρους, κινδυενύοντας να πιαστούν για τα καλά στα δίχτυα της Εφορίας, για μεγαλύτερη επιφάνεια από εκείνη που ως πέρυσι δήλωναν.

Τι μειώνει το ετήσιο τεκμήριο (πίνακας 6, σελίδα 3)
11. Για εισοδήματα που εξαιρούνται της έκτακτης εισφοράς (αποζημιώσεις απολύσεως, εφάπαξ κλπ) υπάρχει νέος κωδικός (657-658).

12. Προστίθεται κωδικός για δαπάνες γα αγορά ή ανέγερση ακινήτων, αλλά και για τη χρηματοδοτική μίσθωσή τους (κωδ. 735-736). Οι δαπάνες αυτές δεν αποτελούν πλέον τεκμήριο και οι φορολογούμενοι δεν θα ελεγχθούν για το «πόθεν έσχες». Ωστόσο αν πρόκειται για αγορά α΄κατοικίας με στεγαστικό δάνειο, οι τοκοχρεολυτικές δόσεις του δανείο για το 2011 θεωρούνται τεκμήριο και προστίθενται στις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και διαβίωσης.

Πώς γλιτώνετε φόρους (πίνακας 7, σελίδες 3-4)
13. Όλες ανεξαιρέτως οι ιατρικές δαπάνες που μειώνουν εισόδημα και φόρο, «περνάνε» πλέον σε έναν κωδικό (051). Καταργούνται οι κωδικοί 043-046 που αφορούσαν νοσηλεία και γιατρούς στο εξωτερικό.

14. Καταργείται ο κωδικός 041 για τις δαπάνες σε δικηγόρους. Αυτές οι δαπάνες συναθροίζονται στις γενικές δαπάνες με αποδείξεις (κωδ. 049)

15. Προστέθηκαν κωδικοί (092,094,096) για όσους δηλώνουν πως «φιλοξενούνται» και δεν πληρώνουν ενοίκιο κύριας κατοικίας.

16. Νέος κωδικός 075-076 για τις δωρεές χρηματικών ποσών στον «λογαριασμό αλληλοβοηθείας για την απόσβεση του Δημοσίου χρέους».

17. Eχουν συγχωνευθεί οι κωδικοί που αφορούν στους τόκους στεγαστικών δανείων. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία σύναψης του δανείου οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν στον κωδικό 063-064 τους τόκους που κατέβαλαν το 2011. Όλοι πλέον (και οι πριν το 1999) δηλώνουν και τα τετραωνικά της κατοικίας (κωδ. 071).

18. Προστέθηκαν νέοι κωδικοί (077-078) που αφορούν στα μισθώματα επιχειρήσεων τριτογενούς τομέα της περιοχής «Γεράνι» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, προκειμένου να εκπέσει από αυτά έως το 80% των δαπανών αποκατάστασης.

19. Νέοι κωδικοί (033- 034- 035- 036) όπου καταγράφονται οι δαπάνες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών.

Προκαταβολή-συμψηφισμός φόρων (πίνακας 8, σελίδα 4)
20. Απαλείφτηκε ο κωδικός 653 όπου αναγράφονταν και αφαιρούνταν από τον τελικό φόρο, τα ποσά φόρου που προκαταβλήθηκαν για φορτηγά ΔΧ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, λιανοπωλητές κλπ.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Και τον αριθμό σύνδεσης της ΔΕΗ θα γράφουμε στη δήλωση!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news