facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Σφοδρή γεωμαγνητική καταιγίδα φέρνει το βόρειο σέλας μέχρι την Αγγλία

Μία πανίσχυρη ηλιακή καταιγίδα χτυπά τη Γη τα τελευταία 24ωρα. Η καταιγίδα ξεκίνησε την Κυριακή στο μητρικό μας άστρο και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η πιο ισχυρή καταιγίδα που έχει εκδηλωθεί στον Ήλιο από το 2005. Φορτισμένα σωματίδια εκτοξεύονται από τον Ήλιο με ταχύτητα περίπου 170 εκατομμυρίων χλμ/ώρα.

Ο ουρανός φωτίστηκε από το βόρειο σέλας ακόμα και στη βόρεια Αγγλία και τη Σκωτία λόγω της καταιγίδας σωματιδίων, ανακοίνωσε η Βρετανική Αστρονομική Ένωση.

Στον Καναδά, που βρίσκεται σε μεγάλο γεωγραφικό πλάτος και επηρεάζεται περισσότερο από την καταιγίδα σωματιδίων, η διαστημική υπηρεσία προειδοποίησε για ενδεχόμενα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση.

Στις ΗΠΑ, το φαινόμενο παρακολουθεί το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού που αποτελεί τμήμα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOOA) των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η καταιγίδα εξελίσσεται και είναι πιθανό να δημιουργηθούν ακόμη πιο ισχυρά «τσουνάμι» φορτισμένων σωματιδίων τα οποία θα φτάσουν στον πλανήτη μας.

Τα φορτισμένα σωματίδια που φτάνουν από τον Ήλιο συνήθως παγιδεύονται στο γήινο μαγνητικό πεδίο και κινούνται προς τους πόλους, όπου συγκρούονται με σωματίδια της ανώτερης ατμόσφαιρας και γίνονται ορατά ως το σέλας. Σε ορισμένες περιπτώσεις ειδικά αν η καταιγίδα είναι πολύ ισχυρή το ηλιακό «τσουνάμι» μπορεί να επηρεάσει μετασχηματιστές υψηλής τάσης, δορυφόρους και συστήματα ραδιοεπικοινωνιών.

Το «τσουνάμι» των φορτισμένων σωματιδίων αποτελεί τόσο ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο όσο και ένα εκθαμβωτικό θέαμα, το οποίο χάρη στα μέσα της τεχνολογίας μπορούμε να απολαύσουμε.

Οι εικόνες που ακολουθούν είναι πραγματικά συγκλονιστικές.




 


 


Διαβάστε Περισσότερα » "Σφοδρή γεωμαγνητική καταιγίδα φέρνει το βόρειο σέλας μέχρι την Αγγλία"

Κλείνουν η μία μετά την άλλη οι υπηρεσίες διαμοιρασμού αρχείων

Όπως όλα δείχνουν, το κλείσιμο της υπηρεσίας Megaupload ήταν μόνο η αρχή. Τις τελευταίες ώρες προστέθηκαν δύο ακόμα sites στη λίστα των τέως υπηρεσιών διαμοιρασμού αρχείων. Πρόκειται για το FileServe και το FileSonic.

Αμφότερες οι υπηρεσίες λειτουργούσαν στα πρότυπα του Megaupload. Ο χρήστης ανέβαζε ένα οποιοδήποτε αρχείο και στη συνέχεια έδινε το link σε τρίτους που ήθελαν να κατεβάσουν το αρχείο. Εδώ και λίγες ώρες, όμως, τόσο το FileServe όσο και το FileSonic έχουν αφαιρέσει τη δυνατότητα για download από τρίτους και ο κάθε χρήστης μπορεί να κατεβάζει μόνο τα αρχεία που έχει ανεβάσει ο ίδιος.

Σε αντίθεση με την περίπτωση του Megaupload, η κίνηση των FileServe και FileSonic ήταν εθελοντική. Προφανώς, οι δύο υπηρεσίες πήραν αυτή την πρωτοβουλία για να προλάβουν το "κυνηγητό" από τις διωκτικές αρχές. Μένει να δούμε αν πρόκειται για μέτρο μόνιμου χαρακτήρα ή για προσωρινή κίνηση μέχρι να πέσουν οι τόνοι.

e-pcmag.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνουν η μία μετά την άλλη οι υπηρεσίες διαμοιρασμού αρχείων"

Το δώρο του Ρέππα στον φίλο (μισθωτή) του αδερφού Νίκου

Πολιτικό δώρο του Δημήτρη Ρέππα, την περίοδο που ήταν υπουργός Μεταφορών, είναι τελικά η υπουργική απόφαση που ευνόησε τον επιχειρηματία Αλκη Πέτα, οποίος έχει νοικιάσει το «ανάκτορο» των 530 τ.μ. της Εκάλης στον αδελφό του Γιώργου Παπανδρέου Νίκο.

Ο ίδιος επιχειρηματίας, μέσω της εταιρίας του με την επωνυμία «Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.», που λειτουργεί κάτω από το εμπορικό σήμα AVIS - Πειραιώς Best Leasing, εμφανίζεται και ως δανειστής στο πολυτελές καφέ BMW που οδηγεί o Νίκος Παπανδρέου, ενώ η ίδια εταιρία του Μr Avis είχε παραχωρήσει και τον μπλε κομπρέσορα C 200 που οδηγούσε πρόσφατα, χωρίς δίπλωμα, σαν τρελό φορτηγό ο πρώην «προεδρικός» υπουργός Κίμωνας Κουλούρης.

Οπως αποκαλύπτει η «δημοκρατία», στις 14 Ιουνίου 2011 (δηλαδή πριν από μερικούς μήνες) ο τότε υπουργός Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας υπέγραψε -μαζί με τον συναρμόδιο υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο- την απόφαση που λειτούργησε ως εισιτήριο στον επιχειρηματία και φίλο του αδελφού του τότε πρωθυπουργού για το απόλυτο τζιράρισμα. Ο κ. Πέτας μπορούσε να εκμεταλλευτεί πια το νομοθετικό πλαίσιο, με το κόκκινο χαλί που του στρώθηκε, για μια ακόμα αιφνιδιαστική διείσδυση στην «παγωμένη» αγορά, με την άρση της απαγόρευσης του leasing για 650.000-700.000 ελαφρά φορτηγά Ι.Χ. φορτίου κάτω των 3,5 τόνων που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη, που είναι τροποποίηση και συμπλήρωση της 16597/2010 (ΦΕΚ Β΄2156), προβλέπονται οι «όροι και οι προϋποθέσεις σύστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων εκμίσθωσης επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.), χωρίς οδηγό». Επίσης επιτρέπεται στις επιχειρήσεις εκμισθώσεως Ι.Χ. αυτοκινήτων να εκμισθώνουν και φορτηγά Ι.Χ. Αυτοκίνητα (ΦΙΧ) μεικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους, ιδιοκτησίας τους, ή φορτηγά αυτοκίνητα τα οποία έχουν μισθώσει από εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης και τα οποία συμπεριλαμβάνονται στον ελάχιστο αριθμό αυτοκινήτων. Οπως προκύπτει, ο νόμος είναι, εκ του αποτελέσματος, κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των εταιριών leasing, αγορά στην οποία η εταιρία του κ. Πέτα φέρεται να έχει ίσως το μεγαλύτερο μερίδιο.

Σημειώνεται ότι μετά τον Δεκέμβριο του 2010 ο κ. Πέτας έκανε μια καλή πράξη και μίσθωσε το ακίνητο των 530 τ.μ. (που μόλις πριν από μερικούς μήνες είχε αγοράσει) στον αδελφό του κ. Παπανδρέου Νίκο. Μερικούς μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2011, ο κ. Ρέππας (και όχι ο προκάτοχός του Γ. Ραγκούσης, όπως κατά λάθος γράψαμε χθες αδικώντας τον) υπέγραψε την κοινή υπουργική απόφαση. Οι περίεργες αυτές χρονικές συμπτώσεις είναι εύλογο να προβληματίζουν αναφορικά με την πολύκροτη μίσθωση της βίλας.

Επίσης πριν από τη μετακόμιση Παπανδρέου στην Εκάλη, Πέτας και αδελφός Νίκος εμφανίζονταν να... συγκατοικούν επί της 28ης Οκτωβρίου 12 στα Βριλήσσια σε ίδιο ή γειτονικό διαμέρισμα σαν... αυτοκόλλητοι.

Περίεργο είναι επίσης το γεγονός ότι ο κύριος Avis κάνει αγορά-μαμούθ της βίλας τον Οκτώβριο του 2010 από τον γνωστό μουσικοσυνθέτη Φοίβο (Ευάγγελο Τασόπουλο, γιο της παλιάς φίλης του Γιάννη Γκιωνάκη Αφροδίτης Κοζανιτά). Ο Φοίβος το πουλά στον Πέτα την 1/11/2010 έναντι 1.300.000 ευρώ, κάτω από την αντικειμενική αξία που είναι βάσει των συμβολαίων 1.380.951.27 ευρώ. Τα 200.000 ευρώ δίνονται στο χέρι, ενώ το υπόλοιπο πιστώνεται ως δάνειο στην Τράπεζα Πειραιώς. Ενεκα του δανείου μπαίνει προσημείωση στο σπίτι από την τράπεζα τον Δεκέμβριο του 2010. Στο «ανάκτορο» επί της οδού Κουμαριάς μετακομίζει ύστερα από λίγο καιρό ο Νίκος Παπανδρέου. Δηλαδή ο φίλος του πρωθυπουργικού αδελφού χρεώνεται μια υποθήκη 1.000.000 ευρώ για ένα σπίτι όπου δεν θα μείνει ο ίδιος, αλλά ο αδελφός του κ. Παπανδρέου. Και ύστερα από ελάχιστο διάστημα διά του κ. Ρέππα υπογράφεται η απόφαση-θησαυρός.

dimokratianews.gr Στέφανος Χίος
Διαβάστε Περισσότερα » "Το δώρο του Ρέππα στον φίλο (μισθωτή) του αδερφού Νίκου"

PSI και τρόικα, στο επίκεντρο της συνάντησης Παπαδήμου-Βενιζέλου

Δεν αποκλείεται νέος κύκλος επαφών με πολιτικούς αρχηγούς

«Από το αεροπλάνο στο Μαξίμου» πηγαίνει ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης για να συναντήσει σε λιγότερο από μία ώρα τον πρωθυπουργό. Ενδιάμεση μόνο στάση, η δίωρη συνάντηση με την
τρόικα.

«Θα γινόταν και νωρίτερα αλλά έπρεπε να τελειώσει πρώτα η δεξίωση στο Διπλωματικό Σώμα», λένε οι συνεργάτες του Λουκά Παπαδήμου για αυτήν τη συνάντηση Παπαδήμου - Βενιζέλου στις δέκα το βράδυ και δεν αποδέχονται τον χαρακτηρισμό έκτακτη συνάντηση.

«Έρχεται για να τον ενημερώσει για το Eurogroup. Τι πιο λογικό», απαντούν στις επόμενες ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ωστόσο και μόνο η ατζέντα του χθεσινού Eurogroup δικαιολογεί τον έκτακτο χαρακτήρα της συνάντησης.

Πρώτον η τρόικα και το ΔΝΤ πιέζουν για ολοκλήρωση της συμφωνίας για το PSI το αργότερο ως τις 13 Φεβρουαρίου με ζητήματα όπως το ύψος του επιτοκίου αλλά και το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών να παραμένουν ανοικτά.

Δεύτερον η τρόικα και το ΔΝΤ πιέζουν για υπογραφές από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για να δεσμεύσουν και την επόμεη κυβέρνηση στα μέτρα που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση. Και όπως ενημέρωσε ο κ. Βενιζέλος του συναδέλφους στις Βρυξέλλες ούτε η τρόικα, ούτε το ΔΝΤ βλέπουν ξεχωριστά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, την ολοκλήρωση του PSI, τη νέα δανειακή σύμβαση και τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν.

Με αυτά ως δεδομένα, δεν αποκλείεται μετά τη συνάντηση Παπαδήμου - Βενιζέλου να έχουμε νέο κύκλο επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ή ακόμα και έκτακτο συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "PSI και τρόικα, στο επίκεντρο της συνάντησης Παπαδήμου-Βενιζέλου"

ΕΦΕΤ:Ανάκληση επικίνδυνων μανιταριών από την LIDL

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση μανιταριών

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., ενημερώθηκε εκτάκτως το Σάββατο βράδυ και περί ώρα 22.30, μέσω
του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF)
σχετικά με τη διακίνηση μανιταριών, τα οποία δεν είχαν υποστεί επαρκή θερμική
επεξεργασία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλειστεί η ανάπτυξη μικροοργανισμών
και κατά συνέπεια να υφίσταται πιθανός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε σε μανιτάρια με ονομασία πώλησης «Μανιτάρια 1.
διαλογής ολόκληρα, συσκευασίας 400gr», εμπορική επωνυμία «FRESHONA» και
ημερομηνία λήξης 31.12.2014, τα οποία διακινούνται μέσω της εταιρείας «LIDL
Hellas», ενώ ως παραγωγός εμφανίζεται πολωνική επιχείρηση.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, η γερμανική επιχείρηση «LIDL», στο πλαίσιο των αυτοελέγχων της,
εντόπισε το πρόβλημα στην γραμμή παραγωγής του ανωτέρω προϊόντος, το οποίο και
υφίστατο τους τελευταίους 10-11 μήνες. Για το λόγο αυτό και ως όφειλε ενημέρωσε για το
περιστατικό τις αρμόδιες αρχές, ενώ παράλληλα προέβη σε ανάκληση/ απόσυρση του
προϊόντος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος από
την επιχείρηση «LIDL Hellas», καθώς και προληπτική ανάκληση/ απόσυρση των
συνολικών παρτίδων της εμπορικής επωνυμίας «FRESHONA Μανιτάρια 1. διαλογής
ολόκληρα, συσκευασίας 400gr», ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Παράλληλα ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και
τις γερμανικές αρχές για την περαιτέρω παρακολούθηση του συγκεκριμένου περιστατικού.
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ:Ανάκληση επικίνδυνων μανιταριών από την LIDL"

Συνελήφθη ο πρώην εκδότης του Sportime Κ. Κυριακόπουλος

Για χρέη ύψους 741.796 ευρώ συνελήφθη το πρωϊ ο εκδότης της εφημερίδας Sportime, Κώστας Κυριακόπουλος. Οι άνδρες του τμήματος φορολογικής αστυνόμευσης συνέλαβαν τον επιχειρηματία στο σπίτι του στο Νέο Ψυχικό.

Εκτός από τα χρέη του προς το δημόσιο επιπλέον σε βάρος του Κώστα Κυριακόπουλου εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για παράβαση του νόμου περί επιταγών, με ποινή φυλάκισης 7 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ.

Η ποινή φυλάκισης που αντιμετωπίζει είναι 6 χρόνια και 3 μήνες.

Μετά την σύλληψη του οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ο πρώην εκδότης του Sportime Κ. Κυριακόπουλος"

Τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος

Αγωνία για τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο έπειτα από το σοβαρό τραυματισμό του σε τροχαίο.

Νωρίτερα μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση σε ιδιωτικό θεραπευτήριο του Πειραιά έπειτα από τροχαίο ατύχημα με μοτοσικλετιστή.

Το τροχαίο σημειώθηκε στον περιφερειακό Δραπετσώνας-Κερατσινίου εκεί όπου πραγματοποιούνται γυρίσματα για τη νέα ταινία του δημοφιλούς σκηνοθέτη.

Ο άτυχος άντρας σε μια προσπάθειά να διασχίσει το δρόμο, παρασύρθηκε και τραυματίστηκε από διερχόμενο μοτοσικλετιστή. Ο οδηγός του δικύκλου είναι ειδικός φρουρός ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν εκτός υπηρεσίας.

Η κατάσταση της υγείας του παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτη κρίνεται σοβαρή και ήδη νοσηλεύεται διασωληνωμένος.

newsbomb.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος"

Έκλεψαν αυτοκίνητο αλλά δεν ήξεραν να οδηγούν!

«Γης Μαδιάμ» τα έκαναν στην πόλη της Κέρκυρας δυο νεαροί αλλοδαποί που ήθελαν να κάνουν τις βόλτες τους με κλεμμένο αυτοκίνητο, αλλά φαίνεται πως δεν είχαν… ιδέα από οδήγηση! Έτσι, άρχισαν να κινούνται όπως στα… συγκρουόμενα του λούνα παρκ!

Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. άρχισαν έρευνες αμέσως μόλις το κέντρο της υπηρεσίας τους ενημέρωσε για αλλεπάλληλες συγκρούσεις ενός αυτοκινήτου με άλλα σταθμευμένα.

Σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου είχαν γίνει οι συγκρούσεις, εντόπισαν τους δύο αλλοδαπούς που προσπαθούσαν να ξεφύγουν τρέχοντας και τους συνέλαβαν.

Οι… ατζαμήδες οδηγοί που προσήχθησαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας, ένας 18χρονος Μαροκινός και ένας συνομήλικός του Αλγερινός, ομολόγησαν ότι λίγο νωρίτερα είχαν κλέψει ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο από το δημοτικό παρκινγκ στην Πάνω Πλατεία της Κέρκυρας.

Στην προσπάθειά τους να το οδηγήσουν, όμως, έπεσαν διαδοχικά πάνω σε τέσσερα άλλα σταθμευμένα αυτοκίνητα προκαλώντας τους σοβαρές ζημιές!

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκλεψαν αυτοκίνητο αλλά δεν ήξεραν να οδηγούν!"

Εννέα απαιτήσεις – σοκ της τρόικας για να εκταμιευτούν τα 130 δισ. της νέας σύμβασης

Σοκ προκαλούν τα εννέα μέτρα φωτιά τα οποία απαιτεί από την κυβέρνηση η τρόικα με… αντάλλαγμα το να εκταμιευτούν τα 130 δισ. ευρώ της νέας δανειακής σύμβασης. Η τρόικα μετέφερε τις απαιτήσεις της προς την κυβέρνηση με επίσημο υπόμνημα το οποίο υπογράφει ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τραα.
Ουσιαστικά το υπόμνημα αναφέρει ότι θα πρέπει να κατεδαφιστούν μια σειρά από εργασιακά δικαιώματα, να καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να γίνουν «φθηνότεροι» και «αναλώσιμοι» οι εργαζόμενοι ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», η τρόικα ζητά με το μνημόνιο να παρθούν εννέα μέτρα, τα έξι από τα οποία είναι οριζόντια και αφορούν όλη την αγορά εργασίας ενώ τα τρία αφορούν τις πρώην ΔΕΚΟ. Μεταξύ άλλων, το υπόμνημα θίγει και άλλα θέματα όπως τα επιδόματα, μερικά εκ των οποίων χαρακτηρίζει υπερβολικά.
Μάλιστα, η τρόικα φέρεται να έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) να δεσμευθούν για το νέο Μνημόνιο και τα επώδυνα μέτρα που αυτό θα περιλαμβάνει και μάλιστα οι δεσμεύσεις αυτές θα πρέπει να αφορούν και την περίοδο μετά τις εκλογές!
Συγκεκριμένα:
• 13ος και 14ος μισθός: Ζητείται η κατάργησή τους με νόμο. Οι επιχειρήσεις σύμφωνα με το υπόμνημα πρέπει να έχουν την «επιλογή» να επανεισαγάγουν το «μπόνους» στις κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις.
• Συλλογικές συμβάσεις: Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι πρέπει να καταργηθεί η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία έξι μήνες μετά την λήξη μιας συλλογικής σύμβασης και εφόσον δεν υπογραφεί άλλη όλοι οι όροι μεταφέρονται στις ατομικές συμβάσεις.
Η τρόικα υποστηρίζει ότι με αυτό οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν πλεονεκτήματα προηγούμενων περιόδων και ζητά να υπάρξει ρύθμιση ούτως ώστε να καθορίζονται οι συνθήκες εργασίας από άλλες υφιστάμενες συμβάσεις (π.χ. σε περίπτωση επιχειρησιακών από κλαδικές και σε περίπτωση κλαδικών από την εθνική).
• Διαιτησία: Να αλλάξει η διαδικασία της διαιτησίας και να λαμβάνονται υπόψη οικονομικές αναλύσεις πέραν των νομικών με στόχο την βελτίωση των οικονομικών τους! Μάλιστα, η διαδικασία πρέπει να ξεκινάει μόνο αν συμφωνούν και οι δύο πλευρές, εργαζόμενοι και εργοδότες.
• Ευελιξία: Οι απαγορεύσεις της υπερωριακής απασχόλησης, της απασχόλησης το Σαββατοκύριακο και των αλλαγών στο ωράριο είναι επιζήμιες στον τουριστικό κλάδο. Επιπλέον, η μείωση του ωραρίου μέσω της μερικής απασχόλησης πρέπει να γίνεται μόνο μειώνοντας τις εργάσιμες ημέρες και όχι τις ώρες της ημερήσιας απασχόλησης.
• Προσλήψεις- Απολύσεις: Να επεκταθεί με νόμο σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα η απελευθέρωση.
• Δικαστικό Σύστημα: Να απλουστευθεί και να επιταχυνθεί η εκδίκαση εργατικών διαφορών, όπως έγινε με τα ειδικά φορολογικά δικαστήρια.
• Μονιμότητα: Να καταργηθεί η ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα σε εργαζομένους να απολαμβάνουν καθεστώς μονιμότητας στις πρώην ΔΕΚΟ, δηλαδή σε αυτούς που δεν μπορούν να απολυθούν αν δεν φτάσουν στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ή δεν έχουν πράξει κάποιο παράπτωμα. Η τρόικα ζητάει να επιτρέπονται απολύσεις και για άλλους λόγους.
• Ωριμάνσεις: Ζητείται να θεσπιστεί νομοθετική ρύθμιση που θα παγώνει τις ωριμάνσεις σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Φυσικά, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν θα μπορούν να τις επανεισαγάγουν.
• Εισφορές: Μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία στα επίπεδα του ΙΚΑ.
Σημειώνεται ότι η τρόικα στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, δεν δέχθηκε τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για να μην καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός παρότι μια τέτοια απόφαση θα πλήξει βραχυπρόθεσμα τη ζήτηση και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση.
Πάντως η ελληνική κυβέρνηση επιμένει και δηλώνει δημόσια ότι θα σεβαστεί τις όποιες αποφάσεις λάβουν οι κοινωνικοί εταίροι σε ό,τι έχει να κάνει με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και της ΓΣΕΕ θα συναντηθούν και πάλι μάλλον την Τετάρτη και φέρονται να εξετάζουν ως λύση το διετές πάγωμα των μισθών (2013, 2014), το οποίο θα αφήσει ανέγγιχτη την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

eklogika.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Εννέα απαιτήσεις – σοκ της τρόικας για να εκταμιευτούν τα 130 δισ. της νέας σύμβασης"

''Να συναινέσουν ΌΛΑ τα ελληνικά κόμματα – Να μπει δυνατά στο κούρεμα το ΔΝΤ''

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως, ασχέτως του εκλογικού αποτελέσματος, όλα τα ελληνικά κόμματα πρέπει να συναινέσουν ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

"Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας" επανέλαβε ο Σόιμπλε που επιμένει στο στόχο της μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Σχετικά με το PSI, ο Β.Σόιμπλε κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας πως στόχος παραμένει η μείωση του ελληνικού χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ευελπιστεί πως πριν από τον Μάρτιο θα έχουν υπογράψει οι ευρωπαικές κυβερνήσεις τη Συνθήκη που βάζει φρένο στα χρέη, και πως πρέπει η Συνθήκη αυτή να ''συνδεθεί'' με τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης (ESM).

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "''Να συναινέσουν ΌΛΑ τα ελληνικά κόμματα – Να μπει δυνατά στο κούρεμα το ΔΝΤ''"

Μυτιλήνη: Αιμορραγούσε και της ζητούσαν 3,5 ευρώ για να της κάνουν ακτινογραφία!

Η νεαρή γυναίκα πήγε στα επείγοντα του νοσοκομείου Μυτιλήνης με αιμορραγία στο χέρι, μετά από τραυματισμό στη δουλειά της.

Αφού της δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, της είπαν ότι πρέπει να περάσει από το ακτινολογικό για να βγάλει ακτινογραφίες και να δουν αν είχε και κάποια άλλη ζημιά στο χέρι της.

Εκεί άρχισαν τα δύσκολα...
Για τις ακτινογραφίες έπρεπε να πληρώσει 3,5 ευρώ. Η γυναίκα δεν είχε πάνω της χρήματα.

Όπως διαβάζουμε στο lesvosnews.gr άρχισαν πολύωρες διαβουλεύσεις και αντιπαραθέσεις μέχρι που ένας συνάδελφός της από τη δουλειά, αναγκάστηκε να υπογράψει για λογαριασμό της και δεσμεύτηκε ότι την επομένη ημέρα, θα πήγαινε το ποσό των 3,5 ευρώ.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου κύριος Κατσιφαράκης, ο οποίος ζήτησε να διερευνηθεί το θέμα και είπε ότι για μία ακόμα φορά, ότι για τα επείγοντα περιστατικά δεν απαιτείται καμμία πληρωμή, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη: Αιμορραγούσε και της ζητούσαν 3,5 ευρώ για να της κάνουν ακτινογραφία!"

Ακριβαίνουν και πάλι οι τιμές στα τσιγάρα

Οι αλλαγές θα ισχύουν από τις 30 Ιανουαρίου

Σημαντική αύξηση έρχεται στη σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης των τσιγάρων και του καπνού από τις 30 Ιανουαρίου 2012.

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου για τον υπολογισμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τις 30 Ιανουαρίου 2012 ως σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης των τσιγάρων ορίζεται το ποσό των 162,27 ευρώ η φορολογική μονάδα (1 Φ.Μ.=1.000 τσιγάρα), έναντι 156,56 ευρώ η φορολογική μονάδα που ισχύσει σήμερα.

Ακόμη, ως σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης του λεπτοκομμένου καπνού, ο οποίος προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων, ορίζεται το ποσό των 158,16 ευρώ το χιλιόγραμμο, από 144,77 ευρώ το χιλιόγραμμο σήμερα.

Τέλος, η σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης των άλλων καπνών για κάπνισμα θα διαμορφωθεί από τις 30 Ιανουαρίου στο ποσό των 274,15 ευρώ το χιλιόγραμμο, έναντι 163,85 ευρώ το χιλιόγραμμο σήμερα.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακριβαίνουν και πάλι οι τιμές στα τσιγάρα"

Γραπτές εγγυήσεις για την συνέχιση της βοήθειας ζητά η Αυστρία

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ δήλωσε ότι το επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα χορηγηθεί μόνον εάν υπάρξει γραπτή δέσμευση των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για την υλοποίηση του προγράμμματος των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του αυστριακού πρακτορείου ειδήσεων ΑΡΑ, με τίτλο «Η Φέκτερ ζητά γραπτές εγγυήσεις για τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα», η υπουργός της Αυστρίας προσερχόμενη στη σύνοδο του Ecofin δήλωσε ότι το ΔΝΤ επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, «αλλά μπορούμε να πάρουμε θετική απόφαση, μόνο εφόσον τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα δεσμευτούν ως προς το πρόγραμμα. Αυτό πρέπει να γίνει γραπτώς».

Η Ε.Ε. αναμένει ένα τέτοιο βήμα από την Αθήνα, τόνισε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, που πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς «οι δαπάνες μέχρι στιγμής δεν έχουν μειωθεί. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Μόνο όταν υπάρξει γραπτή συμφωνία, μπορούμε να δώσουμε περαιτέρω βοήθεια. Οι πολιτικοί στην Ελλάδα πρέπει να ξέρουν ότι περιμένουμε να κάνουν περισσότερα».

Ως προς τις διαπραγματεύσεις για τη διαγραφή του χρέους, δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά η ίδια είναι αισιόδοξη για την έκβασή τους. «Δεν είμαι ιδιαίτερα αρνητική. Πιστεύω ότι ο ιδιωτικός τομέας θα συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό», επεσήμανε η κ. Φέκτερ, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι προβληματισμένη σχετικά με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

«Δεν χρειάζονται μόνο περικοπές, πρέπει να εφαρμοστούν και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και σε αυτό το σημείο υπάρχουν καθυστερήσεις», υπογράμμισε η υπουργός.

Στη συνέχεια τάχθηκε υπέρ της άμεσης ενεργοποίησης του μόνιμου μηχανισμού ESM και της γρηγορότερης διάθεσης των κεφαλαίων του, ενώ υπεραμύνθηκε της ρύθμισης που πέτυχε η Φινλανδία και με την οποία θα προκαταβάλει μεν το μερίδιό της στον ESM, αλλά θα εξαιρεθεί από την παροχή εγγυήσεων.

newskosmos.com
Διαβάστε Περισσότερα » "Γραπτές εγγυήσεις για την συνέχιση της βοήθειας ζητά η Αυστρία"

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Διέρρηξαν τον Δημόκριτο!

Κι όμως ένας χώρος που φυλάσσεται κυρίως λόγω των επικίνδυνων ραδιενεργών υλικών που υπάρχουν μπήκε στον κατάλογο των... θυμάτων διάρρηξης

Ώρα έξι το πρωί “χτύπησαν” οι δράστες στις εγκαταστάσεις του Δημοκρίτου. Παρά την ... κατά τα άλλα αυστηρή φύλαξη του χώρο μπήκαν με όλη τους της άνεση και για αρκετή ώρα δούλευαν με την... ησυχία τους.
Χρησιμοποίησαν μάλιστα οξυγόνο και... τροχό (!) δεν έκαναν δηλαδή και μεγάλη προσπάθεια για ... ησυχία.
Παρ' όλα αυτά κανείς δεν έσπευσε να τους σταματήσει, προφανώς καθώς κανείς, παρά τη φύλαξη του χώρου, δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό.
Εδώ δημιουργούνται τεράστια ερωτήματα.
Πως φυλάσσεται ο χώρος και από ποιόν;
Τι ακριβώς φυλάσσεται στον χώρο του Δημοκρίτου από τη στιγμή που οι δράστες όχι απλά διέρρηξαν το ΑΤΜ που βρίσκεται στο χώρο αλλά έφτασαν και ως το χρηματοκιβώτιο απ' όπου άρπαξαν... άγνωστο μέχρι στιγμής τι (!);

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Διέρρηξαν τον Δημόκριτο!"

Επιστρέφουν στη ΔΕΗ 200.000 καταναλωτές- Διαγράφηκαν από τα μητρώα Energa- Hellas Power

Περίπου 200.000 καταναλωτές ρεύματος που μέχρι σήμερα ηλεκτροδοτούνταν από την Energa και την Hellas Power επιστρέφουν στις ...αγκάλες της ΔΕΗ.

Με δεδομένες τις οφειλές των 120 εκατ. ευρώ προς τον ΔΕΣΜΗΕ και των περίπου 70 εκατ. ευρώ προς την ΔΕΗ - ποσά που έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω του τέλους ΑΠΕ και των χρεώσεων για τα δίκτυα και τις Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας - οι δύο εταιρείες διαγράφηκαν από το σχετικό μητρώο και, πλέον, δεν έχουν δικαίωμα προμήθειας ηλεκτρισμού.

Οι 200.000 πελάτες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται γνωστές εμπορικές αλυσίδες, υποκαταστήματα τραπεζών, νοσοκομεία, επιχειρήσεις καθώς και νοικοκυριά με μεγάλες καταναλώσεις ηλεκτροδοτούνται αυτόματα από τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη από την ΔΕΗ, ενώ μέσα σε τρεις μήνες θα πρέπει να επιλέξουν προμηθευτή της αρεσκείας τους, ώστε να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση.

Μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα ηλεκτροδότησης δεν υπάρχει, αλλά σύμφωνα με το protothema.gr, οι καταναλωτές θα δουν τους λογαριασμούς τους να «φουσκώνουν» καθώς, όπως είναι γνωστό, από την 1η Ιανουαρίου "τρέχουν" αυξήσεις στο ρεύμα της τάξης του 12,6% μεσοσταθμικά στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού έχει θέσει στη διάθεση του κοινού και την τηλεφωνική γραμμή 214-214-2000 για περισσότερες πληροφορίες.

Η ανακοίνωση ΡΑΕ - ΔΕΣΜΗΕ

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) ενημερώνουν τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ότι με στόχο την προστασία του καταναλωτή, τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΔΕΣΜΗΕ κατήγγειλε τις συμβάσεις Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και διέγραψε τις εταιρείες προμήθειας “ENERGA” και “HELLAS POWER” από το Μητρώο Συμμετεχόντων της Χονδρεμπορικής Αγοράς, λόγω της μη εκπλήρωσης εκ μέρους τους των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Συνεπώς, οι εταιρείες αυτές “ENERGA” και “HELLAS POWER”, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δεν μπορούν πλέον να προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε πελάτες.

Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει καθόλου την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους πελάτες των εταιρειών αυτών, όπως άλλωστε προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, και δεν απαιτείται από την πλευρά των πελατών αυτών να προβούν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Κατόπιν τούτου, οι πελάτες των εταιρειών “ENERGA” και “HELLAS POWER” θα εξυπηρετούνται, από ώρα 00:00 της 25ης/1/2012, αυτόματα από τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου (άρθρο 57, Ν. 4001/2011), που σήμερα είναι η ΔΕΗ ΑΕ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου, οι πελάτες αυτοί θα πρέπει εντός τριών μηνών να επιλέξουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Σε σχετική της ανακοίνωση, τώρα, η ΔΕΗ ενημερώνει τους πελάτες των υπόψη εταιρειών για τα ακόλουθα:

• Η ΔΕΗ, σύμφωνα με το ν. 4001/2011 άρθρο 57, αναλαμβάνει από ώρα 00:01 της Τετάρτης 25/1/2012 την προμήθεια των καταναλωτών αυτών με ηλεκτρική ενέργεια, ως Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου.
• Οι καταναλωτές αυτοί θα συνεχίσουν να έχουν αδιάλειπτη τροφοδότηση με ηλεκτρικό ρεύμα και δεν κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης.
• Επίσης, δεν χρειάζεται να προβούν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια.
• Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν.4001/2011, παρέχεται χρονικό διάστημα μέχρι τρεις (3) μήνες, προκειμένου οι καταναλωτές αυτοί να επιλέξουν τον Προμηθευτή της αρεσκείας τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, και να προβούν σε σύναψη σχετικής σύμβασης.
• Για το παραπάνω διάστημα, οι υπόψη καταναλωτές τιμολογούνται, όπως ορίζει ο νόμος, με τα αντίστοιχα δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ, αντιλαμβανόμενη την εύλογη ανησυχία των πιο πάνω καταναλωτών, για διευκόλυνσή τους και πληρέστερη ενημέρωση, έχει ήδη θέσει σε λειτουργία την ειδική τηλεφωνική γραμμή: 214-214-2000 (ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Κυριακή, 08:00 – 20:00).

newpost.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφουν στη ΔΕΗ 200.000 καταναλωτές- Διαγράφηκαν από τα μητρώα Energa- Hellas Power"

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων!

Ο καιρός θα αρχίσει να επιδεινώνεται από σήμερα. Εως και την Παρασκευή αναμένονται καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις αλλά και θυελλώδεις άνεμοι! Χρήσιμες συμβουλές από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.


Σήμερα Τρίτη 24/01/2012 ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στη Δυτική Ελλάδα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάννησα.

Την Τετάρτη 25/01/2012, κακοκαιρία θα επικρατήσει σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα. 
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα Δυτικά, τα Βόρεια, τα νησιά του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάννησα. 
Χιόνια θα πέσουν σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά και από το βράδυ και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας χώρας. 
Οι άνεμοι στα πελάγη από το απόγευμα θα ενισχυθουν και στο Ιόνιο οι Βοριάδες θα φτάνουν τα 8 και πιθανώς τα 9 Μπροφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση. 

Την Πέμπτη 26/01/2012, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί αρχικά σε όλη τη χώρα, κυρίως όμως στις ανατολικές και νότιες περιοχές. Οι χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν στην Κεντρική, την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, θα είναι πυκνές. 
Σταδιακή ύφεση των φαινομένων από τα Βορειοδυτικά. Οι Βόρειοι άνεμοι στα πελάγη θα φθάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση. 

Την Παρασκευή 27/01/2012, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και θα εξασθενήσουν. Οι Βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φθάνουν τα 7 με 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΧΙΟΝΙ – ΠΑΓΕΤΟΣ ή ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ: 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

1. Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα µε τον προορισµό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.)

2. Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συµπίπτει µε την αιχµή των καιρικών φαινομένων

3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια

4. Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση

5. Να εξοπλίζονται με τα απαραίτητα σχετικά τεχνικά εργαλεία για τα οχήματά τους και να προβλέπεται ένας ελάχιστος εξοπλισμός 

6. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

7. Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης

8. Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους, αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών

9. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος 

10. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό



newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων!"

Συνελήφθη ιδιοκτήτης εταιρείας καλλυντικών για χρέη

Συνελήφθη σήμερα το πρωί, στη Θεσσαλονίκη, από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ο 46χρονος έμπορος Καραγιαννίδης Ιωάννης του Σάββα, ιδιοκτήτης εταιρείας καλλυντικών, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο κατ΄ εξακολούθηση.

Το ύψος του χρέους ανέρχεται στο ποσό των 1.167.808,48 ευρώ, για το χρονικό διάστημα από 30-06-2010 έως 31-05-2011.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 98 Π.Κ «Εγκλήματα τελούμενα κατ΄ εξακολούθηση», καθώς και του άρθρου 25 παρ. 1δ’ του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει μετά την τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ.1 του Ν.3943/11 «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο».

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ιδιοκτήτης εταιρείας καλλυντικών για χρέη"

Συνελήφθη για μη απόδοση ΦΠΑ ο Σεραφείμ Φυντανίδης

Συνελήφθη ο Σεραφείμ Φυντανίδης για χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Έπειτα από έλεγχο της ΔΟΥ Ψυχικού για οικονομικά έτη έως το 2011, αποκαλύφθηκε ότι δεν απέδωσε ΦΠΑ, ύψους περίπου 300.000 ευρώ, ενώ του έχουν καταλογιστεί και σημαντικά πρόστιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr , o γνωστός δημοσιογράφος κατέβαλε προσπάθεια να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Επιπλέον σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, αναζητείται και η σύζυγός του, Βιργινία Βεντουράκη, για χρέη προς το Δημόσιο.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη για μη απόδοση ΦΠΑ ο Σεραφείμ Φυντανίδης"

Κάλπες πριν τις 8 Απριλίου ζητά ο Σαμαράς

Επιθυμεί ολοκλήρωση του PSI μέχρι τις 5 Μαρτίου

Τη διεξαγωγή εκλογών αμέσως μόλις κλείσει η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και πάντως όχι μετά τις 8 Απριλίου επιθυμεί η ΝΔ. Αυτό δήλωσε την Τρίτη, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς.

«Αμέσως μόλις κλείσει η νέα δανειακή σύμβαση και κριθεί και πάλι βιώσιμο το σύνολο του ελληνικού χρέους, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε εκλογές» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι η συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Μαρτίου. «Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο» υποστήριξε στις δηλώσεις του προς το Reuters.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάλπες πριν τις 8 Απριλίου ζητά ο Σαμαράς"

Χρυσοχοΐδης: Δεν καμαρώνω που δεν διάβασα το Μνημόνιο

Ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της πολιτικής του καριέρας του χαρακτηρίζει με νέα δήλωσή του το γεγονός πως δεν διάβασε το Μνημόνιο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Σε περαιτέρω εξηγήσεις μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook υποχρεώθηκε υπό το κύμα αντιδράσεων ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Επισημαίνοντας πως όχι απλά δεν ασχολήθηκε με το κείμενο αλλά ούτε καν με τις διαδικασίες της "δήθεν διαπραγμάτευσης", υπογραμμίζει ότι δεν το είπε με καμάρι.
Μάλιστα εκτιμά πως αυτό το γεγονός ήταν από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής του καριέρας, σημειώνοντας πως δεν εκτίμησε σωστά την κρισιμότητα των στιγμών και δεν ασχολήθηκε με το μείζον, την ευθύνη του ως μέλους της ηγεσίας της χώρας.
Η ανάρτηση του Χρυσοχοΐδη
"Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να επιβεβαιώσω τη στάση μου. Ναι, επαναλαμβάνω ότι το μνημόνιο δεν το διάβασα. Δεν ασχολήθηκα, όχι με το κείμενο, αλλά ούτε καν με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης.
Αυτό δεν το δήλωσα ούτε το είπα με καμάρι. Πολύ περισσότερο δεν το λέω για να αποσείσω ευθύνες από πάνω μου. Ίσα-ίσα το αντίθετο. Το θεωρώ από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής μου διαδρομής.
Γιατί δεν εκτίμησα σωστά την κρισιμότητα των στιγμών και απορροφήθηκα με το μερικό, το έργο μου σαν υπουργός, αντί να ασχοληθώ με το μείζον, την ευθύνη μου σαν μέλος της ηγεσίας της χώρας.
Το είπα για να τονίσω το πόσο όλοι μας χρειάζεται να αλλάξουμε. Είχαμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον κάθε αρχηγό, πρωθυπουργό. Και στη Βουλή να ψηφίζουμε και στη διακυβέρνηση να συναινούμε. Αυτοί οι καιροί πέρασαν και το μοντέλο εξαντλήθηκε.
Χρειάζεται συλλογικότητα, ατομική ευθύνη και συνεισφορά. Οι βουλευτές αντέδρασαν στην πρόταση Πετσάλνικου και έσωσαν τη χώρα. Μακάρι να το είχα κάνει, μακάρι να το είχαμε κάνει και για το μνημόνιο.
Σε αυτές τις στιγμές ο τόπος χρειάζεται καθαρά λόγια και γενναία αυτοκριτική. Μόνο έτσι θα φτιάξουμε ηγεσίες και θα βοηθήσουμε την πατρίδα. Λένε πως στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Τέτοιοι κανόνες σιωπής, η υποκρισία του πολιτικά ορθού, πρέπει να σπάσουν. Αυτοί οι κανόνες μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Είμαι αποφασισμένος να δώσω όλες τις δυνάμεις μου σ' αυτό".
Η μεταγενέστερη τοποθέτησή του επί του ζητήματος που ανέκυψε δεν φαίνεται να... έπεισε, κάτι που γίνεται εμφανές από τα σχόλια για την ανάρτησή του.
Παραθέτουμε ορισμένα εξ αυτών:
* Τώρα δηλαδή Μιχαλάκη, το έκανες καλύτερο νομίζεις????????????
* "Το μνημόνιο δεν το διάβασα. Δεν ασχολήθηκα, όχι με το κείμενο, αλλά ούτε καν με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης". Πάλι ασχολίαστο...
* Σιγά μην το διάβασε κανείς...
* Και είσαι ακόμα εκεί ρε Χρυσοχοΐδη;
* Μας έπεισες...

news247.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσοχοΐδης: Δεν καμαρώνω που δεν διάβασα το Μνημόνιο"

Twitter εναντίον Χρυσοχοΐδη

Θύελλα σχολίων προκάλεσε στο Twitter η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σύμφωνα με την οποία: «Δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δεν ήταν δική μου δουλειά».

Σε κλάσματα δευτερολέπτου άνοιξε συζήτηση με εκατοντάδες χρήστες να εξηγούν με το δικό τους τρόπο το λόγο για τον οποίο ο πρώην υπουργός ήταν… αδιάβαστος. Ανθολογούμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές αναρτήσεις: «Δεν διάβασα το μνημόνιο γιατί…»: «περιμένω να βγει στο σινεμά», «το ξέχασα στο σπίτι κύριε», «ξαφνικά εμφανίστηκε ένα ρακούν και μου το έκλεψε», «είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω», «ήταν μάθημα επιλογής και δεν το είχα διαβάσει», «το Τζέλα Δέλτα δεν είχε φουγάρα», «ήθελα να συμπαρασταθώ στους μαθητές που δεν είχαν βιβλία να διαβάσουν», «είμαι κούκλος και έχω άπαιχτους κοιλιακούς», «δεν ήταν εικονογραφημένο», «είμαι ΕΓΩ και τα ξέρω ΟΛΑ χωρίς να διαβάζω (αφιερωμένο στους μεγάλους μας πολιτικούς άνδρες)», «ήταν κακογραμμένο και χωρίς ενδιαφέρουσα πλοκή», «είμαι ο Μπάτμαν, πολεμάω το έγκλημα», «δεν μου είπαν να το διαβάσω, να το ψηφίσω μου είπαν», «στην Ελλάδα αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης των ευθυνών μας είναι μαγκιά», «αλλοιώνει τη γεύση ρε φίλε!», «ο Γιώργος μου είπε: μην ασχολείσαι, είναι όλα τακτοποιημένα», «εσείς διαβάσατε το πρόγραμμά μου όταν με ψηφίζατε;», «ήθελα να τελειώσω το "Μάικ το Φασολάκη"»…

Αυτά και άλλα πολλά (που δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε για ευνόητους λόγους), επιτυχημένα ή μη, θα βρείτε στο: #De_diavasa_to_mnimonio_giati. Και όχι, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν ετούτες οι γραμμές ο υπουργός Ανάπτυξης, παρότι χρήστης του Twitter, δεν είχε «τουϊτάρει» κάποια - ευφάνταστη ή μη - απάντηση στους «επικριτές» του…

tovima.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Twitter εναντίον Χρυσοχοΐδη"

Χρυσοχοϊδης: «Και βεβαίως δεν διάβασα το Μνημόνιο!»

Μια δήλωση-σοκ έκανε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για την προετοιμασία, μελέτη και συζήτηση του πρώτου Μνημονίου στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου, στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραδέχτηκε ότι ο ίδιος δεν διάβασε ποτέ το Μνημόνιο πριν την υιοθέτησή του από την τότε κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά «Και βεβαίως δεν διάβασα το Μνημόνιο. Δεν διάβασα το Μνημόνιο γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν ήταν δική μου δουλειά να μελετήσω το Μνημόνιο».

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη δήλωση έκανε χτες η τότε υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη. Μιλώντας στην εκπομπή Ανατροπή του Γιάννη Πρετεντέρη στο MEGA, η κυρία Κατσέλη είπε ότι διάβασε το Μνημόνιο «ένα Σάββατο πρωί για τρεις ώρες»...

iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσοχοϊδης: «Και βεβαίως δεν διάβασα το Μνημόνιο!»"

Στο σφυρί η περιουσία του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης-Δεν έχει να πληρώσει 18.000 ευρώ

Την υποθήκευση και συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, ζητά με προσφυγή της στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης η εταιρία «DPA TECHNICAL», καθώς η κυβερνητική παράταξη χρωστά 18.795,24 ευρώ, στην επιχείρηση από την προεκλογική εκστρατεία του 2009.

Τη στιγμή που τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να «νοικοκυρέψουν τη χώρα και να βάλουν τέλος στην κακοδιαχείριση», χρωστούν δεξιά και αριστερά, διάφορα ποσά και σταδιακά καλούνται να διαχειριστούν ακόμη και δικαστικέ εντολές.

Μάλιστα όπως φαίνεται καθαρά στα τιμολόγια και τα δελτία αποστολής που δημοσιεύουμε , πρόκειται για υλικό που αφορά συγκεντρώσεις, με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Καστανίδης, Ραγκούσης, Καρχιμάκης, Διαμαντοπούλου, Παπακωνσταντίνου, Λοβέρδος κ.α.

Σύμφωνα με την αγωγή της επιχείρησης στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, που δημοσιεύει στο σύνολό της σήμερα το alterthess.gr ,η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ καλείται να καταβάλει τα οφειλόμενα δύο τιμολογίων:

1)33/25-08-2009 συνολικής αξίας 7.135,24 ευρώ που αναλύεται σε καθαρή αξία 5.996ευρώ και το αντίστοιχο ΦΠΑ.

2)38/04-11-2009 συνολικής αξίας 16.660 ευρώ, που αναλύεται σε καθαρή αξία 14.000 ευρώ και το αντίστοιχο ΦΠΑ.

Από το συνολικό ποσό των δύο τιμολογίων το ΠΑΣΟΚ έχει πληρώσει μόλις 5.000 ευρώ. Η εταιρία στην αγωγή της αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ «αρνείται παράνομα κι αντισυμβατικά να μας καταβάλει το πόσο των 18.795,24 ευρώ» και ότι «…είναι υποχρεωμένο να καταβάλει σε εμάς το παραπάνω ποσό, γιατί έγινε καθ’ης πλουσιότερη, σε βάρος της περιουσίας μας χωρίς νόμιμη αιτία».

Μάλιστα το δικαστήριο στις 7/12 αποφάσισε με προσωρινή διαταγή την «απαγόρευση οποιασδήποτε μεταβολής της νομικής και πραγματικής κατάστασης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της», ενώ πλέον η εταιρία απειλεί ότι θα προχωρήσει σε πλειστηριασμό της περιουσίας του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης.

Όπως μαθαίνουμε το «φτωχό» ΠΑΣΟΚ, δεν ανησυχεί και ιδιαίτερα για τέτοιου τύπου αγωγές. Ακόμη και αν η επιχείρηση προχωρήσει σε πλειστηριασμό της περιουσίας της τοπικής του ΠΑΣΟΚ, στα γραφεία δεν θα βρεθεί ούτε καρέκλα, καθώς εδώ και μήνες παραμένουν κλειστά, ενώ το σχέδιο για μεταφορά τους σε νέο χώρο, λόγω οικονομικής στενότητας δεν προχώρησε ποτέ.



Αγωγή ενταντίον του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης
alterthess.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο σφυρί η περιουσία του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης-Δεν έχει να πληρώσει 18.000 ευρώ"

Οι οίκοι αξιολόγησης «δουλεύουν για το δολάριο»

Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε ο ευρωπαίος επίτροπος, Αν. Ταγιάνι

Ο επίτροπος Βιομηχανίας της ΕΕ Αντόνιο Ταγιάνι επέκρινε σήμερα τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης λέγοντας ότι «δουλεύουν για το δολάριο» επειδή υποβαθμίζουν διαρκώς το αξιόχρεο ευρωπαϊκών χωρών.

«Δεν μου αρέσει η δουλειά των οίκων αξιολόγησης επειδή δεν την κάνουν με διαφάνεια και έχουν κάνει πολλά λάθη», τονίζει ο Ταγιάνι σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς».

Ο Ταγιάνι κατηγόρησε τους οίκους αξιολόγησης για «εκβιασμό» επειδή ανακοίνωσαν υποβαθμίσεις λίγο πριν η ΕΕ συζητήσει ένα φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές κατά τη σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί για την 30η Ιανουαρίου.

«Υποστηρίζω πως πρέπει να τους επιβληθούν κανόνες», δήλωσε ο Ταγιάνι, ο οποίος είναι Ιταλός.

Ο ίδιος ζήτησε να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης. Οι τρεις κύριοι οίκοι που υφίστανται σήμερα έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι οίκοι αξιολόγησης «δουλεύουν για το δολάριο»"

Ερχεται η νέα τεχνητή καρδιά!

Θα μεταμοσχευθεί δοκιμαστικά σε λίγους ασθενείς μέσα στο 2012


Ενα τεχνολογικό θαύμα, δημιουργία γάλλων επιστημόνων, αναμένεται να δοκιμαστεί άμεσα: πρόκειται για μια τεχνητή καρδιά η οποία θα τοποθετηθεί σε μικρό αριθμό ασθενών μέσα στο 2012. Πρόκειται για ένα όργανο που θα μπορεί να συνοδεύει τους ασθενείς για το υπόλοιπο της ζωής τους, χωρίς να χρειαστεί αντικατάσταση.
Εμπνευστής της τεχνητής καρδιάς είναι ο Αλέν Καρπεντιέ, ο καρδιοχειρουργός που εμπνεύστηκε τη βαλβίδα που φέρει το όνομά του και η οποία έχει ήδη μεταμοσχευθεί σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ασθενείς.
Αν η καρδιά του Καρπεντιέ αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική με τη βαλβίδα του,  οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που περιμένουν (συχνά ματαίως) ένα συμβατό μόσχευμα θα μπορούν να αντικρίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι κλινικές δοκιμές θα έχουν ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες και, εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό, η καρδιά θα είναι στη διάθεση των ασθενών στα τέλη του 2013.
Η ιδέα να αντικατασταθεί ένα φθαρμένο ανθρώπινο όργανο με ένα τεχνολογικό προϊόν το οποίο θα εκτελεί την ίδια λειτουργία δεν είναι καινούργια. Εκθεμα στο Μουσείο Αρχαιοανθρωπολογίας Peabody της Βοστώνης το οποίο χρονολογείται από το 1800 π.Χ. αποδεικνύει ότι οι Μάγιας αντικαθιστούσαν τα φθαρμένα δόντια τους με κομμάτια από οστά ζώων τα οποία είχαν λαξέψει για να πάρουν το κατάλληλο σχήμα. Βεβαίως, τα δόντια είναι εύκολη υπόθεση. Το δύσκολο είναι να αντικατασταθούν εσωτερικά όργανα. Πώς να αντικαταστήσει κανείς μια «κουρασμένη» καρδιά; Η ιδέα και μόνο ακούγεται εξωπραγματική. Και όμως! Οι ολοένα αυξανόμενες κλινικές ανάγκες από τη μία και οι τεχνολογικές πρόοδοι από την άλλη οδήγησαν τους επιστήμονες στο να προσπαθήσουν να υλοποιήσουν αυτό το τιτάνιο έργο. Τα τελευταία 50 χρόνια μια σειρά προϊόντων έφθασε στην κλινική, άλλα με μεγαλύτερη και άλλα με μικρότερη επιτυχία.
Κυρίως επρόκειτο για συσκευές οι οποίες στόχευαν να ξεκουράσουν την καρδιά εν αναμονή μοσχεύματος, αν και υπήρξαν και κάποιες πιο φιλόδοξες προσπάθειες. Ενα από τα κυριότερα προβλήματα που εμφάνισαν αυτές οι συσκευές ήταν η δημιουργία θρόμβων (η οποία οδηγεί σε εγκεφαλικά επεισόδια – και όχι μόνο), ενώ σοβαρότατο πρόβλημα ήταν και το μέγεθος των ίδιων των συσκευών αλλά και των εξαρτημάτων που τις συνόδευαν (τα μεγέθη ήταν τέτοια που περιόριζαν την κινητικότητα των ασθενών).
Τα προβλήματα αυτά φαίνεται να έχει ξεπεράσει γαλλική εταιρεία η οποία προτίθεται, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, να δοκιμάσει μια νέα τεχνητή καρδιά σε 4-6 ασθενείς μέσα στο 2012. Οι ασθενείς θα επιλεγούν μεταξύ ατόμων που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου και για τους οποίους δεν θα υπάρχει συμβατό μόσχευμα. Εφόσον αυτή η πρώτη κλινική δοκιμή αποδειχθεί επιτυχής, θα υπάρξει μια ευρύτερη, με στόχο η τεχνητή καρδιά να βγει στην αγορά στα τέλη του 2013.
«Παιδί» του Καρπεντιέ η νέα καρδιά
Η τεχνητή καρδιά (κάτω δεξιά) έχει σχεδιαστεί να μοιάζει πολύ με την καρδιά ενός δότη (πάνω δεξιά). Το μόσχευμα (τεχνητό ή δότη) προσαρμόζεται στους κόλπους της καρδιάς του ασθενούς και στη συνέχεια συνδέονται τα μεγάλα αγγεία (αριστερά)
Αν το παραπάνω χρονοδιάγραμμα ακούγεται πολύ σύντομο για ένα τέτοιο επίτευγμα, στην πραγματικότητα δεν είναι: η προσπάθεια της γαλλικής εταιρείας να δημιουργήσει μια τεχνητή καρδιά για μεταμόσχευση έχει ξεκινήσει πριν από 20 χρόνια. Για την ακρίβεια η εταιρεία, η οποία ονομάζεται Carmat, συστάθηκε με στόχο τη δημιουργία τής εν λόγω καρδιάς. «Ψυχή» της εταιρείας είναι ο Αλέν Καρπεντιέ (Alain Carpentier), διάσημος γάλλος καρδιοχειρουργός, πρόεδρος σήμερα της Ακαδημίας Επιστημών της χώρας του, αλλά και αποδέκτης του Βραβείου Lasker. Ο Καρπεντιέ δεν έλαβε την εξαιρετική τιμητική διάκριση, η οποία συχνά είναι προπομπός του βραβείου Νομπέλ, για «ψύλλου πήδημα»: είναι ο άνθρωπος που επινόησε τεχνητές καρδιακές βαλβίδες  με αντιθρομβωτική δράση. Οι βαλβίδες αυτές έχουν ως σήμερα μεταμοσχευθεί σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ασθενείς οι οποίοι δεν χρειάζεται να παίρνουν αντιθρομβωτική αγωγή μετά την επέμβασή τους.
Αλλά από τη δημιουργία βαλβίδας ως τη δημιουργία καρδιάς η απόσταση είναι τεράστια. Ετσι, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 ο Καρπεντιέ ζητεί την υποστήριξη του Jean-Luc Lagardere του οποίου η εταιρεία Matra ασχολείται με την αεροναυπηγική. Η Carmat δημιουργείται με κεφάλαια του Lagardere και στελεχώνεται με ανθρώπινο δυναμικό της Matra, κρατώντας αρχικά μυστικούς τους στόχους της. Το 2010, μετά τη δημιουργία αρκετών πρωτοτύπων που βαθμηδόν γίνονται μικρότερα, ελαφρύτερα και λιγότερο ενεργοβόρα, η εταιρεία ανακοινώνει ότι η τεχνητή καρδιά της είναι έτοιμη. Πρόκειται για ένα τεχνολογικό θαύμα 900 γραμμαρίων και 0,75 λίτρων, το οποίο λειτουργεί με μόλις 27 watt. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων της Carmat, οι προδιαγραφές αυτές καθιστούν την καρδιά ικανή να εξυπηρετήσει τη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών.
Η πρωτοτυπία της νέας συσκευής
99,5% του αίματος στις κοιλίες ανανεώνεται με κάθε 5 χτύπους της τεχνητής καρδιάς. 2-2,5 ώρες θα διαρκεί η μεταμόσχευση της τεχνητής καρδιάς, χρόνος που απαιτείται και για μεταμόσχευση του οργάνου από δότη
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ολόκληρη καρδιά, καθώς δεν περιλαμβάνει κόλπους (οι κόλποι είναι τα δύο πάνω διαμερίσματα της τετράχωρης καρδιάς μας τα οποία δέχονται το αίμα που στη συνέχεια προωθούν στις κοιλίες...). Κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης ο καρδιοχειρουργός θα κληθεί να διατηρήσει τους κόλπους του ασθενούς και πάνω τους να στερεώσει τη συσκευή. Αυτή περιλαμβάνει δύο κοιλίες και τέσσερις βαλβίδες οι οποίες λειτουργούν ακριβώς όπως αυτές της καρδιάς. Ετσι, μέσω της πρώτης βαλβίδας η δεξιά κοιλία θα δέχεται από τον αντίστοιχο κόλπο το αίμα που δεν έχει πια οξυγόνο. Μέσω της δεύτερης βαλβίδας το αίμα αυτό θα οδηγείται στην πνευμονική αρτηρία και από ‘κεί στους πνεύμονες. Επιστρέφοντας οξυγονωμένο από τους πνεύμονες το αίμα θα φθάνει στον αριστερό κόλπο του ασθενούς και μέσω της τρίτης βαλβίδας θα περνά στην αριστερή κοιλία, η οποία θα το σπρώχνει προς την αορτή μέσω της τέταρτης βαλβίδας.
Πώς όμως επιτυγχάνει η τεχνητή καρδιά τη μετακίνηση του αίματος από τις κοιλίες; Χάρη σε μια μαλακή μεμβρανική επίστρωση που διαθέτουν αυτές. Πίσω από την επίστρωση κυκλοφορεί έλαιο σιλικόνης. Δύο εξαιρετικά μικρές αντλίες σπρώχνουν με δύναμη το έλαιο σιλικόνης προς τις μεμβράνες, η μετακίνηση των οποίων προωθεί το αίμα προς την πνευμονική αρτηρία ή την αορτή. Στη συνέχεια οι αντλίες προσροφούν το έλαιο σιλικόνης, οι μεμβράνες υποχωρούν και έτσι οι κοιλίες είναι έτοιμες να ξαναδεχθούν το αίμα. Η μετακίνηση των μεμβρανών έχει σχεδιαστεί να μοιάζει με τη συστολή και διαστολή των τοιχωμάτων των κανονικών κοιλιών, πράγμα που σημαίνει ότι η τεχνητή καρδιά θα χτυπά όπως και η κανονική. Οσο για τις αντλίες, αυτές ελέγχονται από ένα μικροηλεκτρονικό σύστημα το οποίο προσαρμόζει τη λειτουργία τους με βάση τις πληροφορίες που δέχεται από ένα δεύτερο σύστημα ηλεκτρονικών αισθητήρων.

Με τους αισθητήρες των Airbus!
Οι ερευνητές της Carmat βασίζουν πολλά σε αυτούς τους αισθητήρες, κάποιοι από τους οποίους χρησιμοποιούνται στα Αirbus A380 καθώς και στην κονσόλα Wii της Nintendo. Στην πραγματικότητα οι εν λόγω αισθητήρες καλούνται να «εξανθρωπίσουν» την τεχνητή καρδιά. Παραδείγματος χάριν, αν ο ασθενής θέλει να γυμναστεί, να ανέβει μια σκάλα, ή να κάνει οτιδήποτε απαιτεί αύξηση της οξυγόνωσης των οργάνων, αυξάνεται η πίεση στον δεξιό κόλπο. Ενας στρατηγικά τοποθετημένος αισθητήρας το αντιλαμβάνεται και πληροφορεί το ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του δίνει εντολή στις αντλίες να αυξήσουν την παροχή αίματος. Οι προδιαγραφές της τεχνητής καρδιάς επιτρέπουν την κυκλοφορία έως και 9 λίτρων ανά λεπτό, πράγμα που θα επέτρεπε στους ασθενείς να ανεβούν μια μεγάλη σκάλα. 
Αντιστοίχως προσαρμόζεται η παροχή όταν ο ασθενής μεταβάλλει τη θέση του, παραδείγματος χάριν όταν ξαπλώνει για να κοιμηθεί ή όταν ξυπνώντας το πρωί σηκώνεται από το κρεβάτι του. Οι αισθητήρες καλούνται μάλιστα να ανταποκριθούν και σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως παραδείγματος χάριν μια αιμορραγία. Η πτώση της πίεσης στον δεξιό κόλπο γίνεται αντιληπτή από τους αισθητήρες και το ηλεκτρονικό σύστημα δίνει εντολή να κρατηθεί η κυκλοφορία στο ελάχιστο δυνατόν ώστε να μειωθεί η απώλεια αίματος.

Πώς αποφεύγονται οι θρόμβοι
Η τεχνητή καρδιά της Carmat έχει την ανατομία μιας κανονικής καρδιάς
Βασική προϋπόθεση για την τεχνητή καρδιά ήταν αυτή να μην πυροδοτεί τη θρομβωτική διαδικασία, πράγμα που συμβαίνει όταν το αίμα έρχεται σε επαφή με ξένα υλικά. Σύμφωνα με την παρουσίαση των επιστημόνων της Carmat στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Θωρακοχειρουργικής στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας χρησιμοποιήθηκε και για την καρδιά το υλικό που χρησιμοποιείται και στις βαλβίδες του Καρπεντιέ. Πρόκειται για το περικάρδιο, τον ιστό που περιβάλλει την καρδιά όλων των θηλαστικών. Το περικάρδιο είναι βόειας προέλευσης και προτού αξιοποιηθεί για τις βαλβίδες ή για την τεχνητή καρδιά υφίσταται ένα πλύσιμο με έναν οργανικό διαλύτη (γλουταρική αλδεΰδη), πράγμα που εξασφαλίζει ότι ο ιστός αυτός δεν θα εκληφθεί από τον οργανισμό του ασθενούς ως ξένο σώμα και έτσι δεν θα υπάρξει ανοσολογική αντίδραση εναντίον του μοσχεύματος. Το κατεργασμένο περικάρδιο επιστρώνει τις μεμβράνες στο εσωτερικό των δύο κοιλιών. Καθώς από τη φύση του είναι πλούσιο σε ίνες κολλαγόνου, διαθέτει την απαραίτητη ευλυγισία, ενώ ταυτόχρονα είναι ανθεκτικό στο μηχανικό στρες που θα υφίσταται στο εσωτερικό της τεχνητής καρδιάς.
Ωστόσο οι ιδιότητες του περικαρδίου δεν ήταν τέτοιες που να επιτρέψουν την επίστρωση με αυτό όλων των χώρων της τεχνητής καρδιάς. Ετσι, στις πλευρές του τοιχώματος που διαχωρίζει τις δύο κοιλίες χρησιμοποιήθηκε ένα πορώδες πολυμερές υλικό που ονομάζεται ePTFE και το οποίο στα τεστ με ανθρώπινο αίμα έδωσε πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Τα υπόλοιπα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί και τα οποία θα έρχονται σε επαφή με τους ιστούς του ασθενούς είναι υλικά που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται στην ιατρική όπως το τιτάνιο και άλλα πολυμερή. Τέλος, προκειμένου να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος δημιουργίας θρόμβων, ο σχεδιασμός της καρδιάς είναι τέτοιος που αφενός να εξασφαλίζει την ομαλή ροή του αίματος (η χαοτική ροή ευνοεί τον σχηματισμό των θρόμβων), αφετέρου να αποτρέπει τη στασιμότητα του αίματος. Σύμφωνα με την προσομοίωση της ροής, το 99,5% του αίματος των κοιλιών ανανεώνεται με κάθε 5 χτύπους της καρδιάς.
Φυσικά για να γίνουν όλα τα παραπάνω απαιτείται ενέργεια. Η καρδιά λειτουργεί με μπαταρίες λιθίου οι οποίες προς το παρόν πρέπει να φορτίζονται κάθε τέσσερις ώρες. Καθώς όμως η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία των ασθενών είναι ένα από τα ζητούμενα των γάλλων επιστημόνων, αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με την εταιρεία Ρaxitech δημιουργούνται μπαταρίες οι οποίες θα φορτίζονται κάθε 12 ώρες. Η μικροσκοπική πρίζα για τις μπαταρίες θα εμφυτεύεται στο πίσω μέρος του αφτιού (πρόκειται για περιοχή με μικρή πιθανότητα ανάπτυξης λοιμώξεων), ενώ η συσκευή τροφοδοσίας των μπαταριών δεν ζυγίζει περισσότερο από 3 κιλά και θα είναι φορητή.

Crash test ως το 2013
Μετά την τεχνητή βαλβίδα «Καρπεντιέ» ο καθηγητής ευελπιστεί να υπάρξει και καρδιά που θα φέρει το όνομά του

Ο Αλέν Καρπεντιέ και οι συνεργάτες του φαίνεται ότι έχουν σκεφθεί και την παραμικρή λεπτομέρεια. Το ίδιο ωστόσο πίστευαν και άλλοι επιστήμονες που προσπάθησαν να δημιουργήσουν τεχνητές καρδιές στο παρελθόν. Καθώς η τεχνητή καρδιά διαθέτει ανθρώπινες προδιαγραφές, δεν είναι δυνατόν να δοκιμαστεί σε πειραματόζωα, όπως απαιτούν οι συνήθεις προκλινικές δοκιμές. Οι επιστήμονες της Carmat όμως δεν θα μπορούσαν να μη δοκιμάσουν το επίτευγμά τους. Εχουν τοποθετήσει την καρδιά σε ένα πειραματικό σύστημα και τη δοκιμάζουν σε κατά το δυνατόν αληθινές συνθήκες: αίμα περνά από αυτή συνεχώς, ενώ οι συνθήκες μεταβάλλονται για να ανταποκρίνονται σε μια συνηθισμένη ημέρα ενός ασθενούς. Υπολογίζουν ότι στα τέλη του 2013 η καρδιά θα έχει λειτουργήσει για αρκετές ώρες ώστε να είναι βέβαιοι για την αξιοπιστία της σε βάθος χρόνου. Φυσικά, μόνο οι κλινικές δοκιμασίες θα δείξουν πράγματι αν η καρδιά του Καρπεντιέ θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα των χιλιάδων ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια που περιμένουν (συχνά ματαίως) ένα μόσχευμα. Αυτή τη στιγμή όλα είναι έτοιμα: οι χειρουργοί έχουν εκπαιδευθεί (υπολογίζεται ότι η μεταμόσχευση δεν θα παίρνει πάνω από 2-2,5 ώρες, όπως και στην περίπτωση μεταμόσχευσης κανονικής καρδιάς), ενώ έχει αρχίσει η διαδικασία επιλογής των πρώτων ασθενών στους οποίους θα δοκιμαστεί. Θα ξέρουμε στα τέλη του 2012...


Το ηλεκτρονικό σύστημα υψηλής τεχνολογίας που βρίσκεται ενσωματωμένο στην τεχνητή καρδιά της επιτρέπει να προσαρμόζει τη λειτουργία της με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του ασθενούς


ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ
1957
Οι αμερικανοί χειρουργοί Willem J. Kolff και Tet Akutsu επιτυγχάνουν να κρατήσουν στη ζωή έναν σκύλο στον οποίο έχουν μεταμοσχεύσει μια καρδιά από πλαστικό που λειτουργεί με πεπιεσμένο αέρα. Το ζώο επιβιώνει για 90 λεπτά.
1962
Ο αμερικανολιβανέζος καρδιοχειρουργός Michael DeBakey εμφυτεύει σε έναν ασθενή μια συσκευή η οποία παροχετεύει  το αίμα από την καρδιά για οκτώ ώρες. Ο ασθενής επιζεί στη συνέχεια για 12 χρόνια με τη δική του καρδιά.
1967
Ο νοτιοαφρικανός καρδιοχειρουργός Christian Barnard πετυχαίνει να αφαιρέσει μια ανθρώπινη καρδιά από δότη και να τη μεταμοσχεύσει σε έναν 55χρονο ασθενή, ο οποίος επιζεί για 18 ημέρες. Ο θάνατός του προκλήθηκε από πνευμονία.
1969
Οι καρδιοχειρουργοί Denton A. Cooley και Domingo Liotta εμφυτεύουν μια αεροκίνητη καρδιά με δύο κοιλίες σε ασθενή που ανέμενε μεταμόσχευση. Ο ασθενής επιβίωσε για τις 64 ώρες που χρειάστηκαν για να βρεθεί το μόσχευμα.
1982
Ο χειρουργός William de Vries μεταμοσχεύει σε ασθενή την πρώτη τεχνητή καρδιά Jarvik-7. Ο ασθενής επιβιώνει για 112 ώρες, πράγμα το οποίο θεωρείται αποτυχία. Επειτα από μερικές ακόμη αποτυχημένες προσπάθειες, το πρόγραμμα εγκαταλείπεται.
2001
Εμφυτεύεται σε ασθενείς η τεχνητή καρδιά Abiocor, φτιαγμένη από τιτάνιο και βιοσυμβατό πλαστικό. Μεταξύ των 13 ασθενών ο ένας ζει για 512 ημέρες, ο μέσος όρος επιβίωσης όμως είναι 5,3 μήνες.
2004
Η τεχνητή καρδιά CardioWest, η οποία είναι εξέλιξη της Jarvik-7, λαμβάνει έγκριση στις ΗΠΑ. Μεταμοσχεύεται μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν άλλη εναλλακτική ενώ περιμένουν να μεταμοσχευθούν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχεται η νέα τεχνητή καρδιά!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news