facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

"Εθελοντική αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία"

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα. Μήνυμα Νταλάρα από το Παρίσι. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην διαπραγμάτευση για το PSI

"Σίγουρος" ότι θα μετατραπεί σε συμφωνία η πρόταση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, το λεγόμενο PSI, που παρέδωσε τις προηγούμενες μέρες στην ελληνική κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσάρλς Νταλάρα.
"Τα βασικά κομμάτια έχουν μπει στο παζλ", είπε ο κ. Νταλάρα, μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1 από το Παρίσι, αλλά δεν "άνοιξε" τα χαρτιά του για το περιεχόμενο της πρότασης, κυρίως σε ό,τι αφορά το ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων.
Επίσης δεν θέλησε να δεσμευθεί για το χρόνο που μπορεί να απαιτηθεί για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας και αν μπορεί να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο στο Eurogroup της Δευτέρας.
Ο επικεφαλής του IIF επέμεινε ότι η πρόταση που υπέβαλε ό ίδιος στην Αθήνα, για λογαριασμό των ιδιωτών πιστωτών, "ήταν η καλύτερη που μπορούσαμε", ενώ έκανε λόγο για "σταυροδρόμι", που, όπως είπε, είναι "ή εθελοντική αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία".
Κρίσιμο Eurogroup τη Δευτέρα
Η Ελλάδα, θα προσέλθει στο Eurogroup της Δευτέρας, με προσχέδιο συμφωνίας για το "κούρεμα", ωστόσο δεν αναμένεται η λήψη οποιασδήποτε απόφασης, καθώς δεν έχει επιτευχθεί ακόμα οριστική συμφωνία.
Οι συνομιλίες για το PSI αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς στις 30 θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όταν και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Η Ελλάδα δεν έχει χρονικά περιθώρια, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί το PSI και στη συνέχεια η νέα δανειακή σύμβαση, λόγω του ότι στις 20 Μαρτίου λήγει ομόλογο 14,5 δισ. ευρώ.
Πάντως, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Dow Jones, ακόμα και αν τελικά δεν έχει κλείσει η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση, ΕΕ και ΔΝΤ, εξετάζουν τη χορήγηση ενός μικρού δανείου, που θα καλύψει το κενό, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Το νέο πακέτο στήριξης, ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν της Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οι οποίες συναντήθηκαν ανεπισήμως.

Σόιμπλε: "Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει"
"Η Ελλάδα δυσκολεύεται στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει, διαφορετικά, η κατάσταση δεν θα μπορεί να διευθετηθεί", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σήμερα στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ARD.
O κ. Σόιμπλε δήλωσε ακόμη ότι το Βερολίνο δεν προτίθεται να ενισχύσει τον Μόνιμο Μηχανισμό Διάσωσης (ESM) πέρα από ό,τι συμφωνήθηκε κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και πρόσθεσε ότι για την ώρα ισχύουν τα συμφωνηθέντα για δυνατότητα δανεισμού 500 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ESM.
Σημείωσε, πάντως, ότι τον Μάρτιο θα εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα, σχετικώς με την επάρκεια του ποσού.

news247.gr
Διαβάστε Περισσότερα » ""Εθελοντική αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία""

H τρόικα ζητά έγγραφες δεσμεύσεις από τα τρία κόμματα για τα μέτρα του νέου μνημονίου

Σκληρές είναι κατά τις πληροφορίες οι απαιτήσεις της τρόικας από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να δοθεί η έγκριση για την χρηματοδότηση του PSI και τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης. Η τρόικα φέρεται να ζητά δεσμεύσεις για τα μέτρα -ύψους 20 δισ. ευρώ έως το 2014- από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ίσως και με τη μορφή υπογραφής προσυμφώνου.

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Mega ότι η τρόικα ζητά τις υπογραφές των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου στη δανειακή σύμβαση και ίσως ζητηθεί να υπογράψουν ένα προσύμφωνο για τα 30 δισ. ευρώ που είναι αναγκαία για την υλοποίηση του PSI.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, κατά τις συναντήσεις που είχε μαζί τους την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η τρόικα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ζητήσουν τις υπογραφές τους για το νέο μνημόνιο.

Ο Λουκάς Παπαδήμος φαίνεται ότι παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς ένα έγγραφο που περιείχε τις υποχρεώσεις της χώρας και εξήγησε ότι οι εταίροι εκτιμούν πως η δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων για την υλοποίησή τους θεωρείται προαπαιτούμενο για την έγκριση του δεύτερου μνημονίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτά που η τρόικα -και κυρίως το ΔΝΤ- ζήτησε από τον πρωθυπουργό κατά τη συνάντηση της Παρασκευής ήταν σκληρότερα από τα όσα περιείχε το έγγραφο του Λ.Παπαδήμου.

Μεταξύ των μέτρων που ζητούνται ρητώς και κατηγορηματικώς είναι:

μείωση του κατώτατου μισθού και η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού
μείωση των επικουρικών συντάξεων
περικοπή των προνομίων στις ΔΕΚΟ
απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων
περιστολή των δαπανών υγείας
πλήρης απελευθέρωση επαγγελμάτων
Ειδικότερα για το θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους, η τρόικα αδιαφορεί για τις σοβαρές ενστάσεις που διατυπώνει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, ενώ ως εναλλακτική πρόταση εισηγείται -κατά τις πληροφορίες- μειώσεις μισθών σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

in.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "H τρόικα ζητά έγγραφες δεσμεύσεις από τα τρία κόμματα για τα μέτρα του νέου μνημονίου"

«SOS» εκπέμπουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)

Με λουκέτο κινδυνεύουν τα ΚΕΠ

Ο λόγος; Η λήξη των συμβάσεων των απασχολουμένων σε αυτά, που έφερε την υπηρεσία στα όρια της. Οι 2.390 μόνιμοι υπάλληλοι που έχουν απομείνει στα 1.081 ΚΕΠ ανά την επικράτεια, τρέχουν να προλάβουν, προκειμένου να καλύψουν όλα τα αιτήματα.

Όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής, εκτός από τη μείωση του προσωπικού, στα ΚΕΠ προστίθενται συνεχώς νέες αρμοδιότητες, στις ήδη 1.000 πιστοποιημένες διαδικασίες, χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος προγραμματισμός. Αποτέλεσμα, όσοι θέλουν να εξυπηρετηθούν να σχηματίζουν πλέον ουρές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ανά περίπου 4.100 κατοίκους, αναλογεί ένας εργαζόμενος σε ΚΕΠ, ενώ η υποστελέχωση έχει ανεβάσει την αναμονή στα γκισέ ακόμα και πάνω από τα 30 λεπτά, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του αιτήματος.
Διαβάστε Περισσότερα » "«SOS» εκπέμπουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)"

Έπεσε στον γκρεμό και σώθηκε!.Δείτε τα συγκλονιστικά πλάνα από την διάσωση.

Συγκλονιστικές εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης ενός ηλικιωμένου άνδρα στα Λουτρά Ωραίας Ελένης κατέγραψε η κάμερα του korinthostv.blogspot.com.

Aπό θαύμα σώθηκε ηλικιωμένος άνδρας ,όταν κατέβηκε από το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε και έπεσε σε γκρεμό βάθους 22 μέτρων στα Λουτρά Ωραίας Ελένης Κορινθίας.
Aπεγκλωβίστηκε μία ώρα αργότερα από τους πυροσβέστες και είναι καλά στην υγεία του....



korinthostv.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα » "Έπεσε στον γκρεμό και σώθηκε!.Δείτε τα συγκλονιστικά πλάνα από την διάσωση."

Στους 28 οι προφυλακισμένοι για τη μαφία της Θεσσαλονίκης

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους πέντε ακόμα κατηγορούμενοι

Άλλοι 13 κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε κυκλώματα εκβίασης και τοκογλυφίας κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, με τις σημερινές τους απολογίες ενώπιον του γ’ τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ αυτών είναι ο 38χρονος φερόμενος ως «εγκέφαλος» μίας εκ των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων, το πρώην στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας κι ο υπάλληλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Αντιθέτως, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και καταβολή χρηματικής εγγύησης από 20 έως 200.000 ευρώ αφέθηκαν πέντε εκ των κατηγορουμένων που κλήθηκαν να δώσουν σήμερα εξηγήσεις στον ανακριτή. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι ανώτερο στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας (με εγγύηση 200.000 ευρώ).

Για την υπόθεση έχουν ήδη προφυλακιστεί συνολικά 28 άτομα, μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ, ενώ 19 αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους και χρηματική εγγύηση από 10 έως 300.000 ευρώ.

Αύριο έχουν κληθεί να απολογηθούν οι φερόμενοι ως αρχηγοί των κυκλωμάτων.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 53 άτομα.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 28 οι προφυλακισμένοι για τη μαφία της Θεσσαλονίκης"

«Αν πειράξουν το Γιώργο θα γίνει μακελειό»

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Υγείας, με αφορμή την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

«Όποιος επιχειρήσει να πειράξει τον κ. Παπανδρέου, θα μετατρέψει τη χώρα σε μία χώρα, στην οποία υπάρχει μακελειό»!

Αυτή ήταν η δήλωση του υπουργού Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδου, ο οποίος μίλησε σήμερα το πρωί στο Mega, για τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς κλήθηκε να σχολιάσει την κίνηση του οικονομικού εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη, να διαβιβάσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη δικογραφία για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ώστε να εξεταστεί αν πρέπει ή όχι να διαβιβαστεί στη Βουλή, για να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων για τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι δεν μπορεί να επιχειρείται η δίωξη του τέως πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για το θέμα του ελλείμματος, καθώς υπήρξε συμφωνία με την Eurostat.

«Όποιος επιχειρήσει πολιτικά να τον προσβάλει με διάφορα θέματα που αφορούν την πολιτική του, τις επιλογές του, τα ποινικά, η χώρα θα αλλάξει πορεία: από εκεί που πηγαίνει προς το να μην γονατίσει, θα γίνει μακελειό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

«Όφειλε ο εισαγγελικός λειτουργός, όταν υπάρχει μία καταγγελία ενός πολίτη και ακούγεται το όνομα κάποιου που είναι υπουργός, να σταματά επί τόπου, γιατί απαγορεύεται να κάνει αξιολόγηση, γιατί αλλιώς παραβιάζει το Σύνταγμα και τις κείμενες νομοθεσίες, και να αποστείλει το φάκελο στη Βουλή, η οποία και θα κρίνει» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αν πειράξουν το Γιώργο θα γίνει μακελειό»"

Στο φως η λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες

Περί τα 15 δισ. ευρώ χρωστάνε 4.151 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου!


Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Οικονομικών λίστα με τα ονόματα 4.151 μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Πρόκειται για την περιβόητη λίστα, για τη δημοσιοποίηση της οποίας προειδοποιούσε από καιρό ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά μπορούσαν να την δουν μόνο οι βουλευτές.

Σύμφωνα με τη λίστα, μεγαλύτερος οφειλέτης φέρεται να είναι ο Νικόλας Κασιμάτης, με συνολικά χρέη 952 εκατ. ευρώ. 

Το συνοδευτικό σημείωμα πάντως αναφέρει ότι από τον κατάλογο έχουν εξαιρεθεί όσοι έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, ωστόσο τα οφειλόμενα ποσά εξακολουθούν να σοκάρουν, καθώς οι 4.151 οφειλέτες χρωστούν στο ελληνικό κράτος 14,877 δισεκατομμύρια ευρώ!
 
Συνοπτικός πίνακας οφειλών

Οφειλή                           Αριθμός οφειλετών         Οφειλόμενο ποσό

Πάνω από 100 εκατ.              15                                3,201,397,668.49

Από 50 έως 100 εκατ.             15                                916,231,918.57

Από 25 έως 50 εκατ.              64                                2,224,511,144.96

Από 10 έως 25 εκατ.              182                              2,889,366,318.84

Από 1 έως 10 εκατ.                1.467                           4,466,163,823.16

Κάτω από ένα εκατ.                2.408                           1,180,136,690.08

Σύνολο                                  4.151                            14,877,807,564.10  

Δείτε τη λίστα εδώ 


protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο φως η λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες"

«Μπακάλης» με 78 εκατ. ευρώ στην Ελβετία

Μεγαλοεπιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο των αλυσίδων Super Market καταγγέλλεται και μάλιστα με επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για λαθραία εξαγωγή εκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία.

Η επιστολή αυτή βρίσκεται στα χέρια του κ. Βενιζέλου καθώς και σε αυτά του Νίκου Λέκκα Προϊσταμένου της Διεύθυνσης και Σχεδιασμού Ελέγχων, δηλαδή του ΣΔΟΕ. Συντάκτης της επιστολής είναι άτομο που γνωρίζει άριστα τις δοσοληψίες του επιχειρηματία είτε με τους προμηθευτές του είτε με τις ελβετικές τράπεζες.

Ο επιχειρηματίας επί μακρόν χρηματοδοτεί την Νέα Δημοκρατία και όπως καταγγέλλεται, στελέχη της ΝΔ με νύχια και με δόντια τον «προστάτευαν» διατηρώντας τον στο απυρόβλητο.

Είναι προφανές πώς ο καταγγέλλων ο οποίος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, στέλνει την επιστολή του απευθείας στον Υπουργό Οικονομικών αλλά και τον Προϊστάμενο του ΣΔΟΕ στην Αθήνα , έχοντας υπόψη του ότι ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων στην Θεσσαλονίκη ήταν μέχρι προ ημερών ο Χρήστος Παπαχατζής όστις και συνελήφθη. Θα ήταν μάταιο για ευνόητους λόγους να είχε απευθυνθεί σε αυτόν. Είναι δε ενδεικτικό πώς δεν απευθύνεται η επιστολή στον Καπελέρη, πρώην προϊστάμενο του ΣΔΟΕ και μέχρι πρότινος Γενικό Γραμματέα του Υπ. Οικονομικών ο οποίος αποπέμφθηκε λόγω εμπλοκής του στην υπόθεση λαθραίας διακίνησης καυσίμων.

Σάρξ εκ της σαρκός
Ο περί ου ο λόγος επιχειρηματίας γεννηθείς λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο είναι σοβαρός και πείσμων «ένοικος» της γαλάζιας πολυκατοικίας. Προσωπικός (επιστήθιος επιμένουν οι γνωρίζοντες) φίλος του Παναγιώτη Ψωμιάδη, απαιτεί οι υπάλληλοι του να είναι αποδεδειγμένα οπαδοί της ΝΔ.  Αυτήν την περίοδο όπου καταρρέουν τα στεγανά ο επιχειρηματίας αισθάνεται ευάλωτος δεδομένου ότι τα στηρίγματα του στην εξουσία είναι μονομερή και συγκεκριμένα. 

Όπως φαίνεται λοιπόν ο «πατριώτης» οικονομικός παράγων προκειμένου να διασφαλιστεί ακόμη περισσότερο φρόντισε να χρηματοδοτεί υπογείως βεβαίως και σε προσωπική βάση μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ , ιδιαίτερα εκείνα τα οποία κατά τεκμήριο εφάπτονται της εξουσίας.

Για τον λόγο αυτόν προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών και το Νο1 του ΣΔΟΕ έχουν στα χέρια τους αυτήν την επιστολή και άρα θα είναι εκτεθειμένοι αν δεν προχωρήσουν άμεσα στην διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για το άτομο αυτό.

Το χρονικό της μεγάλης απάτης.

Είναι πλέον γνωστό τοις πάσι πώς το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Οικονομία την στιγμή αυτή το ότι παρά την δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων, οι τιμές στα ράφια των Super Market παραμένουν σταθερά υψηλές, είτε και αυξάνονται κατά παράβαση κάθε οικονομικής λογικής. Ο λόγος είναι απλός. 
Ο χώρος της διακίνησης τροφίμων στην Ελλάδα από την στιγμή μάλιστα που το 70% αυτής της κατανάλωσης αφορά εισαγόμενα προϊόντα, λειτουργεί στη βάση των αμείλικτων καρτέλ. Είτε κατά κατηγορία τροφίμου (γάλα, γαλακτοκομικά, αλκοολούχα, αεριούχα, κρέας, κλπ) είτε ως καρτέλ διακίνησης στη βάση συμφωνίας των ιδιοκτητών των αλυσίδων Super Market με τους προμηθευτές εξωτερικού και εσωτερικού.

Ο καταγγέλλων και συντάκτης της επιστολής προς τον κ. Βενιζέλο εξηγεί πώς ο συγκεκριμένος μεγαλοεπιχειρηματίας κατάφερε επί σειρά ετών να κατατίθενται σε μυστικό λογαριασμό στην Ελβετία, τα Πιστωτικά Τιμολόγια και τα Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών αντί να εισπράττονται όπως θα ήταν το νόμιμο και φυσιολογικό από την Ανώνυμη Εταιρεία της οποίας είναι άλλωστε βασικός μέτοχος.

Πώς λειτουργούσε η κομπίνα

Εισπράκτορας και γενικός «τακτοποιητής» των παρανόμων δοσοληψιών του μεγαλοεπιχειρηματία είναι κάποιος Ι.Μ κάτοικος Ζυρίχης (στην επιστολή προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο καταγράφεται το πλήρες όνομα του καθώς και η διεύθυνση της κατοικίας του). Ο άνθρωπος αυτός, διαμεσολαβητής στην ουσία είναι και συνεργάτης (πράκτορας) ελβετικής τραπέζης και συγκεκριμένα της UBS. 

Το πρόβλημα αρχίζει από την στιγμή που ο πατέρας του Ι.Μ από την Ζυρίχη, είναι και ο κύριος προμηθευτής της αλυσίδας Super Market του επιχειρηματία και μάλιστα στον σημαντικότατο τομέα των γαλακτοκομικών. (Στην επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών αναφέρεται το όνομα της εταιρείας του προμηθευτή, η οποία είναι πασίγνωστη στον κόσμο των τροφίμων).
Κατά τον καταγγέλλοντα, από την συνεργασία της ομοουσίου αυτής τριάδος ο μεγαλοεπιχειρηματίας κατάφερε εντός του 2011 να διαθέτει σε τέσσερεις τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και στα ονόματα της συζύγου του, της θυγατρός του, του υιού του και το δικό του, το ευτελές ποσό των 78.εκατ ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί πώς πάντα κατά τον καταγγέλλοντα, στο υπόγειο της επαύλεως της θυγατρός του μεγαλοεπιχειρηματία «αναπαύονται» 2 Lamborgini, 3 Ferrari, 2 Bentley, 2 Aston Martin, 1 Combra, 2 Hammer H2 και εσχάτως μία Bugatti αξίας 1.4000.000 ευρώ. 

Τα παραπάνω αναφέρονται προκειμένου να πιστοποιήσουν την αλήθεια των λόγων των γερμανών δανειστών οι οποίοι προσφάτως κατήγγειλαν δημοσίως τους Έλληνες επιχειρηματίες πώς δεν επενδύουν ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, αλλά αντιθέτως συσσωρεύουν παντοιοτρόπως τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.

Οι δρόμοι της κομπίνας

Από την τράπεζα της Ζυρίχης έως την κατοικία του στα Βασιλικά (στην βόρειο παρειά του Χορτιάτη) του ενός εκ της αγίας τριάδας, του μεγαλοπειχειρηματία, του πατέρα και του υιού I.M, ο δρόμος είναι μακρύς. 

Αναφέρεται η συγκεκριμένη κατοικία διότι κατά την επιστολή προς τον κ. Βενιζέλο, εκεί φυλάσσονται όλα ανεξαιρέτως τα εμβάσματα που αφορούν τις παράνομες δοσοληψίες των τριών συνεταίρων , τα αποδεικτικά στοιχεία για τις υπερτιμολογήσεις και η αξονική τομογραφία της απάτης. 
Ο κ. Βενιζέλος και η ηγεσία του ΣΔΟΕ δεν έχουν παρά να εντοπίσουν την κατοικία (τίποτε πιο εύκολο αφού αναφέρεται και η διεύθυνση), οι τραπεζικοί λογαριασμοί (γνωρίζουν την τράπεζα) αλλά και τα πιστωτικά τιμολόγια καθώς και όλα τα άλλα απαραίτητα έγγραφα, να κάνουν τον λογαριασμό και να ανακαλύψουν το πώς αδήλωτα κεφάλαια δεκάδων εκατ. ευρώ έχουν πετάξει για την Ελβετία με απλά ηλεκτρονικά εμβάσματα μέσω ενός αθώου laptop. 

Στην διάθεση της ηλεκτρονικής εφημερίδας zougla.gr βρίσκονται όλα τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν!

«Το γοργόν και χάριν έχει»


Ο καταγγέλλων τέλος επιμένει πώς η έρευνα και ο εντοπισμός των «κεφαλαίων που δραπέτευσαν» θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πάραυτα. Επισημαίνει δε πως είναι σε θέση να γνωρίζει πως ο εν λόγω επιχειρηματίας μετά του «διαμεσολαβητή» Ι.Μ. ενδέχεται πολύ σύντομα να μεταφέρει τα 78 εκατ. στην Σιγκαπούρη, στο ομώνυμο κατάστημα της UBS, λόγω μεγαλύτερου επιτοκίου καταθέσεων. 

Συγκεκριμένα, η τράπεζα στην Άπω Ανατολή προσφέρει επιτόκιο της τάξης του 5,78% και όχι 4,5% το οποίο προσφέρει αυτή τη στιγμή η UBS της Ζυρίχης! 



zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μπακάλης» με 78 εκατ. ευρώ στην Ελβετία"

«Εντός τεσσάρων μηνών τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ»

Δέσμευση από τον Ρ.Σπυρόπουλο

Την καταβολή όλων των αναδρομικών του ΕΚΑΣ, μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες προανήγγειλε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα ΣΚΑΪ», ο Ρ.Σπυρόπουλος εξήγησε ότι, λόγω έλλειψης ρευστότητας, δεν γίνεται να δοθούν όλα τα χρήματα μέσα στον Γενάρη. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται για την αναπλήρωση των όποιων απωλειών υποστούν τα ταμεία από το «κούρεμα» των ομολόγων, μέσω της μετακίνησης στην ιδιοκτησία των ταμείων, περιουσίας του Δημοσίου. Ο διοικητής του ΙΚΑ, αναφέρθηκε και στα 15.000 άτομα που καταχρόνταν τις συντάξεις του ιδρύματος, τονίζοντας ότι όλοι θα οδηγηθούν στο δικαστήριο. Για τις συντάξεις, είπε ότι το ΙΚΑ έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει τον φετινό προϋπολογισμό, κατοχυρώνοντας το επίπεδο των συντάξεων, χωρίς να προχωρήσει σε μειώσεις

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Εντός τεσσάρων μηνών τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ»"

Απείλησε δημοτικούς αστυνομικούς με αλυσοπρίονο!

Στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας

Τον χάρο με τα μάτια τους είδαν δύο δημοτικοί αστυνομικοί που έκαναν ελέγχους για το παραεμπόριο σε κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, όταν επιχείρησαν να ελέγξουν έναν άγνωστο νεαρό τσιγγάνο που πωλούσε ηλεκτρικές συσκευές χωρίς άδεια.

Ο παράνομος πωλητής, που εκείνη τη στιγμή επιδείκνυε ένα αλυσοπρίονο σε έναν περαστικό προσπαθώντας να τον πείσει να το αγοράσει, το έθεσε σε λειτουργία και άρχισε να το κινεί προς το μέρος των ανδρών της δημοτικής Αστυνομίας απειλώντας ότι “θα τους… κόψει φέτες”!

Εκείνοι κάλεσαν άμεσα ενισχύσεις από τον ασύρματό, αλλά ο πατέρας του δράστη που βρισκόταν λίγα μέτρα πιο μακριά, φώναξε τον γιο του και μπήκαν στο αυτοκίνητό τους με το οποίο εξαφανίστηκαν. Όμως, οι δημοτικοί αστυνομικοί κατέγραψαν τον αριθμό κυκλοφορίας και ενημέρωσαν την Αστυνομία που αναζητά τον ιδιοκτήτη.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Απείλησε δημοτικούς αστυνομικούς με αλυσοπρίονο!"

Αφέθηκαν ελεύθεροι οι 224 οπαδοί

Συνολικά 227 οπαδοί προσήχθησαν χθες λίγο πριν φτάσουν στο κλειστό του Αγίου Θωμά για το παιχνίδι μπάσκετ με το Μαρούσι.

Στις αστυνομικές αρχές υπήρχαν υποψίες για προγραμματισμένο «ραντεβού» με οπαδούς του Παναθηναϊκού, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο γειτονικό κλειστό γυμναστήριο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων για το παιχνίδι των «πρασίνων» με τον ΚΑΟ Δράμας.

Σε έλεγχο που έγινε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 10 μολότοφ, δυο μαχαίρια και ένα καπνογόνο. Το πρωί της Κυριακής αφέθηκαν ελεύθεροι, πλην τριών, για τους οποίους εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις.

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αφέθηκαν ελεύθεροι οι 224 οπαδοί"

Αγοράζουν βίλες στην Πάτμο και πληρώνουν χαράτσια για...μαντριά!

Σε έναν.. οικονομικό παράδεισο έχει μετατραπεί η Πάτμος καθώς πανάκριβες βίλες , αρχοντικά ακόμα και...πύργοι εμφανίζονται στην Εφορία με αξία μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ και φυσικά οι celebrity ιδιοκτήτες τους πληρώνουν ανάλογους φόρους και χαράτσια της ΔΕΗ μικρότερους ακόμα και από αυτούς που πληρώνουν οι κάτοικοι στο Κετατσίνι.Σύμφωνα με «Το Έθνος της Κυριακής» άνθρωποι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια αγοράζουν όσο όσο τα ακίνητα του νησιού, offshore εταιρίες κλείνουν συμβόλαια που κανείς δεν βλέπει, αρχοντικά αλλάζουν χέρια διαρκώς.

Για πολλούς ίσως να μην είναι γνωστό ότι η Πάτμος είναι σήμερα από τα πιο δημοφιλή νησιά στο διεθνές jet set με δεκάδες πλούσιους να επιθυμούν να αγοράσουν ένα ακίνητο στην περίφημη Χώρα.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στη Χώρα με τα πανάκριβα αρχοντικά η αντικειμενική αξία είναι 960 ευρώ/τ.μ. Ωστόσο, υπάρχει κι ένας συντελεστής παλαιότητας 0,3 με αποτέλεσμα η αξία πάνω στην οποία γίνονται τα συμβόλαια να πέφτει στα 300 ευρώ/τ.μ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο φτωχό Πέραμα η αντικειμενική αξία είναι 650 ευρώ/τ.μ., στο Κερατσίνι 750 ευρώ/τ.μ. και στο Ίλιον μόλις 600 ευρώ/τ.μ.

Έτσι οι ζάμπλουτοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Πάτμο κάνουν συμβόλαια σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές για την Εφορία τα οποία όμως κοστίζουν 1,2 ή και 3 εκατομμύρια ευρώ. Όμως λένε χαρακτηριστικά, σπίτι 200 τ.μ. και αξίας 1,5-2 εκατομμύρια ευρώ είχε αντικειμενική αξία 60.000 ευρώ και το οικόπεδο 20.000 ευρώ, συνολικά δηλαδή 80.000 ευρώ.

iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγοράζουν βίλες στην Πάτμο και πληρώνουν χαράτσια για...μαντριά!"

Νόμος-βόμβα για απολύσεις και μισθούς

Μετά το «κούρεμα» έρχεται το «ξύρισμα»

Υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, η κυβέρνηση προχωρά σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα καταργηθούν οι ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις και κανονισμοί εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και θα ανοίξει ο δρόμος για απελευθέρωση των απολύσεων και δραστικές περικοπές των αποδοχών για 110.000 εργαζόμενους.

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα εναρμονιστεί πλήρως με εκείνο του ιδιωτικού τομέα έτσι ώστε να αρθεί η ιδιότυπη μονιμότητα του προσωπικού και να συμπιεστούν οι αμοιβές μέσω κατάργησης των εδικών επιδομάτων, θέσπισης πλαφόν στα δώρα και περιορισμού των αποζημιώσεων για υπερωρίες και έκτακτη εργασία. Με το νέο καθεστώς το ποσοστό των ατόμων που θα απολύονται κάθε μήνα και το ύψος των αποζημιώσεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες θα γίνεται με μοντέλο ιδιωτικού τομέα, ενώ οι μειώσεις στις αποδοχές θα φθάνουν μέχρι και 50%.

Με την πράξη νομοθετικού περιεχόμενου κατ' επιταγή των δανειστών μας θα ανατραπούν οι συμβάσεις και κανονισμοί εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εξέλιξη που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων (από τους όρους απολύσεων μέχρι τους μισθούς και τα επιδόματα). Υπολογίζεται πως 110.000 εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.α.) και στις τράπεζες θα επηρεαστούν άμεσα.
Ουσιαστικά αυτό που προωθείται είναι η δημιουργία ενός ενιαίου εργασιακού και μισθολογικού πλαισίου για τους εργαζόμενους σε ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σήμερα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα απολύσεις μπορούν να γίνουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η συμπλήρωση 35ετίας για συνταξιοδότηση ή η ύπαρξη πειθαρχικού παραπτώματος.

Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής» στο κύριο θέμα του, στόχος είναι να αλλάξει αυτό το πλαίσιο και να υπάρξει πλήρης ευθυγράμμιση με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να «απελευθερωθούν» οι απολύσεις. Ουσιαστικά θα υπάρξει κοινό καθεστώς τόσο ως προς το ποσοστό των ατόμων που μπορούν κάθε μήνα να απολύονται όσο και ως προς το ύψος των αποζημιώσεων.

Παρεμβάσεις θα γίνουν και στα μισθολογικά ζητήματα όπως οι βασικοί μισθοί, τα ειδικά επιδόματα, οι ωριμάνσεις και τα δώρα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επέμειναν στο θέμα των κανονισμών εργασίας που ισχύουν στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αλλάξουν και να καταργηθεί η μονιμότητα και τα μισθολογικά προνόμια κυρίως σε ΔΕΚΟ που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν.

Πρώτη γεύση

Το ξήλωμα των κλαδικών συμβάσεων και η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με στόχο τη συρρίκνωση των αποδοχών τόσο στον ευρύτερο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν βασικές επιταγές της τρόικας.
Μία πρώτη εικόνα δόθηκε στις επαφές του τεχνικού κλιμακίου των δανειστών με στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας. Ουσιαστικά ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις για τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Νότα για ιδιωτικό τομέα

Αλλαγή της διαδικασίας προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας που εκδίδει αποφάσεις για τους μισθούς. Στόχος είναι η προσφυγή να γίνεται μόνο αν υπάρχει συμφωνία τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων (σήμερα μπορεί να υπάρξει μονομερής προσφυγή από τα συνδικάτα). ? Διασφάλιση πως οι κλαδικές συμβάσεις θα ισχύουν μόνο για ένα εξάμηνο μετά τη λήψη τους. Με τον τρόπο αυτό οι κλαδικές συμβάσεις θα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και θα αντικατασταθούν με επιχειρησιακές, οι οποίες θα προβλέπουν χαμηλότερες αμοιβές.

Περικοπές έως και 50%

Συμβάσεις-σοκ, που φέρνουν μειώσεις αποδοχών έως και 50%, εισάγουν κατώτατο βασικό μισθό 760 ευρώ και βάζουν μαχαίρι στις συντάξιμες αποδοχές και την υγειονομική περίθαλψη προωθεί η κυβέρνηση σε πάνω από 100 Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ) και φορείς του Δημοσίου καθώς και στις τράπεζες.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οι μηνιαίες αποδοχές ανεξαρτήτως ύψους θα μειωθούν περαιτέρω από 10% μέχρι και 50% σε σχέση με τις σημερινές πράγμα που σε απόλυτα ποσά σημαίνει ότι κατά μέσον όρο κάθε εργαζόμενος θα χάσει 900 ευρώ τον μήνα
Κι αυτό γιατί με το νέο μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και θα παραμείνουν μόνο τα γενικά επιδόματα όπως το επίδομα γάμου, παιδιών και πτυχίου εφόσον το αντικείμενο της εργασίας είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών.

Οι απώλειες

Υπολογίζεται ότι για εργαζόμενο σε δημόσια επιχείρηση που σήμερα λαμβάνει μαζί με τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις για υπερωρίες και αργίες 2.500 ευρώ τον μήνα, οι συνολικές του αποδοχές θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 500 ευρώ δηλαδή ποσοστιαία θα έχει απώλεια της τάξης του 20%. Πέραν όμως των δραστικών μειώσεων στις αποδοχές των εργαζομένων το νέο καθεστώς οδηγεί και σε συρρίκνωση των συντάξιμων αποδοχών.
Κι αυτό γιατί με βάση το ισχύον μισθολόγιο τα επιδόματα εντάσσονται στις τακτικές αποδοχές οι οποίες αποτελούν τη βάση υπολογισμού για το ύψος των συντάξεων.

Με την κατάργησή τους μειώνονται δραματικά οι τακτικές αποδοχές και συνεπώς τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν όσοι βρίσκονται μακριά από το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση και δεν έχουν εισέλθει στην τελευταία πενταετία, η οποία επηρεάζει καθοριστικά το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Νόμος-βόμβα για απολύσεις και μισθούς"

Τι απαντά ο Γκρούεφσκι για την "κηδεία" της Ελλάδας σε καρναβάλι

Νέες κατηγορίες κατα της Ελλάδας απο τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. Είπε ότι η Αθήνα"κωλυσιεργεί" στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας και ότι εκφράζει "ακραίες θέσεις".

"Το να χρησιμοποιεί κανείς το Καρναβάλι του Βέβτσανι ως δικαιολογία για την καθυστέρηση των συνομιλιών που στόχο έχουν την εξεύρεση λύσης σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα Βαλκάνια, καθώς και να εξαπατά τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και των εταίρων της ΕΕ, δεν είναι τίποτε άλλο από μια παρωδία, ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη του Βέβτσανι" είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σχετικά με τις ελληνικές αντιδράσεις για το Καρναβάλι του Βέβτσανι,το οποίο είχε ως θέμα αναπαράσταση με την "κηδεία της Ελλάδας" και όπου κάηκε η ελληνική σημαία.

Ο κ. Γκρούεσφκι εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας λέγοντας πως "ο πιο πρόσφατος γύρος συνομιλιών για την αναζήτηση λύσης του προβλήματος της ονομασίας που επέβαλε η Ελλάδα πριν από 15-20 χρόνια επιβεβαίωσε, πρακτικά, τις αρχικές εκτιμήσεις μου ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο και να παίξει παιχνίδια παρουσιάζοντας την εικόνα ότι η ελληνική πλευρά κάνει το καλύτερο που μπορεί για την επίλυση του προβλήματος, αλλά η δική μας πλευρά είναι σκληρή και ανυποχώρητη και δεν θέλουμε λύση του προβλήματος".

"Από πληροφορίες που έχω λάβει, είναι ξεκάθαρο ότι ο διαμεσολαβητής Νίμιτς επιθυμούσε να επισκεφθεί τα Σκόπια και την Αθήνα κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Πρότεινε δε στη συνέχεια δύο ημερομηνίες, νομίζω πως η πρώτη ήταν η 4η Φεβρουαρίου και η δεύτερη η 15η Φεβρουαρίου, ωστόσο η άλλη πλευρά δεν ενθουσιάστηκε. Βεβαιώνω δημοσίως ότι είμαστε απολύτως έτοιμοι να υποδεχτούμε τον κ. Νίμιτς και να συζητήσουμε μαζί του στις 4, στις 15 Φεβρουαρίου ή σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία που θα ορίσει αυτός. Μένει να δούμε εάν η Ελλάδα συμφωνήσει να υποδεχθεί τον κ. Νίμιτς, διότι εάν έρθει θα επισκεφθεί και τις δύο χώρες. Αυτή είναι η συνήθης πρακτική. Προκειμένου να αποφευχθούν οι εικασίες, επιβεβαιώνω δημοσίως για άλλη μια φορά τις δύο ημερομηνίες και δημοσίως τον καλώ να επισκεφθεί πρώτα την Αθήνα και στη συνέχεια τα Σκόπια, καθώς έτσι έχει συμφωνηθεί, και να συνεχίσουμε τις συνομιλίες", πρόσθεσε.

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι "λυπάται που η Ελλάδα προσπαθεί να αγοράσει χρόνο με τη στάση της αυτή, προκειμένου να φτάσει το τέλος Μαρτίου και τότε να πουν ότι έχουν εκλογές και δεν μπορούν να συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις".

Πρόσθεσε ότι "οι θέσεις της Ελλάδας για το ζήτημα της ονομασίας είναι ακραίες και αποτρέπουν οποιονδήποτε στη Μακεδονία να φθάσει σε λύση του προβλήματος ".

"Λυπάμαι επίσης που η διεθνής κοινότητα, κατά κάποιο τρόπο, συνεχίζει να κλείνει τα μάτια για όσα πράττει η Ελλάδα. Μένει να δούμε στο επόμενο διάστημα γιατί η διεθνής κοινότητα το κάνει αυτό. Ελπίζω ότι με την πάροδο του χρόνου η Ελλάδα θα χάσει την υποστήριξη που έχει από τη διεθνή κοινότητα, που δεν θα βρίσκεται πάντα στην πλευρά της, με την αγορά χρόνου που επιδιώκει", ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

Ακόμη, ο κ. Γκρούεφσκι επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) "δικαίωσε" τη χώρα του στην προσφυγή της κατά της Ελλάδας και κάλεσε τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ "να δείξουν θάρρος και να αποδεχθούν την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης", αναφορικά με την εξέταση του αιτήματος της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντά ο Γκρούεφσκι για την "κηδεία" της Ελλάδας σε καρναβάλι"

«Στείρα κομματική αντιπαράθεση» για τον Κουβέλη η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Την εξέταση από τη Βουλή των όσων επισημαίνει ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009, χωρίς όμως να αναπτυχθεί «μικροπολιτική και στείρα κομματική αντιπαράθεση», ζητεί ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης.


Ειδικότερα, σε σχετική δήλωσή του αναφέρει τα ακόλουθα:

«Από την ώρα που η υπόθεση έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, πρέπει να εφαρμοστεί το Σύνταγμα και ο νόμος, δηλαδή η Βουλή να εξετάσει τα όσα επισημανονται από εκείνα τα οποία διαβιβάζει ο αρμόδιος οικονομικός εισαγγελέας. Εκείνο που δεν πρέπει να συμβεί, είναι να αναπτυχθεί μια μικροπολιτική και μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, γιατί μαζί με την κρίση χρέους, έχουμε και κρίση της πολιτικής».

newpost.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Στείρα κομματική αντιπαράθεση» για τον Κουβέλη η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ"

Φραντζέσκο Γκαρτζαρέλι: «Mια Ελλάδα της δραχµής δεν θα υπάρχει στον παγκόσµιο χάρτη»

Το στέλεχος της Goldman Sachs εκτιμά ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το PSI και θα παραμείνει στην ευρωζώνη

Περπατώντας στα γραφεία της Goldman Sachs στο Λονδίνο περιµένει κανείς να συναντήσει ανθρώπους πολύ απασχοληµένους µε την προώθηση συνωµοσιών κατά των κρατών. Γρήγορα αντιλαµβάνεται ότι τα πράγµατα µπορεί να είναι απλούστερα. Ο κ. Φραντσέσκο Γκαρτζαρέλι, επικεφαλής του διεθνούς και του ευρωπαϊκού τµήµατος Μακροοικονοµικών Ερευνών της Goldman, είναι ένας ευγενικός και διαβασµένος οικονοµολόγος. Η ιταλική καταγωγή του τού επιτρέπει να µιλάει για τις τραγωδίες της ευρωζώνης χωρίς να θυµίζει ροµπότ, όπως άλλοι. Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήµα της Κυριακής» εκτιµά ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το PSI και θα παραµείνει στην ευρωζώνη, ότι η ευρωζώνη θα σταθεροποιηθεί σύντοµα και ότι κάθε σκέψη για αποχώρηση χώρας ή εισαγωγή διπλού νοµίσµατος δεν πρόκειται να πραγµατοποιηθεί.
Μιλώντας στο Ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Στρατηγικής της Goldman Sachs (9 Ιανουαρίου στο Λονδίνο) αναφέρατε ότι η ευρωζώνη είναι τόσο ισχυρή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της, δηλαδή η Ελλάδα. Ουσιαστικά αυτό που μας είπατε είναι ότι η ευρωζώνη είναι πάρα πολύ αδύναμη. Σωστά;
«Σωστά, αλλά η συστηµική σηµασία του αδύναµου κρίκου, δηλαδή της Ελλάδας, θα καταστεί ουδέτερη µετά το PSI και το νέο πακέτο στήριξης. Ως το 2014 ένα σηµαντικό τµήµα του ελληνικού χρέους θα ανήκει στον επίσηµο τοµέα, δηλαδή στους θεσµούς της ευρωζώνης, και όχι στον ιδιωτικό χρηµατοπιστωτικό τοµέα. Ταυτόχρονα θα ισχύει το λεγόµενο “δηµοσιονοµικό σύµφωνο” για να ρυθµίζει και να επιβάλλει σε όλες τις χώρες κοινούς κανόνες στη δηµιουργία νέου χρέους». 

Αρκεί ο κεντρικός έλεγχος στη δημιουργία νέου χρέους;
«Το δηµοσιονοµικό σύµφωνο θα εφαρµοστεί όχι µόνο για να δηµιουργείται µε ασφάλεια νέο κρατικό χρέος στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα για να προχωρήσει η µετατροπή του παλαιών κρατικών χρεών – ελληνικών, ιταλικών ή ισπανικών – σε αµοιβαίο χρέος του συνόλου της ευρωζώνης». Και τι θα κερδίσουμε; «Με αυτόν τον τρόπο η ισχύς του συνόλου δεν θα ταυτίζεται µε την ισχύ του αδύναµου κρίκου. Η ευρωζώνη θα σταθεροποιηθεί. Ο κίνδυνος του αδύναµου κρίκου δεν θα απειλεί τους υπόλοιπους. Τα κράτη της ευρωζώνης θα αποκτήσουν έναν µέσο όρο διακινδύνευσης. Και αυτό θα συµβεί γιατί η δηµοσιονοµική θέση της ευρωζώνης συνολικά είναι πολύ ισχυρότερη εκείνης των ΗΠΑ ή της Ιαπωνίας». 

Ολα αυτά θα γίνουν με το ευρωομόλογο που υποστηρίζουν οι κκ. Παπαδήμος και Μόντι;
«Οι καιροί δεν είναι πολιτικά ώριµοι για το ευρωοµόλογο. Εκείνο που θα γίνει είναι ότι µετά τον συντονισµό των δηµοσιονοµικών πολιτικών ένα τµήµα των υπαρχόντων οµολόγων της Ιταλίας ή της Ισπανίας θα αποµακρυνθεί από τον ιδιωτικό τοµέα και θα τοποθετηθεί σε ένα ειδικό όχηµα. Το όχηµα αυτό µπορεί να είναι ο Μόνιµος Μηχανισµός (ESM)». 

Για να επιτευχθεί ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών θα πρέπει να περιοριστεί η εθνική ανεξαρτησία. Θα συμφωνήσει σε αυτό μια χώρα όπως η Γαλλία;
«Πράγµατι η Γαλλία είναι δύσκολο να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόκειται για µια κρίσιµη πολιτική µετάβαση και οι προεδρικές εκλογές του Μαΐου περιπλέκουν τα πράγµατα. Ωστόσο πιστεύουµε ότι θα επιτευχθεί συµφωνία, αφού κάτι τέτοιο θα είναι προς το συµφέρον και των Γάλλων». Ο Νουριέλ Ρουμπινί υποστήριξε με πρόσφατο άρθρο του στους «Financial Times» ότι μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να ακολουθήσει η αναδιάρθρωση του ιταλικού χρέους κατά50%. Συμφωνείτε;
«Οχι. Εκτιµώ ότι δεν θα γίνει αναδιάρθρωση του ιταλικού χρέους. Το ιταλικό χρέος είναι πολύ µεγάλο, αλλά εξακολουθεί να είναι βιώσιµο. Η επίδραση µιας ιταλικής αναδιάρθρωσης στον χρηµατοπιστωτικό τοµέα της Ευρώπης ενδέχεται να είναι πολύ µεγάλη για να µπορέσει κανείς να τη χειριστεί. Κατά συνέπεια οι ευρωπαϊκές Αρχές είναι πιθανό να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την αναχρηµατοδότηση του ιταλικού χρέους. Τέλος, καθώς η Γερµανία επιχειρεί να αναζωογονήσει την οικονοµία της και το ευρώ γίνεται περισσότερο αδύναµο, οι πιέσεις στην ανταγωνιστικότητα του Νότου αναµένεται να µειωθούν». 

Μια που η Ιταλία δεν είναι ακόμη έτοιμη να επιστρέψει στη λιρέτα, πιστεύετε ότι μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία η Ελλάδα και να επιστρέψει εκείνη πρώτη στη δραχμή; «∆εν µπορώ να καταλάβω πού θα βρεθεί µια Ελλάδα µε το δικό της νόµισµα στον οικονοµικό χάρτη του κόσµου. Το πρόβληµα µε το χρέος δεν πρέπει να συγχέεται µε τη σηµερινή εικόνα των πληρωµών για την εξυπηρέτησή του. Με ένα µικρότερο δηµόσιο χρέος, ισχυρότερους δηµοσιονοµικούς θεσµούς και διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις, ειλικρινά δεν µπορώ να καταλάβω γιατί το µέλλον µε το ευρώ θα είναι χειρότερο από µια µακρά περίοδο χρηµατοοικονοµικής και µακροοικονοµικής αστάθειας που θα ακολουθήσει έπειτα από µια αποχώρηση από την ευρωζώνη». 

Η τρόικα θα επιβάλει ακόμη περισσότερη λιτότητα και θα χειροτερέψει τα πράγματα. Για πόσο καιρό η ελληνική κοινή γνώμη θα συνεχίσει να υποστηρίζει την παραμονή στην ευρωζώνη όταν χάνονται εισοδήματα και θέσεις εργασίας μεταχύτατους ρυθμούς;
«Το πρώτο πρόγραµµα σταθεροποίησης δεν λειτούργησε γιατί οι όροι ήταν πολύ αυστηροί για µια µικρή κλειστή οικονοµία µε σταθερή συναλλαγµατική ισοτιµία. Επιπλέον, ο χρόνος που δόθηκε για να επιτευχθεί η σταθεροποίηση ήταν πολύ περιορισµένος. Ωστόσο θα απελευθερωθούν πόροι µόλις τακτοποιηθεί το θέµα του χρέους. Πιστεύω πάντως ότι η κύρια πρόκληση για την Ελλάδα και ως έναν βαθµό για την Ιταλία είναι να καλυφθεί το έλλειµµα αξιοπιστίας». 

Εχετε ακούσει για κάποιο μυστικό σχέδιο της Bundesbank να κυκλοφορήσουνστην Ελλάδα δύο νομίσματα ταυτόχρονα, το ευρώ και η δραχμή; «Πολλά συζητούνται, αλλά δεν θεωρώ ότι το συγκεκριµένο σχέδιο είναι εφικτό. Και δεν µπορώ να καταλάβω πώς ένα τέτοιο σχέδιο µπορεί να αλλάξει τη διάρθρωση της ελληνικής οικονοµίας. Για µία ακόµη φορά θέλω να διαχωρίσω το πρόβληµα του χρέους, που πρέπει δραστικά να µειωθεί, από το ερώτηµα σχετικά µε το ποιο είναι το καλύτερο κοινωνικό και οικονοµικό περιβάλλον µέσα στο οποίο οι σηµερινές και οι µελλοντικές γενιές Ελλήνων µπορούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και να δηµιουργήσουν νέα εισοδήµατα».Αν η Ελλάδα αποκτήσει διπλό νόμισμα, θα αρχίσει να συζητείται το διπλό νόμισμα και για άλλα κράτη της ευρωζώνης;
«Ακριβώς. Αν η Ελλάδα αποκτήσει παράλληλο νόµισµα ή αποφασίσει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, πολλοί θα προεξοφλήσουν ότι παρόµοιες αποφάσεις θα λάβουν και άλλα κράτη-µέλη. Και γι’ αυτό δεν πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι θα ενθαρρύνουν οποιαδήποτε σκέψη αυτού του είδους». 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Το ευρώ και οι «καλοπροαίρετοι δικτάτορες»
Η Ιστορία διδάσκει ότι κάποτε έρχεται για όλα τα κράτη η στιγμή που πρέπει να πιουν το πικρό ποτήρι της πτώχευσης και να ξαναρχίσουν από το μηδέν. uni0394εν υπάρχει προηγούμενο να παραμένουν δεμένα το ένα με το άλλο, όπως γίνεται σήμερα στην ευρωζώνη, και ουσιαστικά να χρεοκοπούν χωρίς να μπορούν να ξαναρχίσουν από την αρχή. «Και στην Ιταλία κάποιοι λένε ότι είσαι καλύτερα µε το δικό σου νόµισµα. Αλλά δεν νοµίζω ότι η Ιταλία µπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα αν µείνει µόνη της». Μπορεί οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να ανταγωνιστεί την Κίνα με τους μισθούς που προσφέρει στους πολίτες της και τον τρόπο διακυβέρνησης που επιβάλλει;
«Ναι, µπορούµε να ανταγωνιστούµε την Κίνα σε τρίτες αγορές και µπορούµε να εξάγουµε στην Κίνα. Αλλά µπορούµε να το πετύχουµε µόνο ως ένα ενιαίο βιοµηχανικό σύστηµα». 

Και όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν με μη εκλεγμένες κυβερνήσεις, όπως η κυβέρνηση Παπαδήμου στην Αθήνα και η κυβέρνηση Μόντι στη Ρώμη;
«Κάποιοι αποκαλούν τους κκ. Παπαδήµο και Μόντι “καλοπροαίρετους δικτάτορες” επειδή δεν διαθέτουν δηµοκρατική νοµιµοποίηση. Αλλοι ανταπαντούν ότι οι κυβερνήσεις τους αποτελούν θρίαµβο για τη ∆ηµοκρατία µε την αυθεντική έννοια της ∆ηµοκρατίας όπως εφαρµόστηκε στην αρχαία Αθήνα».


tovima.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Φραντζέσκο Γκαρτζαρέλι: «Mια Ελλάδα της δραχµής δεν θα υπάρχει στον παγκόσµιο χάρτη»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news