facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Η Βουλγαρία θα διακόψει την εξαγωγή ρεύματος

Απόψε, μετά τα μεσάνυχτα η Βουλγαρία θα διακόψει την εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Τράιτσο Τράικοφ, ερωτηθείς σχετικά με την απεργία στα ανθρακωρυχεία που τροφοδοτούν με καύσιμα το θερμοηλεκτρικό συγκρότημα της χώρας «Μαρίτσα Ίζτοκ».

Η απεργία των ανθρακωρύχων τις τελευταίες έξι μέρες «άρχισε να κοκκινίζει», είπε ο κ. Τράικοφ καταγγέλλοντας την αριστερή αντιπολίτευση για απόπειρα εκμετάλλευσης των κινητοποιήσεων των ανθρακωρύχων.

Οι τελευταίοι ζητούν να πληρωθούν για την αυξημένη παραγωγή άνθρακα πέρσι, όπως προβλέπει η συμφωνία που έχουν υπογράψει τα συνδικάτα τους με τη διοίκηση.

Σε δηλώσεις του στον Τύπο, ο υπουργός κατηγόρησε τους απεργούς ότι εξυπηρετούν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στον ενεργειακό τομέα επειδή δεν άφησαν να περάσει τραίνο με άνθρακα από άλλα ορυχεία της Βουλγαρίας στο συγκρότημα «Μαρίτσα Ίζτοκ».

«Εκβιασμός» και «σαμποτάζ», είναι χαρακτηρισμοί τους οποίους χρησιμοποίησε ο κ.
Τράικοφ αναφερόμενος στην απεργία, που αποτελεί απειλή, για την εθνική ασφάλεια, όπως υποστήριξε, επικαλούμενος εκτιμήσεις αρμοδίων υπηρεσιών ασφάλειας της Βουλγαρίας.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, πάντως, δεν υφίσταται κίνδυνος για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας.

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Βουλγαρία θα διακόψει την εξαγωγή ρεύματος"

Μετά τα έξοδα κηδείας ... του πληρώνουν ακόμη τη σύνταξη!

Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας! Η οικογένεια συνταξιούχου δασκάλου προσπαθεί - μάταια - εδώ και 1,5 χρόνο να σταματήσει την καταβολή της σύνταξης, γιατί ο άνδρας ... έχει φύγει από τη ζωή!

Στην ... τρέλα οδηγεί η γραφειοκρατία του δημοσίου, οποιονδήποτε, για κακή του τύχη, εμπλακεί στα γρανάζια της! Τελευταίο θύμα της απίστευτης γραφειοκρατικής τρέλας είναι η οικογένεια εκλιπόντος συνταξιούχου δασκάλου, ο οποίος αν και έχει ... αποδημήσει εις Κύριον εξακολουθεί να πιστώνεται στο λογαριασμό του, τη σύνταξή του!

Η οικογένεια του άνδρα από το Ρέθυμνο, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών, τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει προσπαθήσει τουλάχιστον τέσσερις φορές να διακόψει την καταβολή της σύνταξης, καθώς ο άνδρας ούτε τη δικαιούται, ούτε ... μπορεί να την πάρει!

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι ο ΟΠΑΔ κατέβαλε κανονικά το ποσό που προβλέπεται για την κάλυψη των εξόδων της κηδείας, περίπου 1.700 ευρώ, ωστόσο μάλλον ... ξέχασε να διαγράψει τον εκλιπόντα από τα μητρώα των δικαιούχων σύνταξης!

Έτσι, από τότε ως σήμερα, έχει πιστώσει στον τραπεζικό λογαριασμό του θανόντος περίπου 30.000 ευρώ, χρήματα τα οποία ούτε ο δικαιούχος μπορεί, προφανώς, να εισπράξει, ούτε όμως η οικογένειά του, που αρχικά θέλησε να "σηκώσει" τα χρήματα για να τα καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να εισπραχθούν από τον ασφαλιστικό φορέα, όταν ... με το καλό αντιληφθεί το λάθος!

Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει κι έτσι η οικογένεια είναι "εγκλωβισμένη" στα γρανάζια της γραφειοκρατιας, με κίνδυνο μάλιστα να βρεθεί ... και χρεωμένη, καλούμενη, πιθανότατα, ακόμη και να επιστρέψει ... με τόκο, τα χρήματα που ούτε άγγιξε, ούτε καν επιδίωξε να εξασφαλίσει, αφού κατέθεσε κανονικά στο Ταμείο το πιστοποιητικό θανάτου του εκλιπόντος.

Καθώς φαίνεται, ο ΟΠΑΔ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τη διαδικασία ταυτοποίησης ζώντων και αποθανόντων δικαιούχων σύνταξης, που "τρέχει" εδώ και καιρό στο ΙΚΑ, και η οποία - στην περίπτωση του ΙΚΑ - έβγαλε "λαβράκια", γλιτώνοντας τα κρατικά ταμεία από αλόγιστες σπατάλες.

Τα στοιχεία του εκλιπόντος καθώς και της οικογένειάς του είναι στη διάθεση του Cretalive.

cretalive.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τα έξοδα κηδείας ... του πληρώνουν ακόμη τη σύνταξη!"

Προτεραιότητα στον ΟΤΕ η μείωση του δανεισμού

Ανάγκη συνολικής αναχρηματοδότησης 3,4 δισ. έως το Φεβρουάριο του 2014

Η μείωση του δανεισμού αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον όμιλο ΟΤΕ τα επόμενα έτη δεδομένου του συνολικού τραπεζικού δανεισμού του ομίλου που ανέρχεται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Μιχάλη Τσαμάζ, ο όμιλος θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει συνολικές υποχρεώσεις ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το Φεβρουάριο του 2014, ενώ οι υποχρεώσεις που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν εντός του 2013 ανέρχονται σε 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπό τις παρούσες συνθήκες μόνο για την αποπληρωμή των δανείων μέσα στο 2013 θα προκύψει ένα κενό της τάξεως των 700 εκατομμυρίων ευρώ για τον ΟΤΕ, γεγονός που θα αναγκάσει την επιχείρηση να λάβει μέτρα προκειμένου να καλυφθεί το κενό αυτό.

Ήδη η διοίκηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των οικονομικών της επιχείρησης, που όπως όλες οι υπόλοιπες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καλούνται να λειτουργήσουν υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες λόγω της έλλειψης πίστωσης, αλλά και της υψηλής φορολογίας. Είναι ενδεικτικό ότι η φορολογική επιβάρυνση που υφίσταται ο ΟΤΕ αλλά και οι υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι τέσσερις φορές υψηλότερη από αντίστοιχές επιχειρήσεις σε γειτονικές χώρες ενώ σε ό,τι αφορά τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας η φορολογία ως ποσοστό της τιμής ανέρχεται σε 26,4%.

Υπό αυτές τις συνθήκες η προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς σε περίπτωση που συνεχιστούν τα προβλήματα άντλησης κεφαλαίων από τις τράπεζες αλλά και το γενικότερο δυσμενές επιχειρηματικό κλίμα, δεν αποκλείεται να αναγκαστεί ο ΟΤΕ να αναθεωρήσει όλο το μοντέλο λειτουργίας του αλλά και το πρόγραμμα επενδύσεων.

Η προτεραιότητα μείωσης του δανεισμού του ΟΤΕ κατέστη σαφής και από την διοχέτευση των περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ που μπήκαν στα ταμεία της επιχείρησης από την πώληση του ποσοστού ύψους 20% που διατηρούσε ο ΟΤΕ στην Telecom Serbia, απευθείας στις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων.

Μεσοσταθμικές μειώσεις 11%

Ο ΟΤΕ αναμένεται να εξοικονομήσει 150 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη τριετία με την υπογραφή της νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και η οποία προβλέπει μεσοσταθμικά μειώσεις ύψους 11% τα επόμενα τρία έτη. Περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο επιπλέον θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση επιδομάτων που θεωρούνται αναχρονιστικά, τη μείωση υπερωριών αλλά και από τις αλλαγές που προωθούνται στη δομή της επιχείρησης.

Ο στόχος είναι το κόστος μισθοδοσίας να μειωθεί κατά 300 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη τριετία, να διαμορφωθεί δηλαδή στα 460 εκατομμύρια ευρώ από 760 εκατομμύρια που ήταν το 2010. Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ το κόστος μισθοδοσίας μπορεί να μειωθεί περαιτέρω με τη συνταξιοδότηση εργαζομένων που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα αλλά και από την αναδιοργάνωση τμημάτων του ομίλου ΟΤΕ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο περικοπής του δέκατου τρίτου και δέκατου τέταρτου μισθού σε περίπτωση που θεσπιστεί αυτό νομοθετικά από την κυβέρνηση και ισχύσει για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού του ΟΤΕ, τονίζοντας ότι απώτερος στόχος είναι η ενοποίηση του ΟΤΕ με την Cosmote, κάτι όμως που αναμένεται να γίνει μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια.

Εντός του έτους αρκετοί εργαζόμενοι του ομίλου ΟΤΕ αναμένεται να μετακινηθούν σε άλλο διακριτό τμήμα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσαμάζ. Η κίνηση αυτή θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να μπορεί ο ΟΤΕ να πουλάει τα προϊόντα του στη λιανική αγορά φθηνότερα και αυτό διότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για να καθορίσει την τιμή χονδρικής στα προϊόντα τηλεπικοινωνίας χρησιμοποιεί ως κόστος προσωπικού όχι το πραγματικό αλλά αυτό που θα είχε ένας αποτελεσματικός πάροχος. Αντιθέτως όμως, για τον καθορισμό λιανικής τιμής των ίδιων προϊόντων χρησιμοποιεί το πραγματικό κόστος μισθοδοσίας που έχει ο ΟΤΕ.

Ως εκ τούτου, με τη μεταφορά προσωπικού σε άλλο τμήμα, ο ΟΤΕ θα εμφανίζει χαμηλότερο κόστος μισθοδοσίας με ταυτόχρονη μείωση της τιμής των προϊόντων του που πωλούνται στη λιανική.

Ο κ. Τσαμάζ αναφέρθηκε και στην πρόθεση της επιχείρησης να διενεργήσει πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση του δορυφόρου Hellas Sat. Όπως είπε το 2018 ολοκληρώνεται η δραστηριότητα του δορυφόρου ενώ πρόσθεσε ότι συμφέρει το ελληνικό κράτος να πωληθεί ο δορυφόρος εντός του 2012. Ο ΟΤΕ, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν πρόκειται να επενδύσει σε άλλο δορυφόρο.

skai.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Προτεραιότητα στον ΟΤΕ η μείωση του δανεισμού"

Υπό δοκιμή νέο εμβόλιο κατά της παιδικής μηνιγγίτιδας

100% επιτυχία

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο - Χιλιανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα από ένα υπό δοκιμή νέο εμβόλιο κατά της παιδικής μηνιγγίτιδας, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τα περιστατικά θανάτων.

Το υπάρχον εμβόλιο προστατεύει μόνο από μερικά είδη βακτηρίων που προκαλούν τη θανατηφόρα νόσο.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χιλής , με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία-Έλενα Σαντολάγια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο The Lancet , ανέφεραν ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το νέο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά του τύπου Β της μηνιγγίτιδας, η οποία, σε όλες τις μορφές της, προκαλεί χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο κυρίως στα παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Η μηνιγγίτιδα τύπου Β αποτελεί μέχρι τώρα δύσκολο «στόχο» για τους επιστήμονες, καθώς προκαλείται από μια ομάδα χιλιάδων, οριακά διαφορετικών, στελεχών των νοσογόνων βακτηρίων, με συνέπεια να μην έχει καταστεί εφικτό να βρεθεί ένα και μόνο εμβόλιο που θα καλύπτει όλα τα στελέχη. Έτσι, ενώ τέσσερα άλλα μείζονα στελέχη καλύπτονται από το τρέχον εμβόλιο, ο κίνδυνος από τον τύπο Β της μηνιγγίτιδας παραμένει.

Η συγκεκριμένη λοίμωξη, που προκαλεί φλεγμονή των μεμβρανών γύρω από το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο, είναι υπεύθυνη για αρκετούς θανάτους κάθε χρόνο.

Οι επιστήμονες τελικά δημιούργησαν το εμβόλιο «4CΜenB», αναλύοντας τη γενετική δομή χιλιάδων στελεχών του τύπου Β της νόσου και ανακαλύπτοντας κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, που μπορούν να αποτελέσουν κοινό στόχο ενός εμβολίου.

Οι προηγούμενες δοκιμές σε μικρά παιδιά υπήρξαν ενθαρρυντικές, ενώ οι νέες δοκιμές από τους γιατρούς, που έγιναν σε εφήβους 11 έως 17 ετών, έδειξαν ότι το νέο εμβόλιο, σε δύο δόσεις, παρέχει προστασία σχεδόν 100% (πάνω από το 60% των βακτηριακών περιστατικών μηνιγγίτιδας στη Χιλή αφορούν τον τύπο Β, γι' αυτό οι νέες δοκιμές έγιναν σε αυτή τη χώρα).

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι πλέον μπορεί να εξεταστεί σοβαρά κατά πόσο το εμβόλιο πρέπει να αρχίσει να χρησιμοποιείται για εμβολιασμούς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Όμως ο Δρ Μύρων Χριστοδουλίδης, που διδάσκει Μοριακή Μικροβιολογία στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα αποδειχτεί πλήρως πως το νέο εμβόλιο καλύπτει όντως όλη τη γκάμα των στελεχών της μηνιγγίτιδας τύπου Β. Όπως είπε, παραμένουν ακόμα αναπάντητα μερικά σημαντικά ερωτήματα, όπως έναντι πόσων στελεχών το νέο εμβόλιο προστατεύει τους ανθρώπους, πόσο διαρκεί αυτή η προστασία και κατά πόσο εμποδίζει το άτομο-φορέα να μολύνει άλλους, παρέχοντας έτσι έμμεση προστασία σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

pathfinder.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό δοκιμή νέο εμβόλιο κατά της παιδικής μηνιγγίτιδας"

Έκλεισε για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων η σελίδα μοιράσματος αρχείων Megaupload

Συνελήφθησαν οι ιδρυτές.

Ουάσινγκτον Οι αμερικανικές Αρχές σε συνεργασία και με άλλες χώρες προχώρησαν στο κλείσιμο της ιστοσελίδας μοιράσματος αρχείων Megaupload με τη κατηγορία της παραβίασης της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Οι ιδρυτές της σελίδας, που συνελήφθησαν στη Νέα Ζηλανδία, κατηγορούνται με την παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας.

Μαζί τους συνελήφθησαν άλλοι δύο υπάλληλοι της εταιρείας ενώ τρεις αναζητούνται. Συνολικά 20 εντάλματα έρευνας εκτελέστηκαν σε εννέα χώρες λένε οι αμερικανικές Αρχές.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε ακόμη να κατασχεθούν και 18 domain name που σχετίζονται με την ίδια εταιρεία.

Οι κάτοχοι του περιεχομένου υποστηρίζουν ότι η δραστηριότητα του Megaupload κόστισε πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια. Πάντως η εταιρεία υποστηρίζει ότι απαντούσε τακτικά στις καταγγελίες.

Ελάχιστα μετά την δημοσιοποίηση των συλλήψεων και του τερματισμού λειτουργίας του Megaupload η ιστοσελίδα του υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ βγήκε εκτός λειτουργίας. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Anonymoys.

Η υπόθεση συμπίπτει χρονικά με τη συζήτηση των νομοσχεδίων SOPA και PIPA με τα οποία θα είναι δυνατό το μπλοκάρισμα κάθε ιστοσελίδας που κάνει διαθέσιμο υλικό το οποίο υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα.

pathfinder.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκλεισε για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων η σελίδα μοιράσματος αρχείων Megaupload"

Βιντεοπαιχνίδι κατά της θανατικής ποινής σχεδίασαν 18 Έλληνες προγραμματιστές

Ένα βιντεοπαιχνίδι που επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη ενάντια στη θανατική ποινή δημιούργησαν αφιλοκερδώς για τη Διεθνή Αμνηστία 18 Έλληνες προγραμματιστές, μουσικοί, γραφίστες, σχεδιαστές και κειμενογράφοι, μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Δημιουργών Λογισμικού Ψυχαγωγίας. Στόχος του «Amnesty-The Game» είναι να στηρίξει την παγκόσμια εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Οι παίκτες παίρνουν τη σκυτάλη από τη Διεθνή Αμνηστία, προκειμένου να σώσουν έξι θανατοποινίτες και να επηρεάσουν τις χώρες τους υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής. Οι έξι θανατοποινίτες προέρχονται από χώρες, όπου όντως ισχύει η εσχάτη των ποινών: Σαουδική Αραβία, Κίνα, ΗΠΑ, Μογγολία, Λευκορωσία και Ιράν.

Το παιχνίδι (που είναι διαθέσιμο μέσω του ιστοτόπου http://amnestygame.com) έχει βγει ήδη στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, ενώ ενδιαφέρον για τη μετάφρασή του έχει εκδηλώσει και το δανέζικο τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Για κάθε χώρα που αναφέρεται στο παιχνίδι καταγράφεται και όλη η ιστορία της σχετικά με την κατάργηση ή μη της θανατικής ποινής.

Μέσω της ίδρυσης γραφείων, της διοργάνωσης διαφημιστικών εκστρατειών και της ενημέρωσης των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι παίκτες στοχεύουν στον επηρεασμό της κοινής γνώμης κατά της θανατικής ποινής, προκειμένου να διασωθούν οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι και να διαδοθεί το μήνυμα της δικαιοσύνης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Πρόκειται για ένα παιχνίδι στρατηγικής, που εντάσσεται στην κατηγορία των serious games και έχει ως στόχο να ενημερώσει το κοινό για τη θανατική ποινή, τις καμπάνιες της Διεθνούς Αμνηστίας και την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες όλου του κόσμου για το θέμα αυτό» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της προσπάθειας, σχεδιαστής και παραγωγός, Θανάσης Τριανταφύλλου, μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Δημιουργών Λογισμικού Ψυχαγωγίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, με το παιχνίδι ασχολούνται καθημερινά 300 χρήστες του Διαδικτύου.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Δημιουργών Λογισμικού Ψυχαγωγίας συγκροτήθηκε στα τέλη του 2009 με στόχο να συγκεντρώσει όλους τους δημιουργούς ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Σήμερα περιλαμβάνει περίπου 100 ενημερωμένα μέλη. «Στόχος μας είναι να ασχοληθούμε και με άλλους κοινωφελείς οργανισμούς και να δημιουργήσουμε παιχνίδια για κοινωνικούς σκοπούς» εξηγεί ο κ. Τριανταφύλλου.

pathfinder.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Βιντεοπαιχνίδι κατά της θανατικής ποινής σχεδίασαν 18 Έλληνες προγραμματιστές"

Τώρα λένε ότι θα σεβαστούν τη συμφωνία εργοδοτών-εργαζόμενων για τους μισθούς

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο η κυβέρνηση. Με τον υπουργό να λέει σήμερα στην κρατική τηλεόραση ότι η κυβέρνηση “θα σεβαστεί τις αποφάσεις” των κοινωνικών εταίρων μερικές μόλις ημέρες απ' την προειδοποίηση του Πρωθυπουργού ότι πρέπει να συμφωνηθεί μείωση του μισθολογικού κόστους αλλιώς θα την επιβάλει η κυβέρνηση δια νόμου.
Έχει αλλάξει κάτι; Υπάρχει μια ακόμη... διαφορετική γνώμη μέσα στην κυβέρνηση; Διχογνωμία ή τακτική;
Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν...

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τώρα λένε ότι θα σεβαστούν τη συμφωνία εργοδοτών-εργαζόμενων για τους μισθούς"

Έβαλε φωτιά στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου

Πρώτα προειδοποίησε και ύστερα το έκανε! Άγνωστος τοιχοκόλλησε, τα ξημερώματα, απειλητικό σημείωμα στην εξώπορτα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και στη συνέχεια πέταξε ένα δοχείο με βενζίνη στην αυλή του κτιρίου.

Η φωτιά δεν επεκτάθηκε, καθώς το φλεγόμενο δοχείο απομακρύνθηκε από τον αστυνομικό που φρουρεί το προξενείο, ο οποίος μάλιστα στην προσπάθεια του αυτή, τραυματίστηκε ελαφρά.

Όπως έγινε γνωστό, ο δράστης καταγράφηκε από τις κάμερες ασφαλείας του προξενείου και αναζητείται από τις αστυνομικές αρχές του νησιού.

star.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβαλε φωτιά στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου"

Η ανθρώπινη πλευρά των χιμπατζήδων

Μάθημα διαπαιδαγώγησης προς το άτακτο παιδί έδωσε η μητέρα

Η επικίνδυνη και απρεπής συμπεριφορά από τα παιδιά δεν μένει απαρατήρητη και ατιμώρητη από τους γονείς. Αυτό, όπως φαίνεται, δεν ισχύει μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τους... χιμπατζήδες!

Ένα ενδιαφέρον περιστατικό που αποδεικνύει τον παραπάνω ισχυρισμό, κατέγραψε σε φωτογραφίες ένα ζευγάρι που επισκέφτηκε το δάσος Bossou στη Γουινέα.

Η 6χρονη χιμπατζής περίμενε ανυπόμονα να της δώσουν φαγητό και για να σπάσει κάπως την πλήξη της ξεκίνησε να εκσφενδονίζει πέτρες τόσο προς τους υπόλοιπους χιμπατζήδες, όσο και προς τη μεριά των φωτογράφων.

Και επειδή τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές ούτε και από τους χιμπατζήδες, η μικρή ένιωσε το χέρι της μητέρας της στο πρόσωπο της, κάτι που σε ανθρώπινη αναλογία θα λέγαμε, χαστούκι!

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ανθρώπινη πλευρά των χιμπατζήδων"

Μαθητές ζεσταίνονται με πετρέλαιο από τον στρατό!

Οι Ένοπλες Δυνάμεις εφοδιάζουν σχολεία της Σαμοθράκης

Εντολή να μοιράζουν πετρέλαιο σε σχολεία της Σαμοθράκης, ακόμα και αν δεν τους περισσεύει, έλαβαν οι Ένοπλες Δυνάμεις από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Οι μαθητές στο νησί υποφέρουν τους χειμερινούς μήνες από το τσουχτερό κρύο ενώ η έλλειψη πόρων στα σχολικά συγκροτήματα κάνει το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβοθώρητο!

Ωστόσο, αν και δεν είναι μόνο το νησί της Σαμοθράκης που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα, η παρέμβαση του υπουργείου αποδείχτηκε σωτήρια.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαθητές ζεσταίνονται με πετρέλαιο από τον στρατό!"

Ο πόλεμος στο ίντερνετ ξεκίνησε...

Η περίφημη ομάδα χάκερς με το όνομα «Anοnymous» έκανε πράξη αυτό που «απειλούσε» καιρό πως θα κάνει και έφερε τα πάνω-κάτω στον κόσμο του διαδικτύου για πολλές ώρες.

Το βράδυ της Πέμπτης στις ΗΠΑ (σε ζώνη prime time), οι «Anonymous» χτύπησαν τις ιστοσελίδες του FBI, του Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καθώς και πολλές ιστοσελίδες της βιομηχανίας του θεάματος όπως είναι η Ένωση Κινηματογραφικών εταιριών mpaa.org, η Ένωση Δισκογραφικών εταιριών (δηλαδή της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας) riaa.com και η Universal Music.

Αιτία αυτής της επίθεσης, που πρώτο το newsbomb.gr δημοσίευσε στην Ελλάδα, είναι το κλείσιμο της ιστοσελίδας η οποία διαχειρίζεται και διαμοιράζει αρχεία, το megaupload.com καθώς και η σύλληψη της υπεύθυνης του site στη Νέα Ζηλανδία.
Σύμφωνα με τους χάκερς, αυτές οι επιθέσεις ήταν μια τιμωρία για την καταπολέμηση των προσπαθειών ενάντια στην πειρατεία τόσο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όσο και από τη βιομηχανία του θεάματος.

Η ομάδα δήλωσε ότι ήταν «η μεγαλύτερη επίθεση όλων των εποχών» με τη συμμετοχή 5.635 ατόμων!

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του είπε πως: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι web server που φιλοξενούν το justice.govαντιμετωπίζουν επί του παρόντος σημαντική αύξηση της δραστηριότητας τους, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα της υπηρεσίας. Η υπηρεσία καταβάλλει προσπάθειες για να γίνει και πάλι διαθέσιμη η ιστοσελίδα. Αυτή τη δραστηριότητα, η οποία αντιμετωπίζεται ως κακόβουλη πράξη, και έτσι θα αντιμετωπίζεται έως ότου μπορούμε να προσδιορίσουμε πλήρως την αιτία της διαταραχής στα συστήματά μας.»

Ένας εκπρόσωπος της MPAA, δήλωσε στο Associated Press: «Η τηλεοπτική βιομηχανία ήταν πάντα ένας ισχυρός υποστηρικτής της ελευθερίας του λόγου», και πρόσθεσε πως: «Καταδικάζουμε έντονα κάθε προσπάθεια φίμωσης από οποιαδήποτε ομάδα ή άτομα.»

Η RIAA επιβεβαίωσε ότι η ιστοσελίδα της είχε δεχθεί επίθεση, αλλά δήλωσε πως επαναλειτουργεί κανονικά από το βράδυ.

Η ιστοσελίδα του FBI, λίγα λεπτά μετά την επίθεση, ήταν σε θέση να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας. Ωστόσο το site είχε πέσει για περίπου 45 λεπτά, καθώς όποιος έμπαινε στο fbi.gov έβλεπε ένα μήνυμα σφάλματος.

Όλα αυτά, έγιναν μόλις μία μέρα μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες από τα μεγαλύτερα site του κόσμου σχετικά με το νομοσχέδιο που προωθούν οι ΗΠΑ και το οποίο ουσιαστικά καταπατά την ελευθερία στο διαδίκτυο, κάτω υπό την σκέπη των πνευματικών δικαιωμάτων.

Οι υπάλληλοι του megaupload κατηγορούνται για 500 εκατομμύρια δολάρια από τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων και τη λήψη 175 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω παράνομων downloads που αφορούσαν ταινίες, μουσική και άλλο περιεχόμενο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε σε δήλωσή του ότι Κim Dotcom ή Kim Schmitz, 37 ετών, καθώς τρεις υπάλληλοι συνελήφθησαν την Πέμπτη στη Νέα Ζηλανδία μετά από αίτηση αξιωματούχων των ΗΠΑ ενώ τρεις ακόμη κατηγορούμενοι αναζητούνται.

Από την πλευρά τους οι «Anonymous» αναφέρουν ότι ο «Κυβερνοπόλεμος τώρα ξεκίνησε» και όλοι πλέον περιμένουν πως ο επόμενος στόχος είναι ίσως το site του Λευκού Οίκου…

newsbomb.gr

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο πόλεμος στο ίντερνετ ξεκίνησε..."

Πρόσω ολοταχώς για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ!

Ακόμη και το ενδεχόμενο της μείωσης του ΦΠΑ μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς εκτιμά ότι το σημερινό 23% είναι υψηλό.

Στη διαπίστωση αυτή προχώρησε και επισήμως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου.

Γι' αυτό και δεν αποκλείεται να σηματοδοτηθούν εξελίξεις και μάλιστα σύντομα και σε αυτό το μέτωπο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Οικονόμου, από Δευτέρα θα κληθούν τα κόμματα να καταθέσουν προτάσεις για ένα άλλο πλαίσιο φορολογίας.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση έχει έτοιμο ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται ήδη στα σκαριά και το οποίο θα αλλάξει άρδην πολλά από τη σημερινή εικόνα στον τρόπο φορολόγησης.

Μεταξύ αυτών και στα ακίνητα, τα οποία, όπως παραδέχονται στο οικονομικό επιτελείο, έχουν βρεθεί σε κυκεώνα φορολόγησης.

Ωστόσο, το μείζον θέμα εν προκειμένω έχει να κάνει με τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, η οποία, αν τελικώς δρομολογηθεί, θα αποτελέσει μια από τις κρισιμότερες και σημαντικότερες εξελίξεις από το μέτωπο της φορολόγησης κατά τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ αυτής της εξέλιξης έχει ταχθεί ήδη και η Νέα Δημοκρατία, μέσω των οικονομικών προγραμμάτων που έχει παρουσιάσει, ενώ την ίδια άποψη έχουν κατά καιρούς εκφράσει και οι εκπρόσωποι διαφόρων επαγγελματικών ομάδων που έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους για το φορολογικό σύστημα της χώρας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο το οποίο είναι αυτή τη στιγμή επικρατέστερο, κάνει λόγο για τη μείωση του υψηλού συντελεστή κατά 2 μονάδες, ενώ αντίστοιχη θα είναι και η μείωση που προωθείται για τον μεσαίο κι ενδεχομένως και τον κατώτερο.

newsbomb.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσω ολοταχώς για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ!"

Οι χρήστες του Twitter «επανασχεδιάζουν» την Ελλάδα

Στα πιο δημοφιλή θέματα της ημέρας στο Twitter βρίσκεται σήμερα το #redesigngreece, με τους Έλληνες χρήστες να προτείνουν λύσεις και να συζητούν για τον επανασχεδιασμό της χώρας.
Το θέμα που απασχόλησε και το London Business School, το οποίο μάλιστα διοργάνωσε σχετική ημερίδα και αφιερώνει ειδική σελίδα στο ζήτημα (redesigngreece.org), απασχολεί τις τελευταίες ώρες τους Έλληνες χρήστες στο Twitter, και αρκετοί προτείνουν ιδέες και λύσεις για το τι μπορεί και πρέπει να αλλάξει στη χώρα μας.

Ανάμεσα σε αυτά κάποια που ξεχωρίζουν:
Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αποδομήσει τον εαυτό του ελεγχόμενα
Το δημόσιο στην Ελλάδα είναι κάτι αντίστοιχο με την αγελάδα στην Ινδία. Ιερό
Η φτώχεια δε θα φέρει την αλλαγή. Δείτε τη βόρεια κορέα. Απλώς ενδυναμώνει το ρόλο του κράτους
Με τους παλιους αποτυχημενους, επιτυχια δεν γίνεται
Εξυπνάκηδες νομίζουν ότι θα αναδιοργανώσουν κράτος σε 1 νύχτα. Να σκεφτούν γιατί το κράτος είναι έτσι 200 χρόνια τώρα
Πρόβλημα αναδιοργάνωσης δημ. τομέα πρώτα πολιτικό, μετά τεχνοκρατικό !
Eιπώθηκε επιτέλους οτι τα χαλασμενα συστήματα δεν τα μεταρρυμιζουμε. Τα αντικαθιστούν ολική με εντελώς καινούρια

mediagate.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι χρήστες του Twitter «επανασχεδιάζουν» την Ελλάδα"

Ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις στην καθαριότητα

Οι προσλήψεις σε δήμους για προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα (καθαριότητα κλπ) δεν υπόκεινται στον περιορισμό του 50 % (περιορισμός στις προσλήψεις σύμφωνα με το μνημόνιο), σε σχέση με τις αντίστοιχες προσλήψεις του 2010, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 37 του ν. 3986/2011.

Αυτό συμβαίνει επειδή αφενός αποσκοπούν στην αντιμετώπιση βασικών αναγκών των ΟΤΑ, ιδίως στην προστασία της δημόσιας υγείας και αφετέρου το κόστος μισθοδοσίας τους δεν επιβαρύνει τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ούτε τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά καλύπτεται από τα τέλη που εισπράττονται από τους δημότες.

Αυτό επισημαίνει σε εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών, που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά, ανοίγοντας το δρόμο σε δήμους που έχουν ανάγκη από το παραπάνω προσωπικό να προχωρήσουν σε προσλήψεις, αφού προηγουμένως προωθήσουν για έγκριση στην αρμόδια Επιτροπή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 33/2006, όπως ισχύει.

Επίσης, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι ΟΤΑ εάν έχουν ήδη αποστείλει αιτήματα για την έγκριση της Επιτροπής της ΠΥΣ, τα οποία δεν έχουν εγκριθεί ακόμη ότι έως τη χορήγηση των εγκρίσεων αυτών και προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία, στην περίπτωση του προσωπικού καθαριότητας, ότι μπορούν να καλύψουν προσωρινά την ανάγκη με πρόσληψη προσωπικού δίμηνης απασχόλησης.

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις στην καθαριότητα"

Μαντέψτε τι είχε κλέψει μια 27χρονη από super market!


Αυτή δεν είναι κλέφτρα, άλλα κινητό πολυκατάστημα...


Πρόκειται για μια 27χρονη Αλβανίδα, η οποία διαμένει στη Λαμία και έχει ξαφρίσει όλα τα super market και τα πολυκαταστήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. 

Είναι μάλλον ελάχιστα τα καταστήματα που δεν έχει "επισκεφθεί", αφού σχεδόν είναι επικηρυγμένη. Έχει συλληφθεί πολλές φορές και έχει οδηγηθεί στο αυτόφωρο, αλλά οι νόμοι μας είναι τέτοιοι, που αστυνομικοί και εισαγγελείς, πολλές φορές, σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Η επαγγελματίας κλέφτρα μάλιστα όταν την πιάνουν, μπροστά σε κόσμο, αρχίζει να φωνάζει, να πέφτει κάτω και να χτυπιέται, σε σημείο που κάποιοι παρευρισκόμενοι να την λυπούνται και να ζητούν από τους υπεύθυνους των καταστημάτων να πληρώσουν αυτά που έχει κλέψει...

Σήμερα το πρωί για πολλοστή φορά συνελήφθη σε super market αλυσίδας στα Γαλανέικα και επειδή είναι λίγο δύσκολο να μαντέψετε τι είχε κλέψει, διαβάστε παρακάτω:

1 πάπλωμα, 2 παπλοματοθήκες, 1 ζευγάρι γυναικεία παπούτσια, 1 παιδικό παιχνίδι, 1 κορνίζα, 1 σετ μαχαίρια και ένα 1 τηγάνι. Τώρα μη μας ρωτήσετε, που τα είχε βολέψει όλα αυτά, γιατί εδώ σηκώνουμε τα χέρια ψηλά εμείς...

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σας υπενθυμίσουμε πως μια γυναίκα είχε κλέψει από s/m ένα κιβώτιο μπύρες!!!! Δείτε το βίντεο:


lamiareport.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαντέψτε τι είχε κλέψει μια 27χρονη από super market!"

Χωρίς νερό τα Ιωάννινα- Πάγωσε η λίμνη!

Ο παγετός και η κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες ημέρες την πόλη των Ιωαννίνων έχει επιφέρει σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης.

Σε πολλά χωριά, αλλά και σε περιοχές της πόλης έχουν παγώσει τα δίκτυα ύδρευσης κυρίως παλιών σπιτιών και οι ένοικοί τους προμηθεύονται από γείτονες νερό με κουβάδες για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Πολλές είναι οι βλάβες που οδήγησαν σε διακοπές νερού από το σπάσιμο σωλήνων.

Η βλάβη αποκαταστάθηκε από συνεργεία της ΔΕΥΑΙ και του ΣΥΔΚΛΙ, αφού προηγήθηκε πολύωρη διακοπή νερού στην Ανατολή αλλά και στο Κάτω Νεοχωρόπουλο. Προβλήματα σημειώθηκαν επίσης στην οδό Ασημακοπούλου στα Σεισμόπληκτα όπου το δίκτυο ύδρευσης πάγωσε με αποτέλεσμα να ακολουθήσει διακοπή στην υδροδότηση. Στον παγετό οφείλεται και η διακοπή νερού που παρατηρήθηκε σε πολλές σχολικές μονάδες της πόλης. Στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου υπάρχουν σημεία «παγίδες» καθώς στους δρόμους υπάρχει πάγος, κυρίως τις νυκτερινές ώρες, από την συνεχιζόμενη χαμηλή θερμοκρασία που καταγράφηκαν θερμοκρασίες μέχρι -14 βαθμούς Κελσίου.

Παρ’ ότι έχουν ριχτεί τόνοι αλατιού από συνεργεία των Δήμων και της Περιφέρειας, οι κίνδυνοι παραμένουν και οι οδηγοί πρέπει αν είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η λίμνη των Ιωαννίνων είχε παγώσει σε μερικά σημεία της, αλλά για να μη κινδυνεύσουν τα πουλιά που ζουν στα νερά της, το ειδικό πλωτό μηχάνημα έσπασε τον πάγο. Οι προβλέψεις της ΕΜΥ από αύριο βράδυ κάνουν λόγο για βροχοπτώσεις και άνοδο της θερμοκρασίας στην περιοχή της Ηπείρου.


zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς νερό τα Ιωάννινα- Πάγωσε η λίμνη!"

Η τρόικα ήρθε και θα φύγει μόνο όταν κλείσει η διαπραγμάτευση για τη νέα σύμβαση

Κρίσιμη και η συνάντηση στις 9.30 το πρωί της Παρασκευής μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των επικεφαλής της τρόικας για το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων που αφορούν στη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης ύψους 130 δισ.
Από τις υπάρχουσες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι επικεφαλής της τρόικας, θα παραμείνουν στην Αθήνα όσο χρειαστεί προκειμένου να κλείσουν οριστικά οι εκκρεμότητες. Κυριότερη από αυτές, η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, με την τρόικα να ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση ο προϋπολογισμός του 2012 δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 14,9 δισ. ευρώ και ότι τα χρήματα της νέας δανειακής σύμβασης θα διατίθενται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των δανείων και όχι για κάλυψη των ελλειμμάτων του Δημοσίου.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, ζητούν:
-Νέο φορολογικό σύστημα, πολύ απλό εάν είναι δυνατόν να περιγράφεται «σε μια κόλλα χαρτί»
- Άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων
- Νέο ασφαλιστικό σύστημα. Ειδικότερα για το θέμα των επικουρικών η τρόικα φέρεται να θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες να αντιμετωπιστεί το θέμα, αλλά πάντως όχι με την κάλυψη των ελλειμμάτων των Ταμείων από τον προϋπολογισμό του 2012, προκρίνοντας κυρίως την ενοποίηση των Ταμείων.
Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι «άναψε το πράσινο φως για την υποβολή του αιτήματος της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου αυτό να κινήσει τη διαδικασία για το νέο πρόγραμμα» και πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση αρχίζει επισήμως την Παρασκευή.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ωστόσο ότι θα αποφευχθεί η επιβολή νέων μέτρων για την κάλυψη των δημοσιονομικών αποκλίσεων από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011.

Χθες, ο υφυπουργός Οικονομικών Ι. Μουρμούρας δέχθηκε την Πέμπτη το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας με τους οποίους συζήτησε όλα τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, όπως η προστασία και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, των εθνικών κληροδοτημάτων και των κοινωφελών ιδρυμάτων καθώς επίσης και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων στο πλαίσιο των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ορίζει ο εφαρμοστικός νόμος.

Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς: «Ελλάδα: Προσοχή! Η τρόικα επιστρέφει»

Σε ανακοίνωσή του το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επισημαίνει για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα:
Οι ειδικοί του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιστρέφουν στην Ελλάδα, για να επιβλέψουν τις διαπραγματεύσεις της χώρας με τις ιδιωτικές τράπεζες για τη διαδικασία του PSI+ (της εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους προς τους ιδιώτες πιστωτές), αλλά και για να αξιολογήσουν τις “δομικές προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις” που επιβάλλονται από το νεοφιλελεύθερο, τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του κ. Παπαδήμου, με άλλα λόγια να προωθήσουν την συνεχιζόμενη πρωτοφανή πολιτική ακραίας λιτότητας και κοινωνικής καταστροφής.
Η επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα επισκιάζεται από τις απειλές της κ. Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί ότι η νέα δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον ικανοποιηθούν όλες οι επιβληθείσες προϋποθέσεις και απαιτήσεις, και, κρίνοντας από τους όρους που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στους ιδιώτες τραπεζίτες προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στην εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους, αυτό σημαίνει περισσότερα και συνεχή προγράμματα λιτότητας και ακόμη πιο άγριες κοινωνικές περικοπές, υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Για παράδειγμα, σήμερα σχεδιάζουν νέες μειώσεις μισθών, την κατάργηση των -ήδη δραστικά μειωμένων- επιδομάτων διακοπών (13ος και 14ος μισθός) και την κατάργηση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Επιπλέον, αφού χρησιμοποίησαν την Ελλάδα ως πειραματόζωο για την καταστροφή του δημόσιου τομέα, των εργασιακών σχέσεων, της εργατικής νομοθεσίας και του κοινωνικού κράτους, τώρα χρησιμοποιούν τη χώρα ως πεδίο για την ίδρυση των λεγόμενων “Ειδικών Οικονομικών Ζωνών”, στις οποίες οι μελλοντικοί επενδυτές θα απολαμβάνουν χαμηλότερη φορολογία και άλλα προνόμια άμεσης ή έμμεσης κρατικής στήριξης, ενώ οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να αποδεχτούν εξευτελιστικές συνθήκες και συμβάσεις εργασίας. Η τρόικα και ο ελληνικός νεοφιλελεύθερος κυβερνητικός συνασπισμός οδηγούν τον ελληνικό λαό στο χείλος της αβύσσου.
Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταγγέλλει αυτές τις νέες επιθέσεις ενάντια στα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα.
Όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί ανησυχούν, αφού η διακυβερνητική συμφωνία, που προωθήθηκε από τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί, επιβάλλει την ίδια αυταρχική επίθεση της ΕΕ εναντίον της λαϊκής κυριαρχίας.
Για μας, η μοναδική βιώσιμη λύση είναι ένα εναλλακτικό ευρωπαϊκό σχέδιο, βασισμένο στην αλληλεγγύη και την κοινωνική ανάπτυξη, που θα προστατεύσει τα λαϊκά συμφέροντα και θα στραφεί εναντίον της εξουσίας των τραπεζών και του κεφαλαίου. Για να γίνει αυτό, πρέπει επειγόντως να αλλάξει ριζικά ο ρόλος της ΕΚΤ, ως ένα πρώτο βήμα για μια μεγάλη δημόσια παρέμβαση και για το δημόσιο έλεγχο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

eklogika.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Η τρόικα ήρθε και θα φύγει μόνο όταν κλείσει η διαπραγμάτευση για τη νέα σύμβαση"

Όχι Παπανδρέου στη μείωση μισθών με νόμο

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στο προεδρείο της ΓΣΕΕ ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρέμβει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.

Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Η συνάντηση έγινε ενόψει και του διαλόγου με τους εργοδότες για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Η ΓΣΕΕ ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί επί της απειλής για καθορισμό των μισθών με νόμο και όπως είπε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παπαδόπουλος, ο κ. Παπανδρέου είπε πως στηρίζει το διάλογο και θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει κρατική παρέμβαση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η ΓΣΕΕ δεν συζητά επ΄ ουδενί το μισθολογικό κόστος και τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς οι μισθοί δεν ευθύνονται για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, δεν συζητά ούτε την κλιμακωτή μείωση μισθών, ενώ συζητά οτιδήποτε αφορά το μη μισθολογικό κόστος, είπε ο κ. Παναγόπουλος.

Παράλληλα χαρακτήρισε «βάρβαρη και τραμπούκικη» την ενέργεια του ΠΑΜΕ να εισβάλει στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ και πρόσθεσε ότι «ήταν μια απαράδεκτη παρέμβαση, εμείς δεν παίρνουμε εντολή από κανένα κόμμα, ούτε από το ΚΚΕ, εμείς παίρνουμε εντολή από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ και θα την σεβαστούμε μέχρι κεραίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, είπε ότι στη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου «εξηγήσαμε στον κ. Παπανδρέου και συμφώνησε ότι δεν ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, ούτε με τη μείωση της κατώτατης αμοιβής. Εμείς, θα υποβάλουμε τις προτάσεις μας όπως κάναμε και το 2010 στο πλαίσιο του κοινωνικού διάλογου. Δε συνάδει με τη Δημοκρατία οποιαδήποτε πράξη νομοθετικού περιεχομένου».

Να συνεχιστεί και να καταλήξει σε συμφωνία ο κοινωνικός διάλογος ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει από το διάλογο των κοινωνικών εταίρων πρέπει να γίνει δεκτή και σεβαστή από την κυβέρνηση, αλλιώς ο διάλογος δεν έχει νόημα.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Όχι Παπανδρέου στη μείωση μισθών με νόμο"

100.000 Έλληνες έστειλαν το βιογραφικό τους στην ΕΕ το 2011!

Περίπου εκατό χιλιάδες ευρωπαϊκά βιογραφικά συμπληρώθηκαν το 2011, από νέους Έλληνες που αναζήτησαν μία καλύτερη τύχη εκτός Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) και της Ευρωπαϊκής Πύλης Europass αναφορικά με τον αριθμό συμπλήρωσης ευρωπαϊκών βιογραφικών από Έλληνες πολίτες, το 2011 συμπληρώθηκαν διαδικτυακά 95.732 ευρωπαϊκά βιογραφικά από Έλληνες πολίτες.

Ο αριθμός αυτός καθιστώντας την χώρα μας, αναλογικά με τον πληθυσμό της, από τις πρώτες στην Ε.Ε. στην συμπλήρωση των εν λόγω εντύπων (πίσω από την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ρουμανία). Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2010 ανήλθε στα 53.043 και για το 2009 στα 36.269 βιογραφικά.

Σημειώνεται, ότι το 67% όσων συμπλήρωσαν το ευρωπαϊκό βιογραφικό αφορά νέους χωρίς εργασία έως 35 ετών, ενώ την ίδια στιγμή περισσότεροι από τους μισούς εμφανίζονται καταρτισμένοι καθώς ομιλούν από μία έως τρεις ξένες γλώσσες (30.676 μία, 32.348 δύο και 12.939 τρεις ξένες γλώσσες). Τέλος, περίπου το 40% διαθέτει μικρή ή καθόλου εργασιακή εμπειρία (17,1% έως 2 έτη και 21,3% καθόλου).

Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία (49,6%) αποτελούν τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ε.Ε. και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το επόμενο κράτος μέλος (Σλοβακία 35,1%).

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι περίπου το 21% των Ελλήνων ηλικίας 18 έως 24 ετών δεν βρίσκονται ούτε στην εκπαίδευση ούτε στην αγορά εργασίας.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα χρειάζεται να κινητοποιήσει άμεσα πόρους από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και ιδίως από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο που μέχρι σήμερα παραμένει ελάχιστα αξιοποιημένο. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής (Νοέμβριος 2011), η Ελλάδα έχει απορροφήσει το 22,11% των διαθέσιμων πόρων όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει το 33,78%.

Αλλά και όσον αφορά το Ταμείο Συνοχής, η Ελλάδα παρουσιάζει απορροφητικότητα της τάξης του 24,60% την στιγμή που ο μέσος όρος στην Ε.Ε. βρίσκεται στο 26,09%. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.

Τα επόμενα δύο χρόνια πρέπει να απορροφηθούν και τα 3,3 περίπου δις ευρώ από το ΕΚΤ, τα 2,5 δις και πλέον ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, αλλά και το σύνολο των διαθέσιμων πόρων από τα υπόλοιπα κοινοτικά ταμεία.

Οι πόροι αυτοί, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να διοχετευθούν για την στήριξη της εργασίας των νέων και την επιτάχυνση της ένταξης στην αγορά εργασίας εκείνων που μόλις ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους».

Τι είναι το Europass

Τo Europass είναι ένας φάκελος, που κάθε ενδιαφερόμενος συμπληρώνει ηλεκτρονικά και αποτελείται από πέντε επιμέρους έγγραφα περιγραφής των προσόντων, γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων κατά την εκπαιδευτική και επαγγελματική πορεία του.

Πιο συγκεκριμένα, ο φάκελος περιέχει:

* Βιογραφικό Σημείωμα (CV)

* Διαβατήριο Γλωσσών (LP) που γνωρίζει ο κάτοχος

* Κινητικότητα (Mobility), δηλαδή τυχόν επαγγελματικά ή σπουδαστικά ταξίδια που έχει κάνει n Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού (CS), έγγραφο που περιγράφει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει οι κάτοχοι πιστοποιητικών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

* Παράρτημα Διπλώματος (DS), το οποίο δεν υποκαθιστά το πτυχίο, όμως είναι πολύ χρήσιμο καθώς εξηγεί λ.χ. ότι ένας αγιογράφος που σπούδασε στην Ελλάδα, έχει εξειδικευθεί και σε προγράμματα σχεδιασμού σε υπολογιστές, πέρα από την τέχνη του.

Ο φάκελος είναι τυποποιημένος και κοινός για όλους τους πολίτες των χωρών της Ευρώπης, που δίνει τη δυνατότητα στους ξένους εργοδότες, να κάνουν σύγκριση των τυπικών και πραγματικών προσόντων των υποψηφίων προς πρόσληψη

defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "100.000 Έλληνες έστειλαν το βιογραφικό τους στην ΕΕ το 2011!"

Mε προσφυγή στο Ευρ. Δικαστήριο μάς απειλούν τα hedge funds!

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εξετάζουν να προσφύγουν τα hedge funds (κερδοσκοπικά επενδυτικά σχήματα) σε περίπτωση που ο Λουκάς Παπαδήμος υλοποιήσει την προειδοποίησή του για νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά το PSI.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι εξετάζει να προχωρήσει σε μια νομοθετική ρύθμιση για το PSI, εφόσον δεν ευοδωθούν οι συνομιλίες με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (ΙΙF) που συνεχίζονται και την Πέμπτη.

«Αν χρειαστεί, θα περάσει νόμος που θα εξαναγκάζει τους ιδιώτες πιστωτές να αποδεχτούν απώλειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξή του στους New York Times.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του skai.gr, τα hedge funds θα προσφύγουν στο ΕΔΑΔ με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα καταπατά τα δικαιώματα των ομολογιούχων, αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της JP Morgan, από τα 206 δισ. ευρώ ελληνικό χρέος που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες, περίπου τα 80 δισ. ευρώ ανήκουν σε «ανεξάρτητους» επενδυτές (κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, hedge funds και φυσικά πρόσωπα). Απ' αυτά τα 15 με 20 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ανήκουν σε hedge funds. Τα υπόλοιπα ανήκουν σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα hedge funds έχουν τοποθετηθεί σε ασφάλιστρα κινδύνου (Credit Default Swaps - CDS), τις περισσότερες φορές χωρίς να διαθέτιου καν ελληνικά ομόλογα. Aν η Αθήνα δεν κατορθώσει στις 20 Μαρτίου να εξυπηρετήσει λήξεις ομολόγων ύψους 14,4 δισ. ευρώ, τότε θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα, και να αποζημιώσουν τους κατόχους τους.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα καταφτάνει αιφνιδιαστικά ο εκπρόσωπος του IIF Φρανκ Βογκλ για να διαχειριστεί επικοινωνιακά την όποια εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για το PSI.

Σύμφωνα με το διεθνή Τύπο, έχει ήδη υπάρξει μια προσυμφωνία για το επιτόκιο δανεισμού των νέων ομολόγων τριακονταετούς διάρκειας, που θα αντικαταστήσουν τα παλιά, κάτι που αν επιβεβαιωθεί και στις συνομιλίες, η υπόθεση του PSI θα έχει κλείσει έως το τέλος της εβδομάδος.

defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Mε προσφυγή στο Ευρ. Δικαστήριο μάς απειλούν τα hedge funds!"

Προβόπουλος: Δεν ήταν αναπόφευκτη η κρίση

Η πορεία προς την κρίση θα μπορούσε να είχε ανακοπεί αν τα προβλήματα είχαν αντιμετωπιστεί πριν λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ.

Ο ίδιος προειδοποίησε πως μεγαλύτερη καθυστέρηση στην δημοσιονομική προσαρμογή, τις μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, θα έχει ως αποτέλεσμα "την οικονομική και πολιτική απομόνωση της χώρας, που θα εξανεμίσει ό,τι έχουμε πετύχει στη μεταπολεμική μας ιστορία".

Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι η σημερινή κρίση είναι συστημική και δεν αντανακλά μία "παροδικά πτωτική φάση του οικονομικού κύκλου".

Πρόσθεσε ότι η κρίση οφείλεται στο πρότυπο οικονομικής λειτουργίας που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες και ότι το κρατικιστικό μοντέλο ήταν αυτό που συσσώρευσε ελλείμματα και κατέστησε την οικονομία μη ανταγωνιστική, κατάσταση που επιδεινώθηκε με την κρίση.

Για τις δηλώσεις Προβόπουλου εξέδωσε ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ, το οποίο τον καλεί να απαντήσει "άμεσα και με σαφήνεια" στο ερώτημα: "Πράγματι αποδίδει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και συγκεκριμένα στην πρώτη περίοδο της θητείας της, την ευθύνη για την κρίση, όπως ισχυρίστηκε τηλεοπτικό κανάλι κατά την διάρκεια σχετικού ρεπορτάζ στο βραδινό δελτίο ειδήσεων;

Δεδομένου ότι, κ. Προβόπουλος, έχει κατ' επανάληψη αναφερθεί στη συσσώρευση των ελλειμμάτων και του χρέους κατά την περίοδο της κυβέρνησης της ΝΔ καθώς και στο έλλειμμα αξιοπιστίας για τη χώρα ως αποτέλεσμα αυτών, αν πράγματι αποδίδει αυτήν την ευθύνη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να το πει ευθαρσώς, αν όχι, ας πράξει τα δέοντα".

nooz.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Προβόπουλος: Δεν ήταν αναπόφευκτη η κρίση"

Πλήρως ελεύθερο το ωράριο στα φαρμακεία με απλή δήλωση

Πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων με μία απλή δήλωση στον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο προβλέπει τροπολογία που προστέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση των φαρμακοποιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία «φαρμακοποιοί οι οποίοι, κατόπιν επιλογής τους, εργάζονται πέραν του καθοριζομένου ωραρίου, υποχρεούνται να το δηλώσουν στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο
περιφερειάρχη. Με την υποβολή της δήλωσης, νομιμοποιείται αυτοδικαίως η πέραν του καθοριζομένου ωραρίου εργασίας, χωρίς να απαιτείται η έγκριση του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου και της οικείας περιφέρειας».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις αρχικές διαβεβαιώσεις που είχαν πάρει οι φαρμακευτικοί σύλλογοι, η επέκταση του ωραρίου θα έπρεπε να συνοδεύεται από σχετική δική τους έγκριση. Το γεγονός λοιπόν ότι η τροπολογία τους «παρακάμπτει» και δίνει το δικαίωμα στα φαρμακεία να επεκτείνουν το ωράριο της εργασίας τους με μια απλή δήλωση αναμένεται να οδηγήσει σε νέες κινητοποιήσεις.

Πάντως, η συγκεκριμένη διάταξη θα συμπεριληφθεί σε μια σειρά άρθρων για τα οποία το ΚΚΕ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και η οποία θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

patrisnews.com
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλήρως ελεύθερο το ωράριο στα φαρμακεία με απλή δήλωση"

Πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ και είναι 5ετούς διάρκειας

Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες για το πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας μπορούν να υποβάλλου τις αιτήσεις τους, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ και η διάρκειά του πενταετής. Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα, που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες αγρότες ή κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης.

Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται δυο προϋποθέσεις. Πρώτον, να είναι φυσικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.

Εξαιρούνται οι απασχολούμενοι σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους, για τους οποίους απαιτείται τουλάχιστον το 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος. Και δεύτερον, να είναι νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματός.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας"

Οι κατηγορούμενοι για τις τέσσερις εγκληματικές ομάδες

Η αρχή του τέλους για το κύκλωμα, άρχισε στα τέλη του περασμένου Μαίου όταν κατέφυγε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης επιχειρηματίας της πόλης για να καταγγείλει με ονόματα και διευθύνσεις, συγκεκριμένους ανθρώπους που τον εκβίαζαν για οφειλές. Αδίστακτους τοκογλύφους δηλαδή, με τη μόνη διαφορά ότι οι εν λόγω ανήκαν στην αφρόκρεμα της υψηλής κοινωνίας της συμπρωτεύουσας.
Το κύκλωμα δρούσε επί μια 15ετία στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με το διαβιβαστικό της ασφάλειας εμπλέκονται περισσότερα από 300 άτομα. Ο μάρτυρας κατήγγειλε για τη διάπραξη των αδικημάτων της τοκογλυφίας και της εκβίασης, τα αδέλφια Κωνσταντίνο και Αλέξανδρο Ε. Μελέτη, τον Γεώργιο Α. Πολυμέρη, τον Δημήτριο Η. Λαμπάκη και τον Μάρκο Θ. Καραμπέρη.
Με εισαγγελική διάταξη άρθηκε τo απόρρητο της τηλεφωνικής ανταπόκρισης για τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν τα εμπλεκόμενα άτομα, ενώ με βούλευμα διατάχθηκε η άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου όλων των εμπλεκομένων.
Από την επεξεργασία του υλικού των ακροάσεων, από τη συνδυαστική ανάλυση και επεξεργασία των χορηγηθέντων στοιχείων από το Σ.Δ.Ο.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας και τα τραπεζικά υποκαταστήματα και από τη διενεργηθείσα αστυνομική έρευνα – όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό έγγραφο – διαπιστώθηκε η ύπαρξη και δράση τεσσάρων ξεχωριστών εγκληματικών οργανώσεων που διαπράττουν τα αδικήματα της εκβίασης, της τοκογλυφίας κατ’ επάγγελμα καθώς επίσης και σειράς άλλων κακουργημάτων που προβλέπονται στη Νομοθεσία περί Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και λοιπά αδικήματα.
Τα μεγάλα αφεντικά
Οι πέντε που κατονόμασε ο επιχειρηματίας είχε καθένας τη δική του, ξεχωριστή εγκληματική οργάνωση και συγκεκριμένα: από μία οι Καραμπέρης, Λαμπάκης, Πολυμερής και μια από κοινού οι αδελφοί Μελέτη μαζί με τον άλλο τους αδελφό Νικόλαο.
Ετσι, σχηματίστηκε δικογραφία και για τις τέσσερις διασυνδεόμενες εγκληματικές οργανώσεις, καθώς «όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική προανάκριση, αφενός ορισμένοι παθόντες υπέστησαν βλάβη από πλέον της μιας οργάνωσης και αφετέρου, οι διευθύνοντες και τα μέλη των έτερων οργανώσεων σε μερικές περιπτώσεις επικοινωνούν και συνεργάζονται μεταξύ τους, λόγω του κοινού πεδίου εγκληματικής δράσης».

Εγκληματική Οργάνωση Νο1
Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει εντοπίσει 12 από τους 13 φερόμενους ως μέλη της, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα στα πλαίσια του αυτόφωρου. Πρόκειται, σύμφωνα με τη σχηματισθείσα δικογραφία, για τους:
1. Μάρκο Καραμπέρη του Θωμά και της Σμαρώς, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης ε) Παράνομη κατοχή όπλου, οπλοφορία, οπλοχρησία.
2. Δημήτριο Λογοθέτη του Ιωάννη και της Ελένης, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.
3. Ελένη Μπουρδά του Γεωργίου και της Καλλιρόης, ιδιωτική υπάλληλο, κατηγορούμενη για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.
4. Ιωάννη Χατζηιγνατιάδη του Βασιλείου και της Έλλης, ιδιωτικό υπάλληλο, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης
5. Ευστράτιο Κωνσταντινίδη του Κων/νου και της Παναγιώτας, απότακτο αστυνομικό, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, γ) άμεση συνέργεια σε εκβίαση, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης ε) παράβαση νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και στ) παράβαση του νόμου περί Όπλων.
6. Μαρία Γκαλιάνη του Πέτρου και της Χρυσάνθης, ιδιωτική υπάλληλο, κατηγορούμενη για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης, δ) παράβαση Κώδικα νόμου για τα ναρκωτικά.
7. Θωμά Καραμπέρη του Μάρκου και της Ελένης, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) άμεση συνέργεια σε εκβίαση, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.
8. Γεώργιο Φερέτη του Αντωνίου και της Μαρίας, δημοσιογράφο, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης, γ) τοκογλυφία κατ’ εξακολούθηση.
9. Χρήστο Παπαχατζή του Νικολάου και της Ολυμπίας, υπάλληλο Σ.Δ.Ο.Ε., κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης
10. Νικόλαο Ζήνδρο του Σπυρίδωνα και της Κυριακής, δικηγόρο Δ.Σ. Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης.
11. Αθανάσιο Καβρακύρη του Χρήστου και της Σοφίας, τραπεζικό υπάλληλο, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης, γ) άμεση συνέργεια σε εκβίαση, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης
12. Γεώργιο θεοδώρου του Ιωάννη και της Ειρήνης Σταυρούλας, τραπεζικό υπάλληλο, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.
Μέλος της οργάνωσης φέρεται να είναι και ο Γεώργιος Κυριακίδης του Δημητρίου και της Μαρίας, κατηγορείται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας. Ωστόσο μέχρι στιγμής διαφεύγει τη σύλληψη.
Η οργάνωση Καραμπέρη
Η οργάνωση, που φέρεται να διοικούσε ο Μάρκος Καραμπέρης, σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Ασφάλειας, συγκροτήθηκε και δραστηριοποιείται τουλάχιστον από τα τέλη του 2003. Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα καταθέτει ένας από τους μάρτυρες
«δανείστηκε χρήματα με τοκογλυφικούς όρους και αδυνατώντας να ανταπεξέλθει σ’ αυτούς, εκβιάστηκε κατ’ επανάληψη από συνολικά τέσσερα άγνωστα άτομα, που ενεργούσαν κατ’ εντολή του Καραμπέρη προκειμένου να αποπληρώσει το ποσό».
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία ο κύριος σκοπός της εν λόγω οργάνωσης, η οποία εξακολουθεί να δραστηριοποιείται έως και σήμερα, είναι η τέλεση περισσοτέρων κακουργηματικών τοκογλυφιών.
Η ανωτέρω εγκληματική οργάνωση έχει συγκεκριμένη ιεραρχία και δομή, διαρκή δράση και συνολικό σχεδιασμό και ειδικότερα:
- Αρχηγός και διευθύνων είναι ο Μάρκος Καραμπέρης.
Θεωρείται ο εγκέφαλος του κυκλώματος, καθώς επίσης και ο άνθρωπος που επέλεγε τα θύματα και συντόνιζε τις ενέργειες για τη συνομολόγηση σχετικών δανείων με τοκογλυφικά ωφελήματα.
Τα υπόλοιπα 12 μέλη της οργάνωσης είχαν ξεχωριστό ρόλο το καθένα
, που του είχε ανατεθεί από τον διευθύνοντα, αναλόγως των δυνατοτήτων του και της ιδιότητάς του. Πιο συγκεκριμένα, άλλα μέλη κατόπιν εντολών του Καραμπέρη επικοινωνούσαν με τα θύματα για την υπενθύμιση των συμφωνηθέντων, άλλα είχαν αναλάβει την εκτέλεση της διαδικασίας της είσπραξης των ποσών και άλλα λόγω της ιδιότητας τους συνέδραμαν με την παροχή ουσιωδών πληροφοριών σ’ αυτόν προς εκπλήρωση των σκοπών της οργάνωσης, δηλωτικό στοιχείο της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης από αυτόν.
Ειδικότερα:
Ο Δ. Λογοθέτης, ο οποίος σε πολλές συνομιλίες αποκαλείται ως «ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ» ή «Δημήτρης» είναι άμεσος συνεργάτης του Καραμπέρη, ο ρόλος του οποίου είναι να του παρέχει συμβουλές ώστε να είναι νομιμοφανείς οι παράνομες δραστηριότητές του, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι είναι άριστος γνώστης του τραπεζικού συστήματος και να επιβλέπει την τήρηση των συμφωνηθέντων του θύματος με τον διευθύνοντα την οργάνωση
Η Ελένη Μπουρδά προέκυψε ότι είναι άμεση συνεργάτης του Καραμπέρη και ο ρόλο της ήταν να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τα θύματα, υπενθυμίζοντάς τους τα χρέη τους προς τον Καραμπέρη, να τον ενημερώνει για τις ημερομηνίες που οφείλουν τα θύματα να καταβάλλουν χρηματικά ποσά, να του υπενθυμίζει τα ραντεβού που έχει με τα θύματα και να διαθέτει τον προσωπικό της τραπεζικό λογαριασμό για να καταθέτουν χρήματα οι παθόντες. Η εμπλοκή της προκύπτει και από το γεγονός ότι με την εκμετάλλευση χρηματικών ποσών της εταιρίας «ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» της οποίας από το έτος 2004 τυγχάνει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Μάρκο Καραμπέρη και αντιπρόεδρο την ίδια, χρηματοδοτείται η παράνομη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης.
Ο Ι. Χατζηιγνατιάδης διαπιστώθηκε ότι είναι μέλος της ομάδας με αποστολή να εισπράττει χρήματα ή επιταγές από θύματα της εγκληματικής οργάνωσης μεταβαίνοντας στους επαγγελματικούς τους χώρους και εκφοβίζοντας τους με την φυσική του παρουσία. Σε αρκετές δε περιπτώσεις διαθέτει τον προσωπικό του λογαριασμό για να καταθέτουν χρήματα οι παθόντες, είτε τα προσωπικά του στοιχεία προκειμένου να προσημειώνονται ακίνητα ή οικόπεδα των θυμάτων. Η εμπλοκή του προκύπτει και από το γεγονός ότι με την εκμετάλλευση χρηματικών ποσών της εταιρίας «ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» χρηματοδοτείται η παράνομη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας (εταιρίας) από το έτος 2004 τυγχάνει μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου!
Ο Ευστ. Κωνσταντινίδης προέκυψε ότι – όντας απότακτος αστυνομικός – συνοδεύει πάντοτε τον Καραμπέρη ως προσωπικός του φρουρός στις μετακινήσεις και στα ραντεβού του και ενίοτε επιδίδεται σε εκφοβισμούς των θυμάτων προκειμένου να τηρούνται οι επιβαλλόμενοι από τον αρχηγό τοκογλυφικοί όροι, ενώ παραχωρεί και προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να κατατίθενται από τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης οφειλόμενα χρηματικά ποσά και παραλαμβάνει αυτοπροσώπως χρήματα για λογαριασμό αυτής.
Η Μαρία Γκαλιάνη αναφέρεται ως μέλος που σε πολλές περιπτώσεις εισπράττει προσυμφωνηθέντα χρηματικά ποσά για λογαριασμό του Καραμπέρη και καλεί τηλεφωνικά τα θύματα υπενθυμίζοντας τα χρέη τους
Ο Θωμάς Καραμπέρης, ο οποίος είναι γιος του Μάρκου, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι σε μια περίπτωση ενήργησε από κοινού με τον Λογοθέτη κατ’ εντολή του διευθύνοντος, προκειμένου να αποσπάσουν από θύμα εκβιαστικά 30.000 ευρώ, ενώ επιπροσθέτως από την άρση του τραπεζικού απορρήτου προέκυψε ότι είναι συνδικαιούχος σε τραπεζικούς λογαριασμούς, με τον διευθύνοντα.
Ο Γ. Κυριακίδης, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χρησιμοποιείται από τον αρχηγό της οργάνωσης για τον εκφοβισμό των θυμάτων.
Ο Γ. Φερέτης, ο δημοσιογράφος της ΕΤ3, αναφέρεται επίσης ως μέλος της οργάνωσης, που εισπράττει χρήματα κατ’ επανάληψη από θύμα, είτε αυτοπροσώπως είτε διαθέτοντας προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό, προς όφελος πάντα του Καραμπέρη. Επίσης λόγω της ιδιότητάς του τού ζητήθηκε από τον Καραμπέρη και παρείχε πληροφορίες σχετικά με την αυτοκτονία επιχειρηματία θύματος του κυκλώματος.
Ο Χρ. Παπαχατζής, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ως επικεφαλής της Επιχειρησιακής Δ/νσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσ/νικης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κάλεσε τηλεφωνικά τον Καραμπέρη και αφενός παρείχε ουσιώδεις πληροφορίες σχετικά με ανώνυμη καταγγελία που περιήλθε εις γνώση του λόγω της ιδιότητάς του, αναφορικά με τελεσθέντα αδικήματα τοκογλυφίας και εκβίασης που διέπραξε ο Καραμπέρης, τέσσερις κουμπάροι του και δυο δικηγόροι, που είχαν ως αποτέλεσμα την απόκτηση μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αφετέρου με πράξη του, ανέστειλε τη διενέργεια έρευνας, κρατώντας, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή της συνομιλίας, την αχρέωτη καταγγελία, γεγονός που καταδεικνύει την γνώση του υπαλλήλου του Σ.Δ.Ο.Ε. για την ύπαρξη κυκλώματος τοκογλυφίας και εκβίασης που ήδη έχει αποκτήσει μεγάλη ακίνητη περιουσία και τη βούλησή του να διευκολύνει τη συνέχιση της δράσης τους, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία.
Ο Ν. Ζήνδρος προέκυψε ότι ως δικηγόρος του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης παρείχε στον Καραμπέρη πληροφορίες που έλαβε μέσω τρίτου ατόμου, σχετικά με την αυτοκτονία του επιχειρηματία για τον οποίο είχε ενημερώσει και ο Φερέτης. Ειδικότερα, άγνωστο άτομο για λογαριασμό τους, έλαβε γνώση και μετέφερε αυτολεξεί το περιεχόμενο του σημειώματος που άφησε ο αυτόχειρας, έγγραφο που ήδη είχε περιέλθει στην κατοχή της αστυνομικής αρχής, που διενεργούσε την αυτεπάγγελτη προανάκριση για τις συνθήκες της αυτοκτονίας και για την διακρίβωση τυχόν αδικημάτων.
Ο Αθ. Καβρακύρης, ως διευθυντής του τραπεζικού υποκαταστήματος της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ τράπεζας, σε συνεννόηση με τον Λογοθέτη άνοιξε λογαριασμό που εμφάνιζε νομιμοφανή τη συναλλαγή θύματος με τον Καραμπέρη. Επιπλέον, ενημερώνει άμεσα τον αρχηγό, ευθύς μόλις λαμβάνει γνώση, για την δέσμευση των χρημάτων των τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και μελών της οικογενείας του από την επιτροπή του άρθρου 7 του Ν.3691/2008 για το ξέπλυμα του «βρώμικου» χρήματος. Μάλιστα σύμφωνα με τα λεγόμενα του, κατόπιν της πίεσης που άσκησε ο ίδιος, η δέσμευση των χρημάτων ήρθη. Στη συνέχεια κατόπιν προφορικής εντολής του Καραμπέρη, εκταμίευσε το σύνολο των χρημάτων από τους λογαριασμούς του, υπό το φόβο νέας δέσμευσης.
Ο Γ. Θεοδώρου, βοηθός Γενικός Διευθυντής του επιχειρηματικού κέντρου Βορείου Ελλάδος της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ, κατηγορείται ότι ως εκ της θέσεως του παρείχε ουσιώδεις πληροφορίες στον Λογοθέτη χρησιμοποιώντας το σύστημα της Τράπεζας, ενημερώνοντάς τον λεπτομερώς, για τραπεζικές ενέργειες πελάτη της ανωτέρω τράπεζας και ταυτόχρονα θύματος της συμμορίας. Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες των βασικών κατηγορουμένων προκύπτει ότι ο Θεοδώρου, έλαβε χρηματική αμοιβή ύψους 10.000€ και θα λάμβανε επιπλέον 5.000€, για την έγκριση δανείου από την τράπεζα Πειραιώς.
Εγκληματική Οργάνωση Νο2
Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 10 από τα 14 ως φερόμενα μέλη της, τα οποία και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα στα πλαίσια της διαδικασίας του αυτοφώρου.
Πρόκειται, σύμφωνα με την σχηματιθείσα δικογραφία, για τους:
1. Δημήτριο Λαμπάκη του Ηλία και της Ιωάννας, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) εκβίαση ΚΑΤ’ επάγγελμα και ΚΑΤ’ εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία ΚΑΤ’ επάγγελμα, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ΚΑΤ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.
2. Σήμα Τζωάννου του Νικολάου και της Βιργινίας, ιδιωτική υπάλληλο, κατηγορούμενη για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία ΚΑΤ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ΚΑΤ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.
3. Θεοδώρα Λακόρτε του Δημητρίου και της Δομινίκης, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενη για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία ΚΑΤ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ΚΑΤ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης, δ) παράβαση του νόμου περί Όπλων.
4. Άννα Λαμπάκη του Δημητρίου και της Φραγκίσκης Σπυριδούλας, κατηγορούμενη για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία ΚΑΤ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ΚΑΤ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.
5. Ηλία Λαμπάκη του Δημητρίου και της Φραγκίσκης Σπυριδούλας, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία ΚΑΤ’ επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ΚΑΤ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.
6. Μίλαν Ντούρντεβιτς του Μίλομιρ και της Ραντμίλα, πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) εκβίαση ΚΑΤ’ επάγγελμα και ΚΑΤ’ εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία ΚΑΤ’ επάγγελμα, δ) παράβαση του νόμου περί Όπλων.
7. Πολύδωρο Χριστοφυλλίδη του Χριστόφορου κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία ΚΑΤ’ επάγγελμα.
8. Συμεών Βιλανάκη του Νικολάου και της Μαρίας, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) εκβίαση ΚΑΤ’ επάγγελμα και ΚΑΤ’ εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία ΚΑΤ’ επάγγελμα
9. Αλέξανδρο Σταμπούλη του Μιχαήλ και της Σοφίας, δικηγόρο, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης.
10. Ιωάννη Παπαγεωργίου του Κωνσταντίνου και της Αθηνάς, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία ΚΑΤ’ επάγγελμα.
Μέλη της οργάνωσης φέρονται να είναι και οι:
1. Φίλιππος Σαραφιανός του Δημητρίου και της Μαρίας
2. Σοσό Πουτρικασβίλι του Τεμούρ και της Νάζια από την Γεωργία
3. Σοφοκλής Καραφώλας του Κωνσταντίνου και της Δέσποινας
οι οποίοι δεν κατέστη δυνατόν να συλληφθούν στο πλαίσιο του αυτόφωρου και αναζητούνται.
Ρόλο στην οργάνωση κατά το κατηγορητήριο είχε και ο Δ. Λογοθέτης του Ιωάννη και της Ελένης ο οποίος εμπλέκεται και στην οργάνωση Καραμπέρη.

Πως δρούσαν

Η οργάνωση συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 2008 και ανήκει στην «αρμοδιότητα» του Δ. Λαμπάκη. Μάλιστα την περίοδο εκείνη φέρεται να δάνεισε στην οργάνωση 200.000 ευρώ με τόκο 10% μηνιαίως έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
Όπως ανέφερε η καταγγέλλουσα, για το ανωτέρω ποσό επέστρεψε 50.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα συνολικής αξίας 500.000 ευρώ, χωρίς να καταφέρει να αποπληρώσει τους τόκους και το κεφάλαιο με αποτέλεσμα αρχές του έτους 2009 το εργοστάσιο σφολιατοειδών προϊόντων ιδιοκτησίας της ίδιας και του συζύγου της να περιέλθει στην κατοχή του Λαμπάκη.
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Ασφάλειας η ιεραρχεία της οργάνωσης είχε ως εξής:
Αρχηγός ήταν ο Δημήτριος Λαμπάκης ο οποίος σε πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες αποκαλείται ως «Λαμπάκης» ή «Δημήτρης» ή «Τάκης». Ο Λαμπάκης επιλέγει τα θύματα τα οποία η οργάνωση θα δανείζει με τοκογλυφικά ωφελήματα και είτε ο ίδιος, είτε δίνοντας εντολή σε άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φροντίζει να τηρηθεί η συμφωνία που συνομολογήθηκε μεταξύ θύματος και εγκληματικής οργάνωσης με απώτερο σκοπό να περιέλθουν τα τοκογλυφικά ωφελήματα στην οργάνωση.
Μέλη της οργάνωσης είναι οι υπόλοιποι 13 κατηγορούμενοι οι οποίοι εντάχθηκαν στην εγκληματική οργάνωση σε χρόνο που δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί επακριβώς από την έρευνα.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα πάντα με την δικογραφία, είναι τα άτομα που είτε κατόπιν εντολών του Λαμπάκη, επικοινωνούσαν με τα θύματα και φρόντιζαν για τις λεπτομέρειες της εξέλιξης της δανειοδότησης με τοκογλυφικά ωφελήματα, δηλαδή εργάζονταν προς υλοποίηση των συμφωνηθέντων του θύματος με την οργάνωση, όπως οι όροι της συμφωνίας είχαν επιβληθεί στο θύμα από τον Λαμπάκη, είτε είχαν αναλάβει την εκτέλεση της διαδικασίας της είσπραξης των ποσών από τα θύματα και την παράδοση τους στο Λαμπάκη, είτε λόγω της ιδιότητας τους συνέδραμαν με την παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων σε αυτόν προς εκπλήρωση των σκοπών της οργάνωσης, δηλωτικό στοιχείο της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης από τον ανωτέρω.
Ειδικότερα για τον κάθε ένα από αυτούς αναφέρεται:
- Η Σήμα Τζωάννου, που αποκαλείται από τον Λαμπάκη ως «Σιμώνα»
είναι υπάλληλος του ζαχαροπλαστείου «ΑΓΑΠΗΤΟΣ» στην Καλαμαριά, ιδιοκτησίας του Λαμπάκη και άμεση συνεργάτης του. Ο ρόλος της στην εγκληματική οργάνωση είναι να εισπράττει αυτοπροσώπως τα χρηματικά ποσά από τα θύματα μεταβαίνοντας σε προκαθορισμένα ραντεβού ή δέχοντάς τα στο χώρο εργασίας της, ενώ επίσης υπενθυμίζει τηλεφωνικά την οφειλή τους προς το αφεντικό της.
- Ο Φίλιππος Σαραφιανός αποκαλείται στις τηλεφωνικές συνομιλίες ως «Φίλιππος» ή «Φιλιππάκος». Ο ρόλος του είναι να εισπράττει χρήματα για λογαριασμό του Λαμπάκη και να βρίσκει υποψήφια θύματα που θα δανειστούν με τοκογλυφικούς όρους
- Ο Δημήτριος Λογοθέτης σε πολλές συνομιλίες αποκαλείται ως «Λογοθέτης» ή «Δημήτρης». Είναι άμεσος συνεργάτης του Λαμπάκη και ο ρόλος του είναι να εισπράττει χρηματικά ποσά προς όφελος του τελευταίου
- Η Θεοδώρα Λακόρτε σε πολλές συνομιλίες αποκαλείται ως «Λακόρτε» ή «Δώρα» ή «Θεοδώρα». Είναι η σύντροφος του Λαμπάκη και σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την άρση του τραπεζικού απορρήτου διαθέτει τον προσωπικό της τραπεζικό λογαριασμό για να καταθέτουν χρήματα τα θύματα της οργάνωσης. Επίσης, από το συνδυασμό των στοιχείων που προέκυψαν από τις συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι γνωρίζει τις συναλλαγές του Λαμπάκη και παρέχει τα προσωπικά της στοιχεία ώστε αυτά να αναγράφονται σε γραμμάτια που εισπράττει ο Λαμπάκης
- Η Άννα Λαμπάκη σε πολλές συνομιλίες αποκαλείται ως «Άννα» ή «Αννούλα». Πρόκειται για την κόρη του Λαμπάκη και το μέλος που σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από ένορκες καταθέσεις μαρτύρων και την άρση του τραπεζικού απορρήτου διαθέτει είτε τον προσωπικό της τραπεζικό λογαριασμό για να καταθέτουν χρήματα οι παθόντες, είτε τα προσωπικά της στοιχεία προκειμένου να προσημειώνονται ακίνητα ή οικόπεδα των θυμάτων
- Ο Ηλίας Λαμπάκης είναι γιος του Δημήτριου Λαμπάκη και το μέλος που σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από ένορκες καταθέσεις μαρτύρων και από την άρση του τραπεζικού απορρήτου, διαθέτει τον προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό για να καταθέτουν χρήματα οι παθόντες, είτε τα προσωπικά του στοιχεία προκειμένου να προσημειώνονται ακίνητα ή οικόπεδα των θυμάτων
- Ο Μίλαν Ντούρντεβιτς αποκαλείται από τον συνομιλητή του ως «Μίλαν» ή «Ζούκα», που όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είναι το ψευδώνυμό του. Πρόκειται για μέλος, ο ρόλος του οποίου είναι ο εκφοβισμός παθόντων και η είσπραξη χρηματικών ποσών. Σε κάποιες περιπτώσεις καλεί τηλεφωνικά τους παθόντες, κατόπιν εντολής του Λαμπάκη και τους υπενθυμίζει τα χρέη τους και σε άλλες περιπτώσεις μεταβαίνει αυτοπροσώπως στους επαγγελματικούς τους χώρους
- Ο Συμεών Βιλανάκης σε πολλές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις αποκαλείται από το συνομιλητή του ως «Σίμος» ή «Βιλανάκης». Πρόκειται για μέλος ο ρόλος του οποίου είναι η εκβίαση των θυμάτων που δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα με τον Λαμπάκη
- Ο Πολύδωρος Χριστοφυλλίδης σε πολλές συνομιλίες αποκαλείται από τον συνομιλητή του ως «Πόλυς». Πρόκειται για μέλος, ο ρόλος του οποίου είναι η είσπραξη χρηματικών ποσών προς όφελος της εγκληματικής οργάνωσης [ – Ο Σοφοκλής Καραφώλας στις συνομιλίες αποκαλείται από τον συνομιλητή του ως «Σοφοκλής» ή «Σόφο». Πρόκειται για μέλος, ο ρόλος του οποίου είναι να εισπράττει χρήματα για λογαριασμό του Λαμπάκη και να βρίσκει υποψήφια θύματα που θα δανειστούν με τοκογλυφικούς όρους
- Ο Σοσό Πουτρικασβίλι στις συνομιλίες αποκαλείται από τον συνομιλητή του ως «Σωτήρης». Πρόκειται για μέλος, ο ρόλος του οποίου είναι η εκβίαση των θυμάτων της εγκληματικής οργάνωσης
- Ο Αλέξανδρος Σταμπούλης σε συνομιλίες με τον Λαμπάκη αποκαλείται ως «Αλέκος» ή «Κουμπάρος». Πρόκειται για δικηγόρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο ρόλος του οποίου είναι η παροχή συμβουλών και υλικού μέσου στον διευθύνοντα την εγκληματική οργάνωση, προκειμένου αυτός να αποκρύπτει έγγραφα που αποδεικνύουν τις τοκογλυφικές του δραστηριότητες. Επίσης, παρείχε πληροφορίες σχετικά με απόρρητο βούλευμα για την άρση του τραπεζικού απορρήτου που αφορά την υπό έρευνα υπόθεση
- Ο Ιωάννης Παπαγεωργίου σε συνομιλίες αποκαλείται από το συνομιλητή του ως «Γιάννης». Πρόκειται για μέλος ο ρόλος του οποίου είναι η είσπραξη χρηματικών ποσών από παθόντες της εγκληματικής οργάνωσης που οφείλουν χρήματα στον Λαμπάκη.
Εγκληματική οργάνωση Νο 3
Η εν λόγω οργάνωση δραστηριοποιείται από τα τέλη του 2009 όταν μάρτυρας ανέφερε ότι, απευθύνθηκε στον Πολυμέρη, προκειμένου να εισπράξει για λογαριασμό του χρηματικό ποσό από έτερο επιχειρηματία που του όφειλε χρήματα. Ο τελευταίος φέρεται να τον εξαπάτησε δίνοντας του πλαστές επιταγές.
Ως αρχηγός και διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης φέρεται σύμφωνα με το περιεχόμενο του πορίσματος ο Γεώργιος Πολυμέρης, ο οποίος σε πολλές συνομιλίες αποκαλείται ως «Πολυμέρης» ή «Γιώργος».
Ο ίδιος φέρεται να επιλέγει τα θύματα τα οποία η οργάνωση δανείζει με τοκογλυφικά ωφελήματα και είναι το άτομο που, είτε ο ίδιος, είτε δίνοντας εντολή σε άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φρόντιζε να τηρηθούν οι επωφελείς για την οργάνωση συμφωνίες. Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις φέρεται να εξαπατά έτερα θύματα μέσω ακάλυπτων ή πλαστών επιταγών.
Οι υπόλοιποι φερόμενοι ως κατηγορούμενοι ενεργούσαν, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα κατόπιν εντολών του Πολυμέρη και αναλάμβαναν να επικοινωνήσουν με τα θύματα προκειμένου να φροντίσουν για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων του θύματος με την οργάνωση.
Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι οι οποίοι φέρονται ως κατηγορούμενοι για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης, τοκογλυφίας και απάτης, εκβίαση, είναι οι εξής:
Πρίντζιος Βασίλειος, Τσοτουλίδης Μιχαήλ, Τσικρικώνης Σταμάτης, Αθανασιάδης Ιωάννης, Κοασίδης Κωνσταντίνος, Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Τούσιος Συμεών, Κουγιουμτζής Πασχάλης, Κοτανίδης Παύλος, Βασιλειάδης Γεώργιος, Τατόγλου Μιχαήλ, Πετρίδης Αριστείδης, Σαρίδης Ιωάννης
Εκτός των παραπάνω, ως συνεργοί φέρονται και οι παρακάτω για τους οποίους όμως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας:
Ρήγας Αυγουστίνος του Δημητρίου, Samarchev Romeo, Χούχας Νικόλαος, Κουμπίδης Κυριάκος, Ιατρόπουλος Μιχαήλ, Σημαιοφορίδης Σπυρίδων, Σεπεκίδης Ιωάννης, Κουτσαντάς Ιωάννης. Οι συγκεκριμένοι κατηγορούνται για απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο όφελος και απλή συνέργεια σε εκβίαση.
Δ΄ εγκληματική οργάνωση
Η εν λόγω οργάνωση συγκροτήθηκε και δραστηριοποιείται τουλάχιστον από τα τέλη του 2001. Φερόμενοι ως εγκέφαλοι και συνιδιευθυντές της οργάνωσης, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία είναι τα αδέρφια Μελέτης Κωνσταντίνος, Αλέξανδρος και Νικόλαος.
Τα τρία αδέρφια είχαν διακριτούς ρόλους στην οργάνωση. Ο Κωνσταντίνος Μελέτης φέρεται να δραστηριοποιείται κυρίως στις εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, παρέχοντας προστασία, ενώ επίσης δανείζει χρήματα σε επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα με τοκογλυφικά ωφελήματα.
Ο Αλέξανδρος Μελέτης φέρεται να επιλέγει τα θύματα της οργάνωσης και τη συνομολόγηγηση σχετικών δανείων, ενώ ο Νίκος Μελέτης, φέρεται να παρέχει προστασία σε καταστήματα στη Χαλκιδική, καθώς επίσης και σε εκβιασμούς.
Οι υπόλοιποι φερόμενοι ως κατηγορούμενοι είναι οι εξής:
Μελέτης Νικόλαος, Σαρνατζίδης Ηλίας, Γρηγοριάδης Ιωάννης, Πολίτης Τιμολέων, Παραλυκίδης Ιωάννης, Ζιu Irgen, Πετρίδης Αρθούρος, Βαtkuashvili vazha, Holazova Micaela, Ανδριώτης Χαράλαμπος, Κελίδης Γεώργιος, Μουταφίδης Αναστάσιος, Σουντουλίδης Σταύρος.
Μέλη της οργάνωσης φέρονται οι παρακάτω αναζητηθέντες οι οποίοι διαφεύγουν τη σύλληψη λόγω μη εντοπισμού τους κατά τη διαδικασία του αυτοφώρου:
Μελέτης Αλέξανδρος, Τερζής Ιωάννης, Mateosyan Erik, Καπογιάννης Ιωάννης, Ακριτίδης Χρίστος,
Συνεργοί της Ομάδας για τους οποίους όμως δε συνέτρεχαν όμως οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας φέρονται οι παρακάτω:
Μελέτη Μαγδαληνή, Αναγνωστάκης Κωνσταντίνος, Παπανικολάου Νικόλαος, Μοσχίδης Βασίλης.

koutipandoras.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι κατηγορούμενοι για τις τέσσερις εγκληματικές ομάδες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news