facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Γιατί θα έπρεπε η Γερμανία να φύγει από την Ευρωζώνη

Του John-Erik Horn

Μετάφραση στα ελληνικά: RYaN

Η κρίση της ευρωζώνης θα παραμείνει η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη σε όλο το 2012. Οι τέσσερις δυνατότητες που υπάρχουν στην παρούσα κατάσταση και έχουν συζητηθεί εκτενώς τόσο στο seekingalpha.com, όσο και αλλού είναι:
- η πλήρης (ή τουλάχιστον δημοσιονομική) ενοποίηση,
- η πλήρης διάσπαση,
- τα αδύναμα μέλη να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη και
- τα ισχυρά μέλη να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη.
Αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω έχουν να κάνουν με την τέταρτη επιλογή και αντιτίθενται στη συμβατική άποψη που προβλέπει ολική καταστροφή σε περίπτωση που η Γερμανία, ή και οι άλλες δημοσιονομικά ισχυρές χώρες αποφασίσουν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη.

Γιατί οι τρεις πρώτες επιλογές δεν είναι βιώσιμες

1. Πλήρης Ενοποίηση
Ακόμα και αν υπήρχε η ισχυρή θέληση για κάτι τέτοιο (κανένας που να ενδιαφέρεται να γίνουν δημοψηφίσματα?) η ίδια η πολιτική διαδικασία θα έπαιρνε μία δεκαετία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα σώμα 27 μελών και η Ευρωζώνη είναι ένα υποσύνολό της με 17 μέλη, όπου όλα τα μέλη έχουν μεταξύ τους πολύ διαφορετικές κουλτούρες και γλώσσες. Δεν είναι ούτε έτοιμοι, ούτε πρόθυμοι να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο. Ειδικά μετά από την άτιμη συμπεριφορά που έχουν επιδείξει πολλά από τα μέλη της. Δεν υπάρχει πια η βάση της κοινής εμπιστοσύνης.

2. Πλήρης Διάσπαση
Τα κρατικά ομόλογα που όλοι συζητάμε τελευταία έχουν όλα εκδοθεί σε ευρώ. Κάθε χώρα που εγκατέλειψε το ευρώ θα παρήγαγε εισόδημα στο δικό της εθνικό νόμισμα, ενώ θα έπρεπε να βρει να αγοράσει ευρώ ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις χρεωστικές υποχρεώσεις της. Αν όμως όλα τα μέλη εγκατέλειπαν το ευρώ, τότε το ευρώ ως νόμισμα θα γινόταν ανύπαρκτο και θα στερείτο κάθε βάσης, αφού δε θα υπήρχε κάποια εθνική οικονομία που θα το χρησιμοποιούσε για να ορίσει τη λειτουργία του και την τιμή του. Έτσι σ’ αυτό το σενάριο οι ζημιές όλων αυτών που βρίσκονται σε χώρες εκτός ευρωζώνης και έχουν δημιουργήσει αποθέματα σε ευρώ, θα ήταν ανυπολόγιστες (μτφ.σ. μάλλον θα έχαναν πλήρως τα αποθέματά τους σε ευρώ, αφού θα είχαν στα χέρια τους τίτλους σε ένα ανύπαρκτο νόμισμα).

3. Έξοδος των Αδύναμων Χωρών
Η επιστροφή μίας αδύναμης χώρας στο δικό της εθνικό νόμισμα συνδυασμένη με μία ισχυρή υποτίμηση της αξίας του θα πολλαπλασιάσει τα αποτελέσματα του φορτίου του σε χρέος (μτφ.σ. το οποίο έχει εκδοθεί σε ευρώ). Είτε η οικονομία του θα στραγγαλιστεί για πολλά χρόνια, είτε τα πολύ μεγάλα κουρέματα θα θέσουν σε κίνδυνο την υπόσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών, δηλαδή εκείνων των τραπεζών που μέχρι τώρα είχαν καθοδηγηθεί στο να χρησιμοποιούν αυτά τα χαρτιά ως αποθεματικό κεφάλαιο Tier 1. Οι επιπτώσεις από τα ασφαλιστήρια χρεοκοπίας (CDS) θα προκαλούσαν ένα δευτερογενές κύμα απωλειών σ’ αυτούς που τα έχουν εκδώσει και τα πωλούν. Κανείς δε μπορεί να διασώσει την Ιταλία. Ακόμα και η Ισπανία που έχει πάνω από 700 δισ. ευρώ εκτιμούμενο δημόσιο χρέος για το 2011 θα ήταν ένα τεράστιο χάπι που κανείς δε μπορεί να καταπιεί. Οι βαριά χρεωμένες χώρες είναι αναγκαστικά προσκολλημένες στο ευρώ και το χρέος τους που έχει εκδοθεί σε ευρώ είτε τους αρέσει, είτε όχι.

4. Έξοδος των Ισχυρών Χωρών
Σε αντίθεση με τις αδύναμες χώρες (ας πούμε ότι αδύναμη είναι μια χώρα με δημόσιο χρέος πάνω από 90% του ΑΕΠ, βλ. παρακάτω πίνακα) οι ισχυρές χώρες, π.χ. η Γερμανία, θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη και να έχουν όλοι αυτοί μαζί ένα πολύ διαφορετικό πρόβλημα, δηλαδή την ανατίμηση του νομίσματός τους. (Ως υποσημείωση θα έλεγα ότι προσωπικά δυσκολεύομαι πολύ να μιλήσω για μία δημοσιονομικά πειθαρχημένη ή ισχυρή Γερμανία όταν το δημόσιο χρέος της είναι πάνω από το 80% του ΑΕΠ της και άρα πολύ παραπάνω από τα όρια της συνθήκης του Μάαστριχτ.) Όμως αυτό το σενάριο προσφέρει επιλογές που οδηγούν σε ευεργετήματα για όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην παρούσα κατάσταση. Είναι το μόνο σενάριο που μπορεί να προσφέρει κάποια ελπίδα για το μέλλον.

Γιατί η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φιλανδία (ΓΑΟΦ) θα έπρεπε να φύγουν από την Ευρωζώνη.
Φανταστείτε ότι μία ομάδα από τα ισχυρότερα μέλη DEU, NLD, AUT, FIN εγκαταλείπουν την Ευρωζώνη και τα ασθενέστερα μέλη PRT, ITA, IRL, GRC, ESP, BEL παραμένουν σ’ αυτή. Θα αναφερθώ παρακάτω στην ειδική περίπτωση της Γαλλίας. Στις ακόλουθες παραγράφους παρατίθεται μία σειρά από επιχειρήματα και από μεθόδους που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μία μετάβαση ειρηνική και ευεργετική για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.

α. Οι χώρες ΓΑΟΦ μπορούν να διαχειριστούν ένα κοινό ισχυρό νόμισμα
Το βασικό επιχείρημα ενάντια στο σενάριο 4 είναι η αναμενόμενη ανατίμηση του νομίσματος της Γερμανίας. Ναι, θα μπορούσε να βρεθεί σε ισχυρή ζήτηση από άλλες χώρες που χρειάζονται να αντικαταστήσουν τα αποθεματικά τους σε ευρώ, αλλά και από πολίτες των χωρών της ευρωζώνης. Και ναι, τυπικά ένα τόσο ισχυρό γερμανικό νόμισμα θα μπορούσε να είναι μειονέκτημα για την οικονομία της Γερμανίας. Από την άλλη όμως, το να έχεις το δικό σου νόμισμα φέρνει την τύχη της χώρας σου πίσω στα δικά σου χέρια, κάτι που οι χώρες PIIGS αποζητούν απεγνωσμένα, αλλά προς το παρόν τους είναι αδύνατο από πλευράς κόστους. Η Γερμανία διαχειρίστηκε επιτυχώς την οικονομία της για πολλές δεκαετίες παρά τη συνεχή ισχυροποίηση του νομίσματός της. Στη δεκαετία του 1960 με ένα αμερικάνικο δολάριο μπορούσες να αγοράσεις 4 γερμανικά μάρκα. Το 1986 η ισοτιμία αυτή είχε πέσει στα 2,70 μάρκα. Στο ζενίθ του ευρώ στα 1,60 δολάρια , τον Απρίλιο του 2008, η ισοτιμία θα μπορούσε να μεταφραστεί ως 1Αμ.Δολάριο (USD) = 1,22 Γερμ. Μάρκα (DEM). Η επιστροφή της Γερμανίας στο δικό της νόμισμα θα ήταν πρόκληση, όμως όχι μία υπαρξιακή απειλή της γερμανικής οικονομίας. Στη χειρότερη περίπτωση η γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank) θα μπορούσε να εφαρμόσει τις ελβετικές μεθόδους, δηλ. να φράξει προς τα πάνω την ισοτιμία του νομίσματος. Υποθέτοντας ότι το γερμανικό νόμισμα θα αποκτούσε ρόλο αποθεματικού νομίσματος (νόμισμα διεθνών συναλλαγών), θα μπορούσε η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας να τυπώσει περισσότερο χρήμα από αυτό που θα έθετε σε εθνική κυκλοφορία (μτφ.σ. άρα έτσι να ελέγξει και πάλι το ρυθμό ανατίμησης), δηλαδή να απολαύσει κι αυτή ένα ευεργέτημα που απολαμβάνουν οι ΗΠΑ εδώ και πολλές δεκαετίες.
Το ίδιο επιχείρημα ισχύει επίσης και για τα άλλα ισχυρά μέλη. Είναι εθνικές οικονομίες που διαθέτουν προϊόντα και υπηρεσίες απαραίτητες σε άλλες οικονομίες, ενώ όλες του εξελίχθηκαν ραγδαία μέσα στο μεταπολεμικό οικονομικό περιβάλλον. Θα ήταν πολύ πιθανό να συμφωνήσουν με τη Γερμανία να χρησιμοποιούν κι αυτές το νέο γερμανικό μάρκο, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα. Θα ήταν λιγότερο δαπανηρό από το να επανα-ενεργοποιήσουν και χρησιμοποιήσουν βραχυπρόθεσμα τα δικά τους νομίσματα. Αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να περιμένουν να έρθουν πιο σταθεροί καιροί και τότε να επιστρέψουν στα δικά τους εθνικά νομίσματα, εφόσον το βρίσκουν ακόμα απαραίτητο.

β. Ο Βορράς θα μπορέσει να πληρώσει εύκολα τα χρέη του
Από τη στιγμή που το κάθε χρεωμένο μέλος της Ευρωζώνης πρέπει να ξεπληρώσει τα χρέη του σε ευρώ, τα ισχυρότερα μέλη θα απολαύσουν ένα επιπλέον ευεργέτημα εγκαταλείποντας το ευρώ. Μπορούν να δημιουργήσουν έσοδα με τα νέα ισχυρά τους νομίσματα και να αγοράσουν μ’ αυτά φτηνά ευρώ για να αποπληρώσουν τα παλιά τους χρέη – άρα να μειώσουν το ονομαστικό τους κλάσμα χρέους προς ΑΕΠ. Αυτή η ιστορική ανατροπή της μοίρας θα προσέφερε επίσης στις χώρες αυτές μία σπάνια ευκαιρία να καθαρίσουν τα ισοζύγιά τους. Θα αποτελέσει μία νέα αρχή ακριβώς λίγο πριν οι υποχρεώσεις των συνταξιοδοτήσεων που προκύπτουν από τη δημογραφική καμπύλη φτάσουν στην ώρα πληρωμής σε μεγάλα ποσοστά. (Υποσημείωση: Γιατί στην Ευρώπη δεν άκουσε κανείς τίποτα για την επιτυχία της Αυστραλίας να ξεπληρώσει τα χρέη της και να αναμορφώσει το ασφαλιστικό της σύστημα στη δεκαετία του 1990? Δεν ακούσατε ποτέ κάποιες αναφορές στην επιτυχία αυτή στα κυρίαρχα μέσα ή οπουδήποτε αλλού? Η επιτυχία τους έχει τόσο «θορυβωδώς» αγνοηθεί από τις αναπτυγμένες χώρες.)

γ. Ένα λαμπρότερο μέλλον για το Νότο
Από τη στιγμή που τα ισχυρότερα μέλη θα έχουν φύγει από τη ζώνη του ευρώ, τα αδύναμα μέλη θα γίνουν οι αληθινοί ιδιοκτήτες του ευρώ. Και τελικά θα μπορέσουν να κάνουν ότι απεγνωσμένα χρειάζονται και να υποτιμήσουν σημαντικά την ισοτιμία του ώστε η ανταγωνιστικότητα με τις άλλες οικονομίες να αυξηθεί. Αυτό θα προσφέρει και το δυναμικό της νέας ανάπτυξης που τόσο χρειάζονται αυτές οι οικονομίες που τόσο υποφέρουν αυτή τη στιγμή. Η υποτίμηση του ευρώ θα μπορούσε να βάλει το κόστος εργασίας σ’ αυτές τις χώρες σε μία πολύ υγιέστερη προοπτική. Οι εργασίες παραγωγής θα μπορούσαν να επιστρέψουν από την Άπω Ανατολή στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, οι δραστηριότητες «φασόν» θα μπορούσαν να αποκτήσουν μία εντελώς διαφορετική σημασία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι χώρες παραμένουν σημαντικοί εμπορικοί εταίροι για την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και πολλών άλλων χωρών του κόσμου. Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης έχουν ένα ήδη επενδεδυμένο ενδιαφέρον για την ύπαρξη υγιούς και σταθερού περιβάλλοντος στη Νότια Ευρώπη.
Παραμένει μόνο η περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία θα μπορούσε να βγει από το ευρώ και να προσπαθήσει να αναπτυχθεί με το δικό της τρόπο. Η αφοσίωσή της στη λιτότητα και στις μεταρρυθμίσεις είναι φοβερή! Πιθανώς ένα ήπιο κούρεμα του χρέους της θα μπορούσε να τη ξαναβάλει στο σωστό δρόμο, αλλά με το δικό της νόμισμα πλέον.

δ. Γαλλία: Ο ηγέτης της Ομάδας?
Η έξοδος των ισχυρών μελών θα δημιουργήσει ένα ζωτικής σημασίας θέμα για τη Γαλλία. Φυσικά ο γαλλικός αυτοπροσδιορισμός είναι αυτός του ισχυρού και του ηγέτη – παραμένει ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Καθ’ όλη όμως τη διάρκεια ύπαρξης της Ευρωζώνης η Γαλλία κατάφερε να έρθει σε πολύ ασθενή κατάσταση. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μεγαλώνει γρήγορα προς το επίπεδο του 90% και οι τράπεζές της είναι επικίνδυνα εκτεθειμένες στα κρατικά χρέη του Νότου. Τα γενναιόδωρα κοινωνικά κεκτημένα των πολιτών της είναι βαριά για το δημόσιο θησαυροφυλάκιο. Θα μπορούσε να πάρει την απόφαση να φύγει από την Ευρωζώνη και είτε να μπει κι αυτή στην ομάδα του ισχυρού νομίσματος του Βορρά, είτε να ξαναγυρίσει στο δικό της νόμισμα. Από την άλλη θα μπορούσε να παραμείνει στην Ευρωζώνη και έτσι να μεγιστοποιήσει τον ηγετικό της ρόλο τόσο μέσα στη νέα ζώνη του ευρώ, όσο και μέσα στην Ε.Ε. (μτφ.σ. η οποία δε χρειάζεται να μεταβληθεί). Θα λειτουργούσε ως αντίβαρο των πολιτικών ηγεσιών της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ θα μπορούσε να κάνει εύκολα πολιτικές συμμαχίες που να της επιτρέπουν να εκπροσωπεί στην Ε.Ε. πάνω από το 50% του ΑΕΠ της νέας Ευρωζώνης (που θα έφτανε στο ποσό των περίπου 5,5 τρισ. σημερινών ευρώ) και να συγκρίνεται έτσι στα ίσα με τη Γερμανία του ΑΕΠ των 2,5 τρισ. Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να επιχειρηματολογήσει ότι η Γαλλία, με μία δημοσιονομική συμπεριφορά που σε όλον τον προηγούμενο αιώνα χαρακτηρίστηκε από κυβερνητικά καθοδηγούμενες βιομηχανικές πολιτικές, θα μπορούσε να ταιριάζει καλύτερα σε ένα σύστημα όπου το νόμισμα υπηρετεί τους σκοπούς της κυβέρνησης (απαξίωση του χρέους με πληθωρισμό, χειραγώγηση της ισοτιμίας του νομίσματος) και όχι των πολιτών ως φυσικά πρόσωπα (σταθερότητα των τιμών, διατήρηση του πλούτου). Όμως τελικά εκτιμώ ότι η ροπή της Γαλλίας προς την ανεξαρτησία θα επικρατήσει και τελικά και αυτοί θα φύγουν από την Ευρωζώνη. Στην περίπτωση αυτή, η Ιταλία και η Ισπανία θα αναλάβουν τους ηγετικούς ρόλους στη νέα μικρότερου μεγέθους Ευρωζώνη.

ε. Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους: LUX, EST, SVN, SVK, CYP, MLT?
Κάθε χώρα θα πρέπει να πάρει τη δική της απόφαση. Το Λουξεμβούργο και η Εσθονία θα μπορούσαν κάλλιστα να φύγουν από την Ευρωζώνη, είτε χρησιμοποιώντας τα δικά τους εθνικά νομίσματα, είτε το νέο γερμανικό μάρκο. Η Κύπρος έχει ειδικά θέματα να αντιμετωπίσει (γεωπολιτικά) και κατά πάσα πιθανότητα θα επέλεγε να παραμείνει στην ευρωζώνη. Αλλά και ειδική σχέση γειτονίας της με την Ελλάδα θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφασή της. Η Μάλτα, η Σλοβενία και η Σλοβακία θα χρειαστεί να αποφασίσουν αν χρειάζονται ένα ισχυρότερο ή ένα ασθενέστερο νόμισμα σύμφωνα με τα μελλοντικά τους σχέδια. Θα είναι ένα σταυροδρόμι επιλογής στο δρόμο τους για το μέλλον. Ειδικά την Εσθονία τη λυπάμαι. Έκανε όλη την προετοιμασία και όλες τις σκληρές μεταρρυθμίσεις και έφτασε ακριβώς τη στιγμή που το πάρτι τελείωνε. Είναι η ώρα που ξεκινά ο πονοκέφαλος και τα ποτά έχουν τελειώσει…

Συμπέρασμα
Μιλώντας πολιτικά, το σενάριο που περιέγραψα παραπάνω μπορεί να φαίνεται ωμό και νομικά αβάσιμο. Το ευρώ είναι πάνω από όλα ένα πολιτικό νόμισμα. Η συνολική εντύπωση που θα έπρεπε να μείνει από το άρθρο είναι ότι οι ισχυρές οικονομίες θα μπορούσαν να ισχυροποιηθούν με την έξοδό τους από την Ευρωζώνη, αλλά και να μειώσουν ονομαστικά το φορτίο του χρέους τους – οι ασθενέστερες οικονομίες σε κάθε άλλη περίπτωση θα αισθάνονταν ότι εκδιώχθηκαν (και πιθανώς ότι στιγματίστηκαν) για τα βουνά των χρεών τους και τις ανεπαρκώς βιώσιμες οικονομίες τους. Κάτι τέτοιο δε θα φαινόταν δίκαιο, τώρα όμως πώς φαίνεται?
Επίσης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτές οι χώρες θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πολιτικών τους αποφάσεων και του τρόπου ζωής τους. Κανείς δεν ανάγκασε αυτές τις βαριά χρεωμένες κυβερνήσεις να πάρουν τόσα λεφτά από τις τράπεζες. Αντιθέτως τα κρυφά swaps που έφτιαξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις με προσχεδιασμένο τρόπο δείχνουν ότι είναι λαϊκισμός να μέμφεται κανείς μόνο τους τραπεζίτες αντί να καταδεικνύει την ευθύνη των δημόσιων αξιωματούχων που λειτούργησαν με σκόπιμες προθέσεις. Έπρεπε να ξέρουν ότι η δημοσιονομική πειθαρχία (μτφ.σ. όπως αυτή που επέβαλε η είσοδος της χώρας στο ευρώ) συμπεριλαμβάνει την άρνηση κάποιων βραχυπρόθεσμων ευχαριστήσεων ώστε να απαλυνθεί ο μακροπρόθεσμος πόνος των μελλοντικών γενεών. Εντέλει, το σενάριο που περιγράφηκε παραπάνω προσφέρει στις χώρες αυτές την ευκαιρία για πολύ πιο εύκολη σταδιακή διαφυγή από την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.
Ένα επιθυμητό μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν η γενική δαιμονοποίηση του χρέους. Φανταστείτε μια γενιά που μεγαλώνει με λιτή συμπεριφορά και στη συνέχεια αναλαμβάνει τους διάφορους φορείς, μειώνει γρήγορα το μέγεθος των κυβερνήσεων σε απλούς και αποδοτικούς οργανισμούς που εξυπηρετούν το λαό και εντέλει προωθεί τις οικονομίες της ανάπτυξης. Δυστυχώς τα κοινωνικά συστήματα που υπάρχουν και η νοοτροπία των κεκτημένων που εισάγεται από την εκπαίδευση στην Ευρώπη θα παρεμποδίσει αυτές τις θετικές εξελίξεις. Αλλά μόνο σα σκέψη είναι δελεαστική.

Τελικές σημειώσεις
Η ικανοποίηση που δίνει το χρέος οδηγεί πάντα στη μέρα της κρίσης και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν οι ΗΠΑ, γιατί μάλλον θα είναι το κεντρικό θέμα για το 2013 και μετά. Αν η Ευρώπη μπορούσε να λύσει τα προβλήματά της με κάποιο τρόπο που να δίνει θετικές προοπτικές στο μέλλον της, τότε όλες οι χρηματαγορές θα την άφηναν ήσυχη και θα εστίαζαν στο σταθερά αυξανόμενο χρέος της Περιοχής της Κολούμπια, αλλά και των άλλων 50 πολιτειών των ΗΠΑ. Η λύση άλλωστε γι’ αυτή την κατάσταση μάλλον είναι πολύ πιο δύσκολη από τη λύση για το πρόβλημα της Ευρώπης.

Χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ
ISO Χώρα 2010 2011 (εκτίμηση)
EST Εσθονία 6,559 5,962
LUX Λουξεμβούργο 18,417 19,656
SVN Σλοβενία 37,257 43,638
SVK Σλοβακία 41,784 44,941
FIN Φιλανδία 48,385 50,224
CYP Κύπρος 60,800 63,960
NLD Ολλανδία 63,676 65,521
MLT Μάλτα 67,149 66,264
ESP Ισπανία 60,117 67,423
AUT Αυστρία 72,154 72,331
DEU Γερμανία 83,964 82,643
FRA Γαλλία 82,326 86,811
BEL Βέλγιο 96,671 94,561
PRT Πορτογαλία 92,919 106,03
IRL Ιρλανδία 94,924 109,273
ITA Ιταλία 118,995 121,065
GRC Ελλάδα 142,757 165,559
Πηγή: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
International Monetary Fund, World Economic Outlook Database, September 2011

Σημαντική Δήλωση: Δεν έχω κανένα από τα ομόλογα που αναφέρονται στο άρθρο, αλλά ούτε και έχω σχέδια να αποκτήσω μέσα στις επόμενες 72 ώρες. (μτφ.σ. τυπική δήλωση περί μη έννομου συμφέροντος στις ΗΠΑ).

Πηγή: seekingalpha.com

μτφ.σ. = μεταφραστική σημείωση

Σχόλιο RYaN: Το άρθρο προέρχεται από την καρδιά των αγορών. Τα οικονομικά επιχειρήματά του είναι ατράνταχτα – τα κοινωνικά που προβάλλονται στο συμπέρασμα ίσως να είναι συζητήσιμα. Τελικά η λύση του ευρωπαϊκού προβλήματος φαίνεται να είναι αυτή: να εγκαταλείψει η Γερμανία και οι ισχυροί δορυφόροι της την Ευρωζώνη. Η κατάσταση οδηγεί αργά ή γρήγορα σε διαζύγιο μεταξύ Βορρά και Νότου. Το θέμα είναι σε ποιον θα μείνει το σπίτι (δηλαδή το ευρώ) και ποιος θα φύγει. Το δίκαιο, αλλά και πολύ λειτουργικότερο όταν ο στόχος είναι η κοινή ευημερία, είναι το σπίτι να μείνει στον αδύνατο και ο ισχυρός να αναζητήσει κάποιο καινούργιο. Ίσως αυτό να είναι που δεν καταλαβαίνει η Γερμανία, ή κάνει πως δεν το καταλαβαίνει γιατί μάλλον τα θέλει όλα δικά της…

papaioannou.wordpress.com
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί θα έπρεπε η Γερμανία να φύγει από την Ευρωζώνη"

Θεατής η ΕΛ.ΑΣ. στo διπλό φονικό της Καλαμάτας με θύματα έναν 35χρονο και το παιδί του

Ρόλο θεατή είχε η ΕΛ. ΑΣ. στη δολοφονία του 35χρονου Αλβανού Fillim Mesaja και του μόλις δύο ετών γιου του Oligert, στις 29 Νοεμβρίου στην Καλαμάτα. Αυτό προκύπτει από το περιεχόμενο της δικογραφίας που σχημάτισε η Ασφάλεια Καλαμάτας. Από τα επίσημα έγγραφα προκύπτει ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες και οι κινήσεις των δραστών βρίσκονταν υπό παρακολούθηση αρκετό καιρό πριν από το διπλό έγκλημα, δίχως η ΕΛ. ΑΣ. να επέμβει για να αποτρέψει τη διπλή ανθρωποκτονία.

Η αποκάλυψη γεννάει ερωτήματα για τους χειρισμούς των αστυνομικών, καθώς από τις υποκλαπείσες συνομιλίες προκύπτουν με σαφήνεια οι ταυτότητες του υποψήφιου θύματος, του Αλβανού εκτελεστή και φυσικά του ηθικού αυτουργού του διπλού εγκλήματος. Λίγα 24ωρα πριν από το αποτρόπαιο έγκλημα, οι κατηγορούμενοι μιλούν σχεδόν ανοιχτά από το τηλέφωνο για το σχέδιό τους να δολοφονήσουν τον Fillim Mesaja ή «Φίλιππο», ενώ ο τελευταίος φαίνεται να έχει αντιληφθεί τις προθέσεις τους και χρησιμοποιεί ως ασπίδα προστασίας τον μόλις δύο ετών γιο!

Γνωστές ήταν και οι κινήσεις του πληρωμένου δολοφόνου, ο οποίος μετέβη με ΚΤΕΛ στην Καλαμάτα από την Αθήνα. Η ταυτότητά του μάλιστα ήταν γνωστή στις Αρχές, καθώς τον Μάρτιο του 2009 είχε κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το απόγευμα τις 29ης Νοεμβρίου, όταν εντοπίστηκε ημιβυθισμένη σε αρδευτικό κανάλι η Mercedes του Mesaja. Το πτώμα του 35χρονου βρισκόταν στη θέση του οδηγού. Ο 2χρονος γιος του βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού και έφερε βαθύ τραύμα από μαχαίρι στον λαιμό. Οι συλλήψεις των κατηγορουμένων για την υπόθεση έγιναν ένα μήνα αργότερα. Στις 22 Δεκεμβρίου, η Ασφάλεια Καλαμάτας από κοινού με το τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής συνέλαβαν συνολικά 8 άτομα κατηγορούμενα, αφενός μεν, για τη διπλή δολοφονία και, αφετέρου, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης που εκβίαζε καταστηματάρχες και διακινούσε ναρκωτικά στην Καλαμάτα. Ηθικός αυτουργός της δολοφονίας και αρχηγός της σπείρας φέρεται ο 49χρονος Β.Β.

Από επίσημα έγγραφα προκύπτει πως η ΕΛ. ΑΣ. ξεκίνησε την έρευνα για την εξάρθρωση της συμμορίας αρκετό καιρό πριν από τη διπλή δολοφονία. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται δύο emails προς το γραφείο Τύπου της ΕΛ. ΑΣ., το πρώτο με ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου και το δεύτερο 15 Νοεμβρίου, με πληροφορίες για τη δράση της σπείρας. Ενδεικτικά, το δεύτερο από τα μηνύματα ανέφερε: «Ετοιμάζουν να σκοτώσουν κάποιον. Η γνωστή συμμορία της Καλαμάτας. Εχουν δώσει το συμβόλαιο σε κάποιον. Πρέπει να κινηθείτε τώρα. Ο Π. (αναφέρεται το όνομα ενός εκ των κατηγορουμένων) είναι ο εντολέας».

Στις 16 Νοεμβρίου, 13 ημέρες πριν από το διπλό φονικό εκδόθηκε η διάταξη του εισαγγελέα Καλαμάτας για την άρση του απορρήτου στα τηλέφωνα του 49χρονου και των συνεργών του. Στις 25 Νοεμβρίου, ο Β.Β. σε συνομιλία με τον αδελφό του, που διαφεύγει τη σύλληψη, φέρεται να αποφασίζει τη δολοφονία του 35χρονου «Φίλιππα», ο οποίος σύμφωνα με μια εκδοχή είναι και αυτός μέλος της ίδιας σπείρας. Το μεσημέρι της επομένης (26/11) ο 49χρονος τηλεφωνεί στον «Νίκο» (πρόκειται για τον 30χρονο Αλβανό H. J.) και ακούγεται να του λέει «βρες δύο πιστόλια με σιγαστήρες, έρχομαι να σε πάρω, θα τους γ… όλους». Στις 27 Νοεμβρίου, ο Β.Β. συνομιλεί με τον επίσης κατηγορούμενο 22χρονο Β.Δ., στον οποίο εξηγεί ότι την επόμενη ημέρα θα καλέσουν τον Mesaja στο σπίτι του για να τον «τελειώσουν».

Το βράδυ της 28ης Νοεμβρίου, ο «Νίκος» φτάνει με ΚΤΕΛ στο νοσοκομείο Καλαμάτας απ’ όπου, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης που έχει καταγραφεί από την ΕΛ. ΑΣ., τον παραλαμβάνει μέλος της σπείρας και τον οδηγεί στο σπίτι του Β. Β. Την επομένη (29/11), υπάρχουν καταγεγραμμένοι διάλογοι των μελών της σπείρας που προσπαθούν να παρασύρουν τον «Φίλιππα» στο σπίτι του Β.Β. Το σχέδιο μοιάζει προσωρινά να χαλάει καθώς ο 35χρονος έχει μαζί του τον 2 ετών γιο του. Η εντολή του 49χρονου, όμως, είναι σαφής: «Δεν μας ενδιαφέρει για το μικρό, κατάλαβες;». Τελικά, στις 18.56 της ίδιας μέρας, ο Β.Β. καλεί τους συνεργούς του και τους ρωτάει αν όλα πήγαν καλά, αν «ψόφησε το προβατάκι» και τους συμβουλεύει να εξαφανίσουν την «γκλίτσα» (καραμπίνα). Η απάντηση που πήρε ήταν «όλα καλά». Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί η ΕΛ. ΑΣ. δεν επενέβη ώστε να αποτρέψει την τραγωδία.

kathimerini.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεατής η ΕΛ.ΑΣ. στo διπλό φονικό της Καλαμάτας με θύματα έναν 35χρονο και το παιδί του"

Δηλώσεις Γ.Βεστερβέλε "υπέρ της Ελλάδος"...

Μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στην Ελλάδα, επιχείρησε να στείλει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, μετά από την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον Έλληνα ομόλογό του, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Σταύρο Δήμα πριν από λίγο στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητων ευρωπαϊκών οίκων αξιολόγησης, καθώς μετά το "ξύλο" που ρίχνουν στην ευρωζώνη οι μεγάλοι οίκοι που εδρεύουν στις ΗΠΑ, η Γερμανία θεωρείται το επόμενο θύμα...

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, επισήμανε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες προσωπικές θυσίες και ανησυχούν για το μέλλον και τόνισε πόσο σημαντική είναι η συμπαράσταση και η στήριξη της γερμανικής πλευράς για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση αλλά και για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης.

defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Δηλώσεις Γ.Βεστερβέλε "υπέρ της Ελλάδος"..."

Στο ΔΝΤ την Τρίτη συνεργάτες του Βενιζέλου για νέο πρόγραμμα - PSI

Στην Ουάσιγκτον θα μεταβούν αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, για να ενημερώσουν ανώτερα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, κ. Ζανιάς και Χριστοδούλου. Το Ταμείο δεν επιβεβαιώνει την έλευσή τους. Στο ΔΝΤ την Τρίτη συνεργάτες του Βενιζέλου για νέο πρόγραμμα - PSI

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο ethnos.gr, η ελληνική αποστολή θα ενημερώσει ότι θα κατατεθεί αίτημα για το νέο πρόγραμμα και θα συζητήσει θέματα που αφορούν γενικά το πρόγραμμα, τα εργασιακά, αλλά και το PSI. Το επίσημο αίτημα για το νέο πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο νέος αντιπρόσωπος της Ελλάδας, Θάνος Κατσάμπας στη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Πηγές στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα θα είναι πολύ δύσκολη με δεδομένο ότι δεν έχουν υλοποιηθεί όσα είχε υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση. Είναι βέβαιο πως η Τρόϊκα θα απαιτήσει διαρθρωτικά μέτρα και ότι θα γίνει μάχη για τα εργασιακά.

Για το θέμα των μισθών και των επιδομάτων οι πληροφορίες που έχει το Ταμείο δεν είναι θετικές προς το παρόν. Το Ταμείο θα αναμένει το αποτέλεσμα του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και μετά θα τοποθετηθεί δημόσια, καθώς δεν επιθυμεί να προκαταλάβει αποφάσεις ή να παρέμβει στη διαπραγμάτευση.

flashnews.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΔΝΤ την Τρίτη συνεργάτες του Βενιζέλου για νέο πρόγραμμα - PSI"

"O Παπανδρέου έπρεπε να κριθεί από το λαό"

Ζούμε υπαρξιακή αγωνία για το Κίνημα, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην ομιλία της στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η λογική να κρεμαστεί ο Γιώργος Παπανδρέου "στα μανταλάκια", για να κρύψουμε τις ευθύνες μας οι υπόλοιποι.

Αυτοκριτική, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρξει και ανέφερε ότι όλες οι αποφάσεις της διετίας, δεν ελήφθησαν χωρίς ενστάσεις, αλλά, τόνισε, δεν είναι δυνατό κάποιος που δεν διαφώνησε και δεν παραιτήθηκε να αποποιείται σήμερα τις ευθύνες του.

Για την κυβερνητική πολιτική είπε, μεταξύ άλλων, ότι ελήφθησαν αναγκαστικές αποφάσεις, αλλά και οριζόντιες αποφάσεις που ήταν άδικες. Και θεώρησε λάθος τη θεωρία του "λίπους", που υπήρχε για να καεί, η οποία αναπτύχθηκε μετά τη λήψη των πρώτων μέτρων.

Τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια είναι η στρατηγική για τη χώρα και ποια πρέπει να είναι η φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Και ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συμμετέχει σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, αλλά σε άλλες περιστάσεις δεν θα συμμετείχε ποτέ σε κυβέρνηση με την ακροδεξιά.

Επίσης ανέφερε ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί επί ποιού προγράμματος και ποιών θέσεων θα συμμετέχει, αν χρειαστεί μετά τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ σε νέο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας. Και πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η επικείμενη αλλαγή συσχετισμού στην Ευρώπη, καθώς ο συσχετισμός, όταν η Ελλάδα έπρεπε να πάρει αποφάσεις ήταν ο χειρότερος, στη χειρότερη στιγμή.

Πρότεινε τη διεξαγωγή Προγραμματικής Συνδιάσκεψης σε 20 μέρες και αναφερόμενη στην ενότητα, τόνισε πως πρόκειται για πολιτικό όρο και όχι για συμφωνίες κορυφής και παρασκηνίου.

Ανέφερε επίσης ότι η δική της άποψη ήταν ότι ο κ. Παπανδρέου, εφόσον το επιθυμούσε, θα μπορούσε να ζητήσει να κριθεί από το λαό και ότι μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να προχωρήσει στις εσωτερικές του διαδικασίες υπό καλύτερες προϋποθέσεις.

nooz.gr
Διαβάστε Περισσότερα » ""O Παπανδρέου έπρεπε να κριθεί από το λαό""

"Παραλάβαμε ένα διαλυμένο κράτος και το αποτελειώσαμε"

Με σκληρά λόγια μίλησε η Βάσω Παπανδρέου στο ΕΣ του ΠΑΣΟΚ. Διαβάστε για τις ευθύνες που επέρριψε στον Γ. Παπανδρέου

Σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για την πρωθυπουργική του θητεία άσκησε από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου η Βάσω Παπανδρέου, επιρρίπτοντάς του όλες τις ευθύνες για την κατάσταση στη χώρα και στο ΠΑΣΟΚ. Τάχθηκε υπέρ της εκλογής ηγεσίας του Κινήματος τώρα, ενώ αναφερόμενη στην περίπτωση διεξαγωγής εκλογών τον Απρίλιο τόνισε ότι "θα παραδώσουμε μια χώρα καθημαγμένη".
Κατηγόρησε επίσης "ορισμένους" από όσους μίλησαν, αλλά δεν τους κατονόμασε, ότι δεν μίλησαν με ειλικρίνεια και πρόσθεσε ότι η ειλικρίνεια έλειψε τα 2,5 χρόνια, μέχρι που "η κυβέρνησή μας κατέρρευσε".
Αναφερόμενη στον Γ. Παπανδρέου, είπε ότι αναγνωρίζει ότι έδωσε την προσωπική του μάχη. Όμως, πρόσθεσε τη μάχη τη χάσαμε από την προεκλογική περίοδο. Και επέκρινε τον κ. Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι η ηγεσία του Κινήματος γνώριζε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά θέλησε να κρύψει την πραγματικότητα.
Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση πορεύθηκε χωρίς πυξίδα και άρχισε τους πειραματισμούς με ερασιτεχνικό τρόπο. Παραλάβαμε πρόσθεσε, ένα διαλυμένο κράτος από τη ΝΔ και το αποτελειώσαμε.
Η Β. Παπανδρέου δεν πείσθηκε από την εξήγηση που έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για το σύνθημα "λεφτά υπάρχουν", τόνισε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος με το open gov, υπήρξε ατιμωρησία και δεν πήγε κανένας στη φυλακή, έστω και "δικός μας".
Υπενθύμισε ότι υποστήριζε πως η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει αμέσως σε μείωση δαπανών και λήψη άμεσων μέτρων και επέκρινε τον κ. Παπανδρέου ότι, τότε, χαρακτήριζε συντηρητικές παρόμοιες απόψεις.
"Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο"
Κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για ερασιτεχνική άμυνα στις επιθέσεις των αγορών, αλλά αναγνώρισε ότι στην Ευρώπη υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας. Κριτική άσκησε και στο σύνολο της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, τονίζοντας ότι οι ηγεσίες όλων των κομμάτων είναι κατώτερες των περιστάσεων.
Ανέφερε ότι η Ελλάδα έγινε μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη, "λόγω των δικών μας λαθών", και "είμαστε με την πλάτη στον τοίχο".
Αναφερόμενη στη στήριξη όλων των αποφάσεων από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι οι βουλευτές ψήφισαν, περίπου, υποχρεωτικά, "με το πιστόλι στον κρόταφο" και φέρουν το ασήκωτο βάρος αυτών των αποφάσεων.
Αναγνώρισε, πάντως, ότι "με το ναι σώσαμε τη χώρα", προσθέτοντας ότι το όχι θα έφερνε την καταστροφή.
Τάχθηκε υπέρ της ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης, αλλά τόνισε ότι αυτή θα φέρει νέα δάκρυα και νέο αίμα για την κοινωνία, και επανέλαβε ότι η άλλη λύση θα είναι καταστροφή.
Προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ σκληρό για τους Έλληνες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα είναι πολύ σκληροί με το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα ποια ηγεσία θα έχει. Γι αυτό πρόσθεσε "πρέπει να ξαναφτιάξουμε το ΠΑΣΟΚ από την αρχή.
Ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει σκληρή αυτοκριτική, για τον τρόπο που άσκησε την εξουσία, για το ότι, όπως υποστήριξε, μια μικρή ομάδα στελεχών έπαιρνε τις αποφάσεις και εμείς καλούμασταν να τις ψηφίσουμε.
Αυτοκριτική ζήτησε και για τον τρόπο που χειρίσθηκε το θέμα των κυβερνήσεων συνεργασίας τον Ιούνιο, αλλά και το Νοέμβριο, αλλά και για την πρότασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

news247.gr
Διαβάστε Περισσότερα » ""Παραλάβαμε ένα διαλυμένο κράτος και το αποτελειώσαμε""

Οι Αγανακτισμένοι επιστρέφουν στο Σύνταγμα

Σήμερα στι 4 μ.μ. το νέο ραντεβού

Οι Αγανακτισμένοι επιστρέφουν σήμερα στην πλατεία Συντάγματος για να ενώσουν και πάλι τις φωνές τους κατά των μέτρων και της κυβερνητικής πολιτικής.

Το σημερινό ραντεβού στο Σύνταγμα έχει δοθεί για τις 4 το απόγευμα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Αγανακτισμένοι επιστρέφουν στο Σύνταγμα"

Οι Αγανακτισμένοι επιστρέφουν στο Σύνταγμα

Σήμερα στι 4 μ.μ. το νέο ραντεβού

Οι Αγανακτισμένοι επιστρέφουν σήμερα στην πλατεία Συντάγματος για να ενώσουν και πάλι τις φωνές τους κατά των μέτρων και της κυβερνητικής πολιτικής.

Το σημερινό ραντεβού στο Σύνταγμα έχει δοθεί για τις 4 το απόγευμα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Αγανακτισμένοι επιστρέφουν στο Σύνταγμα"

Οι Αγανακτισμένοι επιστρέφουν στο Σύνταγμα

Σήμερα στι 4 μ.μ. το νέο ραντεβού

Οι Αγανακτισμένοι επιστρέφουν σήμερα στην πλατεία Συντάγματος για να ενώσουν και πάλι τις φωνές τους κατά των μέτρων και της κυβερνητικής πολιτικής.

Το σημερινό ραντεβού στο Σύνταγμα έχει δοθεί για τις 4 το απόγευμα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Αγανακτισμένοι επιστρέφουν στο Σύνταγμα"

Κρίσιμη εβδομάδα για την ελληνική οικονομία

Κρίσιμη εβδομάδα αρχίζει για τη χώρα με φόντο την τελική διαπραγμάτευση για το PSI και την άφιξη της τρόικας τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα.

Με την έλευση σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα του Γερμανού υπουργού εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών με την ελληνική πολιτική ηγεσία, αρχίζει ένας μαραθώνιος κρίσιμων διαβουλεύσεων για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.

Την Τετάρτη αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ο εκπρόσωπος των διεθνών τραπεζών, Τσαρλς Νταλάρα, μετά την διακοπή των συζητήσεων, ενώ μέσα στην εβδομάδα έρχεται και η τρόικα, η οποία θα απαιτήσει νέα μέτρα για να κλείσουν οι δημοσιονομικές «τρύπες».

Τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναμένονται στην Αθήνα από την Τρίτη, ενώ οι επικεφαλής ελεγκτές θα έρθουν πιθανότατα την Παρασκευή, ή ακόμη και τη Δευτέρα, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για το PSI.

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη προσπαθεί να συνέλθει από την μαζική υποβάθμιση εννέα κρατών από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συνεχίζει πάντως να εμμένει στην πολιτική λιτότητας και προσπαθεί να υποβαθμίσει με τη σειρά της τη σημασία της ετυμηγορίας του αμερικανικού οίκου.

pathfinder.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρίσιμη εβδομάδα για την ελληνική οικονομία"

Nigel Farage: 3 ξένοι δικτάτορες (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) μερικής απασχόλησης ΣΚΟΤΩΣΑΤΕ την Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Καταγγελτικός, δυναμικός, αποκαλυπτικός,
υπάρχουν ακόμη Ευρωπαίοι ηγέτες με ΣΘΕΝΟΣ και φωνή:




Nigel Farage: ΠΟΙΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ, ΚΥΡΙΟΙ;



Nigel Farage-ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΙΤΑΛΙΑ 



NIGEL FARAGE



ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ



Διαβάστε Περισσότερα » "Nigel Farage: 3 ξένοι δικτάτορες (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) μερικής απασχόλησης ΣΚΟΤΩΣΑΤΕ την Δημοκρατία στην Ελλάδα."

Ευκαιρίες για τα ελληνικά φρούτα στη γερμανική αγορά

Σημαντικά περιθώρια περαιτέρω διείσδυσης των ελληνικών φρούτων και λαχανικών στη γερμανική αγορά διακρίνει η INTZEIDIS Consulting, εταιρεία συμβούλων με έδρα το Μόναχο που ειδικεύεται στο εξωτερικό εμπόριο μεταξύ της Ελλάδας και των γερμανόφωνων χωρών, καθώς δύο στους τρεις Γερμανούς (63%) επιλέγουν να αγοράζουν φρέσκα προϊόντα.

Όσον αφορά τις προτιμήσεις τους, στην πρώτη θέση παραμένουν οι ντομάτες, με την ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση να διαμορφώνεται στα 24,9 κιλά. Στη δεύτερη θέση και σε μεγάλη απόσταση έρχονται τα καρότα και παντζάρια (8,2 κιλά). Ακολουθούν τα κρεμμύδια (7 κιλά), τα αγγούρια (6,9 κιλά), το λευκό και κόκκινο λάχανο (4,5 κιλά), τα μπιζέλια και φασόλια (3 κιλά), το μαρούλι (2,8 κιλά), η κατηγορία κουνουπίδι, μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών (2,5 κιλά), άλλα είδη λάχανου (2,4 κιλά), το σέλινο και πράσο (2,1 κιλά), τα μανιτάρια (1,8 κιλά), τα σπαράγγια (1,5 κιλά), και το σπανάκι (0,9 κιλά). Σημαντική είναι, τέλος, η κατανάλωση των υπόλοιπων ειδών λαχανικών (ραδίκια, ραπανάκια, κουκιά κ.λπ.) που φτάνει συνολικά στα 24 κιλά ετησίως ανά Γερμανό.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία, σταθερή παρέμεινε ουσιαστικά η κατανάλωση λαχανικών στη Γερμανία για το διάστημα Απριλίου 2010-Μαρτίου 2011, φτάνοντας συνολικά στους 7,55 εκατομμύρια τόνους. Αν και, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, η κατά κεφαλή κατανάλωση εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένη - στα 92,4 κιλά ετησίως, ήτοι κατά 0,4 κιλά σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο 12μηνο - εκτιμάται ότι τελικά οι αριθμοί θα αυξηθούν.

Η στασιμότητα αποδίδεται, σε μεγάλο βαθμό, στη μειωμένη σοδειά, η οποία κάλυψε το 36% των αναγκών της γερμανικής αγοράς σε λαχανικά για τη συγκεκριμένη περίοδο, έναντι 39% το προηγούμενο 12μηνο. Όσο για το έλλειμμα, καλύφθηκε από αύξηση των εισαγωγών.

poeol.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευκαιρίες για τα ελληνικά φρούτα στη γερμανική αγορά"

Άνοιγμα λογαριασμών σε ύποπτες ΜΚΟ από την Οικονομική Υπηρεσία της ΕΛΑΣ

H νεοσύστατη Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει τον τελευταίο καιρό στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 30 ατόμων που έχουν συστήσει Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ)! Η Οικονομική Αστυνομία μετά και από σχετικές καταγγελίες που αναφέρονται σε διασπάνθιση κρατικών επιχορηγήσεων, επιχειρεί με απόρρητα εμπιστευτικά έγγραφα της προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, να ρίξει φως στις συναλλαγές των μελών των ΜΚΟ.

Μία από τις πρώτες ΜΚΟ που έχουν βρεθεί στο «στόχαστρο» της ΕΛΑΣ είναι το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» που φέρεται τα τελευταία χρόνια να έχει λάβει επιχορήγηση ύψους 6,9 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών, παρότι δεν εμφανίζει καμμιά δραστηριότητα και για το οποίο έγινε πολύς λόγος τις τελευταίες ημέρες.
Η ΕΛΑΣ έχει ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών δύο μελών της οργάνωσης. Παλαιότερα είχαν υπάρξει αναφορές για σχέσεις της συγκεκριμένης ΜΚΟ με Σέρβους παραστρατιωτικούς που σχετίζονταν με τον συλληφθέντα πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ρόντοβαν Κάραζιτς αλλά και τον συνεργάτη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, «Αρκάν». Οπως σημείωναν στελέχη του «Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης» «πράγματι υπήρξαν επαφές με τα άτομα αυτά αλλά αυτές έγιναν προκειμένου να μας βοηθήσουν να βρούμε ένα όχημα με δορυφορικά συστήματα που μας είχαν κλέψει στην διάρκεια αποναρκοθετήσεων στην Βοσνία».


- Μία άλλη ΜΚΟ που έχει μπει στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας είναι ο «Κύκλος της Πάτμου». Η συγκεκριμένη ΜΚΟ φέρεται να έχει εισπράξει μέχρι το 2010 επιχορηγήσεις ύψους 1.190.000 ευρώ για τη διοργάνωση κυρίως «περιβαλλοντικών συμποσίων». Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2007 η επιχορήγηση που δόθηκε στον «Κύκλο της Πάτμου» ανήλθε στο ποσό των 256.000 ευρώ που χρησιμοποιήθηκε για τη διοργάνωση ενός περιβαλοντικού συμποσίου που «έκλεισε» με κρουαζιέρα στον Αμαζόνιο.


- 'Ερευνα διενεργείται από το Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας της Οικονομικής Αστυνομίας και για την ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», της οποίας εκπρόσωπος είναι ένας δικηγόρος. Η εν λόγω οργάνωση έχει επιχορηγηθεί την περίοδο 2002-2004 με το ποσό των 7.100.000 ευρώ. Παράλληλα, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών έχουν ζητηθεί για το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη «Δήμητρα». Είναι μία Μη Κυβερνητική Οργανωση «κατά της φτώχειας» που ιδρύθηκε το 1991, έχει έδρα στην Λάρισα και διατηρεί παράρτημα στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει λάβει συνολικά 2.400.000 ευρω.


Για ύποπτες κρατικές επιχορηγήσεις ελέγχονται και οι παρακάτω ΜΚΟ:

- Ο «Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας» είναι ένας διεθνής οργανισμός γαλλόφωνων χωρών και κυβερνήσεων, με έδρα το Παρίσι,ο οποίος ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου του 1970. Οπως αναφέρεται την ιδρυτική διακήρυξη «Ο Διεθνής Οργανισμός της Γαλλοφωνίας, δραστηριοποιείται στους χώρους της διεθνούς πολιτικής και της πολυμερούς συνεργασίας και συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της διαρκούς ανάπτυξης». Ομως παραμένει άγνωστος ο λόγος χρηματοδότησης της εν λόγω οργάνωσης από το ελληνικό δημόσιο.


- Το «Ίδρυμα Αγα Χαν» είναι μία διεθνής ΜΚΟ που έχει στόχο «την καταπολέμηση της φτώχειας σε περιοχές όπου η υπερβολική δημογραφική πίεση και η συσσώρευση του πληθυσμού έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή υποβάθμιση των φυσικών πόρων και τις πολλές εποχιακές μετακινήσεις του αγροτικού πληθυσμού». Κύριος στόχος της τα τελευταία χρόνια ήταν η ενίσχυση της περιοχής... Γκουτζαρατ στην Ινδία.

defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιγμα λογαριασμών σε ύποπτες ΜΚΟ από την Οικονομική Υπηρεσία της ΕΛΑΣ"

Ζωντανοί στο αναποδογυρισμένο πλοίο βρέθηκαν δύο επιβάτες

Υπό κράτηση παραμένει ο κυβερνήτης του πλοίου

Ζωντανοί στο αναποδογυρισμένο κρουαζιερόπλοιο βρέθηκαν πριν από λίγα λεπτά, δύο επιβάτες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. O ακριβής αριθμός των θυμάτων του ναυαγίου του Concordia, το οποίο προσέκρουσε σε ύφαλο το βράδυ της Παρασκευής, στ' ανοικτά του νησιού Τζίλιο, παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή άγνωστος.

Οι νεκροί, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό, είναι τρεις, δυο Γάλλοι επιβάτες και ένας περουβιανός ναύτης, οι τραυματίες γύρω στους εβδομήντα, εκ των οποίων σαράντα τρεις έχουν μεταφερθεί σε διάφορα νοσοκομεία και δυο είναι σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση.

Παρόλα αυτά οι αρχές αδυνατούν να υπολογίσουν τον αριθμό των αγνοουμένων. Άνθρωποι που επέζησαν μίλησαν για χαοτικές καταστάσεις.

«Ήμουν σίγουρη ότι θα πέθαινα. Ήμασταν στις σωστικές λέμβους για δύο ώρες και κρατιόμασταν μεταξύ μας. Ο κόσμος προσπαθούσε να κλέψει σωσίβια ο ένας από τον άλλον. Καταφέραμε να βρούμε τελικά μερικά για τα παιδιά». δήλωσε η 65χρονη Antonietta Sintolli, ξεσπώντας σε λυγμούς.

Σε ότι αφορά τις έρευνες για το ναυάγιο, αποφασίστηκε η προσωρινή κράτηση του κυβερνήτη του πλοίου, Φραντσέσκο Σκετίνο, ο οποίος είχε ανακριθεί το απόγευμα και κατηγορείται για ανθρωποκτονία, πρόκληση ναυαγίου και εγκατάλειψη του πλοίου. Ο Σκετίνο, κατά την κατάθεσή του, επέμεινε ότι ο ύφαλος στον οποίο προσέκρουσε το πλοίο του δεν έχει χαρτογραφηθεί. 'Ανδρες της ιταλικής ακτοφυλακής, όμως, εκφράζουν σχετικά, σοβαρές επιφυλάξεις.

Σύμφωνα, τέλος, με τα βραδινά δελτία ειδήσεων των ιταλικών καναλιών, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, προκύπτει ότι το πλοίο, πριν προσκρούσει στον ύφαλο, πλησίασε υπερβολικά στις ακτές του νησιού Τζίλιο ενώ δεν αποκλείεται, ο καπετάνιος και οι συνεργάτες του, να μην συνειδητοποίησαν αμέσως πόσο μεγάλη ήταν η οπή που είχε δημιουργηθεί, νομίζοντας ότι τα μπορούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.



newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζωντανοί στο αναποδογυρισμένο πλοίο βρέθηκαν δύο επιβάτες"

Ο τζίρος του παραεμπορίου, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, υπολογίζεται ετησίως στα 25 δισ. ευρώ

Ο τζίρος του παραεμπορίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, υπολογίζεται ετησίως στα 25 δισ. ευρώ, στερώνταςί από τα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ από ΦΠΑ, δασμούς και ασύλληπτη φορολογητέα ύλη. Οι απώλειες θέσεων εργασίας, ασφαλιστικών εισφορών και "λουκέτων" που προκαλεί το λαθρεμπόριο, αλλά και η αιμορραγία του παραεμπορίου, υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ.


Αυτά υπενθυμίζει, σε δήλωσή του για τη δράση του παραεμπορίου, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης και σημειώνει ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, "έχει δείξει τη βούληση να συνδράμει στην πάταξη του εν λόγω φαινομένου, τόσο στο παρελθόν όσο και τώρα, με την ένταξη θετικών διατάξεων στο πολυνομοσχέδιο, για την καλύτερη εποπτεία του υπαίθριου εμπορίου".

Κάλεσε δε, όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της χώρας να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και τους Έλληνες καταναλωτές "να μην πετάνε τα λεφτά τους στο δρόμο".

greekmoney.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο τζίρος του παραεμπορίου, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, υπολογίζεται ετησίως στα 25 δισ. ευρώ"

Προβάδισμα 16,5 μονάδων στη ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση

Εννέα στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν ανασφαλείς κοινωνικά

Σημαντικό προβάδισμα 16,5 ποσοστιαίων μονάδων, έναντι του ΠΑΣΟΚ δίνει στη Νέα Δημοκρατία δημοσκόπηση της Public Issue για την «Καθημερινή της Κυριακής». Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα η αποχή, η οποία προσεγγίζει το 32,5%.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,5% , το ΠΑΣΟΚ 14%, η ΔΗΜΑΡ 13,5%, το ΚΚΕ 12,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12%, ο ΛΑΟΣ 5,5%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 4%, η ΔΗΣΥ 2,5% και λοιπά κόμματα συνολικά 5,5%.

Εννέα στους δέκα ερωτηθέντες (91%) δηλώνουν ανασφαλείς κοινωνικά, ενώ αντίστοιχο ποσοστό δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Το 36% αναφέρει ότι εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό έναντι 62% που δηλώνει ότι δεν τον εμπιστεύεται.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Προβάδισμα 16,5 μονάδων στη ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση"

300 εκατ. λιγότερα από τα προϋπολογισθέντα τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας

Σχεδόν 250.000 λιγότερα οχήματα Ι.Χ. και Δ.Χ. θα κινηθούν φέτος καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι παρέδωσαν τις πινακίδες κυκλοφορίες για να μην πληρώσουν τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας.

Το σίγουρο πάντως είναι πως η κατάθεση πινακίδων φέτος ήταν μαζικότερη κατά περίπου 30%-40% σε σχέση με τα τέλη του 2010, όταν ειχαν αποσυρθεί περί τα 160.000-170.000 οχήματα.

Το κράτος χάνει πολλά και από τα τέλη και από έμμεσους φόρους σε καύσιμα, ασφαλιστήρια, συνεργεία επισκευής κλπ, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ΙΧ κατέθεσαν πινακίδες όχι μόνο για το δεύτερο αυτοκίνητο της οικογένειας, αλλά ακόμα για το μοναδικό τους αυτοκίνητο -ακόμα και των 1.100 κυβικών!

Βάσει του προϋπολογισμού το κράτος υπολόγιζε να εισπράξει 1,3 δισ. ευρώ από Τέλη Κυκλοφορίας του 2012. Τώρα τα έσοδα θα είναι μειωμένα κατά 300 εκατ. ευρώ περίπου.

defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "300 εκατ. λιγότερα από τα προϋπολογισθέντα τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας"

Ράιχενμπαχ: "Παγώστε τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα"

Το πάγωμα των μισθών και η αύξηση της παραγωγικότητας αποτελεί μονόδρομο κατά τον Ράιχενμπαχ. Διαβάστε τα σενάρια τρόμου για τον ιδιωτικό τομέα

Είναι ο επικεφαλής της ονομαζόμενης "Ομάδας Κρούσης" της Ε.Ε.
Προτείνει για την Ελλάδα, από τη μία τη συγκράτηση των μισθών, από την άλλη την αύξηση της παραγωγικότητας. Πιο συγκεκριμένα, προτείνει επιβολή πλαφόν 1.500 ευρώ για την καταβολή ολόκληρου του 13ου και 14ου μισθού, με παράλληλη διατήρηση των κατώτερων αμοιβών στα σημερινά επίπεδα.
Όσοι πιο συγκεκριμένα, το ξεπερνούν, θα παίρνουν τα Χριστούγεννα 1.500 ευρώ, το Πάσχα 750 ευρώ και επίδομα αδείας 750 ευρώ.
Οι περικοπές δεν θα αγγίξουν μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με αποδοχές κάτω από το πλαφόν.
Ο κ. Ράιχενμπαχ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής" προχώρησε στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα ως τα τέλη του 2013 μπορεί να έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς.
Και αυτό διότι, όπως επισημαίνει, από το 2010 το μοναδιαίο κόστος εργασίας περιορίζεται ταχύτερα από ότι στην Ευρωζώνη.
Ακόμη, αν και αναγνώρισε ότι η παρατεταμένη ύφεση προκαλεί μεγάλες συνέπειες στους πολίτες σε εισοδηματικό, εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο, εντούτοις αυτό δεν τον εμπόδισε από το να ζητήσει να τεθούν φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστικοί στόχοι και με χρονοδιαγράμματα.
Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιωθεί η απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, κάτι στο οποίο θα συμβάλλει όπως λέει η ομάδα του, και ταυτόχρονα προαναγγέλλει τον περιορισμό των γραφειοκρατικών εμποδίων με σειρά παρεμβάσεων που θα συμφωνηθούν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
Ξεχωριστή μνεία έκανε και στο δημόσιο, για το οποίο επισήμανε πως μια πραγματική κουλτούρα συντονισμού, όπως το διυπουργικό όργανο υπό τον πρωθυπουργό, αποτελεί κλειδί για την επιτυχία και πρόσθεσε ακόμη ως παράγοντες επιτυχίας την επαγγελματική διαχείριση του προσωπικού, την κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού, την αποτελεσματική ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την επαγγελματική διαχείριση του προϋπολογισμού.
Πάντως, αναγνώρισε ότι πρόκειται για μακροχρόνια, σύνθετη και δύσκολη προσπάθεια που θα απαιτήσει σημαντικές αλλαγές στις δομές των ελληνικών υπουργείων, στις διαδικασίες, στις μεθόδους εργασίας και την νοοτροπία.

news247.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ράιχενμπαχ: "Παγώστε τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα""

Είπαν για τους Έλληνες

Λόγια και εκφράσεις που ειπώθηκαν για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό από κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας.

Θεία μοίρα τής Ελλάδος είναι να αγωνίζεται διά θέματα παγκοσμίου σημασίας.
ΜΑΞ. ΠΛΑΝΚ


"Όταν οι Έλληνες έμάχοντο εις τον Μαραθώνα εναντίον αυτής της πνευματικώς άσυνδέτου μάζης του Πέρσου σατράπου, έμάχοντο ως λαός έχων σαφή έπίγνωσιν του δικαιώματος του προς ελεύθερον πολιτικον βίον. Ή συνείδησις της άνθρωπότητος , ώς προς την εννοιαν του πολίτου, ως Φορέως , οχι μόνον υποχρεώσεων αλλά καί δικαιωμάτων, εις τόν Μαραθώνα έγεννήθη. Ημεις οί άνθρωποι της Δύσεως ευλαβικόν πρέπει πάντοτε νά κλίνομεν γονυ εις τον τόπον αυτόν όπου έθεμελιώθη ή ανθρωπινή αξιοπρέπεια.
Λ. ΖΙΓΚΦΡΙΝΤ


Οι Ελληνες, Οπου της γης κι αν εύρίσκωνται, ενθυμούνται τήν πατρίδα. Η ψυχή των ουδέποτε εκπατρίζεται.
ΔΕΒΟΓΚΕ


Ελέχθη είς Αθήνας προ 2.000 ετών, οτι το μυστικον της Ευτυχίας είναι ή Ελευθερία , και το μυστικόν της Ελευθερίας ή 'Ανδρεία. Οί "Ελληνες 'μέ τά ΟΧΙ των, δίδουν ζωήν νέαν εις τήν μεγάλην των αυτήν κλασσικήν παράδοσιν.
ΑΝΤΟΝΥ ΗΝΤΕΝ


Κι αν είναι νά πεθάνωμε γιά τήν 'Ελλάδα, Θεία είναι ή δάφνη, μιά φορά κανείς πεθαίνει.
ΜΙΣΤΡΑΛ


"Αλλοτε λέγαμε : Οι "Ελληνες μάχονται σάν ήρωες. Τώρα θά λέμε: Οι "Ηρωες μάχονται σάν "Ελληνες (28 - 10 - 40). "Αν δέν ύπήρθχεν ή ανδρεία και ή γεναιοψυχία τών Ελλήνων, δέν γνωρίζομεν ποία θά ήτο ή έκβασις τοϋ δευτέρου μεγάλου πολέμου
ΤΣΩΡΤΣΙΛ


Η Έλληνική αντίστασις ήλλαξε τον ρούν της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου πολέμου.
ΓΙΑΝ ΣΜΑΤΣ


Στήν Ελλάδα, έχεις τη βεβαιότητα πώς ή μεγαλοφυία, Οχι ή μετριότης είναι ο κανόνας. Κανένας τόπος δέν έδωσε , αναλογία με τόν πληθυσμό του τόσα μεγάλα πνεύματα , οσα η Ελλάς. Σ ενα μόνο αίώνά , αυτό τό μικροσκοπικό έθνος έδωσε τουλάχιστον πεντακόσιους ανθρώπους μεγαλοφυείς ! Το πρότυπο της Ελλάδος μένει πάντα σαν αρχέτυπο τοϋ θαύματος που έδημιούργησε τό ανθρώπινο πνεύμα. "Ενας ολόκληρος λαός καθώς μαρτυρεί το εργο που πραγματοποιησε , υψώθηκε σε σημείο υπέρτατο στο παρελθόν, όπως και στο παρόν. Ηταν θαυμάσιος. Είναι πάντοτε !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΧΕΝΡΥ ΜΥΛΛΕΡ


Ό Αλέξανδρος ήτο ό μέγιστος των Ελλήνων. Είναι δυνατόν ή Μακεδονία, ή κοιτίς του, νά μήν ήτο Ελληνική ; Έκεΐθεν ο Ελληνικός πολιτισμός εισεχώρησεν εις τήν 'Ασίαν.
ΑΝΤ. ΠΕΓΙΕ


τους στίχους τήν καρδιά μου αφήνω, τήν καθάρια τήν αφήνω Ελλάδα, γιά τήν πατρίδα αυτή της φαντασίας.... «Πάθος γιά τήν Ελλάδα»
ΙΩΑΝΝΑ ΑΡΙΣΤΕΓΙΕΤΑ


Υπερασπισθήτε την Ελλάδα το έθνος στό οπόιο οφείλομεν τα φώτα μας , τάς έπιστήμας μας , τάς τέχνας μας και όλας τας αρετάς μας
Η Έλλάς είναι φώς
ΣΩΜΕΡΣΕΤ ΜΩΜΕ


Η Έλλάς είναι το Ωραίον
GUSTAVE FLAUBERT


"Ο,τι είναι ό νους και ή καρδιά διά τόν άνθρωπο, είναι ή ΕΛΛΑΣ διά τήν ανθρωπότητα.
ΓΚΑΙΤΕ


Η Έλλάδα είναι σάν τα εξαίσια έκεϊνα ποτά πού μιά φορά αν τά γευτείς δεν τα ξεχνάς ποτέ.
ΖΑΝ ΚΟΤΥΝΩ


Έκτος των τυφλών δυνάμεων της φύσεως , οτι έντος του Σύμπαντος κινείται, εχει Ελληνική καταγωγή.
SIR HEN SUMNER MAIN


Ουδέν απο την Ελλάδα Ανθρωπινώτερον , ουδέν Ιερώτερον
ΚΙΚΕΡΩΝ


H Έλλαδα είναι καί θά μείνη στην αιωνιότητα ή ακένωτη πηγή των πiο ψηλών στοχασμών.
ΟΥΓΚΑΡΕΤΙ


Δέ μπορούμε ν' αρνηθούμε τό πνεύμα πού πήραμε άπό την Ελλάδα, χωρίς κίνδυνο νά χάσουμε τόν πολιτισμόν μας γιά πάντα.
F.PIESHAUD


Ή Ελλάς είναι μικρά είς Εκτασιν, αλλά μεγίστη εις δόξαν και πολιτισμόν, διότι ό πολιτισμός της , διαδοθείς εις ολας τάς Ηπείρους , εύηργέτησε τό άνθρώπινον γένος.
ΚΑΡ. ΝΤΙΛΛ


Η Ελλάς έσχεν ανέκαθεν τόν ευγενή μέν πολύπονον όμως κλήρον να ομοιάζει πρός τη δάδα εκείνην , η οπόια καταναλίσκει τον εαυτό της διά να υπηρετή και να φωτίζη τους αλλους
ΠΑΓΑΝΕΛΗΣ


'Ολοι είμεθα Έλληνες. Οι νόμοι. μας , ή φιλολογία , ή θρησκεία, αι τέχναι τάς ρίζας τον εχουν είς την Ελλάδα.
Π. ΣΕΛΛΕΥ


Δικαίως ή Ελλάς εκλήθη χώρα των θαυμάτων "Ισως το μέγιστο εκ τών θαυμάτων αυτών, νά είναι ό τρόπος, με τον όποιον παραμένει πιστή εις τάς παραδόσεις και ανανεώνει, άπό αιώνα εις αιώνα τό ένδοξον παρελθόν της.
ΟΥΕΛΣ


'Ο,τι θαυμαστότερο υπάρχει στά χρονικά του κόσμου, εΐναι συνδεδεμένο μέ τήν Ελλάδα.
ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ Α.


Νομίζω πώς Ολοι οί γνήσιοι πνευματικοί άνθρωποι κατάγονται άπό τήν Ελλάδα. Σ' αυτήν οφείλουν τον πολιτισμόν, τήν καθαρότητα της σκέψης τους καΐ προπάντων τή φιλοσοφημένη αντιμετώπιση της ζωής και τών προβλημάτων του άνθρωπου.
ΣΑΛΒΑΤΟΡΕ ΚΟΥΑΖΙΜΟΤΟ


Όσα προχωρώ προς τό τέλος μου τόσο νοιώθω νά δένωμαι περισσότερο μέ τήν Ελλάδα ............. Ή ίδέα και μ' εξευγενίζει και μ' έξαϋλώνει
ΖΑΝ ΜΑΡΒΙΝΓΚ


Ή Ελλάς είναι, ακόμη καί σήμερα, στις τέχνες καϊ, τά γράμματα, το σχολείον του κόσμου.
ΔΟΥΡΟΥΪ


Οί "Ελληνες είναι λαός μικρος τόν άριθμόν, άλλ' ό μέγιστος διά την ευγένειαν και το κάλλος της ιδέας και την έπιμονήν της μορφωτικής δράσεως έπί τών άνδρών πάντων των αιώνων ...................
Γ. ΚΛΕΜΑΝΣΩ


Δεν έγνωρισα κανένα πού νά έμπνέη τόσον σεβασμό, οσον οι "Ελληνες φιλόσοφοι. Άνεκάλυψαν τους κυριωτέρους τύπους του φιλοσοφικου πνεύματος, εις τους όποιους ολες οι μεταγενέστερες γενεές δεν πρόσθεσαν τΐποτε τό ουσιαστικο.
ΝΙΤΣΕ


Ή Ελλας ήλθεν είς τον κόσμον δια να παραστήση έν τελειότατη μορφή το κάλλος τού ήθικού καί του πνευματικού βίου.
Π. ΣΕΛΛΕΥ


Εις τον' Έλληνισμόν πρέπει ν' αναζητούνται αι ρίζαι της μορφώσεως της Δύσεως.
ΠΑΠΑΣ ΠΙΟΣ ΙΒ'.


Ή Ελλάς μας ξεπέρασε στην επιστήμη καί στά γράμματα
ΚΙΚΕΡΩΝ


Ό κόσμος, χωρίς τήν Ελλάδα, θά ήταν οπως το σύμπαν χωρίς φώς.
JULIEN DE LA GRAVIERE


Κινούμεθα μέ την πνοήν του πνεύματος της Ελλάδος.
ΛΑΤΙΝΙΚΟΝ ΡΗΤΟΝ


Κάθε λαός είναι υπερήφανος διά την πνευματικήν του κτησιν. 'Αλλά ή Ελληνική φυλή ίσταται ύψηλότερον πάσης άλλης, διότι εχει τούτο τό προσόν, ότι ουδέποτε έπαυσε να είναι μήτηρ παντός πολιτισμού
OYL. VILAMOVITS


Ή Γή φέρει, περήφανη, τον Παρθενώνα σαν το καλύτερο στολίδι επάνω στην ζώνη της.
ΕΜΕΡΣΟΝ


Οί "Ελληνες είναι οι διδάσκαλοι και δημιουργοί μας, Θεοί για να λατρεύσουμε.
Π. ΣΕΛΛΕΥ


"Οπως τα άνθη στολίζουν τη γή και τα άστρα τδν Ουρανό, έτσι και ή Ελλάς στολίζει τήν ανθρωπότητα.
ΧΕΡΔΕΡ


Οί πολιτισμένοι λαοί είναι απόγονοι ηθικοί τών υπερήφανων και μεγαλοφυών Ελλήνων.
ΕΓΓΕΡ


Ω Ελλάς, Πατρίς τών περικλεεστάτων ηρώων, αγλάισμα τών Μουσών, μητέρα τών αμίμητων τεχνών, του κόσμου ό θαυμασμός !
ΛΟYΔΟΒΙΚΟΣ Α.'


Ή Γερμανική άτομικότης, δια να καταστη έθνος , δηλ. λαός μέ έθνικήν συνείδησιν, προσέτρεξεν εις τήν έπικουρίαν του ελληνικού πνεύματος.
ΕΔ. ΣΠΡΑΝΓΚΕΡ


Ή Ελλάς είναι ή κοιτίς του ευγενέστερου πολιτισμού, πού έγνώρισεν ή άνθρωπότης είναι ή χώρα εις τήν οποίαν όφείλομεν ο,τι κάμνει τήν ζωήν άνωτέραν και ώραιοτέραν.
ΜΑΚΚΕΝΤΙ ΚΙΓΚ


Το Ελληνικό τοπίο αποτελεί τήν ωραιότερη παρηγοριά γιά τον άνθρωπο πού θρηνεί τό χαμένο του παράδεισο.
ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΙΝΤΕΛ


Διά του όρου Πολιτισμός εκφράζονται αί κύριαι συνθήκαι της φυσικής και ήθικής ζωής των λαών. Αί βασικαί ενοιαι του Ελληνικού πολιτισμού αποτελούν το ηθικόν μας κεφάλαιον.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΑΡΝΤΙΕ

ramnousia.com
Διαβάστε Περισσότερα » "Είπαν για τους Έλληνες"

Έλληνας Κροίσος με αδήλωτο Falcon 900

Στο αεροδρόμιο της Χίου εντοπίστηκε "παρκαρισμένο" αεροσκάφος τύπου Falcon 900, αξίας αγοράς 15.000.000 ευρώ και ιδιοκτησίας Έλληνα, που το κρύβει από την Εφορία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Δημοκρατίας" (14/01), ως ιδιοκτήτες του πολυτελούς αεροσκάφους εμφανίζονται δύο έμποροι, οι φορολογικές δηλώσεις των οποίων σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την απόκτηση και συντήρησή του.
Έλεγχος του ΣΔΟΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους δύο μήνες, έδειξε ότι το συγκεκριμένο ιδιωτικό τζετ εισήλθε στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2011 και έκτοτε παραμένει στο αεροδρόμιο του ακριτικού νησιού.
Ζητήθηκαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, από τα οποία προκύπτει ότι εισήχθη από τη Γαλλία, χωρίς όμως να μπορεί να διαπιστωθεί ποιος είναι ο αρχικός αγοραστής του. Φαίνεται μόνο, ποιοι είναι οι τωρινοί ιδιοκτήτες του.
Από το ΣΔΟΕ γίνεται λόγος για υπόθεση φοροδιαφυγής εκατομμυρίων ευρώ και ενδεχόμενο ξέπλυμα μαύρου χρήματος με πιθανότερο σενάριο αυτό της ύπαρξης offshore εταιρείας, πίσω από το αεροσκάφος.
Στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών βρίσκονται ήδη όλα τα στοιχεία της ΥΠΑ, από τα οποία προκύπτει ότι τα καταγεγραμμένα στο νηολόγιό της αεροσκάφη είναι 104.
Εντύπωση με αφορμή τα στοιχεία προκαλεί το γεγονός, ότι μέσα σε μία διετία τα ιδιωτικά αεροσκάφη που βρίσκονταν στο ελληνικό νηολόγιο μειώθηκαν σχεδόν κατά το μισό.
Ο έλεγχος συνεχίζεται και στο νέο νηολόγιο, όπου φαίνεται να μεταφέρθηκαν πάνω από 100 ιδιωτικά τζετ, για να διαπιστωθεί εάν η μετακίνησή τους έγινε με νόμιμες διαδικασίες και αν καταβλήθηκαν οι προβλεπόμενοι φόροι.
Στο πλαίσιο του ελέγχου, εξετάζονται ακόμη και οι διαδικασίες συντήρησης και στάθμευσης των συγκεκριμένων αεροσκαφών, ποσό που ετησίως κυμαίνεται από 900.000 έως και 1.500.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ.
Σημειώνεται ότι, σε επικοινωνία του NEWS 247 με υψηλά ιστάμενο υπάλληλο στο αεροδρόμιο της Χίου, το δημοσίευμα διαψεύδεται κατηγορηματικά.

news247.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Έλληνας Κροίσος με αδήλωτο Falcon 900"

"20 εκατ. ευρώ έδωσε ο Μ.Καντάφι στον Γ.Παπανδρέου το 2005"!

Ο οικονόμος και προσωπικός έμπιστος φίλος του εκτελεσθέντος πρώην ηγέτη της Λιβύης και στυγνού δικτάτορα, Μουαμάρ Καντάφι, Μιόντραγκ Τζόρτζεβιτς σε εκπομπή της σερβικής τηλεόρασης αποκάλυψε ότι ο Καντάφι το 2005 είχε δώσει 20 εκατομμύρια δολάρια στο πρώην Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Τα χρήματα είχαν δοθεί υποτίθεται ως "επιδότηση" για να κατασκευάσει τεχνική εταιρεία με την οποία συνδεόταν ο Γ.Παπανδρέου, τουριστικό θέρετρο στη Βεγγάζη!

Η επένδυση δεν έγινε ποτέ, αλλά όπως είπε ο ίδιος, τα χρήματα δεν επιστράφηκαν ποτέ! Ο Γ.Παπανδρέου τα κράτησε για να χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές ανάγκες του κόμματός του!

Οι σχέσεις των οικογενειών Παπανδρέου και Καντάφι είναι γνωστές, αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό και θα πρέπεια να διερευνηθεί κατά πόσο αληθεύουν οι ισχυρισμοί του προσωπικού συνεργάτου του Μ.Καντάφι.

Ο Μιόντραγκ Τζόρτζεβιτς αφηγήθηκε την ζωή του κοντά στον πρώην Λίβυο ηγέτη αποκάλυψε και άλλες χρηματοδοτήσεις Ευρωπαίων ηγετών.

Ο Μουαμάρ Καντάφι βοήθησε οικονομικά τόσο τον Νικολά Σαρκοζί κατά την προεκλογική του εκστρατεία (γνωστό αυτό), όσο και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι (και αυτό γνωστό).

Το θέμα είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να υπάρξει τοποθέτηση του Γ.Παπανδρέου, εκτιμούμε.

defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα » ""20 εκατ. ευρώ έδωσε ο Μ.Καντάφι στον Γ.Παπανδρέου το 2005"!"

Συνοριοφύλακες έπιασαν δυο Τούρκους δουλέμπορους- αφού έπεσαν και πυροβολισμοί- στον Έβρο!

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση για την σύλληψη των δύο Τούρκων δουλεμπόρων ξεκίνησε από χθες το απόγευμα, όταν οι Έλληνες συνοριοφύλακες περικύκλωσαν το σημείο, όπου η ίδια βάρκα με τους..
Τούρκους μετέφερε 40 περίπου λαθρομετανάστες σε τρία δρομολόγια.Ειδικότερα, όπως γράφει το
faros24.gr περίπου στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα από τον Εργίνη- που είναι παραπόταμος του Έβρου ακούστηκε ο θόρυβος από την εξωλέμβια.
Η βάρκα έφθασε στην Ελληνική πλευρά και οι 15 λαθρομετανάστες κατέβηκαν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και οι Τούρκοι έφυγαν με το φουσκωτό των 5μ. που διαθέτουν.Γύρω στις 3 μετά τα μεσάνυχτα η βάρκα ξανακούστηκε και πλέον ήταν όλα έτοιμα για το «πέσιμο». Η βάρκα έφτασε, οι λαθρομετανάστες κατέβηκαν και οι συνοριοφύλακες ζήτησαν από τους Τούρκους βαρκάρηδες να παραδοθούν.
Αυτοί παρότι αιφνιδιάσθηκαν όχι μόνο δεν παραδόθηκαν, αλλά αυτός που οδηγούσε άρχισε να πυροβολεί. Ακολούθησε για μισό λεπτό ανταλλαγή πυροβολισμών, μέχρι που χτυπήθηκε η μηχανή της βάρκας, ενώ ο ένας Τούρκος δέχθηκε σφαίρα στο δεξί πόδι και ο άλλος συνελήφθη.Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, συνελήφθησαν οι λαθρομετανάστες και η επιχείρηση ολοκληρώθηκε.
Μάλιστα, σύμφωνα με το faros24.gr, λίγο αργότερα, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο ένας εκ των δύο Τούρκων ήταν αυτός που είχε πυροβολήσει μία φορά κατά ανδρών της FRONTEX και σε μία άλλη επιχείρηση κατά Ελλήνων συνοριοφυλάκων.

taxalia.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνοριοφύλακες έπιασαν δυο Τούρκους δουλέμπορους- αφού έπεσαν και πυροβολισμοί- στον Έβρο!"

Τα Σκόπια «κήδεψαν» την Ελλάδα!

Νέα πρόκληση από τη γειτονική χώρα

Η "κηδεία της Ελλάδας", όπως αποκαλέστηκε από τους διοργανωτές και συμμετέχοντες, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα του φετινού καρναβαλικού εθίμου στην κωμόπολη Βέβτσανι της ΠΓΔΜ ( πρόκειται για πρωτοχρονιάτικο έθιμο με το Ιουλιανό Ημερολόγιο).

Στη διάρκεια καρναβαλικής παρέλασης χθες το βράδυ στην κωμόπολη αυτή, παρουσιάστηκε ένα φέρετρο, τυλιγμένο με τη σημαία της Ελλάδας και με ένα κηδειόχαρτο στο οποίο αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Καλά νέα».

Απρόσμενα, μετά από μακροχρόνια ενόχληση, μας άφησε ο αγαπητός μας γείτονας, πρώην τουρκική επαρχία - Ελλάδα ή Γιουνανιστάν ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί - στην ηλικία των 181 χρόνων.
1830 (Πρωτόκολλο του Λονδίνου) - 2011 (Χάγη).

Η κηδεία θα λάβει χώρα στο κέντρο του Βέβτσανι στις 13 και 14 Ιανουαρίου.

Οι πενθούντες: Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Ρωσία, Σερβία..." Μάλιστα, μεταξύ των "πενθούντων" στο κηδειόχαρτο αναγράφονται και ονόματα δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ οι οποίοι έχουν εκφράσει μετριοπαθείς θέσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας.

Οι συμμετέχοντες της παράστασης αυτής έκαψαν την ελληνική σημαία με την οποία ήταν τυλιγμένο το φέρετρο.
Το θέμα προβάλλεται σήμερα από τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ορισμένα από τα οποία κάνουν εκτενείς αναφορές.
Η εφημερίδα "Ντνέβνικ" έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : "Καρναβαλική τρέλα: Το Βέβτσανι κήδευσε την Ελλάδα ενώπιον δέκα χιλιάδων επισκεπτών".
Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται ότι η "κηδεία της Ελλάδας" αποτέλεσε κεντρικό θέμα στο χθεσινό καρναβάλι στο Βέβτσανι, που γιορτάστηκε παρουσία υπουργών, του προέδρου του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης και πολλών πρέσβεων ευρωπαϊκών και άλλων χωρών στην ΠΓΔΜ.

Στο σχετικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού "AlfaTV" αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες στο καρναβάλι του Βέβτσανι, κρατώντας σημαία της ΠΓΔΜ "έθαψαν" την Ελλάδα, ενώ διαβάστηκε και η αναγγελία της "κηδείας".
Το καρναβάλι στο Βέβτσανι διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 13 και 14 Ιανουαρίου και σε αυτό, σύμφωνα με τους οργανωτές του, κυριαρχεί η πολιτική σάτιρα.

Ωστόσο, σε σχόλια αναγνωστών της ιστοσελίδας της εφημερίδας "Ντνέβνικ" επικρίνεται έντονα η παράσταση με την "κηδεία της Ελλάδας" και σημειώνεται ότι κάθε άλλο παρά σάτιρα αποτελεί το κάψιμο σημαίας μίας ξένης χώρας.

ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΤΟ protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ BLOG taxalia


Πρόκληση μίσους (ξανά) από Σκοπιανούς



Το υπερεθνικιστικό καθεστώς του Γκρούεφσκι, έπεισε τους γείτονες, ότι για όλα φταίει η Ελλάδα. Δηλητηριάζει κάθε μέρα την κοινή γνώμη της χώρας του που βρίσκεται πλέον στα όρια της γενικής παράνοιας και καταφεύγει σε γραφικές, ακραίες ενέργειες, όπως η παρακάτω:
Στην πόλη Vevčani της FYROM, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, διοργανώνεται κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά (στις 13 Ιανουαρίου δηλαδή) παρέλαση καρνάβαλων και άλλες εκδηλώσεις με παγανιστικά χαρακτηριστικά, που παραπέμπουν στην αρχαιότητα, το γνωστό στη FYROM vevcani carnival .

Στη χθεσινή παρέλαση, η μικρή κωμόπολη των 2.500 κατοίκων, γέμισε με την παρακάτω αφίσα: 
Είναι "κηδειόχαρτο" της Ελλάδας, το οποίο λέει:
Καλά νέα
Ξαφνικά, μετά από μια παρατεταμένη αναταραχή, μείναμε χωρίς τον αγαπημένο μας γείτονα,  την πρώην Τουρκική επαρχία HELL-ASS (Greece, Hellas, Ellada, Yunanistan ή όπως αλλιώς αυτοαποκαλούνται). Ήταν 181 ετών.
Γεννήθηκε το 1830 (Πρωτόκολλο του Λονδίνου) - Πέθανε το 2011 (Χάγη)
Οι τεθλιμμένοι συγγενείς: Ευρωπαική Ένωση, ΗΠΑ, Ρωσία, Σερβία, Αίγυπτος, Χατζημαρκάκης, Borjan Jovanovski, Vladimir Milcin, Branko Gerovski, Biljana Sekulovska και υπόλοιποι.

Την αφίσα, εκτός από τις κολώνες, την περιέφεραν με τον τρόπο που βλέπετε:

Στο τέλος έκαψαν και το φέρετρο της Ελλάδας

ο Πρόεδρος της "Δημοκρατίας" της FYROM, Γκιόργκι Ιβάνωφ και ο Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά των συζύγων τους, πήγαν εκκλησία στα Σκόπια

αλλά ο πρώην Πρόεδρος της FYROM, Μπράνκο Τσρβένκοβσκι ήταν στο Vevčani 















και να μην ξεχνάμε την ευχή των γειτόνων μας:
"Ελλάδα, καλή χρεοκοπία!"


δείτε το βίντεο με το κάψιμο της ελληνικής σημαίας






δείτε και:

Πώς βλέπουν τους Έλληνες, οι Σλαβομακεδόνες της διασποράς;



Διαβάστε Περισσότερα » "Τα Σκόπια «κήδεψαν» την Ελλάδα!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news