facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

"Η διαπραγμάτευση για το PSI συνεχίζεται"

Πρωτογενές πλεόνασμα για το 2012 θέλει ο Παπαδήμος. Ανοικτή η διαπραγμάτευση για το PSI

Η διαπραγμάτευση για το PSI παραμένει ανοικτή και συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.

Τούτο καταστήθηκε σαφές από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

"Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους που διακρατούν οι ιδιώτες επενδυτές. Εάν η διαδικασία του PSI ολοκληρωθεί επιτυχώς, ένα σημαντικό δημοσιονομικό βάρος θα φύγει από τις πλάτες της χώρας", σημείωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος στη συνέχεια πρόσθεσε ότι "από τη μεγάλη μείωση του χρέους και του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του θα εξοικονομηθούν πόροι που μπορούν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή".

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα για να αρχίσει η χρηματοδότηση της χώρας.

"Η συμφωνία για τη μείωση του δημόσιου χρέους, μια σύνθετη διαδικασία από μόνη της, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί χωρίς να κλείσει η διαπραγμάτευση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας. Από την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων αυτών και την ψήφιση της νέας δανειακής συμφωνίας εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, η στήριξη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εξαρτάται επίσης και η υλοποίηση της συμφωνίας μείωσης του δημόσιου χρέους στα πλαίσια του PSI. Καμία συμφωνία δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της. Η μια είναι προϋπόθεση της άλλης".

Προσδοκά πρωτογενές πλεόνασμα
Ο βασικότερος των δύο κύριων στόχων, για το νέο οικονομικό πρόγραμμα, είναι να έχει "πρωτογενές πλεόνασμα ο προϋπολογισμός του 2012 ώστε να σταθούμε στα πόδια μας χωρίς να δημιουργούμε νέο δημόσιο χρέος".

Ο δεύτερος είναι η αποκατάσταση και στη συνέχεια τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

"Η επίτευξη αυτών των σκοπών δεν είναι μόνο υποχρέωση απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και προϋπόθεση απαραίτητη για να βγούμε από την κρίση και την ύφεση, για να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης και να μειωθεί η ανεργία".

Ο κ. Παπαδήμος εξήγησε ότι η Ελλάδα έφτασε εδώ γιατί απέτυχε στους δύο παραπάνω τομείς και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ανάκαμψη αν δεν γίνει εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχουν στο μέλλον περιθώρια για "επιστροφή σε πολιτικές υψηλών ελλειμμάτων και υπερχρέωσης".

Επανέλαβε σχετικά με τη αναγκαιότητα ρύθμισης του μισθολογικού κόστους ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει τον διάλογο προτρέποντας σε διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους και ότι δεν παρεμβαίνει μέχρι να ολοκληρωθεί.
Εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία του ότι οι σημαντικές θυσίες που έχει κάνει μέχρι τώρα ο ελληνικός λαός θα πιάσουν τόπο και πως το μέλλον της χώρας είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.

Κάλεσε τέλος όλους, με συστηματική δουλειά, να ολοκληρώσουν την προσπάθεια για να ξεπεραστεί η κρίση.
"Από την κρίση αυτή η Ελλάδα θα εξέλθει, με την αλληλεγγύη των εταίρων μας, με τις προσπάθειες της κυβέρνησης και με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Έχουμε ήδη διανύσει τη μισή απόσταση. Εάν σταματήσουμε, θα πάνε οι θυσίες χαμένες.
Εάν συνεχίσουμε με γενναιότητα το δρόμο της προσαρμογής ως το τέλος, οι κόποι του ελληνικού λαού θα δικαιωθούν. Δεν υπάρχουν οικονομικά θαύματα. Υπάρχει μόνο η σκληρή πειθαρχημένη δουλειά και η ενότητα του πολιτικού κόσμου και του ελληνικού λαού. Με αυτές τις προϋποθέσεις θα τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα μπορεί να εκπλήξει ξανά".

news247.gr
Διαβάστε Περισσότερα » ""Η διαπραγμάτευση για το PSI συνεχίζεται""

Σοκ: Από το 2010 μιλούσε για πραξικόπημα η κυβέρνηση Παπανδρέου (βίντεο)

Όταν κάποτε γραφτεί η ιστορία της "μαύρης εποχής" που βιώνει η χώρα από τον Οκτώβριο του 2009, σίγουρα το κεφάλαιο "ψυχολογικές επιχειρήσεις" θα είναι το μεγαλύτερο με το υποκεφάλαιο "Κατά φαντασίαν πραξικοπήματα" να μονοπωλεί το ενδιαφέρον.


Τώρα αποκαλύπτεται ότι η ξεδιάντροπη κατασυκοφαντία των Ενόπλων Δυνάμεων για δήθεν "απόπειρα πραξικοπήματος" δεν εφαρμόστηκε ως ψυχολογική επιχείρηση για πρώτη φορά την 1η Νοεμβρίου 2011 εν όψει της μετάβασης του Γ.Παπανδρέου στο εξωτερικό και προκειμένου να δικαιολογηθεί το δημοψήφισμα, αλλά ήδη από το 2010 η κυβέρνηση είχε αρχίσει να σπέρνει τέτοιες φήμες στο εξωτερικό.


Σε τηλεοπτική συνέντευξή του από το καλοκαίρι του 2010, που ανακαλύφθηκε τώρα, ο Αμερικάνος χρηματοοικονομικός αναλυτής Bob Chapman μιλώντας στο συμπατριώτη του δημοσιογράφο Alex Jones μιλάει για "Πληροφορίες για πραξικήπομα που προέρχονται από κυβερνητικά κλιμάκια ΄σύμφωνα με τις οποίες στις 20 Σεπτεμβρίου 2010 ή πριν από το τέλος του μήνα θα προκύψει αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα μέσω πραξικοπήματος των Ενόπλων Δυνάμεων"!

Την πληροφορία αυτή ο Bob Chapman την ανέφερε σε μία τηλεοπτική εκπομπή του Σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών και σχεδόν άμεσα έλαβε ένα email από έναν Πεζοναύτη φρουρό της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι "η φρουρά στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα είναι σε επιφυλακή διότι αναμένεται να εκδηλωθεί πραξικόπημα στην Αθήνα το οποίο ευελπιστούσαν να είναι αναίμακτο. Το πραξικόπημα αυτό θα ήταν κατά των τραπεζιτών και κατά του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο οποίος όπως αναφέρει ο Bob Chapman είναι «παιδί» της λέσχης Μπίλντερμπεργκ"!

Η μαρτυρία αυτή του Αμερικανού χρηματοοικονομικού αναλυτή, από τους μεγαλύτερους διεθνώς καi από αυτούς που γίνονται πρώτοι δέκτες μηνυμάτων από τις διάφορεςχώρες, για ευνόητους επενδυτικούς λόγους, είναι πραγματικά συγκλονιστική.

Είναι πραγματικά απίστευτο ότι η δήλωση του Αμερικανού αναλυτή ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε ένα χρόνο μετά, με τον πιο επίσημο τρόπο αποδεικνύοντας πόσο αδίστακτα ήταν στελέχη της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, τα οποία δεν δίστασαν να εκθέσουν και να σπιλώσουν το όνομα αθώων αξιωματικών, αλλά και του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο να εκβιάσουν τον ελληνικό λαό και να πετύχουν τους στόχους τους.

Τόσο η μαρτυρία όσο και τα γεγονότα που συνέβησαν ένα χρόνο μετά την συνέντευξη του Bob Chapman αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα εφαρμόστηκε ένα καλοστημένο σχέδιο ψυχολογικών επιχειρήσεων με θύμα τον ελληνικό λαό ο οποίος ενοχοποιήθηκε, διασύρθηκε διεθνώς και έγινε αποδέκτης των πιο σκληρών οικονομικών και κοινωνικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκή χώρα μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Αν. Ευρώπη. Και όλα αυτά για ένα μεγάλο τρόπαιο, την λεηλασία του ελληνικού κράτους και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.



defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ: Από το 2010 μιλούσε για πραξικόπημα η κυβέρνηση Παπανδρέου (βίντεο)"

Τραυματίας αστυνομικός σε καταδίωξη

Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από τα πυρά κακοποιών στα Μέγαρα, πριν από λίγη ώρα. Είχε προηγηθεί ληστεία, ενώ οι κακοποιοί άνοιξαν πυρ όταν περιπολικό τους έκανε σήμα να σταματήσουν.

Όλα άρχισαν στηνΕλευσίνα: κακοποιοί λήστεψαν κατάστημα με χρώματα επί της οδού Δήμητρος 57 και τράπηκαν σε φυγή με αυτοκίνητο.

Ακολούθησε κινητοποίηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό τους, με το αιματηρό συμβάν να λαμβάνει χώρα στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος των Μεγάρων.

Το περιπολικό έκανε σήμα στο αμάξι να σταματήσει, όμως, οι δράστες άνοιξαν πυρ και τραυμάτισαν τον αστυνομικό. Ανταποδίδοντας τα πυρά, ο οδηγός του περιπολικού κατάφερε να τραυματίσει και έναν από τους δράστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συλληφθεί μία γυναίκα, ενώ το συμβάν είναι μέχρι αυτή την ώρα σε εξέλιξη...

star.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραυματίας αστυνομικός σε καταδίωξη"

Ανακλήσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ/ΣΜΕΑΕ



Δελτίο Τύπου                                            
 
Ανακλήσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ/ΣΜΕΑΕ 
Από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ανακοινώνονται ανακλήσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ/ΣΜΕΑΕ για το διδακτικό έτος 2011-12.
Παρακαλούνται οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των περιοχών όπου ανήκουν οργανικά οι εκπαιδευτικοί, να κοινοποιήσουν την απόφαση αυτή στους ενδιαφερόμενους και να τη γνωστοποιήσουν στις σχολικές μονάδες από τις οποίες αποσπώνται.
Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία αποσπώνται, μετά την αναπλήρωσή τους.
Οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των περιοχών απόσπασης θα πρέπει να φροντίσουν να αποσταλούν αντίγραφα της ανάληψης υπηρεσίας των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στους Προϊσταμένους της οργανικής θέσης.
Για την απόφαση πατήστε εδώ


Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακλήσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ/ΣΜΕΑΕ"

Δκογραφία σε δύο ημεδαπούς για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του Χαμόγελου του Παιδιού

Δικογραφία σχηματίστηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε βάρος δύο ημεδαπών, ενός 66χρονου και της 56χρονης συζύγου του, για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του «ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ».

Αναλυτικότερα, προ 20ημέρου περίπου, ο πρόεδρος του - μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα – Οργανισμού « ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» κατήγγειλε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι, από τις αρχές του 2011 και για περίπου ένα χρόνο, δεκάδες αναρτήσεις εξυβριστικών και συκοφαντικών δημοσιευμάτων είχαν πραγματοποιηθεί σε πολλούς ιστότοπους του διαδικτύου, δυσφημίζοντας και υποβαθμίζοντας το έργο Οργανισμού και του Προέδρου του.

Μετά από ψηφιακή διαδικτυακή αστυνομική έρευνα και ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί έρευνα στο σπίτι των δύο ημεδαπών, στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, βρέθηκε μεγάλος αριθμός από τα αναρτηθέντα εξυβριστικά κείμενα, τόσο σε έντυπη όσο και ηλεκτρονική μορφή. Επίσης, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας (1) σκληρός δίσκος Η/Υ, ο οποίος θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω διερεύνηση.

Οι δύο ημεδαποί δεν συνελήφθησαν λόγω έλλειψης των όρων της αυτόφωρης διαδικασίας.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Διαβάστε Περισσότερα » "Δκογραφία σε δύο ημεδαπούς για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του Χαμόγελου του Παιδιού"

Κρατούμενος στις φυλακές με τηλεόραση πλάσμα και υπολογιστή

Ποινικός κρατούμενος στις φυλακές Μαλανδρίνου φωκίδας εντοπίστηκε σήμερα το πρωί από φύλακες να έχει στο κελί του υπολογιστή με τηλεόραση πλάσμα και δισκέτες.

Το κομπιούτερ και η τηλεόραση κατασχέθηκαν και εστάλησαν σε υπηρεσίες στο υπουργείο προστασίας του πολίτη,σύμφωνα με πληροφορίες του agioritikovima.gr .

Ο κρατούμενος (Σ.Τ) συνελήφθη για ληστείες τραπεζών και οδηγήθηκε στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Υπηρεσίες των φυλακών κάνουν έρευνες ώστε να φθάσουν στα ίχνη αυτών που βοήθησαν ώστε να φθάσει το κομπιούτερ στο κελί του.

agioritikovima.gr


Διαβάστε Περισσότερα » "Κρατούμενος στις φυλακές με τηλεόραση πλάσμα και υπολογιστή"

«Χτύπημα» της S&P στην καρδιά της Ευρωζώνης

Χάνουν το ΑΑΑ Γαλλία και Αυστρία

Κάνει πράξη την … προειδοποίησή της η Standard & Poor΄s και υποβαθμίζει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας και της Αυστρίας.

Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg και η ιντερνετική σελίδα των Financial Times, ο οίκος αξιολόγησης θα ανακοινώσει και επισήμως, στις 22:00 ώρα Ελλάδος, την απόφασή του.

Παρά τις αρχικές πληροφορίες πως θα υποβάθμιζε τουλάχιστον 6 χώρες, μεταξύ των οποίων και Βέλγιο, Ιταλία και Ισπανία, τελικώς το «χτύπημα» φαίνεται πως αφορά σε Γαλλία και Αυστρία, οι οποίες όμως έτσι χάνουν την ανώτατη διαβάθμιση του ΑΑΑ!

Κατόπιν όλων αυτών οι πιέσεις στο ευρώ εντάθηκαν με αποτέλεσμα το ενιαίο νόμισμα να κατρακυλάει σε χαμηλά μηνών – στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2010 – και να διαπραγματεύεται στα 1,264 έναντι του δολαρίου.

Οι πιέσεις και στις αγορές Ευρώπης και ΗΠΑ είναι σημαντικές: Πάνω από 1,10% υποχωρούν Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο. Στα κόκκινα και η Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να χάνουν ποσοστά άνω της μονάδας.

Η υποβάθμιση δεν ισοδυναμεί με καταστροφή, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν, λέγοντας ότι είναι ικανοποιητική και η αξιολόγηση με "ΑΑ+", όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο κ. Μπαρουάν, επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία είχε προειδοποιηθεί ότι θα υποβαθμιστεί κατά μια βαθμίδα και ανέφερε πως αμέσως ο Πρόεδρος Σαρκοζί συγκάλεσε σύσκεψη με τους υπουργούς του και δεσμεύτηκε να προωθήσει και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές πολιτικές.

Την ίδια στιγμή η Αυστρία, η Ιταλία, η Σλοβακία και η Ισπανία εμφανίζονται ως οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης που υποβαθμίζονται από την S&P.

Γαλλία και Αυστρία χάνουν έτσι την ανώτατη πιστοληπτική τους αξιολόγηση, το ΑΑΑ, ενώ οι πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα συνεχίζονται με το ευρώ να διαπραγματεύεται στα 1,267 έναντι του δολαρίου.

Πάντως Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο διατηρούν την ανώτατη πιστοληπτική τους θέση καθώς η S&P διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Χτύπημα» της S&P στην καρδιά της Ευρωζώνης"

Διευκρινίσεις για τις συντάξεις του ΙΚΑ

Τι προβλέπει νέα εγκύκλιος για το πως θα μπορέσουν να υπολογίσουν τις συντάξεις τους οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ.

Τα πέντε από τα δέκα τελευταία έτη μπορούν να επιλέξουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ για τον υπολογισμό της σύνταξής τους. Διευκρινίσεις για τις συντάξεις δίνονται σε εγκύκλιο του Ιδρύματος, όπου μεταξύ άλλων τονίζονται τα εξής:

- Για τον υπολογισμό της σύνταξης λαμβάνονται υπόψη τα πέντε έτη που έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος από το σύνολο των δέκα ετών που προηγούνται εκείνου στο οποίο υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης. Οι συντελεστές διαμορφώνονται ανάλογα με το έτος.

-Το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών -όπως έχουν αναπροσαρμοστεί- θα διαιρεθεί με το σύνολο των ημερών εργασίας που πραγματοποίησε ο ασφαλισμένος μέσα σε αυτά τα πέντε έτη. Δεν μπορεί να είναι λιγότερες από 1.000 ημέρες. Με το μέσο ημερομίσθιο που θα προκύψει θα γίνει η κατάταξη σε ασφαλιστική κλάση.

- Στην περίπτωση που δεν συμπληρώνονται 1.000 ημέρες θα καλείται ο ασφαλισμένος να επιλέξει άλλη πενταετία και στη συνέχεια θα γίνεται διπλός υπολογισμός της ασφαλιστικής κλάσης.

- Αλλαγές στον υπολογισμό της σύνταξης θα υπάρξουν για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά το 2015.

Στο μεταξύ σε άλλη εγκύκλιο καθορίζεται το ωράριο εισόδου των ασφαλισμένων στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ. Για παράδειγμα, το Γραφείο Πρωτοκόλλου θα λειτουργεί από τις 7.30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις για τις συντάξεις του ΙΚΑ"

Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι τις 16 Ιανουαρίου

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, λόγω της αυξημένης προσέλευσης των πολιτών στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. για την προμήθεια των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας, παρατείνεται μέχρι και την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012 η καταβολή των οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας καθώς και η θέση των οχημάτων σε ακινησία.
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι τις 16 Ιανουαρίου"

Πήγε να της «αλλάξει τα φώτα» για παράβαση στο ρεύμα

Στα πράσα πιάστηκε υπάλληλος της ΔΕΗ, ο οποίος ζήτησε «φακελάκι» 1.800 από 39χρονη αλλοδαπή, για να μην της βεβαιώσει παράβαση στην ηλεκτροδότηση, στο διαμέρισμα που διαμένει στα Καμίνια.

Ο υπάλληλος της ΔΕΗ είχε διαπιστώσει ότι η γυναίκα είχε παρέμβει στον μετρητή ρεύματος της επιχείρησης. Είπε όμως στη γυναίκα, ότι δεν θα την «κάρφωνε» στην υπηρεσία του, εάν του δώσει 1.800 ευρώ. Η συμφωνία έκλεισε τελικά στα 500 ευρώ, αλλά η γυναίκα τον κατήγγειλε στην αστυνομία. Έτσι, όταν ο υπάλληλος της ΔΕΗ πήγε να πάρει τα χρήματα, συνελήφθη από αστυνομικούς.

star.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Πήγε να της «αλλάξει τα φώτα» για παράβαση στο ρεύμα"

Απεργία γιατρών... τέλος

Στην αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων προχωρούν οι γιατροί «σε ένδειξη καλής θέλησης για επίλυση όλων των καυτών προβλημάτων του χώρου της υγείας, και προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι», όπως αναφέρουν.

Έτσι από τη Δευτέρα, νοσοκομειακοί γιατροί, ελεύθεροι επαγγελματίες και γιατροί του ΙΚΑ θα βρίσκονται στις θέσεις τους «ώστε να δώσουμε την δυνατότητα σε κάθε ασφαλισμένο να βρει τον γιατρό που έχει ανάγκη, να πάρει το φάρμακο ή την περίθαλψη που χρειάζεται», αναφέρει η Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ, (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ).

Ο ΙΣΑ, που διαμαρτύρεται για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, καλεί τα μέλη του να μην προχωρήσουν σε σύμβαση με τον νέο φορέα, μέχρι πλήρους διευθέτησης των υφιστάμενων εκκρεμοτήτων, ενώ η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προτείνει στις Ενώσεις και τις γενικές συνελεύσεις των Νοσοκομείων να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων διαρκείας, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου και συμμετέχει στην παναττική απεργία της 17/1/12.

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία γιατρών... τέλος"

«Η δήλωση πόθεν έσχες ήταν ακριβέστατη»

Διευκρινίσεις Τσοχατζόπουλου για τη σημερινή επίσκεψή του στο Εφετείο

Διευκρινίσεις περί της σημερινής επίσκεψής του, νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, στο Εφετείο Αθηνών, παρέχει με δήλωσή του ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ειδικότερα, η δήλωση του κ. Τσοχατζόπουλου έχει ως εξής:

«Α) Η δήλωση πόθεν έσχες για το έτος 2010 του πρώην υπουργού Α. Τσοχατζόπουλου, -που κατατέθηκε έγκαιρα, ήταν ακριβέστατη και πλήρως τεκμηριωμένη- μετά από παραπομπή από την Επιτροπή της Βουλής, βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης από τον Οκτώβριο 2011 και ο ίδιος έλαβε ειδοποίηση για τις σχετικές διαδικασίες στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.

Β) Η σημερινή επίσκεψη του Α. Τσοχατζόπουλου, με τον Καθηγητή κ. Λ. Κοτσαλή, στο Εφετείο Αθηνών δεν είχε σχέση με τις διαδικασίες της παραπάνω υπόθεσης και ήταν καθαρά ιδιωτικού χαρακτήρα».

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Η δήλωση πόθεν έσχες ήταν ακριβέστατη»"

48ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα προκύρηξε η ΠΟΕΣΥ!

...διαμαρτυρόμενη για τις απολύσεις και τα «λουκέτα» σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, παράλληλα με την απεργιακή κινητοποίηση για τη 17η Ιανουαρίου που κήρυξαν τα Εργατικά Κέντρα της Aττικής.
48ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα προκύρηξε η ΠΟΕΣΥ, από τα ξημερώματα (06.00) της Τρίτης 17/1/2012 μέχρι και τα ξημερώματα Πέμτπης 19/1/2012, διαμαρτυρόμενη για τις απολύσεις και τα «λουκέτα» σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, παράλληλα με την απεργιακή κινητοποίηση για τη 17η Ιανουαρίου που κήρυξαν τα Εργατικά Κέντρα της Aττικής.

Στην ανακοίνωση ζητά:

· Να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά και να μην πραγματοποιηθεί καμία νέα απόλυση συναδέλφου,

· Να προστατευτεί το δημόσιο αγαθό της Ενημέρωσης, από την επιχειρούμενη χειραγώγησή του,

· Να υπογραφούν αμέσως ΣΣΕ, και να μπει φραγμός στις αφόρητες πιέσεις για εκβιαστικές ατομικές συμβάσεις εργασίας,

· Να σταματήσει η ομηρία των συναδέλφων που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες,

· Να ανακληθούν τα μέτρα εξοντωτικής φορολόγησης των εργαζομένων, τα οποία εξωθούν ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού στην εξαθλίωση και τη διαβίωση κάτω από το όριο της φτώχειας,

· Να μην πραγματοποιηθεί κανένα σχέδιο για κατάργηση ή περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, οποιαδήποτε μορφή και αν λάβει αυτή,

· Να προστατευτούν οι συνταξιούχοι και να επιστραφεί το εισόδημα που χάθηκε με τις κυβερνητικές αποφάσεις που επέβαλαν το πρωτοφανές ψαλίδισμα των συντάξεων.

zappit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "48ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα προκύρηξε η ΠΟΕΣΥ!"

«Βροχή» καταγγελιών για τη μη καταβολή του δώρου

Η συνολική οφειλή αγγίζει τα 2,3 εκατ. ευρώ

Τις 1.545 φτάνουν οι καταγγελίες που έγιναν στα τμήματα εργασιακών σχέσεων όλης της χώρας, αλλά και στην τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών του ΣΕΠΕ για τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων.

Οι καταγγελίες αυτές αφορούν 763 επιχειρήσεις διαφορετικών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας που απασχολούν 10.750 εργαζόμενους και το συνολικό ποσό οφειλής αγγίζει τα 2.361.944 ευρώ.

Από τις καταγγελίες, σε 306 περιπτώσεις το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας άσκησε κατά των παραβατών εργοδοτών την διαδικασία του Αυτόφωρου, ενώ σε 680 περιπτώσεις, προέβη στην διενέργεια εργατικής διαφοράς μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Από τις μέχρι σήμερα επιλυθείσες εργατικές διαφορές έχει καταβληθεί στους εργαζόμενους συνολικά το ποσό των 560.889 ευρώ. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις υπήρξε τηλεφωνική συμφιλιωτική παρέμβαση των Επιθεωρητών Εργασίας προκειμένου να καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βροχή» καταγγελιών για τη μη καταβολή του δώρου"

Υπουργική απόφαση για τις εκπτώσεις και επιστολή προέδρου ΕΟΠΥΥ κ.Βουδούρη για τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ

Συνάδελφοι

Σας ενημερώνουμε ότι :

1. Υπογράφηκε και στάλθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση η Υπουργική Απόφαση (Αριθμ. Πρωτ. ΔΥΓ3(α)/οικ 3222/10-1-2012) του κ. Λοβέρδου για την επαναφορά των εκπτώσεων προς τα φαρμακεία την οποία σας επισυνάπτουμε. Πρακτικά θα ισχύσει εντός της επόμενης εβδομάδας.

2. Μας δόθηκε από τον πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ κ. Βουδούρη έγγραφο σχετικά με τις πληρωμές για το 2012, το οποίο επίσης σας επισυνάπτουμε. Ρυθμίστε τις υποχρεώσεις σας αναλόγως.

3. Εντός της ημέρας αναμένεται να μας δοθεί από τον Υπουργείο Οικονομικών , το τελικό κείμενο της τροπολογίας –προσθήκης με την οποία ρυθμίζονται τα χρέη προς τα φαρμακεία από τα ταμεία που ενσωματώθηκαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΟΠΑΔ κλπ). Το κείμενο αυτό θα σας το κοινοποιήσουμε αμέσως μόλις το λάβουμε .

Οι θετικές εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησαν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας , της διαπραγμάτευσης του Π.Φ.Σ. και της κινητοποίησης των φαρμακευτικών συλλόγων. Αποδεικνύεται ότι ο κλάδος μας όταν αγωνίζεται με την μαχητικότητα που τον διακρίνει , όταν διατηρεί τους δεσμούς του με την κοινωνία , διαφυλάσσει την Ενότητα του και έχει Ενιαία Έκφραση, μπορεί να πετύχει τους στόχους του.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

επισυναπτόμενα αρχεία:
Αρχείο 1: Υπουργική Απόφαση
Αρχείο 1: ΕΟΠΥΥ - Σχετικά με τις ημερομηνίες καταβολής αξίας συνταγών που εκτελέστηκαν σε ιδιωτικά φαρμακεία

fsl.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργική απόφαση για τις εκπτώσεις και επιστολή προέδρου ΕΟΠΥΥ κ.Βουδούρη για τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ"

Eπιστολή Ομοπονδίας στον ΟΑΕΕ για τους ασφαλισμένους

Επιστολή στον Πρόεδρο του ΟΑΕΕ απέστειλε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Αναλυτικά αναφέρει:

«Η εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ έχει επιφυλάξει δραματικά προβλήματα για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ στο Νομό Ξάνθης. Εδώ και δύο εβδομάδες στη μέγιστη ταλαιπωρία τους για την εξυπηρέτησή τους από γιατρό συμβεβλημένο με το σύστημα προστέθηκε και η αναγκαστική καταβολή στο 100% εκ μέρους τους της δαπάνης εξέτασης σε γιατρούς ειδικοτήτων που συνεργάζονταν με τον ΟΑΕΕ μέχρι 31/12/2011 αλλά όχι με τον ΕΟΠΥΥ από 01/01/2012.

Θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτο να υποβάλλονται οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ σε τόσο σκληρή ανατροπή και μάλιστα εις γνώση του ΕΟΠΥΥ ο οποίος στην επίσημη λίστα του με τους συμβεβλημένους γιατρούς γνωρίζει ότι διαθέτει μόλις 8 όλους κι όλους στο Νομό Ξάνθης: 2 καρδιολόγους, 1 μαιευτήρα, 2 γενικής ιατρικής, 2 παθολόγους και 1 πνευμονολόγο! Η κατάσταση που επικρατεί είναι τραγική και παρακαλούμε όπως προβείτε στις δέουσες ενέργειες για την επαναφορά της προτέρας εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος.»

xanthipress.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Eπιστολή Ομοπονδίας στον ΟΑΕΕ για τους ασφαλισμένους"

Στατιστικό λάθος 50.000.000 €

Επιχειρήματα που δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά υιοθέτησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης και ο γενικός διευθυντής της ΥΔΑΣ Αθ. Θεοδωράκης, οι οποίοι, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τον θόρυβο που προέκυψε μετά την αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τις τεράστιες αποκλίσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ανάμεσα στις πραγματικές και τις δήθεν πληρωμές σε ΜΚΟ, έκαναν απλά λόγο «για στατιστικά λάθη καταγραφών». Προκάλεσαν έτσι την οργισμένη αντίδραση του Γ. Τραγάκη της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να λείπουν 50.000.000 ευρώ και το υπουργείο να μιλάει για στατιστικά λάθη. Επιβεβαιώνοντας μάλιστα τις πληροφορίες της «κ.δ.» ότι ο κ. Δόλλης δεν θα έδινε και ιδιαίτερη έκταση στο θέμα, ο υφυπουργός δεν είπε το παραμικρό για τις αποκλίσεις και για το πού πήγαν τα λεφτά, και επέλεξε να υπερασπιστεί την καταγραφή λέγοντας ότι για πρώτη φορά γίνεται επαλήθευση των στοιχείων.

Η τοποθέτηση ωστόσο του κ. Δόλλη και οι λάθος στατιστικές καταγραφές που επικαλέστηκε ο κ. Θεοδωράκης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Τραγάκη, ο οποίος είπε ότι ο κ. Δόλλης απέφυγε να μιλήσει για την ταμπακιέρα, και ζήτησε διεξαγωγή ΕΔΕ στο υπουργείο. Αίσθηση όμως προκάλεσε και η αποκάλυψη του κ. Τραγάκη ότι την τελευταία ημέρα του 1997 (ημέρα κατά την οποία στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν αναπληρωτής υπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου) σημειώθηκαν τεράστιες εκροές με περίεργη αιτιολόγηση, όπως η οικονομική ενίσχυση του Εκουαδόρ για το αναπτυξιακό πρόγραμμα στον Αμαζόνιο, η αγορά ραδιοτηλεοπτικού εξοπλισμού στο Κρατικό Ινστιτούτο της Κούβας και ο επαναπατρισμός των Τσετσένων στη χώρα τους. Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι δυνατόν η έκθεση του ορκωτού λογιστή να θεωρεί αμελητέες τις αποκλίσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και να μην τις ερευνά εξονυχιστικά.

Από την πλευρά του ο Γ. Κοραντής μίλησε, μεταξύ άλλων, για το πραγματικό όφελος που έχει η χώρα από τις χρηματοδοτήσεις ορισμένων ΜΚΟ και, αναφερόμενος σε οργάνωση για την ελληνοτουρκική επιχειρηματικότητα, η οποία από το 2001 έως και το 2004 έλαβε περίπου 580.000 ευρώ, αναρωτήθηκε «ποιο το νόημα να χρηματοδοτούμε μόνο εμείς τα συγκεκριμένα συνέδρια».

Για μια ακόμα φορά πάντως η συζήτηση για τις ΜΚΟ ήρθε για να επιβεβαιώσει το μπάχαλο και όσα παράλογα πολλές φορές έγιναν με τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ, με τον κ. Δόλλη να αποκαλύπτει ότι για 195 φακέλους ο έλεγχος ακόμα και για έργα του 2000 εκκρεμεί μολονότι οι ΜΚΟ που δεν έχουν ελεγχθεί συνέχιζαν να χρηματοδοτούνται κανονικά έως και το 2009.

Ενδεικτική μάλιστα για την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος ήταν η τοποθέτηση του κ. Δόλλη, ο οποίος ανέφερε ότι είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που χρησιμοποιεί αναπτυξιακό χρήμα όχι για την ανάδειξη του αναπτυξιακού προγράμματος της χώρας, αλλά για την ανάδειξη διάφορων οργανώσεων στο εσωτερικό.

dimokratianews.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στατιστικό λάθος 50.000.000 €"

Καταγγελίες από τους γιατρούς για την κατάσταση στο ΕΣΥ

Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υγειονομικού υλικού

«Τα δημόσια νοσοκομεία υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού και υγειονομικού υλικού, ενώ τμήματα καταρρέουν με ταχύτατους ρυθμούς.

Το ΕΣΥ κατέρρευσε με τον πλέον επίσημο και παταγώδη τρόπο», ανέφερε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε κανένα νοσοκομείο, όπως είπε, δεν έχουν διοριστεί διοικητικά συμβούλια, έχει λήξει η θητεία τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στις προμήθειες και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Νοσοκομεία δεν μπορούν να εφημερεύσουν, λόγω έλλειψης προσωπικού και υγειονομικού υλικού, όπως το Νοσοκομείο Πατησίων το οποίο δεν θα μπορέσει σύμφωνα με τον επιμελητή Β', χειρουργό Χαράλαμπο Φαράντο να κάνει εφημερία στο τέλος του μήνα.

Στο ίδιο νοσοκομείο, ειδικευόμενοι παθολόγοι κάνουν εφημερία αντί καρδιολόγων και στα νοσοκομεία Λήμνου και Κυπαρισσίας εφημερεύουν καρδιολόγοι αντί παθολόγων.

Ένα θλιβερό περιστατικό ανέφερε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θράκης, Σάββας Δευτεραίος για να περιγράψει την τραγική όπως είπε κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία.

Το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχει μείνει με έναν επιμελητή νευροχειρουργό. Την ώρα που χειρουργούσε έναν 18χρονο, εισήχθη στα επείγοντα και ένα δεύτερο νευροχειρουργικό περιστατικό.

Ο γιατρός δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει και στα δυο περιστατικά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο δεύτερος. Όπως είπε ο κ. Δευτεραίος, παρά το γεγονός ότι ο γιατρός δεν είχε ευθύνη, οι συγγενείς του άτυχου ασθενούς κατέθεσαν μήνυση εναντίον του. Ο διευθυντής του τμήματος παραιτήθηκε.

Παραίτηση, είχαμε και στο Νοσοκομείο Ρόδου. Του διοικητή Μιχάλη Κόκκινου. Όπως αναφέρθηκε σήμερα, το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «έφθασε στο απόλυτο αδιέξοδο συρρικνωμένο, χωρίς τακτικά χειρουργεία και εισαγωγές, χωρίς στελεχωμένη αιμοδοσία, λόγω ελλείψεως παρασκευαστών και με ελλιπή στελέχωση στα υπόλοιπα τμήματα».

Για μη αναπλήρωση του προσωπικού που συνταξιοδοτείται έκαναν λόγο γιατροί από τα Νοσοκομεία Τρικάλων και Ρεθύμνου, ενώ ο παιδοψυχίατρος Χρήστος Ανδρούτσος είπε ότι η Μονάδα Ψυχιατρικής Νοσηλείας Εφήβων του Σισμανογλείου Νοσοκομείου οδηγείται σε κλείσιμο, λόγω των σημαντικών και εντεινόμενων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα συνδικάτα απειλούν με διακοπή της παραγωγής από την Κυριακή. Συνάντησή τους με τον πρόεδρο
Τα συνδικάτα του πετρελαϊκού τομέα της Νιγηρίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα σταματήσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα από την Κυριακή, σε υποστήριξη της γενικής απεργίας που πραγματοποιείται σε πανεθνικό επίπεδο από τη Δευτέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των τιμών των καυσίμων.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελίες από τους γιατρούς για την κατάσταση στο ΕΣΥ"

Τι λέει η μήνυση της Proton Bank κατά Λαυρεντιάδη

Κατηγορείται ως υπεύθυνος για την απάτη που κόστισε στην τράπεζα 200 εκατ.ευρώ

Σε μήνυση που υπέβαλε η νέα ηγεσία της ιδιωτικής τράπεζας αναφέρεται ότι "ο κ. Λαυρεντιάδης έστησε έναν μηχανισμό, μέσω του οποίου πέτυχε την έγκριση πιστοδοτήσεων υπέρογκου ύψους σε επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα συνδέονταν με τον ίδιον, εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα του σε βάρος όχι μόνον της παλαιάς Proton, αλλά και της σημερινής Νέας Τράπεζας ως διαδόχου της".

"Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τα αρμόδια όργανα εκ των υστέρων ιδίως κατά της διάρκεια του έτους 2010 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2011, η Proton παρέσχε χρηματοδοτήσεις σε νεοσυσταθείσες, εγχώριες ή υπεράκτιες εταιρείες με σκοπό κυρίως την εξαγορά κλάδων και θυγατρικών εταιρειών συμφερόντων του κ Λαυρέντη Λαυρεντιάδη Alapis και Elfe με κοινό χαρακτηριστικό τις εσπευσμένες και συνοπτικές και παρεκκλίνουσες από τις εσωτερικά προβλεπόμενες διαδικασίες της Τράπεζας. Σε πολλές περιπτώσεις οι εν λόγω δανειοδοτήσεις λάμβαναν χώρα σε εταιρείες που είχαν ιδρυθεί κατά την ίδια μέρα ή μόλις λίγες ημέρες πριν και δεν παρουσίαζαν, φυσικά, ουδεμία επιχειρηματική δραστηριότητα".

Με απλά λόγια, η νέα διοίκηση της Proton αποδίδει στον κ. Λαυρεντιάδη σχέδιο, με το οποίο κατάφερνε να εξασφαλίζει δανειοδότηση εκτός ορίων από εταιρείες που "κατασκευάστηκαν" με τη συνεργασία προσώπων που εργάζονταν στις δικές του επιχειρήσεις, εξαπατώντας όχι μόνο τους μετόχους της τράπεζας, αλλά και τις εποπτικές αρχές.

Στη μήνυση, ο κ. Λαυρεντιάδης κατηγορείται ότι "διέπραξε απάτη σε βαθμό κακουργήματος, αφού παραπλάνησε τους λοιπούς μετόχους της Τράπεζας και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, αποκρύπτοντάς τους βασικά στοιχεία των χορηγούμενων χρηματοδοτήσεων, τα οποία, υπό κανονικές συνθήκες, θα οδηγούσαν στην μη χρηματοδότηση ή στη διαφορετική αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου".

Στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η νέα διοίκηση της Proton, διεκδικώντας αποζημίωση 200 εκατ.ευρώ λόγω της περιουσιακής βλάβης που υπέστη η τράπεζα, επισημαίνεται ότι "καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου έπαιξε ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ο οποίος, με τη σύμπραξη των συμβούλων, συνεργατών του και λοιπών εμπλεκομένων προσώπων, παρενέβη στην διαδικασία έγκρισης πιστοδοτήσεων μέσω της αντικατάστασης των μέχρι τότε στελεχών της Proton με πρόσωπα εμπιστοσύνης του, τα οποία ήταν σε κάποιες περιπτώσεις, πρώην στελέχη των εταιρειών του".

Πώς παραπλανήθηκαν οι μέτοχοι της τράπεζας

Η ηγετική ομάδα που ανέλαβε την Proton μετά τη διοίκηση Λαυρεντιάδη ανασυνθέτει βήμα - βήμα τις παρεμβάσεις του πρώην μεγαλομετόχου της τράπεζας προκειμένου να μην αποκαλύπτονται οι παράνομες συναλλαγές του.

"Η Διεύθυνση Εσωτερικής Επιθεώρησης παρόλο που διέθετε επικαιροποιημένο κανονισμό και έξι υπαλλήλους και κατά τα έτη 2008 και 2009 είχε διενεργήσει ελέγχους στις Διευθύνσεις Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής και Private Banking με αντικειμενικότητα και ορθή απεικόνιση του πιστωτικού κινδύνου, αποδυναμώθηκε επίσης σημαντικά με τις αλλαγές και τις μετακινήσεις των στελεχών που έγιναν από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι τον Ιανουάριο του 2011, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του έργου της και την ανεπαρκή αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου. Έτσι, η Διεύθυνση Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, παρά το σημαντικό μέγεθος του χαρτοφυλακίου της και την περαιτέρω αλματώδη μεγέθυνση του, δεν εντάχθηκε στο ελεγκτικό έργο της".

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι "πέραν κάθε αμφισβήτησης και αμφιβολίας όλοι οι νυν μηνυμένοι ενώθηκαν με κοινό σκοπό και με κοινή εγκληματική δράση για να διαπράξουν, τόσο σε βάρος της νυν σε εκκαθάριση Τράπεζας Proton, όσον και σε βάρος της Τράπεζας μας, πράξεις μεταξύ άλλων απάτης κι απιστίας", ενώ ο κ. Λαυρεντιάδης χαρακτηρίζεται ως η "ηγετική φυσιογνωμία αυτής της ομάδας και αυτός που εξ υπαρχής διηύθυνε την οργάνωση αυτή".

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι λέει η μήνυση της Proton Bank κατά Λαυρεντιάδη"

Σε πέντε δόσεις η καταβολή αναδρομικών ΕΚΑΣ

Με ελάχιστο ποσό δόσης τα 500 ευρώ

Σε πέντε δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 500 ευρώ, θα γίνει η καταβολή των αναδρομικών ποσών του Επίδοματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), που οφείλονται σε 37.018 συνταξιούχους, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της διοίκησης του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.

Ειδικότερα, η εξόφληση των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών του ΕΚΑΣ θα γίνει, ως ακολούθως:

- Σε 22.468 συνταξιούχους, ήτοι σε ποσοστό 60,70% επί του συνόλου, με τη σύνταξη μηνός 2/2012, όταν το ποσό είναι μικρότερο ή ίσο των 500 ευρώ.

- Σε 2.936 συνταξιούχους, ήτοι σε ποσοστό 7,93% επί του συνόλου, με τη σύνταξη μηνός 3/2012, όταν το ποσό είναι μεγαλύτερο των 500 ευρώ και μικρότερο ή ίσο των 1000 ευρώ.

- Σε 1381συνταξιούχους, ήτοι σε ποσοστό 3,73% επί του συνόλου, με τη σύνταξη μηνός 4/2012, όταν το ποσό είναι μεγαλύτερο των 1000 ευρώ και μικρότερο ή ίσο των 1500 ευρώ.

- Σε 3292 συνταξιούχους, ήτοι σε ποσοστό 8,89% επί του συνόλου, με τη σύνταξη μηνός 5/2012, όταν το ποσό είναι μεγαλύτερο των 1500 ευρώ και μικρότερο ή ίσο των 2000 ευρώ.

- Σε 6941 συνταξιούχους, ήτοι σε ποσοστό 18,75% επί του συνόλου, με τη σύνταξη μηνός 6/2012, όταν το ποσό είναι μεγαλύτερο των 2000 ευρώ.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε πέντε δόσεις η καταβολή αναδρομικών ΕΚΑΣ"

Ενίσχυση της απασχόλησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Δεν βλέπει άλλη λύση η ΓΣΕΕ

«Η ενίσχυση της απασχόλησης, με τη λήψη άμεσων μέτρων, που θα ενισχύουν την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία και την απασχόληση, αποτελεί, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, τη μόνη απάντηση στη δραματική αύξηση του ποσοστού των ανέργων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον Οκτώβριο, ακτοξέυθηκε στο 18,2% του εργατικού δυναμικού και φανερώνουν δυστυχώς τα τραγικά αποτελέσματα των πολιτικών του μνημονίου.

Στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία προσθέτει, ότι τα μέτρα και οι πολιτικές οι οποίες περιορίζονται στη μείωση του μισθολογικού κόστους «όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ύφεσης και της ανεργίας, αντιθέτως οδηγούν όλο και περισσοτέρους στην πόρτα του ΟΑΕΔ».

«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι ούτε οι ατομικές συμβάσεις με σημαντικές μειώσεις μισθών, ούτε η εκ περιτροπής εργασία, μέτρα που εφαρμόζουν πολλοί εργοδότες, περιορίζουν το πρόβλημα» καταλήγει η ΓΣΕΕ.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενίσχυση της απασχόλησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας"

Στο ΣτΕ η νομιμότητα του ενιαίου μισθολογίου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει τη νομιμότητα της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι πρώτες προσφυγές κατατέθηκαν ήδη στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο από 8.108 υπαλλήλους του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και 932 υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού μαζί με τα σωματεία τους που αμφισβητούν τη συνταγματικότητα του ενιαίου μισθολογίου-βαθμολογίου που καθιερώθηκε με το Ν.4024/2011.

Υποστηρίζουν ότι αντίκειται σε σειρά διατάξεων του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και διεθνείς συμβάσεις εργασίας που προστατεύουν την εργασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι μετά τις συνεχείς περικοπές των αποδοχών τους από το Μάρτιο του 2010 έφτασαν πλέον να λαμβάνουν ακόμη και μηδενικά ή αρνητικά εκκαθαριστικά μισθοδοσίας, αδυνατώντας να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Όπως υπογραμμίζουν στις προσφυγές τους, ο οικογενειακός και προσωπικός προγραμματισμός τους έχει ανατραπεί και με δεδομένο ότι οι περισσότεροι είναι αναγκασμένοι να εξοφλούν και δάνεια που είχαν πάρει στο παρελθόν, είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Με τις προσφυγές στρέφονται κατά του Ν. 4024/2011 και της σχετικής απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδη και ζητούν να συζητηθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ λόγω γενικότερου ενδιαφέροντος.

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ η νομιμότητα του ενιαίου μισθολογίου"

Από 1 Φλεβάρη η απογραφή δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων

Ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου, η απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Η υποβολή αιτήσεων μέσω ΚΕΠ, θα ολοκληρωθεί στις 16 Μαρτίου. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν απογραφεί, δε θα λαμβάνει το επίδομα το οποίο ελάμβανε έως σήμερα.

Αναλυτικότερα, η απογραφή των δικαιούχων των οποίων το επώνυμο ξεκινά:

από Α έως Ι, θα γίνει από 01-02-2012 μέχρι 15-02-2012

από Κ έως Ο, θα γίνει από 15-02-2012 μέχρι 29-02-2012

από Π έως Ω, θα γίνει από 01-03-2012 μέχρι 16-03-2012

Η απογραφή αφορά τους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων παιδιών, ομογενών και στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ, είτε λαμβάνουν ένα ή περισσότερα επιδόματα από τη λίστα με τις κατηγορίες επιδομάτων που ακολουθεί:

1. Βαριάς Αναπηρίας

2. Βαριάς Νοητικής Καθυστέρησης

3. Εγκεφαλικής Παράλυσης

4. Κώφωσης

5. Κίνησης

6. Παραπληγικών, Τετραπληγικών και Ακρωτηριασμένων Ανασφάλιστων

7. Παραπληγικών, Τετραπληγικών και Ακρωτηριασμένων ασφαλισμένων Δημοσίου

8. Συγγενούς αιμολυτικής αναιμίας/συγγενούς αιμορραγικής διάθεσης

9. Τυφλότητας

10. Νόσου του Χάνσεν

11. Απροστάτευτων Ανηλίκων

12. Ομογενών

13. Στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ

14. Διατροφικό (νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων)

Προκειμένου να καταστεί δυνατή η απογραφή των δικαιούχων είναι απαραίτητη η επίδειξη των παρακάτω εγγράφων στους υπαλλήλους των ΚΕΠ:

Α) Έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητας του και συγκεκριμένα:

Για τους Έλληνες πολίτες είναι υποχρεωτική η επίδειξη του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας και για τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις η ταυτότητα της υπηρεσίας τους.

Για τους Ομογενείς Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.

Για τους πολίτες κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαβατήριο σε ισχύ.

Για τους πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο απαιτείται άδεια διαμονής.

Για τους Αλλοδαπούς πρόσφυγες στους οποίους έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα και έχει χορηγηθεί άσυλο, «Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Αλλοδαπού».

Για τους αλλοδαπούς στους οποίους δεν έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα "Ειδικό Δελτίο υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωρισθεί ως Πρόσφυγας.

Για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα Αδεία Διαμονής Ενιαίου Τύπου ή Άδεια Παραμονής Αλλοδαπού.

Β) Το εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος οικ. έτους 2010 ή 2011 ή βεβαίωση απόδοσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.). Αν ο δικαιούχος δεν διαθέτει Α.Φ.Μ. θα πρέπει να απευθυνθεί στη Δ.Ο.Υ. που υπάγεται για να λάβει βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ.

Γ) Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Δ) Επίδειξη της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου Λογαριασμού πληρωμών ή αντίστοιχης κάρτας του λογαριασμού ή απλού φωτοαντιγράφου αυτών, που θα τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα ή γραφείο ταχυδρομικών επιταγών (ΕΛΤΑ) με δικαίωμα επιλογής από το δικαιούχο, όπου θα αναγράφεται ο αριθμός ΙΒΑΝ. Ο λογαριασμός πληρωμών μπορεί να είναι Ατομικός ή Κοινός με άλλα πρόσωπα με την προϋπόθεση το πρώτο όνομα του λογαριασμού να είναι του δικαιούχου του επιδόματος.

Ε) Αναγνωριστική απόφαση δικαιούχου του δήμου ή περιφέρειας ή νομαρχίας σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος.

ΣΤ) Απόκομμα πληρωμής επιδόματος από τα ΕΛΤΑ για όσους δικαιούχους το διαθέτουν.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αδυνατεί να προσέλθει στα ΚΕΠ, τότε η απογραφή του θα γίνει από τρίτο πρόσωπο. Ο εκπρόσωπος του δικαιούχου θα πρέπει οπωσδήποτε να επιδείξει, εκτός από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, τα υπό στοιχεία Α και Γ που αφορούν το ίδιο για την απογραφή των στοιχείων του εκπροσώπου. Επιπλέον θα επιδείξει συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο το οποίο να έχει χορηγηθεί κατά το χρονικό διάστημα των προηγούμενων 6 μηνών ή εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής η οποία να έχει χορηγηθεί κατά το χρονικό διάστημα των προηγούμενων 30 ημερών ή απόφαση Δικαστηρίου για διορισμό του ως νομίμου εκπροσώπου του δικαιούχου.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ηλεκτρονικής απογραφής του δικαιούχου από τον υπάλληλο του ΚΕΠ, ο δικαιούχος θα λαμβάνει αποδεικτικό αριθμό απογραφής του.

Ο δικαιούχος δεν πρέπει να κλείσει τον παλαιό λογαριασμό εάν δεν βεβαιωθεί ότι η παροχή κατατίθεται στο νέο.

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Από 1 Φλεβάρη η απογραφή δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων"

Δεν δίνει παράταση το ΥΠΕΚΑ για τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης

Δεν δίνει παράταση τελικά το ΥΠΕΚΑ στην υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για τις μισθώσεις ακινήτων. Η σχετική υποχρέωση ισχύει από την περασμένη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου, και από την ημέρα αυτή οι ΔΟΥ δεν δέχονται μισθωτήρια συμβόλαια για θεώρηση αν δεν συνοδεύονται από το ενεργειακό πιστοποιητικό.

Σε σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ διευκρινίζεται επιπλέον ότι η υποχρέωση αυτή ισχύει ανεξάρτητα από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα συμβόλαιο υπεγράφη π.χ. στις 15 Δεκεμβρίου και δεν έχει θεωρηθεί ακόμη από την Εφορία (η προθεσμία για τη θεώρηση είναι ένας μήνας), τότε ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να εκδώσει το ενεργειακό πιστοποιητικό πριν πάει το συμβόλαιο στη ΔΟΥ.

Στην ίδια εγκύκλιο το ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ ισχύει για τις νέες συμβάσεις μίσθωσης μεμονωμένων ιδιοκτησιών κτιρίων ή τμημάτων αυτών, άνω των 50 τ.μ., που έχουν αποκλειστική χρήση κατοικία και επαγγελματική στέγη και αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες, με εξαίρεση βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, κτίρια αγροτικών χρήσεων, εργαστήρια, αποθήκες, πρατήρια υγρών καυσίμων και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων.

Η διάρκεια ισχύος του ΠΕΑ είναι 10 έτη, ενώ σε περίπτωση που ο μισθωτής ή τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου που μισθώνεται μεταβληθούν, τότε πρόκειται για περίπτωση νέας σύμβασης και άρα απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ.

Η υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης ισχύει από πέρυσι για τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου 60.000 πιστοποιητικά εκ των οποίων 35.000 αφορούν σε αγοραπωλησίες, 20.000 στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον", 2.000 σε μισθώσεις ακινήτων, 1.000 σε νέα κτίρια.

Από αυτά, τα περισσότερα (περίπου 40.000) ανήκουν στη χειρότερη ενεργειακή κατηγορία (Η) ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν κυρίως στις κατηγορίες Γ έως Ζ. Στην κατηγορία Β (η οποία αποτελεί και το όριο για τα νέα κτίρια) κατατάσσονται 600 κτίρια.

Το ΥΠΕΚΑ αναφέρει τέλος ότι οι αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών που εκδίδουν τα πιστοποιητικά διαμορφώνονται ελεύθερα, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων. Οι ελάχιστες αμοιβές που είχαν καθοριστεί με το ΠΔ 100/2010 χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών και κρατήσεων των μηχανικών. Οι αμοιβές αυτές είναι:

- Για διαμέρισμα, 2 ευρώ/τμ (ελάχιστη αμοιβή 150 ευρώ)

- Για μονοκατοικία, 1,5 ευρώ/τμ (ελάχιστη 200 ευρώ)

- Για πολυκατοικία, 1,0 ευρώ/τμ (ελάχιστη 200 ευρώ)

- Για άλλη χρήση: για επιφάνεια έως 1.000 τμ, 2,5 ευρώ/τμ (ελάχιστη αμοιβή 300 ευρώ), ενώ για επιφάνεια μεγαλύτερη από 1.000 τμ, για τα πρώτα 1.000 τμ η αμοιβή είναι 2,5 ευρώ/τμ και για τα υπόλοιπα τμ, είναι 1,5 ευρώ/τμ.

newpost.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν δίνει παράταση το ΥΠΕΚΑ για τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης"

Στήριξη στον Εφραίμ από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Τον ηγούμενο θα επισκεφτεί στον Κορυδαλλό ο Αρχιεπίσκοπος

Τον αρχιμανδρίτη και ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, θα επισκεφθεί στο κελί του στον Κορυδαλλό, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που συζητούσε επί δύο ημέρες το θέμα, αποφάσισε τελικά να εκδώσει επισήμως ανακοινωθέν συμπαράστασης στον ηγούμενο.

Έτσι στην απόφασή της η Σύνοδος τονίζει το χρόνο κατά τον οποίο προφυλακίσθηκε ο κ. Εφραίμ, δηλαδή μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων και προστίθεται ιδιαίτερα ότι παραβιάστηκαν τα ιερά θέσμια του Όρους, επισημαίνεται δε και η «μη τήρηση των εκ του αυτοδιοικήτου του Αγίου Όρους απορρεόντων καταστατικών όρων».

Και η σχετική απόφαση συνεχίζει: «Το γεγονός τούτο, το οποίο έχει καίρια πλήξει το κύρος της Εκκλησίας μας και δικαιολογημένως έχει βαθύτατα λυπήσει το ορθόδοξο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ελλάδος και πέραν των ορίων αυτής, ταυτοχρόνως έχει προκαλέσει και σοβαρό προβληματισμό και αυστηρά κριτική διακεκριμένων επιστημόνων του νομικού κόσμου».
Ωστόσο, οι συνοδικοί ιεράρχες επισημαίνουν μεν ότι σέβονται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και δεν παρεμβαίνουν, ωστόσο αφήνουν βολές λέγοντας ότι «κατά καιρούς υπήρξαν ρωγμές ως προς την ορθότητα αυτών».

Η ανακοίνωση συνεχίζει εκφράζοντας, μαζί με το λαό, όπως τονίζει, τη συμπάθεια των μελών της Ιεράς Συνόδου προς τον ηγούμενο, συγχρόνως δε εκφράζει την ευχή και την ελπίδα, όπως λέει, να επανεξετασθεί σύντομα το ενδεχόμενο αποφυλάκισής του.

Εξ άλλου η Ιερά Σύνοδος, αποφάσισε, λόγω της οικονομικής κρίσης, μετά από πρόταση της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, τη μείωση του χορηγουμένου «Συνοδικού επιδόματος» στους Κληρικούς και Λαϊκούς Υπαλλήλους της Ιεράς Συνόδου, καθώς και στους Αρχιερείς.

Τέλος, συζήτησε το θέμα της οικονομικής κατάστασης του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας και αποφάσισε να αναθέσει σε επιτροπή από συνοδικούς αρχιερείς να μελετήσει το ζήτημα και να υποβάλει προτάσεις στην Ιερά Σύνοδο.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στήριξη στον Εφραίμ από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών"

Η πρώτη σύμβαση με τη "νέα" Siemens

Από Βορίδη στη Βουλή..

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των «μαύρων ταμείων» της Siemens, και το «πάγωμα» κάθε συναλλαγής του ελληνικού δημοσίου με την γερμανική εταιρεία, ο υπουργός Μεταφορών ενημέρωσε το κοινοβούλιο ότι η νέα σύμβαση του υπουργείου με την εταιρεία που θα «απελευθερώσει» τους επτά νέους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ είναι έτοιμη.

Αναλυτικά, ο κ. Βορίδης εκτίμησε πως οι προεκτάσεις του Μετρό θα δοθούν στο επιβατικό κοινό σε περίπου 15 μήνες (σ.σ. η Αττικό Μετρό αναφέρει ότι η νέα σύμβαση έχει συμβατικά προβλεπόμενη διάρκεια 23,5 μήνες) και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 41,4 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αττικό Μετρό η ανάθεση του έργου «υλοποίησης του συστήματος σηματοδότησης των επεκτάσεων του Μετρό προς το Ελληνικό, Ανθούπολη και Χαϊδάρι» στην εταιρεία Siemens αποτελεί «μονόδρομο» καθώς δεν θα μπορούσε να επιλεγεί άλλος πάροχος «λόγω αποκλειστικής τεχνολογίας».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βορίδης, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ως υπουργός Μεταφορών, εξήγησε στο κοινοβούλιο την ζημία του ελληνικού δημοσίου από την καθυστέρηση εκτέλεσης του έργου και ζήτησε την έγκριση των κομμάτων προκειμένου να προχωρήσει η «αναγκαστική» συνεργασία με την Siemens. Το γεγονός όμως ότι το ελληνικό δημόσιο θα συνάψει νέα σύμβαση με την γερμανική εταιρεία δεν σημαίνει ότι έχει λήξει και η σχετική διαδικασία των δύο πλευρών προκειμένου να επιτευχθεί εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα θέματα που απορρέουν από το σκάνδαλο.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Η πρώτη σύμβαση με τη "νέα" Siemens"

Με πολλές ενστάσεις η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τις διορθωτικές ρυθμίσεις

Με πολλές ενστάσεις επί της διαδικασίας αλλά και επί της ουσίας, απ' όλες τις πτέρυγες της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει διορθωτικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή του μεσοπροθέσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής. Το νομοθέτημα υπερψηφίζεται επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ και την Νέα Δημοκρατία, καταψηφίζεται από την Αριστερά - ενώ ο ΛΑΟΣ επιφυλάσσεται για την τελική του στάση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, διευκρίνισε στην αρχή της συζήτησης πως το νομοσχέδιο συζητείται με την διαδικασία του επείγοντος, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η ψήφισή του την επόμενη Πέμπτη, πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας. Ζήτησε δε, να εστιαστεί η προσοχή των βουλευτών στην ουσία και όχι στην διαδικασία, καθώς με το νομοσχέδιο «λύνουμε προβλήματα δεκαετιών και θωρακίζουμε την οικονομία και την πατρίδα μας, σπάμε αρνητικά στερεότυπα και στέλνουμε διεθνώς το μήνυμα ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα μπορεί να διαχειριστεί την κρίση - και στην ελληνική κοινωνία, ότι η διαρκής σειρά θυσιών έχει ένα τέλος που μπορεί να ανοίξει μιαν άλλη προοπτική».

Στην πράξη, πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένου και του εισηγητή του κόμματος, Νάσου Αλευρά, εξέφρασαν την δυσφορία τους για την επιλογή της συμπερίληψης στο νομοσχέδιο, μιας «συντριπτικής πλειονότητας διατάξεων χωρίς κανένα επείγοντα χαρακτήρα» - ενώ οι παριστάμενοι υπουργοί κ.κ. Κουτρουμάνης, Κουκουλόπουλος και Ξυνίδης, χρειάστηκε να δώσουν αρκετές εξηγήσεις για διατάξεις που δέχθηκαν την έντονη αμφισβήτηση βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

«Ακούσαμε τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων να βάλλουν κατά του νομοσχεδίου. Αναγνωρίζουμε την ανεξαρτησία της νομοθετικής εξουσίας απ' την εκτελεστική, αλλά υπάρχει σοβαρό πολιτικό ζήτημα. Ας σταματήσει τουλάχιστον η κοροϊδία - κι όσοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου να αναλάβουν το βάρος των ευθυνών τους» ανέφερε ο βουλευτής της «Δημοκρατικής Αριστεράς» Νίκος Τσούκαλης, προκαλώντας την απάντηση του Παύλου Μαρκάκη (ΛΑΟΣ), πως «η Αριστερά δεν έχει προνόμιο στην κριτική». Αργότερα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Νάσος Αλευράς, στο κατόπι έντονων αντιρρήσεων εκ μέρους του Γ. Βλάχου (ΝΔ), στηλίτευσε το φαινόμενο «τα δύο κόμματα της συμπολιτεύσεως να παριστάνουν πως βρίσκονται στην αντιπολίτευση και πως η παρουσία τους στην κυβέρνηση έχει τον χαρακτήρα εκδρομής στην ύπαιθρο».

«Να χαίρεστε που σας σώσαμε από την κυβέρνηση Παπανδρέου - και κοιτάξτε να στηρίξετε τον Λουκά Παπαδήμο» αντιγύρισε ο Κώστας Κιλτίδης (ΛΑΟΣ).

Επί της ουσίας, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πληθώρα διατάξεων για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (οδικές μεταφορές, δικηγόροι), την ρύθμιση χρεών ΟΤΑ που βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής, την δυνατότητα των οφειλετών στο Δημόσιο να αποπληρώσουν τα χρέη τους, είτε με σημαντική έκπτωση, είτε μέχρι και με 60 δόσεις, την θεραπεία προβλημάτων επιβολής προστίμων σε εταιρείες που παραβιάζουν την νομοθεσία για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, την διευκόλυνση ενεργοποίησης των Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, εξαιρέσεις από το μέτρο της εφεδρείας, την θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, την εμπλοκή χρηματιστηριακών εταιρειών στις αποκρατικοποιήσεις, την κατάργηση των θυγατρικών εταιρειών του ΕΟΜΜΕΧ στο πλαίσιο της συγχώνευσής του με την ΕΤΕΑΝ, την εκποίηση τεσσάρων αεροσκαφών Airbus του ελληνικού Δημοσίου έναντι 40,4 εκ. δολαρίων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ψηφιακής αδειοδότησης στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και οριστική παύση μετάδοσης αναλογικού σήματος κ.ά..

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Νάσος Αλευράς, υπερασπίστηκε τις διατάξεις για περαιτέρω άνοιγμα των επαγγελμάτων των οδικών μεταφορέων και των δικηγόρων, εκτιμώντας πως ο προηγούμενος προστατευτισμός, οδήγησε τελικά σε απώλεια θέσεων εργασίας αντί για διατήρησή τους. Από την άλλη ωστόσο, αναγνώρισε ως δικαιολογημένα τα παράπονα των μεταφορέων για την γοργή αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος στο χώρο τους και τόνισε πως «οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους πως δεν μπορούμε να αλλάζουμε την όποια στρατηγική μας προσέγγιση από τη μια μέρα στην άλλη». Αντιρρήσεις για τις διατάξεις περί ανοίγματος των επαγγελμάτων, εξέφρασε και η Θ. Τζάκρη.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη, κατέθεσε τρεις τροπολογίες προσυπογραφόμενες από 40 και πλέον βουλευτές - για την θέσπιση κανόνων στην λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών, για την δυνατότητα χορήγησης προσωρινής φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, (σε περίπτωση που το σύνολο των βεβαιωμένων και εκκαθαρισμένων χρεών τους προς το Δημόσιο είναι μικρότερο από τις απαιτήσεις του Δημοσίου) και για την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο - παρατηρώντας πως η ρύθμιση του νομοσχεδίου λειτουργεί προτρεπτικά προς τους οφειλέτες να αφήσουν τα χρέη τους να καταστούν ληξιπρόθεσμα. Αντίστοιχα ο Δ. Κουσελάς, ανέφερε πως «βλέπει το καρότο για τους ευρισκόμενους σε αδυναμία, αλλά όχι και το μαστίγιο για όσους φεσώνουν με σημαντικά ποσά το Δημόσιο».

«Η νέα ρύθμιση είναι ευνοϊκή για τους συνεπείς: Όσοι πληρώσουν μέσα σε 3 μηνιαίες δόσεις τις οφειλές τους, θα τους έχουν διαγραφεί οι προσαυξήσεις. Όταν δεν πληρωθεί σε 3 δόσεις και πληρωθεί σε 4-6 δόσεις, γίνεται έκπτωση 75% στα πρόσθετα τέλη. Σε πολύ περισσότερες δόσεις έχουμε έκπτωση 30%» απάντησε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης. «Ταυτόχρονα προτείνεται η θεσμοθέτηση της αυτόφωρης διαδικασίας για χρέη προς το Δημόσιο για ποσά πάνω από 150.000 ευρώ. Θα εφαρμοστεί και για όσους οφείλουν στα ταμεία, χωρίς να υπολογίζονται τα πρόσθετα τέλη».

Ενστάσεις διετύπωσε ο Κώστας Γείτονας σχετικά με την αναμόρφωση του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης, παρατηρώντας πως «δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένο προς τα πού πάμε με τον ΕΛΟΤ», όπως επίσης και ο Κώστας Καρτάλης που στηλίτευσε την «δυνατότητα που δίνεται στον υπουργό Οικονομικών, να εγκρίνει αναδρομικά αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος».

Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, ο Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει την αρχή του νομοσχεδίου, καθώς «οι περιστάσεις είναι κρίσιμες - και ο πρωταρχικός σκοπός είναι η ομαλή λειτουργία της οικονομίας και των θεσμών, μέχρι τη ρύθμιση της ανταλλαγής των ομολόγων, της ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης και την διενέργεια των εκλογών».

Ο κος Χατζηδάκης διευκρίνισε πως η ΝΔ στηρίζει τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τους ΟΤΑ, το γενικό εμπορικό μητρώο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις οδικές μεταφορές, τις εξαιρέσεις από την εργασιακή εφεδρεία - αλλά εκφράζει αντιρρήσεις ως προς τον τρόπο εισαγωγής των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, την διαδικασία συγχώνευσης του ΕΟΜΜΕΧ με το ΕΤΕΑΝ και την εκποίηση των τεσσάρων αεροσκαφών - ζήτημα για το οποίο υπήρξαν ευρύτερα αρνητικές τοποθετήσεις.

Σημειώνεται και ο έλεγχος από πλευράς του κου Χατζηδάκη, της διάταξης περί προστίμων σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, καθώς όπως τόνισε, κυρίαρχο ζήτημα είναι να λειτουργήσει επί της ουσίας ο έλεγχος των συναλλαγών αυτών, μέσω των οποίων γίνεται φοροδιαφυγή σε μεγάλη έκταση. «Μέχρι σήμερα έχει ελεγχθεί ένας μονάχα φάκελος - και στο υπουργείο Ανάπτυξης υπάρχει μονάχα ένας υπάλληλος που δεν φτάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης, παραδέχθηκε πως η σχετική υπηρεσία του υπουργείου του είναι «αποδυναμωμένη, όπως τα πάντα είναι αποσαθρωμένα στο Δημόσιο» και διευκρίνισε πως η ρύθμιση αφαιρεί ένα πρόσχημα για την καταδικασθείσα εταιρεία να προσφύγει στα δικαστήρια, επικαλούμενη ασάφεια νόμου.

Για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε «βάρβαρο, απάνθρωπο και τρομοκρατικό» το νομοσχέδιο. ««Είναι κοροϊδία να ισχυρίζεται κανείς πως με το νομοσχέδιο μπαίνει το μικρό φορτηγό στη μεγάλη αγορά. Απλώς δίνεται το δικαίωμα σ' αυτόν που κάνει διεθνείς μεταφορές, να μπει και στη μικρή αγορά, εκτοπίζοντας τους ιδιοκτήτες των μικρών φορτηγών» παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο κος Καραθανασόπουλος αξίωσε τουλάχιστον την κατάργηση του άρθρου 24, με το οποίο ορίζεται για κάθε περίπτωση ως ανώτατο ύψος του δώρου Χριστουγέννων τα 400 ευρώ, για όλους τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους πλην εκείνων του ΟΓΑ και διευκρινίζεται πως για συνταξιούχους με αποδοχές μικρότερες των 400 ευρώ, το δώρο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος της μηνιαίας σύνταξης.

«Αυτό το κάνουμε για να προστατεύσουμε τους συνταξιούχους, που τους προσεγγίζουν διάφοροι αετονύχηδες από δικηγορικά γραφεία, υποσχόμενοι μεγαλύτερη σύνταξη. Κανείς δεν χάνει με τη ρύθμιση, γιατί κανείς δεν παίρνει μεγαλύτερο δώρο απ' την σύνταξη» απάντησε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Κώστας Κιλτίδης, δήλωσε πως το κόμμα του επιφυλάσσεται για την τελική στάση του απέναντι στο νομοσχέδιο, εκτιμώντας πως «η αναρχία είναι προφανής και οι σκοπιμότητες όχι απολύτως ξεκάθαρες». Γενικότερα, ο κος Κιλτίδης επέλεξε να αναφερθεί στο ζήτημα της ρύθμισης των χρεών προς το Δημόσιο, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής τους, καθώς «το ζητούμενο είναι η είσπραξη των χρεών και όχι η τιμωρία των επιχειρήσεων ή των επαγγελματιών και πολιτών». Αντίστοιχα για τα αντικειμενικά κριτήρια, «όταν λειτουργούν υπέρ των πολιτών ξεκάθαρα, η πολιτεία πετυχαίνει εκείνο που θέλει να πετύχει».

«Κανένα απ' τα μέτρα του νομοσχεδίου, δεν αυξάνει τα έσοδα και δεν μειώνει τα έξοδα» παρατήρησε στη δική του τοποθέτηση ο Ηλίας Πολατίδης (ΛΑΟΣ).

Ενάντιος στο νομοσχέδιο εμφανίστηκε ο Δ. Παπαδημούλης, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «δόλιο» το άρθρο 7 με το οποίο επιτρέπεται η πώληση μετοχών δημοσίων επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο χωρίς την υποβολή προσφορών και χωρίς την τήρηση του βιβλίου προσφορών. Άλλο τόσο, ο κος Παπαδημούλης στηλίτευσε την διάταξη για την εκποίηση των αεροσκαφών, και την δυνατότητα που δίνεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, να ιδιωτικοποιεί περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που δεν είχαν υπαχθεί στην αρμοδιότητά του προηγουμένως. «Προσπαθείτε να περάσετε κάτω απ' τη μύτη των βουλευτών και του ελληνικού λαού με απαράδεκτες διαδικασίες της τελευταίας στιγμής, διατάξεις επικίνδυνες και διαβλητές, που κανείς απ' τους εισηγητές των τριών κομμάτων που στηρίζουν και μετέχουν στην κυβέρνηση δεν μπορούσε να τις υποστηρίξει» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΕ - Α. Μακρίδης

nooz.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Με πολλές ενστάσεις η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τις διορθωτικές ρυθμίσεις"

Κοντά στο 1.000.000 επισήμως οι άνεργοι στην Ελλάδα!

Στο 18,2% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του 2011, από 13,5% που ήταν τον Οκτώβριο του 2010 και 17,5% το Σεπτέμβριο του 2011.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 219.478 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (αύξηση 32,1%) και κατά 45.869 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2011 (αύξηση 5,3%) και διαμορφώθηκαν σε 903.525 άτομα.

Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.065.775 άτομα. Μειώθηκαν δηλαδή κατά 303.768 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (μείωση 7,0%) και αυξήθηκαν κατά 14.666 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2011 (αύξηση 0,4%).

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.382.356 άτομα. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 118.605 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (αύξηση 2,8%) και μειώθηκαν κατά 57.694 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2011 (μείωση 1,3%).

"Οι μισθοί πείνας και η ελαστική εργασία δεν αντιμετωπίζουν την αύξηση της ανεργίας. Τη συγκαλύπτουν και κυρίως την αξιοποιούν, για να σύρουν όλη την εργατική τάξη στην πιο στυγνή εκμετάλλευση και στην εξαθλίωση" σχολιάζει το γραφείο Tύπου του KKE.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοντά στο 1.000.000 επισήμως οι άνεργοι στην Ελλάδα!"

«Ναι, έχω 90 συμβούλους, αν και θα μπορούσα να έχω 125»

Ούτε δέκα ούτε είκοσι αλλά 90 θέσεις συμβούλων, συνεργατών και μετακλητών υπαλλήλων αποφάσισε να θεσμοθετήσει για το Πολιτικό Γραφείο του ως πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος!

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη πρόκληση που χρεώνεται προσωπικά ο κ. Παπαδήμος μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης-μαμούθ, όταν αποχώρησε ο Γ. Παπανδρέου. Κι αν για τα 50 μέλη του υπουργικού συμβουλίου (την ώρα που στην Ιταλία υπό λιγότερο δυσμενείς συνθήκες ο κ. Μόντι σχημάτισε ένα πολύ πιο ολιγομελές σχήμα) προβλήθηκε η δικαιολογία των «έκτακτων συνθηκών» και των ισορροπιών με τα κόμματα της «συγκυβέρνησης» και πιο συγκεκριμένα με το ΠΑΣΟΚ, για τη νέα αυτή απόφαση δεν υπάρχουν ελαφρυντικά.

Ετσι την ώρα που οι πολίτες στενάζουν καθημερινά όλο και περισσότερο από τα συνεχή οικονομικά μέτρα, την ανεργία και την εξαθλίωση, το κυβερνητικό σύστημα παραμένει πολυπρόσωπο, πολυδάπανο και ως εκ τούτου προκλητικό. Αντί μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου και οι μηχανισμοί εξουσίας να δίνουν πρώτοι το παράδειγμα της μείωσης των δαπανών και των αιματηρών οικονομιών, πράττουν προκλητικά και ξεδιάντροπα το εντελώς αντίθετο αυξάνοντας την κοινωνική οργή.

Ο κ. Παπαδήμος είναι έκθετος για έναν ακόμη λόγο. Η κυβέρνησή του είναι μεταβατική και, όπως τουλάχιστον συμφωνήθηκε, έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, δοθέντος ότι οι εκλογές προβλέπεται ότι θα γίνουν ως τον Απρίλιο. Επομένως δεν είχε κανέναν ιδιαίτερο λόγο να «φορτώσει» με δεκάδες πρόσωπα και στελέχη τις υπηρεσίες του Μεγάρου Μαξίμου, εξαιρώντας εαυτόν και «ημετέρους» από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Η εξασέλιδη απόφαση-πρόκληση για τις 90 θέσεις φέρει την υπογραφή του ίδιου του κ. Παπαδήμου και το ενδιαφέρον είναι ότι αναρτήθηκε (τυχαία άραγε;) στη Διαύγεια την Κυριακή, που ήταν κατ' ουσίαν (λόγω του τριημέρου των Θεοφανίων) μια «νεκρή» ημέρα. Ο τίτλος της επιγράφεται «αναδιάρθρωση και σύνθεση σε προσωπικό» της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, όπως έχει μετονομαστεί το Πολιτικό Γραφείο που πλαισιώνει τον εκάστοτε πρόεδρο της κυβέρνησης, και έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Οι θέσεις είναι κατά τι λιγότερες από εκείνες που διατηρούσε για το προσωπικό του γραφείο ο προκάτοχος του κ. Παπαδήμου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γ. Παπανδρέου, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία του θέματος, αφού ο σημερινός πρωθυπουργός κρίνεται με πολύ διαφορετικά -λόγω και της συγκυρίας- κριτήρια.

Οι θέσεις αυτές κατανέμονται σε εννέα ειδικά γραφεία, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα είναι απορίας άξιον αν χρειάζονται σε μια προσωρινή κυβέρνηση λίγων μηνών με συγκεκριμένο έργο. Από την απόφαση μάλιστα προκύπτει ότι αναλυτικά η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού θα έχει 9 θέσεις προϊσταμένων, 4 θέσεις ειδικών γραμματέων, 39 θέσεις ειδικών συμβούλων και συνεργατών και 38 θέσεις μετακλητών υπαλλήλων.

Κατά σειράν το Ιδιαίτερο Γραφείο του κ. Παπαδήμου έχει επτά άτομα εκ των οποίων μάλιστα τέσσερα είναι οι ειδικοί γραμματείς που «αναβαθμίστηκαν» σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς των «ειδικών συμβούλων και συνεργατών», το Οικονομικό Γραφείο του 14 άτομα, το Διπλωματικό Γραφείο επίσης 14 άτομα, το Νομικό Γραφείο επτά άτομα, το Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού 10 άτομα, το Γραφείο Ειδικών Πολιτικών πέντε άτομα, το Γραφείο Τύπου έξι άτομα, το Γραφείο Διεθνούς Επικοινωνίας τρία άτομα και το Γραφείο Διοίκησης και οργάνωσης 24 άτομα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ


«Ναι, έχω 90 συμβούλους, αν και θα μπορούσα να έχω 125»

Με μια επιστολή-έκπληξη προς τη «δημοκρατία», το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει επί της ουσίας τη χθεσινή πρωτοσέλιδη αποκάλυψή μας για τους «90 συμβούλους του Λ. Παπαδήμου». Το γραφείο Τύπου παραδέχεται ότι πράγματι έχουν θεσμοθετηθεί θέσεις για 90 υπαλλήλους στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, καταγράφοντας όμως ως... κατόρθωμα το γεγονός ότι τις μείωσε από 125 που είχαν φτάσει επί του ιδιαίτερα γαλαντόμου, όταν επρόκειτο για τη δική του «αυλή», Γιώργου Παπανδρέου. Με άλλα λόγια, δηλαδή, το Μαξίμου υποστηρίζει ότι, ενώ είχε τη δυνατότητα να καλύψει 125 θέσεις, περιορίστηκε μόνο στις... 90, λες και είναι κι αυτές λίγες!

Η αποστολή των εν λόγω ατόμων, όπως αναφέρεται στην επιστολή, είναι η «άμεση υποβοήθηση και εξυπηρέτηση του πρωθυπουργού στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του, όπως ακριβώς γινόταν μέχρι σήμερα και γίνεται παντού στον κόσμο». Ξέχασαν βέβαια να συμπληρώσουν ότι ισχύει μεν αυτό, αλλά εκτός από τις χώρες όπου εφαρμόζεται ένα άνευ προηγουμένου πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας σε μισθωτούς και συνταξιούχους...

«Οι προβλεπόμενες θέσεις υπαλλήλων στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού ήταν 125, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται όλο το προσωπικό, ακόμα και οι τεχνικές υπηρεσίες» σημειώνεται επίσης στην απάντηση. «Σήμερα οι θέσεις αυτές έχουν μειωθεί στις 90, δηλαδή κατά 35».

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, έχουν καταργηθεί «οκτώ θέσεις ειδικών συμβούλων-συνεργατών, εννέα θέσεις μετακλητών υπαλλήλων και 18 κενές οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού». «Εχουμε δηλαδή μια μείωση που ξεπερνά το 30%» κλείνει η επιστολή. Οπως προκύπτει πάντως, για να επιτευχθεί η μείωση, επελέγη συν τοις άλλοις η εύκολη λύση της κατάργησης οργανικών θέσεων που ούτως ή άλλως ήταν κενές και άρα κανείς δεν θα μείνει δυσαρεστημένος με την απομάκρυνσή του.

dimokratianews.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναι, έχω 90 συμβούλους, αν και θα μπορούσα να έχω 125»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news