facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Οι New York Times για τα αΝΟΜΟΙματα Βενιζέλου

Το ότι στην Ελλάδα εδώ και χρόνια κυβερνά μια πολιτικοοικονομική ελίτ είναι κάτι που το HOT DOC και το www.koutipandoras.gr επισημαίνουν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ μας το επιβεβαιώνουν, όπως επίσης και τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Τελευταίο παράδειγμα οι New York Times, όπου δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ για τους Έλληνες επιχειρηματίες με τίτλο «Για την Ελλάδα, οι ολιγάρχες αποτελούν εμπόδιο για την ανάκαμψη». Το δημοσίευμα επικεντρώνεται κυρίως στην περίπτωση του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ που πριν από ένα μήνα αποκάλυψε το ΗΟΤ DOC αλλά και τους νόμους που φτιάχτηκαν από τον Ευαγγελο Βενιζέλο για να βοηθηθεί.

«Σε μια χώρα που έχει ουσιαστικά συντριβεί από την πολύχρονη λιτότητα, και από μια ανεργία που ξεπέρασε το 25%, οι μέσοι Έλληνες αισθάνονται διογκούμενη οργή και μια κάστα ολιγάρχων οι οποίοι ευθύνονται για τη δημιουργία μιας κλειστής οικονομίας» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Δεκάδες πανίσχυρες οικογένειες ελέγχουν κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως το τραπεζικό σύστημα, τη ναυτιλία και τις κατασκευές, και μπορούν συχνά να επενδύουν στους πολίτες για να… προσέχουν τα συμφέροντά τους, πολλές φορές νομοθετώντας κατά τρόπο που αφορά τα δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί μια οικονομία η οποία ευνοεί τα καρτέλ, δίχως στοιχεία ανταγωνιστικότητας, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές».

Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και την πορεία του. Γίνεται εκτενής αναφορά στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του επιχειρηματία, την Proton Bank, καθώς επίσης και στις περιπέτειές του με τη Δικαιοσύνη.

Μάλιστα, το δημοσίευμα παραθέτει και απόσπασμα συνέντευξης του επιχειρηματία πριν από ένα μήνα, στην οποία χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως εξιλαστήριο θύμα.

«Η ερώτησή μου είναι απλή: Γιατί εμένα; Είμαι το εξιλαστήριο θύμα για όλα. Θα μπορούσα να σας αναφέρω χιλιάδες ονόματα για το ποιοί ευθύνονται για την περιπέτειά μου, δεν είναι όμως του χαρακτήρα μου» δήλωσε στους ΝΥΤ ο Λαυρεντιαδης.

Στην ίδια συνέντευξη, σύμφωνα με τους ΝΥΤ ο Λαυρεντιάδης ρωτήθηκε για την σχέση του με τον Βενιζέλο, αντί όμως να απαντήσει είπε: “Ποτέ δεν ζήτησα χάρη”. Στο δημοσίευμα όμως γίνεται αναφορά για την σχέση των δύο ανδρών: «Τον Δεκέμβριο του 2009, τέσσερις μήνες πριν ζητήσει η Ελλάδα οικονομική βοήθεια διάσωσης, ο κ. Λαυρεντιάδης αγόρασε ένα μερίδιο στην Proton Bank, η οποία είχε επεκταθεί ταχύτατα μετά την απόκτηση της μικρής τράπεζας Omega το 2005. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Omega περιλαμβάνοντας τον Λαυρεντιάδη, είναι ο πεθερός του Ευάγγελου Βενιζέλου και ο αδερφός του Γιώργου Παπανδρέου».

Στο δημοσίευμα γίνεται εκτεταμένη αναφορά όμως και στο νόμο που πέρασε ο Ευαγγελος Βενιζέλος με άκρα μυστικότητα και επέτρεπε να διαφύγουν τη δίωξη όσοι επιστρέψουν το χρηματικό ποσό για το οποίο κατηγορούνται για υπεξαίρεση. Μεγάλη έκταση δίνεται και στο γεγονός πως ο Βενιζέλος έδωσε έγκριση να δωθούν 130 εκατομμύρια στην Proton ώστε να αποφευχθεί μια καταστροφική κατάρρευση. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται μέσα στο άρθρο: «Η δράση εγκρίθηκε από την ελληνική κεντρική τράπεζα αψηφώντας την απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην Ελλάδα ότι ήταν παράνομη. Ο Βενιζέλος τότε είχε υποστηρίξει: «Ήταν απολύτως απαραίτητο για τη διατήρηση της Proton προκειμένου να εξοικονομήσει τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος». Ένα μήνα μετά τη μεταφορά των 130 εκατομμύρια δολάρια, ο κ. Βενιζέλος ήταν συν-συγγραφέας ενός νόμου που χορηγεί αναδρομικά στον υπουργό Οικονομικών πλήρη εξουσία για τη διάσωση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα, ανεξάρτητα από τις συστάσεις των άλλων κρατικών θεσμών» ενώ λίγο παρακάτω στο ίδιο άρθρο τονίζεται: «Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο νόμος ήταν απαραίτητος, γιατί «η Ελλάδα δεν είχε ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει να χειριστεί δημόσια καταθέσεις σε καταστάσεις κρίσης.» Αλλά οι νομικοί εμπειρογνώμονες είπε ότι ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στην Ελλάδα, όπου οι ενέργειες από σημαίνοντα πρόσωπα αργότερα λειανθεί με τη νέα νομοθεσία που καταργεί οποιεσδήποτε ερωτήσεις της παρανομίας».

koutipandoras

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news