facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Την απόφαση του Eurogroup υπερψήφισε η γερμανική Βουλή

Την έγκρισή τους, όπως αναμενόταν, έδωσαν την Παρασκευή οι Γερμανοί βουλευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα.

Υπερψήφισαν 473 βουλευτές, καταψήφισαν 100 και απείχαν 11.

Η συζήτηση που προηγήθηκε έγινε σε υψηλούς τόνους: «Ελληνική χρεοκοπία θα προκαλούσε τη διάσπαση της Ευρωζώνης» είπε ο Σόιμπλε· «το κούρεμα θα έρθει, αλλά αποφεύγετε την αλήθεια όπως ο διάβολος το λιβάνι» απαντά στη γερμανική κυβέρνηση το SPD. Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προτίθεται να προσφύγει το κόμμα της Αριστεράς (Linke) κατά του προγράμματος.

Η υπερψήφιση του πακέτου, ωστόσο, από συμπολίτευση και αντιπολίτευση ήταν αναμενόμενη, τη στιγμή που οι «αντάρτες» στο αντιπολιτευόμενο SPD ήταν λιγότεροι από ό,τι στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) ανέφερε την Παρασκευή στα ΜΜΕ ότι προτίθεται να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά των αποφάσεων.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις και ζητώντας την έγκριση των βουλευτών, ο υπουργός Οικομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι οι βουλευτές καλούνται ουσιαστικά να αποφασίσουν «τη συνέχιση ή τη διακοπή του ελληνικού προγράμματος στήριξης».

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας όντως έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με τις προβλέψεις, όπως ομολόγησε ο Σόιμπλε, αλλά «αυτό ισχύει για πολλές χώρες», υποστήριξε. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση, τόνισε, έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Οι Ελληνες έχουν καταφέρει πολλά. Δεν μπορούν να τα κάνουν όλα μέσα σε δύο χρόνια. Στην Ελλάδα ουσισστικά καταρρέει ένα κράτος δήθεν ευημερίας» τόνισε ο γερμανός υπουργός.

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με «πολύ επώδυνες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός. Η Ελλάδα μείωσε σημαντικά το έλλειμμά της, και «σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας έχει να επιδείξει σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση».

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε επίσης ότι η ελληνική ανταγωνιστικότητα παρουσιάζει βελτίωση λέγοντας ότι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια το μισθολογικό κόστος αυξανόταν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η εφαρμογή του προγράμματος έχει δώσει πρόοδο στην προσαρμογή, όπως και στην πορεία εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων.

«Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για τους Ελληνες» τόνισε ο Σόιμπλε προσθέτοντας ότι οι ανισορροπίες δεκαετιών «δεν μπορούν να διορθωθούν μέσα σε δύο χρόνια». Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν μπορούν πλέον να περιγραφούν με συνηθισμένους όρους ανάπτυξης και ύφεσης... αλλά μπορούν μάλλον να συγκριθούν με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην ανατολική Ευρώπη μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ».

«Σήμερα όμως δεν ψηφίσουμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη» τόνισε ο Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας ότι σε περίπτωση απροόπτων «οι επιπτώσεις για όλη την Ευρωζώνη θα ήταν τεράστιες και απρόβλεπτες».

SPD: «Μας λέτε να περιμένουμε και να δούμε»

Λαμβάνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ επιτέθηκε ευθέως στη γερμανική κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης.

Το SPD έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει το πακέτο.

Όσον αφορά τις αποφάσεις για την Ελλάδα, «αυτό που μας ζητάτε είναι να ψηφίσουμε, να περιμένουμε και να δούμε», είπε ο Στάινμαϊερ. «Περιμένω να μας πείτε ότι κάνατε λάθος στους προηγούμενους υπολογισμούς σας, κύριε Σόιμπλε» πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση «φοβάται τον λαό και δεν είπε την αλήθεια, ότι η κρίση θα κοστίσει στους Γερμανούς».

«Είναι οικονομικό χαρακίρι αυτό που προωθείτε στην Ευρωζώνη» κατέληξε απευθυνόμενος στη γερμανική κυβέρνηση.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news