facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Η… μπάλα στα πόδια του Σαμαρά

«Η μπάλα είναι πλέον στα πόδια του Σαμαρά. Αυτός θα κάνει το παιχνίδι, αυτός θα μοιράσει την τράπουλα». Με αυτή τη φράση συμφωνούν οι πολιτικοί αναλυτές για την επόμενη ημέρα μετά την κρίσιμη απόφαση που έλαβε... το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο πρωθυπουργός έχει πλέον την πρωτοβουλία των κινήσεων και ουσιαστικά καθορίζει την πολιτική ατζέντα από εδώ και πέρα. Κάτι που σημαίνει ότι όλα είναι ανοιχτά αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του. Η απόφαση που τόσο ανέμενε η ελληνική κυβέρνηση ήρθε και ήταν η ηχηρή απάντηση όχι μόνο στην κινδυνολογία της αντιπολίτευσης, αλλά και στις επιφυλάξεις των δύο κυβερνητικών εταίρων σε ό,τι αφορά τη στρατηγική που ακολούθησε ο πρωθυπουργός από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Έχοντας πλέον τα χέρια ελεύθερα, ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί ανά πάσα στιγμή να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση με πρωτοβουλίες, οι οποίες ναι μεν θα δώσουν άλλον αέρα στην κυβέρνηση, αλλά θα έχει και το πλεονέκτημα να απαντήσει σε αστοχίες που πιθανόν να υπάρξουν. Δηλαδή, με άλλα λόγια, ο ανασχηματισμός εξακολουθεί να αποτελεί ένα κρυφό όπλο στα χέρια του.

Όλοι φυσικά ασχολούνται με τον ανασχηματισμό, όμως ο πρωθυπουργός δεν θέλει να κάψει αυτό το «χαρτί», ειδικά τώρα που η δόση τού δίνει το δικαίωμα να δώσει πνοή στην αγορά και να αλλάξει το κλίμα. Εξάλλου, αυτό φαίνεται και από τη λίστα που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με το ποιοι θα περάσουν πρώτα από το ταμείο για να πληρωθούν.

Η πληρωμή τού εφάπαξ στους συνταξιούχους του δημοσίου, που περιμένουν εδώ και τρία χρόνια, έχει διττό στόχο: αφενός να δείξει στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει τα μικρομεσαία στρώματα και παράλληλα ελπίζει ότι έτσι θα αυξήσει την κατανάλωση ειδικά εντός της εορταστικής περιόδου. Τα ίδια ισχύουν και με τις επιστροφές των φόρων. Το σημειολογικό είναι πως το κράτος όχι μόνο απαιτεί από τους πολίτες να πληρώνουν τους φόρους, αλλά ξέρει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες.

Το κυβερνητικό έργο

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να περάσει από τελικές εξετάσεις τους υπουργούς του, πολλοί εκ των οποίων διαμαρτύρονταν εδώ και μήνες ότι είχαν τα χέρια τους δεμένα, λόγω της ανυπαρξίας ρευστού. Τώρα πλέον με τη δόση στα ταμεία ουδείς μπορεί να δικαιολογηθεί εάν καθυστερήσει έστω και για λίγα 24ωρα τη διεκπεραίωση του έργου που έχει αναλάβει.

Ο Α. Σαμαράς και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πως ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και στόχος του πρωθυπουργού είναι να έρθουν και τα υπόλοιπα 9,3 δισ. ευρώ έως τον Μάρτιο, να έχουν γίνει όλα τα προαπαιτούμενα, ώστε στον έλεγχο της τρόικας την άνοιξη να είναι σε θέση να πει «όχι» σε περίπτωση που οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητήσουν νέα μέτρα.

Γι' αυτόν τον λόγο οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ισχυρίζονται πως δεν είναι της παρούσης να ανοίξουν θέμα ανασχηματισμού. Μάλιστα και οι εκπρόσωποι τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΔΗΜΑΡ προσπαθούν να το κλείσουν λέγοντας πως άλλες είναι οι προτεραιότητες.

«Κούρεμα» και φορολογικό

Εξάλλου τα επόμενα στοιχήματα είναι η επαναγορά ομολόγων εκ μέρους της Ελλάδας (δηλαδή νέο «κούρεμα» του χρέους), αλλά και η ψήφιση του φορολογικού τον Ιανουάριο. Εάν επιτευχθεί η επαναγορά ομολόγων (έως τις 12 Δεκεμβρίου), αφενός το ΔΝΤ δεν θα μπορέσει να εκφράσει την παραμικρή αμφιβολία για την Ελλάδα, αφετέρου θα έχει γίνει το πρώτο και σημαντικό βήμα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Παράλληλα, θα κόψει τον βήχα σε όλες τις «Κασσάνδρες», εντός κι εκτός χώρας, που προβλέπουν αποτυχία του προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Ήδη η πρώτη ανάγνωσή του έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ αλλά και της Ν.Δ., όπου βουλευτές στέλνουν μηνύματα καταψήφισης πολλών από τις διατάξεις. Τα βασικά σημεία αιχμής που προκαλούν τριβές στους κόλπους της κυβέρνησης αφορούν την κατάργηση του πρόσθετου αφορολογήτου για τα παιδιά, την υπέρμετρη φορολόγηση των νέων ελεύθερων επαγγελματιών, την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων από όλους τους αγρότες, καθώς και την κλίμακα και τους συντελεστές του νέου ενιαίου φόρου για τα ακίνητα.

Και σενάρια για πρόωρες εκλογές!

Την ώρα που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σε όλα τα μέτωπα, υπάρχουν και κάποιοι που διαρρέουν πως με βάση τις δημοσκοπήσεις είναι η κατάλληλη ώρα για να αιφνιδιάσει ο πρωθυπουργός φίλους και αντιπάλους με τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, οι οποίες σε αυτή την περίοδο θα είναι αν μη τι άλλο καταστροφικές για τη χώρα. Και δικαιολογούν αυτό με το ότι η εικόνα του Σαμαρά είναι πολύ ισχυρή, παρά το γεγονός ότι κερδίζει έδαφος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με όρους Σαμαρά ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Φυσικά, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για την κυβέρνηση είναι η αγαστή συνεργασία των τριών εταίρων. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης επιθυμούν επαναπροσδιορισμό της σχέσης τους. Ο καθένας φυσικά με τους δικούς του όρους. Οι Βενιζέλος, Κουβέλης ζητούν περισσότερη ενημέρωση και να συναποφασίζονται όλες οι κινήσεις, όμως δεν δείχνουν ζεστοί στο να εισέλθουν στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδροι. Αντίθετα, με το να μένουν απ' έξω ουκ ολίγες φορές πετροβόλησαν το Μαξίμου και δημιούργησαν ζήτημα εκ του μηδενός.

Τώρα, όμως, με την απόφαση του Eurogroup στα χέρια του, ο Σαμαράς θέλει να δείξει σε όλους ποιος κάνει το κουμάντο. Κάτι που φάνηκε και από το προσωπικό μήνυμα μέσω Facebook. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Ο Σαμαράς εκ της θέσεώς του είναι ο βασικός άξονας της κυβέρνησης συνεργασίας. Επίσης, η εικόνα του πρωθυπουργού παραμένει πολύ ισχυρή σε όλες τις δημοσκοπήσεις, την ώρα που τα τρία κόμματα της κυβέρνησης είναι σε πτώση με το ΠΑΣΟΚ να κάνει βουτιά στο κενό.

Αυτό που ξεκαθαρίστηκε στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη το πρωί είναι πως μάλλον δεν θα προχωρήσει η σύσταση της κοινής τρικομματικής επιτροπής, η οποία θα δίνει κατευθύνσεις και θα επιλύει σε πρώτο στάδιο τις όποιες διαφορές ανακύπτουν μεταξύ των τριών κομμάτων. Κάτι που δείχνει πως ο Σαμαράς απαιτεί να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στις εξελίξεις.

iapopsi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news