facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Αυστηρό μήνυμα της Ελλάδας στον Μπερίσα

Οι εξαγγελίες του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα περί νομοσχεδίου που θα αφορά στη αλβανική υπηκοότητα μη κατοίκων της Αλβανίας, θα εξεταστούν «πάρα πολύ προσεκτικά» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, διαμηνύοντας, ταυτόχρονα, στα Τίρανα, ότι η Αθήνα «δεν θα ανεχθεί εθνικιστικές κινήσεις και τάσεις».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου νομοσχεδίου, ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα εφαρμοζόταν και ποια είναι η σχέση του και η συμβατότητά του γενικώς με το κοινοτικό πλαίσιο και με τη θέση της Αλβανίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Μπερίσα και του Αλβανού προέδρου Νισάνι, περί «Μεγάλης Αλβανίας», ο κ. Δελαβέκουρας επισήμανε ότι «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην περιοχή μας, ακριβώς γιατί ο εθνικισμός αποτελεί υπαρκτή απειλή. Η έξαρση του εθνικισμού, το τελευταίο διάστημα, σε μία περιοχή όπως τα Βαλκάνια, που έχουν πληρώσει πολύ ακριβά εθνικιστικές και αλυτρωτικές συμπεριφορές, στάσεις και ενέργειες, είναι επικίνδυνη. Είναι απαραίτητο να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η έξαρση του εθνικισμού».

Ο κ. Δελαβέκουρας, αφού αναγνώρισε ότι «υπήρξε πράγματι η ανασκευή εκ μέρους του πρωθυπουργού, του κυρίου Μπερίσα, την οποία και τη συγκρατούμε, όπως και τις αντιδράσεις σημαντικών διεθνών παραγόντων, όπως η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ», τόνισε ότι «Θέλουμε να εργαστούμε, προκειμένου ολόκληρη η περιοχή μας να έρθει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Νομίζω ότι αυτό είναι και προς το συμφέρον της Αλβανίας, προς το συμφέρον του αλβανικού λαού, τον οποίο η Ελλάδα έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια».

Καταλήγοντας υπογράμμισε πως «από την πλευρά μας, όμως, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε κινήσεις και στάσεις εθνικιστικές, οι οποίες τραβούν την περιοχή μας προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός και μαζί να οικοδομήσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον».

newsbeast

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news