facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Τάξη στο τοπίο των παράνομων γεωτρήσεων

Προσπάθεια να μπει τάξη στο τοπίο των παράνομων γεωτρήσεων, υδρευτικών και αρδευτικών, βρίσκεται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο σχετικού νόμου που δίνει τη δυνατότητα αδειοδότησής τους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο νόμος αυτός εκδόθηκε πριν από ενάμισι περίπου χρόνο και μέχρι τώρα έχουν δοθεί δύο παρατάσεις προκειμένου ιδιώτες και δήμοι να προβούν στις απαραίτητες διαδικασίες για την έγκριση των απαραίτητων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις περιφέρειες. Σε περίπτωση που οι γεωτρήσεις αυτές δεν αδειοδοτηθούν, οι Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα έχουν το δικαίωμα σφράγισής τους.

«Σκοπός της παραπάνω διαδικασίας είναι να διαπιστώνεται σε κάθε περιοχή το υδάτινο ισοζύγιο, δεδομένου ότι οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις γεωτρήσεις περιλαμβάνουν στοιχεία για τις ποσότητες των υδάτων που αντλούνται και το βάθος άντλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστός ο ακριβής αριθμός των γεωτρήσεων» εξήγησε η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα Ορυκτού Πλούτου, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Ιωάννα Τζάκη, στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή, άλλωστε, την αδειοδότηση δεκαεννέα γεωτρήσεων από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης στους Δήμους Ωραιοκάστρου, Πυλαίας - Χορτιάτη και Δέλτα, ανέφερε ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα έχουν πλέον μια βάση δεδομένων για το σύνολο των γεωτρήσεων και θα μπορούν, μάλιστα, να εκπονήσουν διαχειριστικό σχέδιο υδάτων για κάθε περιοχή.

Ειδικά για τις περιπτώσεις των γεωτρήσεων που αδειοδοτήθηκαν σήμερα, όπως έγινε γνωστό, σε τρεις από αυτές που βρίσκονται στο Φίλυρο είχαν εντοπιστεί σίδηρος και μαγγάνιο κατά τις μετρήσεις του 2009. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Τζάκη, το πρόβλημα σήμερα έχει εκλείψει και, κατά την γεωλόγο του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, Μελίνα Νικολαϊδου, το νερό από κάποιες από τις παραπάνω γεωτρήσεις αναμειγνύεται με το νερό που προέρχεται από τα Λαγυνά και τροφοδοτεί το δίκτυο κατά 90%. Έτσι τα τελικά ποσοστά μετάλλων που μετρώνται στο δίκτυο είναι πολύ χαμηλά.

Επιπλέον, τμήματα σωληνώσεων αμιάντου έχουν εντοπιστεί στο Φίλυρο και τον Χορτιάτη, γεγονός που κατά την κ. Τζάκη δεν προκαλεί πρόβλημα, δεδομένου ότι η νομοθεσία επιβάλλει την αντικατάσταση σωληνώσεων αμιάντου σε περίπτωση βλάβης, την απομάκρυνσή τους με συγκεκριμένη ειδική διαδικασία και την τοποθέτηση άλλου υλικού.

Στο σημείο αυτό και ο περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Γιάννης Ζιώγας διευκρίνισε ότι ο βασικός κίνδυνος για τον αμίαντο προκύπτει από την εισπνοή των σωματιδίων του ενώ ο κίνδυνος παύει να υπάρχει στην περίπτωση των σωληνώσεων από τις οποίες περνά νερό λόγω της ανάμειξής του με τσιμέντο. Ο ίδιος, ωστόσο, ζήτησε περισσότερα στοιχεία για το πόσιμο νερό του Δρυμού, όπου, όπως τόνισε, οι μετρήσεις είναι οριακές για την περιεκτικότητα του νερού σε νιτρικά.

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής, Μιχάλης Τζώλλας, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση έκδοσης απόφασης για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού αν δεν συνοδεύεται από τις απαραίτητες μετρήσεις που βεβαιώνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

athina984

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news