facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Διπλή παγίδα για συντάξεις και εφάπαξ με παράτυπες μειώσεις

Ποσά που φτάνουν ως και τα 100 ευρώ το μήνα «αφαιρούνται» με κόλπο από τις συντάξεις, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχουν επιστραφεί στους συνταξιούχους!

Το κόλπο γίνεται από τον Σεπτέμβριο του 2010 και μετά που άρχισαν να επιβάλλονται οι μειώσεις και έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα Ταμεία υπολογίζουν τις περικοπές στα αρχικά ποσά χωρίς να αφαιρούν τα ποσά που ήδη κρατούνται από τους συνταξιούχους ως εισφορά ασθένειας.

Το αποτέλεσμα είναι οι συνταξιούχοι να χρεώνονται με μεγαλύτερη μείωση της σύνταξης από αυτή που θα έπρεπε να επιβληθεί αν οι περικοπές ξεκινούσαν από το (χαμηλότερο) ποσό σύνταξης που μένει μετά τις κρατήσεις ασθένειας.

Το μεγάλο κόλπο αποκαλύπτει σήμερα ο «ΤτΚ» με αδιάσειστα στοιχεία, που είναι τα ίδια τα εκκαθαριστικά πληρωμής που παίρνουν ανά τρίμημο οι συνταξιούχοι. Σ’ αυτά φαίνεται καθαρά ότι σε όλα τα Ταμεία (πλην του Δημοσίου) οι μειώσεις που ξεκίνησαν από το 2010 και μετά υπολογίζονται στο αρχικό ποσό σύνταξης και όχι στο χαμηλότερο ποσό που μένει μετά την κράτηση ασθένειας.

Τι σημαίνει αυτό; Oτι, για παράδειγμα, σε μια σύνταξη 2.399 ευρώ, οι μειώσεις θα έπρεπε να ξεκινούν από το ποσό που μένει μετά την κράτηση ασθένειας 4%, δηλαδή από τα 2.303 ευρώ. Δεν συμβαίνει όμως αυτό αλλά αντίθετα τα Ταμεία βάζουν το 4% στη σύνταξη των 2.399 ευρώ, αφαιρούν από το συνταξιούχο το ποσό που αναλογεί, δηλαδή τα 96 ευρώ, και στη συνέχεια υπολογίζουν τις μειώσεις του Μνημονίου, όχι στα 2.303 ευρώ αλλά στο αρχικό ποσό, δηλαδή στα 2.399 ευρώ.

Αυτή η «πατέντα» βγάζει στο τέλος χρεωμένους τους συνταξιούχους με μια επιπλέον περικοπή που ξεκινά από τα 19 ευρώ το μήνα και φτάνει ως τα 100 ευρώ μηνιαίως! Σε ετήσια βάση δηλαδή οι συνταξιούχοι πληρώνουν επιπλέον από 240 έως και 1.200 ευρώ, χωρίς αυτή η περικοπή να προβλέπεται σε κανέναν από τους νόμους του Μνημονίου.

Το μεγάλο κόλπο φαίνεται στον αποκαλυπτικό πίνακα που επεξεργάστηκε ο «ΤτΚ» μέσα από τα ίδια τα εκκαθαριστικά που έστειλαν οι συνταξιούχοι. Φαίνεται λοιπόν καθαρά ότι αν η κράτηση ασθένειας αφαιρούνταν από το αρχικό ποσό, τότε οι μειώσεις θα ξεκινούσαν από χαμηλότερο ποσό και θα ήταν μικρότερες απ’ αυτές που τελικά επιβάλλονται.

Αυτό που συμβαίνει όμως είναι ότι τα Ταμεία παίρνουν το 4% από το συνταξιούχο και στη συνέχεια υπολογίζουν τις μειώσεις πάνω στην αρχική σύνταξη, παρότι στην πραγματικότητα η σύνταξη αυτή έχει μειωθεί μετά την κράτηση του 4% και κανονικά θα έπρεπε επί της νέας σύνταξης να επιβληθούν οι περικοπές του Μνημονίου.

Η πατέντα αυτή εφαρμόζεται διαφορετικά στο Δημόσιο, καθώς εκεί η κράτηση ασθένειας επιβάλλεται στη σύνταξη που μένει μετά τις περικοπές. Σε όλα τα άλλα Ταμεία όμως (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Τραπεζών κ.ά.) η κράτηση ασθένειας επιβάλλεται στο αρχικό ποσό σύνταξης. Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο δίνει λιγότερες εισφορές από όσες δίνουν τα άλλα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ.
Το θέμα που φέρνει με ντοκουμέντα σήμερα στη δημοσιότητα ο «ΤτΚ» ερευνάται ήδη από την αρμόδια Διεύθυνση του ΙΚΑ, καθώς, όπως λένε αρμόδια στελέχη της, γεννάται θέμα επιστροφής μέρους της σύνταξης που κρατήθηκε χωρίς λόγο επειδή δεν αφαιρείται η κράτηση ασθένειας παρά μένει το αρχικό ποσό και πάνω σε αυτό πέφτουν απανωτά οι περικοπές από το 2010 και μετά.

Ανάλογο προβληματισμό ως και αμηχανία εξέφρασαν και αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας που μίλησαν στον «ΤτΚ», χωρίς να μπορούν να δώσουν εξήγηση στο ερώτημα γιατί δεν αφαιρούν τα Ταμεία την κράτηση ασθένειας από τον υπολογισμό των μειώσεων που κάνουν στις συντάξεις.

Πέραν αυτών, στις μειώσεις των συντάξεων υπάρχουν και άλλα θέματα, που ήδη απασχολούν το υπουργείο Οικονομικών, και έχουν να κάνουν, όχι με την κράτηση ασθένειας, αλλά με τον προσδιορισμό της σύνταξης επί της οποίας θα πρέπει να γίνουν οι μειώσεις. Ηδη, εξετάζεται οι επόμενες περικοπές (που θα έρθουν από τον Ιανουάριο) να γίνουν στο βασικό ποσό των συντάξεων και να μείνουν έξω οι κάθε είδους προσαυξήσεις.

e-typos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news