facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΙΚΑ: Συμψηφισμός θα υπάρξει στις περιπτώσεις αναγνώρισης υπεράριθμων πλασματικών χρόνων

Ασφαλισμένοι που έχουν αναγνωρίσει «πλασματικούς» χρόνους που δεν τους αναλογούν θα αντιμετωπιστούν με συμψηφισμό του ποσού που αναζητείται, με το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές της προαιρετικής ασφάλισης, διευκρινίζει το ΙΚΑ μετά την εγκύκλιο - βόμβα που ζητούσε ανάκληση συνταξιοδοτικής απόφασης και επιστροφή συντάξεων από ασφαλισμένους που θεμελίωσαν δικαίωμα αναγνωρίζοντας περισσότερα πλασματικά χρόνια από όσα επιτρέπει ο νόμος.

Πάντως τονίζει το ΙΚΑ τέτοιες περιπτώσεις δεν έχουν εντοπιστεί.

Ειδικότερα με την εγκύκλιο που αιφνιδίασε τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ζητείται ανάκληση συνταξιοδοτική αποφάσεων που έχουν εκδοθεί με συνυπολογισμό πλασματικών χρόνων που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο αναγνώρισης που προβλέπει ο νόμος. Παράλληλα, ορίζεται ότι θα πρέπει να επιστραφούν τα επιπλέον ποσά που έχουν καταβληθεί και οι ασφαλισμένοι να ενταχθούν σε πρόγραμμα αυτασφάλισης έως τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.

Η διευκρίνιση του ΙΚΑ

Όπως αναφέρεται -στην μάλλον όχι και τόσο σαφή ανακοίνωση- του ΙΚΑ:

«Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με αφορμή σχετικές με το θέμα αναφορές στα Μ.Μ.Ε., θεωρεί σκόπιμο να επισημάνει τα εξής:

» Με πρόσφατο Γενικό Έγγραφό μας στις 26/11/2012, δόθηκαν συμπληρωματικές οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά ειδικά τους χρόνους που λαμβάνονται υπόψη στο ανώτατο όριο αναγνωριστέου πλασματικού χρόνου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. 40 του ν. 3996/2011.»

» Στο ίδιο έγγραφο, στο πλαίσιο των οδηγιών παλαιότερου Γενικού Εγγράφου σχετικά με την αναζήτηση καλοπίστως, πλην αχρεωστήτως, καταβληθέντων ποσών, διευκρινίστηκε ότι θα αναζητηθούν ποσά συντάξεων που τυχόν καταβληθούν αχρεωστήτως, εξαιτίας της έλλειψης χρονικών προϋποθέσεων, στην περίπτωση που οι αναγνωριζόμενοι χρόνοι έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο.»

» Όμως, σύμφωνα με τις ίδιες οδηγίες, υπάρχει και η δυνατότητα συμψηφισμού.»

» Έτσι, εφόσον απαιτηθεί οι ασφαλισμένοι να συμπληρώσουν τις χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με προαιρετική ασφάλιση, είναι δυνατός ο συμψηφισμός του ποσού που αναζητείται με το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές της προαιρετικής ασφάλισης.»

» Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, τέτοιες περιπτώσεις δεν έχουν εντοπιστεί, εφόσον δε προκύψουν στο μέλλον, θα αντιμετωπιστούν με συμπληρωματικές οδηγίες».

in

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news