facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ολοκληρωμένο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της φοροδιαφυγής

Η αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση τίθεται στο «στόχαστρο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωμα με σχεδιο που παρουσιάστηκε σήμερα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο σχέδιο περιλαμβάνεται μια συνολική δέσμη μέτρων, για το παρόν και το μέλλον, με σκοπό να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη ώστε να διαφυλάξουν τις φορολογικές τους βάσεις και να ανακτήσουν δισεκατομμύρια ευρώ που τους οφείλονται νομίμως.

«Περίπου ένα τρισ. ευρώ χάνεται κάθε χρόνο στην Ε.Ε. λόγω της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Αυτό δεν αποτελεί μόνο σκανδαλώδη απώλεια των τόσο απαραίτητων εσόδων, αλλά και απειλή κατά της φορολογικής δικαιοσύνης»,τόνισε ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Φορολογία, Α. Σέμετα.

«Μια ισχυρή και συνεκτική θέση της Ε.Ε. κατά των φοροφυγάδων, και εκείνων που τους διευκολύνουν, είναι επομένως ουσιαστικής σημασίας», πρόσθεσε.

Ως άμεσο μέτρο, η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα δύο συστάσεις, προκειμένου να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να αναλάβουν άμεση και συντονισμένη δράση για συγκεκριμένα επείγοντα προβλήματα.

Η πρώτη σύσταση αφορά στην ισχυρή στάση της Ε.Ε. έναντι των φορολογικών παραδείσων, η οποία υπερβαίνει τα ισχύοντα διεθνή μέτρα. Με τη χρήση κοινών κριτηρίων, τα κράτη-μέλη καλούνται να προσδιορίσουν τους φορολογικούς «παράδεισους» και να τους θέσουν σε εθνικές μαύρες λίστες. Προβλέπονται επίσης ειδικά μέτρα, σκοπός των οποίων είναι να πεισθούν οι εν λόγω χώρες μη μέλη της ΕΕ να εφαρμόζουν τα ενωσιακά πρότυπα διακυβέρνησης.

Η δεύτερη σύσταση έχει να κάνει με τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό. Προτείνονται τρόποι για την αντιμετώπιση των νομικών τεχνικών λεπτομερειών και των «παραθύρων», που ορισμένες εταιρείες εκμεταλλεύονται για να αποφύγουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Τα κράτη-μέλη ενθαρρύνονται να βελτιώσουν τις συμβάσεις τους περί διπλής φορολογίας, ώστε να αποφεύγεται η απουσία φορολόγησης. Είναι, επίσης, σκόπιμο να υιοθετήσουν έναν κοινό γενικό κανόνα απαγόρευσης καταχρήσεων, που θα τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται τυχόν τεχνάσματα με σκοπό τη φοροδιαφυγή, να αγνοούν τα επίπλαστα στοιχεία και να φορολογούν βάσει της πραγματικής οικονομικής υπόστασης.

Ανάμεσα στα προς λήψη μέτρα συμπεριλαμβάνονται η εκπόνηση κώδικα φορολογουμένων, η καθιέρωση αριθμού φορολογικού μητρώου Ε.Ε., η επανεξέταση των διατάξεων βασικών οδηγιών της Ε.Ε. κατά των καταχρήσεων και η θέσπιση κοινών κατευθυντηρίων γραμμών για τον εντοπισμό των χρηματικών ροών.

Με σκοπό να ακταστεί εφικτή η περεταίρω βελτίωση των εργασιών στην Ε.Ε. σε ο,τι αφορά τον επιζήμιο φορολογικό ανταγωνισμό, τα κράτη-μέλη καλούνται να δώσουν νέα ώθηση στις εργασίες σχετικά με τον κώδικα δεοντολογίας της Ε.Ε. για τη φορολογία των επιχειρήσεων. Εάν δεν συμφωνηθούν λύσεις για την άρση συγκεκριμένων αναντιστοιχιών και δεν εφαρμοστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, η Επιτροπή, εφόσον απαιτείται, θα υποβάλει νομοθετικές προτάσεις για την ανάληψη δράσης. Συνιστάται, επίσης, να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του κώδικα δεοντολογίας, ώστε να συμπεριλάβει ειδικά φορολογικά καθεστώτα για εύπορους ιδιώτες.

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news