facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Η ανακεφαλαιοποίηση δε θα φέρει περισσότερα δάνεια

Κλειστές θα παραμείνουν οι κάνουλες χρηματοδότησης από τις τράπεζες

«Μην περιμένετε περισσότερα δάνεια μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», ξεκαθαρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σχετικά με το αίτημα που διατυπώνεται από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος να δοθούν στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, τα 2/3 του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει πως «η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποσκοπεί στην αναπλήρωση των ιδίων κεφαλαίων που απώλεσαν οι τράπεζες, κυρίως λόγω της δημοσιονομικής κρίσης και της συμμετοχής τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι προτάσεις για οριοθέτηση συγκεκριμένων ποσών ή ποσοστών κεφαλαίων, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, και την τελική διοχέτευσή τους προς συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα η προτεινόμενη δέσμευση των 2/3 του ποσού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για την πραγματική οικονομία, αναδεικνύουν μεν το μέγεθος των αναγκών ρευστότητας των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών, αλλά δεν συνάδουν με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενη στο ποσό της ανακεφαλαιόποιησης, η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει: «Το ελάχιστο ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων, δεν είναι μια τυχαία επιλογή της εθνικής εποπτικής αρχής ή της κυβέρνησης. Τουναντίον, το ύψος των κεφαλαίων προκύπτει από το κοινό ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο περί κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Τυχόν αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα επίπεδα κεφαλαίων εγκυμονούν κινδύνους για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος- η ύπαρξη και λειτουργία του οποίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απώτερη συνδρομή του στην παροχή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία. Χαμηλά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας θέτουν σε κίνδυνο τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων καταθετών και μάλιστα εκείνων που επιλέγουν ή υποχρεώνονται να τις διατηρήσουν στις ελληνικές τράπεζες».

Στο έγγραφο επισημαίνεται επίσης ότι «η επίτευξη του στόχου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δεν βρίσκεται σε δυσαρμονία, αλλά τουναντίον αποτελεί προϋπόθεση για την απώτερη ικανοποίηση των αναγκών χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα η χρήση της υφιστάμενης τραπεζικής υποδομής θα διασφαλίσει και την εμπιστοσύνη των αποταμιευτών, με προοπτική περαιτέρω αύξησης των προσελκυόμενων καταθέσεων, αλλά και την ορθολογική κατανομή της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας».

Σχετική ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομικών είχε καταθέσει στη Βουλή, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

newsbeast

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news