facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Aπονομή δικαιοσύνης ζητά ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος


Δέκα χιλιάδες υπογραφές κατά της αστυνομικής βίας, μαζί με το κείμενο έκκλησης του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου για απόδοση δικαιοσύνης, παρέδωσε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο Μανώλης Κυπραίος έχει υποστεί απώλεια ακοής ύστερα από ρίψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης από αστυνομικό, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στις 15 Ιουνίου 2011, γεγονός που τερμάτισε τη δημοσιογραφική του καριέρα. Έως σήμερα δεν έχει πάρει απάντηση για το ποιος φταίει.

«Μία Δημοκρατία βασίζεται στην δικαιοσύνη» τόνισε ο Μ.Κυπραίος. «Αυτοί που παραβιάζουν το Σύνταγμα και τους νόμους να τιμωρηθούν. Η Δημοκρατία δεν διώκει κανένα, τιμωρεί όμως πάντα όποιον την παραβιάζει» συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο δράσης κατά της αστυνομικής βίας, ακτιβιστές της οργάνωσης πραγματοποίησαν ειρηνική διαμαρτυρία στο σταθμό του Μετρό «Κατεχάκη» κατά τη διάρκεια της οποίας διένειμαν ενημερωτικό υλικό και φορούσαν όλοι -συμβολικά- ακουστικά, προσπαθώντας να αφυπνίσουν το κοινό τόσο για τα προβλήματα που συνεπάγεται η απώλεια της ακοής.

Η υπόθεση Κυπραίου

Τον Ιούνιο του 2011, ο Μανώλης Κυπραίος βρέθηκε στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, για να καλύψει τις διαδηλώσεις ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας που θα εισήγαγε η ελληνική κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ο δημοσιογράφος είδε αστυνομικούς να ρίχνουν χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε ειρηνικούς διαδηλωτές και να τους χτυπούν βίαια με γκλοπ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, όταν είπε στον επικεφαλής της μονάδας ΜΑΤ -ο οποίος τον ρώτησε γιατί έβγαζε φωτογραφίες- ότι είναι δημοσιογράφος, τον έβρισε και τον έδειξε σε έναν άλλο αστυνομικό της μονάδας του. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ο αστυνομικός έριξε μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης μπροστά του, η οποία εξερράγη περίπου 50 εκατοστά μακριά. Ο Μανώλης έπεσε στο έδαφος και, όταν κατάφερε να σηκωθεί με τη βοήθεια κάποιων διαδηλωτών, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να ακούσει.

Λίγο αργότερα και ενώ περπατούσε προς το νοσοκομείο, είδε μια ομάδα αστυνομικών να περικυκλώνουν ειρηνικούς διαδηλωτές και να τους επιτίθενται με γκλοπ. Ο Μανώλης παρενέβη για να προσπαθήσει να προστατεύσει έναν έφηβο, καλύπτοντάς τον με το σώμα του.

Ως αποτέλεσμα, δέχτηκε ο ίδιος αρκετά χτυπήματα. Μετά από μερικά λεπτά, οι αστυνομικοί έφυγαν και ο Μανώλης προσπάθησε και πάλι να πάει στο νοσοκομείο. Όταν τα κατάφερε, οι γιατροί τον ενημέρωσαν πως και τα δύο αυτιά του έχουν υποστεί σοβαρά τραύματα και πως είχε χάσει εντελώς την ακοή του.

Παρά τις δεσμεύσεις της τότε κυβέρνησης, των κομμάτων, της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της Αστυνομίας, ότι θα βρεθούν οι ένοχοι και ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες, έως τώρα -ενάμιση χρόνο μετά- δεν έχει γνωστοποιηθεί το πόρισμα της ΕΔΕ.

Δείτε αναλυτικά για την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας κατά της αστυνομικής βίας:
http://www.amnesty.org.gr/police-violence-in-greece

in

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news