facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Στα 14 δισ. ευρώ το κόστος γραφειοκρατίας στην Ελλάδα

Στα 14 δισ. ευρώ όσο περίπου και το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων ανέρχεται το κόστος της γραφειοκρατίας της Ελλάδας σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντ. Μανιτάκη.

Ο κος Μανιτάκης μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ανακοίνωσαν το πλαίσιο συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ για την εφαρμογή μεθόδων που θα καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία στη χώρα. Η συνεργασία με το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορά στην αντιμετώπιση γραφειοκρατικών περιορισμών σε 13 τομείς:

Γεωργία και γεωργικές επιδοτήσεις, Ισολογισμοί-εταιρικό δίκαιο, Ενέργεια, Περιβάλλον, Αλιεία, Ασφάλεια τροφίμων, Φαρμακευτική νομοθεσία, Δημόσιες συμβάσεις, Στατιστικές, Φορολογικό δίκαιο (ΦΠΑ), Τηλεπικοινωνίες, Τουρισμός, Εργασιακό περιβάλλον-εργασιακές σχέσεις.

Με το υπουργείο Ανάπτυξης ο ΟΟΣΑ θα συνεργαστεί, προκειμένου να εντοπιστούν οι περιορισμοί στον ανταγωνισμό σε 4 τομείς της ελληνικής οικονομίας τον Τουρισμό, την Επεξεργασία τροφίμων το Λιανικό εμπόριο, και τα Δομικά υλικά.

Σύμφωνα με τον κο Μανιτάκη σκοπός είναι να απομειωθεί το 80% των γραφειοκτρατικών επιβαρύνσεων με τον ΟΟΣΑ να κάνει χαρτογράφηση και εκθέσεις αξιολόγησης σχετικά με το διοικητικό βάρος στους προαναφερόμενους τομείς αλλά και προτάσεις περιορισμού της γραφειοκρατίας. Το έργο θα διαρκέσει 7 μήνες και σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ, μια μείωση της τάξης 25% στα διοικητικά βάρη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% μέχρι το 2025.

Το κόστος της γραφειοκρατίας της Ελλάδας εκτιμάται στο 6,8% του ΑΕΠ (14 δις. ευρώ) όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ευρώπης είναι 3,5%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να δαπανούν ετησίως 2 δισ. ευρώ για να καλύψευν το κόστος που προκύπτει από γραφειοκρατικά εμπόδια. Τέλος ο κος Χατζηδάκης έκανε γνωστό ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΟΟΣΑ εφαρμόζεται με επιτυχία σε διάφορες χώρες μέλη του οργανισμού (Καναδάς, Μεξικό, Ιαπωνία) ενώ στην Αυστραλία όταν εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη μέθοδος μεταξύ 1992-2006 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ παρουσίασε διπλάσια αυξηση από τον Μ.Ο των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ και ο δείκτης ανεργίας έπεσε κατακόρυφα από 10,4% σε 4,4%.

Σημειώνεται ότι το κόστος του προγράμματος του ΟΟΣΑ ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ με το 95 % να χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια.

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news