facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Το ελληνικό κόλπο με τις offshore

Δεν πληρώνουν φόρο για μεγάλης αξίας ακίνητα σε τουρισιτικές περιοχές

Σε διαρκές φορολογικό σκάνδαλο εξελίσσονται οι offshore που έχουν στην κατοχή τους υψηλής αξίας ακίνητα σε τουριστικές περιοχές.

Αν και τα τελευταία τρία χρόνια ο συντελεστής φορολόγησής τους πενταπλασιάστηκε -από 3% στο 15%- ο αριθμός των ελληνικών offshore δε μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε.

Από 789 το 2010 έφτασαν τις 829. Εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία που τους προσφέρουν οι εξωχώριες και το «χάρτινο» χάος που επικρατεί σε εφορίες και υποφηκοφυλακεία τα οποία δε συνδέονται μεταξύ τους μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν πληρώνουν φόρους: οι offshore τους δεν πληρώνουν φόρους.

«Με τις οffshore επικρατεί χάος. Οι περισσότερες ΔΥΟ στις Κυκλάδες, για παράδειγμα, δεν έχουν τμήματα ελέγχου και ως εκ τούτου θα πρέπει να το κάνει κάποιος που απασχολείται σε άλλο τμήμα. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη: για να δούμε ποιες από τις Offshore δεν έχουν κάνει δηλώσεις, θα πρέπει να αντιπαραβάλουν χειρόγραφες καταχωρίσεις από τα Τμήματα του Κεφαλαίου και του Εισοδήματος, οι οποίες μπορεί να έχουν γίνει πριν αρκετά χρόνια - κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρονοβόρο. Στο προσωπικό όμως υπάρχουν τρομερές ελλείψεις. Αν τα στοιχεία ήταν καταχωρισμένα ηλεκτρονικά, οι διασταυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να γίνουν σε ελάχιστο χρόνο», λέει εφοριακός που έχει πραγματοποιήσει τέτοιους ελέγχους στην Άνδρο.

Για να αποκτήσει μία offshore ακίνητο στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να αποκτήσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Μόλις πραγματοποιηθεί η εξαγορά του ακινήτου, αυτή καταγράφεται στο τμήμα Κεφαλαίου της αρμόδιας ΔΟΥ.

Με το που θα γίνει, κατόπιν ελέγχου, αντιληπτό ότι στη συγκεκριμένη Offshore δεν έχει υποβάλλει δήλωση, τότε γίνεται πρόσκληση από τη ΔΟΥ και αν δεν απαντηθεί αναζητείται ο εκπρόσωπος της εξωχώριας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα η όποια αλλαγή στη μετοχική σύνθεση, στους εκπροσώπους και στο καταστατικό μιας offshore γίνεται στην ουσία μέσα σε λίγα λεπτά με μια εντολή μέσω e-mail. Κι όσο για τον πραγματικό ιδιοκτήτη, τον δικαιούχο, παραμένει άγνωστος πίσω από το τείχος αδιαφάνειας που υψώνεται.

Η αδιαφάνεια φτάνει σε τέτοιο σημείο που μία πολυτελής κατοικία, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας μπορεί να δηλωθεί... στάβλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, κατά μέσο όρο πληρώθηκαν 360 ευρώ φόρος, από κάθε υπεράκτια εταιρεία.

newsbeast

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news