facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Morgan Stanley και Deutsche Bank οι σύμβουλοι της Ελλάδας για τη διαδικασία επαναγοράς του χρέους

Σύμφωνα με το Reuters το ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε την Deutsche Bank και την Morgan Stanley ως συμβούλους για τη διαδικασία επαναγοράς του χρέους.

Η πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως και τη Δευτέρα, η διαδικασία θα είναι εθελοντική ενώ η τιμή δεν έχει προσδιοριστεί σύμφωνα πάντα με το Reuters.

**

Το σενάριο να προχωρήσουν σε μετακύλιση των ελληνικών τίτλων που κατέχουν εξετάζουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης - προκειμένου να μειωθεί κατά 5,6 δισ. ευρώ το ποσό των 7,6 δισ. ευρώ που θα απαιτηθεί να δώσουν επιπλέον στην Αθήνα ως το 2016 οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε από τη σύνοδο του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν κατά την προχθεσινή σύνοδο του Eurogroup σε δέσμη μέτρων τα οποία στοχεύσουν στη μείωση του ελληνικού χρέους στο 110% του ΑΕΠ έως το 2022.

Οπως αναφέρεται στο έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters, τη διετία 2012-14 η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1,8 δισ. ευρώ, καθώς και άλλα 5,8 δισ. ευρώ για το 2015 και το 2016, σύνολο 7,6 δισ. ευρώ.

Σε περίπτωση ωστόσο που οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης δεχτούν να αντικαταστήσουν τους ελληνικούς τίτλους που κατέχουν σήμερα με νέους μετά τη λήξη τους, η Ελλάδα θα «απαλλασσόταν» από την απόδοση 3,7 δισ. ευρώ για τη διετία 2012-2014 και 1,9 δισ. για το 2015-2016.

Η πρόταση της μετακύλισης των ελληνικών τίτλων δεν είναι ωστόσο οριστική, και η ενότητα η οποία αναφέρεται στη «μετακύλιση των τίτλων ANFA (όρος ο οποίος περιγράφει τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών)» έχει μπει σε παρένθεση. Επιπλέον, όπως αναφέρει το έγγραφο, τα αναφερόμενα ποσά είναι μόνο ενδεικτικά και η έγκρισή τους εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ.

Η πρόταση για τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων, είναι διαφορετική από την επιστροφή των κερδών από τους τίτλους ελληνικού χρέους που κατέχει η ΕΚΤ, βάσει του προγράμματος SMP, στην Αθήνα.

I-Reporter

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news