facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Σκέψεις για μπλόκο της λίστας Lagarde από τους Ελβετούς

Ένα έντονο διπλωματικό όσο και δικαστικό θρίλερ εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στη Βέρνη της Ελβετίας με αφορμή την απόφαση της Αθήνας να ζητήσει εκ νέου από την Γαλλική κυβέρνηση την περίφημη λίστα Lagard με τους 2057 έλληνες καταθέτες.

Με δεδομένο ότι η λίστα είναι προϊόν υποκλοπής , από τον τότε υπάλληλο της HSBC της Γενεύης Έρβε Φαλτσιανι , η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Βέρνης φαίνεται να συζητά το ενδεχόμενο να ζητήσει από την Ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση την διπλωματική κατάσχεση της από τις γαλλικές αρχές έτσι ώστε να μην μπορεί να δοθεί εκ νέου στην Αθήνα.
Έμπειροι νομικοί και διπλωματικοί κύκλοι της Αθήνας και της Βέρνης με τους οποίους συζήτησε το Protothema.gr εξήγησαν ότι " κάτι τέτοιο μπορεί να ζητηθεί καθώς η λίστα πράγματι είναι προϊόν υποκλοπής ενώ και ο άνθρωπος που την υπέκλεψε το 2007 αντιμετωπίζει κακουργηματικές κατηγορίες από την ομοσπονδιακή εισαγγελία της Βέρνης η οποία ζητεί την έκδοση του απο την Ισπανία" .

Τονίζεται ότι ο Φαλτσιανι βρίσκεται απο κράτηση στην Μαδρίτη -συνεληφθη στην Βαρκελώνη τον Ιούλιο- και προς το παρόν θεωρείται απίθανο να παραδοθεί στις ελβετικές αρχές.

Άρα λένε οι ίδιοι κύκλοι " η Ελβετία μπορεί να ζητήσει μέσω διπλωματικής οδού την κατάσχεση της λίστας . Το ερώτημα είναι εάν θα το κάνει και πότε" εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2008 οι Γάλλοι συνέλαβαν τον Φαλτσιανι και εκείνος τους παρέδωσε την λίστα με τα 22.000 ονόματα της τράπεζας HSBC ξεκίνησε ένας διπλωματικός μαραθώνιος από την πλευρά της Ελβετίας για να τους παραδοθεί η λίστα χωρίς να χρησιμοποιηθεί. Κάτι τέτοιο όμως ήταν αδύνατον καθώς το Παρίσι διαπίστωσε οτι πάνω απο 5.000 Γάλλοι πολίτες είχαν καταθέσεις ύψους πολλών δις ευρώ που δεν είχαν δηλωθεί στις φορολογικές αρχές της χώρας. Παραλίγο να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δυο χωρών αλλά τελικά επικράτησαν πιο ψύχραιμες σκέψεις.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news