facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Eπίθεση σε Σόιμπλε και Μέρκελ από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel

Με το χρέος να παραμένει απαγορευτικά υψηλό, η ελληνική κυβέρνηση αναγκάζεται να εντείνει την πολιτική λιτότητας ενώ οι επενδυτές παραμένουν άφαντοι, γράφει το γερμανικό περιοδικό και κατηγορεί με πρωτοφανή δριμύτητα την Ανγκελα Μέρκελ ότι λόγω των γερμανικών εκλογών δεν συζητάει καν για κούρεμα.

“Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι μία διαγραφή τουλάχιστον μέρους του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη”, αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας ότι αν δε συμβεί αυτό η Ελλάδα θα εξωθηθεί σε ακόμα περισσότερη λιτότητα. Τη θέση αυτή προβάλλει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως αντιμετωπίζει την αδιαλλαξία της γερμανικής πλευράς, κυρίως λόγω των επικείμενων εκλογών.

Όπως επισημαίνεται, “η Γερμανία έχει συνηθίσει να περνάει η δική της γνώμη στην Ευρωζώνη. Μόνο που τώρα αντιμετωπίζει ολοένα αυξανόμενες αντιδράσεις. Οι ανώτατοι εκπρόσωποι της Τρόικας, Γιοργκ Ασμουσεν από την ΕΚΤ, Τόμας Βίζερ από το Euro Working Group και Πόουλ Τόμπσον από το ΔΝΤ, ζητούν κούρεμα του χρέους. Στόχος τους είναι το 2020 να μειωθεί το επίπεδο του ελληνικού χρέους από το 144% του ΑΕΠ, όπου θα φτάσει χωρίς κούρεμα, στο 70%. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι πιστώτριες χώρες πρέπει να ξεχάσουν τα μισά λεφτά τους”.

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να ενδιαφέρεται μόνο για το πολιτικό κόστος που θα είχε ένα κούρεμα χρέους, εν όψει και των γερμανικών εκλογών. “Αν διαγραφεί μέρος του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, η Γερμανία θα πρέπει να ξεχάσει δισεκατομμύρια που έδωσε σε δάνεια για τη σωτηρία της Ελλάδας. Θα είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κρίση θα κοστίσει χρήματα στους Γερμανούς φορολογούμενους, πράγμα που η Ανγκελα Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα ήθελαν να αποφύγουν σε προεκλογική περίοδο”, εξηγεί το άρθρο.

Τονίζεται ακόμα ότι ενώ η αρχική αντίδραση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ για επιμήκυνση του στόχου για χρέος στο 120% του ΑΕΠ με αντάλλαγμα τη δραστική μείωση των επιτοκίων που χρεώνουν τα κράτη της Ευρωζώνης στα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα ήταν θετική, την επόμενη μέρα έκανε πίσω, μετά από εντολή της Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το Spiegel.

Κλείνοντας, το άρθρο τονίζει ότι οι πραγματικοί αριθμοί συχνά λείπουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, και αυτός είναι και ο λόγος που ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος σχολιάζει σχετικά με την απόφαση του Eurogroup: “Την άνοιξη θα αναγκαστούμε να ξανασχοληθούμε μ” αυτά τα σκουπίδια”.

koutipandoras

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news