facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Έλληνας τραπεζίτης στο Dow Jones: "This is totally screwed up"

Με δραματικούς τόνους σχολιάζει Έλληνας τραπεζίτης το σχέδιο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων μιλώντας στο Dow Jones Newswires.

Αναφερόμενος στη μέση σταθμισμένη τιμή των 30 με 35 cents σημειώνει πως "θα έχουμε ένα μικρό κέρδος αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει περαιτέρω ανοδικό περιθώριο…".

Την ίδια στιγμή δήλωσε χαρακτηριστικά: "This is totally screwed up. They are doing another debt restructuring on us because they screwed up the first time and now they are screwing us up a second time" η μετάφραση του οποίου στα ελληνικά είναι η εξής: "Αυτό είναι εντελώς ανόητο. Κάνουν άλλη μια αναδιάρθρωση χρέους πάνω μας γιατί την πρώτη φορά τα έκαναν θάλασσα και τώρα μας κάνουν άνω κάτω για δεύτερη φορά".

Το πρακτορείο αναφέρει εξάλλου ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στις επόμενες ημέρες το σχέδιο για την επαναγορά του χρέους που συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup.

Σημειώνει εξάλλου ότι το σχέδιο θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω τις ελληνικές τράπεζες και έρχεται παρά τις εκτεταμένες αμφιβολίες για το αν θα δουλέψει ή θα κάνει αρκετά για να μειώσει το ελληνικό χρέος.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα μπορούσαν να ανακοινωθούν ακόμη και την επόμενη Δευτέρα, δηλώνει τραπεζική πηγή στο πρακτορείο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Eurogroup η επαναγορά των ομολόγων δεν μπορεί να γίνει σε τιμή υψηλότερη από τα επίπεδα διαπραγμάτευσης των ομολόγων την προηγούμενη Παρασκευή.

Αυτό, όπως αναφέρει το πρακτορείο, διαμορφώνει τη μέση τιμή στα 28 με 34 cents ανάλογα με τη διάρκεια του ομολόγου.

Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες έχουν τα ομόλογα αυτά σε τιμές ελάχιστα χαμηλότερα από τα εν λόγω επίπεδα κάτι που σημαίνει ότι θα δουν ένα μικρό κέρδος, σημειώνει το πρακτορείο.

Ωστόσο, αρκετές, είχαν την ελπίδα ότι καθώς θα υποχωρούσαν οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και η ελληνική οικονομία θα άρχιζε να ανακάμπτει, θα ήταν σε θέση να πουλήσουν τα ομόλογα αυτά στο μέλλον σε σημαντικά υψηλότερες τιμές.

Αν και η επαναγορά δεν αναμένεται να επιβαρύνει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, τα διαφυγόντα κέρδη – και η νέα πτώση των τιμών των μετοχών – θα μπορούσε να κάνει ακόμα πιο δύσκολο για τις ελληνικές τράπεζες να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια στις σχεδιαζόμενες ΑΜΚ, αναφέρει το Dow Jones.

"Όπως είναι, η καθαρή μας αξία είναι ήδη αρνητική", αναφέρει ο τραπεζίτης."Με το σχέδιο για την επαναγορά θα γίνει ακόμα πιο αρνητική".

Και μετά είναι το θέμα αν θα δουλέψει το σχέδιο, προσθέτει το πρακτορείο. Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν συνδυασμένα 61,8 δισ. ευρώ σε ελληνικό κρατικό χρέος και αυτό περιλαμβάνει 15,2 δισ. ευρώ που είναι στις τράπεζες και 8,6 δισ. ευρώ σε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Τα υπόλοιπα είναι σε επενδυτές του εξωτερικού, κυρίως hedge funds.

"Υπάρχει μια αυξανόμενη άποψη στην αγορά ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να αυξήσουν την τιμή προσφοράς στην επαναγορά για να συγκεντρώσουν αρκετή ζήτηση", δηλώνει trader από το Λονδίνο.

Διαχειριστής hedge fund άσκησε κριτική στην ενδεικτική τιμή του Eurogroup σημειώνοντας ότι "δείχνει πως ο επίσημος τομέας συνεχίζει να παρερμηνεύει τις αγορές. Εάν ανακοινώσεις μια επαναγορά η τιμή αυξάνεται και εάν προσπαθήσεις να αγοράσεις με την παλαιά τιμή δεν πρόκειται να τα καταφέρει".

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news