facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Δικαστική έρευνα για την αγορά των «Απάτσι» επί υπουργίας Παπαντωνίου

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες για την «εκτίναξη» του κόστους προμήθειας επιθετικών ελικοπτέρων τύπου «Απάτσι», του υπουργείου Άμυνας το 2003, επί θητείας Γιάννου Παπαντωνίου, διέταξε σήμερα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας, η κα Παναγιώτα Φάκου διέταξε να διερευνηθούν οι καταγγελίες που αναφέρουν ότι για την συγκεκριμένη προμήθεια καταβλήθηκε τίμημα κατά 70 εκατ. δολάρια μεγαλύτερο από το αρχικά προσδιορισμένο.

Η υπόθεση αφορά τη συμφωνία για την προμήθεια 12 επιθετικών ελικοπτέρων «Απάτσι», απευθείας με την κατασκευάστρια εταιρεία Boeing, για την οποία -σύμφωνα με τις καταγγελίες- καταβλήθηκε επιπλέον τίμημα, καθώς η αγορά χρηματοδοτήθηκε από την τράπεζα DEUTSCHE BANK .

Ο συγκεκριμένος τρόπος επιλέχθηκε, κατά το δημοσίευμα, για να μην εμφανίζεται η εν λόγω σύμβαση στα επίσημα κρατικά έγγραφα, καθώς θα αποτελούσε καταγραφή χρέους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το αρχικό κόστος που είχε συμφωνηθεί ήταν περίπου 593 εκατ. δολάρια, ωστόσο επειδή τελικά η αγορά πραγματοποιήθηκε μέσω swap agreement με τη γερμανική τράπεζα, το κόστος εκτινάχθηκε στα 663 εκατ. δολάρια.

Αντικείμενο της δικαστικής έρευνας είναι να εξακριβωθεί αν ο τρόπος που επιλέχθηκε για την πληρωμή των ελικοπτέρων ήταν επωφελής για το ελληνικό δημόσιο, καθώς και αν ήταν συμφέρουσα η συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

newsbomb

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news