facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Εντολή Σαμαρά για άμεση εφαρμογή απόφασης του ΣτΕ για την ιθαγένεια

Εντολή για άμεση εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, έδωσε ο Πρωθυπουργός. Εντός επτά ημερών αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα νομοσχέδιο συμβατό με την εν λόγω απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι με σχεδόν ομόφωνη απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε χθες αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση για το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα και τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Σαμαρά καλούνται ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, και ο αναπληρωτής υπουργός, Χαράλαμπος Αθανασίου, να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες «για την άμεση εφαρμογή της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς τις προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, τόσο με την γέννηση του αλλοδαπού στην Ελλάδα όσο και με την πολιτογράφηση, έτσι ώστε να ερευνάται πλέον, μεταξύ άλλων, αν αυτοί έχουν δεσμό με το Ελληνικό Έθνος, όπως το Δικαστήριο συγκεκριμένα απαιτεί».

Παράλληλα, στον κ. Αθανασίου δόθηκε εντολή να προετοιμάσει εντός επτά ημερών και να δώσει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο συμβατό με την απόφαση του ΣτΕ.

ΠΑΣΟΚ: Απαιτείται συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων

Η ενέργεια του Πρωθυπουργού προκάλεσε την αντίδραση της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, η οποία ξεκαθάρισε ότι καμία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν μπορεί να αναληφθεί βεβιασμένα και χωρίς τη συμφωνία των κομμάτων που την στηρίζουν.

«Το ΠΑΣΟΚ αναμένει τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ για τα θέματα του νόμου 3838/10 προκειμένου να τη μελετήσει», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά και υποστήριξε ότι «ο δεσμός των νόμιμων μεταναστών που ζουν πολλά χρόνια στη χώρα και των παιδιών τους με την Ελλάδα είναι ένα πραγματικό γεγονός το οποίο η πολιτεία δεν πρέπει να παραβλέπει».

Στην ανάγκη συμφωνίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στάθηκε και η εισηγήτρια του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη. Η πρώην υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει υπεύθυνη τοποθέτηση για τις συνέπειες της απόφασης έως ότου αυτή δημοσιευτεί σύμφωνα με το νόμο και γίνει γνωστό το σκεπτικό της, ενώ χαρακτήρισε σοβαρό ατόπημα τη διαρροή του αποτελέσματος της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ για το θέμα της αντισυνταγματικότητας του Νόμου (3838/2010).

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε ότι θα τοποθετηθεί αφού γίνει γνωστή επίσημα η απόφαση του ΣΤΕ. Σε κάθε περίπτωση, o πρώην υπουργός Εσωτερικών διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να επαναλάβει «τις αρνητικές πρακτικές της μεταπολίτευσης».

ΣΥΡΙΖΑ: Υιοθετούν την ατζέντα μίσους της Χρυσής Αυγής

Η κυβέρνηση σπεύδει να καταργήσει το Νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, πριν καν δημοσιευτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τις ελλείψεις και την προχειρότητα του, ο Νόμος Ραγκούση αποτελεί το μόνο σχετικά προοδευτικό νομοθέτημα των τελευταίων χρόνων, υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υιοθετεί «την ατζέντα του μίσους και του φόβου που ορίζει η Χρυσή Αυγή», προτιμώντας να δημαγωγεί αντί να δίνει δίκαιες λύσεις.

«Οι νέοι που είτε έχουν γεννηθεί, είτε έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα, δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα εκτός από τη χώρα μας. Κατά συνέπεια», υποστηρίζει, «ο δεσμός τους με την Ελλάδα είναι προφανής σε βαθμό που ο όρος "μετανάστες δεύτερης γενιάς" να είναι εσφαλμένος, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για Έλληνες μεταναστευτικής καταγωγής».

«Το να αποστερούνται αυτοί οι χιλιάδες συμπατριώτες μας τα θεμελιώδη δικαιώματά τους δεν αποτελεί μόνο πράξη κατάφωρης αδικίας, αλλά υπονομεύει τη συνοχή της κοινωνίας στο σύνολο της», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει με την επισήμανση ότι «η ένταση των διακρίσεων και των διαχωρισμών δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά γεννάει βαρβαρότητα και συγκρούσεις».

«Ο κ. Σαμαρας αγνόησε τις ενστάσεις ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και αλλάζει τον νόμο για την ιθαγένεια, μέσω του ΣτΕ. Μοχλός ο "δικός" του δικαστής κ. Αθανασίου», σχολίασε νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στο twitter.

naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news