facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Βαρυσήμαντο μήνυμα από τον Αρχηγό ΓΕΝ: "Ως εδώ,διαφορετικά έχουμε πρόβλημα"

Ο Α/ΓΕΝ μίλησε όχι απλά δημόσια, αλλά κυρίως προς το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο έχει και αυτό όπως όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και η ελληνική κοινωνία ταλαιπωρηθεί και βασανιστεί από τις παράλογες και κυρίως αναποτελεσματικές περικοπές που έχουν επιβληθεί.

“Δυσβάσταχτες” και “δυσανάλογες” χαρακτήρισε τις περικοπές ο Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης. Το δυσανάλογες είναι η λέξη κλειδί . Μόλις τώρα που οι μισθοί των στρατιωτικών βγαίνουν στη δημοσιότητα μέσω των εγκυκλίων του υπουργείου Οικονομικών αρχίζει και η υπόλοιπη κοινωνία να κατανοεί ότι το παραμύθι των “καλοπληρωμένων στρατιωτικών” δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Τα 1870 ευρώ που είναι ο μισθός του Α/ΓΕΕΘΑ ,αλλά και τα 718 ευρώ του λοχία όπως προβλέπονται στις εγκυκλίους αποκαλύπτουν τη πραγματικότητα που και ο Α/ΓΕΝ περιγράφει με μία λέξη: δυσανάλογες.

Είπε κι άλλες αλήθειες ο αντιναύαρχος Χρηστίδης. Κι έχει σημασία που τα είπε ένας Αρχηγός. Γιατί όταν κάποιοι μιλάνε για “οδοιπορικά μαϊμού”, έχει σημασία μεγάλη ένας Αρχηγός Γενικού Επιτελείου να λέει τι είναι αυτά τα οδοιπορικά:

“Όλα ανεξαιρέτως τα Υπουργεία έχουν θεσμοθετήσει και κατοχυρώσει πληρωμές των υπερωριών και εργασίας πέραν του πενθημέρου. Σε ότι αφορά στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτό είχε την μορφή επιδόματος ως πάγια οδοιπορικά. Τυχόν κατάργηση των παγίων οδοιπορικών θεωρώ ότι δεν είναι ηθικά δίκαιο, ενώ είναι ηθικά νόμιμη και δίκαιη η θεσμοθέτησή τους, στην ίδια ακριβώς λογική που είναι θεσμοθετημένα για τα Σώματα Ασφαλείας. Θεωρώ ότι η διατήρηση των παγίων οδοιπορικών είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Να σας τονίσω ότι πολλά στελέχη εργάζονται πολύ πέραν του ωραρίου, χωρίς να έχουν ποτέ εισπράξει ένα ευρώ παραπάνω, η παλαιότερα μία δραχμή”, είπε ο Αρχηγός βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.

Όσο για το αξιόμαχο; Επεσήμανε ότι το βασικό μας όπλο είναι το ανθρώπινο δυναμικό αλλά τόνισε:
“Όμως, για να διατηρηθεί το αξιόμαχο απαιτείται επιχειρησιακή εκπαίδευση. Τα πληρώματα των πλοίων και οι επιτελείς των θαλάμων επιχειρήσεων χρειάζονται σκληρή, παρατεταμένη εκπαίδευση εν πλω προκειμένου να εξασφαλίζεται η υψηλή ετοιμότητα, η αυτοπεποίθηση και το αναγκαίο ηθικό στην αντιμετώπιση των πραγματικών καταστάσεων”. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει;

Οι δηλώσεις περί αξιόμαχου που δεν μπορεί να επηρεαστεί με οποιαδήποτε περικοπή, είναι καλές για ...παρηγοριά μετά από τις ...βιαστικές παρελάσεις των τελευταίων χρόνων ,αλλά καλό θα είναι όλοι και πρώτα απ΄ όλα οι πολιτικοί να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Και αυτή νομίζουμε ότι περιγράφεται με ακρίβεια σε όσα λέει ο κ.Χρηστίδης.

Κάποιοι λένε ότι άργησε ένας Αρχηγός να πράξει το αυτονόητο και να μιλήσει δημόσια με τη γλώσσα της αλήθειας, ώστε να ακουστεί και προς το προσωπικό που διοικεί,αλλά και προς την πολιτική ηγεσία που φαίνεται ότι προτιμούσε τη σιωπή. Έστω κι έτσι όμως είναι θετικό κα ενθαρρυντικό , ότι ακούστηκε η πρώτη φωνή στρατιωτικού ηγέτη. Και ήταν φωνή σοβαρή ,αξιοπρεπής και μετρημένη.

Μην ξεχνάμε ότι με τη δημόσια τοποθέτησή του ο Α/ΓΕΝ έσπασε ένα ταμπού 38 ετών. Όσο και η μεταπολίτευση.
Τον ερώτημα είναι αν η σημασία όσων είπε έγινε καταναοητή σ΄ όσους χαράσσουν την πολιτική της χώρας ,τις αποφάσεις των οποίων καλούνται να εκτελέσουν -και εκτελούν- οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων.

onalert

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news