facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Σε άμεσες αλλαγές προχωράει ο ΕΟΠΥΥ

Σε άμεσες αλλαγές για τη λειτουργία και τη δομή του ΕΟΠΥΥ προχωράει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίσει το τελευταίο διάστημα ο Οργανισμός με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το πλάνο ανασυγκρότησης του Οργανισμού, αναμένεται η έκδοση απόφασης για τη μεταβίβαση της περιουσίας των ήδη ενταγμένων ταμείων στον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, μέχρι το τέλος του μήνα θα δρομολογηθεί και η μετάταξη του προσωπικού των ενταγμένων και των υπό ένταξη ταμείων στον οργανισμό.

Ακόμη εκκρεμεί η σύνταξη αναλογιστικής μελέτης, ώστε να υπάρξει εικόνα για τη μελλοντική οικονομική πορεία του ΕΟΠΥΥ, μετά και την ένταξη των νέων ταμείων στους κόλπους του.

Οικονομική στήρηξη

Στο μεταξύ θα ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών επιπλέον στήριξη ύψους 1 δις ευρώ με σκοπό να δοθεί η απαραίτητη ανάσα ρευστότητας στο ταμειακό απόθεμα.

Προϋπόθεση ωστόσο για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΟΠΥΥ είναι να αποδώσουν στο μέγιστο τα ειλημμένα μέτρα για την περιστολή των δαπανών υγείας, συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ. Αναλυτικά: 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τις περικοπές των δαπανών στα φάρμακα και άλλα 350 εκατ. ευρώ περίπου από το νέο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ.

Διευθέτηση τηλεφωνικών ραντεβού με ανέργους του ΟΑΕΔ

Ειδική αναφορά έγινε επίσης και για το ζήτημα των τηλεφωνικών ραντεβού. Τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όσο και ο νέος διοικητής του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που έγινε η ανάθεση στις ιδιωτικές εταιρείες και για το κόστος της τηλεφωνικής κλήσης. Μάλιστα αυτή τη στιγμή αναζητείται η νομική οδός, ώστε οι συμβάσεις να καταργηθούν και το όλο σύστημα να στηθεί εξαρχής. Στις προθέσεις του ΕΟΠΥΥ είναι να αξιοποιηθούν για τη στελέχωση του νέου τηλεφωνικού κέντρου άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Προνοιακά ιδρύματα

Στο πρόγραμμα μπαίνει η διακοπή χρηματοδότησης εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ των προνοιακών ιδρυμάτων. Με δεδομένο πως ο τομέας της πρόνοιας έχει περάσει στο υπουργείο Εργασίας, ο Μ. Σαλμάς θεωρεί πως το κόστος τους δεν θα πρέπει να βαραίνει πλέον τον ΕΟΠΥΥ.

Αγώνας ταχύτητας για το στήσιμο του ΕΟΠΥΥ

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να στηθεί στην ουσία από την αρχή, διαφορετικά, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, όλο το σύστημα παροχών υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των νοσοκομείων, θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.

Αντιμέτωπος με την απειλή κατάρρευσης του συστήματος υγείας, αλλά με τον κυκεώνα συσσωρευμένων προβλημάτων, βρίσκεται στο μεταξύ ο νέος πρόεδρος του οργανισμού, ο οποίος πήρε εντολή να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες. Θα πρέπει τους επόμενους μήνες να ξεπεραστούν πολλά τεχνικά ζητήματα, τα περισσότερα σχετικά με τη διασύνδεση όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων που αφορούν τη συνταγογράφηση φαρμάκων και τα παραπεμπτικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Λ. Παπαγεωργόπουλος παραδέχτηκε πως τα περιθώρια είναι ασφυχτικά και πως δεν υπάρχει πίστωση χρόνου. Αναφέρθηκε τέλος στα μειωμένα έσοδα του ΕΟΠΥΥ και στον ελλειμματικό προϋπολογισμό του, υποσχόμενος πάντως «συνετή διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news