facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να καλύψουν το ομόλογο

Οι τραπεζίτες μιλούν για πολύ «σφιχτή» κατάσταση

Λείπει 1,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη του ομολόγου των 5 δισ. ευρώ που λήγει την Παρασκευή σύμφωνα με τους Financial Times.

Η εφημερίδα επικαλείται δύο τραπεζίτες που αναφέρουν ότι η χρηματοδότηση που θα δώσουν, μέσω της ΕΚΤ είναι περίπου 3,5 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να αναζητηθεί από άλλες πηγές.

Οι Financial Times αναφέρουν πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους της Ελλάδας ανακοίνωσε τα σχέδια του για να καλυφθεί το ποσό μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων την Τρίτη.

Όμως οι ελληνικές τράπεζες όμως, οι οποίες θα καλύψουν την έκδοση,μπορούν να συγκεντρώσουν μόνο 3,5 δισ. ευρώ που να είναι αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζουν δύο τραπεζίτες από την Αθήνα.

«Η κατάσταση είναι πολύ σφιχτή» δήλωσε ένας τραπεζίτης και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να βρουν τρόπο να συγκεντρώσουν με άλλο τρόπο το εναπομείναν ποσό».

Μάλιστα η ΕΚΤ δεν έχει δώσει στην Ελλάδα άδεια να διατηρήσει το προσωρινό πλαφόν των 17 δισ. ευρώ για εκδόσεις εντόκων γραμματίων που αναμένεται να μειωθεί αυτό το μήνα στα 12 δισ. ευρώ, αφήνοντας τη χώρα χωρίς δίχτυ ασφαλείας, ενώ περιμένει την καθυστερημένη δόση ων 31,5 δισ. ευρώ από τους διεθνείς πιστωτές.

«Είναι ένα απογοητευτικό σημάδι… φαίνεται πως οι πρόσφατες προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα δεν εκτιμώνται», δήλωσε ανώτατος τραπεζίτης.

Εάν οι τράπεζες δεν μπορέσουν να συγκεντρώσουν το επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ τότε η Ελλάδα μπορεί να καταφύγει στη χρήση κεφαλαίων από τα 3 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πού βρίσκονται στο ΤΧΣ.

newsbeast

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news