facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Κλειδώνουν οι «καλές» τιμές για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών


Με τη βέλτιστη τιμή των 441,05 ευρώ ανά MW θα πωλούν τελικά το ρεύμα τους στη ΔΕΗ οι επαγγελματίες αγρότες που έκαναν τους προηγούμενους μήνες αίτηση για φωτοβολταϊκά: «Απαντώντας» στις εκκλήσεις των αγροτών, το ΥΠΕΚΑ προωθεί, μια μέρα προτού αλλάξει το τιμολογιακό καθεστώς, νομοθετική ρύθμιση με την οποία κατά τη σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας, θα λαμβάνεται υπόψη η τιμή που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής του πλήρους φακέλου αντί της ημερομηνίας υπογραφής της σύμβασης.

Έτσι εξασφαλίζεται για τους παραγωγούς η τιμή που ισχύει για τη φωτοβολταϊκή κιλοβατώρα μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2011 αντί για εκείνη που τίθεται σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2011 και η οποία είναι χαμηλότερη (419,43 ευρώ ανά MW).

Με αυτή τη ρύθμιση της τελευταίας στιγμής δίνεται λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί χωρίς ευθύνη των ίδιων των αγροτών οι οποίοι έχουν υποβάλει εδώ και μήνες του φακέλους τους στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ, χωρίς όμως η τελευταία να έχει ολοκληρώσει μέχρι σήμερα την επεξεργασία τους. Έτσι, ο κίνδυνος να χαθεί η «καλή» τιμή των 441,05 ευρώ λόγω της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων στη διαδικασία από πλευράς ΔΕΗ ήταν κάτι παραπάνω από ορατός.

Οι αγρότες είχαν επισημάνει τον κίνδυνο αυτό στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και, όπως είχε γράψει η εφημερίδα Agrenda, η διασφάλιση της τιμής ήταν ένα από τα αιτήματα που είχε θέσει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή στην κ. Τίνα Μπιρμπίλη στο πλαίσιο πρόσφατης συνάντησής τους.

Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση επιχείρησε μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου να δώσει λύση σε άλλο ένα ζήτημα που εκκρεμεί, αυτό της φορολόγησης των αγροτών-επενδυτών των φωτοβολταϊκών.

Συγκεκριμένα, με διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νέο –υπό διαβούλευση- φορολογικό νομοσχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών προτείνει οι επαγγελματίες αγρότες που επενδύουν στα φωτοβολταϊκά να υπόκεινται σε «διττό» καθεστώς:
- Για την πώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ να φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή τηρώντας βιβλία Β’ Κατηγορίας για την πώληση του ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά στη ΔΕΗ και
- Ως «κανονικοί» αγρότες για την αγροτική τους δραστηριότητα, διατηρώντας παράλληλα και το δικαίωμα στην επιστροφή ΦΠΑ.

EAΣ Αγρινίου: "Έρχονται προσφορές σύνδεσης για το 70% των αγροτικών αιτήσεων"

Tην ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίοιυ, Θωμάς Κουτσουπιάς ανακοίνωσε το Σάββατο 29 Ιανουαρίου ότι η ΔΕΗ θα αποστείλει τελικά όρους σύνδεσης στο 70% περίπου των αγροτών του νομού που υπέβαλαν αίτηση για φωτοβολταϊκά.

Ο κ. Κουτσουπιάς ανέφερε ότι πρόκειται για σημαντική επιτυχία (σ.σ. οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πολύ χαμηλότερο αριθμό όρων σύνδεσης από τη ΔΕΗ λόγω «κορεσμού» του δικτύου) η οποία επιτεύχθηκε μετά από επίμονες πιέσεις της Ένωσης.

Αποκάλυψε, επίσης, ότι το επόμενο τρίμηνο η ΔΕΗ θα εκπονήσει μελέτη αναβάθμισης του δικτύου της σε περιοχές με προβλήματα κορεσμού.

«Η ΕΑΣ Αγρινίου θα σταθεί στο πλευρό των επενδυτών μέχρις ότου και ο τελευταίος αγρότης που έχει υποβάλλει αίτηση, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στο χωράφι του, λάβει τους Όρους Σύνδεσης από την ΔΕΗ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσουπιάς.

Τέλος, όσον αφορά το εξίσου «φλέγον» ζήτημα της χρηματοδότησης, σημείωσε ότι γίνονται συζητήσεις με πέντε τραπεζικά ιδρύματα.

agronews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news