facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Πότε και πώς θα ισχύσει η ρύθμιση για τα δάνεια

Επί τέσσερις μήνες η κυβέρνηση διαβουλεύεται με την τρόικα και την ΕΚΤ για μία αποδεκτή λύση για τους δανειολήπτες, είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

Γνωστοποίησε ότι έγιναν διαβουλεύσεις επίσης με καταναλωτικές ενώσεις, τράπεζες και δικηγορικού συλλόγου, ώστε να βρεθεί λύση εφαρμόσιμη και ανακουφιστική.

Ο κ. Σκορδάς υπογράμμισε «δε λέω ότι δίνουμε συνολική λύση, αλλά προσπαθούμε να δώσουμε μία ουσιαστική λύση στα πλαίσια του εφικτού και αποδεκτού από την ΕΚΤ».

Παράλληλα ανέφερε, «δεν είπαμε ότι χαρίζουμε, αλλά προσπαθούμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο να βρεθεί μία λύση που βοήθα να ανακουφιστούν οι δανειολήπτες με πρόβλημα».

Απαντώντας σε ερώτηση για την ακρίβεια στην αγορά, ειδικά στα τρόφιμα, είπε ότι το πρόβλημα είναι ότι η κακή παραγωγή εμποδίζει την πτώση τιμών.

Σημείωσε ότι διεθνώς η παραγωγή σιτηρών και δημητριακών έχει πτώση λόγω της ξηρασίας και θα έχει και άλλη πτώση στο μέλλον και αυτό επηρεάζει και την τσέπη των καταναλωτών.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει διευκολύνσεις σε αδύναμους δανειολήπτες και όχι να εντυπωσιάσει, είπε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, αναφορικά με το σχέδιο του υπουργείου για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων φυσικών προσώπων.

Σημείωσε ότι δεν πρέπει η όποια λύση δίνεται να διαταράσσει την κεφαλαιακή επάρκεια που μπορεί να αποκτήσει η κυβέρνηση, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για το θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Σκορδάς είπε ότι παγώνουν ως το τέλος του 2013, ωστόσο πρόσθεσε ότι κάποια στιγμή πρέπει να απασχολήσει τους πάντες πως θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι πως θα προστατευτεί η περιουσία του έλληνα πολίτη.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης για τα στεγαστικά δάνεια, προβλέπει τετραετή περίοδο χάριτος για δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα.

Την περίοδο αυτή ο δανειολήπτης θα καταβάλει μόνον τόκους, με σταθερό επιτόκιο 1,5%.

Το ποσόν της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη.

Η ρύθμιση αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, καθώς και όσους έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και εφ’ όσον αυτό εχει μειωθεί περισσότερο από 35% από την 1η Ιανουαρίου του 2010 έως σήμερα.

Παράλληλα παγώνουν οι πλειστηριασμοί έως το τέλος του 2013.

Αναλυτικότερα:

1. Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενυπόθηκες απαιτήσεις

Πεδίο εφαρμογής: Αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο) με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 Ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 35% από 01.01.2010.

Επιπλέον αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.

Ποια δάνεια υπάγονται: Δάνεια που αφορούν μόνο στην κύρια κατοικία του δανειολήπτη με αντικειμενική αξία έως 180.000 Ευρώ (200.000 Ευρώ για πολύτεκνους).

Τι χορηγείται: Περίοδος χάριτος 4 ετών με επανεξέταση στα 2 έτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δανειολήπτης καταβάλλει μόνο τόκους (τοκοπληρωμή) οι οποίοι υπολογίζονται με σταθερό επιτόκιο 1,5%.

Εάν το ποσό της ως άνω τοκοπληρωμής υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος, η μηνιαία καταβολή περιορίζεται στο ύψος αυτό. Σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων, προβλέπεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών.

Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται ισόχρονα με την περίοδο χάριτος και η εξόφλησή του μετά το πέρας αυτής συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.

2. Βελτίωση του ν. 3869/2010

Πεδίο εφαρμογής: Αποσαφηνίζεται το πεδίο εφαρμογής του νόμου με ρητή υπαγωγή και όσων έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του νόμου: Οι μακροχρόνιες δικαστικές εκκρεμότητες έχουν θέσει σε ομηρία πολλούς δανειολήπτες και με τον τρόπο αυτό καθυστερεί η επάνοδός τους στην οικονομική δραστηριότητα.

Α. Βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής (όχι η πλήρης ομοφωνία, 100%, που απαιτείτο μέχρι σήμερα).

Β. Προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση της απόφασης. Η ελάχιστη καταβολή ορίζεται στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 Ευρώ μηνιαίως.

3. Τειρεσίας
Προβλέπεται η βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου έτσι ώστε να αναγνωρίζονται οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίνεται η δυνατότητα μίας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.

4. Πλειστηριασμοί
Παράταση των υφιστάμενων διατάξεων αναστολής των πλειστηριασμών έως 31-12-2013.

5. Επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών.
Θα υπάρξει συγκεκριμένο πρόγραμμα επιβράβευσης όσων αποπληρώνουν στην ώρα τους τα δάνειά τους.

ipop

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news