facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Spiegel: Χωρίς πρόσβαση η Αθήνα στο λογαριασμό της δόσης

Αποφασισμένη φαίνεται να είναι η γερμανική κυβέρνηση να δώσει στην Ελλάδα τη δόση του Νοεμβρίου σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

Όπως αναφέρει το άρθρο μπορεί επισήμως το Βερολίνο να περιμένει την έκθεση της τρόικας, ανεπίσημα η απόφαση έχει ήδη παρθεί. Μάλιστα, προκειμένου να διατηρηθεί η πίεση προς την Αθήνα και να συνεχίσει στις μεταρρυθμίσεις, τα χρήματα της δόσης θα μπουν σε ειδικό κλειστό λογαριασμό στον οποίο δεν θα έχει πρόσβαση η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρει το Spiegel, η Γερμανία επεξεργάζεται μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την τρόικα μία λύση: Στόχος του Βερολίνου είναι να παραμείνει η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση στην ευρωζώνη, ενώ ταυτόχρονα να διατηρηθεί το κίνητρο για μεταρρυθμίσεις και περικοπές των δημοσίων εξόδων. Ωστόσο, η Γερμανία θέτει ως προϋπόθεση, ο Έλληνες υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας να μείνει πιστός στις υποχρεώσεις του απέναντι στους πιστωτές της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να κλείσει μόνος του τις όποιες δημοσιονομικές τρύπες υπάρξουν.

Γερμανία και Γαλλία έχουν αποφασίσει ήδη η επόμενη δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ να μπει σε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό το αργότερο τον Νοέμβριο. Το Παρίσι δηλώνει κουρασμένο να ασχολείται κάθε λίγο με τα προβλήματα της Αθήνας.

Το Spiegel σημειώνει ότι με αυτά τα χρήματα θα πληρώνονται οι τόκοι και οι τρέχουσες δόσεις των δανείων. Παράλληλα, Γερμανία και Γαλλία επιδιώκουν να βελτιώσουν το ρόλο των ελεγκτικών μηχανισμών στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων προβλέπουν να ενισχύσουν το ρόλο του υπουργού Οικονομικών έναντι των συναδέλφων του στην κυβέρνηση. Παράλληλα, επιδιώκουν να στείλουν περισσότερους υπαλλήλους από άλλες χώρες προκειμένου να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή βοήθεια επί τόπου.

Επιπλέον, το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Άλλωστε, είναι αμφίβολο ότι τόσο το κυβερνόν κόμμα της CDU/CSU ή το συγκυβερνόν FDP διαθέτουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για να εγκριθεί ένα τρίτο πακέτο.

24h

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news