facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Spiegel: Διετή επιμήκυνση για την Ελλάδα ζήτησε η Τρόικα

Στην αποκάλυψη πως οι ίδιοι οι Τροϊκανοί έχουν ζητήσει από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τη χορήγηση μιας διετούς «παράτασης», ουσιαστικά μιας επιμήκυνσης στο χρονοδιάγραμμα επίτευξης των στόχων του ελληνικού προγράμματος προχώρησε το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Στο δημοσίευμα του περιοδικού τονίζεται πως οι Τροϊκανοί ουσιαστικά δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «εντός της Τρόικας υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους» και ως ένα ενδιάμεσο βήμα καλούν την Ευρωζώνη να δώσει ... παράταση στην Ελλάδα.

Με βάση το «αίτημα» της Τρόικας η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα δημιουργείτο, το οποίο εκτιμάται στα 30 δισ. ευρώ, θα μπορούσε κατά το περιοδικό να καλυφθεί είτε με κούρεμα του ελληνικού χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας -κυρίως η ΕΚΤ- είτε με ένα τρίτο δανειακό πακέτο, ενδεχόμενα τα οποία απορρίπτει μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η Τρόικα ερίζει για την ελληνική έκθεση», είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος, στο οποίο αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ΕΚΤ και το ΔΝΤ «τσακώθηκαν» για την αναμενόμενη έκθεση.

Αρχικά, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, είχε συμφωνηθεί από τους δανειστές η μείωση του χρέους μέχρι το 2020 στο 120% του ΑΕΠ και η τήρηση αυτού του στόχου αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει να εκταμιευθεί η επόμενη δανειακή δόση ύψους 31, 5 δισ. ευρώ.

Εξαιτίας της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, όμως, η Αθήνα δεν θα πετύχει τον στόχο του 120%, όπως δείχνουν εσωτερικοί υπολογισμοί της τρόικας, τονίζεται στο δημοσίευμα και σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η διαμάχη περιστρέφεται γύρω από το πόσο μεγάλη θα είναι η απόκλιση, με το ΔΝΤ να προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος το 2020 θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 140% του ΑΕΠ, την ΕΚΤ να υπολογίζει παρόμοιο ποσοστό, αλλά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμά αισιόδοξα την κατάσταση και να προβλέπει το ύψος του χρέους στο 128% του ΑΕΠ το 2020.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news