facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Goldman Sachs: Αντιπαραγωγικά τα περαιτέρω μέτρα λιτότητας

Για αναποτελεσματικότητα των περαιτέρω μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα και κλιμάκωση των πολιτικών προκλήσεων στη χώρα προειδοποιεί η Goldman Sachs καθώς οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο. Στη σημερινή έκθεσή της, εκφράζει επίσης την εκτίμηση ότι το επόμενο πακέτο της οικονομικής βοήθειας ύψους 31,5 δισ. ευρώ θα δοθεί τελικά στην Ελλάδα πριν τα τέλη Νοεμβρίου. Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν κάθε λόγο να θέλουν να επιτευχθεί συμφωνία με την ελληνικά πλευρά, υποστηρίζει.  Ωστόσο, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει προ πολλού το λεγόμενο «όριο ταχύτητας» σε επίπεδο δημοσιονομικής λιτότητας, πέρα από το οποίο οι περαιτέρω περικοπές αποδεικνύονται αντιπαραγωγικές σε όρους μείωσης του ελλείμματος, εξαιτίας του αντίκτυπου στην ανάπτυξη και στα φορολογικά έσοδα.

Παρ’ όλα αυτά, η τρόικα συνεχίζει να πιέζει τη χώρα για επίσπευση των μέτρων λιτότητας, σημειώνει η επενδυτική τράπεζα, η οποία εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί τελικά τις εισηγήσεις των πιστωτών για αυστηρότερη λιτότητα προκειμένου να εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης. 

Ο λόγος είναι, καταρχάς, ότι ούτε η Ιταλία ούτε η Ισπανία είναι οχυρωμένες απέναντι στις επιπτώσεις μιας αρνητικής έκβασης για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ούτε τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης είναι έτοιμα να διαχειριστούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Συνεπώς, μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στη χώρα είναι απευκταία για ολόκληρη την Ευρώπη, καταλήγει.

Περισσότερο ενδεδειγμένο για την περίπτωση της Ελλάδας θα ήταν ένα πρόγραμμα λιτότητας που θα στοχεύει σε μακροπρόθεσμα οφέλη, αναφέρει η έκθεση. Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάζεται δημοσιονομική αξιοπιστία, κάτι που η χώρα δεν διαθέτει στην παρούσα φάση.

Η αύξηση του ρυθμού ονομαστικής ανάπτυξης θα βοηθούσε, επίσης, στον περιορισμό της λιτότητας, ενώ έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε κάθε περίπτωση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Παρότι έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες ήδη στην Ελλάδα, χρειάζονται περισσότερες, των οποίων η επίδραση στην ανάπτυξη θα πάρει χρόνια», καταλήγει η Goldman Sachs.

naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news