facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

«Κλειδώνει» διπλό σύστημα για τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης

Η εφαρμογή διπλού συστήματος για τις αποζημιώσεις στις απροειδοποίητες απολύσεις - με όριο τα 12 μηνιάτικα για τους νεοπροσλαμβανόμενους και «έξτρα» αποζημίωση πάνω από τους 12 μισθούς, αλλά, με πλαφόν για το υπερβάλλον ποσό, για τους ήδη απασχολούμενους - «κλειδώνει» στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην τρόικα και στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Το νέο σύστημα των αποζημιώσεων απέστειλε στην τρόικα, μέσω e-mail την Τετάρτη το βράδυ η ηγεσία του υπουργείου, σε συνεννόηση με το Μαξίμου και αφού ενημερώθηκαν τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗ.ΜΑΡ.

Το νέο σύστημα κάνει φθηνότερες τις απροειδοποίητες απολύσεις, «καλύπτει» όσους έχουν έως 16 έτη προϋπηρεσίας (διατηρούν τα 12 μηνιάτικα που αντιστοιχούν στην απροειδοποίητη καταγγελία) καθώς και εκείνους που έχουν μισθό έως 2.000 ευρώ («χάνουν» οι υψηλόμισθοι οι οποίοι σήμερα έχουν ως ανώτατο όριο υπολογισμού της αποζημίωσης τα 6.283 ευρώ).

Το σχέδιο
Το σχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες της «Η»:

1. Τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης του εργαζομένου από 1 έως 3 μήνες, αντί 1 έως 6 μήνες που ισχύει, αλλά, καμία επιχείρηση δεν εφάρμοζε. Με τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης, διευκολύνεται η καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης με βάση το ν. Λοβέρδου. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με 15 χρόνια υπηρεσίας που χωρίς προειδοποίηση θα εισέπραττε 11 μισθούς (αφού η προειδοποίηση των 5 μηνών ήταν πρακτικά αδύνατη), θα προειδοποιείται στους 2 μήνες και θα λαμβάνει 5,5 μηνιάτικα (όσα θα ελάμβανε αν είχε προειδοποιηθεί 5 μήνες νωρίτερα).

2. Την επιβολή ανώτατου ορίου στην απροειδοποίητη αποζημίωση για όσους αλλάζουν εργοδότη στα 12 μηνιάτικα που αντιστοιχούν στα 16 έτη προϋπηρεσίας στην ίδια επιχείρηση.

3. Την πρόβλεψη «έξτρα» αποζημίωσης, αλλά με πλαφόν για τους απολυόμενους που ήδη απασχολούνται και έχουν πάνω από 16 έτη προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη. Το πλαφόν υπολογισμού της «έξτρα» αποζημίωσης για τα επιπλέον έτη (από το 17ο και πάνω και με οροφή τους 24 μισθούς για 28 έτη) θα είναι με βάση το επικρατέστερο σενάριο, τα 2.000 ευρώ. Εναλλακτικά το υπουργείο έχει προτείνει να ισχύσουν ως πλαφόν τα 2.500 ευρώ και τα 3.000 ευρώ αντί της καταβολής μιας αναλογίας ποσού έως 6 μηνιαίους κατώτατους (6 x 586, δηλ. 3.516 ευρώ) για όσους έχουν 28 έτη.

Παραδείγματα έξτρα αποζημίωσης
Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα που παρουσιάζει στην «Η» ο εργατολόγος Ι. Καρούζος:

Εργαζόμενος με 18 έτη προϋπηρεσία που λαμβάνει μεικτά 2.000 ευρώ, σύμφωνα με τα παραδείγματα, θα ελάμβανε αποζημίωση απόλυσης 14 μισθούς x 2.000 έκαστος μισθός = 28.000 ευρώ + 1/6 αναλογίας της αποζημίωσης στα δώρα εορτών στην άδεια και το επίδομα αδείας = 32.666, 66 ευρώ. Με το νέο μέτρο η αποζημίωση θα είναι 24.000 ευρώ + extra bonus δύο μισθών (2.000 ευρώ x 2) 4.000 ευρώ = 28.000 ευρώ. Δηλαδή διαφορά - 4.666 ευρώ.

Μισθωτός με μεικτές αποδοχές 4.000 ευρώ και προϋπηρεσία 18 έτη θα ελάμβανε αποζημίωση απόλυσης 14 μισθούς x 4.000 έκαστος μισθός = 56.000 ευρώ + 1/6 αναλογίας της αποζημίωσης στα δώρα εορτών στην άδεια και το επίδομα αδείας = 65.333 ευρώ. Με το νέο μέτρο η αποζημίωση πέφτει στα 48.000 ευρώ + extra bonus δύο μισθών στα όρια ενός εκάστου εκ ποσού 2.000 ευρώ που τίθεται ως πλαφόν, 4000 ευρώ = 52.000 ευρώ. Δηλαδή διαφορά - 13.333 ευρώ.

Η μείωση της νόμιμης αποζημίωσης, όπως υπογραμμίζει ο Ι. Καρούζος, θα συμπαρασύρει την αποζημίωση που δικαιούται ο εργαζόμενος που αποχωρεί από την εργασία του έχοντας συμπληρώσει τα όρια συνταξιοδότησης (λαμβάνει το 40% της αποζημίωσης απόλυσης) καθώς και όταν συμπληρώνει 15ετία, επιλέγει να αποχωρήσει και συναινεί για την αποζημίωση ο εργοδότης του (δικαιούται το 50% της αποζημίωσης απόλυσης).

Συμβιβασμός για τις τριετίες στον κατώτατο μισθό
Η ηγεσία του υπουργείου και η τρόικα φαίνεται να καταλήγουν σε συμβιβασμό για να παραμείνουν οι τριετίες (όχι όμως και το επίδομα γάμου) ως αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΓΣΣΕ. Και αυτό, με το δεδομένο ότι οι ωριμάσεις λόγω πολυετίας έχουν «παγώσει» με βάση το Μνημόνιο σε όλες τις συλλογικές συμβάσεις «μέχρις ότου πέσει η ανεργία κάτω από το 10%».

Αν επιβαλλόταν κατώτατος μισθός 586 ευρώ για όλους θα υπήρχε, όπως υπογραμμίζει στο e-mail το υπουργείο, ένα ανεξέλεγκτο κύμα απολύσεων παλαιών εργαζομένων και νέα «έκρηξη» της ανεργίας σε όλο το φάσμα της αγοράς. Συμβιβαστική λύση προτείνεται, τέλος, και για την εφαρμογή μέσω επιχειρησιακών ή κλαδικών συμβάσεων (όχι ατομικών) του ελαστικού ωραρίου εργασίας μέσα στην εβδομάδα, με 11ωρη ημερήσια ανάπαυση (κοινοτική οδηγία) και τήρηση του 40ώρου.

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news