facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Συνάντηση Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Κρίσιμη συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έχει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με στόχο τη διαμόρφωση του πλαισίου της ανακεφαλαιοποίησης εντός των επόμενων ημερών ώστε να καταρτιστεί το σχετικό νομοσχέδιο και να κατατεθεί προς ψήφιση.

Στη συνάντηση, που ήδη αναβλήθηκε δύο φορές, θα γίνει και νέα ανταλλαγή απόψεων, με τον τελικό λόγο να τον έχει πάντως η τρόικα. Βασικά στοιχεία έχουν αποφασιστεί, αλλά υπάρχουν και ανοιχτά μέτωπα, ενώ φαίνεται να «προσγειώνονται» οι προσδοκίες των τραπεζιτών για μείωση του τελικού λογαριασμού κατά ποσό της τάξης των 10 δισ. ευρώ από τον τρόπο αποτίμησης των ομολόγων.

Η συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η οποία έχει μεν ταχθεί υπέρ του ιδιωτικού χαρακτήρα του κλάδου, συνεχίζει όμως να διατυπώνει αντιρρήσεις σε προτάσεις που ενισχύουν την προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται σήμερα η «Ναυτεμπορική», οι τράπεζες λαμβάνουν το μπόνους του αναβαλλόμενου φόρου, ο οποίος, αν αποτυπωθεί στα εποπτικά κεφάλαια, «γλιτώνει» περί τα 4-5 δισ. ευρώ, ενώ, με τη χρήση των μετατρέψιμων ομολογιών, των γνωστών ως coco's, επιτυγχάνεται επίσης μείωση των κεφαλαιακών αναγκών. Ταυτόχρονα, περιορίζεται το dilution σε βάρος των ιδιωτών μετόχων και οι τράπεζες θα καταβάλουν ορισμένη απόδοση στο Δημόσιο.

Οι τραπεζίτες αναμένουν, σε πρώτη φάση, τη λήψη της δόσης, κάτι που θα επιτρέψει κατ' αρχάς την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και θα σηματοδοτήσει το «πέρασμα του κάβου», αφού θα σημαίνει ότι αποτρέπεται κάθε μελλοντικό, μακροοικονομικό, ατύχημα.

Το κρίσιμο, σημειώνει η «Ν», είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης, με τη λήψη της δόσης μέσω του ΤΧΣ, το οποίο θα παράσχει τα αναγκαία κεφάλαια, ώστε ο core tier I να ανέλθει στο 9%. Το προσχέδιο του νέου μνημονίου, που είδε το φως της δημοσιότητας, προβλέπει ότι το μέρος αυτό θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2012, αποκαθιστώντας την κεφαλαιακή βάση του κλάδου. Στη δεύτερη φάση, τον Ιανουάριο του 2013, θα γίνει η έκδοση των coco's και, στην τρίτη, τον Απρίλιο, θα γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου, με το χρονοδιάγραμμα να είναι σε αυτή τη φάση ενδεικτικό.

Reuters: Ένα μήνα αργότερα τα αποτελέσματα των τραπεζών

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τραπεζίτη τον οποίο επικαλείται το Reuters, η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων των ελληνικών τραπεζών θα καθυστερήσει κατά ένα ακόμα μήνα, έως το τέλος Νοεμβρίου, εν αναμονή της ανακεφαλαιοποίησής τους.

«Θα πρέπει να αναβληθούν για ένα μήνα (η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων) μέχρις ότου έρθουν τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίησης», είπε ο τραπεζίτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η προθεσμία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου είχε ήδη παραταθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου.

greekmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news