facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Το ζήτημα του «Πόθεν Έσχες» των Ιεραρχών... στη Βουλή

Στη Βουλή των Ελλήνων έφθασε το θέμα της υποβολής δήλωσης «Πόθεν Έσχες» από τους Ιεράρχες, κληρικούς και λαϊκούς που υπηρετούν σε υψηλόβαθμες θέσεις σε εκκλησιαστικούς οργανισμούς. Με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός ζητούν να ενημερωθούν εάν «διενεργούνται φορολογικοί έλεγχοι και έλεγχοι πόθεν έσχες σε Ιερές Μονές, Ιεράρχες και εκκλησιαστικά ιδρύματα» καθώς και «σε ποιες Ιερές Μονές και Μητροπόλεις διενεργήθηκαν και διενεργούνται έλεγχοι».

Επίσης ρωτούν «πόσες εκθέσεις ελέγχου έχουν καταρτιστεί» και «πόσα πρόστιμα και προσαυξήσεις έχουν επιβληθεί και πόσα έχουν εισπραχθεί». Ερωτούν, τέλος, τον υπουργό Οικονομικών εάν προτίθεται να επεκτείνει τους ελέγχους «σε άλλα εκκλησιαστικά ιδρύματα και πρόσωπα».

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες το Amen.gr δημοσίευσε ρεπορτάζ για το ζήτημα και μετέφερε τις διαθέσεις Μητροπολιτών της νεότερης γενιάς που υποστηρίζουν την εφαρμογή του «Πόθεν Έσχες» και για τους Ιεράρχες, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Ιεραρχία το 2005 και η οποία μέχρι σήμερα – όπως επισημαίνουν – δεν έχει εφαρμοστεί.

Διαβάστε την ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Φορολογικοί έλεγχοι σε Ιερές Μονές, Ιεράρχες και Εκκλησιαστικά Ιδρύματα.

Το 2005, με αφορμή την εκκλησιαστική κρίση η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας είχε αποφασίσει την εφαρμογή του «Πόθεν Έσχες» για τους Ιεράρχες αλλά και τους κληρικούς και λαϊκούς που κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις σε εκκλησιαστικούς οργανισμούς.

Πρόσθετα τα μέλη της Ιεραρχίας είχαν αποφασίσει μεταξύ άλλων:

• Να γίνεται τακτικός έλεγχος των οικονομικών εκκλησιαστικών διαχειρίσεων από ορκωτούς λογιστές και από την Οικονομική Επιθεώρηση της Εκκλησίας.

• Να δημοσιεύεται κάθε χρόνο σε τοπικές Εφημερίδες ο οικονομικός απολογισμός κάθε Ιεράς Μητρόπολης.

• Να γίνεται προληπτικός έλεγχος της νομιμότητας των συμβάσεων κάθε Εκκλησιαστικού Νομικού Προσώπου ύψους άνω των 300.000 ευρώ από την Ανωτάτη Εξελεγκτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου.

• Εφαρμογή ενιαίου και διαφανούς ταμειακού και λογιστικού συστήματος οικονομικής διαχειρίσεως για τις Ιερές Μητροπόλεις, τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές.

Με βάση τα παραπάνω. Ερωτάται ο κ.Υπουργός:

- Διενεργούνται φορολογικοί έλεγχοι και έλεγχοι πόθεν έσχες σε Ιερές Μονές, Ιεράρχες και εκκλησιαστικά ιδρύματα; Σε ποιες Ιερές Μονές και Μητροπόλεις διενεργήθηκαν και διενεργούνται έλεγχοι; Πόσες εκθέσεις ελέγχου έχουν καταρτιστεί; Πόσα πρόστιμα και προσαυξήσεις έχουν επιβληθεί και πόσα έχουν εισπραχθεί;
- Προτίθεστε να επεκτείνετε τους ελέγχους σε άλλα εκκλησιαστικά ιδρύματα και πρόσωπα;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

amen

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news