facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΟΤΕ: Παγωμένα τα σχέδια εθελουσίας

Στον… αέρα βρίσκεται κυριολεκτικά ο σχεδιασμός της διοίκησης του ΟΤΕ να προχωρήσει στην εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας εξόδου για μερίδα του προσωπικού προκειμένου να μειώσει τα μισθοδοτικά κόστη του Οργανισμού.

Οι συζητήσεις μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων έχουν «παγώσει» αναμένοντας τα νεότερα από το μέτωπο της μακράς διαπραγμάτευσης που έχει η κυβέρνηση με τους δανειστές με αιχμή τα εργασιακά. 

Η μεγάλη καθυστέρηση στην οριστικοποίηση της συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την υπόθεση της εθελουσίας εξόδου. Από την στιγμή που δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις, το πρόγραμμα δεν μπορεί να ξεκινήσει αφού μπορεί να υπάρξει πλήρης ανατροπή των σχεδιασμών. 

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη με δεδομένη την επιθυμία της διοίκησης το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου να «τρέξει» το 2012, ώστε ο ΟΤΕ να εισέλθει στην επόμενη χρονιά απαλλαγμένος από το κόστος των εργαζόμενων που θα αποχωρήσουν.  

Αύξηση των ορίων αυξάνει το κόστος του προγράμματος

Η διοίκηση του ΟΤΕ είχε προβλέψει κονδύλι της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη του κόστους της εθελούσιας εξόδου περίπου 2.000 εργαζόμενων που υπολογίζεται ότι, με τα έως τώρα δεδομένα, συγκέντρωναν τις προϋποθέσεις για να αποχωρήσουν. 

Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από την πλευρά των εργαζομένων στο διάστημα έως το 2015 κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης περίπου 1.600 άτομα. Επιπλέον δυνατότητα αποχώρησης υπολογίζεται ότι έχουν και περίπου 400 εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν χρόνια ασφάλισης και εκτός ΟΤΕ.

Ωστόσο οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης θα επηρεάσουν μεγάλο αριθμό από τους εργαζόμενους αυτούς και θα αυξήσουν σημαντικά το κόστος του προγράμματος. 

Επίσης ασφυκτικά είναι πλέον και τα χρονικά περιθώρια καθώς το διάστημα των δύο μηνών που απομένει ως τέλος του έτους θεωρείται πολύ μικρό ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αποχώρηση τόσο μεγάλου αριθμού του προσωπικού. 

Πρόγραμμα κινήτρων 

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται πλέον η διοίκηση να προτείνει στους εργαζόμενους πρόγραμμα κινήτρων για την αποχώρηση όσων το επιθυμούν, χωρίς απαραίτητα να πρόκειται για προσωπικό το οποίο έχει συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. 

Αντίστοιχο πρόγραμμα κινήτρων έχει εφαρμόσει την προηγούμενη χρονιά η Cosmote αλλά και πρόσφατα η Wind. Μάλιστα τα εν λόγω προγράμματα κινήτρων αποχώρησης είχαν ικανοποιητική αποδοχή από τους εργαζόμενους των δύο εταιρειών. 

Βέβαια στην περίπτωση που προχωρήσει η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της μεγάλης μείωσης του προσωπικού και κατ’ επέκταση του μισθοδοτικού κόστους που επιθυμεί η διοίκηση του ΟΤΕ. 

Το μέσο υπαλληλικό κόστος στον ΟΤΕ ανέρχεται σε περίπου 55.000 ευρώ το χρόνο εκ των οποίων το ήμισυ είναι το κόστος ασφάλισης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης η αποχώρηση 2.000 από το σύνολο των περίπου 10.500 εργαζομένων του ομίλου θα επέτρεπε να μειωθεί κατά 10% το κόστος μισθοδοσίας, εξοικονομώντας 150 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας. 

Εσωτερική αναδιάρθρωση 

Την ίδια ώρα πάντως προχωρούν τα σχέδια εσωτερικής αναδιάρθρωσης του προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα περίπου 200 έως 300 άτομα από το προσωπικό θα μεταφερθούν σε νέα διεύθυνση με νέο αντικείμενο εργασίας. 

Στόχος της κίνησης αυτής είναι το κόστος των εργαζομένων αυτών να μην επιβαρύνει τα τιμολόγια λιανικής, ώστε ο ΟΤΕ να έχει την δυνατότητα να προτείνει φθηνότερα τιμολόγια προκειμένου να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό. Να θυμίσουμε ότι με βάση τα ισχύοντα τα τιμολόγια του ΟΤΕ θα πρέπει να αντανακλούν το κόστος. 

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news