facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Βούλγαροι στη δουλειά, Έλληνες ... για καφέ!

Δουλειά ναι, αλλά όχι στο αμπέλι! Οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη στον τρύγο και γι'αυτό οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν φέτος στα χωράφια, ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία αλλοδαποί. Κι όχι ντόπιοι, όπως θα περίμενε κανείς λόγω της ανεργίας.

Με το μεροκάματο να κυμαίνεται στα 23 ευρώ το πεντάωρο, δηλαδή 690 ευρώ ο μήνας, πολλοί ήταν αυτοί που προτίμησαν να κάθονται άπραγοι στις καφετέριες παρά να βρεθούν στο χωράφι και να δουλέψουν.

Το MadeinCreta συνάντησε συνεργείο κοπής σταφυλιών αποτελούμενο από 20 άτομα και οι Έλληνες (άκουσον- άκουσον) ήταν μόνο δύο! Όλοι οι υπόλοιποι ήταν Βούλγαροι, που βρέθηκαν στο νησί για το πολυπόθητο και δυσεύρετο μεροκάματο.

Όταν, λοιπόν, τα ποσοστά ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους είναι σε δυσθεώρητα ύψη, αμπελοκαλλιεργητές αναζητούσαν εναγωνίως ντόπιους για να εργαστούν, όμως μάταια! Τούτο, είναι αλήθεια, εξέπληξε και τους ιδιοκτήτες των αμπελώνων, που θα προτιμούσαν εργατικά χέρια συγχωριανών τους καθώς οι ξένοι «δεν το αγαπούν το σταφύλι, δεν το γνωρίζουν και δεν το προσέχουν», θα πει παραγωγός που έψαχνε Έλληνες να εργαστούν, όμως μάταια ! «Ψάξαμε να βρούμε ντόπιους, όμως δεν ανταποκρίθηκαν και δε μπορούμε να αφήσουμε άκοπα τα σταφύλια μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ήρθαν από τη Βουλγαρία για να δουλέψουν στον τρύγο

Την ίδια απορία διατύπωσαν και οι Έλληνες που δούλευαν στο συγκεκριμένο συνεργείο και μίλησαν στο MadeinCreta καυτηριάζοντας, και δικαίως, την απροθυμία που εμφάνισαν οι νέοι να εργαστούν στη γη έστω και για ένα μήνα. Την ίδια ώρα, ένας από αυτούς , ο Γιώργος, πατέρας τριών μικρών παιδιών θα μεταναστεύσει στη Γερμανία. Ήδη πήγε, γύρισε και ετοιμάζει βαλίτσες, για να εγκατασταθεί οικογενειακώς «στη χώρα της φάμπρικας». Επιστρέφοντας από τη Γερμανία έδειξε σε φίλους και συγχωριανούς την απογοήτευσή του, όχι από τους Γερμανούς αλλά από τους Έλληνες (δυστυχώς): «Οι Έλληνες όπου και να είναι, είναι Έλληνες…», είπε χαρακτηριστικά.

«ΑΣ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ…»

«Μόλις επέστρεψα από τη Γερμανία», συνεχίζει «και βρήκα δουλειά έστω και για ένα μήνα. Τι θα κάνω με τρία παιδιά; Θα κάθομαι στο σπίτι στις Αρχάνες; Ας κάθονται οι άλλοι στις καφετέριες του χωριού, εγώ δε μπορώ».

Ο Γιώργος έχει κι αυτός μια μικρή περιουσία. Παλαιότερα είχε αμπέλια τα οποία ξερίζωσε καθώς ήταν ασύμφορη η καλλιέργειά τους και στην ίδια έκταση φύτεψε ελιές. Από την αγροτική παραγωγή είχε ένα συμπληρωματικό εισόδημα, καθώς το επάγγελμά του είναι μάγειρας, όμως δουλειά δεν μπόρεσε να βρει. Ένας φίλος του που εργάζεται ήδη στη Γερμανία τον βοήθησε με την ολοκλήρωση των διαδικαστικών θεμάτων και βρήκε εργασία στο αντικείμενό του, σε γερμανική επιχείρηση.

«Όταν ο μισθός στη Γερμανία διπλασιάζεται σε σχέση με εδώ και σου παρέχουν και σπίτι, η διαφορά είναι μεγάλη», εξήγησε την αιτία της μετανάστευσης του. Και συμπληρώνει : «Τα σχολεία στη Γερμανία, σε αυτά που πήγα να δω, έχουν τις κατάλληλες υποδομές, τα παιδιά μου θα μάθουν μέσα στο σχολείο τη ξένη γλώσσα, έχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ σιτίζονται και μέσα στο σχολείο. Με το που πας στη Γερμανία, κάνεις τα χαρτιά σου, μπαίνεις στο ταμείο ανεργίας και μόλις βρεις δουλειά σου κρατάνε από το μισθό της επιχείρησης που δουλεύεις, ένα ποσό και ξεπληρώνεις το κράτος». 

Εν καιρώ κρίσης ... μόνο δυο Έλληνες δούλεψαν στο αμπέλι

Υπάρχουν και επιπλέον πλεονεκτήματα, σημείωσε. Όπως το επίδομα για τους τρίτεκνους που στη Γερμανία το παίρνουν όλοι και είναι 600 ευρώ μηνιαίως, ενώ στην Ελλάδα λαμβάνεται το δίμηνο και ανέρχεται σε 400 ευρώ.

Ο Γιώργος, ανέφερε και άλλες παροχές που δίδονται στη Γερμανία, εκφράζοντας την πίκρα του που θα αναγκαστεί να φύγει από τον τόπο του, για να αρχίσει μια καινούρια ζωή. Όμως πόνεσε βλέποντας την συμπεριφορά κάποιων Ελλήνων επαγγελματιών (δυστυχώς) απέναντι σε Έλληνες!

«Εγώ έχω δικό μου άνθρωπο στη Γερμανία», καταλήγει. «Αν δεν γνωρίζεις κάποιον καλύτερα να μην πας, διότι είδα με τα μάτια μου ότι οι Έλληνες εκμεταλλεύονται τους Έλληνες. Πας σε Γερμανό και σου δίνει περισσότερα χρήματα από τη σύμβαση και πας σε Έλληνα και ζητάς δουλειά και σου λέει: «Εσύ στην Ελλάδα δεν έχεις δουλειά οπότε έλα εδώ, να παίρνεις τα βασικά και τέλος» ενώ οι Γερμανοί σε προσέχουν περισσότερο».

Στην κουβέντα μπήκε και ο Γιώργος Δαμιανάκης σχολιάζοντας και αυτός το γεγονός ότι παρά την ανεργία που υπάρχει στις Αρχάνες , οι συγχωριανοί «γύρισαν την πλάτη» στα μεροκάματα.

«Είναι να το έχει το ζώο!», σχολιάζει «άμα θες δουλειά βρίσκεις, αλλιώς κάθεσαι. Εγώ μάζεψα τα δικά μας σταφύλια, και ήρθα ως οδηγός στα ξένα. Το χειμώνα θα έχουμε τις ελιές μας. Φέτος έχει «βεντέμα»…»

madeincreta

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news